Probleme la iesirea din iarna

Started by repede, March 12, 2015, 03:11:48 PM

Previous topic - Next topic

repede

Cand am fost la tara saptamana asta, m-a cuprins tristetea la vederea unor trandafiri, frumosi si sanatosi in timpul verii.
S-au innegrit, dar nu pana la altoi. Ma intreb daca au inghetat pur si simplu sau au vreo boala. Cei englezesti nu au fost afectati. Doar un urcator si niste teahibrizii.
Va rog sa va dati cu parerea. Oricum ii tai pana la verde dar macar sa stiu ce este. Au 3 si 4 ani dar nu am mai avut problema asta pana acum.
Multumesc,
Gea

einsteinitza

TeHibrizii sunt ai sensibilosi, au suferit in iarna. Probabil si urcatorii sunt tot urcatori cu floare mare proveniti din th. Asta e priblema, merg bine cativa ani, dupa care , daca nu sunt intr-o zona buna, isi arata priblemele. Taie pana la alb, curata bine, ingrasa bine si cat mai mult soare.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

claude

Si eu am ceva fantome negre intre trandafiri  ;D  Nedumerirea mea e legata de cei care au inghetat diferentiat, adica parte din lastari sun negri, altii verzi iar chestia care ma nedumereste cel mai tare e faptul ca au inghetat lastarii maturi ai tufei si au ramas lastari de anul trecut, care-s verzi si fara probleme  +hypno
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

einsteinitza

In principiu, multi dintre lastarii care ibgheata complet sunt de fapt bolnavi. Patare, neagra, casanti, lipsa de hrana, taieri prea devreme care secatuiesc rufele. Pana la urma un cumul de probleme, asta e parerea mea. Oricum, clar th sunt groaznici, eu mereu mai renunt la vreo doi primavara, poate si clima rece si umeda. Nu stiu exact, eu i sa sunt de parere ca o taiere prost gandita pune mari probleme.
Citeam acum o gramada de articole despre taierea la pruni, ca e o greseala sa se faca primavara devreme. La ciresi, visini , pruni, fiindca prin taietura in perioada mai rece si umeda a unor zile de primavara intra o boala am uitat cum o cheama, silver leaf u stiu cum,care in cătiva ani ii omoara. Ma gandeam la similitudini.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

anasstasia

Asa au iesit din iarna toti TH-ii mei. Jale, mare jale printre ei. In 2012 am mai gasit asemenea macel in curte. Toti trebuiesc taiati de la rasaul pamantului. Englezestii au mai scapat, insa nu toti.
Cel mai frumos binenteles ca este in continuare Bologna, care este verde pana in varful fiecarei ramurele si are deja muguri bine formati, este aproape infrunzit.
Am taiat un pic din ei insa m-am simtit rau si  m-am oprit.

claude

Eu am inceput azi taierile si m-am crizat...din Souvenir de St. Anne's au ramas...5 cm  +ham   Ce ma uimeste este faptul ca au inghetat soiuri care sunt de zona 5b si altele de 6b, cum e de exemplu Astronomia, Aloha clg. (Kordes) sunt neatinse sau aproape! A inghetat rau si Rosarium Uetersen, Falstaff, cativa lastari la Ghislaine de Feligonde si Boule de Neige! Mai sunt si altii mai mult sau mai putin afectati, dar astia i-am taiat azi. In fiecare iarna ingheata Charlotte.
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

anasstasia

Falstaff si la mine era aproape tot negru. Nu inteleg ce a fost cu iarna asta, a fost o iarna foarte blanda, nu mi-am facut deloc probleme. Asta e, o luam de la zero.

claude

Varfurile alea de temperaturi negative, la mine a ajuns la -23, pe relaxarea temperaturilor mai blande, o fi avut ceva efecte negative...
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

Rodica Stacescu

  Cel mai rau este ca atunci cand toate ramurile sunt afectate, inclusiv lemnul sanatos este infestat cu fungi si sansele de recuperare scad mult.  Dupa cum arata, e clar ca e vorba de cangrena neagra ( produsa de Cryptosporella umbrina ) cea mai grava dintre toate formele de "canker". Mai sunt doua forme, mai putin agresive, cu sanse de recuperare, produse insa de alte tipuri de fungi.


einsteinitza

Nu știu, la mine cel puțin cei negri erau înghețați, nu aveau ramuri cu pete, ci doar negre complet. Am renunțat si la ultimii Th de care mai trăgeam cât de cât. Au zburat peste gard. :P
Cred ca, cel puțin la mine, trandafirii suferă din cauza umidității. Sunt totuși plante de zona calda si uscata, la mine e frig si umezeala. Mereu e umezeala in aer. Aici, n zonele de campie merg altfel. Îmi aduc aminte ca au plantat ai mei, imediat după 89, doi trandafiri cumpărați la punga, mare noutate pentru vremea aia! Unul știu ca era Queen Elizabeth. In câțiva ani se făcuse imens, înflorea cu zeci de flori uriașe, era o splendoare. Se făcuse chiar tufa, nu era doar bete măturoi. Beneficia de soare, avea caldura zidului blocului, canicula de peste vara, vreo 12 ani a tot crescut si s-a facut splendid. Nu mai știu de el, dar clar se simțea minunat acolo. Ma impresiona in fiecare an cum reușea sa facă zeci de flori uriașe deodată!
La mine unii au suferite de la început, s- a vazut clar ca încet încet au slăbit, au pierdut din vigoare...alții însă, din cei fara griji, sunt niste minunății. Nu vorbesc de Th, la mine clar nu sunt in largul lor, dar am câțiva din cei vechi mai ales, care se simt acasa.
Asta e, probabil trebuie sa învățam ca si trandafirii merg pe anumite zone, fiecare cu plăcerile lui! O sa ajungem sa facem liste zonale, ce se simte bine in zona fiecăruia!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

Am mai căutat sa citesc despre chestiona asta, ca nu știu prea multe. E clar ca are semne distincte, asa numite Șei care fac ca partea de sus, verde sa devină pricăjita in timp.

Asta cu ieșirea din iarna e interesant..
"In general, the cankers start as small yellowish or reddish spots on the bark, gradually increasing in size. Eventually, the canker turns brown, increases in size, and may eventually girdle the cane. The tissue within the canker begins to dry out and shrink, giving it a somewhat shrivelled appearance. If the canker only covers part of the cane, growth above the canker will continue. If it girdles the cane, however, growth will die.

One more thing for the northern rosarians who may be reading this article. After removing winter protection in spring, cankers can appear as black saddles on the cane. As they are exposed to air and sunlight, however, they quickly change in appearance to those symptoms described above."
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

anasstasia

Asa cum am mai scris, eu sunt sigura ca ai mei cel putin (si ai vostrii la fel), au suferit de inghet. Sunt sigura ca toti isi vor reveni sau in cea mai mare parte. Pierderi vor fi putine.

einsteinitza

Poate, dar de ce? Nu aveau motive....trandafiri ca cei din imagine, cu doi trei muguri viabili, se duc pe copca in timp, chiar daca nu anul asta.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

repede

Si eu banuiesc inghetul pentru ca am fost la tara cand era zapada mare si toti erau verzi. Dupa aceea, prin februarie, a fost o perioada fara zapada dar cu inghet. Cred ca atunci s-a intamplat buclucul. Si eu sunt in zona de campie si mai am si panza freatica foarte aproape de suprafata. Si asta ar putea si un motiv. Acum cel putin, in anumite zone din gradina musteste pamantul, nici nu pot intra sa pun semintele de morcovi. Bine ca am pus ceapa de asta toamna.
Deci toata treaba s-a intamplat de curand, de pe la jumatatea lui februarie.
Es, ai dreptate, o sa ma orientez in timp numai la cei care rezista in zona mea, nu are rost sa ma necajesc cu ceilalti. Am mai pus o madame Isaac Periere si un Sympathie ca mi-a placut ce-am citit despre el.
Gea

Rodica Stacescu

  Dap, depozitele fungice migreaza si in zonele aparent neafectate, asa am citit. Anas, la inghet sunt afectate in primul rand cresterile noi, lastarii tineri insuficient lemnificati. La Canker e invers, cad intai ramurile mai vechi si raman la urma cele mai tinere.  Primele semne sunt punctele rosii ca de pojar, aparute pe tesutul exterior al ramurii, care se tot largesc, devin din ce in ce mai spre brun, apoi in mijlocul lor apar puncte negre. Din ce am observat eu, incepe dinspre baza ramurii spre varf, nu invers ca la inghet. Uneori varfurile raman verzi si scot mugurasi.
 Bun, intrebarea e ce facem?  Eu nu am suficienta experienta in cultura trandafirului, dar aici sunteti multe persoane care ati mai trecut prin situatii critice, cu siguranta stiti sa va orientati mai bine in gasirea solutiilor (lipseste Schnuppe!). Es, Zamfira, Claude, ce facem?  Scoatem trandafirul ca sa nu se intinda boala si la ceilalti? Incercam cu stropiri cu zeama bordeleza si apoi cu antifungice sistemice? Mirage 45? Asta dupa ce facem taierile necesare?
  In materialul trimis mai sus, vedeti ca sunt trei tipuri de fungi care provoaca canker de tipuri diferite. Inafara celui care innegreste mai mult ramurile si care nu da sanse de recuperare trandafirului, celelalte doua tipuri sunt mai putin agresive si tufele pot fi recuperate. Si eu cred ca trebuie vazut fiecare trandafir in parte, unii pot fi afectati de inghet, nu de fungi.




repede

Nu stiu ce sa zic, dupa cum se vede din poze, innegrirea a inceput de sus din moment ce baza a ramas verde la unii. Si nu a ales, a mers si pe ramuri tinere si batrane.
Intr-adevar, anul trecut a fost o mana teribila din cauza ploilor abundente. Am stropit si legumele si trandafirii intens si a fost ok in cele din urma. Poate i-a ajuns din urma acum.
Ma doare inima sa-i vad asa. Cel putin cel din poza este un galbior (nu stiu denumirea) cu floarea mare care infloreste tot sezonul. Mare pacat. Macar de as descoperi cauza.
Gea

einsteinitza

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

soeurmarie


Citind cele crise de voi am inventariat trandafirii si am constatat du durere ca 90% din ei s-au inegrit ca si ai vostri si nu am cea mai vaga idee de ce. Am avut ierni mult mai geroase (acum 2 ani) si nu au patit nimic, ori acum....

einsteinitza

Stai puțin, s-au înnegrit complet sau doar o parte? Daca e doar o parte, e normal la unii trandafiri,d acă sunt complet negri nu e normal.

Între timp am mai citit si am găsit un articol simplu si clar despre aceste boli, unde e menționat faptul ca se rezolva prin curățate si stropire cu fungicide specifice pentru Pătarea neagră.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

claude

Pentru ca m-a pus pe ganduri rau de tot Rodica cu nenorocita aia de boala, azi m-am apucat de inspectat trandafirii, ca pana acum doar in fuga am remarcat care au lastari innegriti, dar fara sa aprofundez situatia. Ei bine, azi am realizat proportiile dezastrului  ;D   
Si am facut niste poze la ce am vazut eu aiurea la unii dintre ei. Ca mentiune, nici unul dintre vechituri nu prezinta problema asta.
Dupa descriere, pare acel canker, nu?  ???    +ham

"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

soeurmarie


Ai mei s-au inegrit de sus pana la nodul de altoire. Doar la cativa au ramas lastari cu 3-5 cm verzi pana la nod. Interesant este ca nu a tinut cont de grosimea lastarilor. Am trandafir foarte viguros, adica a fost, bine ramifificat care s-a inegrit de tot. Tradafirii de dulceata nu au nimic si de asemenea trandafirii albi. Din toti teahibrizii numai cei albi au scapat.Nu inteleg de ce.

Rodica Stacescu

  Da, si la mine s-a intamplat la fel cu cativa trandafiri, s-au innegrit total, pana la sol. Nu am rascolit pamantul sa vad ce e mai jos.
  Cine are trandafiri de multa vreme stie cu siguranta daca de la ger se produce acelasi tip de distrugere, eu am trandafiri de putin timp si in cursul a celor doua, trei ierni care s-au scurs de la plantarea lor nu am avut cand sa vad cum arata daunele provocate de inghet. Am avut iarna trecuta cateva varfuri cam uscate, pe care le-am curatat. Azi am taiat doi trandafiri, iar partea innegrita nu este uscata, e "mustoasa", cu maduva brunificata.

Rodica Stacescu

  Claude, despre canker am aflatmai intai  de la cineva de pe Sunphoto, un domn al carui nickname este Burebista, care mi-a dat un link spre un articol aparut pe site-ul Paradisul Verde:

http://www.paradisverde.ro/gradina-de-flori/cea-mai-cumplita-boala-trandafirilor   

Pe urma am cautat si eu alte informatii, stiam ca mai intalnisem pe blogul Piece of Eden mentionata boala asta: 

http://pieceofeden.blogspot.ro/2011/12/goodbye-mary-rose.html 

Tipa spune pe blog ca s-a chinuit cativa ani sa-l trateze pe Mary Rose care avea canker, fara rezultat. In cele din urma l-a scos .

claude

Se vede care sunt lastari inghetati pur si simplu de la ger si se vede si cei care au inghetat din cauza problemelor. Acum am citit undeva ca acel stem canker este evidentiat de frigul sezonului rece. Daca s-ar fi manifestat in sezon nu avea cum sa-mi scape, e foarte vizibil.  O sa fac trataemnt la toti trandafirii, ca sa evit problemele, iar cei cativa la care am observat petele suspecte ii voi monitoriza atent si daca vad ca persista problema si tratamentul nu are efect, o sa-i elimin.
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot