Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: cultura andivelor  (Read 4654 times)
magda
Guest
« on: February 11, 2007, 11:12:31 PM »

Salut,

am citit cateva articole despre andive si mi s-au parut interesante. as vrea sa aflu mai multe informatii despre aceste plante : valoare nutritiva, tehnologie de cultivare a acestora etc. daca puteti sa-mi recomandati ceva material didactic va sunt recunoscatoare.
Logged
cara
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 5160


Brasov


« Reply #1 on: February 12, 2007, 02:48:02 PM »

Quote from: "magda"
Salut,

am citit cateva articole despre andive si mi s-au parut interesante. as vrea sa aflu mai multe informatii despre aceste plante : valoare nutritiva, tehnologie de cultivare a acestora etc. daca puteti sa-mi recomandati ceva material didactic va sunt recunoscatoare.



bine-ai venit, magda!
sa speram ca se gaseste printre noi cineva care sa te poata lamuri cum e cu andivele. in ce ma priveste singurul lucru pe care-l stiu e ca imi plac in salata, cu portocale!  Cheesy  Cheesy  Cheesy
Logged

mama4you
Guest
« Reply #2 on: March 31, 2010, 08:49:57 AM »

Exista 2 varietati distincte, ambele cu frunze in rozeta:


- andive crete,

- andive cu frunze aproape intregi, ondulate, rulate si usor dintate pe margine.



Acestea din urma sunt mai mult folosite in alimentatie.

Radacina pivotanta, tuberizata, are culoarea bruna la exterior si alb galbuie la interior. Frunzele sunt petiolate, lanceolat alungite, iar tija florifera apare in anul al doilea. Florile albastre sunt grupate in capitule. Fructele mici, costate, au perisori la extremitatea superioara. Semintele obtinute din plantele sanatoase, alese special in acest scop, pastrate peste iarna, isi mentin puterea de germinatie 3-4 ani.



Se seamana in februarie sub sticla, se replica si se pun in locul ales, primavara in aprilie. Au nevoie de caldura, 15-20 grade Celsius si umiditate inainte si dupa rasarire.

 

Se dezvolta bine in sol afanat, permeabil si cu pH neutru spre acid. Nu se aplica ingrasaminte in anul de cultura.

Logged
einsteinitza
Moderator
*****
Offline Offline

Posts: 18415

Gradinaritul nu e un hobby, e o obsesie


« Reply #3 on: March 31, 2010, 09:36:47 AM »

Mama, poti sa ne spui ceva de andive, ai in gradina??
Logged

mama4you
Guest
« Reply #4 on: March 31, 2010, 09:37:38 AM »

nu am in gradina, din pacate!
Logged
penelopa
Guest
« Reply #5 on: January 27, 2011, 08:55:10 PM »

Mie nu-mi plac, desi ar trebui sa-mi placa  Grin, dar, parca as cultiva cateva daca as sti cum  Wink
Logged
einsteinitza
Moderator
*****
Offline Offline

Posts: 18415

Gradinaritul nu e un hobby, e o obsesie


« Reply #6 on: January 28, 2011, 07:51:25 AM »

Pene poate incepem noi, ca vad ca suntm singurele interesate. Cheesy Cheesy
Logged

Căpşună
Lalea
***
Offline Offline

Posts: 97


capsuni pe rod


« Reply #7 on: March 20, 2011, 09:09:03 PM »

Ma bag si eu la andive, dar de unde luam semintele. Ca nu am vazut.
Cine incepe practica  ca eu nici macar la teorie nu ma stiu.
Hai ca vine vara, poate pana la toamna facem ceva.
Logged

Căpşună
Lalea
***
Offline Offline

Posts: 97


capsuni pe rod


« Reply #8 on: March 20, 2011, 09:11:29 PM »

Gata am gasit andivele. Daca a mai scris cineva, rog administratorii sa stearga.
Andiva (Cichorium inthybus var. foliossum) se mai numeste cicoare de vara, cicoare de Bruxelles, cicoare Witloof sau cicoare salbatica. Este o planta bienala, de la care sunt consumate frunzele inalbite, sub forma de salate. Andiva este o leguma aparte, in sensul ca apare pe piata in sezonul rece, din luna noiembrie pana in primavara. Este cultivata din antichitate, fiind pomenita in scrierile lui Pliniu cel Batran si Dioscoride.

Cum arata o andiva

Ca aspect, andiva are frunze mari de 30 cm, alungite, dispuse sub forma de rozeta. Forma lor variaza intre cele cu marginile dantelate si cele cu marginea usor ondulata, variatii intalnite in functie de soi.

Tulpina florala apare in cel de al doilea an, inalta pana la 1 metru si jumatate, in varful careia se afla o inflorescenta de culoare albastru-deschis.

Radacina andivei este pivotanta, ingrosata. Contine substante amarui precum inulina, proprietate datorita careia radacina se poate usca si macina, putand fi astfel folosita ca inlocuitor al cafelei.

Conditii de clima pentru andive

Andiva este rezistenta la temperaturile scazute. Germineaza la 10 grade Celsius, iar plantele apar la doua saptamani dupa semanat. Semanatul se face dupa jumatatea lunii mai, pana in iunie, destul de tarziu pentru o planta rezistenta la temperaturi scazute.

Practica a demonstrat insa ca semanatul inainte de aceasta luna duce la iarovizarea plantelor, acestea emit tije florale inica din primul an iar productia este compromisa.

In ceea ce priveste cerinta de apa a plantei, ea nu trebuie udata foarte des, deoarece radacina poate putrezi. De aceea solul potrivit este unul usor, nisipos.

Plantele tinere trebuie protejate de temperaturi sub 5 grade Celsius si au nevoie de multa lumina pentru a se dezvolta.

Tehnologia de cultura a andivelor

Cultivarea andivelor se face in doua etape:

Etapa 1: producerea radacinilor tuberizate

    * Semanatul: intre lunile mai-iunie, pe teren plan sau straturi inaltate
    * Intretinerea culturii: prasitul este foarte important, mai ales in primele stadii de vegetatie. cand plantele au 3-4 frunze adevarate, se face un rarit, lasand 10-15 cm distanta intre plante
    * Recoltarea: are loc toamna incepand cu luna octombrie, pana permite timpul. Radacinile se sorteaza si sunt pastrate cele care au grosimea de cel putin 3-4 cm la nivelul coletului

Etapa 2: fortarea radacinilor

    * Fortarea radacinilor se poate face in santuri incalzite, in sere, rasadnite sau alte adaposturi calde, la intuneric. In primele zile, temperatura se mentine la 12 grade Celsius, dupa care creste treptat la 18 grade, timp de 20 de zile.
    * Recoltarea papusilor de andive se face dupa 3-4 saptamani, cand acestea au minim 10-12 cm lungime. Papusile se taie manual, pastrand o bucata mica din radacina, si se pot pastra inchise in folii de plastic la frigider, invelite cu hartie care sa nu permita trecerea luminii (pentru a fi pastrate etiolate).

Soiuri si hibrizi de andive:

* pentru recolte extratimpurii si timpurii: Primo, Secundo, Flash F1 si Zoom F;
* pentru cele semitimpurii: Tertio, Bruxelles, Witloof, Bea F1;
* pentru recolte tarzii: Kwarto
* pentru spatii protejate: Bacau 3
Logged

GElax
Vizitator
*
Offline Offline

Posts: 361


« Reply #9 on: February 15, 2013, 03:52:19 PM »

Alte chestii rafinate şi bune şi scumpe hypno
Logged

Viaţa fără un nimic ar fi un nimic şi nici nimicul nu ar mai fi.
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  




Powered by TotalMush ©