Havuz - iaz artificial in gradini

Started by Codruta, August 20, 2007, 01:10:18 PM

Previous topic - Next topic

Codruta

Multumesc Schnuppe :-*
Cat priveste desteptaciunea olandezilor ma abtin ca inca traiesc printre ei ;D
Azi am fost si eu la un magazin sa ma interesez ce ar trebui sa iau pentru "balta" mea. Primul lucru recomandat a fost ceva praf pentru cultura de bacterii, substrat pentru fundul bazinului, pamant pentru plante, etc... Filtrul pe care mi l-a aratat vanzatorul e mult mai mic decat ce se vede la tine in poze dar cica invarte 5000l/ora si are si UV. Si este si negru nu albastru ;D
Tot nu stiu inca cum se intoarce apa din filtru daca nu fac cascada (am uitat sa intreb in magazin). As vrea o cascada cat de mica dar din cauza spatiului cred ca voi renunta la idee. In plus nici nu stiu cum sa o fac. Am vazut in magazin ceva "cascade" gata facute (ceva piatra sau imitatie de piatra) dar sunt scumpe :(.

Schnuppe

Poate nu am explicat eu destul de bine . Filtrul nu invirte nimic , pompa este cea care trimite apa in filtru .

Pompa sta pe fundul iazului iar filtrul sta pe mal , linga iaz .

Filtrul este un recipient de plastic , de obicei cilindric , care contine niste bureti .

Filtrul are o intrare ( pe acolo intra apa in el ) si o iesire ( pe acolo iese apa filtrata de bureti ) .

Daca nu vrei cascada , montezi un furtun mai lung la iesirea filtrului . Celalalt capat al furtunului il scufunzi in lac .

Praful bacterian este foarte bun , practic insamintezi buretii cu bacterii " de treaba " , care vor filtra eficient .

Nu prea inteleg ce iti dau aia sa pui pe fundul iazului , ce substrat ?  Eu nu pun nimic pe fund , presupun ca devine si greu de curatat .
Inca nu stiu daca e ok sa pui pamint special pentru plantele acvatice , eu stiam ca se planteaza in saculeti sau recipiente gaurite si radacinile stau doar in pietris , plantele preiau substantele nutritive din apa . Poate dl. Orlowsky ar putea da niste explicatii mai clare aici .

Codruta

Quote from: Schnuppe on April 01, 2008, 07:42:27 PM
Nu prea inteleg ce iti dau aia sa pui pe fundul iazului , ce substrat ?  Eu nu pun nimic pe fund , presupun ca devine si greu de curatat .
Inca nu stiu daca e ok sa pui pamint special pentru plantele acvatice , eu stiam ca se planteaza in saculeti sau recipiente gaurite si radacinile stau doar in pietris , plantele preiau substantele nutritive din apa . Poate dl. Orlowsky ar putea da niste explicatii mai clare aici .
Pe sac scria substrat pentru iaz. Nu am citit ce scrie pe sac dar banuiesc ca sunt simple pietricele. Eu stiu din acvaristica ca este necesar substratul pentru ca in el se dezvolta bacteriile. Asa mi-a explicat si vanzatorul din magazin. E adevarat ca bacterii vor fi dupa un timp si in bureti dar cu cat mai multe cu atat mai bine. In privinta curatatului... voi vedea ;D Daca se curata la fel ca cel din acvarii adica prin rascolire nici nu e asa rau. Daca se umple de alge atunci cel mai simplu e inlocuirea ;)
In privinta plantelor ai dreptate. Am vazut ieri o multime de ghivece gaurite, special pentru plantele acvatice. Dar si in aceste ghivece este necesar sa pui pamant. Mie mi-a recomandat doar pamant (nici nu mi-a zis de ghivece) pentru ca eu am un bazin de plastic care e prevazut pe margine cu "sant" pentru plante. Mi-a zis sa pun pamant acolo, pun plantele si acopar cu pietricele (cele din substrat) ca sa nu se imprastie pamantul.
Oricum cu plantele voi cam avea dureri de cap pentru ca nu va fi prea mult soare iar intr-o parte a bazinului chiar deloc. Am gasit plante terestre pentru umbra (mai trebuie doar sa verific care nu sunt periculoase pentru testoasele mele) dar pentru apa nu am gasit nimic mai ales ca vreau plante cu flori; toate vor soare sau penumbra. Am intrebat in magazin cu ce pot ascunde marginea bazinului si mi-a zis ca cel mai bine cu plante taratoare (banuiesc ca asa se traduce). Din cate stiu eu acest gen de plante sunt mai rezistente dar sunt curioasa cat vor rezista daca testoasele mele se vor plimba pe ele.

Schnuppe

In privinta substratului nu stiu ce sa spun , am vazut si iazuri cu substrat ( pietre de riu ) si nu aratau rau . Se curata mai greu , asta e clar . Nu stiu ce stii tu din acvaristica dar substratul unui acvariu nu se curata prin rascolire . In afara de asta bacteriile denitrificatoare , cele care indeparteaza substantele nocive din apa ( asigura asa numita " filtrare biologica " ) se dezvolta in numar suficient in buretii sau mediile de filtrare din interiorul filtrului . Se dezvolta acolo pentru ca numai acolo apa este oxigenata si circula cu viteza mare , pe fundul apei nu ai curenti de apa aproape deloc , in profunzimea substratului nu viteza apei e aproape zero , cu cit se inainteaza in grosime cu atit mediul este mai sarac in oxigen .

Mare atentie la cum plantezi , daca vei pune pamint de flori in iaz il vei distruge , garantat !  Fie pui pamint special pentru plante acvatice , fie plantezi plantele in pietris . Stiu ca cel mai sigur e in ghivece speciale sau saculeti .

Dimensiunile bazinului tau sint foarte mici , cred ca ai pina in 1 m3 de apa . Asta inseamna ca o sa fie foarte sensibil , ai nevoie fie de o plantare foarte bogata , fie de un filtru foarte bun , cel mai bine combinate . Broastele testoase o sa-ti creeze probleme pentru ca bazinul e mic , s-ar putea sa-ti cam faca praf vegetatia ( cred ca ar fi bine sa pui trestie sau oricum plante mai viguroase ) . Sint carnivore iar dejectiile lor sint descompuse foarte greu , incomparabil mai greu comparativ cu pestii . Fii atenta la ce filtru iei ca sa nu  te enervezi mai tirziu . 

Codruta

O fi sau nu ortodox sa cureti substratul prin rascolire nu stiu dar eu asa procedez de ani de zile dar e adevarat ca nu am prea avut si acum nu am deloc plante naturale in acvariu.

Pentru plantele din iaz nu m-am gandit la pamant de flori. La magazin mi s-a recomandat pamant special pentru plante acvatice.

Din cauza testoaselor am eu dureri de cap cand ma gandesc la plante si filtrarea apei. Din ce plante am vazut in magazin si mi-au placut doar una singura, iris, am gasit ca e toxica pentru testoase in rest nu le-am gasit in liste nici ca plante toxice, nici ca plante bune. Asa ca habar nu am ce sa aleg. Cat priveste distrugerea lor... dupa cum am vazut eu ca e vremea pe aici nu cred ca vor fi prea multe zile in care voi putea lasa testoasele de apa sa stea in gradina. Bazinul fiind mai mult in umbra nu va avea sanse apa sa se incalzeasca. Asa cred...ramane sa vad.
Testoasele de uscat care vor locui peste vara in apropierea apei nu au fost prea distrugatoare pana acum si nici nu le-am vazut sa fie prea tentate sa intre in apa. Daca am grija, asa cum am facut pana acum, sa le pun intr-ul lighean cu apa pana isi fac necesitatile nu vor murdari apa din bazin. Ramane doar sa vad ce plante pun pe langa apa care sa nu fie toxice si sa nici nu sufere daca trec testoasele peste ele.
Cat priveste filtrul voi incerca sa ma mai informez. Doamne fereste sa se usureze intr-o zi toate cele 5 testoase si iguana ca sigur trebuie sa golesc bazinul si sa curat filtrul ;D

Schnuppe

Pine si tu papura (Typha ) , doar aia e si in natura , nu are cum sa fie toxica . Si sint si varietati decorative , arata frumos .
Testoasele de uscat nu au ce cauta in iaz , daca e adinc o sa se inece . Pina acum unde ai tinut testoasele de apa , ai avut un terariu sau un bazin ? Te intreb pentru ca testoasa mea sta intr-un acvariu mai plat si are niste pietre pe care se catara , dar , desi am filtru , murdareste apa intr-un ritm infernal . La 3-4 zile trebuie sa fac schimb partial de apa .

penelopa

 :D  Dragii mei, de ce nu le puneti  niste  pampaersi broscutelor voastre?
Si... Codruta, intreaba pe olandezii tai  zburatori ce plante sunt toxice pentru serpisori ca de broscute am vazut  cum scap:  multi irisi  ;)

Codruta

Pene, sti cumva pe unde gasesc pampaersi specilai pentru testoase? Vezi ca trebuie sa fie numere diferite ;D

Schnuppe, pentru testoasele de uscat intentionez sa fac ceva... naiba stie ce ;D... ca sa fie simplu sa intre si sa iasa din apa daca vor. Asa cum am zis nu par sa fie atrase de apa. Anul trecut le-am improvizat un bazin micut dar nu le-am vazut niciodata in apa. Oricum le puneam eu aproape zilnic in lighean cu apa, ca sa se usureze. Mai mult despre testoase scriu la topicul Testoase din Cafeterie ca sa nu fiu luata la rost ca sunt out of topic ;)

einsteinitza

Codruta,nu pune sol in lac,vei avea mari probleme.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Eu imi dau silinta sa gandesc bine dar de aceea tot iese de multe ori prost ;D. Banuiesc ca sunt si pungi de care ziceti dar oare nu ar fi mai bine atunci sa iau ghivece? Am vazut ca se vand ghivece de plastic, de diferite dimensiuni si care au pereti ca sita, cu multe gauri.
Daca nu pun plante in jurul bazinului si las doar gazon va arata urat? Va creste iarba in asa fel incat sa acopere marginile de plastic ale bazinului? Voi regreta in fiecare saptamana cand tund iarba pentru ca voi avea mult de lucru ca sa o indepartez din bazin?

Schnuppe

Nu cred ca ar arata urit  , dar , ca sa nu fie monoton ai putea sa pui din loc in loc citeva pietre , si nici citeva ierburi decorative nu ar arata rau .

einsteinitza

Codruta,e iti spun ca in loc de ghivece sunt un fel de saci negri tot ca o sita.E am de amandoua dar sacii se pot masca mai usor pe cand ghivecele raman mai vizibile.Regret ca nu am luat doar saci.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Marti, dupa ce ies de la fizio "semnez condica" la un magazin din apropiere si in timp ce-mi beau cafeaua gratuita ;D notez ce ierburi au ca sa compar apoi cu listele de plante toxice sau bune. Noroc ca aceste plante sunt afara ca doar nu merge cafeluta fara tigara ;) Dupa aceea ma duc sa vad si de saci. Banuiesc ca in acesti saci trebuie sa pun pamant special pentru plante acvatice.

Schnuppe

Da , asa arata cel mai bine . Si mie mi-ar placea sa-l amenajez asa , desi in poza ta e un riu nu un iaz , chestia e ca nu am pietre de riu in zona si terenul  este in panta ( din cauza pantei  are o zona unde apa sta chiar la nivelul malului iar 3 laturi sint inaltate , nu imi dau seama cum as putea amenaja asa ceva din pietre de riu .
Oricum , m-am plictisit de cum arata acum , desi e simpatic , la primavara  il fac mult mai adinc si sa vad ce fac cu malurile , deocamdata nu am nicio idee .

penelopa

Eu n-am inceput lucrul la iaz. Mai tatonez.  ;)
Pana nu gasesc o forma care sa-mi transmita energiile pozitive din Feng shui ( ;D) nu ma apuc de el.
Si nu ma las pana nu arunc  vreo 3-4 " pietroaie" de-alea cu muschi in el.   Vad eu pe unde le gasesc, caci, trebuie sa le gasesc undeva .....  ;)

myky

le gasesti la "balta", si le transporti ca pe balene :D( sa nu se usuce muschiul pe ele) :D

Schnuppe


penelopa

Dar e frumos, Schnuppe!
Aşa ......... de la distanţă ....... chiar arată bine.

einsteinitza

A inceput sa creasca iazul tau.Nuferii au nevoie de adancime si de spatiu mult in ghiveci npentru a inflori si a face frunze mari.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

stefana

Quote from: einsteinitza on August 21, 2008, 08:12:20 AM
...Nuferii au nevoie de adancime si de spatiu mult in ghiveci npentru a inflori si a face frunze mari.
Cam cata adancime au nevoie?
Ce inconveniente apar daca iazul e mic si adanc (peste 1 m)?

Codruta

Eu am vazut prin reviste ca exista si nuferi la care le place in vase mici cu apa puse pe masa sau pe terasa. Am intentia sa incerc la anul. Se pare ca "balta" mea o pastrez pentru testoase si asta inseamna ca nu pot pune nici un fel de plante; bazinul e mic iar testoasele sunt adevarati distrugatori.

einsteinitza

E bun adanc,mic nu conteaqza daca ai doar un nufar.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Schnuppe

Nuferii i-am plantat in saculeti de 25/25/25 cm  , initial am pus nisip in care am bagat radacinile in pamintul cu care au venit . Apoi am mai citit si mi s-a parut ca am facut o timpenie asa ca am aruncat nisipul si am pus pamint lutos iar deasupra pietre de riu ca sa nu-l distruga caraseii . Sigur , am lasat o zona libera pentru virful de crestere . Adincimea la care stau este de 30 cm de la suprafata apei pina la suprafata saculetului . Stiu ca adincimea depinde de specia de nufar , eu am Marliacea Chromatela si Aurora , pe net scria ca ar fi suficient . Au avut 10 ore soare/zi , practic iazul nu a fost umbrit deloc . Cu toate astea frunzele mi se par foarte mici , maxim 7 cm lungime pentru un nufar care trebuia sa aiba 15-20 cm . Sa fie adincimea prea mica ? Ceva nu este in regula cu ei . Flori au facut intr-o veselie toata vara .
In schimb papura ( Thypha ) a crescut foarte bine la adincime foarte mica fata de alta pusa la 20 cm adincime care s-a miscat foarte greu . Irisii acvatici au ramas mici si piperniciti , nu au facut flori .

Incep sa cred ca sfatul cu pietrisul pus la plantele acvatice in loc de pamint e o prostie . Ce naiba ... unde vezi in natura plante acvatice care cresc in pietris ... e ridicol . La anul vreau sa pun pamint lutos la toate , cu exceptia papurei . Si vreau sa-l fac mult mai adinc .

sicamin

Eu tot i-mi doresc iaz ,dar cum lnu am terminat casa inca,nu pot construi si iazul,asa ca am pus nufarul intr-o vanita pe care am ingropat-o in pamant. A crescut si infloreste mereu. Eu am rupt frunzele mai vechi ca dupa ploaia cu grindina care a fost ,erau ciuruite toate .
http://s68.photobucket.com/albums/i9/mnescun/?action=view&current=P7240580.jpg
http://s68.photobucket.com/albums/i9/mnescun/?action=view&current=P7290006.jpg

einsteinitza

Trestia iubeste namolul deci pamantul lutos,chestia cu pietrisul e o prostie,toate plantele acvatice traiesc in mal.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro