Infiintarea unei minilivezi.

Started by daveco, February 01, 2009, 07:53:49 PM

Previous topic - Next topic

einsteinitza

Florina il am, e o nebunie, rezistent, fructe mari, dulci,zemoase, soi de iarna, rezista pana prin martie la beci. Felicitari.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

O informatie pur si simplu.
Pentru ca nu toti sunt drogati si nici toate nu stau cu fusta ridicata la intersectie, cum vede Bradut Florescu tara asta, unii oameni mai si fac cate ceva-in loc sa fure bancomate. ;)

Un om destept a facut o ferma de meri de ultima generatie, langa Sibiu, la Miercurea Sibiului.O puteti vedea pe DN1, eu nu am avut timp sa opresc si sa fac poze.Plasa de deasupra este impotriva grindinei.Si anunturile sunt simpatice, am gasit pe un blog cateva poze de acolo
Eu le tin pumnii si le urez succes.
http://ccraciun.wordpress.com/2009/05/08/suntem-bune-merem-cu-tine/
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

Dupa cum am spus am fost pe la Fac de gronomie.
Acolo au la ghiveci Kiwi.
Este un soi de kiwi cu fructe mari, care rezista in toata zona de cultura a caisului si piersicului.Plantele sunt la ghiveci, sunt mari, superbe, depasesc 1.70m cu frunze frumoase, foarte viguroase.Nici nu se compara cu kiwi aia la cutiuta de prin magazinele mari.Astia sunt mari si grosi.Sunt un soi care este si in gradina facultatii, si rodeste bogat in fiecare an.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

Mar Golden Delicios

Un mar de iarna dulce, parfumat, foarte placut la gust,culoare galbena, dar cu anume probleme.Nu are ceara, deeci in beciurile foarte uscate se deshidrateaza repede, si se loveste usor , fiind foarte sensibilla lovituri.Trebuie cules cu mare grija
   
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

Mar Florina

Mar de iarna cu fructe medii spre mari, verzui alben cu partea insorita rosu pudrat, zemoase, se pastreaza bine pana in primavara.Rezistent la rapan

     
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

Mar Granny Smith

Un mar cunoscut datorita culorii verde tare. Desi e un pom vechi, de prin 1890, este cultivat cu succes si azi pentru ca este doar slab sensibil la fainare si rapan.Dar, necesita zona blanda toamna, pentru ca are nevoie de cateva nopti reci de toamna blanda pentru a se matura total.
Din pacate nu merge in gradini mici, e un mar de talie mai mare.
 
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

Pentru cei ce isi infiinteaza aum o livada, un tabel util de polenizare la mar
http://www.vandiepen.nl/ro/bestuiving_appel.asp
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

lena

Nu stiu daca sa ii zic macar minilivada...am plantat in toamna lui 2009 vreo 15 copaci diferite soiuri. Pe anul asta as mai planta vreo 10...trebuie sa ma consult cu sotul. Deja am intampinat probleme cu copaceii, din vina mea, normal. Deoarece inca nu locuiesc acasa unde i-am plantat, nu m-am ocupat de ei, si iarna trecuta i-au papat iepurasii. Unii au fost usor afectati si si-au revenit. altii care au fost mai tare rontaiti i-am taiat de jos si le-a dat noi lastari. Acum e o brambureala in capul meu, caci vreau sa fac totul cum trebuie. am mai citit pe forum insa simt nevoia sa intreb ca sa fiu sigura. Este potrivit sa ii tai primavara asta, pentru formarea coroanei?(la cei mai vigurosi) Si la stropiri la fel, sa le fac? Sau stropirea in perioada infloririi, chiar daca au 5-6 flori? Ce sa fac cu pamantul dintre copacei, caci nu l-am sapat  si stiu ca in toamna era cam  mult pir pe acolo. Pot sa il sap acum in primavara si sa ii dau ceva ierbicid?  Sunt o incepatoare, dar vreau sa invat, sper ca nu pun intrebari aiurea. Cred ca o sa mai revin cu un post,legat de soiuri. Multumesc de pe acum celor ce imi vor raspunde

einsteinitza

Bun venit Lena, intreaba ca asa am invatat toti.

Sa o luam pe rand.
Cum adica au mancat iepurii copaceii,din vina ta, doar nu i-ai adus tu? ;)Glumesc, dar n-ai nici o vina. Exista niste folie neagra mai groasa din care ar trebui sa le faciniste mansoane pana la inaltimea unui iepure.
Pomii tai au fost altoiti, cei taiati de jos? Daca da, uita-te de unde au iesit lastarii si vezi daca au lastarit de dupa nodul de jos, unde e altoirea.Daca au lastarit din nod sau sub nod, nu mai ai ce face, trebuie sa-i scoti, nu mai ai soiul.
Pomii din 2009 trebuie taiati in primavara pentru formarea coroanei.Ce soiuri ai? In ce zona stai?

Despre stropiri, ce sa zic, parerile sunt impartite. Eu de exemplu, vreau o gradina fara prea multe chimicale, ca de-aia ma chinui cu pomii, sa nu mananc fructe chimicalizate.Asa ca fac o stropire de primavara, cam pe acum, dar intr-o zi mai calda, cu soare si peste 6 grade, cu o substanta uleioasa.Nu conteaza cate flori au pomii, tu urmaresti sa distrugi ce ataca pomii.
De ce sa dai cu ierbicid, vrei sa calci pe noroi toata primavara si toata toamna? Sa iei pruna sau marul purtand cizme de cauciuc? Tine pamantul dintre pomi inierbat, cosit scurt, si sapa in primavara in jurul pomilor, adaugand si niste gunoi de grajd, invechit, pe care il amesteci in sapatura.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

lena

Multumesc pt raspuns einsteinitza, pai sa stii k aveau niste denumiri soiurile astea  +ham, insa nu ma prea pricep, ce pot sa iti zic sunt doar astea ce le stiu mai bine am 6 meri  golden delicious, starkrimson si inca un soi varatec dulce care nush cum se cheama. Am 2 pruni tuleu gras si stanley, 2 ciresi stella si inca un soi care nu mai tin minte, poate cand or face fructe m-oi dumiri si eu. De asemenea, mai am si 2 peri, 1 gutui 1 cais cam amarat si 1 visin am de la mama, altoit dintr-un visin care se coace inainte de ciresele de mai-iunie, stiu ca e primul care se inroseste in gradina mamei. Cam atat, parca. Zona e destul de rece, sunt din suceava..de aia ma si tem, ca din necunostinta de cauza sa fi ales soiuri nepotrivite pentru zona mea. Cred ca numai la cais i-au dat ramuri de sub altoi, la restul de deasupra locului unde s-au altoit, deci sper sa ii salvez. Iarna asta i-am invelit in folie, cat si cum am putut eu mai bine si se pare ca au scapat de micii rozatori. Legat de formarea coroanei...am nevoie de un specialist, tre sa ma apuc de cautat

einsteinitza

Lena, vezi ca la taierile de meri am pus pe undeva niste filmulete, nu-i asa greu.
La cei care au dat ramurele din cei taiati, alege doar una mai viguroasa si mai dreapta si cand faci taierile  le tai si pe celelalte, sa ramana una.
Goldenul este un mar bun, dar destul de sensibil. Pentru ce ai pus 6? :o :o Starkrimson e foarte parfumat, dar sensibil la rapan, e bine ca ai golden ca e polenizator pentru Starkrimson.La Starkrimson vezi ca atunci cand leaga multe fructe, cand sunt mici le raresti bine, nu stie sa se normeze singur si iti ies masline nu mere =))
Caisul oricum nu prea merge in zona ta, e cam rece, nu mai lua ca te complici degeaba.
Soiurile sunt bune pentru zona, mai ales la pruni ai avut chiar noroc, sunt polenizatori unul la altul.
Ce mai vrei sa pui?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

lena

nu m-am exprimat eu bine, 6 sunt de toti, cate 2 de fiecare soi  :) caisii stiam k nu prea merg, am zis sa incerc, oricum am la mama sursa sigura de caise k la ea la iasi merg mai bine. starkrimson sunt preferatele mele si am sa fac tot ce se poate ca sa imi faca rod, de altfel sunt merele copilariei mele. Acum ca am crescut putin (hihihi) imi dau seama din ce cauza marul asta facea tot timpul mere multe si mici  ;D Sper sa nu fie probleme cu polenizarea, am si niste vecini cu albinutze plimbaretze si poate lasa cativa stupi acasa cand pleaca in pastoral. Dar oare gutuiul o sa imi mearga? stiu ca e si asta cam pretentios. As mai vrea sa imi pun un cires care face cirese din alea  mai micute si negre la coacere, dar nu amare, si inca 2 pruni niste  soiuri ceva mai noi, am papat prin italia niste prune care au o culoare rozie spre rosu, nicidecum purpurii si mi-au placut mult, am facut si un gem bun din ele.  Mai vreau si un nuc in spatele gradinii, k in fata casei mi-ar umbri prea mult si nici nu prea e loc. Tot citesc pe forum despre diversi copaci, migdal, kiwi si alte cele si ma tenteaza dar nu ma arunc pt ca la vanturile si frigul de aici nu prea cred ca au sanse. Aaaa, era sa uit arbustii fructiferi, dupa care ma topescu , zmeur, mur, afin, coacaz. Astea stiu ca merg pe aici (daca merg la munte nu am cum sa dau gres aici) Si pomi, as mai vrea un par care face fructe marisoare si au o coaja rugoasa dar sunt foarte zemoase si aromate(poate ma ajutati cu o  denumire) am cautat pe net dar nu sunt sigura ca ce am gasit e bun. si as mai vrea 2 meri care fac fructe ce se pastreaza timp mai indelungat, ce ma sfatuiti? am uitat de corcodus galben  :D

einsteinitza

Lena, hai sa vorbim putin despre ce vrei.
2 gloden cu 2 starkrimson fac 4 meri de iarna. Toti fac mere care pot fi pastrate pe iarna, din cauza asta se numesc soiuri de iarna. Dupa mine, e absolut suficient pentru o familie numeroasa. In cativa ani o sa ai in fiecare an, o productie de mere de o sa ai in beci pana prin martie. Daca ii tai bine vei avea in fiecare an mere de pastrat pentru iarna.
Gutuiul nu e pretentios, doar face din cand in cand o boala, daca citesti pe aici o sa vezi, am mai zis, poate muri si daca face boala trebuie taiat si ars.
Dupa mine ciresi ai sa-ti pui si-n cap ;), trei ciresi sunt arhisuficienti.Faci dulceata sau compot, dar cu restul? Ciresii au productii mari la maturitate, si ciresele nu se culeg pe rand, ci toate deodata, deci o sa te vezi in situatia sa ai prea multe cirese. Sau poate sa vezi perioada de coacere la Stella, si sa iei unul mult mai tarziu, sa nu se suprapuna perioadele cand se culeg.
Mai bine mai cumperi un visin, tot asa, cu perioada diferita de coacere, deci mai tarziu, visinele sunt mult mai folositoare, faci o gramada din ele- sirop, compot, dulceata, visinata.
Avand doi peri,trebuie tot asa sa gandesti, ori sa fie inca un par de iarna, ori sa fie in alta perioada de coacere ca cei doi pe care ii ai.
Despre arbusti, foarte buni, doar afinul e pretentios, necesita sol acid, e greu de multumit, trebuie mereu schimbat solul de suprafata si udat cu ceva acid.
Da-l incolo de corcodus, ala nu e de nici o treaba, sunt pomi fructiferi mult mai buni , cu fructe mult mai parfumate si mai carnoase. Ocupa locul altui pom mult mai de calitate.
Ti-ar mai trebui cativa aluni cu alune mari, sunt si frumosi in gradina, foarte decorativi, si ce bune sunt alunele.
Dupa ce citesti ce ti-am spus, cand te hotarasti, spune-mi ce soiuri ai ales si poate stiu ceva despre ele.
Un site bun de informare este
http://www.statiuneabaneasa.ro/soiuri/index.php
Scrie pe soiuri ce ai, mar, par, etc, scoate la fiecare de pe tabel perioada de coacere, si apoi alege ce vrei cu perioade diferite de coacere. Vezi de asemenea sa nu fie coacere in noiembrie, deja e prea tarziu pentru zona ta.Nu mai apuca sa se coaca in unii ani fiindca vine frigul. Tot asa, nu lua pomi extrem de timpurii, fiindca si aia pot fi prinsi de ger infloriti, fiindca infloresc devreme. Astept lista. ;) :-bd
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

lena

OK, am inteles si sa stii k imi sunt foarte folositoare sfaturile. Deci cu merii sa nu  ma mai complic, oricum astea ce le-am pus sunt soiurile mele favorite. Despre visin sa stii k ai dreptate, de fapt am avut 2, insa unul l-am dat cumnatului meu k ii mai trebuia 1 ca sa completeze un rand. Afinul nu ar fi o problema si pot sa ma lipsesc de el, pt ca stau destul de aproape de munte si pot sa dau o fuga sa cumpar. La aluni nu m-am gandit chiar deloc  si sotului meu ii plac f mult alunele,  buna ideea. oricum mai mai documentez si vorbim.

Anastasia

          Buna! Ma numesc Anastasia si ma bucur mult ca v-am descoperit de curand! Familia mea a primit un teren de 2000 m intr-un sat din judetul Iasi,  in toamna lui 2012 am pus temelie de casa. Terenul este drept, suprafata avand forma unui dreptunghi (lungime 64m cu fata la strada) iar casa a fost amplasata aprox. la mijloc, mai aproape de strada (s-a dorit o intimitate fata de vecini :-\).
Noi suntem tineri, fara experienta in agricultura, ne-am mutat de doi ani la tara dar locuim cu gazda pana la finalizarea casei. Ne-ar prinde tare bine cateva sugestii privind infiintarea unei livezi, gradini de legume si flori, amplasarea aleilor etc. Avem venituri minime si doi copii mici si nu ne putem permite angajarea unui peisagist, in plus ne-am dori sa fie eforul nostru. Multumim anticipat!

einsteinitza

Bun venit, si sedere indelungata.
Ce iti doresti de la gradina, cat timp aveti pentru a o ingriji, ce vecinatati aveti, camp sau ce?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Anastasia

Multumim! Terenul are 3000 m (rectific)si este amplasat in mijlocul satului, avem vecini de ambele parti iar in spate este  un teren arabil si gradinita. Eu in prezent sunt in concediu de crestere a copilului (bebica are 7 luni), sotul este mai ocupat. Dorim sa o luam cu pasi marunti, sa stim ce ar trebui sa facem, pe hartie macar (ne-am cumparat hartie milimetrica ::) ).Avem entuziasm sa traim mai sanatos.

einsteinitza

Ca forumistii mai vechi in ale gradinilor sa iti dea o mana de ajutor, ar trebui sa spui cam ce vrei in gradina, cam ce zone vezi ca ti-ai dori-zona de plaja, zona de legume care sa iti asigure traiul sau doar asa, ici colo, zona de umbra cu banci, sau cu gratar, etc, fiecare cu visurile lui. Ar trebui sa te plimbirin gradina, sa vezi unde e cel mai mult soare in cursul zilei, de unde vin vanturile, cam care e directia de unde vin ploile, unde nu ai soare deloc, unde e zona de umiditate maxima sau cea foarte uscata....asa vei intelege unde sa pui bancutele, unde sa faci zona de legume-pentru asta trebuie sa iti cauti un microclimat, o mica zona ferita de vanturi si curenti reci.
E util, zic eu , sa treceti pe un tabel ce aveti nevoie in gradina-zona de fotbal pentru copii, saunu stiu, orice vreti voi doi, apoi sa le planuiti in spatiu.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Anastasia

Multumesc pentru sugestii!Terenul a fost arat in toamna, s-a lasat spatiu pentru lucratile care se vor face la casa. Nu cred ca vom pune copaci in aceasta primavara (ar fi furati  :() poate ovaz pentru ingrasare sau porumb pt viitoarele gaini pe care le vom cumpara  ;D. Vantul bate dinspre nord, dinspre gradinita. Ne gandeam sa facem livada in partea dreapta a casei apoi o parte sa o lasam pt legume si apoi sa punem iar copaci. Nu stiu, oare este bine? Gradina de legume va fi minima, doar strictul necesar. Terenul va fi ocupat in special cu copaci fructiferi, am vrea sa avem toate soiurile de fructe. M-ar interesa ce soiuri merg mai bine in zona mea. In fata casei am vrea foarte multe flori si copaci ornamentali.

einsteinitza

Aveti norocul sa aveti o pepiniera in zona , eu m-as orienta pe ei pentru fructiferi. Fosta Statiune pomicola Iasi.
In zona de vanturi eu m-as orienta spre ceva vesnic verde, ca sa fac un blocaj, nici nu stii cat castigi cu o bariera minima la vant!
In al doilea rand, cauta putin pe internet si vezi solutii pentru o astfel de gradina. E bine sa integrezi zona culinara, gradina de legume , livada, in planuirea gradinii decorative. Nu face undeva doar livada, e plicticos si zona nu te vei plimba pe acolo decat la cules si la taiat sau stropit. E pacat. Asta e o reminiscenta a zecilor de ani de plantatii cu pomi fructiferi. Omul lucra acolo, vedea productie si apoi voia asta si acasa. Dar voi nu aveti CAP. Nu alinia pomii ca acolo! Incearca sa vezi zona de livada ca o padurice, cu arbusti, cu putina culoare, integreaza pomii cu cateva tufe, unele fructifere dar altele nu, e pacat sa transformi zona in zona mai mult tehnica, de productie. Plus ca, doua trei tufe mai mati bine alese, fara pretentii, cu flori iubite de insecte, iti aduc un plus de animatie cand e la polenizat.
Vezi ce soiuri de pomi iti ofera Iasiul, pe aici daca cauti gasesti si alte link-uri, citeste, nu te grabi, ai un teren mare complicat de intretinut, iti spun eu ca am cam tot atata. :D
Alege fructifereii cu coacere esalonata, un mar de vara, unul de toamna, vreo doi trei de iarna, sa nu te trezesti ca ai atatea ca le dai la porci! La fel cu prunii, ciresii.... Singurii merii si perii de iarna se potastra mai indelungat la beci, deci din astia poti sa ai mai multi. Din merele si perele cazute, sau marunte si mai pricajite, poti face otet de mere, o minune.
Asa vad eu lucrurile,insa e doar parerea mea.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Anastasia

Multumesc mult pentru sugestii, imi sunt de mare folos. De cand am venit in satul acesta am vazut atatia copii necajiti, care nu prea mananca fructe, la biserica iti cer din priviri un mar. Oamenii aici cultiva in special salcamul pe care il folosesc ca lemn de foc, si multa vita de vie  ;D , foarte putini pomi fructiferi. In privinta cantitatii de fructe nu imi fac griji, as vrea sa dau tuturor copiilor.