Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... 25   Go Down
  Print  
Author Topic: Notiuni de peisagistica  (Read 93804 times)
einsteinitza
Moderator
*****
Offline Offline

Posts: 18415

Gradinaritul nu e un hobby, e o obsesie


« on: January 08, 2009, 03:19:45 PM »

Am observat ca, marea majoritate a gradinilor pasionatilor de flori sunt un amestec destul de ciudat de plante, ca un fel de colectie, care nu prea are de-a face cu o gradina gandita, ci doar cu dorinta de a acumula cat mai multe plante, chiar si nenumarate varietati din aceeasi specie,ceea ce nu inseamna deloc ca acolo e o gradina.E o colectie.
E drept ca pana acum nu prea exista material de specialitate, dar acum nu mai sunt problerme cu informatia.Timp sa fie sa o accesezi.Dupa mine, cele mai interesante site-uri in domeniu sunt cele englezesti, frantuzesti si unele germane, dar cam putine. Cele englezesti sunt extrem de pline de informatii si de sistematice.Dar e vorba de cele englezesti, nu de toate cele in engleza. Wink
Din punctul meu de vedere, cele mai multe lipsuri sunt la planuirea timpului de decorare a plantei respective.Nu prea ne gandim ca doua plante cu flori diferite puse alaturi sa nu infloreasca deodata, creand o mare salata,ci cum sa esalonam infloritul asa incat mereu o anume zona sa aiba un punct de interes, iar dupa inflorit zona sa nu ramana goala, ca un fel de tarla.
Deci, se pot obtine efecte frumoase din alaturarea unor tufe cu momente de frumusete diferite, sau se poate crea o zona cu arbusti din acelasi soi care, cand infloresc, sau fac fructe,sau coloreaza frunzisul, sunt impresionante, ramai masca.
Eu ma gandesc sa incep sa scriu despre arbori si arbusti in functie de perioada in care prezinta interes pentru gradina.
Logged

Urzică
Lalea
***
Offline Offline

Posts: 51« Reply #1 on: January 08, 2009, 03:37:07 PM »

E drept ca pana acum nu prea exista material de specialitate, dar acum nu mai sunt problerme cu informatia.Timp sa fie sa o accesezi.Dupa mine, cele mai interesante site-uri in domeniu sunt cele englezesti, frantuzesti si unele germane, dar cam putine. Cele englezesti sunt extrem de pline de informatii si de sistematice.Dar e vorba de cele englezesti, nu de toate cele in engleza. Wink
Pentru noi sînt utile informaţiile provenind din aceeaşi zonă climatică cu a noastră. Anglia este în zonele 8-9, deci au o climă incomparabil mai blîndă decît noi, care sîntem în zonele 5-6. Chiar şi Germania e destul de diferită dpdv climatic (zonele 6-7), dar mai ales dpdv al ploilor mult mai frecvente la ei.
Logged
penelopa
Guest
« Reply #2 on: January 08, 2009, 03:52:29 PM »

Aşa e! 
Astă vară am stat 10 zile în Germania unde, în fiecare zi, a plouat  puţin dar suficient să menţină o umezeală  benefică şi pentru plante şi pentru oameni.
Acolo totul era verde proaspăt ca la noi în luna mai.
Deşi în grădina vară-mii erau aceleaşi plante ca  în grădina mea,  ale ei erau, incomparabil, mai  frumoase şi sănătoase. Şi nici nu le trata cu  ceva daca apăreau dăunători. Îmi spunea că se vindecă singure.
Logged
Urzică
Lalea
***
Offline Offline

Posts: 51« Reply #3 on: January 08, 2009, 04:13:09 PM »

De xemplu, ce folosim pentru a avea iarna decor in gradina? In afara de multfolositele conifere.?

Pitici?

Eu am următoarele:
-Cornus alba Elegantissima - ramuri roşii.
-Salix matsudana Tortuosa - ramuri "creţe".
-Corylus avellana Contorta - ramuri contorsionate.

...şi cam atît.

Logged
myky
Guest
« Reply #4 on: January 08, 2009, 04:17:27 PM »

sempervirens,   euonymus japonicus aurea, lavanda.
 
Logged
einsteinitza
Moderator
*****
Offline Offline

Posts: 18415

Gradinaritul nu e un hobby, e o obsesie


« Reply #5 on: January 08, 2009, 05:42:47 PM »

Am plantat cate cinci tufe de corn sanguinea.
Logged

myky
Guest
« Reply #6 on: January 08, 2009, 05:59:09 PM »

de fapt este aurea variegata.
arata fix asa:
http://www.callutheran.edu/gf/plants/family/gar-3820.htm, si il tund primavara, eu avand spatiul f. mic (nu sunt o rasfatata, asa ca voi), tund absolut tot ce se poate tunde destul de drastic, si anul trecut cand am reorganizat spatiul verde (pt ca nu-l pot numi gradina), am mutat euonymusul(care avea cam 80cm), fara nici un fel de problema, dar am avut grija sa-i decupez un balot destul de maricel,in jurul radacinii.
 
Logged
Urzică
Lalea
***
Offline Offline

Posts: 51« Reply #7 on: January 08, 2009, 06:37:38 PM »

Bun, dar acum trebuie detaliat.
Urzica, ce faci cu cornul ca sa aiba mereu ramuri rosii? Cele foarte colorate sunt cele tinere.Din cate stiu, se taie 1/3 din numarul lor primavara la un mugure, deci aproape de rasul solului, iar el va lastari puernic, cu ramuri foarte colorate.Daca nu, in tmp, nu mai e asa puternica culoarea, majoritatea ramurilor fiind lemnificate.culoarea de toamna a frunzelor e de asemenea rosu sau portocaliu.
Păi la mine este punct de interes şi vara, datorită frunzişului şi formei tufei, aşa că nu prea mă îndur să îl tai că i se perturbă forma. Deşi va trebui să mă gîndesc şi la asta, că deja a devenit imens.

Pînă la peisagistică, ar mai fi o întrebare esenţială: care ar trebui să fie destinaţia unei grădini şi felul în care aceasta trebuie făcută să funcţioneze în conformitate cu destinaţia dorită?
Logged
gomez99
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 3201


Bucuresti


« Reply #8 on: January 08, 2009, 09:27:43 PM »

Cornus alba nu e tufisul acela care face niste bobite albe?
cornus sibirica nu e mai rosu si mai rezistent?
ar mai fi de incercat si catina - frunze verzi vara, fructe portocalii toamna si chiar peste iarna si tulpini gri-verzui.
berberisul atropurpurea - funze verzi vara si rosii toamna, tulpini rosu verzui, fructe rosii.
cred ca e si o thuia sau un ienupar galben
Logged

daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999
ELA
Guest
« Reply #9 on: January 08, 2009, 09:37:11 PM »

daca ati sti ce  placere imi provoaca aceste discutii despre peisagistica..eu nu am gradina dar mi-am dorit toata viata si, ca sa-mi 'ostoiesc' cat de cat mahnirea , colectionez 'gradina mea';imi clatesc ochii cu gradinile rustice(imi plac cel mai mult),englezesti...dar pana si eu am realizat ca amenajarile din revista arata atat de bine datorita,in primul rand,climei;cred ca cele mai multe sunt englezesti si nemtesti!..ce spuneti de artarul japonez,s-ar preta la un climat de campie de pe la noi?
Logged
Urzică
Lalea
***
Offline Offline

Posts: 51« Reply #10 on: January 08, 2009, 09:56:58 PM »

[....] sa simta gradina, apoi sa faca ceva.
În această etapă va şti doar ce vrea, dar încă nu va şti să folosească plantele pentru a-şi atinge scopurile.
Logged
einsteinitza
Moderator
*****
Offline Offline

Posts: 18415

Gradinaritul nu e un hobby, e o obsesie


« Reply #11 on: January 09, 2009, 07:38:52 AM »

Sigur, dar va cunoaste interoor gradina, va avea o relatie sentimentala cu ea, poate e o prostie, dar eu cred ca asa nu razi tot si faci ceva dupa un plan care nu are legatura decat cu cotele terenului, te pliezi intr-un fel pe ce e.Asta daca ai un teren care nu  e camp plat fara nimic pe el.Dar mai cred ca terenul in sine iti arata unde sunt ascunzatorile, locurile ferite, locurile mai expuse, fara sa fie desenate.Poate ca e prea mult spus,dar gradina mea era deja cu personalitate cand am ajuns acolo, chiar daca avea pe ea macesi uriasi, buruieni cat casa, pruni batrani bolnavi si multe altele.Era doar o idee, poate mai catre Japonia decat spre Romania Wink
Cred ca dupa asta poti chema peisagistul altfel nu ai o colaborare cu el ,ci doar un meserias bun fara implicarea ta.
Logged

penelopa
Guest
« Reply #12 on: January 09, 2009, 10:27:40 AM »

Depinde  şi de timpul petrecut lângă grădina ta.
Când locuieşti în altă parte, cu toate condiţiile asigurate (cum eşti tu, Es), îţi dă mâna să aştepţi un an să vezi cum se comportă terenul, să-ţi faci planuri "ştiinţifice" de amenajare a viitoarei grădini.
Dar, eu când m-am mutat la curte într-un început de casă (nici la roşu nu era), pe un teren cu altă casă veche din paiantă, cu anexe dărăpănate pentru animale şi  pământ .... uitat de timp, nu prea mi-a venit să stau un an analizând condiţiile  climatice/atmosferice etc.  din   locaţie  fără să fac ceva.
Pornind şi de la nerăbdarea de a avea o grădină a mea plină de toate plantele naturii (mie îmi place ideea de ... "colecţie" de plante ), de cum m-am mutat (la un început de septembrie) am trecut la plantat. Soţul cu casa (binenţeles, după gustul meu adaptat la ce am găsit acolo) iar eu cu grădina.
Evident că mi-am făcut un plan, în mare, de cum mi-ar plăcea să arate grădina. Dar, gândirea a fost pe termen scurt şi pe o bucată de grădină, restul urmând să le "gândesc" pe măsură ce eliberam terenul.
Sigur, am plantat şi în funcţie de  suportul financiar de care dispuneam.
Şi acum plantez  tot după disponibilităţile financiare că, doar ştim cu toţii,  nu sunt deloc ieftine plantele.
Poate, de aceea Urzică, mai recurgem între noi la " ia butaşu - na butaşu". Şi să nu-mi zici acum că au dreptul la grădini numai cei care au posibilităţi financiare!!!

Grădina, e bine, să  şi-o organizeaze  fiecare după  "sufletul" lui,  fără să se lase impresionaţi de  ironiile unora.
Grădina trebuie să te facă s-o simţi, s-o trăieşti, s-o iubeşti. Când te uiţi la ea, să-ţi simţi  sufletul şi trupul invadat de o stare  .... feerică, dumnezeiască ... de "rai"!

Grădina lui Urzică este una foarte bine organizată, cu stil şi plante deosebite.  Şi grădina Corinei este gândită  şi plantată "ştiinţific".
Dar, pe mine m-a fascinat întotdeauna .... "aerul" acela de mister al pădurii. Deci, grădina mea va fi, cu siguranţă, o grădină cu  mulţi arbori, arbuşti şi  plante diverse, cu locuri umbroase , cu ascunzişuri dar şi locuri luminoase cu  ceva stâncărie, ceva .... iazuleţ  etc.
Pe scurt, îmi place ideea de "junglă". 
Logged
myosotis
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 1651« Reply #13 on: January 09, 2009, 11:02:10 AM »

Es, poate era mai nimerit titlul 'Peisagist fara voie'  Grin
Eu am  cam trecut prin faza 'nerabdarii' lui Pene si acum sunt in faza 'anglo-stiintifica' a lui Es.
E foarte greu sa astepti sa "creasca" gradina, mai ales cand esti si nehotarat (ca mine).
Logged

costieanuconstantin
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 1671


CODLEA


« Reply #14 on: January 09, 2009, 11:27:50 AM »

 "
Grădina, e bine, să  şi-o organizeaze  fiecare după  "sufletul" lui,  fără să se lase impresionaţi de  ironiile unora.
Grădina trebuie să te facă s-o simţi, s-o trăieşti, s-o iubeşti. Când te uiţi la ea, să-ţi simţi  sufletul şi trupul invadat de o stare  .... feerică, dumnezeiască ... de "rai"!'

corect !
Logged
Urzică
Lalea
***
Offline Offline

Posts: 51« Reply #15 on: January 09, 2009, 12:22:17 PM »

Cred ca dupa asta poti chema peisagistul altfel nu ai o colaborare cu el ,ci doar un meserias bun fara implicarea ta.
Iar fără implicare, surprizele neplăcute se vor ţine lanţ. Vei constata în scurt timp că grădina făcută de peisagist necesită întreţinere, lucru pe care nu întotdeauna îl ia în calcul neimplicatul.

Legat de crearea grădinii, trebuie să ţinem cont de la bun început  şi de bugetul de timp (sau de bani, dacă preferăm să apelăm la altcineva) pe care îl putem aloca întreţinerii grădinii. În primul rînd trebuie să fim conştienţi de faptul că grădina trebuie întreţinută permanent. Întreţinerea unei grădini nu e pentru cei care se plicitisesc repede de o activitate. Asta, deoarece o grădină, de la plantare şi pînă la deplina maturitate, cere cam 10 ani de întreţinere, după care, bineînţeles că întreţinerea continuă pînă la adînci bătrîneţi.

Eu am alocate pentru întreţinere, în medie, cam 7 ore pe săptămînă. Adică aproximativ cîte o jumătate de oră în zilele lucrătoare şi cam 4 ore (sau mai mult, funcţie de sezon) în weekend. Asta în condiţiile în care am ales soiuri de plante care necesită relativ puţină întreţinere.

Ca un fapt divers, am calculat că, pentru a tunde gazonul parcurg în spatele maşinii de tuns iarba cam 100 km în fiecare an.
Logged
Erwin
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 1887


Cluj Napoca


« Reply #16 on: January 09, 2009, 01:28:16 PM »Ca un fapt divers, am calculat că, pentru a tunde gazonul parcurg în spatele maşinii de tuns iarba cam 100 km în fiecare an.


Uite asa  Urzica face sport. Smiley
Logged

Regula no. 1: Oamenii nu-s ceea ce par!
www.erwin.sunphoto.ro
Urzică
Lalea
***
Offline Offline

Posts: 51« Reply #17 on: January 09, 2009, 01:38:30 PM »

Cu marea diferenţă că în urma sportului meu rămîn rezultate palpabile, de care pot beneficia şi alţii. Dacă aş trage la fiare în sală sau aş alerga pe bandă, la plecarea acasă aş rămîne numai cu caloriile arse, alte rezultate ale efortului ar fi doar uzura echipamentelor. Asta, pe lîngă faptul că în grădină stau în aer curat, nu în miros de transpiraţie.
Logged
penelopa
Guest
« Reply #18 on: January 09, 2009, 01:42:39 PM »

Asta, fiindcă, tu Urzică , ai o suprafaţă mare de teren cu gazon şi fiindcă eşti bărbat  Wink
Întreţinerea grădinii ar trebui făcută de ambii parteneri (dacă ai, dacă nu ... îţi iei  Grin).
La mine soţul tunde gazonul şi iarba din curtea mare din spate unde, încă n-am amenajat grădina.
 Şi, da,  foarte mult contează timpul consacrat  întreţinerii grădinii.
Recunosc că, în detrimentul altor treburi gospodăreşti ( offf, gătitul !!!) mă ocup mai mult de grădini ..... fiindcă am şi grădină de legume......... aproape tot timpul când sunt acasă!!! ... spre disperarea soţului  tongue

Erwin, să vezi ce "febra picioarelor" fac la plivitul  grădinii de la  "mersul piticului"  Cheesy
Logged
ELA
Guest
« Reply #19 on: January 09, 2009, 08:12:27 PM »

desi nu am gradina, uitandu-ma de ani de zile prin reviste cu gradini, am facut o fixatie pt. gradinile rustice, cu aer salbaticit, cu copaci,tufe,flori  care cresc cam 'alandala"(aparent):dalii,flox,nemtisor,,degetel si galbenele,nalbe si bujori...;visez la o terasa din clincher rosu,o carare serpuita din pietris incadratata de tufe (levantica)care se termina in fata unei statuete din piatra....un pavilion acoperit de trandafiri cataratori si clematite,avand in vecinatate tufe de liliac si iasomie..poate un iaz mic...mult violet,roz,galben si portocaliu...si muuulti trandafiri vechi englezesti,parfumati!
Logged
einsteinitza
Moderator
*****
Offline Offline

Posts: 18415

Gradinaritul nu e un hobby, e o obsesie


« Reply #20 on: January 09, 2009, 08:36:26 PM »

Asta e o dezordine ordonata, chiar specifica unei anumite orientari in peisagistica.
Logged

gabriela jalba
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 11369


PASCANI


« Reply #21 on: January 09, 2009, 09:48:57 PM »

ES,ma bucur ca ai deschis topicul asta!!!!! Asa isi gasesc rezonanta si amatorii de rafinament in ale floraritului de gradina;cei ce vor peisaj .Functie de cit teren ai ( si resurse financiare ),poti avea si peisaj si colectie de plante si gradina de legume in acelas timp ( spune-le cum ti-ai pus si tu  ceapa,patrujel,pastai,etc ).
     Gradina si-o face fiecare cum vrea si cum simte,si cum poate . Avem o sectiune intreaga " DESPRE  GRADINI " ,in care sa tot discutam de gradinile si gradinaritul nostru cel de toate zilele.
    Apoi....cine vrea peisaj,vine pe topicul asta!!!
Succes si discutii fructuoase !!!!
Logged

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=
Urzică
Lalea
***
Offline Offline

Posts: 51« Reply #22 on: January 09, 2009, 10:12:13 PM »

Asta e o dezordine ordonata, chiar specifica unei anumite orientari in peisagistica,[...]
...şi este un stil foarte dificil şi laborios. Este vorba de grădina rustică sau cottage garden:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ae/Anne_Hathaways_Cottage_and_gardens_15g2006.jpg
Logged
costieanuconstantin
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 1671


CODLEA


« Reply #23 on: January 09, 2009, 10:18:54 PM »

am vazut asa o gradina la o matusa a mea , si-a cumparat casa la tara  ( zona rm-sarat ) era din buc.  special pt flori, pacat  ca ,pe atunci nu erau aparate din astea moderne, sa fi facut niste poze
Logged
lala
Guest
« Reply #24 on: January 09, 2009, 11:49:30 PM »

desi nu am gradina, uitandu-ma de ani de zile prin reviste cu gradini, am facut o fixatie pt. gradinile rustice, cu aer salbaticit, cu copaci,tufe,flori  care cresc cam 'alandala"(aparent):dalii,flox,nemtisor,,degetel si galbenele,nalbe si bujori...;visez la o terasa din clincher rosu,o carare serpuita din pietris incadratata de tufe (levantica)care se termina in fata unei statuete din piatra....un pavilion acoperit de trandafiri cataratori si clematite,avand in vecinatate tufe de liliac si iasomie..poate un iaz mic...mult violet,roz,galben si portocaliu...si muuulti trandafiri vechi englezesti,parfumati!


Da asa am tot visat si eu si cand m-am trezit cu terenul nu mai stiam ce vreau......si de 2 ani tot testez ca sunt multe elemente care mi-au scapat cand mi-am facut eu  oarece planificare si apoi seceta,vantul,expunerea,drenajul,textura pamantului,vecinii etc toate au rol hotarator in viitoarea gradina.Am uitat de partea financiara care m-a obligat sa cumpar plante mici,mai ieftine,dar imi vine sa trag de ele sa creasca mai repede.Ma plimb prin gradina si  mi se pare ca nu le-am pus bine si ma gandesc sa le mai mut si tot asa si cand o fi gata....s-or bucura urmasii...sau cine stie!
Logged
Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... 25   Go Up
  Print  
 
Jump to:  
Powered by TotalMush ©