Menta - Mentha sp.

Started by bunicutz32, March 20, 2012, 05:25:18 AM

Previous topic - Next topic

bunicutz32

Sub denumirea comuna de menta se gasesc mai multe specii salbatice si cultivate din genul Mentha, familia Lamiaceae (Labiatae).
Cele mai raspandite specii specii salbatice sunt M. aquatica (menta de balta, izma broastei), M. arvensis (menta de camp, izma proasta) si M. sylvestris (menta de padure, menta cailor). Sunt folosite uneori ca plante medicinale.
Speciile cultivate cele mai importante sunt M. xpiperita (menta de gradina, izma buna) si M. spicata. M. xpiperita este un hibrid natural intre M. aquatica si M. spicata si se caracterizeaza prin rizomi foarte raspanditi, tulpini cu sectiunea patrata, de culoare verde-purpuriu, frunze opuse intregi, fara petiol, cu limbul oval sau lanceolat cu marginea usor dintata. Tulpinile si frunzele sunt netede sau foarte usor paroase. Florile apar pe lastari floriferi scurti, grupate cate 3-4 la fiecare nod, de culoare albastra-violacee. Nu produce seminte sau acestea sunt sterile. Organele aeriene au o aroma puternica mentolata. Se foloseste ca planta aromatica pentru extragerea mentolului, planta condimentara (pentru condimentarea mancarurilor sau bauturilor) si ca planta medicinala. Are numeroase varietati diferite ca aspect si aroma: var. crispa, var. citrata, var. variegata, cv. Mitcham, cv. Chocolate Mint, cv. Black Peppermint etc.
M. spicata are rizomi, tulpini subtiri acoperite de perisori fini, frunze de culoare verde clar, alungite cu marginea dintata si vene adancite evidente si flori dispuse in inflorescente alungite, de culoare alba sau roz. Produce numeroase seminte. Aroma este diferita de M. xpiperita din cauza preponderentei carvonei in componenta uleiurilor eterice. Este folosita mai ales ca planta aromatica.
M. suaveolens var. variegata este o specie aromatica si ornamentala, cu rizomi si tulpini subtiri si frunze ovale verzi cu marginea alba. Exista si alte varietati, cum ar fi cu marginea limbului roz sau purpurie.

einsteinitza

Foarte frumoase rasadurile tale!

Menta aquatica e o mare luptatoare,e prima verzitura care incepe sa inverzeasca primavara pe lac, inainte sa dispara ghea. Capetele sunt prinse in gheata si ea tot da frunzulite si isi coloreaza tijele.Se si intinde pe malul umed frumos, e o taratoare foarte buna  si foarte cautata de albine.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

bunicutz32

Sunt fotografii de la plantele-mama care le tin peste iarna in sera, ca sa pot lua butasi in martie devreme.
Referitor la M. aquatica este chiar o specie interesanta. Exista si varietati mai mult sau mai putin ameliorate, ornamentale si este de asemnea folosita ca parinte in hibridari cu alte specii, pentru obtinerea unor varietati noi.

einsteinitza

Mie imi place mult de ea, o am chiar langa terasa lacului, s-a intins, frumos, chiar si pe pietris, habar n-am cum traieste acolo ca dedesubt e cauciuc.
Dar cand mai merge o psica sau un caine sa bea apa, calca pe ea si miroase in terasa.
Are un miros mai putin picant ca piperita.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

bunicutz32

Erata
M. silvestris sinonim M. longifolia

bunicutz32

einsteinitza
"Anul trecut am cumparat menta de capsuni, de ciocolata , de portocale si indiana. Din pacate, fiind ceva foarte comercial, nu scria exact soiul de menta. Cea de capuni are intr-adevar o aroma de capsuni peste cea de menta, iar cea de portocale un iz citric. Cea de ciocolata nu prea are nici un parfum in plus"
Mai rascolesc si eu prin supermarketuri dupa plante care ma intereseaza in mod deosebit dar varietatile astea nu le-am prins. Asa ca sunt foarte interesat sa am cativa rizomi din fiecare, mai in aprilie cand deschidem sezonul la schimburi de menta si salvie. Ma revansez binenteles. Am sa deschid topicul in Piata schimburilor cat de curand. Ma gandesc ca poate cativa dintre noi sa facem o colectie mai mare, pe care sa o pastram in duplicat in mai multe locuri.

einsteinitza

Da, neaparat, as fi incantata! +rsp
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Claudiu

Sub numele comerciale, uneori nume inventate alteori nume populare, se pot ascunde diferite specii.
Menta indiana este o specie de Monarda, Monarda citriodora.  Unul din numele comun al genului Monarda este Horsemint - menta calului.
Mersi Bunicutz32 de aceasta initiativa. Subiectul e foarte interesant pentru mine.
Ai cumva de gand sa deschizi un topic aparte pentru Monarda? Am ceva poze din habitat pentru ilustratie. E o planta frumoasa.

bunicutz32

Quote from: Claudiu on March 23, 2012, 09:44:08 AM
Ai cumva de gand sa deschizi un topic aparte pentru Monarda? Am ceva poze din habitat pentru ilustratie. E o planta frumoasa.
Buna Claudiu. Ma bucur tare mult ca suntem mai multi interesati de plantele aromatice/condimentare/medicinale.
Referitor la Monarda, mi-e rusine dar nu stiu mai nimic despre ea. Ceva vag din auzite si din vazute, asa ca nu pot deschide un topic. Asteptam pe cineva care are experienta cu ea - deci "be my guest".
Pentru mine e greu sa ma ocup de tot ce mi-ar place. Am o invalmaseala de dorinte in cap ca n-am timp nici sa le aranjez in ordine, asa ca m-am hotarat sa ma ocup cat pot eu de bine de cateva legume (ardei iuti, tomate, vinete) si plante aromatice (menta, salvie). Am un serviciu de 8 ore si pe langa trag tare cu "buruienile" mele. Probabil ca este si un pic de defect profesional, fiindca lucrez la o firma de ameliorarea plantelor si am tendinta permanenta de a colectiona surse genetice cat mai multe dintr-un numar restrans de specii, ca sa ma pot ocupa de ele cat mai bine in limita cunostintelor, timpului si spatiului. Am luat-o un pic pe langa subiect. Ma opresc aici cu "plansul".

claude

Mai este, sub numele de menta indiana, si o alta varietate a monarda, Monarda didyma, eu din aceea am. Imi plac florile ei, sunt zburlite si frumoase  :D Am facut si ceai din ea dar nu mi-a placut, in ceai aroma  de menta e slaba in comparatie cu piperita si in plus mi s-a parut ca are un gust oarecum salciu.  ??? Sa vad daca gasesc poze cu ea din vara trecuta  ??? Daca nu, sper sa pun poze in vara asta  :D
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

bunicutz32

Doi gradinari cu Monarda, doua specii, fotografii ! - deschideti topicul separat sa ne bucuram de info detaliate.

sicamin

Eu am in gradina menta ca in poza ,dar nu stiu cum se numeste.

einsteinitza

Monarda didyma.
Nu stiam ca e o menta...in engleza se cheama balsamul albinelor.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

penelopa

Tot la schimb (sau, contra cost), voi vrea, Adrian, mentă creaţă  (;D) şi mentă variegată.
Merci!

bunicutz32

Postez si fotografiile altor doua varietati de menta. Au aparenta mentei crete din fotografia postata la inceputul topicului dar plantele sunt acoperite cu perisori desi si aroma este usor diferita. Prima dintre ele are frunzele ceva ceva mai mici decat cealalta, mai inchise la culoare (verde-cenusiu) iar tulpinile sunt mai subtiri dar mai rigide. Nu pot sa le categorisesc botanic, seamana cu M. villosa dar nu sunt sigur.

Claudiu

Quote from: bunicutz32 on March 24, 2012, 05:12:16 AM
Doi gradinari cu Monarda, doua specii, fotografii ! - deschideti topicul separat sa ne bucuram de info detaliate.

O sa deschid topicul, doar ca in privinta monardei nu-s gardinar doar poze din natura. Insa trebuie mai intai sa-mi adun pozele ... dureaza ceva treaba asta ca am o colectie de cateva mii de poze  :-\

Es Monarda nu e o menta, ca nu e genul Mentha, dar apartin amandoua genurile familiei Lamiaceae (o familie mare si complicata).

Am avut trei feluri de menta.
Unul parea a fi un fel de menta creata, si probabil aia si era. Mi s-a inmultit de la un singur fir ce-l luasem de la piata de la o batranica. Relativ invaziva. (Mai corect il pusesem intr-un loc din care mi s-a raspandit printre perene unde imi era greu sa o tin in frau  :-\

Altul, semnata de mine dintr-un plic primit cadou si pe care scria : Mentha piperita.

Si un al treilea care a fost foarte diferit. La gust. O frunzulita zdrobita intre dinti avea un gust foarte puternic si asemnator cu cel al mentosanului de pe vremuri (cu gust puternic). Nu al mentosanului dulce si slab aromat de azi.
Avea tulpinile rosu inchis - uneori parca violaceu. Culoare ce se vedea bine in special cand iesea din nou primavara.
Am reusit sa o inmultesc. Din pacate nu am putut salva cand am plecat. Ce am plantat la mama a disparut.  :-\ Il primisem de la cineva, o fosta vecina a bunicii, dar si acolo s-a demolat si construit alta casa. Am pierdut legatura cu cine mi l-a dat. Poate mai are.

Am o poza dar nu se vede bine. (De fapt e o decupare dintr-o poza mai mare.) E cea din dreapta jos.



Bunicutz32 ai idee ce fel ar fi putut fi acesta? Gustul era total diferit. Puternic de mentosan.


bunicutz32

Quote from: Claudiu on March 26, 2012, 01:34:48 PM
Bunicutz32 ai idee ce fel ar fi putut fi acesta? Gustul era total diferit. Puternic de mentosan.
Este cu siguranta Mentha piperita, are toate caracterele specifice, de la frunze pana la culoarea violacee a tulpinilor. Ceva asemanator am si eu, o vaietate diferita de cea postata in prima fotografie, cu frunze alungite, cu varful ascutit si marginea dintata evident. Mirosul este foarte puternic de mentol, aproape neplacut, prea aspru parca. Asa se si poate deosebi piperita de spicata :mirosul de mentol este caracteristic pentru piperita iar carvona pentru spicata (aroma mai dulceaga). Inclusiv guma de mestecat este diferita : peppermint din piperita si spearmint din spicata.
Sa mai spun ceva: semintele din plicurile asa-zise de Mentha piperita sunt de fapt de Mentha spicata, chiar daca fotografia este de piperita. M.x piperita nu face seminte, este un hibrid natural steril (M.aquatica x M.spicata), unele varietati nici nu infloresc.

bunicutz32

Majoritatea speciilor de Mentha se extind foarte puternic prin rizomi, mai ales M. piperita, fiind chiar invazive. Asa ca o solutie buna in gradina ar fi plantarea ei in ghivece vechi ceva mai mari, cu fundul taiat si ingropate asa incat sa ramana marginea superioara la 3-4 cm de nivelul solului. Asta mai limiteaza extinderea necontrolata a rizomilor. Sau se poate folosi si ceva de genul garduletelor din lemn, cu sipci unite ca doagele unui butoi, semiingropate, sau plastic din acela ondulat verde, asezat in cerc. Rizomii care incearca sa treaca peste se taie regulat.

einsteinitza

Bun, cu atatea feluri de menta, ce faci cu ele, ce gatesti? Lace le folosesti?
Eu vreau de multa vreme sa-mi fac o zona cu condimente in gradina, mai mare, ca nu am decat pe cele uzuale.
Dar cu atatea mente :D, ce sa fac? In afara de ceai suc si inghetata, cateva frunze de piperita la mancare , nu prea stiu sa le folosesc.

Da, asa face si cea de apa, dar mie imi place asa, acolo are loc, sa se intinda cat vrea!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

bunicutz32

Quote from: einsteinitza on March 26, 2012, 02:01:11 PM
Bun, cu atatea feluri de menta, ce faci cu ele, ce gatesti? Lace le folosesti?
Eu vreau de multa vreme sa-mi fac o zona cu condimente in gradina, mai mare, ca nu am decat pe cele uzuale.
Dar cu atatea mente :D, ce sa fac? In afara de ceai suc si inghetata, cateva frunze de piperita la mancare , nu prea stiu sa le folosesc.
Recunosc ca domeniul asta ma depaseste. Doamna mea este stapan in bucatarie. Ceva ceai, cateva frunze de salvie la friptura, cate un Mojito, cam atat. Nu prea mult. Eu sunt cu placerea de a avea grija de ele. Imi clatesc ochii cu varietatea lor.

bunicutz32

Am deschis topicul pentru schimb de menta si salvie in Piata schimburilor
http://www.totalmush.com/plante/index.php?topic=2520.0

einsteinitza

Nu exista si o varianta contra cost?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

bunicutz32

Quote from: einsteinitza on March 26, 2012, 03:07:07 PM
Nu exista si o varianta contra cost?
Probabil ca voi pune pe magazinul online, plante la ghivece de 6 sau 9 cm. Sa fie facute si apoi.

bunicutz32

Quote from: DanaT on March 26, 2012, 11:36:44 PM
Special pentru bunicutz: astazi, la Brico Baneasa am vazut ghivecele cu menta cu aroma de capsuni si menta cu aroma de mandarina parca scria. In jur de 15 lei ghiveciul. Nu stiu cum e, am citit doar ca ai fi interesat de astfel de hibrizi si am zis despre ei.
Multumesc mult pentru informatie. Dau fuga astazi sa caut, mai ales ca aici la Brasov mai rar cu bunatatile. Suntem mai la tara, la provincie si nu sunt chiar aceleasi plante ca in Bucuresti.

einsteinitza

De capsuni pot sa-ti trimit eu mai incolo butasi, ca am una.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro