Castraveti

Started by atila, June 05, 2007, 08:38:55 PM

Previous topic - Next topic

ionut

chiar regret ca v ati confruntat cu atatea probleme ce spun eu acum vine prea tarziu ,o sa va fie de folos la anu..ca si la alte legume si la castraveti exista soiuri si hibrizi,unele se preteaza la cultura in camp altele la cultura in spatii protejate,soiurile de regula sunt pt camp si la acesatea se preteaza ciupitul la 4-5 frunze,asta pt ca florile femele apar pe lastari de ordin secundar(ciupitul consta in indepartarea varfului de crestere)hibrizii care de regula se cultiva in spatii protejate nu necesita aceasta lucrare in schimb aici este obligatorie alta lucrare-copilitul-asta inseamna indepartarea tuturor lastarilor ce apar pe tulpina,cu cat mai repede cu atat mai bine,se intelege ca in acest ultim caz plantele fie in solar fie afara necesita sistem de sustinere,indepartarea copililor este necesara pt ca altfel planta rodeste asa de mult ca apoi avorteaza,tot la acesti hibrizi este bine sa se indeparteze primele 2 fructe de la baza pt a evita avortarea florilor,de asemenea in conditii de nebulozitate si temperaturi mai mici sau la un sol sarac in hrana florile avorteaza masiv,potentialul de productie este asa de mare ca trebuie ..temperat,a opri seminte din cultura proprie este valabil numai in cazul soiurilor,la hibrizi trebuie cumparata samanta in fiecare an,incerc iar a sustine cele spuse cu o poza,se pare ca le micesc prea mult deja.. :D

[attachment deleted by admin]

gabriela jalba

Spune-ne si care-s soiurile pt gradina.Eu una,iau saminta de-a valma;nu stiu care si unde.Anul asta chir am dat-o rau in bara cu castravetii!!!  ( pozele-s bune!!!!! )
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

ionut

iata cateva din soiurile de castraveti ce se pot cultiva in camp dar si in solarii,se impart in doua si anume soiuri cu fruct semilung-select,topaz,delicates,magic- si soiuri cu fructul tip cornison-levina,cornison,renato,adonis-,personal as opta pt select semanat primavara pt salata si pt cornison semanat mai spre vara pt conservat,asta in cazul in care i cultivi in camp,pentru solarii exista totusi alti hibrizi la care toate florile sunt fertile

penelopa

Ionut, dar ceva soiuri  cu castraveti care sa nu fie amari  ?

ionut

nu exista soiuri de castraveti cu fructe amare sau neamare,aceasta amareala apare ca urmare a unui stres hidric,atat in sol cat si in atmosfera,daca se uda zilnic,mai ales prin aspersie si mai ales dimineata in zilele toride,nimeni nu ma poate convinge ca va culege castraveti amari,

gabriela jalba

Aaaa!!!! deci asta-i chestia cu amareala....si eu care stiam ca de ranesti,sau calci pe vrej,se amarasc...
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

ionut

 :D Gabi esti formidabila...stiai bine ce stiai pai daca ranesti sau calci pe vrej circulatia sevei nu se mai desfasoara cum trebuie si asa apare amareala...

gabriela jalba

Vezi ca n-am stat sa gindesc??!! Iaca-n gituitura aia,sedea socul hidric!!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

turturica

Quote from: atila on July 06, 2007, 01:22:54 PM
. La mine castravetii ii adun cu galeata de 20 kg la 3 zile... cei din samanta olandeza au fost extrem de productivi si s-au amortizat (un plic a costat 10 ron!).
ce fel de seminte,Atila, de unde le-ai luat ?

atila

Noroc cu mesajele de reply la postarile mele, asa imi mai fac timp sa intru pe forum... Sunt plicuri cu seminte olandeze (am avut si ceva seminte din Chile). Sunt productivi. Pornesc foarte bine, fac multe flori si dau rod. Din pacate, ce am observat nu sunt atat de rezistenti. Cei autohtoni, din samanta adunata de mine, rezista mai bine la temperaturile si seceta din ultima vreme, asa ca pentru mine sunt mai OK. Oricum, cred ca este un pic cam tarziu sa mai pui castraveti...
Niciodata nu este prea tarziu sa te asiguri -http://forumasigurari.luxdesign28.ro

penelopa

Oooooo, bine ai revenit printre noi, dragă Atila!  :)
Constat că de la castraveţi "ne-ai făcut cu mâna" dar tot la castraveţi te-ai reîntors !! ;)
Aşadar, de ce crezi că e târziu pentru castraveţi??? Ai mei abia îşi scot căpşoarele din pământ. Oare voi face salata vara asta fără castraveţi ???

Fleurf

Eu in toti anii cand am pus castraveti nu s-au facut decat cei pusi in preajma de Sf. Gheorghe fiindca ceilalti desi i-am stropit au dat tot felul de boli peste ei si s-au dus. Cred ca trebuie sa ajunga sa se maturizeze ei pana vina caldura mare. Cel putin asta e explicatia pe care am gasit-o eu.

penelopa

Să dea Domnul, Flori, să vorbeşti într-un ceas bun!!! Din întâmplare, chiar în preajama Sf. Gheorghe am pus seminţele de castraveţi.
Aceeaşi constatare am făcut eu. Într-un singur an am avut parte de castraveţi dar nu-mi mai amintesc când i-am pus.
Sunt însă consecventă: pun în fiecare an şi cumpăr în fiecare toamnă pentru murat ! ;D

myky

Quote from: penelopa on May 13, 2009, 02:31:04 PM
Sunt însă consecventă: pun în fiecare an şi cumpăr în fiecare toamnă pentru murat ! ;D

:D :D
pene, mi-ai amintit de 'puterea obisnuintei', asa si tu cu castreavetii, an de an.
http://www.trilulilu.ro/dutz1981/2a265be541a97c

atila

La mine e un pic altfel. In fiecare an cumpar (cu socrul meu), muncesc (cu socrul meu), culeg (cu socrul meu) si mananc ce cumpara soacra mea (cu socrul meu). Din fericire asta nu se intampla (macar) cu catravetii. Se pare ca ce se face in gradina e multumitor pentru soacra mea ( ;D)...

Si castravetii mei sunt in faze diferite de dezvoltare (am si care sunt bine crescuti, si care inca mai asteapta sa iasa)... Seceta asta este cumplita. La noi nu a mai plouat serios de mai bine de o luna si jumatate. In rest picuraturi, tunete si... cam atat!
Niciodata nu este prea tarziu sa te asiguri -http://forumasigurari.luxdesign28.ro

Claudiu


Quote from: gabriela jalba on May 23, 2009, 09:14:16 AM
ia zi matale rupi primul lastar(virful),apoi lastarii de grad doi,si abia pe cei de rang trei ii lasi la fructificare? Am citit undeva chestia asta,si anul asta ,fiindca-s castravetii mei(ieri i-am pus in pamint) vreu sa incerc si eu. E bine sa procedez asa ? Vreau sa-i iau fata colegului , ca pin-acu' el era cu castravetii. Anul asta el si-i pune putin inainte de Sf. Petru.


Pana raspunde Ionut scriu si eu cate ceva:

Gabriela asta e o lucrare facuta de regula la castraveti, pentru ca nu au flori femele multe pe axul principal
Dar, exista hibrizi faorte productivi care au flori multe pe axul principal si nici nu lastaresc asa abundent.
Eu am fost foarte multumit de hibridul unguresc F1 Mohican. Asta cat am cumparat la plic mic. Cand am luat la plic mai mare parca, parca, dar tot bun a fost.
Asta simplifica mult munca si nic nu cere indemanare la ciupit.  Si nici nu lastaresc prea mult, fiind usor de condus.
Condusul in sus pe sfoara sau pe un schelet de araci, e esential pentru o productie buna.
Cand ajunge un castravete la maturitatea de consum il culegi. Asa cu toti. Cand incepe culegi sistematic tot la doua-trei zile. Chiar si zilnic daca e numai pentru consum in casa. asta pentru ca castravetele e o planta desteapta si nu face copii mai multi decat poate duce. Adica daca deja e incarcata loaza cand vrea sa mai faca ceilalti copii d epe ea ii zic "ce faci mai tata? mai! " Adica banuiesc ca se secreta ceva care ii spune sa opreasca fructificarea abundenta.
Nu lasi nici unul care sa se maturizeze in continuare. In plus imbatranesc foarte repede.

Ciupitul lastarilor e important la soiurile obisnuite pentru a permite dezvoltarea lastarilor pe care se produc florile femele.
Astfel cand planta are 4-5 frunze ciupesti varful. La lastarii care apar (acestia sunt d eordinul 2) le ciupesti iar varful la 5-6 frunze si pe ei apar lastari de ordinul 3.
Eu pentru Cluj semnam castravetii intre 15 mai si 1 iunie. Bunicul ii semana tot asa inainte de 1 iunie. Poate ca se pot obtine si mai timpurii (vorbesc de zona Clujului). N-am incercat. Dar astfel poti avea o productie buna si pentru consum si pentru conservat.

Apa. Castravetii cer apa multa, si asta e esential pentru o productie buna. Eu udam si zilnic.
Atentie la afide sau musculite. Daca apar tratati cu insecticide cu durata scurta de pauza pana la recoltare. Inainte de tratament recoltati ce e de recoltat. Eu foloseam fastac.

Cred ca despre hibrizii de care am zis Ionut ar putea spune mai multe. Poate si despre tartamente
Note: 1. Nu incercati sa tineti seminte de la hibrizi. Nu vor fi la fel.
2. Daca vrei sa tineti seminte de la un soi anume, nu uitati o regula: Semintele de castraveti se tin doi ani. Adica fata de altele in primul an de la recoltare nu se folosesc.

Claudiu

In 2006 am folosit alt hibrid. Nu mai stiu care  :-[. La plic mai mare si scump. A fost bun. Dar a lastarit mai mult si cum anul acela a fost mai ocupat pentru mine nu am avut timp sa ma ocup prea mult. Dar in final tot am avut productie buna. Eu am avut niste suporturi din teava, recuperata, de juma de tzol (de apa) Tot in 2006 am experimentat condusul pe plasa cum se vede in poze. Poate e mai usor decat pe sfori. Pe celalat rand al suportului se poate vedea fasolea pe sfoara. Merge bine doar ca sa nu fie prea deasa. (Eram procupat de alternative la pari caci au devenit mai dificil de procurat)  (In felul asta aveam si lumina multa la castraveti dar fasolea imi asigura si o oarecare protectie solara la baza castravetilor. Asa am gandit :) )

Obisnuit am semanat cam la 30 cm pe rand distanta.
Aici ii vedeti mai ceva des (fiind intarziat, ca nu mai aveam timp de repetat daca vreunul nu iesea), am mai eliminat. Se vad si granulele de optimol in jur pentru protectie contra melcilor. Se vede cat de intarziat am fost cu lucrarile in anul ala caci data pozei e 22 iunie.



Toate buruienile mici dintre castraveti se elimina (plivesc) manual. Atentie la prasila radacinile castravetilor sunt la suprafata si sensibile. (in poza plasa suport inca nu e intinsa)









Castravetii daca au conditii cresc foarte rapid. In principiu lumina, caldura si apa. Dar solul fusese bine lucrat din toamna si ingrasat cu mranita (bine descompusa) in primvara. Dupa ce le-am montat instalatia de udat prin picurare au zburat in sus. (uzual montam instalatia mult mai din timp) Dar nici inainte nu i-am lasat nici macar o zi sa sufere de sete.





Ce pot sa zic despre suportul tip plasa? Bun, simplu, practic, rapid, dar uneori m-a cam incurcat :) Se poate si refolosi daca se curata de resturi cu atentie fiind destul de rezistent. In plus nu e riscul caderii castravetilor cum se mai intampla cateodata de pe sfoara. Desi am lucrat foarte bine cu sforile in anii anteriori. Erau sfori legate sus asa cum le vedeti  pe cele de la fasole si pe care infasuram, cu atentie, castravetii.


Nota: Nu in fiecare an am avut ingrasamant. Dar recolta tot a fost buna. E drept mai aveam compost (productie proprie :) )
Mai aveam gainat mult de porumbel (de la un vecin) care il imprastiam toamna dupa spatura (ca aveam mult).
In forma lichida si bine diluat - fermentat l-am folosit numai la rosii. E bun dar atentie sa nu ardeti. Parca nu as recomnda la castraveti. Dar nu stiu nu am incercat :)

Ingrasamant chimic de nici un fel :)








gabriela jalba

Bine ca nu am aruncat plicul;o sa ma uit sa vad ce soi am pus. Multumesc pentru sfaturi.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

valentyna

avand ceva loc printre pomi nu am putut sa nu pun si ceva legume.castraveti am pus de la pasti ,luati la cub.sunt ok.apoi am pus eu seminte ,in rasadnita si au iesit frumos.acu sunt frumosi cu 2-3 copii,pe care nu i-am ciupit si nici copilit caci n-am stiut.vad ca au flori multe,sper sa si lege.si de vreo saptamana am pus alte rasaduri facute tot de mine din seminte primite de la parinti de la tara.anul asta experimentez,iar la anul voi avea reusita mai mare(sper).momentan sunt multumita.deja am inceput recoltatul de vreo 10 zile.mult succes la toti gradinarii!!!!!!

Dan Hibiscus

claudiu de unde se ia plasa din aia , la propiu nu la figurat :)

Mihai

Subscriu la intrebarea ta,se pare ca iti usureaza tare mult munca.

einsteinitza

Claudiu, splendid aranjamentul cu plasa si ordinea de la legumele tale. Intreb si eu, ca cei de mai sus. De unde\?
Mai ne arati poze din gradina ta de legume\/ Eu sunt destul de incepator si am multe de invatat aici, si vad ca esti foarte organizat.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

mihail

Eu am vazut plasa la Praktiker.Asta numai daca cea folosita de Caludiu nu este una mai speciala,in sensul ca sirma(metalica sau din plastic) este ceva mai subtire,poate chiar construita pt. aceasta destinatie.

einsteinitza

Mihail, ai vazut din asta asa cum are el, cu ochiurile alea mari??
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Dan Hibiscus

aceiasi intrebare ....