Rhododendron

Started by Codruta, November 04, 2007, 09:27:41 AM

Previous topic - Next topic

Codruta

Nu am vazut pe aici pe nimeni sa vorbeasca despre Rhododendron (exceptia Aazaleea) dar eu as vrea sa va intreb daca stiti cate ceva despre cei de gradina. Eu am 2 specii: una este Rhododendron Praecox iar cealalta habar nu am.
M-ar interesa sa aflu daca Rhododendronului i se ingalbenesc si cad frunzele toamna? Iar daca nu ce cedeti ca i-a afectat? Pana acum cateva zile le-a mers bine iar acum ambii au frunze galbene dar cel mai tare e afectat Praecox; mai are doar cateva frunze verzi in varf.

Codruta

Din cate stiu eu solul de la mine nu e calcaros iar cand l-am plantat in primavara i-am pus pamant cu turba. Am inteles ca Rhododendronul nu are radacini adanci asa ca nu prea vad cum sa fi ajuns la ceva mai calcaros. Mi se pare ciudat ca prea repede s-a intamplat totul adica in cateva zile s-a ingalbenit aproape complet. Voi incerca sa ajung azi la magazinul de unde l-am luat sa vad daca cei de acolo stiu ceva mai mult.
Am reusit sa gasesc ceva pe net, in olandeza dar acolo scria ca pierde peste iarna cateva frunze din cele mai batrane. La mine pierde cam tot si nu doar din cele batrane.
Din 3 Rhododendroni pe care ii am si care sunt unul langa altu pana acum doar la 2 li s-au ingalbenit frunzele. Din pacate nu-mi amintesc ce a facut unul din ei toamna trecuta. Poate a chelit si atunci si nu am observat. Iar de cel Praecox imi amintesc ca in primavara, cand m-am indragostit de el, cei pe care i-am vazut prin gradini aveau doar flori.
Oricum voi urma si sfatul Einsteinitzei. Nu as vrea sa-i pierd.

Asa aratau in primavara cei 2 pe care ii aveam din anii trecuti. La cel cu flori albe i se ingalbenesc frunzele iar la cel rosu nu.
http://codruta.sunphoto.ro/rhododendron

einsteinitza

Codrut,apa de ploaie duce cu ea substantele dintr-o zona in alta a gradinii
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

ELA

asa se planteaza ,desi? nu ma pricep dar am observat ca cel alb parca este acoperit de cel rosu

penelopa

Ma bucur ca ati atins un subiect atat de sensibil pentru mine.
De cand am vazut pentru prima oara rhododendroni in "Gradina mea de vis"  am visat  mereu sa am si eu planta asta in gradina.
Am reusit sa cumpar acum 2 ani 2 rhododendroni mici,  in ghivece,  pe care i-am plantat mai la umbra, sub copaci. Pe atunci nu stiam ca le trebuie un sol acid.
Dupa prima iarna au supravietuit amandoi dar au facut cateva flori. In vara asta unul s-a uscat deja (l-am desfiintat) si mi-a ramas celalalt cu.... o crenguta verde (restul s-a uscat). In anul acesta nu a mai inflorit. Cred ca se duce si asta.

Intre timp am aflat cum se procedeaza cu rhododendronii:  se foloseste pamant special pentru azalee si rhododendroni. Exista la toate marile magazine de specialitate.  Inainte de plantare se face o groapa mai mare (asa am fost sfatuita de un specialist de la o Gardena) care se umple cu pamant special pentru ei. In acest pamant se transplanteaza planta cu balotul ei cu tot. Imi spunea ca astfel,  planta are pamant bun pana mai creste si,  cu timpul,  se adapteaza la conditiile  locului in care traieste.  Se uda numai cu apa de ploaie (sau cu apa in care se pun 2-3 picaturi de otet).

Eu am de gand sa incerc din nou de la primavara.
Succes si voua!

Codruta,  in mod normal rhododendronii mai pierd ceva frunze dar peste iarna ei raman plante "vesnic verzi". Protejeaza-i cu ceva crengute de conifere.

einsteinitza

De patru ani ii am pe primii,dar bineinteles ca mai adaug ;)
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

Iernile la ai mei la Slanic nu-s cuminti,
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

Gabriela,padure de conifere!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Fetelor dragi, mersi la toate.
Am fost azi la magazin dar nu m-am intors mult mai desteapta  ??? Tipul de acolo mi-a zis ca ar putea fi 3 cauze dar sincer imi amintesc doar doua (la cate intrebari i-am pus despre nu stiu cate feluri de plante e normal sa mai fi uitat): el mi-a zis ca s-ar putea da nu fie ceva in regula cu pamantul - dar nu mi-a zis nimic de aciditate -  sau ca pamantul a fost uscat. Uscat nu a fost si ma intrebam daca jumatate de an i-a mers bine ce saracie sa se fi intamplat cu pamantul asa dintr-o data?! Dupa explicatile Einsteinitzei m-am mai lamurit.
Mi-a explicat cum sa verific daca planta mai traieste si eventual sa-i verific radacinile. Dupa verificarile mele cred ca Praenox nu mai traieste dar celalalt da. Am sa incerc maine sa ma duc cu o crenguta sa vedem ca zice cand vede cum arata.
http://codruta.sunphoto.ro/rhododendron_gr
Nu a reusit macar sa ma lamureasca ce cel de Rhododendron e cel alb si cel rosu.
Azi am cumparat si turba ca sa mai imbunatatesc pamantul dar maine ma uit dupa pamant pentru conifere. Apa cu otet le dau maine dimineata.

Codruta

Ela, am uitat sa raspund la intrebarea ta in legatura cu felul cum sunt plantati. Sunt unul langa altu iar cel alb e putin mai mic asa ca rosu trece peste el. Nu stiu daca se planteaza asa sau nu dar acum 4 ani, cand am venit eu aici, asa i-am gasit si se pare ca sunt de mai multi ani asa, impreuna si pana acum nu i-a deranjat. Pot sa-ti spun ca in primavara i-am intors putin si am atunci am vazut ca au radacini relativ mici si nici macar nu s-au amestecat radacinile lor. Dupa mutare au inflorit asa ca nu i-a deranjat mutarea.

Codruta

Mi-am luat azi o piatra de pe inima. In magazin am vazut ceva hibrid de Rhodo si avea cateva frunze galbene exact ca ai mei. Si ca sa ma asigur ca nu deduc gresit am mers si pana la casa unde l-am vazut in primavara pe primul. Arata exact ca si al meu; majoritatea frunzelor sunt galbene si doar cele din varful ramurilor sunt verzi. Oare de ce saracia si pe eticheta si pe net scrie ca ramane verde peste vara?!
Le-am pus la toti turba azi dar de udat nu i-am udat ca si asa a plouat destul. Pamant de conifere nu am gasit in magazinul in care am fost azi dar mai caut. Normal ca nici Fer-sol nu am gasit. Mi s-a recomandat doar ceva fertilizator special pentru Rhodo dar se foloseste primavara, nu acum.

Cand spuneti crengute de conifere inseamna ca sunt bune de la orice fel de conifer? Citeam undeva, candva ca numai anumite soiuri de conifere sunt recomandate si anumite soiuri sunt chiar contra indicate. Bineinteles ca nu stiu care  :-[

Si acum, ca sa inchei trebuie sa va mai spun ca nu am venit de la magazin chiar cu mana goala ci am mai luat un alt fel de Rhodo. Il cheama Blue Silver si sper ca in aprilie sa vi-l prezint plin de flori.

einsteinitza

Daca cel din magazin avea frunze galbene inseamna ca suferea.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Ca sunt tampiti sau nu cei de la florarii nu stiu dar sigur sunt tampiti cei care angajeaza oameni care nu au habar, oameni care nu iubesc ceea ce fac si oameni care nu isi dau deloc intertesul. Pe aici majoritatea sunt foarte amabili dar din pacate numai amabilitatea nu ne ajuta. In 2 zile am discutat cu 3 oameni si si-au dat silinta sa ma ajute dar se vedea clar ca nu prea stiu ce sa zica. Sunt de acord ca nu le poti sti pe toate dar ma asteptam ca macar sa aiba o sursa de informare.
Ce am resuit sa aflu de la unul din ei este ca pot recunoaste cat de repede infloreste un Rhodo dupa culoarea frunzelor; cu cat e mai deschisa cu atat infloreste mai repede. Dar sincer nu stiu daca e chiar asa. Rhodo pe care la-m cumparat ieri are frunze foarte deschise la culaore si infloreste in aprilie-mai. Rhodo Praecox are frunzele putin mai inchise la culoare si anul trecut l-am vazut inflorit in februarie.
Nu cred ca Rhodo Praecox e sensibil la temperaturi scazute tinand cont de faptul ca infloreste asa devreme. Si oricum pe aici a fost doar -1 in doua nopti.
Eu am sa urmez sfaturile tale si sper ca data viitoare cand voi mai vorbi despre Rhodo mei sa fie cand va voi arata florile lor minunate.

Codruta

Va amintiti ca in toamna imi era frica ca imi pierd unul din Rhododendroni? Multumesc inca o data celor care m-au ajutat cu sfaturi si le spun ceva neortox celor care au scris pe eticheta ca ramane peste iarna verde.
Se pare ca rhodo Praecox isi pierde toamna o mare parte din frunze. Raman doar cateva in varful ramurilor. Si cum aici e asa de cald uite ca si inmugureste. http://codruta.sunphoto.ro/rhododendron/JDJQRGHNWEPGLVVRZZW
Desi numai in martie trebuie fertilizat, daca tot am fost azi la magazin am luat si ingrasaminte speciale pentru rhodo, azalee si hortensii si urmand sfaturile voastre sper ca de acum incolo nu voi mai avea probleme cu ei.
Am vazut azi 2 feluri de rhodo pitici (40cm) si tare mi-as fi dorit sa iau fiind cu flori rosii si galbene dar mi-a fost frica pentru ca toti aveau varful frunzelor maro sau pete maro pe frunze. Am vazut oameni care luau plante mult mai afectate dar mie imi este frica.

penelopa

Priviti cu atentie acest Rhododendron.
Eu sustin ca e  Rhododendron (m-am orientat dupa frunza) iar Mada zice ca e ..... azalee.
Ce e ?

[attachment deleted by admin]

larisa

Nu ma declar specialista dar din ce am vazut in alte parti ,ceea ce ai tu e azalee ,dupa frunza si flori .Rhododendronii sunt de gradina ,si cam acum infloresc ,pe cind azaleele ,sunt de camera si infloresc toamna tirziu pina primavara .In Germania ,am vazut multi  rhododendroni care desi seamana la flori cu azaleele ,totusi ,este o diferenta intre ele .Nici eu  u as fi stiut dar neamtul lasa eticheta de la plantele ce le planteaza ,asa ca mai invata si altii nu doar ei

Nicol Caloian

Si mie mi se pare a fi tot azalee.

penelopa

Pai, asta-i dilema!
Pe eticheta scria "Rhododendron",  e acum (primavara) inflorit si mi-au zis sa-l plantez in gradina. Ceea ce am si facut  :'(

Nicol Caloian

Pene, vezi ca la poze de impresionat poporul am pus niste poze facute in parcul Circului (e un link). Sunt cateva poze cu rhododendroni si poti vedea diferenta la frunze, boboci, flori, etc. Daca florile seamana, frunzele au totusi deferente. La rhodo sunt lai lucioase, putin lanceolate.

larisa

Pene ,daca scria rodo,s-ar putea sa fie rodo ,dar cum comerciantii nostrii ,habar nu au de diferente ....acum ,problema nu e la denumire ci ,la protejare in toamna.Azaleele nu sunt asa rezistente ca rododendronii si unde mai pui ca, vremea de la noi ,nu e la fel ca cea de bastina

einsteinitza

Rhododendronii nu sunt toti rezistenti la ger.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

penelopa

Pai, dragele mele, nu-mi ramane decat sa .... experimentez.
Peste iarna, ii voi lasa afara (ca am luat 2), protejandu-i cat pot mai bine.

penelopa

Nu, Es, ca eticheta era o bucatica de autocolant  lipit pe ghiveci  pe care  scria  (de mana) .......  Rhododendron.
Atat.

Codruta


miha

Ce frumoase sunt, Codruta... se pare ca le place pamantul olandez...  ;)