Muraturi

Started by atila, June 28, 2007, 01:07:29 PM

Previous topic - Next topic

atila

Chiar daca nu sunt cel mai potrivit (dat fiind genul meu, ca sa nu spun... sexul!) pentru a initia un astfel de subiect, propun un topic de sezon, cu multe muraturi, de toate tipurile!
Niciodata nu este prea tarziu sa te asiguri -http://forumasigurari.luxdesign28.ro

cara

subscriu! place muuuuult la mine muraturile!
;D ;D ;D

floare mica

Quote from: atila on June 28, 2007, 01:07:29 PM
Chiar daca nu sunt cel mai potrivit (dat fiind genul meu, ca sa nu spun... sexul!) pentru a initia un astfel de subiect, propun un topic de sezon, cu multe muraturi, de toate tipurile!
da ce draga Atila, tu n-ai auzit ca cei mai buni bucatari sunt barbatii? sa ne spui cum ai pus castravetii la murat si  daca astia ii maninci pina in toamna ca pentru iarna trebuie sa pui d'aia din productia de toamna :D :D

penelopa

Muraturi  ???  Trebuie sa stie toata lumea cum se pun caci..... la tot pasul intalnesti.... MURATURI  ;D

larisa

In perioada asta se pun muraturi pentru consum imediat ,nu pentru iarna ,Acum se pun conserve pentru iarna .
Pastai.mazare ,zarzavaturi la uscat,si cite si mai cite.ca iarna sunt bune toate

gabriela jalba

fiindca v-am inebunit atit cu facutul sucului meu de rosii,hai sa va pun si poze. Etapa 1 - facutul focului ;maestrul de ceremonii - Romel ( sotul meu )

[attachment deleted by admin]
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

gabriela jalba

cind ,in sfirsit focul s-a intetit,punem ceaunul , si incepe dansul vrajitoarei in jurul ceaunului. Intr-o pauza, pregatesc si buchetul aducator de tot felul de arome,viitorului suc de rosii

[attachment deleted by admin]
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

gabriela jalba

sare + zahar si dai cu dansul!!! Cind ma apropii de sfirsit, arunc buchetul , mai fac un dans,timp in care plantele aromate isi difuzeaza parfumul in licoarea tomatelor.partea cu pusul in sticle si "culcatul" lor e prozaica si banala.... ;) - n-are sens sa o descriu si ilustrez

[attachment deleted by admin]
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

Nicol Caloian

Muraturi, conserve, munca multa si timp consumat. Prefer sa pun mai toate cele necesare la congeletor. Atunci cand le folosesc su aroma celor proaspete. Si totusi am pus gogosari si castraveciori.

gabriela jalba

Nicol,tu ai dreptate,dar la mine nu ajunge congelatorul(cu toate ca e de ala mare).Iar apoi,cind le am pe gradina,si am muncit pt ele,ce fac??!!! Din recolta prapadita de anul asta,am facut cam 15kg de suc de rosii.Eu beau mult,si e mai bogat in licopen(http://www.emedonline.ro/cuprins/vitamine/view.article.php?9 )decit rosia cruda.Cind incepi sa pui in congelator: vinete,conopida,pastai,brocoli,ardei copti,ardei de umplut,ardei de gatit,cas proaspat,bureti, patrunjel,marar,leustean,laboda,spanac,dovlecel,mazare,...na!! nu-mi mai vin in cap!!! si cind sint ale tale,crescute pe gradina,fara chimicale...cum crezi ca ai proceda??Ai incerca si tu sa faci conserve,ca ar fi pacat sa le pierzi si sa mergi la market sa iei tot  mare,frumos colorat,proaspat si imbibat de hormoni si chimicale.
        ....si facutul asta are farmecul lui...(pt mine)
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

Nicol Caloian

Ai dreptate Gabriela, dar cum pe asfaltul din Bucuresti nu poti planta nimic, asta e. In plus s-a redus numarul membrilor de familie (fetele si-au luat zborul) iar pentru doar doua persoane congelatorul este suficient.

gabriela jalba

Imi pare rau pt.tine...Iti doresc sa ai o gradinita,si atunci o sa faci si tu,chiar daca cuibul gol(ca si la mine...)
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

penelopa

Fiindcă a fost lăsat de izbelişte acest topic iniţiat de dragul nostru Atila (şi el ne-a lăsat de izbelişte ....... pentru neşte ciuperci  :(, la rugămintea Sicăi, am să pun aici o reţetă proprie de zarzat pentru ciorbe.
Cum nu sunt o maestră în ale gătitului,  prefer reţete cât mai simple.
De exemplu, zarzavatul pentru ciorbe îl  conserv fără să-l mai fierb.
La 10 kg roşii coapte adaug 7 kg ardei graşi şi kapia şi 7 legături de pătrujel şi leuştean.
Dau prin maşina de tocat roşiile şi ardeii (după ce le curăţ, binenţeles  :)),  toc pătrujelul şi leuşteanul, pun 1 lingură sare  la 1 l  compziţie şi 1 pliculeţ conservant la 5 l compoziţie. Amestec bine şi pun  în borcane cu filet de 800 g. Apoi, duc borcanele la beci.
Am şi acum  4 borcane cu zarzavat  astfel pregătit de acum 2 ani.
La începuturi,  când era aspirina mai ieftină,  o puneam în locul conservantului ( 4 pastile aspirină la 1 l compoziţie).
Acum pun conservant şi văd că ţine la fel de bine şi nici nu schimbă gustul preparatului.

georgette

Pene ..atragatoare reteta ta,dar cu conservantul asta eu nu ma impac! Eu tai rosiile si ardeii 'julien' si le pun straturi in borcane apasind bine sa iasa  aerul si eventual lichidul in exces..ca reteta :rosiile sint dublu fata de ardei si cand am chef pun si morcov, telina rasa,frunze tocate de leustean..dar de cativa ani radacinoasele le pun prospete atunci cand gatesc iar verdeata o congelez ,incepind de primavara.Nu pun niciun fel de conservant ,nici macar sare..strang capacele (fie cu filet fie cu presa de mana) apoi le ambalez si le fierb..
http://georgette.sunphoto.ro/Roade/IDCGKEPWRUQZWPLVERA
http://georgette.sunphoto.ro/Roade/QJNFFEFVFFGCAZGORKW

penelopa

Corect! Aşa se şi fac conservele, ca tine!
Numai că eu, aşa cum am  mai zis, nu mă prea complic când e vorba de mâncare. Şi dacă n-am murit până acum din cauza conservelor mele ..........  tot înainte!!!  :D

georgette

Quote from: penelopa on August 18, 2009, 02:37:40 PM
Corect! Aşa se şi fac conservele, ca tine!


:D :D :D..de unde concluzia logica:io is o "muratura"corect conservata! :D :D :D :-* :-* :-*

penelopa

Quote from: georgette on August 18, 2009, 03:54:28 PM
Quote from: penelopa on August 18, 2009, 02:37:40 PM
Corect! Aşa se şi fac conservele, ca tine!


:D :D :D..de unde concluzia logica:io is o "muratura"corect conservata! :D :D :D :-* :-* :-*

:D :D Dacă tu recunoşti .................  ;D

ozimandias

 :D
Io ma chinui de 2 saptamani sa pun ardei din aceia neiuti la murat.
Am o reteta de la o draga prietena, dar au iesit cam moi.
Apoi am cautat pe net si am pus... tot moi.
Acum am pus dupe capul meu ... sa vedem ce iese.
Intre ardeii acestia neiuti pun si cativa iuti tare. Astfel se iutesc o idee si acestia si sunt buni (la cunostintele la care am mancat... ca la mine...  ;D)
Si tot asa am pus fasole pastai (rotunde) cu ardei. Astea au iest o nebunie. Numa' ca am uitat sa pun ardeiul iute in cateva borcane  ;D ;D ;D

doina

Eu pun ardeiul iute cu otet  de 9 grade si atat , fara sare , zahar sau altceva , doar frunze aromate , hrean , boabe de mustar si piper .
Pus asa  , ardeiul rezista cativa ani .
Am pus ardei intercalat intre teci de fasole , tot asa dar fasolea este buna dupa 2-3 ani pentru ca se mai inmoaie . Se poate consuma dupa putin timp dar este mult prea tare pentru gustul meu  ::)

ozimandias

Noi am mancat deja doua borcane cu fasole  :D
Dar, e drept, am fiert fasolea (in borcan) cam 20 minute.

mamaruta

Harnice mai sunteti! Eu inca ma gandesc la vacanta, ce sa mai am si chef de muraturi?????????

penelopa

Quote from: Mada on August 18, 2009, 11:46:20 PM
Harnice mai sunteti! Eu inca ma gandesc la vacanta, ce sa mai am si chef de muraturi?????????


Bine, d-nă Greier,  vii tu la iarnă la ardeii noştri! :D

Aprops: de ardei iuţi se ocupă soţul că el îi mănâncă ........ cu tonele! :)
El şi-i pune cu 1/2 oţet + 1/2 apă, sare şi zahăr după gust.  Îşi asigură astfel vreo 30 -35 borcane de 800 g care nu-i ajung până'n vară  :o

georgette

Quote from: penelopa on August 18, 2009, 04:06:25 PM

:D :D Dacă tu recunoşti .................  ;D

Pene,mai bine recunosc eu decat sa mi arunce altii in urma..oricum,eu ma antrenez pentru cand mi-or zice nurorile asa..atunci eu voi fi deja imuna si am sa le raspund calm: "spuneti-mi ceva ce nu stiu!"  :D :D :D :-*

mamaruta

Ai cobit, soro! am primit o plasa de castraveti si ma exilez urgent in bucatarie sa ii pun la murat. Am si ardei iuti de murat...asa ca fac un stoc pentru Florin, in caz ca se hotaraste sa te aduca la mine...sa nu il tin flamand. ;D

gabriela jalba

Cu ardeii iuti,azi am de gind sa experimentez o "reteta" ce mi-a fost sugerata (ideea). De iese ceva bun,va zic.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=