Desi nu mai activez de ceva vreme pe forumuri citesc totusi din cand in cand cu speranta unor ziceri interesante . Cam greut dar totusi se mai gaseste cate ceva in aria mea de interes dar asta e o problema care ma priveste .
In ultima vreme forumul s-a animat prin prezenta unui user simpatic . Intrucat functionarea sistemului lui nervos presupune inca pastrarea functiei tastarii , functie nervoasa mostenita de la daci , trebuie ajutat dar nu cocolosit/a ( spre suprinderea lumii stiintifice s-a anuntat ca ar avea chiar si sex si se pare ca feminin ) . Cocolosirea si limbajul binevoitor nu ajuta la nimic datorita lipsei cronice si ireverisbile de substanta cenusie , orice efort medical de " dare pe brazda " fiind absolut inutil .
Cu toate acestea si spre srprinderea totala a comunitatii internationale , a npus o intrebare la care titanii forumului i-au raspuns criptic . Pentru cei cu alergie la cuvinte , criptic= in 2 peri , in cateva cuvinte fara de inteles sau mai simplu " Da' ce naiba mi-a zis ala ca io nu prea am priceput nica " .
O sa fac un pustiu de bine si o sa incerc eu sa explic pe intelesul tuturor , daca inca mai exista intrebari dupa prezentare va rog sa fie formulate la obiect . Bine ?
De cativa ani am inceput un mic programel de hibridare la nivel de amator iar rezultatele sant extrem de promitatoare si sper ca in anii urmatori sa si confirme . Asa ca o sa prezint cate ceva din experienta mea .
GElax , bea o cana cu apa rece , ma urmaresti tati ? Calmeaza-te , relaxeaza-te si citeste rar ca nu te grabeste nimeni . Sau ai adormit deja ?
Deci . Cuvantul asta sper ca il stii , il foloseste oamenii dastepti . Fii atent/a !
Cum obtinem trandafiri din seminte . Pai uite asa : cateodata , fiind romani avem o caracteristica unica care ne face diferiti de celelalte popoare in sensul ca simtim senzatia ca " ne vine " . Cand ne vine ne apucam sa obtinem trandafiri din seminte . Viceversa este tot atat de adevarata dar nu o dezbatem acum . Mai pe intelesul tuturor daca nu ne vine nu ne vine si gata !
Primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa intelegem de unde pana puilor trandafirului scoatem enervantele alea de seminte . Nu GElax , stiu la ce te gandeai instantaneu dar trandafirul nu face pastai . Imi pare rau dar este imposibil ! Cand te linistesti , nu conteaza de la ce , Xanax sau alt barbituric , o sa pricepi ca trandafirii nu fac seminte . Niciodata ! La fel cum Tradescantul nu poate fi galben . La fel de niciodata . Oricat de bine l-ar fotografia Caramell nu il poate prezenta ca galben .
Citeste cu atentie : fructul trandafilior se numeste maceasa . Arata ca o biluta portocalie , rosie sau chiar verde toamna taziu , prin octombrie-noiembrie . Sa nu mai spui pastaie ca e pacat si te bate Doamne-Doamne ! Pastaie face fasolea si alte dihanii ca ea .

In acest fruct exista niste chestii mici si tari care se numesc seminte . Ca sa ajungi la ele trebuie sa tai maceasa cu un cutit .

Daca se vrea neaparat sa se obtina ceva plante din semintele alea atunci trebuie procedat cam asa :
Prin luna noiembrie se recolteaza bila aia portocalie mica si enervanta numita maceasa . Se merge in casa , se bea un pahar de apa plata cu lamaie sau cu limes pentru calorii ca avem nevoie de ele si se ataca problema frontal adica se taie maceasa cu cutitul . Fara frica pentru ca semintele trandafirilor sant teribil de dure , nu le distrugi cu cutitul oricat te-ai chinui .
Pasul doi : avem niste seminte si ne punem intrebarea fundamentala : ce naiba facem cu astea ? Pai uite ce facem . Trebuie sa la pacalim ca trece iarna peste ele . Dar iarna nu trece peste ele ci trece frigiderul peste ele . Adica la bagam in frigider pentru cateva luni ca sa le pacalim ca " uite semintelor , e fig si e iarna , dormiti pana la primavara ! " . GElax , mai simplu pentru tine este " nani - nani semintele la frigider 3-4 luni " . Tu atat trebuie sa stii ! Pentru titani se numeste stratificare .
Unii mai priceputi recomanda o mica baie inainte de somnul de iarna , iar acesta baie se face in H2O2 . Adicatelea GElax , apa oxigenata . Daca nu stii ce e aia apa oxigenata nu-i bai , nu te enerva ca face rau la glanda , du-te croit la farmacie si cere apa oxigenata si se ocupa tanti aia de tot , tu ii dai niste banuti si ea iti da o sticluta .

In urma baitei unele seminte cad la fundul paharului iar altele plutesc . Explicatie stiintifica ar fi ca cele fertile plutesc iar cele nefertile se scufunda . Sau invers , niciodata nu am retinut care e ordinea . In realitate ne doare fix in pix de ce cred unii sau altii si le imersam in apa oxigenata pentru ca mai distrugem cateva bacterii si poate ceva miceti . GElax , cuvintele astea complicate nu erau pentru tine , erau pentru titanii forumului . Tu nu citi chiar tot !
Dupa baita le pregatim un patut moale si umed , stiu ca suna cam kinky dar chiar asa este . Luam frumusel niste hartie igienica mai groasa sau niste servetele ( neparfumate ) si le umezim cu apa oxigenata sau numai cu apa .
Punem semintele una langa alta si le impaturim cu hartia .

Stoarcem hartia sa nu baltesca de apa si le bagam ( introducem , inseram etc . ) intr-o punga de plastic cu sitem zip . Adica punga aia cu o chestie alba la capat care daca o apesi se lipeste parca de nu e adevarat , ce chestie domne' !

Manopera finala este introducerea pungii in lada de legume a frigiderului unde va sta cateva luni . Pare aiurea dar asa se face din mosi stramosi de la Decebalus per Scorilo incoace .
Cel ce realizeaza aceasta manopera deosebit de complicata , manipulatorul de seminte sau ala ciudatu' care face pui de trandafiri , trebuie sa verifice din cand in cand care e miscarea , daca e , in punga cu problema !
Adica se scoate punga de prin ianuarie si se holbeaza atent la ea , eventual se mai desface si se verifica alea mici si albe daca nu fac mucegai . Daca fac mucegai e trist , se spune ca trebuie actionat cu antifungice dar s-a cam compromis totul . Majoritatea le vor arunca la gunoi urmand sa suporte mistourile celor din familie gen " creatorul lui peste prajit " , " David Austin din stufaris " sau " du-te bai cu pungile tale stupide ca ocupa locul morcovilor " !
Daca totul este bine se baga la loc in lada de legume a frigiderului pentru ca oricum in ianuarie nu prea este nimic de observat .
Prin februarie-martie , si numai daca individul in cauza a facut anumite chestii in scaldatoare cand era mic , se pot observa miscari in punguta adica niste codite surprinzatoare !

Semintele au incoltit !

Se scoate device-ul din frigider ( adica punga ) , se aleg semintele si se planteaza in vase mici cu pamant de flori . Pamantul ar fi bine sa fie din cel de florarie , un fel de pamant de fitze . Semintele se planteaza la 1-2-3 mm sub nivelul solului .

In maxim 1 saptamana apare plantuta iar apoi D-zeu cu mila . Creste sau moare . Dar ai un trandafir unicat , nemaivazut si nemaintalnit . De ce e unicat si cum sta treaba cu semintele vs. butasi este complicat , lung si plicticos .
Pentru cei gen GElax sfatul ar fi asa : bunghesti un trandafir din ala rar care atarna prin Oradea si vrea muschiul tau de iubitor un trandafir la fel ca raru' ? Atunci tai o bucatica de ramura din el si mai intrebi pe unul sau altul cum se face ., in general de foloseste o tehnica complicata numita popular "PETU'in cap " .
Vrea muschiu' sa obtii un trandafir din semintele lui de trandafir rar care este ? Atunci furi bilute si faci ca in poze dar trandafirii ce vor iesi vor fi altii fata de ala raru' . Ca asa e viata !
Simplu dar cu rezultat incert .
Lamurit/a GElax sau e greu de citi pe netul asta ?
PS. O rugaminte dar nu pentru mebrii acestui forum ci pentru toti papagalii care misuna pe net : nu furati fotografiile mai ales daca vedeti ca au semnul de copyright aplicat pe ele . Fotografiile apartin in primul rand mie si apoi acestui forum , nu au fost facute si postate ca sa le furati voi ca niste idioti totali care au impresia ca tot ce este pe net poate fi descarcat pe calculatorul propriu . Ei uite ca nu e asa !
Mai pe intelesul vostru , nu dati click dreapta si Save As pentru ca va gasesc intotdeauna si apoi este jenant si de rau . Ca intotdeauna !