TRANDAFIRI

Started by diana, February 21, 2007, 08:51:10 PM

Previous topic - Next topic

adrianam

Imi doresc de mult timp cativa englezesti, asa ca risc.
Risc chiar sa imi fure din ei, dar nu rezist.
Daca ii comand acum si rezista, la anul deja ar trebui sa infloreasca frumusel.
Altfel, abia peste doi ani m-as putea bucura de florile lor.

einsteinitza

Sunt cu radacina nuda?Eu n-am apucat sa ma uit, aveti un ritm la scris. ;D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

adrianam

Vad ca scrie ghiveci 3l.
Inseamna ca vor fi grei la transport, dar ar trebui sa reziste la plantare.

einsteinitza

Atunci nu sunt probleme, se pot planta oricand.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

Dupa cum se arata, la mine in gradina soiurile vechi vor fi primele cu flori. Nu imi dau seama care va fi chiar primul, dar sunt cu bobocii formati deja.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

gabi_gabriella

Si la mine cativa au boboci, dar si puricei verzi ...iar cativa se pare ca au oua de "croitor" -dar am rupt frunzele rulate .

einsteinitza

Deocamdata puricii se pot rezolva cu un dus dimineata devreme, si cu starpirea furnicilor din zona cu trandafiri.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Puricii nu au aparut inca sau cel putin nu i-am vazut eu ;) dar daca bine imi amintesc si gaurile din frunze sunt de la viespe inseamna ca acestea au semnat deja condica de prezenta. Culmea ca tot pe trandafirul mare il ataca prima data toate necazurile. Anul acesta vreau sa incerc sa prind niste butasi din el. Am mai avut o singura tentativa cu un alt trandafir dar a esuat.
Corina, butasii trebuie sa fie verzi sau putin lemnificati?

Schnuppe

Poti sa faci si din verde la inceputul verii , sa aiba cam 3-4 frunze , de pe la mijlocul lastarului , elimini partea superioara si cea inferioara , baza sa fie chiar sub ochi iar virful taiat oblic deasupra unui ochi . Lasi 2-3 frunze , are nevoie de ele . Il pui intr-un ghiveci mic cu pamint de gradina / pamint de florarie in parti egale , la baza pune ceva substante de inradacinat sau Atonik , il bagi in pamint citiva cm si uzi bine .
Deasupra fie pui un pet , fie bagi ghiveciul intr-o punga transparenta care se inchide ermetic in partea superioara ( sint pungile acelea care au o sina de plastic sus ) . Ideea e ca trebuie sa obtii o atmosfera umeda in permanenta , ca o micuta sera .  
Merge si numai cu pamint pus direct in punga , practic renunti la vas dar pamintul sa fie bine udat si apoi stors ca sa obtii un fel de bulgare compact si umed in care infigi lastarul . Vezi apoi prin punga cum apar radacinile .
Nu trebuie pus la soare , la penumbra ar fi ok .

Eu asa am facut anul trecut , 3 butasi am pus , unul e deja in gradina si arata super , ramifica ca nebunul iar alti 2 sint la Es acasa , ar trebui sa infloreasca si ei acum .

Ionela

Nu pot sa-l identific pe cel postat de Sica in gradina ei :( - primul trandafir inflorit de anul acesta.

Multumesc, Herr Von pentru descrierea metodei de propagare prin butasi;)
"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

Schnuppe

Pleaca imediat de aici si treci la invatat , sigur n-ai terminat cartea . Rusine !

sicamin

Am sa fac mai multe poze ca poate ai sa reusesti.Il am de vreo 5 ani .L-am pus provizoriu acolo ,dar cum nu am terminat de amenajat gradina din fata casei ,a ramas tot in gradina mare ,langa butasii de vie si capsuni. :D

einsteinitza

Da, merg bine cu punga cu pamant, undeva sub un pom la umbra, inradacineaza imediat.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Multumesc Schnuppe :-*
Nu mucegaieste daca sta in punga inchisa? Sau mai trebuie sa aerisesc din cand in cand?
Daca ramura are boboci cum procedez? Astept sa infloreasca sau pot sa o tai inainte de inflorire?

turturica

bine de stiut! ce " mana buna" am avut si eu toamna 2009, din 9 butasi cu pet-ul in cap, 9 s-au prins !

myosotis

Quote from: Codruta on May 09, 2010, 01:17:34 PM
Multumesc Schnuppe :-*
Nu mucegaieste daca sta in punga inchisa? Sau mai trebuie sa aerisesc din cand in cand?
Daca ramura are boboci cum procedez? Astept sa infloreasca sau pot sa o tai inainte de inflorire?

Cu aerisitul nu stiu, dar cred ca bobocii trebuie rupti.

La trandafirii mei,  prima floare deschisa a fost la Golden Shower, iar a doua la Amber . Culmea, G.S. a fost taiat din greseala, cu masina de tuns, de doua ori anul trecut. Acum are vreo 20cm inaltime. E vizibil, sper sa apuce sa se inalte.

Codruta

Daca trebuie taiat varful sigur trebuie tunsi bobocii dar ce nu stiu eu e daca butasii sunt buni inainte de deschiderea florilor sau dupa.
Succes lui G.S....sa se inalte cat mai repede ca sa nu mai riste inca o tundere ;D

einsteinitza

Nu trebuie aerisite pungile, dar butasii se fac taiand la baza frunzelor si sus si jos, deci nu raman boboci
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Schnuppe

A inceput atacul de fainare , i-am dat cu Dithane dar nimic , i-am udat cum trebuie , in ultimele zile a fost si umiditate in aer dar tot degeaba . Nu sint afectati in masa dar tot nu-mi place cum arata , frunzele au inceput sa se ruleze .

Poate nu e eficient Dithane ?

einsteinitza

Apa zece galeti, si rabdare.Nu trece de azi pe maine.Dithane e eficient, dar, cum stii, alternezi si cu altele
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Schnuppe

Zece galeti pe trandafir ?  :D

Acum , trebuia sa precizez ca e vorba de o tufa de Cubana mutata si cam bolnavicioasa . Asta imi face probleme , vecinii ei , Summer S. Si M.W. nu au nimic . Nici butasul de Cubana obtinut anul trecut si care acum e aproape cit tufa mama nu are nimic . Dar am observat mici zone de fainare si la altii , nu generalizat ca la Cubana dar... e enervant !

Apa au suficienta , chiar a si plouat si ii si udasem cum trebuie inainte . Sa vad daca pun aspersorul pe ea daca nu i-o conveni , Petito a fost superincintat de aspersor ca si englezestii .

Codruta

Quote from: einsteinitza on May 10, 2010, 10:20:15 AM
Nu trebuie aerisite pungile, dar butasii se fac taiand la baza frunzelor si sus si jos, deci nu raman boboci

Es, am inteles ca nu raman bobocii dar nu stiu daca pot pune butasi inainte de a se dechide bobocii sau trebuie sa astept sa infloreasca si dupa aceea sa tai butasi?

Trandafirii mei au avut parte de doua stropiri. Prima cu zeama bordeleza si a doua cu un cocktail. Ma chiar minunez ca inca nu a aparut fainarea. Sper sa nu o spun intr-un ceas rau ;D mai ales ca in ultimul timp a fost cam intunecos si umed si inca va mai fi asa cel putin o saptamana. Ma gandeam sa le fac un dus cu bicarbonat sau praf de copt...tot nu stiu care din ele e mai bun.

Schnuppe

Fainarea de obicei apare in caz de seceta . Pare ciudat fiind vorba de ciuperci dar asa e in cazul fainarii . Nu mai stropi cu bicarbonat cind ai la dispozitie o gramada de substante de generatie noua . Sau crezi ca zeama bordeleza sau bicarbonatul sint mai eco ? 

Codruta

Am citit si eu intr-o revista ca cel mai bun tratament e sa uzi bine trandafirul dar daca apare cand e seceta de ce la plantele mele apare primavara si toamna cand uita ploaia sa se mai opreasca? Pana acum doi ani doar unul din tranafiri ma dispera dar toamna trecuta, pe langa trandafir si salcia si begoniile s-au umplut de fainare.
Nu stiu daca bicarbonatul este mai eco sau nu dar banuiesc ca nu este periculos pentru bestiile mele patrupede. De cate ori folosesc chimicale am emotii si sunt cu ochii tot pe animale.

Ionela

La trandafiri fainarea apare intr-adevar in conditii de uscaciune, si mai ales cand solul din jurul sistemului radicular nu-i suficient de umed. Se pare ca zilele secetoase urmate de nopti reci si umede constituie conditia esentiala pentru ca fungii sa atace masiv. Mai sunt si studii privind efectul circulatiei proaste a aerului, care de asemenea promoveaza infectia (este cazul urcatorilor pe zid si al tufelor "inghesuite" in spatii restranse).

Ca masuri preventive: acoperirea solului explorat de radacini cu un strat protector (materie organica in descompunere care mentine foarte bine umezeala) primavara; feritilizarea (sa fie un fertilizator cu continut mic de azot); cultivarea soiurilor rezistente; evitarea plantarii trandafirilor in zone umbrite; stropirea cu un fungicid special pentru trandafiri.

Am vazut ca multi recomanda stropirea plantelor si a solului din jurul lor din 2 in doua saptamani (asta daca atacul de fainare s-a si produs), dupa taierea si arderea partilor foarte afectate - cu Multirose sau Systhane. La aceste masuri se adauga udarea din belsug, asa incat apa sa imbibe solul din jurul radacinilor.

Pentru cei ce vor sa aplice un tratament organic eficient - praful de copt se amesteca cu.... ulei vegetal. Asta cred ca-i bicarbonatul de care scrieti. Probabil se face o emulsie. Uleiul se adauga pentru a asigura "lipirea" bicarbonatului de frunze. Nu stiu daca va doriti trandafiri uleiosi, e clar ca nu vreti trandafiri "fainosi".

"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8