SALATA

Started by gabriela jalba, January 17, 2009, 07:46:11 PM

Previous topic - Next topic

gabriela jalba

Fiindca mi se facu de-o salata si nu gasesc in tirg de cumparat,am zis ca sa-mi alin of-ul,hoinarind pe google. Stiind ca sinteti gradinari si ca o mina de salata tot va puneti, am compilat pentru voi din articolele citite:
         ,,Se considera ca salata a fost cultivata dintr-un soi cu frunzele amarui, care era prezent in Europa, Asia si in America de Sud. In urma cu 4500 de ani, salata era cultivata pentru uleiul care se gasea in semintele sale. De abia in secolul al VI-lea inaintea erei noastre persii au cunoscut gustul frunzelor sale, iar romanii i-au atribuit proprietati terapeutice.
          Ca o curiozitate - imparatul Augustus a cladit un altar in cinstea salatei. Se spune ca salata are grija de sufletul nostru, dar datorita substantelor si elementelor continute in ea, planta are grija si de inima noastra. Cultivarea salatei in China este considerata aducatoare de noroc, fiind servita la ocazii speciale, cum ar fi petrecerile inchinate zilelor de nastere sau de Anul Nou.
          Denumirea latină Lactuca sativa
Plantă anuală din familia Asteraceae, cultivată pentru frunzele sale.
Există aproximativ o sută de soiuri de salată, de diferite texturi şi de diferite culori ale frunzelor. Este prezentă în emisfera nordică. 
          Salata este cunoscuta sub mai multe varietati: salata capatana, alungita, de foi si salata aurie.
In cultura, mai raspandite la noi sunt soiurile:
Pentru cultura timpurie: Bottner, Timpurie de Banat, Urechiusa
Pentru cultura semitimpurie: De Stuttgart, Marula de Braila, Arges
Pentru semanare in toamna: Polul Nord
Salata se cultiva prin rasad sau prin semanare directa in gradina.
Terenul trebuie lucrat si ingrasat, 2000-3000kg gunoi de grajd la 1000 mp, inca din toamna.
Pentru cultura timpurie de primavara salata se insamanteaza in gradina intre 20 august-10 septembrie.
Pentru culturile de la sfarsitul primaverii, inceputul verii, salata se seamana in februarie-martie.
Pentru cultura de toamna semanarea se face la inceputul lunii august.
Semanatul se face pe straturi de 1-1,5 m pe care se cultiva 5-6 randuri de salata la 20-25 cm distanta, la adancimea de 1,5-2 cm primavara si 2-3 cm toamna. La 1000 mp sunt necesare 200-300 gr samanta.
Salata timpurie se protejeaza in tunele de folie impotriva inghetului.
Cultivata prin rasad, salata face capatani mai mari. Se seamana la jumatatea lui februarie, in rasadnite semicalde sau in solar.
Cand rasadul are 5-6 frunze se face plantarea in gradina. Distanta de plantare a rasadului este de 20 cm intre randuri si 15 cm pe rand. Dupa plantare rasadurile se uda.

     Ingrijire
Daca semanarea s-a facut din toamna este bine sa se aseze peste cultura un strat de frunze uscate, paie sau gunoi de grajd paios pentru a proteja cultura de gerurile din timpul iernii.
Cultura se praseste in primavara, se rareste la 20 cm pe rand, se ingrasa suplimentar si se uda. Ingrasarea se face cand plantele au 8-10 frunze.
Recoltarea salatei incepe in aprilie si se continua in mai si iunie, functie de tipul de cultura.
La 1000 mp de cultura se pot obtine 20000-25000 capatani.
Marula - salata cu capatana alungita - este mai rezistenta la seceta si poate fi cultivata si in timpul verii. Acest soi necesita in plus fata de alte tipuri de salata o lucrare speciala de ingrijire, si anume, cand frunzele au crescut mari si se formeaza capatana, pentru ca inima salatei sa ramana alba si frageda, se leaga frunzele la varf cu sfoara, pentru a tine capatana stransa si a nu patrunde lumina in interior.
   

BOLILE SALATEI
Mana salatei este favorizata de umiditate ridicata insotita de temperaturi mai scazute in timpul noptii si foarte ridicate in timpul zilei. Atacul apare pe frunze, unde pe partea superioara se produc pete decolorate iar pe partea inferioara se formeaza un puf fin alb.
Combatere: evitarea udarilor pe timp racoros, stropirea cu Ridomil 0,1%.
Putregaiul cenusiu apare in conditii de umiditate excesiva. La un atac puternic, toata capatana este atacata, se acopera cu un praf cenusiu si putrezeste.
Combatere: udarea numai prin rigole dupa formarea capatanii, stropirea cu Rovral 0,1% de cel putin 2 ori, prima oara la o saptamana de la plantare.

Salata si cura de slabir
           Pentru inceput ar trebui sa ne modificam meniul, iar salata este alimentul cel mai recomandat de catre nutritionisti, in toate retele lor de slabit.
            Revenind la proprietatile salatei, trebuie spus ca, daca nu va simtiti pregatit pentru cure de slabit agresive, introduceti in meniul zilnic o salata. O buna parte din volumul stomacului va fi umpluta cu frunzele de salata si astfel, mancarurile bogate in calorii nu vor mai avea loc. Este daca vreti o metoda usora de a pacalii senzatia de foame. Teoria apartine unor cercetatori americani.
           Astfel, ei au demonstrat ca o salata verde la fiecare masa ne ajuta sa slabim. Adaugarea unei salate verzi la fiecare masa principala presupune 50-100 de calorii. Dar in ansamblul unei mese, consumul de calorii scade cu 7% pana la 12%. Explicatia este simpla: o salata verde la inceputul mesei creeaza mai rapid starea de satietate si, astfel, scade pofta pentru meniul principal sau pentru desert, care se stie sunt mult mai bogate in calorii decat o banala salata verde. Aceiasi cercetatori atrag atentia ca experimentul ar putea esua din cauza sosurilor pe baza de otet, ulei sau, si mai grav, maioneza. Asadar, daca vreti sa strangeti cureaua de la pantaloni, evitati toate aceste ingrediente periculoase pentru silueta voastra!   
             De ce este considerata salata atat de buna in curele de slabit? Simplu: datorita prorietatilor ei! 100g de salata = 12 kcal.
             Salata nu numai că are grijă de sufletul nostru, dar datorită substanţelor şi elementelor conţinute în ea are grijă de inima noastră.
   Conţine amidon, potasiu, fosfor, calciu, fier, zinc, vitamina C, B1, B2, B5, B6, PP, E, provitamina A.
   Are proprietăţi calmante, este un bun somnifer şi un antidepresiv, datorită conţinutului de magneziu, crom şi de acid folic. ,,
      Ei,acestea fiind citite,incepeti de pe acum sa mincati salata,si  grabiti-va cum da primavara,sa o si semanati.
      Eu am pus in toamna vreo doua straturi,si ca de obicei, pe margine am semanat salata. Daca pina la venire zapezii n-or fi mincat-o pasarelele,inseamna ca voi avea verdeata timpurie.

   



Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

costieanuconstantin

in primavara mare grija ca,vrabiile o au trecuta in meniu obligatoriu  ;D,trebuie acoperita cu ceva ca altfel nu creste mai mult de 1 cm. :)

gabriela jalba

Principal ar fi sa n-o fi pus prea adinc. Cind iese si creste putin,trebuie rarita.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

gabi_gabriella

Sa fii atenta , cand iese sa n-o manance vrabiutele. Noi daca nu o acoperim , ramanem fara firicel de salata .

gabriela jalba

Flamindele!!! Cred ca nu ai terenuri in jur. La mine sint gradini multe si curti,si vegetatie..,nu am avut niciodata probleme de genul asta.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

gabi_gabriella

Si la noi e plin de gradini in jur, dar degeaba .Vegetatie este, dar lor le place salata mai mult  >:(
Si mugurii de la glicina mi-i mananca toti .Nu stiam eu de ce nu face flori ..si nici frunze , pana le-am prins asupra faptului

penelopa

Anul trecut, salata mea a fost invadată de un fel de  ....... limacşi  :-\  Mi-a fost silă s-o mai mănânc.
Oare pot să-i fac ceva preventiv ?

gabriela jalba

Si eu am avut multi anul trecut in gradina. Nu stiu ce-o sa facem anul asta;cica este o solutie de stropit impotriva lor...
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

costieanuconstantin


Claudiu

Pentru melci

1. Optimol un moluscocid foarte eficent. Sunt niste granule albastrui (nu mai stiu daca candva demult de tot nu am vazut si albastre-roz) de forma cam cu arata calciul ce era demult pt copii (daca nu-s safarmate). Imprastiati dar nu peste salata, mai departe un pic. Cititi instructiunile.
Optimol e o denumire comerciala. Substanta activa e metaldehida.

Uitati un link

http://www.romvac.ro/index.php?i=275&l=ro&t=17

e garantat. Eu faceam cate o "dezinfectie" la toata gradina cand eram invadat. Insa nu trebuie prea multe granule, ici si colo, mai bine repetati.

2. "Capcana saracului". Asezati scandurele pe pamant si dimineata le ridicati si-i culegeti de pe partea care a stat pe sol cu lingurita daca nu vreti sa puneti mana  ;D , apoi faceti ce vreti cu ei. E o metoda buna dar nu face fata invaziei si nici nu e garantat ca puteti scapa de ei. Oricum e un indiciu daca si cam cati aveti prin gradina.

Cateva idei: -semanati mai multe varietati eventual si esalonat pentru a avea pe o durata mai mare
- pentru a avea mai inspre vara cautati soiuri rezistente la floare

- cautati sa semanati departe de orice posibila zona in care veti face tatamente, de exemplu nu in apropiere de pomi fuctiferi - deact salata stopita mai bine nu mancati :)
- se poate semana si pe marginea unui strat unde veti avea plante numai mai tarziu de exemplu dovlecei sau dalii,


gabriela jalba

Esti mare!!!! Ajutor 100% . Eu nu am nici o scirba la nici un fel de vietati( exclus soareci si sobolani). I-as culege eu si cu mina,dar asta n-as avea timp nicicind. Anul trecut au servit de toate:primule,rododendron,..tot ce le-a iesit in cale.
   Claudiu,poti sa sppui mai mult despre salata rezistenta la floare? Care ar fi soiurile? An de an tot mai pun salata si mai tirziu ,si creste de o palma,dupa care da floare. Tot asa patesc si cu spanacul.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

penelopa

Claudiu (bine ai revenit, Claudiu  :-*) este specilistul salatei   ;)
Mulţumim de pont! Trăiască molusco... bombonelele alea ! :)  Sper să le găsim.

Claudiu

Buna

Salata (Lactuca sativa L.)

Salata care merge la cultura mai in vara o gasiti sub divese denumiri salata rezistenta la floare, salata rezistenta la seceta, etc.
O varietate ar fi salata "marula"
ceva date aici:
http://www.gradinamea.ro/Salata_2798_545_1.html

Parerea mea e ca e un pic greu cu salata vara si parca nu mai are gustul de primavara. Dar cui ii place cred ca merita.

Cateva poze:

luna mai



salata la mijloc de iunie







mijloc de iulie



sfarsit de iulie noi plantute






mijloc de august



sincer soiul nu a fost prea adecvat pentru timp si poate  a fost semanat prea repede.

10 septembrie



Deci cautati pliculete de seminte anume. La unii vanztori gasiti o diversitate mai mare decat in supemacheturi plus unii au cunostiinte si va pot indruma ce soiuri sa alegeti. Un sfat nu lasati seceta sa-si faca de cap cu salata vara si nici insolatie pea multa.

La semanturile de primavara puteti acoperi cu folie ca sa rasara mai repede, dar imediat ce plantutele au rasarit descoperiti.
E interesant a semana diverse varietati, putand numai din salata sa dati o culoare aparte "salatei din farfurie".

Desigur inventivitatea e importanta cand o pregatiti se pot adauga si crutoane de paine, branza, lamaie, oua, masline, ceapa (as recomanda de aia rosie :) ) rosii, ridichi (in functie de sezon) frunzulite tinere de spanac (alea din piata, aprozar, supermarc.. is cam batrane si cine stie cu ce au fost tratate) si altele, dar cred ca nu trebuie sa va spun eu ce si cum in privinta asta, nici n-as sti prea multe.

Vedeti aici o pagina referitoare la Salata Caesar din pacate nu are varianta in romana dar sunt sigur ca o so dibuiti.

http://en.wikipedia.org/wiki/Caesar_salad

Am pus mai multe poze in album, dar fiti ingaduitori/ingaduitoare 2006 a fost un an in care multe le-am facut pe fuga. Din pacate nu am poze din anii anteriori. Plus ca pozele le-am facut numai pentru mine asa ca se poate sa mai vedeti cate o "bucata" din papucul fotografului sau cate o galeata in care adunam pietrele sau cine stie ce resturi.
Nu-mi cereti seminte sau rasaduri ca nu mai am gradina.

Sper ca nu am incarcat forumul cu modul asta de afisare a pozelor. Daca am ocupat spatiu prea mult trebuie sters :(








gabriela jalba

Multumesc pt sfaturi,Claudiu. De obicei pun salata pe marginea straturilor(ca o coronita) in care pun ceapa,usturoiul,morcovul. Pe masura ce se dezvolta,smulg din ea pentru consum, si asa o si rararesc. Am sa incerc sa pun si in semiumbra pe aia mai tirzie. Cred ca intradevar,soarele ii grabeste "coacerea".
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

penelopa

Claudiu, nu-ţi mai face probleme de ...."conştiinţă" fiindcă nu e cazul.
Noi te iubim oricât ne-ai "umple" forumul  :) Eu, chiar insist să ne "umpli" cât mai mult.  :D
Uite, salata aia creaţă  verde şi roşie, îmi place la nebunie. Şi la tine în grădină arată foarte bine.
Pe lângă faptul că e gustoasă e şi decoratovă.
Mi-am luat şi eu seminţe. În  weekend am să le semăn. Presupun că nu-i prea devreme, nu?

gabriela jalba

Nu-i prea devreme Pene. Daca umiditatea solului iti permite,dai batai!!!La mine,prima iese salata care s-a autoinsamintat in toamna.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

mihail

la praktiker este un plic de salata de la Gartenland-germany,care are saminta pusa pe o bada de hirtie perforata(ladistanta care trebuie) cu lungimea de 5 metri.Pui banda respectiva in pamint,o acoperi cu pamint,apoi nu-ti ramine decit sa te uiti cum creste.Hirtiutza este evident...ecologica.Un plic costa vreo 65mii lei.Sint si citeva soiuri de flori care au semintele lipite pe banda de hirtie.Eu am luat multe circiumarese,ca sa fac o bordura.

gabriela jalba

E un moft.Pt cine se joaca dea gradina.Cu toate ca am plicuri peste plicuri,eu tot saminta mea o folosesc. Asa pun semintele de rosii,pe hirtie igenica in rinduri la 1cm careu de 15/15 cm,si pun in pamint cu pet de 5kg in cap.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

mihail

interesant,uite nu mi-a dat prin cap smecheria asta.

Mosu Tuti

Buna ziua. Mari probleme dom'le, mari probleme. Spuneti-mi si mie ce sa fac. Salata mea a crescut ca un copac. Ha. Ha. http://mosulica.sunphoto.ro/Salata_verde , o mai las sau o exterminez ? Se pare ca face floare, Si celelalte tind spre floare. Le fac ciorba sau seminte ?

myky

Quote from: Mosu Tuti on June 29, 2009, 07:15:38 PM
Buna ziua. Mari probleme dom'le, mari probleme. Spuneti-mi si mie ce sa fac. Salata mea a crescut ca un copac. Ha. Ha. http://mosulica.sunphoto.ro/Salata_verde , o mai las sau o exterminez ? Se pare ca face floare, Si celelalte tind spre floare. Le fac ciorba sau seminte ?
tuti, din cate observ, salata este in solar. din cate imi amintesc, cresterea salatei e legata de acoperirea solarului.
e indicat sa o plantezi acoperita cu folie pusa pe 'coarbe', un fel de arcade facute din fier, cand e soare folia se inlatura.
ionut, help!  nu stiu cat de clara am fost.

myky

adica, de la caldura creste asa ca a lui tuti.
na, ai inteles?

penelopa

Nu!  :D 
Ştiu că la moşu Tuti nu dă căldura pe  din-afară  ;D

einsteinitza

Cautand filmele despre taieri la trandafiri am gasit explicati interesante despre ceea ce se numeste- straturi inaltate, ma tot intrebam la ce flosesc.  Aici e explicata logica lor.
http://www.youtube.com/watch?v=DbIdcAywKjE&feature=mfu_in_order&list=UL
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

victoria222

Am semanat Lolla Rosa, White boston, Great lakes si inca un soi de salata verde de la vecina mea. Tot toamna in acelasi strat am mai semanat spanac Matador, Rucola si ridichi. Abia astept sa le infulec  ;D