Notiuni de peisagistica

Started by einsteinitza, January 08, 2009, 03:19:45 PM

Previous topic - Next topic

adrianam

Deoarece afara totul este gri, am cautat si gasit pe net o gradina plina de culoare ;D.
Nu-mi dau seama daca sunt naturale sau un pic ajustate culorile, dar poate este un inceput bun pentru "asa da, asa nu".

http://home.gci.net/~delphinium/gardens.html

Imi dau seama ca zona in care se afla gradina respectiva este una cu destul de multa umezeala, pe cand la noi (in sudul tarii) trebuie plante care sa reziste la seceta si care niciodata nu vor avea culorile acelea vii, dar macar putem visa!  :D

Si am mai gasit cateva poze dintr-o gradina de tip mediteranean, dar cred ca si aici ploua suficient de mult pentru a creste atata vegetatie!  ;)

http://www.creativeearth.co.uk/Garden_Design_Portfolio/81617/mediterranean_gardens.html

penelopa

Eu, una, îţi mulţumesc Adrianam pentru silinţa de a susţine acest subiect: să discutăm despre grădini. ;)
Nu ne-om pricepe prea tare dar o idee........  colo, om avea şi noi. :)  Măcar, aşa cum percem cu simţurile noastre.
Cei mai "specializaţi" ne vor îndruma (dacă vor dori)  paşii pe "aleile" corecte ale grădinilor.

După umila mea părere, grădina propusă de tine, spre analiză, aş zice că e puţin "fabricată" de om, şi'n poză, şi'n realitate.
Sunt prea multe ghivece, prea multe accesorii care, mie, îmi dau senzaţia de ......... seră. :(
Probabil, nici spaţiul rezervat pentru grădina în discuţie nu e sufient de mare încât să permită o amenajare, pregnant, naturală.
M-au surprins în mod plăcut în această grădină, accesoriile din lemn. Îmi place şi gardul, şi băncuţa din ansamblul cu arcadă, şi pergolele sub formă de căsuţe  etc.

Aşa cum spuneam şi altă dată, mie îmi plac, totuşi,  grădinile în care predomină naturaleţea. Chiar "sălbăticia". :)


gabriela jalba

Eu ramin la parerea ca in momentul in care umbli dupa stiluri,nu te mai prea reprezinta. Un om de bun simt pune in gradina lui ce-i trebuie,ce-i place, ce merge in locul respectiv(zona respectiva), ce i se potriveste stilului lui de viata . Sigur ca daca ai dorinta sa citesti,sa te informezi,sa aduni idei e ok!!!, dar sa-ti bagi in gradina tot felul de plante care de care mai in nu's ce stil.....
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

Mihai

Gabriela ai perfecta dreptate,nu poti pune in gradina conifere numai de dragul de fi la moda.
Eu am ales "cottage garden"deoarece e o gradina libera :pomi fructiferi,plante perene multe,trandafiri ,
cam asta cuprinde si gradina mea la momentul asta.
Imi aduce aminte de gradina bunicii mele,tare frumos era acolo.....
Nici nu stiu cum va arata peste cativa ani,dar caut sa ma informez,sa vad ce plante se potrivesc,care sunt
modalitatile de ingrijire,de inmultire si multe altele.
Asta ca sa nu le plantez aiurea si pe urma sa fiu nevoit sa le mut sau si mai rau sa le pierd.
Si cred ca si Pene are dreptate........





myky

Quote from: myosotis on February 13, 2010, 06:52:29 PM
la astea le zici matale 'neste'  ;D

ei, e ca aia cu vulpea si strugurii
ma doare sufletul de atata frumusete

penelopa

Deci, Myky, idealul meu de grădină seamănă foarte mult cu grădile englezeşti "cottage garden".
Îmi place ideea de a folosi orice locşor din spaţiul alocat florilor astfel încât să nu rămâbnă loc gol printre straturi. Şi, mai ales, tufele înalte printre arbuşti decorativi şi copaci,  îmi încântă sufletul.
Ştiu că la tine nu merge că ai grădina mică. Dar, dacă ţi-ai amenaja  "moşia", sunt sigură că şi tu ai face această alegere.  ;)

myky

Quote from: penelopa on February 14, 2010, 08:28:40 AM
Deci, Myky, idealul meu de grădină seamănă foarte mult cu grădile englezeşti "cottage garden".
Îmi place ideea de a folosi orice locşor din spaţiul alocat florilor astfel încât să nu rămâbnă loc gol printre straturi. Şi, mai ales, tufele înalte printre arbuşti decorativi şi copaci,  îmi încântă sufletul.
Ştiu că la tine nu merge că ai grădina mică. Dar, dacă ţi-ai amenaja  "moşia", sunt sigură că şi tu ai face această alegere.  ;)

ieczact asa as face, si stiam ca si tie iti plac.

muma padurii

S-au strecurat citeva erori in postarile anterioare."Cottage garden" i-si are originea in mai multe "zone".Daca luam traducerea din dictionar poate fi: gradina cabanei, a unei case taranesti, casa de la tara, etc.Au aparut poate si intr-o perioada foarte tulbure din istoria Regatului, cind era o nevoie acuta de plante medicinale si aromatice.Abordarea unei astfel de gradini s-a facut si din cauza lipsei de spatiu, deci pe sufrafete relativ mici, fiind in armonie cu "cottage-iul", o constructie din piatra, sau lemn, cu un stil arhitectonic specific locului, uneori mansardat.
De aceea nu cred ca se preteaza la casele moderne construite la noi (cu geamuri termopan, acoperitoare din tabla, etc) si la suprafetele de gradina de peste 1000 mp.
Mai mult, daca va uitati la planul de pe www.invectis.co.uk/sissigg, se observa usor ca gradina "cottage" este alocata unei constructii din cadrul perimetrului, un cottage in sine. Presupun ca arhitectul a dorit ca sa armonizeze la cabana, gradina specifica.
  "Cottage garden" se caracterizeaza printr-o plantare deasa (prasitul dispare), un amestec de plante care dau mult farmec, au gratie si har.Fiind (iar) specifica gradinilor mici, se exploateaza fiecare metru patrat, au o varietate bogata de flori si plante aromatice si legume,bazindu-se mai mult pe principii."Cottege-iul" da impresia, atit de placuta, de nepasare, de aer de tara.
Abordind acest tip de gradina, repet foarte placut, trebuie tinut cond de toti factorii de mai sus.La noi, in tara, se-ntimpla insa altceva: proprietarul isi pune propria semnatura, incarcind suplimentar gradina cu diverse ornamente din fier si sticla, diferite statuiete sau pitici viu colorati, tot felul de felinare solare, vase ceramice sau roabe vopsite in culori vesele.In bransa, cineva a botezat inspirat acest tip de gradini, ca fiind "gradini maneliste".
Poate remarcati la "cottage garden" lipsa iazului, acesta datorindu-se spatiului deloc generos.
  In concluzie, "cottage garden" trebuie abordat cu multa atentie(in special la detalii) si delicatete, pentru a i se pastra spiritul intact.
  O ultima precizare,"gradina englezeasca" nu este sinonima cu "cottage garden".
Um anume stil al "gradinei englezesti " are cu mult mai mult farmec, degaja multa dragoste si delicatete, este un generator de rafinament si liniste, fiind cu adevarat feminina, aceasta abordare adresindu-se defapt gradinilor cu suprafete mai mari de 700-1000 mp.Dar despre aceasta, cindva mai tirziu, intr-un alt topik.

Mihai

Nimic nou sub soare......dar e bine si asa ;)

GetaV

Am metit in gradina ta ,Mihai >:(

gomez99

mie imi suride ideea cu canapeaua in aer liber, da sa fie la umbra si musai sa aiba pernute. iar aia de se pune sub cap sa nu fie prea moale si nici din burete...  8).
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

D.ANA

MP daca tot ne-ai starnit te rugam da-ne mai multe detelii despre amenajarile gradinilor ,eu ma chinui de mult dar nu am....idei cu toate ca am citit reviste si carti nu reusesc sa am o gradina ordonata si frumoasa in acelasi timp. :'(

muma padurii

Am postat cite ceva in cadrul topik-ului, incercind ca sa respect tema.

myosotis

Quote from: D.ANA on February 15, 2010, 07:02:17 AM
MP daca tot ne-ai starnit te rugam da-ne mai multe detelii despre amenajarile gradinilor ,eu ma chinui de mult dar nu am....idei cu toate ca am citit reviste si carti nu reusesc sa am o gradina ordonata si frumoasa in acelasi timp. :'(

Nu resusesti pentru ca e foarte mult de munca, in primul rand,  si foarte mare investitia ca sa faci intr-un timp mediu (4-5 ani, sa zicem) o gradina "la cheie". Cel putin asta am constatat eu.
Si mai e o problema, foarte importanta, cu care eu ma confrunt: nu simt locul, pentru ca tot timpul am vrut sa ma mut de aici, nu simt ca as fi "acasa". Unele teorii zic ca ar trebui sa iti iei un scaunel si cand ai timp sa "meditezi/studiezi" in diverse locuri/ ore/anotimpuri in gradina ta, ca sa-ti faci o imagine a ceea ce ar trebui sau ai dori sa faci.

penelopa

Myo, ai atins un punct foarte sensibil": noţiunea de "acasă"! :)
Ştii câtă dreptate ai?!!!
Eu am o explicaţie pentru acest sentiment: nu te spoţi simţi "acasă" decât ........... acasă  ;), adică, acolo unde te-ai năcut şi copilărit..
Am plecat de acasă chiar din vremea liceului. Până acum  m-am plimbat cu casa în spinare în multe locaţii. Nicăieri, dar NICĂIERI, n-am simţit că sunt "acasă".  :(
Nici aici, unde mi-am făcut propria casă şi grădină nu simt că e la mine "acasă". :(
Oricâte lalele văd sau îmi pun în grădină, nu au farmecul lalelelor vecinei din copilărie, căreia îi săream gardul să le rup (noi aveam numai lalele roşii dar vecina avea şi galbene şi galbe cu roşu şi albe etc.  ;)).
Crăiţele, cârciumăresele şi pufuleţii din grădina mea, nu au splendoarea şi parfumul celor din grădina mamei. Daliile mamei erau un vis, ale mele mereu  arată de parcă ar suferi.  :(
Poate, de aceea încercăm  să ne punem amprenta acolo unde soarta, destinul, întâmplarea ne-a dus.
Poate, de aceea vrem ca grădina noastră să arate într-un anumit fel, cu riscul de a nu se încadra într-un anumit "stil" consacrat.

Primele amintiri legate de natură care îmi revin în mod obsesiv în minte, sunte cele de la vârsta când eram plimbată în braţe şi deasupra mea vedeam "jocul" misterios al crengilor  şi  frunzelor de salcâmi  înşiruiţi de-a lungul gardurilor .
Mai târziu, la 2 ani, am petrecut vara la o stână ( a naşilor mei de botez) aşezată lângă o pădure pe malul Buzăului. Cea mai frumoasă imagine care îmi topeşte sufletul este imaginea desişului enigmatic al pădurii.
De aceea,  grădina mea va fi un fel de mică pădurice.  ;) 

stefana

Ca tot n-am gradina (stiu, am mai spus-o de nu stiu cate ori pana acum :D ) hai sa zic si parerea mea:
O gradina adevarata este asemeni unui copil, nu se face mare dintr-o data. Creste incetul cu incetul si bineinteles ca are nevoie de multi bani pana ajunge "in toata puterea ". Nu ii poti impune mereu ce ai vazut la altii. Poti doar incerca sa o convingi ;)...
Gradina mea din balcon este un talmes-balmes, dar cunosc fiecare plantuta de acolo, cele din butasi le stiu cum s-au facut mari, cele care au fost cumparate "adulte" (nu mai sunt asa multe) le-am vazut transformandu-se ... Cand intru acolo, parca as intra intr-o gradinita cu muulti copii in care nu mai e loc (ca sa pot intinde rufe am inventat sisteme proprii de etalare :D ).

ELA

si eu visez la gradinita bunicilor, undeva la poalele muntilor vrancei, dar oricat m-as stradui nu o sa am niciodata iarba verde din primavara pana toamna( la galati, din luna iunie incepe sa se ingalbeneasca si apoi se usuca, oricat ai stropi), tufele de dalii bogate , muscatele dese si cu flori mari;
....... tanjesc dupa o ''cotage garden'' ( ca alea din reviste)dar verile sunt atat de calduroase si uscate incat ar trebui sa ma orientez spre ceva plante mediteraneene( dar ce fac iarna cu ele?); mai nou, mi-am facut o lista cu plante anuale si perene rezistente la soare dar cum le voi aranja ca sa dea impresia de vegetatie bogata , ramane de vazut(si de studiat)

myosotis

Mai Pene, la mine nu e chiar asa. E adevarat ca-mi amintesc cu nostalgie gradina (mai ales crizantemele, floxul si trandafirul de dulceata) bunicii. La bloc, m-am simtit si inca ma simt acasa. Intotdeauna cand merg acolo, zic ca merg acasa. Cand vin la tara, merg ... la tara... Am tot sperat ca va fi altfel, dar pe zi ce trece ma conving tot mai mult, ca nu voi scapa de aceasta nesiguranta, la care concura mai multi factori.
Probabil ca daca mi-as fi facut casa (al carei proiect il tin pe sifonier  ::) ) pe care mi-o doream, atunci as fi fost "acasa".
Si da, Stefana, toate plantele si plantutele sunt ca si copiii. Zilele astea socoteam ca am un Caryota mitis (si alte cateva plante) de vreo 15 ani, daca nu mai mult. Avea 15 cm cand l-am cumparat. Am crezut ca e ficus, atunci  :D . Acu, are doi metri.

gentiana

Quote from: adrianam on February 11, 2010, 03:48:10 PM
Deoarece afara totul este gri, am cautat si gasit pe net o gradina plina de culoare ;D.
Nu-mi dau seama daca sunt naturale sau un pic ajustate culorile, dar poate este un inceput bun pentru "asa da, asa nu".
http://home.gci.net/~delphinium/gardens.html
Imi dau seama ca zona in care se afla gradina respectiva este una cu destul de multa umezeala, pe cand la noi (in sudul tarii) trebuie plante care sa reziste la seceta si care niciodata nu vor avea culorile acelea vii, dar macar putem visa!  :D
Si am mai gasit cateva poze dintr-o gradina de tip mediteranean, dar cred ca si aici ploua suficient de mult pentru a creste atata vegetatie!  ;)
http://www.creativeearth.co.uk/Garden_Design_Portfolio/81617/mediterranean_gardens.html
BINGO!-IACA CA LA COTTAGE EXISTA SI STILUL ALASKA SI STILUL MEDITERANIAN
poate le vede si MP care efirma ca nu exista stil la cottage

gentiana

  e ciudat cu MP stie exact  ca eu am botezat un anumit gen "gradinile maneliste" ,intr-o discutie pe un alt forum si culmea e ca discutia n-a stat postat mai mult de 1-2 zile
oare ceva ruda cu "mafalda" sau cu mai noul "aliodor?

penelopa

......... sau transexualul MP ?!!! ;D :D
Orice ar fi, are ceva noţiuni de peisagistică şi, dacă n-ar fi, noi n-am avea ce discuta (recunoaşteţi că, în ultima vreme, discuţiile lâncezesc sau nu există  :()
Discuţiile în contradictoriu, după părerea mea,  duc la progres.
Deci, pe cai!!!  ;)

gentiana


penelopa

Quote from: gentiana on February 16, 2010, 10:08:40 AM
caii popii? ;D
Deciiii, până la caii mei, daaa?!!!  (dacă nu ştii, mă intitulez POPA   ;D ............ nu m-aş mai intitula  :( )

gentiana

habar n-aveam cum te mai cheama!
era o snoava sau un banc cu caii popii(cum eu am o memorie ciudata ,nu retin din bancuri decat poanta)
hm.....doamne ce dor mi-e sa calaresc(e vorba de cai,sa nu va dea prin cap alte chestii)
Apropo de gradini,am pus la incoltit seminte de "otetari_,abia astept sa am niste forme de alea de ikebana la scara macro,prin gradina
am vazut ca au aparut noi sorturi de salvie bicolora(prin lume) oare apar si la noi?
nu de alta ,dar in zona de aromatice ar da bine alaturi de frunzele argintii ale salviei obisnuite si niste soiuri ,galbui sau violacee
am vazut si niste cimbru de iarna
azi noapte am visat ca latura de nord a casei avea ferestrele inpodobite cu jardiniere cu muscate (nu stiu cum da erau foarte multe,de ma intreb cum reusisem performantza