Cum se fac aranjamente in ghivece?

Started by bibacj, August 14, 2006, 02:30:34 PM

Previous topic - Next topic

Nicol Caloian

Ionut, ultimele doua sunt foarte reusite. Al doilea chiar imi place mult. La primul parca e prea ordonat, personal, m-ar atrage daca ar avea ceva mai multa fantezie. Dar sunt reusite si cred ca au viitor.

ionut

multumesc pentru opinii,mai astept si altele cat se poate de obiective

penelopa

Iată "una" obiectivă de la mine  ;D
Deci, primul aranjament nu-mi place de nicio culoare!!! Prea se vede "mâna" omului!!!  Îmi plac  aranjamentele ... dezordinate!  ;)
La astfel de "liane" eu înfig în ghiveci  sau  lângă ghiveci (pun ghiveciul cu planta în alt ghiveci mai mare ) o creangă (ca tutore)  cu mai multe ramificaţii şi oblig planta să se caţăre  pe ea.
Al 2-lea este OK iar  la  al 3-lea se mai poate lucra, în sensul  că ar mai merge şi alte .... suculente sau ce-or fi alea  :D

ps. "suculenta"  de-aia am  avut şi eu  într-un ghiveci  cu sedum  curgător (pe amândouă le-am adus de la  un cimitir din Timişoara de la mormântul unei rude).   3 ani a stat  ghiveciul afară şi vara şi iarna.  Au rezista bine şi chiar s-au înmulţit peste măsură ...... drept pentru care  "rozetele" le-am mutat  pe o moviliţă ce se vrea rocărie iar în ghiveci am lăsat doar sedumul. 

gabriela jalba

Al doilea !!!!! Al treilea,daca-l mai zbirlesti un pic (sa atirne,sa sara in sus,...o asimetrie ceva..)
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

ionut

multumesc pentru opinii,concluzia am tras o,urmeaza sa vad si opinia cumparatorilor

Claudiu

Abia acum le vad  :-[ . Aranjamentele.

Primul e foarte artificial, dar nu stiu daca asta supara cu adevarat. Lipseste ceva in proportii, in jocul de linii sau o dimensiune. Incearca sa asezi elipsa mare orizontala si cu axa mica ceva mai jos decat varful elipsei mici. Adica elipsa mare cu axa mare orizontala si elipsa mica cu axa mare verticala (adica asta ramane asa cum e). Axa mica a elipsei mari fiind cam la 3/4 din axa mare (verticala) a elipsei mici. Poate m-as juca un pic cu axa orizontala a elipsei mici ingustand-o sau marind-o pana mi-ar pica bine. Cred ca as ingusta-o undeva la o treime din cat e acum si poate ca pana la urma as inalta-o un pic. Poate as fi curios cum ar arata si daca as umple elipsa mica de verdeata sau poate pana la urma as transforma-o intr-un elipsoid verde care apoi l-as ascuti inspre varf, dand volum aranjamentului dar l-as pastra (elipsoidul) oarecum ingust si as plasa elipsa mare in spatele acestuia la oarecare distanta, dar nu prea mare. Numai sa suporte si planta jocul imaginatiei.
Dimensiunea ghiveciului ... e prea inalt. L-as face scund, cam de numai o treime din cat e acum dar as pastra diametrul.

Al treilea e cam nicicum, adica nu mi se pare aranjament ci o asociere de incepator.
Cred ca Pene s-a gandit la sempervivum nu la echeveria.
Quote from: Ella on August 23, 2009, 09:53:16 AM
Mie imi place aranjamentul din ultima poza, ( hibiscusu' ce se vede, o bucatica, in spatele lui nu ni-l arati? ) ...
Hibiscusul nu face parte din aranjament  ;D, asa ca vezi si tu Ionut, doar o bucatica de hibiscus si ochii au fost furati in alta parte.

Al doilea da. Ar merge perfect intr-un decor modern, simplu, o camera neincarcata. Din pacate cred ca e efemer, nu stiu cat de stabila ii e forma. Dar ce conteaza? Arta moderna e efemera, pentru a avea succes e suficient sa te capteze scurt, un blitz, un soc si treci satisfacut mai departe. Fondul (peretele) pe care e expus mi se pare foarte potrivit. Si masuta. As fi curios cum ar arata pe un fond galben bland sau eventual galben crom. Eventual in ambient cu lumina redusa iar planta iluminata de un spot de la nivelul ghiveciului care se axeaxa pe axul ce se ridica. Sunt minispoturi cu baterii ce se pot masca in ghivece. Nu stiu daca au aparut si pe la noi.
Oricum daca consideri ca e vorba de arta si deci unicate ar trebui sa le pui nume. La al doilea, inspirat de curajul cu care verticala se ridica, i-as zice:
"Iubeste clipa sau De ce nu?"

;D poate ar avea mai mult succes la cumparatori daca au si nume

Sper sa nu fie cu suparare. Oricum ar trebui apreciate pe viu si oricum am citit ce au zis ceilalti numai dupa ce mi-am facut parerea si vad ca am nimerit-o cu ghiveciul 2.  :)


Claudiu

Pene eu as zice ca ai un sempervivum probabil un Sempervivum tectorum, cum e cel din poza de mai jos:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c8/Sempervivum_tectorum_01_by_Line1.jpg

Unele echeverii seamna foarte bine cu unii sempervivum, mai ales in poze. Oricum nu ma pricem chiar asa incat sa vad dintr-un ochi.
Mai ales ca si in poza lui Ionut m-as fi gandit tot la un sempervivum.
O diferenta mare apare la floare. Dar desigur nu se vede nici o floare in poza lui Ionut si la a ta pe care doar ai mentionat-o nici atat :)
Ca si curiozitate sempervivumul dupa ce infloreste moare, practic planta se trasnforma intr-o floare si apoi se duce. Echeveria infloreste de mai multe ori.
Sempervivumul e mai prolific in rozete -copii. Probabil pentru ca stie ca dupa ce infloreste s-a terminat distractia.

Insa altceva m-a facut sa ma gandesc ca ai un sempervivum. Ai mentionat locatia de unde ai recoltat-o. :)
Echeveria nu rezista la noi iarna afara, mai ales sub zapada. Exista unele specii mai rezistente dar regula e ca nu trec de iarna de la noi.

Deci Pene din cauza locatiei am dedus ca e sempervivum  ;D

Echeveriile sunt plante din Lumea Noua adica America, sempervivumul e din Lumea Veche, Europa, Asia si daca nu ma insel unele specii apar si in nordul Africii. Ambele genuri apartin familiei Crassulaceae.

Sempervivumul e in general un gen de plante extrem de rezistente la ierni. Doar cateva specii din Caucaz, Turcia si (din nou daca nu ma insel) cele africane necesita oarecare protectie iarna.
Speciile de sempervivum din Alpi cresc pe roca adica isi scot hrana din piatra seaca. Speciile de la noi, (ca avem si noi cateva din care una chiar endemica Sempervivum banaticum (specie oarecum controversata daca stiu bine) care creste desigur in Banat), necesita putin sol dar pentru a merge bine are neaparata nevoie si de roca.
O pagina referitoare la speciile de la noi:

http://stalikez.info/fsm/semp/site/roum_fr.php?clc=-1&zc=Ae1f1a1b1g1f1f1i1r1zu1g

De fapt avem specii din genul Sempervivum si Jovibarba care si ele seamna extrem, extrem de mult.

Din pacate pagina e in franceza si se poate selecta din dreapta sus doar engleza, germana, spaniola si italiana. In romana ioc. Pacat ca cei in domeniu de la noi nu se preocupa  mai mult de ale noastre. Nu din ... ci pentru ca sunt plante care merita sa fie cunoscute mai bine (de fapt care nu merita?). S-ar putea chiar sa avem mult mai multe specii decat cele cunoscute pana in prezent. Sunt plante suculente extrem de interesante si frumoase care starnesc multe pasiuni prin lumea larga si au pagini dedicate:

http://www.succulent-plant.com/families/crassulaceae/sempervivum.html

merita sa vedeti plantele din josul paginii de mai sus.

O poza cu Sempervivum tectorum inflorit:

http://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:Sempervirum_tectorum1.jpg

Se vede cum rozeta s-a trasformat in floare. Cand trece floarea moare si rozeta ce a nascut-o (ca la agave). Dar sempervivum - vesnic viu - supravietuieste prin multimea de rozete copii chiar daca semintele nu gasesc conditii bune.


La sempervivum coloratia aia mai mult sau mai putin rosu in varful frunzelor depinde de conditiile de cultura. Iarna se imbujoreaza mai tare.

As mai putea-o lungi dar stricam topicul asa ca sa o dreg putin.

Natura face aranjamente fantastice  de sempervivum:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6d/Sempervivum_macedonicum_01.jpg


Cu sempervivum se pot face aranajamente extraordinar de frumoase:

http://www.piotrpix.com/files/images/Sempervivum%20montanum%20growing%20inside%20a%20shoe_1.preview.JPG

Asta merita vazuta:
http://www.artofbonsai.org/galleries/images/halloween_2006/putz_sempervivum.jpg

http://www.artofbonsai.org/galleries/images/halloween_2006/putz_finger_pot_sempervivum.jpg

http://2.bp.blogspot.com/_9j9qkcWnmGs/RstAxrZmJLI/AAAAAAAAAbw/05lM7s98664/s400/2007-05-01+Crocker+Croft-16-succulent+in+boots,+Hen+and+Chicks+(Sempervivum).jpg

Aici cu ceva sedum:
http://homewoodnursery.com/gallerylarge/70li/Sedum_sempervivum_in_rock_pot_low_res.jpg

sau simplu la ghiveci:
http://www.cambridge2000.com/gallery/images/P2274646.jpg

In rocarii arata excelent:
http://www.alpinissimum.de/Homepage/gartenrdg/Fotogalerie/Sempervivum%20montanum.JPG

Se pot pune si in crapaturile zidurilor de piatra:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/Plantae_Magnoliophyta_Magnoliopsida_Rosidae_Rosales_Crassulaceae_Sempervivum_%3F_1_(Belgium_Hainaut_2006).JPG

In tablouri pe pereti :) :
http://www.gartenlinksammlung.de/Grafiken/reisefotos/oesterreich/sarastro/sarastro_sempervivum.JPG

Sau, de ce nu? intr-o cana la care nu-i mai gasiti nici un rost.
http://imagecache5.art.com/p/LRG/28/2813/Q6XOD00Z/david-evans-a-sempervivum-succulent-plant-grows-in-a-tin-mug.jpg

Numai imaginatia e limita a ce se poate face cu sempervivum.
La unele popoare este traditia de a se pune pe acoperis sau pe la porti sau alte locuri pentru a indeparta duhurile rele.

Cateva poze in genul asta (chiar si pe horn) sunt aici:
http://semperhorst.de/S.%20und%20der%20Aberglaube/sempervivum_und_der_aberglaube.htm

Unii anglofoni le numesc popular closca si puii (hen and chickens)  datorita multimii de rozete copii, tot anglofoni si unii germanici le zic ceapa casei (houseleek) nu stiu de ce dar poate are legatura cu credinta ca apara de duhuri. La noi popular li se mai zice si urechelnite asta chiar nu stiu de ce. As fi curios daca cineva stie.

Ia sa mai tentez cu o pagina cu hibrizi ( Sunt sute poate mii de hibrizi cu coloratii fantastice) poate cineva se apuca de o colectie si n-am scris degeaba:

http://www.rockwallgardens.com/Semps.html

Desigur puteti gasi pe net googalind (cum mi s-a mai zis :) ) destule imagini.
Am avut sempervivum. Acum n-am ca v-as fi pus poze. Cand aveam nu m-a interesat pozatul lor :(
Echeveria doar am vazut la altii.
Cred ca se vede ca mi-a placut sempervivumul. Si echeveriile sunt foarte frumoase. Dar mi se par mai mofturoase desi am vazut ca le poate merge bine in interior. Sempervivumul sta cuminte iarna afara si nici vara nu ai grija lui. Ii trebuie apa foarte putina, ba din contra nu-i place apa multa. Ca sa fiu cinstit nici echeveriei nu-i trebuie multa.

Primele plante de sempervivum le-am avut cand aveam vreo 14-15 ani (nu va spun de unde :) ) si au prosperat foarte bine pe niste pietre mari si urate ce nu puteau fi miscate de langa casa. Nu credeti asa ceva, nu exista pietre urate doar ochi care nu stiu sa le priveasca si sa le puna in valoare. Le facusem niste cuiburi cu ajutorul unui pic de ciment si nisip dar de care am prins pietre mai mici,  exterioare, asortate, care mascau mortarul de ciment si in care am pus un pic de tarana. Pietrele au prins viata. Dar apoi pietrele s-au dus odata cu renovarea casei si nu am mai avut niciodata sempervivum ca acelea ... Mai frumoase poate dar nicidecum ca primele. :)









Ella

Claudiu, merci! (este prea putin spus, pt. munca ta din ac.mesaj )
Imi place grozav de mult tabloul, probabil pt. ca este un mod in care as putea creste Sempervivum in ac. moment (dar speranta moare ultima  ;)  )

penelopa

Şi eu îţi mulţumesc, Claudiu, pentru "foto-reportajul"   dedicat acestei plante:  sempervivum!
Până acum, planta asta era cam...... neînsemnată pentru mine.  O aveam pentru că mi-a oferit-o o mătuşă din Timişoara de la mormântul cumnatei ei.
Şi, dacă tot am luat-o, a trebuit s-o plantez undeva. Recunosc că mi-am  mai bătut şi joc de ea.  :(   I-am aruncat o parte din multele rozete-pui!! >:(
"Pledoaria"  ta pentru sempervivum mi-a schimbat "percepţia"!  ;)
Am să caut şi alte specii şi voi face aranjamente  cu ele, în piatră, amplasate afară.

ps. Te mai aştept şi cu alte "foto-reportaje"!!! ... ai putere de convingere asupra mea !  ;D

sicamin

Claudiu iti multumesc si eu ca m-ai luminat ??? Nu stiam ca planta de sempervivumul dupa ce infloreste moare. Am fost tare necajita ca singura planta care a facut floare ,a si murit. Am, mai multe (de vreo 3 ani) dar numai 1 a inflorit pana acum desi s-au inmultit foarte mult.
http://media.photobucket.com/image/rocarie/mnescun/gradina%20mea%202009/P1160464.jpg?o=6

georgette

Si pe mine m a lasat muta postarea lui Claudiu!  ::)
Are talentul de a pune in lumina reflectoarelor ceea ce doreste sa prezinte...nici eu n am adat atentie acestei plante pina acum..iar cand am vazut cat sint de multe si de frumoase m am indragostit de ea...
Claudiu...esti un adevarat magician! ;)

ionut

Quote from: Claudiu on September 01, 2009, 12:36:54 AM
Sper sa nu fie cu suparare.
nici vorba de suparare,eu v am cerut parerea,si este evident ca sunt incepator,daca eram docent nu mai intrebam aici ce parere aveti despre aranjamentele mele
sunt de acord cu tine Claudiu in privinta disproportiei pe care ai remarcat o,ea va disparea cand planta va mai creste(privesc in perspectiva)
desi nu sunt lucrari de arta suporta  fiecare o denumire,la cea care faci tu referire eu i am zis eternul sacrificiu ,chestie de imaginatie desigur
multumesc

Claudiu

Imi pare bine ca va palcut sempervivumul. Deci Ionut daca nu e nici vorba de suparare insemna ca vei mai da pe mana noastra si alte aranjamente. Florale desigur. :)

ionut

Claudiu alte aranjamente (florale desigur :D)nu mai am,la primavara cu siguranta voi aborda si acest capitol
pana atunci iata, totusi

georgette

Ionut..asta da..ii poti spune harth s sau gemenele ! iar de martisor ii pui snur pe o jumate alb si pe cealalta jumate rosu , in mijloc le impletesti si faci fundita! ;)

ionut

chiar o inima se vrea a fi,numai ca acum s a umplut de ramurele :D chestiile aste necesita multa munca,deci nu pot fi produse de serie,probabil voi recurge la unicate cum zicea Claudiu

georgette

Quote from: ionut on September 13, 2009, 03:22:50 PM
chiar o inima se vrea a fi,numai ca acum s a umplut de ramurele :D chestiile aste necesita multa munca,deci nu pot fi produse de serie,probabil voi recurge la unicate cum zicea Claudiu
Atunci am nimerit o! Cu atat mai bine ca-s unicate: caci cine o va primi va stii ca-i este data numai lui ! :D
Sa ai bafta cu ele!

zi_inflorata

Iata un aranjament facut de mine cu cateva suculente si niste cactusi mititei http://picasaweb.google.com/lh/photo/ErIMhQDJfvnhfknEMnuvXw?feat=directlink
Sper sa le mearga bine impreuna, macar pana cand cresc.

georgette

Quote from: zi_inflorata on September 13, 2009, 04:27:58 PM
Iata un aranjament facut de mine cu cateva suculente si niste cactusi mititei http://picasaweb.google.com/lh/photo/ErIMhQDJfvnhfknEMnuvXw?feat=directlink
Sper sa le mearga bine impreuna, macar pana cand cresc.
Frumos! De ce sa nu le merga bine impreuna?Ai si busuioc in spate?

penelopa

Ca de regulă!  ;D
Omu' vă arată ceva iar voi vă uitaţi la fund-al.  :D


georgette

Quote from: penelopa on September 14, 2009, 08:32:53 AM
Ca de regulă!  ;D
Omu' vă arată ceva iar voi vă uitaţi la fund-al.  :D
Pene..am patit o de atatea ori..cand ma uitam strict la ceva si nu vedeam apropierea incat am zis sa vad si padurea nu numai copacul! :D
Imi place busuiocul si unde il vad parca ma reconforteaza!(deja ii simt aroma..)

zi_inflorata

da, am si busuioc: chiar tot timpul anului, ca-l folosesc la mancare. Ca si alte detalii, sa stiti ca respectivul cos in care am facut aranjamentul era asezat peste o jardiniera cu capsuni  ::) , dar doar din motive de lumina - sa pot face o fotografie acceptabila. Oricum multumesc pentru aprecieri.
Si ca sa nu fiu off topic, mai am un aranjament cu fitonia si chamadorea (aici nu-mi asum meritul- asa l-am primit cadou) care rezista in sufragerie de mai bine de 1an. Fac fotografii in weekend.