Probleme la iesirea din iarna

Started by repede, March 12, 2015, 03:11:48 PM

Previous topic - Next topic

Rodica Stacescu

  Claude, ai o schema de tratament pe care sa ne-o poti recomanda si noua? Eu m-am hotarat sa curat la toti partile bolnave, nu are rost sa mai astept. Risc, daca e boala si nu inghet, sa se intinda si la ceilalti. Am zis ca o sa stropesc intai cu zeama bordeleza, si peste vreo saptamana sa le fac o stropire cu Mirage 45. Tu ce tratament le faci?

einsteinitza

Eu cred ca va panicați aiurea. In primul rând informațiile de la Paradis verde suntem cele mai multe ori aiurea, scrise doar ca sa scrie ceva. Nici nu merita citit acolo sa le facem trafic! Citește la diferența dintre trandafiri butasi si altoiți ce Inepții, la tăierea următorilor, aia nu merita nici o privire!In al doilea rând, petele alea mici, punctele de la Claude, nu sunt deloc canker sau alte aiureli, sunt semne de la Pătarea neagră. Asta pot sa va spun sigur, nu mai mergeți pe arătura. Singura mai dubioasa e pata rosietica din jurul ghimpelui, acolo poate ca e o șansa sa fie. In rest, ramurile mai negricioase cu punctulețe, nici vorba. Daca le urmărești in timp, fiindcă vor rămâne zone punctate, ai sa vezi ca nu cuprind ramura si nu devine zona compacta.
Rodica, ai intrat in panica si tot citind ajungi sa ai proporții astronomice la ceva ce poate ai doar punctual. In orice caz, înghețul ramurilor e negru complet, fara pete, acest canker face pete decolorate, face urme neregulate, nu e doar o înnegritura de ramuri. Logic daca gândești la rece, nu poți sa ai boala din toate sursele, cei de la Petrovick nu pot fi afectați in același timp cu alții, din alte surse, când de abia au ajuns in grădina. Cei de la P au fost chinuiți, mici, plantați super prost, ce voiai, sa ii vezi verzi si Fericiți? Știai de când i-ai pus ca vor  suferi, si ca poate ii vei pierde pe unii. După mine se prezintă excelent, au viețuit in gheata, si au părți verzi, sunt eroi!
M-am dus si eu si m-am uitat, nu e nici un canker, e înghețul care apare la mine după iarna cu zăpada si frig, bineînțeles am unii care arată impecabil si pe care ii iubesc, si alții are smiorcăie si bolesc de la frig, nu au nici un fel de urma de pata, doar ramuri negre.
Pe de alta parte, am citit mult azi noapte despre asta, si ataca si ramuri tinere si bătrâne, fara excepție!
Cât despre facut, in primul rând nu ne panicam! Știi cu. E, citești despre o boala si parca ai toate simptomele! +hypno
Eu procedez ca in fiecare an. Stropesc de primăvara toată grădina cu bordelezasi ulei horticol, dupa care ma calmez.
Am observat si pot sa spun clar si fara sa fiu partizana vreunui sistem ca trandafirii mei o duc mai bine cu Pătarea neagră nestropiti decât stropiti. Făceam tratamente, sunt in cea mai favorabilă zona de pătate, respectam alternative, perioadele, era jale, pătate peste tot! Când i-am lăsat in voia lor, si-au revenit si probabil lupta si ei, iar trandafiri care ma omorau ca nu aveau frunze prin August din cauza asta, sunt acum frumoși si verzi, se mai vede spre toamna ceva pătate dar in nici un caz asa cum aveam.
Singurii pe care vreau sa ii mai cumpăr sunt vreo doi alba, am trei si sunt ca si cum nu a fost iarna, ramblerii la fel, deși sunt la gardul cu apa, ăștia nu ma bat la cap cu nimic. Nu vor tăieri obligatorii, nu vor stropiri, nu au nici un vârf de ramura înghețat sau colorat aiurea, iar când înfloresc sunt de vis. Plus ca mie formele astea de cascada uriașa îmi plac foarte mult, se potrivesc in grădina. Asa ca, am cam ales.

Pentru cine vrea sa cunoască exact simptomele, care sunt vizibile clar diferite de înghețul, aici o fotografie excepțională, se vede clar ca sunt leziuni nu numai pete, ramurile au coaja crăpată, zona uscata devine alburie, se vad spori negricioși, creșterile de deasupra zonei sunt mai anemice..
http://naldc.nal.usda.gov/naldc/download.xhtml?id=IND43968001&content=PDF
http://plantpath.caes.uga.edu/extension/plants/woodyornamentals/images/canker3.jpg

J
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

anasstasia

Si eu zic la fel: este panica aiurea. Sunt sigura ca niciuna nu are canker la trandafiri! Sunt trandafiri care au inghetat peste iarna si atata tot. Eu le voi face o stropire cu zeama bordeleza pentru dezinfectie si atat tot.

soeurmarie

 
Ai mei cu siguranta au inghetat !

Rodica Stacescu

  Uite, chiar nu am facut legatura intre aberatiile scrise mai demult de cei de la Paradisul Verde despre trandafiri, si cele scrise despre canker! M-a dezorientat insa asemanare intre felul in care s-au colorat in negru ramurile la trandafirii mei si pozele de pe alte site-uri care prezentau boala asta fungica. Si faptul ca pana in martie totul parea OK, nu erau semne de daune!
  Ce sa zic? Va dati seama ca cea mai bucuroasa sa nu fie nici un canker as fi eu, cui i-ar placea sa aiba atatea mortaciuni in gradina, mai ales printre trandafirii cei mai iubiti! Inseamna ca mai sunt sanse si cu cei abia plantati, multi s-ar putea recupera daca nu e decat inghet.
  Panicata nu sunt numai eu, sunt multe pierderi mai peste tot, de aceea si scriem aici, sa vedem cum trateaza problema cei cu experienta indelungata (n-o fi trecut oare toata lumea prin faza asta de incertitudine cand au aparut semne de suferinta la plante?).
  Nu am apucat sa citesc tot materialul pus de tine,Es,  ma pregatesc sa plec la tara sa stropesc si eu cu zeama bordeleza, operatiunea asta am facut-o si in anii trecuti inainte de intrarea in vegetatie. Ma uit diseara mai atent pe el.

 

gabriela jalba

Asa negri au fost si ai mei. Cred ca doi au murit.
ES, am o problema: trandafirul din poza, sigur e de la tine. Anul trecut , dupa prima inflorire, au crescut coarde luuungi,cam 2m, si plingatoare,cu buchete mari de flori. Nu am taiat ca nu stiu cum. E cumva, ramblier ??? Daca nu,cum il tai?
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

flordel

Referitor la Canker, de unde naiba sa apara asta asa in toata Romania dintr-o data?
Unei astfel de boli ii trebuie un timp in care sa se raspandeasca, nu dintr-o parte a tarii in alta intr-un sezon.
Nu cred ca este asta, doar iarna.

einsteinitza

Asa zic si eu, nu putem sa fim in pandemie de canker. Rodica, sper sa te lămurești repede ca e greu sa ii bănuiești bolnavi, eu cred ca semnele disting între frig si boala.
Gabi, e Rusticana. Poți sa il lași sa crească si mare sau sa il lași acoperitor.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Rodica Stacescu

  Eu am taiat deja trei tufe, desi ziceam ca in primavara asta nu mai pun mana pe foarfece, dar nu aveam cum lasa nenorocirile alea asa. Ramane sa vad in timp ce va fi cu ei, nu-mi mai bat capul acum, ca nu am cum sti de ce unii sunt cu ramuri uscate spre varf, altii negri de sus si pana jos si unii cu pete rosiatice pe portiluni extinse pe toata lungimea lor. E posibil ca patarea neagra de anul trecut la unele tufe sa fi lasat astfel de urme. Semne ca trandafirii au ramurile OK vor fi in momentul in care voi vedea ca intra in vegetatie, ca incep cresterile noi, ca apar boboci si fac si flori. Si ca tufele care au fost taiate de jos se recupereaza frumos. Pandemie, nepandemie, vom afla noi pana la urma ce a fost. Inteleg sa ma alarmez eu, care pana acum am avut parte de ierni normale, in sensul ca nu am avut pierderi. De ce sa va alarmati toate nu pricep!

claude

Pe mine ma alarmeaza petele alea cum se vad in poza. Cand lastarul e negru de sus pana jos si cumva zemos, sau violaceu si stafidit daca era lastar necopt, e clar ca sunt inghetati, dar petele alea pe lastar altfel verde ma baga in sperieti  +ham
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

einsteinitza

Rodica, ne alarmăm fiindcă toate avem pete pe ramuri mai puțin sau mai mult, sau ramuri negre stafidite, sau , văzând pozele, comparam cu o pata doua si parca seamănă. De aici panica!
Pe de alta parte tu ai de eu trandafirii de la Petrovick. Pai, după mine, la ieșirea din iarna, trandafirii aia chinuiți, puși in gheata, cu punctul de altoite afara in vânt si frig, fara sa fi acut posibilitatea sa se prindă in pământul ăla înghețat, pai aia daca aveau boala erau deja istorie.
Ceea ce am observat la trandafirii mei din grădina, in timp. Am mai acut pete, înghețuri, ramuri negre. E drept ca e un an cu o uscare destul de masiva. E urâta.
Vorba lui Topârceanu, ca tare îmi place poezia asta
"Dar sinistră şi pârlită
De la coadă până-n plisc,
Ca o pajură trăsnită
Într-un vârf de obelisc;

Cam asa si betele mele de trandafiri-unii din ei. Am mai avut prin 2006 cred ceva de genul asta, chiar mai serios, dar atunci știu de ce. Acum, bănuiala mea e ca problemele din vara si-au spus cuvântul.
Vorbind de experiența mea, am observat ca inițial , vreo patru cinci ani, absolut toți trandafirii au ers bine. Cu excepția patarii negre,  toți erau înfloritori, frumoși, bogați ,Creșteau ca din apa! Fara excepție. După , au început sa se arate. Mai ales după perioada aceea de înghețul masiv, când am taiat destul de radical. Unii, chiar daca au dat din mugurii bazali, au început sa redreseze. Treptat, dădeau primăvara tot mai puțin lăstari noi viguroși. Majoritar la mine au fost asa cei Th. Același lucru cu Graham Thomas si cu un exemplar de Westerland. Din munții de flori, au început sa facă tot mai putine pana când s-au dus. Am un alt Westerland, lângă cel care a decedat, care e superb, dar e in spatele unui stâlp gros. Si era si in spatele celuilalt, care ii ținea pavăză cred eu. Oricum, citind acum si de boala asta, si mai ales ce am citit primăvara asta pentru pomi si vita de vie, când am aflat ca primăvara se taie numai anumite tipuri de pomi si ca e o prostie sa tai orice fructifer ai in grădina primăvara, ii îmbolnăvești cu mana ta, clar tăierile foarte devreme lasă loc pentru boli, anumite boli care intra pe țesut încă lipsit de activitate masiva si pe frig si umezeala. Vremea mai calda si mai uscata le împiedica sa fie active. Asa cum , din considerente de comercianți si de marketing, au început sa apăra trandafiri si pomi fructiferi toamna începând cu primele zile din Septembrie, ca se gândește deja lumea ce sa mai pună prin grădina, asa se devansează mereu si data de tăieri la orice, ca e vita, trandafir sau mai știu e ce alta planta. Sau răsaduri făcute in Decembrie pentru grădina, sau trandafiri scoși si defoliati manual ca sa între in rafturile magazinelor. Deja, daca da o raza de soare in sfârșit de Februarie, oamenii sunt cu foarfeca in mana. Am vazut ce ravagii face asta la vita si cireși de exemplu, bănuiesc ca e similar si la trandafiri.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

adrianam

Si eu am probleme mari la trandafiri in primavara aceasta.
Numai la cei batrani, care au minim 3 ani in gradina.
Pierderile cele mai multe cred ca sunt printre teahibrizi, dar inca mai astept si mai sper sa mai dea ceva vre-un mugure din pamant.
Cu ocazia asta am sesizat ca pe multi din ei (din cei batrani) i-am plantat cu punctul de altoire destul de aproape de suprafata pamantului.
Si cum eu nu am facut niciodata musuroaie, nu prea mai au de unde sa dea.
Cred ca am pierderi mari si la englezesti- la Falstaff, Jude the Obscure nu am vazut inca muguri dar nu am terminat taierile la ei.
Crimson Glory si Souvenir de la Malmaison, dupa taieri au ramas la 50 cm (abia ajunsesera anul trecut la 1m).
Surpriza mare mi-au facut Summer Memories si Iceberg din care au ramas cateva cioate ( erau tufe bine ramificate cam de 1,5m diametru).

einsteinitza

Asta scriam in 2010 , când a fost la toată lumea un înghețul masiv. Am descoperit anul, ca ma tot gândeam când a fost...
Quote from: einsteinitza on April 20, 2010, 12:55:26 PM
Nu cred ca vor fi la fel de bogati, in toamna fata de ce se vede in poza aia, au fost dublii.Acum , sunt mult mai mici. Ilse krohn e un ciot, e cel mai afectat.El va recupera greu.
Asa mai sunt si cei doi Westerland, dupa care sufar.Sunt ca niste trandafiri de anul asta, cand erau imensi, niste tufe mari si parfumate, una langa alta, erau superbi.Vor recupera, dar sigur anul asta va se va simti.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Rodica Stacescu

  Ieri am stropit cu zeama bordeleaza butaseii Petrovic. Sub jetul puternic de solutie am vazut la majoritatea ca aveau baza verde (poate ca doar cu exceptia catorva,  10 - 15 dintre ei, care aveau partea aeriana compromisa total) .Cativa cm, e adevarat, dar asta inseamna ca mai au ceva viata in ei. Desi i-am musuroit dupa trei saptamani de la plantare, ca atunci s-a putut, au stat pana am pus un pic de pamant peste ei sub strat de zapada. Deci pot spune ca am sperante sa nu-i pierd chiar pe toti.
  Am comandat luni acel Mirage 45 EC, despre care am citit ca opreste putrezirea ramurilor (adica acel canker). Azi l-am primit, dar pe eticheta scrie ca e incompatibil cu zeama bordeleza. Nu am gasit niciunde tabelul incompatibilitatilor, dar tot citind despre produs, nu am gasit nici mai stiu eu ce referinte formidabile ca sa zic ca gata, am gasit leacul tamaduitor! Asa ca nu mai stropesc cu nimic deocamdata. Si asa cred ca ce am facut ieri s-a cam dus azi, a plouat de dimineata, apoi vad ca s-a apucat sa ninga. Alte daune posibile cu puseul asta de iarna! Mai ales ca nu am respectat ordinea operatiunilor, intai sa tai partile distruse si apoi sa stropesc. Mi se pare ca e cam devreme sa bag foafecele in "mititei", mai ales ca deja s-a stricat iarasi vremea.
  Mi-am promis ca nu ma mai ghidez dupa indicatiile pretioase ale celor care comercializeaza tratamentele fitosanitare, ei sunt in stare sa recomande orice, doar sa scape de marfa!

  Tot va mai intreb ceva: am taiat cateva tufe de aici din gradina de acasa (doar doua, trei!), am lasat doat cativa cm la baza. Am izolat taieturile cu ceara de altoit Ceraltin. O fi bine oare? A mai ceruit cineva taieturile cu asa ceva?

einsteinitza

Eu nu ceruiesc cu nimic, erau mari tăieturile?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Rodica Stacescu

 La Pat Austin, care avea crengile innegrite pana jos, mai putin una - o laterala pornita mai de zos, dintr-o bazala - am taiat tot ce era distrus, diametrul era cam de 1,2 cm. Cum am taiat oblic, ranile erau ceva  mai marisoare. Nici eu nu voi cerui la toti, doar la cei care au avut probleme. Mai trebuie sa curat Heritage, am trei, doi dintre ei sunt cu ramuri cu pete mari sau cu ramuri intregi rosii. Daca voi vedea ca au muguri si merg bine, nu ma ating de ei. In cazul in care nu, atunci ii tai de jos si ceruiesc si la ei ranile. La fel si cu Crimson Glory Climber, va trebui taiat ditamai trandafirul de la baza. Asta a mai patit o data acelasi lucru, in 2012, el fiind mai vechi in gradina, a avut de suferit si  dupa iarna aceea. Vad ca se mai plange si Adriana de acelasi soi ca nu a trecut iarna, e bine sa retinem ca e unul cu rezistenta scazuta la ger. Oricat ar fi el de frumos si de parfumat, trebuie evitat daca se poate. Data trecuta cand a inghetat, s-a recuperat foarte bine pana toamna, dar nu garantez ca va repeta figura si la a doua si la a n-a reducere drastica dupa o iarna grea.

einsteinitza

Rodica, te înțeleg si cred ca mergi pe drumul cel bun, din punct de vedere al cunoștințelor mele de amator. După un timp i sa înveți sa mergi pe intuiție, o sa se dezvolte un simt in plus! Of, boala grea!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

Rodica, sper sa citești asta, dar probabil ca știi. Nu stropi nimic din ce e plantat in toamna, doar trandafirii mai vechi. Pomii si tufele puse acum se stropesc după un an. Deci, daca ai luat Mirage ai grija sa nu dai pe cei noi, sunt încă firavi.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Rodica Stacescu

  I-am stropit deja pe piticoti cu zeama bordeleza! Nici nu am intentionat sa dau si Mirage pe ei. Foarte posibil ca nici zeama bordeleza sa nu le fi placut prea mult, nu?

claude

Rodica, cu Mirage da cand intra in vegetatie, pana n-au frunze dai degeaba, e un fungicid sistemic si, ca sa aiba efect, trebuie sa intre in circuitul plantei
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

gabi_gabriella

Ma apuca jalea cand vad numai bete negre prin gradina .Va trebui sa tai puternic anul asta trandafirii.Doar cativa au trecut cu bine iarna asta Othello si Graham Thomas sunt in perfecta stare. La fel si Leonardo da Vinci .Nici Westwrland nu arata rau/ Petrina pe cand a apucat sa-si fac o forma cat de cat, trebuie sa il tai puternic anul asta
ASta e ..cu natura nu te poti pune !

flordel

Priviti pozitiv, am facut loc in gradina sa cumparam altii! ;D

Penelopa

Avand in vedere ca  majoritatea trandafirilor mei sunt TH, nu-mi ramane decat sa privesc asa cum spune Flordel  ;D


anasstasia

S-a intamplat exact ce am estimat: am taiat extrem de multi trandafiri de la rasul pamantului, insa nu am pierdut nici unul.

Englezescul Charoltte, conform HMF potrivit si pentru zona 5, arata asa:

picture host

La fel arata si Falstaff, practic cei doi sunt singurii englezesti rasi de la pamant.
Eden Rose, inainte o splendoare de trandafir, crescut superb, acum este la fel.

Asta este mormanul de crengi (inalt de statura unui adult), aferent celor 200 de trandafiri:

image hosting services