Muguri de iarna

Started by zamfira, January 18, 2014, 07:22:31 AM

Previous topic - Next topic

zamfira

Buna dimineata!
Ma gandesc de ceva timp la acest topic in care sa aducem portrete ale arborilor si arbustilor in timpul iernii. In acelasi timp, descrierea mugurilor, astfel incat arborii si arbustii sa poata fi recunoscuti chiar si fara frunze, mi s-ar parea utila.
Deocamdata, din pacate, nu am fotografii proprii. De aceea postez acum acest link: pentru fiecare imagine a unei ramuri cu muguri, daca facem click pe ea, se deschide descrierea speciei respective. Poate reusim asa ceva si cu denumirile romanesti.
http://www.baumkunde.de/baumbestimmung/laubhoelzer/bestimmung-knospen.php

gabriela jalba

Foarte interesant!! Mi-a placut ce am vazut.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

zamfira

Ionela ne-a oferit un 'catalog al arborilor si arbustilor'...

paraschivvvv


zamfira

Ehei, nu e asa de usor cum pare. Ieri eram cam viteaza cand am spus ca merg eu in parc si fac fotografii tuturor crengutelor. Azi, cand am ajuns la fata locului...era un soare! Cu o mana sa tin aparatul, cu una o hartie in spate, sa mai aplec si creanga, sa nu-mi fotografiez degetele, umbra, soarele, determinatorul...in concluzie, la descarcarea pozelor, mai niciuna nu era buna. Asadar, treaba grea. Sigur sunt printre voi unii mai priceputi, pe mine tehnica ma omoara. Cam asta e tot ce a iesit.

einsteinitza

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

zamfira

Buchet de februarie: muguri de răchita, fructe de călin, fructe de păducel, fructe de maceş, flori uscate de coada-şoricelului, amenţi de alun şi de arin.

Rux

Foarte frumos si inspirat aranjament. +apl

geodezia

foarte frumos Zamfira la tine nimik iarna

einsteinitza

Ce frumos, parca nu le observi asa bine in gradina!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

zamfira

Ultima "recoltă" de fotografii din parc, printre ele şi o ciudăţenie. Să fie Aralia?

Penelopa

Mie imi plac mai mult pozele tale, Zamfira (gata, am trecut la "tutuire " ;D), decat cele din link!
Siluetele arborilor, iarna, sunt interesante si enigmatice. Nu m-am gandit niciodata la asta!

gabif1966

Foarte interesant ultimul, trebuie urmarit ce fel de frunze face. Nu este Arallia , m-am uitat  si arallia are spini aproape ca un trandafir. M-ai facut curioasa.
Viata este cat de frumoasa ne-o facem noi.
http://gabif1966.sunphoto.ro

einsteinitza

Da, foarte interesant.
Si imi place poza cu platanul, iubesc enorm platanii, totul e decorativ la ei, inclusiv scoarta!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

zamfira

Imi cer scuze pentru determinarea (cu intarziere) a speciei cu spini pe trunchi: este Zanthoxylum simulans - ruda cu arborele de piper chinezesc.

einsteinitza

De ce zici ca e inrudit, l-am cautat sa il vad si eu, e foarte interesant? Vad ca din el chiar se obtine piperul Sichuan!
Unde l-ai fotografiat?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

zamfira

Ceva mai sus pe pagina, am postat fotografia unui fruct gasit pe crengile unui arbust-arbore necunoscut (fructul pe care il tineam acolo in palma). Abia dupa lupte seculare am reusit sa determin specia. Este Xanthoceras sorbifolium, o frumusete de planta. Semintele puse la incoltit au rasarit dar nu prea dau semne ca ar vrea sa supravietuiasa. Butasii de ramuri, nici ei nu cred ca s-au prins.

einsteinitza

Ce mai ai la inmultit?
Iti spun si tie de pomisorul vazut de mine, din care am luat seminte. Poate il ghicesti, desi nu am poze. Un pomisor cu coaja neteda, de forma aplatizata si caracanata ca la Rhus. In varefurile ramurilor laterale avea manunchiuri de pastai lungi, arcuite, de lungimea unei palme,c ate opt zece, formand niste maini de vrajitoare ;D in ele sunt enorm de multe semincioate asezate pe o linie de mijloc, dreapta stanga, cred ca sunt vreo 50 pe o parte, seminte cu aripioara fina ca cele de artar dar mai diafane. Ce o fi?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

zamfira

Stiu eu? Dupa descriere, s-ar putea sa fie un Campsis radicans, taiat drastic si condus sub forma de arbust. El are are manunchiuri de pastai in varful ramurilor, dar semintele nu au aripioara, ci un smoc de perisori fini...O fotografie ar fi buna. 
Daca scriem "fruits of campsis" ne apar, la imagini, acele manunchiuri de pastai...

einsteinitza

Uite o poza cu semintele, acum observ ca au aripioare duble pe ambele parti, adica stanga dreapta!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

zamfira

Asta e chiar Campsis! (sau Tecoma, cum i se mai spune,) sau trambita. Nu are rost sa punem seminte cand se inmulteste atat de usor prin butasi. Este "radicans": pe lungimea lastarului se vad radacinile adventive, le trebuie doar putin ajutor sa inceapa sa devina radacini de pamant. Eu am pus intotdeauna butasii cu tot cu frunze culcati intr-un mic santulet si acoperiti pe toata lungimea cu pamant, dar in asa fel incat frunzele sa ramana afara.

In privinta semintelor, cred ca am fost intr-o mica eroare: semintele de Catalpa, au asa un smoc de perisori si nu cele de Campsis. Dar, daca ne uitam bine, si acele aripioare parca sunt formate din firisoare alipite.

Radu

Copacul meu fantomă.   ;;)  ;;)
O să pun seminţele, dar transplantez undeva în afara curţii, am eu un loc bun lângă gard... Dacă merge bine, sunt frumoşi şi pot fi ţinuţi mici, e minunat: oricum am un gard viu de "lemn câinesc" - spun ăştia - care arată oribil şi vreau să-l înlocuiesc cu ceva mai ornamental. :)

Radu

Iată, am găsit o poză care-mi place, cu ei.
Văd că le-au pus tutore, altfel probabil se duc ca o liană. Ăştia din poză au, cică, 10 ani.
Mi-aş dori aşa o linie în lungul gardului dinspre stradă şi o să încerc o chestie pe care-am văzut-o în Shanghai: copacii ornamentali controlaţi prin frânghii înfăşurate în jurul trunchiului, ca pe o papiotă. Îi sugrumă, le păstrează "piciorul" şi nu le dă voie să ia proporţii. Sper să meargă.

claude

Quote from: zamfira on March 04, 2014, 07:18:44 AM
Ceva mai sus pe pagina, am postat fotografia unui fruct gasit pe crengile unui arbust-arbore necunoscut (fructul pe care il tineam acolo in palma). Abia dupa lupte seculare am reusit sa determin specia. Este Xanthoceras sorbifolium, o frumusete de planta. Semintele puse la incoltit au rasarit dar nu prea dau semne ca ar vrea sa supravietuiasa.

:o Unde ai gasit Xanthoceras? In Timisoara? Eu am avut vreo 10 seminte din care doar unul a supravietuit, au fost probleme la germinare, dadeau sa rasara si nu mai apucau, putrezeau. Oricum, m-am ales totusi cu o planta, are 3 ani, dar nu e mare, desi arbustul are o crestere destul de rapida, pentru ca in primavara trecuta l-a ras sotul meu cu coasa la 5 cm  de era sa fac infarct, am facut o criza de nervi  :D   Din fericire a supravietuit! Sper ca anul acesta sa infloreasca. Ma mir ca l-ai gasit prin Romanbia, stiu ca e extrem de rar in Europa si, in general in lumea occidentala.
Mai ai seminte? Ca eu as mai vrea unul... ;D
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

zamfira

Quote from: Radu on March 04, 2014, 07:10:46 PM

Văd că le-au pus tutore, altfel probabil se duc ca o liană.

Radu,
Tutorele este necesar, dar şi mai necesar ar fi să stai cu ochii pe plantă şi să "orbeşti" mereu mugurii care dau de pe tulpină. (parcă aşa se numeşte operaţiunea de suprimare a mugurilor). Am si eu unul aşa, dar e rezemat de un zid, asa ca are doar jumătate de coroană. Mereu dau muguri de jos. Dar şi aici sunt mai multe specii: unele cu ramurile mai lungi si flexibile, care au nevoie de inaltime, ca să aibă de unde "să cadă" frumos în jos, ca la o umbrelă, altele cu ramuri mai rigide, mai usor de facut "copaci".