AGRIS

Started by turturica, March 20, 2007, 02:43:38 PM

Previous topic - Next topic

turturica

Am plantat la gradina mea un agris, se pare ca nu este pretentios, rezista bine la seceta .
Fructifica peste 2-3 ani, si atunci sa te tii !
Mai vorbim atunci ...

penelopa

Mai vorbim,  Turturico,  daca nu patesti ca mine:  si eu am plantat in urma cu 3 ani o tufa de agris care a rodit chiar din primul an ( e adevarat,  cateva fructe). Anul trecut insa,  in vara,  cand am adus un "mare specialist" sa-mi tunda iarba din gradina din spate a confundat tufa de agris cu o "balarie"  si a ras-o de pe fata pamantului. Am crezut ca fac infarct cand am vazut mai ales ca  era plina de flori si avea niste frunze sanatoaseeee!
Pana atunci ma cam necajise ca nu prea-i mergea asa bine si frunzele aratau cam ... trecute.  Fara sa stiu ca e rezistent la seceta, il udam mai rar. Am aflat  ca, totusi,  trebuie udat cu regularitate.
Asa ca ti-as sugera sa treci mai des pe la gradina ta.

gabriela jalba

Pene,anul asta da lastari noi si dupa tunsoare sa vezi ce bine o sa-i mearga !!! de-o sa ne chemi pe toate la dulceata de agrise !!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

Aricica

tuturica, vezi ca agrisul are nevoie de mult soare ca sa rodeasca bogat.
Pentru dulceata cred ca e bine sa recoltezi agrisele inainte de coacerea completa, astfel incat sa fie usor acrisoare. Stiu ca bunica asa spunea :)
Sincer eu nu am facut nici-odata dulceata de argise... dar va spun si eu ce stiu din experianta altora  :lol:

penelopa

Iti dau eu ocazia Aricica sa faci dulceata de agrise daca,  asa cum spune Gabriela,  tufa mea renaste precum pasarea Phoenix.
Intr-adevar,  cand am plantat-o avea vreo 2 ani

Aricica

Pene, multumesc pentru oferta, esti o dulce, dar spre rusinea mea, nu stiu sa fac dulceata.
Desi am invatat foarte multe de la bunica (Odihneasca-se'n pace), dulceata de agrise nu am invatat, si oricum nu ma omor cu preparatul dulcetelor in casa.
Sunt cu gandul alaturi de tine si de agrise  :lol: , imi plac crude (ca de altfel orice fruct)

turturica

Eu nu am mancat fructe de agrise pana acum;arbustul meu face fructe albe, mai era  si cu fructe rosii, asa ca astept o parere !

penelopa

Alea cateva fructe de agris  din primul an,  le-am devorat eu!
Sunt dulci-acrisoare si gustoaseeeee!
Si eu prefer, Aricica,  fructele proaspete. Dulceata fac doar asa ca sa ma aflu in treaba ca nici la mine nu se indeletniceste nimeni cu ea. Mai folosesc la prajituri.
Avand in vedere ca am depistat un consumator  de "spume de  agrise", propune sa invatam impreuna sa facem dulceata de agrise si spuma i-o trimitem Carei.

turturica

Frumos!!! sa vedem  ceva si despre fructele rosii ...

diana

Hmmm, se simte pana la Iasi gustul dulcetii de agrise :D  :D M-ati convins sa caut si eu un agris :wink: ca prea ii laudati roadele :)  Deocamdata am gasit cu mare greu un pui de coacaz :oops: ..dar ce-i drept am avut ghinion anul asta in procurarea materialului saditor :( ...Am rabdare pana anul viitor :wink:  :D

turturica

daca ti se prinde coacazul, il poti inmulti usor prin butasi...

Aricica

Quote from: "diana"Hmmm, se simte pana la Iasi gustul dulcetii de agrise :D  :D M-ati convins sa caut si eu un agris :wink: ca prea ii laudati roadele :)  Deocamdata am gasit cu mare greu un pui de coacaz :oops: ..dar ce-i drept am avut ghinion anul asta in procurarea materialului saditor :( ...Am rabdare pana anul viitor :wink:  :D
Diana, chiar ieri am fost la Cora si inca mai aveau coacaz, alb si rosu la cca 35 Ron (butas cu 3-4 ramificatii cu colet de radacini)
Mai aveau si butasi de trandafiri albi, movi, galbeni si rosii (tot cu colet de radacini si ramificatii).
Au avut material saditor foarte variat si la Metro si Carrefour.
Agris, in schimb, nu-mi aduc aminte sa fi vazut in primavara aceasta.

turturica

cam mult, cred eu !un prun/mar costa 15-16 RON, dar un arbust destul de nepretentios ....

turturica

deci, fructe rosii n-a mancat nimeni?
ca sa stiu daca cumpar si un agris rosu ...

atila

Din cate stiu eu, agrisele sunt verzi necoapte si apoi li se schimba culoarea, trecand printr-un galbui spre o tenta rosietica in starea de coapte (atunci sunt mai dulci)... Cat despre inmultit, am inteles (vecinul meu are si a promis ca imi da, dar nu am avut timp nici anul asta!) ca se inmulteste din butasi (oare cam ca si zmeurul sau trebuie sa scot cu radacina cu tot?)
Niciodata nu este prea tarziu sa te asiguri -http://forumasigurari.luxdesign28.ro

Aricica

atila eu stiam ca se inmulteste prin marcotare sau despartirea tufei (deci si cu radacina), dar cei care au deja in gradina aceasta planta te pot lamuri mai bine.

gabriela jalba

     Turturica, eu cred ca tu cunfunzi coacazele cu agrisele (rebize ). Coacazele sint albe (usor galbui ) rosii si negre. Agrisele sint exact cum le-au descris fetele.
    Diana si acum ai coacaz rosu? Daca nu ai o sa-ti dau eu o tufa in toamna sau la primavara viitoare. Eu am multe,dar nu ma omor dupa ele.
     Attila, se marcoteaza primavara,sau se desparte din radacina. Butasi nu am auzit pina acum !!!...dar daca vecinul tau stie cum,spune-ne si tu sa nu murim itr-o nestiinta ;) !
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

turturica

Nu, Gabriela, nu confund arbustii, mai ales ca am un coacaz negru  de vreo trei ani, prins dintr-un butas- aviz amatorilor!!!!

Iar agrisul l-am cumparat ambalat, cu eticheta( si erau si cu fructe rosii ); este alt tip, are tepi/ghimpi pe ramuri ....
Si el se inmulteste prin butasi, va mai zic peste doi ani!

diana

Gabi, coacazul meu este negru asa ca accept cu placere oferta ta :) :-* De ce spui ca nu te omori dupa ele? ;D

gabriela jalba

Diana,ca au simburi multi si-s acrisoare bine detot!!!
    Cum procedati la butasirea lor ? Acum este portivit sa fac butasi de coacaz negru?
Asta e cu totul altceva!!!   "  marfa  "  !!!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

penelopa

Lasati ca va/ma lamuresc eu cu.... agrisul!
Nu stiu cum despartiti voi tufa ca s-o inmultiti ca la mine,  dupa ce-a fost decapitat,  a ramas un ciot  gros  din care,  acum, au dat vreo  3 lastarasi firavi. Poate prin marcotaj.
Dar sigur prin butasi.
Dupa ce  specialistul lu"Peste mi-a ras tufa cu masinaria  lui de tuns iarba,  vazandu-mi fata descompusa si ochii dati peste cap, a adunat spasit  ramurile de jos si mia zis : "Uitati,  puneti-le in apa ca fac radacini. Asa fac si cei de la sera la noi" I-am zis sa-si planteze el ramurile alea,  la bloc.
Numai ca fratele meu care era de fata,  a crezut in metoda si mi-a aratat dupa un timp o parte din lastarii cu pricina...... cu radacini. Ii tinuse in apa.

simonaelena

De la Baumax am cumparat la 7 lei. 35 pare cam exagerat.

alphred

Din experienta voastra cu plantele din gradina va cer si eu un sfat:
cum e mai bine sa se ude o planta cu apa rece(eventual cu 2-3 cuburi de gheata  ;D) sau cu apa la temperatura exterioara chiar un pic mai calda.
Imi povestea cineva ca avea un vecin cu cazan de tuica si apa din racirea aburilor de alcool o deversa undeva aproape de gardul lui si acolo erau plantele cele mai mari din toata gradina.
ma gandesc sa-mi fac un butoi negru in care sa tin apa pentru udatul celor 3 coacazi(alb, rosu, negru) si celor 4 agrisi(2 albi, 2 rosii; 2 tufe , 2 pomisori).

penelopa

Cel mai bine e sa poti uda plantele cu apa la temperatura mediului (nici rece si nici  calda cum e cea rezultata in urma procesului de tuicomicina  ;))
Daca unele plante rezista la apa mai rece (dar nu cu gheata),  apa  prea calda le poate dauna.
Legumelor chiar le este recomandata apa la temperatura mediului.
Pentru legume  (si coacaz, agris,  zmeur)  noi am achizionat un bazin din plastic alb cu schelet din metal,   de 1000  l,  pe care l-am ridicat  pe un suport  inalt care sa ne asigure udarea prin cadere libera. Il umplem seara cu apa si udam a 2-a zi. Nu-ti recomand bazin negru fiindca apa se incalzeste prea tare.

larisa

confirm si eu cele spuse de Penelopa,vizavi de butasi.Asta toamna ,in noiembrie,am primit cite un coacaz cu radacina[alb,rosu ,negru]si o multime de butasi,puse pe soiuri.I-am pus in pamint atunci ,cu oarecare indoiala ,ca va iesi ceva.
In primavara,au rasarit lastari noi linga butasi.Si la zmeura la fel.Nu stiu sigur daca e ceva general sau pur si simplu am avut noi noroc,mai ales ca nu ne-a costat nimic