Pages: [1] 2 3 4 5 6 7   Go Down
  Print  
Author Topic: Morcovul  (Read 39459 times)
penelopa
Guest
« on: May 30, 2007, 10:38:13 AM »

Anul acesta am  dileme si cu ... morcovul!

Este prima oara in 4 ani cand nu-mi rasare. Si cand te gandesti ca am facut ca la carte:  semanat cate 2 randuri pe... biloane,  seminte de morcov amestecate cu seminte de salata. Ca cica,  salata  rasare mai devreme si poti face morcovului o prasila oarba.
Am semanat pe la sfarsitul lunii martie si abia daca mi-au iesit  cateva salate si cativa morcovi.
Credeti ca mai am sanse sa mai rasara de-acum incolo avand in vedere ca ce-a iesit este deja maricel?
Daca nu,  vreau sa folosesc brazda "golasa" pentru ... gogosari, de exemplu, ca tot am o frumusete de rasaduri si nu mai am loc.
Logged
gabriela jalba
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 11298


PASCANI


« Reply #1 on: May 30, 2007, 02:34:54 PM »

Pene,poti sa pui iar morcov. Inca nu e tirziu.Eu am pus anul trecut in iunie si tot s-au facut.Fa rindurile cu un bat,dupa care pune apa cu sticla,cit sa umezesti unde pui saminta. Pune saminta in doua cu nisip,ca sa dai prea deasa, apoi acoperi cu tarina. Ai grija permanent sa uzi. La caldurile care sint,nu te mira ca n-a iesit morcovul. Pui saminta ca la doua degete adincime si uzi la stropitoare.
Logged

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=
larisa
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 1924


PASCANI


« Reply #2 on: May 30, 2007, 03:01:55 PM »

Pene ,nu te intrista ca nu esti singura.Din aceeasi saminta ,am pus 2 straturi dar am pus si pe rind ,ca-mi ramasese saminta si nu voiam sa se piarda.Am udat intii santul ,am pus saminta,acoperit cu mina.Pe strat a rasarit unde si unde si tirziu dar pe rind fara sa ud anterior a rasarit ca la carte
Logged

gabriela jalba
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 11298


PASCANI


« Reply #3 on: May 30, 2007, 04:46:06 PM »

Deci anul asta morcovul e cu fitzeeee!!!!!
Logged

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=
sicamin
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 4299


Timisoara


« Reply #4 on: May 30, 2007, 04:50:32 PM »

Si la mine  :'( .Dar eu am pus din doua pliculete ,in locuri diferite, si un pachet a iesit iar din celalalt ,doar cateva fire.
Logged

penelopa
Guest
« Reply #5 on: May 31, 2007, 12:46:38 PM »

M-ati mai linistit. Da ` tot imi pare rau  ca s-a intamplat asa.
Am sa completez golurile (si ce goluri...)  cu alte seminte -  conform invatatura Gabi -  si mai facem o incercare.
Probabil va trebui sa caut un soi care ajunge la maturitate in timp mai scurt.
Logged
gabriela jalba
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 11298


PASCANI


« Reply #6 on: June 01, 2007, 04:53:02 PM »

Nu ,Pene!!  Este timp suficient. Morcovul se scoate tirziu. Cind e racoare si i s-a mai dus din frunza,creste in pamint. Asta m-a invatat un lipovean,si ei is meseriasi la legume; din asta traiesc. Toate radacinoasele cresc in pamint dupa ce se raceste timpul .
Logged

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=
atila
Crin
****
Offline Offline

Posts: 119



« Reply #7 on: June 03, 2007, 09:11:50 PM »

Da, anul asta toate radacinoasele au facut figuri... Am pus de doua ori morcovii, patrunjelul si pastarnacul... Abia acum au iesit. Ca si Pene, am un strat cu morcovi cu frunza de o palma buna si langa ei, din completare, frunzulite liliputane! Pe altul, cand am vazut ca nu ies, am pus morcovi intre randuri si acum au iesit... Patrunjelul se chinuie si el in fel si chip. Si cand ma gandesc ca am pus si morcovi si patrunjel in ingrasamant (bilutze), din Ungaria, la 2 cm distanta intre seminte... Pastarnacul iese si el anemic... Probabil ca la toamna voi ara prin noiembrie, ca sa le las in pamant cat mai mult... As avea nevoie de mai multe informatii despre tehnologia cu biloanele... eu acum fac santuri si in ele presar semintele, pe rand. Cand frunzele sunt destul de mari, le tai, cica asa se dezvolta mai bine radacina... 
Logged

Niciodata nu este prea tarziu sa te asiguri -http://forumasigurari.luxdesign28.ro
penelopa
Guest
« Reply #8 on: June 04, 2007, 02:47:23 PM »

Atila,  bine ca ai sarit la morcovul meu fiindca ai ce sa inveti!
Pe lista noastra de discutii am primit informatii uluitoare despre biloane,  despre cum se insamanteaza pe biloane  etc.
Am sa le aduc maine la serviciu si le voi transcrie.
Dar,  cu toate biloanele,  mie nu mi-au iesit nici pastarnacul,  nici patrunjelul de radacina (cateva plante, 5-6,  pe cate o ditamai brazda).  Telina a murit din fasa dar am pus vreo 20 rasaduri cumparate.
Logged
atila
Crin
****
Offline Offline

Posts: 119



« Reply #9 on: June 04, 2007, 09:14:26 PM »

Mersi anticipat! Si pentru ca vorbeam despre morcov, chiar daca este mult prea devreme, aveti "retete" de pastrare peste iarna? Sau poate tratam subiectul cand va fi cazul Deocamdata sa ne chinuim sa il crestem!!!!!! Wink Cat despre telina, stiu doar ca este foarte-foarte iubitoare de apa. Anul acesta am aflat si ca este bine sa ii lasi doar cvreo cinci frunze, ca sa se dezvolte... Sper sa am succes cu noile informatii...
Logged

Niciodata nu este prea tarziu sa te asiguri -http://forumasigurari.luxdesign28.ro
penelopa
Guest
« Reply #10 on: June 05, 2007, 11:19:50 AM »

Iata, draga Atila si dragi..... care va mai intereseaza,  din "Invataturile lui Teo":

"Bilonare" este atunci cand tragi pamantul dintr-o parte si din alta.
Biloanele  se fac astfel:
- dupa ce pamantul a fost sapat si maruntit (greblat), se traseaza niste randuri si se trage dintr-o parte si alta a randului pamantul,  ridicandu-l sub forma unui "dig".
-  se taseaza usor coama digului si cu ajutorul coltului sapei se traseaza un santulet  de 2-3 cm adancime;
-  se  stropeste mai intai santuletul (asta-i de la mine) apoi se seamana semintele de morcov amestecate cu nisip  sau seminte de salata;
-  se niveleaza din nou coama digului si se taseaza usor cu spatele sapei (eu am facut-o cu..mana),  lovind vertical pamantul;
- la final se uda cu stropitoarea toata brazda de morcovi (asta e tot invatatura mea).

Pentru economie de  spatiu, se poate  face un bilon (dig) mai lat pe care se seamana 2-3 randuri de seminte.

Avantajejele culturii pe biloane:
- poate  fi lasata o densitate mai mare la plante, acestea avand loc sa se dezvolte lateral;
-  forma morcovului este impecabila cu tulpina conica,  dreapta fara risc de rasucire sau ramificare.

Nu se recomanda  taierea frunzelor morcovului. Cand am spus ca eu fac acest lucru fiindca asa mi-a zis vecina,   un specialist de pe lista noastra mi-a zis  ca fac asta fiindca nu stiu ce rol are frunza in dezvoltarea unei plante.

Eu am facut biloane pentru radacinoase,  late,  cat sa pot semana 2 randuri.

Se recomanda amestecarea semintelor de morcovi cu seminte de salata fiindca salata iese mai repede si putem efectua o prasila   (oarba)  fara sa vedem morcovul.  Cand iese si morcovul se poate muta salata.

The end..... pentru azi!
Logged
atila
Crin
****
Offline Offline

Posts: 119



« Reply #11 on: June 05, 2007, 06:44:07 PM »

Multumesc pentru informatie. Voi incerca sa o aplic la anul. Pana atunci, dincolo de evidenta ca la orice planta, frunzele (verdeata) au rolul de a realiza fotosinteza, vocea poporului spune ca prin taierea frunzelor (dar nu radical, se lasa inima astfel incat sa dea din nou frunze!) se dezvolta suplimentar radacina. Cat priveste prasila oarba, tot nu am inteles daca dupa rasarirea salatei o mai lasi sa creasca sau te ajuta doar pentru ghidarea sapei ( Shocked). A o muta dupa rasarirea morcovului nu stiu daca e cea mai indicata operatiune...
Logged

Niciodata nu este prea tarziu sa te asiguri -http://forumasigurari.luxdesign28.ro
penelopa
Guest
« Reply #12 on: June 06, 2007, 07:52:14 AM »

Teo (un "practician  poligreen" cunoscut de majoritatea forumistilor "green"), mi-a zis ca salata o foloseste doar ca sa ghideze prasitul pana rasare morcovul apoi ...o muta. N-am experimentat pana anul acesta si nici acum nu experimentez fiindca  si salata  a iesit la fel de rara. Stiu ca salata suporta bine transplantarea.
In ceea ce priveste"mutilarea" frunzelor morcovului (din aceleasi considerente ca ale tale),  cand le-am zis  ca asa fac  de cateva ori/vara (frunzele cresc din nou la fel de mari ca prima oara),  au sarit toti pe mine (inclusiv Gabi) zicandu-mi ca ei nu rup niciodata frunzele la morcovi si ca morcovii se dezvolta foarte frumos ... cu frunze  Shocked
Ce-i drept,  la mine,  tot mici si inghesuiti au ramas morcovii fiindca nu reuseam niciodata sa-i raresc cum trebuie.
Da` aveam ce rari  Cheesy
Logged
gabriela jalba
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 11298


PASCANI


« Reply #13 on: June 06, 2007, 12:52:39 PM »

Chestia cu salata e cu doua taisuri. salata creste f repede sai cind dai s-o smulgi,scoti si firisorele de morcov. E drept ca trebuie rarit morcovul,dar in faza aia nici nu stii bine ce a iesit si nici nu e necesara prasila...Daca ii rupi frunzele,el se grabeste sa dea altele ca n-are cine-i pregati hrana ( fotosinteza) si radacina ....
Logged

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=
gabriela jalba
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 11298


PASCANI


« Reply #14 on: June 27, 2007, 09:36:29 AM »

Morcovul care l-am pus in toamna e frumos. Nimic din ce-i pus din primavara pina acum in pamint,nu a mers. Am doua straturi pe care a mai pus saminta acum o luna si nu a rasarit inca....
Logged

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=
gabriela jalba
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 11298


PASCANI


« Reply #15 on: October 31, 2008, 01:45:39 PM »

Ca sa nu mai fac un topic......PATRUNJELUL !!!!! ce stiti,se poate semana de toamna???Nu am prea multa saminta si parca nu as vrea s-o pierd.
Logged

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=
sicamin
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 4299


Timisoara


« Reply #16 on: October 31, 2008, 02:20:31 PM »

Gabi patrunjelul e mai rezistent si nu ingheata semintele puse.(de obicei scrie pe plic ,care se pun din toamna).
Morcovul insa il pui la risc. De multe ori nu mi-au rasarit semintele puse din toamna.
Logged

ionut
Guest
« Reply #17 on: October 31, 2008, 09:36:32 PM »

radacinoasele de care vorbiti in mod obisnuit se seamana primavara foarte timpuriu,se practica insa si semanatul de toamna in gradina proprie,secretul reusitei este sa se semene cat mai tarziu asa fel incat la venirea inghetului samanta sa nu fie incoltita,daca gerul o prinde incoltita va muri,altfel va incolti in primavara cand gaseste conditii prielnice
Logged
gabriela jalba
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 11298


PASCANI


« Reply #18 on: October 31, 2008, 10:07:07 PM »

Multumesc de raspunsuri!!!!!! Cu morcov si cu leustean(pe post de pastirnac) am incercat eu si merge.
Logged

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=
gabriela jalba
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 11298


PASCANI


« Reply #19 on: November 22, 2008, 01:33:48 PM »

In saptamina care a trecut,am reusit de am pus un strat de morcov si unul de patrunjel de frunza. Am asezonat cu salata,mara si am zvirlit pe gradina si saminta de loboda alba.
Logged

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=
Danero2004
Moderator In Gradina
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 737


Moderator In Gradina


« Reply #20 on: November 22, 2008, 06:08:30 PM »

ca tot veni vb de morcov, am si eu in exces sa zic asa si la fel si telina si patrunjel radacina, am auzit undeva ca daca le lasi in pamant e bine si isi revin la anul , e adevarat ?
Ca deja la mine a nins prima oara.
Logged

gabriela jalba
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 11298


PASCANI


« Reply #21 on: November 22, 2008, 07:00:16 PM »

Morcovul si telina trebuiesc scoase. Daca ingheata....salut!!!!! Patrunjelul rezista.Nu-i bai c-a nins. Luni mergi si scoate-le din pamint ca-i pacat de ele.
Logged

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=
valentyna
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 164



« Reply #22 on: February 28, 2009, 07:52:24 PM »

mi-am pregatit parcela pt morcov dar n-am semanat caci nu stiam cum si la ce adancime trebuie puse semintele.acu ca m-am documentat ,luni daca o fi vreme buna merg la treaba tongue
Logged

gabriela jalba
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 11298


PASCANI


« Reply #23 on: February 28, 2009, 08:07:26 PM »

de mai bine de o luna am tot adunat de pe net date despre morcov. Sper sa va foloseasca.

     Morcovul (Daucus Carota Sativus) este cunoscut de peste 3000-4000 de ani. Era cunoscută de greci şi romani, apoi sa răspândit în nordul Africii şi în celelate ţări din Europa.
     Primele forme cultivate au fost obţinute de olandezi în sec. XVII. Soiurile valoroase de azi au fost obţinute în secolul trecut de către Vilmorin.
     În lume se cultivă 750 000 ha cu o producţie medie de 24 tone/ha. Producţii remarcabile se obţin în Austria şi Olanda - 52 tone/ha şi Italia 49 tone/ha.
     Morcovii fac parte din categoria de alimente alcalinizante. Consumul de morcovi corectează tendinţa spre acidoză a organismului.
     Morcovii din soiul De Nantes conţin, în principal zaharuri simple, usor asimilabile de către organismul uman,şi reprezintă o densitate nutritivă ridicată, datorită conţinutului mare în vitamine şi bioelemente.
     În acelaşi timp, morcovii conţin şi 0,78% celuloză, importantă prin proprietăţile de retenţie a apei, de schimb cationic şi nu în ultimul rând, de peristaltismul intenstinal. Morcovi se remarcă prin conţinutul în provitamina A.
     Morcovii au importante proprietăţi curative: tonic, remineralizant, antianemic, factor de echilibru în digestie, cicatrizant gastric, cicatrizant al rănilor, diuretic, depurativ, fluidifiant biliar, vermifug, creşte imunitatea naturală, antioxidant, favorizează creşterea lactaţiei, et.
     Morcovii nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră zilnică. Rădăcinile se consumă în stare crudă şi preparată. Rădăcinile se pot păstra 5-6 luni.
     Cultura morcovului este simplă şi se pretează la mecanizare.
     Soiurile recomandate în cultura ecologică sunt Chantenax Red Core; De Nantes; Nantes -3 TipTop.

  Condiţii pedoclimatice
    -preferă soluri uşoare luto-nisipoase, bine mobilizate;
    -condiţiile climatice din România asigură producţii sigure cantitativ şi calitativ de morcovi.

  Plantele premergătoare
    -premergătoare pentru cultura de vară: tomate, ardei, vinete, castraveţi;
    -premergătoare pentru cultura de toamnă: ridichi de lună, salata, ceapa verde;

  Pregătirea terenului
    -toamnă se desfinţează cultura premergătoare, se discuie, se nivelează, şi se face o arătură la 20- 30 cm;
    -toamna sau primăvara devreme se execută grăpatul perpendicular pe arătură, mărunţirea şi modelarea solului în straturi inălţate cu lăţimea la coronament de 104 ccm, cu AMFS 4,5 + U 650, iar pe suprafeţe mici manual.

  Semănatul
    -schemă plantare: 70 x 35 x 35
    -densitate între plante pe rând: 3,5 - 4,5
    -densităţi: 650 - 800 mii plante/ha
    -necesar sămânţă la ha: 5-6 kg/ha
    -data semănatului: 1-20 III (cultura de vară); 15 VI- 10 VII (cultura toamnă)
  Fertilizarea
    -morcovi se cultivă după culturi fertilizate organic;
    -nu se aplică compost sau gunoi la morcovi pentru a nu se ramnifica rădăcinile;

  Combaterea bolilor şi dăunătorilor
    -combaterea bolilor (făinare, mană, putregai): zeamă bordeleză + sulf moiabil 0,3% + 0,3% (tratamente preventive repetate)
    -combaterea dăunătorilor: cultura alternativă a rândurilor de morcov cu rândurile de ceapă sau praz (se diminuează atacul mustei morcovului şi a muştei cepei); se seamănă în amestec cu 300 g/ha corinadru pentru a se combate nematozii morcovului;

  Irigarea culturii
    -irigarea se face după semănat pentru a se asigura condiţii optime de umiditate necesare răsăririi plantelor şi de 5-6 ori în perioada îngrăsării rădăcinilor, cu norme de 400-600 metri cubi/ha

  Lucrările de întreţinere
    -se execută tăvălugitul culturii cu tăvălugul neted în agregat cu o grapă uşoară;
    -se execută o prăsilă oarbă în cazul formării crustei sau în cazul apariţiei buruienilor;
    -prăşit mecanic de 3 ori şi manual de 1-2 ori, pentru afânarea solului şi distrugerea buruienilor;
    -răritul manual se execută când rădăcinile au grosimea unui creion, pentru a se putea valorifica pe piată; se lasă o distanţă de 4-5 cm între plante pe rând.

  Alte lucrări
    -se poate asocia cu ceapa, prazul, salata, ridichiile, mazărea, fasolea şi coriandru

  Recoltare
    -se face când rădăcinile au atins forma şi mărimea specifică soiului;
    -se face cu dislocatorul de rădăcinoase (DLR-2), apoi se adună pe brazde, se decoletează şi se livrează în depozite, silozuri sau spaţii frigorifice;
    -se evită expunerea la soare,vânt sau îngheţ;
    -recoltarea începe la 50-60 de zile de la răsărit la culturile de vară (începand din iunie), când au diametrul de 2 cm; se sortează în legături de 5-7 rădăcini; producţia este de 20 tone/ha;
    -recoltarea la culturile târzii (înfiinţate ca şi culturi succesive după ridichi de lună, salată, ceapa verde, la şfârsitul lui iunie), urmăreşte obţinerea rădăcinilor pentru păstrare peste iarnă; se recoltează în luna octombrie; producţia peste 30 tone/ha;
    -resturile vegetale rămase pe sol se compostează;



Logged

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=
turturica
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 538



« Reply #24 on: March 02, 2009, 03:43:30 PM »

"ca sa nu mai deschid alt topic", zic si eu aici despre loboda - va vine sa credeti, nu reusesc s-o cultiv ! am luat in mai multe randuri seminte de la tarani, din piata, doar anul trecut mi-au rasarit 3-4 fire, dar ce sa faci cu ele ?
nici de stevie nu am avut parte, doar ca asta-toamna am scos 2 radacini de stevie din gradina maica-mii , arata cam ca sfecla in pamant , si le-am plantat in gradina mea .
Logged

Pages: [1] 2 3 4 5 6 7   Go Up
  Print  
 
Jump to:  




Powered by TotalMush ©