Havuz - iaz artificial in gradini

Started by Codruta, August 20, 2007, 01:10:18 PM

Previous topic - Next topic

Schnuppe

Ai  putea incerca ceva cu bambus , eventual si cu niste bete de bambus ca un perete , jardiniera aia este prea mica pentru ceva serios dar ar merge pentru ceva mai abstract cu talente asiatice . Amforele si ruinele  sant pentru o categorie aparte de oameni .
Trebuie sa tii cont de cateva lucruri : volumul de apa este mic , ai nevoie de filtrare , fie naturala ( plante acvatice ) fie printr-un filtru , altfel o sa ai o mocirla cu miros de balta imputita .  Ca sa fii sigura eu spun sa cumperi si un filtru , si daca pui plante tot este bine sa ai un mic filtru pentru ca este mic volumul apei . O sa ai apa limpede dar de mirosul de balta tot nu scapi insa va fi mai putin pronuntat .  

O sa ai tantari daca nu bagi pesti . Cred ca intra 1-2 carasi acolo . Iarna trebuie un acvariu in casa pentru ei . Sau poti avea ceva steril , fara plante si fara filtru , doar o apa prin care inoata clorul , borul si alti frati de-ai lor .  

Grija mare la sunetul apei , la inceput este interesant dar estimez ca in cateva zile incepe enervarea . Sunetul oricarei caderi de apa este monoton si constant , nu stiu daca plasarea chiar langa locul de luat masa este cea mai inspirata , in general caderile de apa se fac mai la distanta din motivul zgomotului . Noaptea se aude si mai tare , devine sinistru . Chiar daca va fi un singur bambus din care iese apa tot va echivala cu un robinet lasat tot timpul deschis . Daca veti opri curgerea de apa se distruge flora bacteriana din filtru si iar nu-i bine .

Sau renunti la caderi si pui amfore . Amforele sant prietenoase si dau un parfum de eruditie , arata ca proprietarul e om citit si ii plac chestii din astea mai neobisnuite gen istoria . Dau bine la musafiri si arata ca esti om avut , ce naiba , doar ai amfora !


Mihai

Eu as merge pe amenajarea cu amfora.....

einsteinitza

Eu ma gandesc sa faci ceva mai indraznet, mai colorat  +ham eu as merge pe un bazin ceva maur! Mai ales ca forma iti permite, si culoarea casei la fel. Plachezi marginile bazinului partea plata, cu bordura de faianta colorata, cu mult indigo si albastru turcoaz, galben portocaliu, faianta tipica spaniola sau marocana. Pe peretii interiori pui faianta patratele colorate in culorile din bordura. Chtuiesti cu chit hidroizolator. ;;)
Ceva de genul, dar nu chiar asa deschis, nu asa turchiz! +hypno
http://www.newyorksocialdiary.com/i/partypictures/07_13_10/clemmer/NYSDGVFonttile1.jpg
Sau
http://www.westsidetile.com/wp-content/uploads/2012/10/Saltillo_Fountain_Talavera_Decos.jpg
http://cdn1.pacifichorticulture.org/wp-content/uploads/2011/10/Honey.08.Wall-fount.jpg

http://media-cache-ak0.pinimg.com/236x/d8/1c/1d/d81c1d7d55db51eb7991e1b9ca7da06d.jpg

La bleumarinul asta indigo ma gandeam, aici

http://www.ultraoutdoors.com/photos/172872_8.jpg

Aceeasi combinatie si pe peretele din dreptul bazinului, cel din  spate , de la terasa. Pui o amfora, dar sa nu cada de sus-Von are dreptate cu zgomotul, trebuie sa fie foarte discret, o usoara clipoceala altfel te scoate din minti!
Amfora pusa spre colt stanga spate, nu lipita de colt ci doar spre colt, nu in mijloc, inicioare in bazin, pe ceva inaltut. Amfora sa fie indigo, sau un bordo, in nici un caz de lut, ai casa portocalie, merge indigo zic eu.amfora sa fie umpluta cu pieteris mare, apa sa bolboroseasca din ea, sa nu se auda prea mult si nic sa nu miste apa prea mult ca sa poti baga un nufar.in spatele amforei, in stanga spate, un palc de papura pitica, din aia care face bile ca fundal pentru amfora si decor de iarna.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Radu

Eu aş merge pe mâna lui Schnuppe.
Bambuşi am eu, dacă-i creşti în jardinieră nu se fac mari. Dar sunt frumoşi-coz. Acum i-am tăiat, că aş pune poză.  ;;)

Schnuppe

Es , tu ai ce ai cu bazinul maur , imi aduc aminte ca si mie imi sugerai intr-o vreme ceva la fel . Stiu ca iti place si asociezi stilul acesta cu zonele calde si uscate . Mie nu prea imi place , inteleg ca are farmecul lui dar limita intre frumos si kitsch este extrem de subtire , probabil merge intr-o amenajare mai ampla , bazinul maur trebuie totusi integrat intr-un ambient potrivit pentru ca este extrem de pestrit si incarcat cromatic . Nu stiu , ca sa fiu sincer mie nu imi place deloc , pana la urma este un bazin placat cu faianta sau gresie . 

Exista si alte tipuri de bazine exterioare rectangulare in stil minimalist , placate cu caramida , cu blocuri  de granit .

einsteinitza

Da, imi plac in zonele calde. Le-am admirat si in Maroc. Bineinteles, ca in orice, limita dintre kitch si bun gust e fina, mai ales daca incerci sa iesi din linia obisnuita. Mie imi plac mult aceste bazine. +hypno
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Schnuppe

Pana la urma ar trebui sa spuna si Flordel cam la ce s-a gandit .

flordel

Multumesc mult pentru sugestii! ;;)
Toate ideile mi se par frumoase, aici e drama.
Cu bazinul maur este mai greu, in primul rand fiindca spatiul este prea mic pentru asa ceva (o sa masor si va spun).
In al doilea rand nu cred  ca ar merge cu gresia care este un fel de imitatie de caramida pe care baietii care au montat-o au pus-o gresit, in sensul ca trebuiau rotite placile acelea ca sa iasa o chestie fara model, mai naturala, ei au aliniat-o pe toata intr-un singur fel si se vede artificial.
Mi-ar place sa am bambusi si pesti, dar sunt 2 probleme, terasa si implicit nivelul jardinierei este la 1.5m fata de sol, daca pun niste bambusi se va vedea aiurea.
Pesti nu prea as vrea ca sa mai am si grija lor, sa-i cazez in casa iarna iar vara sa-mi fie frica ca ajung gustare pentru pisici.
Schnuppe, dar nu se poate face ceva acolo fara sa tin tot timpul apa sa mearga, adica sa-i dau drumul numai cand am chef? Daca nu-i eco si torn acolo niste chestii naspa ca clorul, pot sa o las mai mult nemergand decat mergand pompa aia (fara plante se intelege)?
Eu m-am gandit la ceva care sa implice o intretinere minima, un mic susur de apa care poate fi utilizat numai cand am chef (daca exista asa ceva).
Referitor la amfora, as putea pune un ulcior ca sa nu fiu suspectata de parvenitism. ;D
Ca idee, vi se pare mai bine sa fac chestia acvatica in jardiniera sau pe gardul lateral al gradinii (cel care se vede in spatele jardinierei)?

Schnuppe

Eu nu ma refeream la bambusi vii , spatiul nu are nici cea mai mica legatura cu o asemenea planta , ma gandeam la decor din tije de bambus , genul acela de bazin asiatic rectangular . Se pot face parapeti din bete verticale de bambus , daca folosesti din acela negru arata fantastic . Nu mai stiu pe unde am vazut , trebuie sa fie pe net surse de inspiratie .

In privinta chimicalelor nu stiu ce sa-ti spun , presupun ca este vorba de substante folosite la piscine dar in cantitate mica . Oricum , in afara de faptul ca este ... cam aiurea , nu esti chiar o pustoaica in ale gradinaritului ca sa recurgi tocmai la o amenajare acvatica mortaciune , mai ramane problema acumularilor de corpuri solide , nisip , praf , pamant , frunze , insecte moarte si alte ciudatenii ce cad intr-un bazin exterior . De aceea tot ai nevoie de un filtru , ca doar nu o sa stea cineva sa-l curete non stop . SI daca ai filtru atunci de ce sa nu pui o planta sau un peste , arata si foarte bine si sant simpatici , un bazin viu este incomparabil cu chestia aia chimica . Ca sa adapostesti 2 carasi iarna nu e nevoie de cine stie ce acvariu .

Nu prea inteleg ce poti face pe zidul din spate , pe zid merg fantani murale si cam atat  . Le cumperi de-a gata , le fixezi pe zid , faci alimentarea la o sursa de curent electric pentru pompa , pui apa si gata , apa curge . Sant si astea galagioase .


flordel

Multumesc pentru raspuns, daca pun plante acolo si filtru inteleg din ce spui ca trebuie sa mearga mereu.
Jardiniera este chiar in coltul terasei, tu ai spus un lucru foarte corect ca va face ceva zgomot. Eu credeam ca nu-i nimic daca face ca o pot opri cand ma enerveaza. Daca nu o pot opri ce ma fac? Sa zicem ca pun 2 carasi acolo, si-i bag in casa iarna, dar vara nu risc sa-i pape pisicile? La asta m-am gandit si cand ai spus ca tu ai pesti.
La chestia asta cu amenajari acvatice chiar nu ma pricep deloc, poate parea stupid ce spun, dar nu stiu.
Referitor la o cadere de apa pe perete, pun o poza. Nu chiar asa totusi, ma gandeam la ceva cu marginile mai neuniforme, cu pietre un pic mai neasortate, adica un "look" mai natural.

Schnuppe

Da,la genul asta de amenajare ma gandeam dar cu mentiunea ca pe undeva peretele cu pietre ar putea fi inlocuit cu un paravan , chiar si partial din bete de bambus , daca doresti un look mai japonez .  Apa care iese din genul acelea de pietre face mult zgomot , din poze o cascada sau mai bine spus o cadere de apa va parea intotdeauna inofensiva si mica , in realitate apa este mult mai dinamica .

Nu este obligatoriu sa pui pietre neregulate , ba chiar cred ca nu merge amestecul aceste , daca bazinul este rectangular nu poti face ceva natural , asta nu inseamna ca nu poate arata deosebit de frumos , in general lumea se fereste de linii fixe si incerca sa faca totul ca '' in natura '' , desi imitarea naturii este al naibii de grea . De asta iazurile cu cascada amenajate in modul clasic arata aiurea in 99% din cazuri , lumea crede ca daca ai pietre si papura totul este ca in natura .

Partile vii , plantele si pestii , sunt cele care schimba complet aspectul unui astfel de bazin cu linii drepte . Gasesti surse de inspiratie pe net .

Oricum ar fi ar trebui sa ai in vedere ca peretele trebuie spart pentru alimentarea cu apa sau poate chiar pentru cablul electric al pompei , trebuie deghizat cumva .

Apoi , poti avea un circuit dublu , cu robineti in spate , daca vrei sa dai drumul la apa de pe pietre deschizi robinetii de sens sau , cand vrei sa nu ai zgomot , ii inchizi si lasi deschis circuitul din amfora sau piatra sau ce doresti sa pui la nivelul apei . Poti sa nu pui chiar nimic , daca nu vrei zgomot deloc pui furtunul de alimentare chiar sub nivelul apei mascat de pietre si nu se mai aude nimic , cand vrei cadere comuti pe circuitul din zona pietrelor .

La bazinele mici este bine sa functioneze filtrul tot sezonul cald , consuma putin , eu am o pompa de 6000 litri pe ora si consuma 75 w / ora , tu ai avea nevoie de ceva mult mai mic .

Nu au treaba pisicile cu caraseii , asta e o legenda . Si eu am pisici si nu s-a intamplat nimic .


Bazinul poti sa-l hidroizolezi cu clorcauciuc , un fel de vopsea speciala pentru zonele subacvatice , am vazut in oferte si de culoare neagra si arata foarte bine , pana acum se gasea numai albastru si ala arata cam aiurea . Mie nu-mi place deloc albastrul pentru zona subacvatica , nu il inghit nici la iazuri , bazine si nici la acvarii .

O alta metoda este hidroizolarea cu folie EPDM dar la genul acestea de bazine trebuie gandita o zidire dubla la margini si o ascundere a marginii superioare a foliei , folia trebuie inglobata in zidurile perimetrale . Cu folie este cel mai sigur dar este mai delicat la bazinele dreptunghiulare , trebuie zidite marginile cu apa in bazin . Cu folie de cauciuc arata cel mai bine !
 


einsteinitza

Alea suna prea tare, iar vara curgerea de apa nu poate fi oprita, in nici un caz! Poti face o amfora in picioare din care sa se prelinga apa jos, nu cu o curgere tip suvoi, ca ala suna!
Poti face lac si fara pesti, dar plantele ajuta la mentinerea apei limpezi, ca si un filtru. Daca nu are cine sa manance nutrientii din apa-asta fac plantele, -apa va fi foarte des verde, dupa ploi, in primavara, etc. stabilitatea unui bazinas e in funtie de marime, cu cat e mai mic cu atat e mai dificil sa pastrezi exhilibrul. Eu as opta pentru un nufar mic, daca incape, fiindca ai neaparata nevoie de umbrire in zilele toride, sa nu fiarba apa! Daca bazinul e chiar asa mic ca nu poti face nimic acolo de fapt , decat curgerea,  si nici nu vrei sa te legi la cap,atunci neaparat filtre si substanta antialge. poti pune niste pietris frumos in jardiniera si o pompita care arunca apa bolborosit, cam asa ceva orice varianta alegi, alege ca apa sa curga prelins nu ca la robinet.

http://www.earthaspects.com.au/admin/pages/img1/63dda94ada0964625340e4cacff5fc71Patio%20Water%20Feature.jpg

http://youreasygarden.com/wp-content/uploads/2012/11/WaterFountainGlobe.jpg

http://www3.pictures.lonny.com/lo/Minimalist+serene+water+feature+F4SWpxTRcttl.jpg
Fara plante, pesti, etc. pui si ceva substanta antialge, si toamna cand opresti sistemul mai cureti vasul.

Firma emex face clorcauciuc dupa paletarul Ral, asa ca poti comanda ce culoare iti trece prin cap.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

flordel

Multumesc amandoura pentru informatii!
Nu m-as fi gandit ca pot avea un circuit secundar pe care sa las pompa sa mearga fara sa faca zgomot, de asta imi era frica, nu de cat curent consuma.
Si idea cu clorcauciucul este foarte buna, nu prea vedeam cum as putea masca marginile la folie.
Am primit atatea informatii incat trebuie sa stau si sa le gandesc!
Trebuie sa masor jardiniera aceea ca nu-i chiar asa mare. In jos merge 1.5m, dar latime nu prea are.
Daca pun pietre in jardiniera inseamna ca nu pot sa-l fac prea adanc fiindca inteleg ca toamna trebuie sa le scot si sa-l curat.
Parca mai degraba cu cateva plante ca alea-s mai usor de manevrat decat pietrele.
E clar ca nu prea stiu mare lucru, de asta mi-e si frica sa ma apuc.


einsteinitza

Nu, pietrele nu le scoti, bagi un furtun mai cu presiune si scoti mizeria, in orice bazin se aduna mizerie! Praf, frunze uscate,  tot felul de gaze, etc. nu trebuie scos, dar vasul se mai murdarste, se depune piatra, se albeste, nu il poti lasa necuratat. Sa stiic a periodic si bazinele  cu plante se curata. Eu personal as opta pentru apa fara nimic, nu plante, nu pesti, etc, nu te complica, din ce spui jardiniera e mica mica si e muuult mai usor de gestionat.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Schnuppe

Este pacat ca la un bazin de 1,5 metri adancime sa nu pui plante si pesti si sa-l umpli cu pietre , mie mi-ar parea rau .

Pe fondul negru se vad plantele si pestii extraordinar , pana si algele arata bine pe fondul ala .

Prin circuit dublu are si cadere de apa , cascada , suvoi cand vrea si curent fara zgomot fara a opri pompa niciodata .

Merge un nufar dintr-o specie de adancime mica  dar are nevoie de un suport sa-l ridice mai sus . Problema ar fi ca nu o sa se mai vada apa , nufarul acopera tot .


Radu

Uuuuuuuuuu, ce dor mi-ai făcut de Deltă!!!! Cu alge şi covor de nuferi...
Cândva mergeam pe la Gorgova, la pescuit (vorba vine, adică la spălat creierul), cu cortul.
Reiterez în contratimp, suav.....

Sunt cam off topic, că-s somnoros încă.  Bună dimineaţa. +hug

Eu mă gândeam că Schnuppe se gândeşte la bambuşi vii. Da, e cam mult 1.5 m dar bambusul ăsta poate fi ţinut la 30-40 cm, deci chiar la nivelul ochiului.

flordel

As vrea si eu sa fac ca-n Delta acolo Radu  ;D!
Am masurat, locul respectiv are latime 40cmx130cm si adancime pana la 1.5m.
Acum ma gandesc ca nu pot folosi toata adancimea ca nu cred ca poate intra nimeni acolo cu bidineau sa dea cu vopsea hidroizolanta.
Chestia asta are 2 pereti complet afara, daca pun plante acvatice nu ingheata?
Pestisorii aceia daca-i pun banuiesc c-au si ei nevoie acolo de o iarba ceva, nu numai de beton.


lordu

Am ajuns si eu la capitolul asta (iaz). Al meu o sa fie cel mai mic de care ati auzit vreodata (am si cea mai mica gradina posibila  ;D) vreau sa ingrop un tub de fintina de diametru 1m si adincime 1m. Ma mai gindesc cum sa-l astup, cred ca o sa-l bag cu capul in beton  +dns
Nu pun pesti, nu pun filtre si nici nu circul apa.Eventual o sa "agat" vase cu plante de marginea tubului, la diferite adincimi.Il fac dintr-un singur motiv: atrage vrabiile. Dupa ce ud aleea se string sa faca baie in balta care se formeaza   =))

Pareri?
Cind esti mort nu stii ca esti mort, e greu doar pentru ceilalti.
La fel si cind esti prost.
( Oana Pelea )

lordu

Am dat quote la propriul mesaj, nu credeam ca mi s-ar putea intimpla  +ham +ham +ham
Cind esti mort nu stii ca esti mort, e greu doar pentru ceilalti.
La fel si cind esti prost.
( Oana Pelea )

einsteinitza

Fără o minima circulație a apei vei avea un baltoc împuțit cu oua de țânțari! Apa stătută se impute! In timp betonul de la baza crapă, vei avea fisuri si scurgeri. Daca tot faci ceva, oricât de mic, fa ceva bine. E păcat de tot ce ai acolo sa faci asa ceva, o încropeală. Daca chiar vrei ceva doar pentru vrăbii, poți opta pentru putina apa in ceva de fonta, sunt forme de vase pentru asa ceva.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Felix

In loc sa folosesti beton poti alege varianta de a pune folie..in caz ca te razgandesti mai tarziu poti modifica.E mai simplu si mai ieftin.

Vezi exemple:



"Simplicity is the ultimate sophistication" - Leonardo Da Vinci

Rodica Stacescu

 Pe langa vrabiute, ai putea sa gasesti si o broscuta (africana!):

https://www.youtube.com/watch?v=WlEzvdlYRes

lordu

Super tare !!! ;D

Folia se vede aiurea la margini. Ma mai gindesc ....   ???



Cind esti mort nu stii ca esti mort, e greu doar pentru ceilalti.
La fel si cind esti prost.
( Oana Pelea )

Felix

Cred ca se pot gasi solutii sa nu se vada deloc folia :)
"Simplicity is the ultimate sophistication" - Leonardo Da Vinci

einsteinitza

Folia se folosește doar la iazurile mai rustice, neregulate,care pot aveai pietrepe margine. Trebuie luat in considerare ca la sfârșit marginea foliei se ridica câțiva cm, ca sa nu între apa din grădina cu noroi la ploi mari. Lacurile minimaliste, cu forme mai geometrice, sau cele cu margine de beton, se vopsesc cu vopsea specială. Aceasta poate fi nuanțată in toate culorile de pe cartel RAL. Una din firmele de profil de la noi este EMEX.
Aici se vad poze cu malul meu, la lacul cu folie. Folia e ascunsa de bolovani.
http://corinas.sunphoto.ro/Lacul
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro