Plante bolnave?

Started by Codruta, May 10, 2007, 12:00:25 PM

Previous topic - Next topic

Codruta

Si daca nu vreau sa fiu cu ochii pe ele imi sar insectele in ochi ;D Acum cateva zile am verificat doar pamantul la muscate sa vad daca trebuie sa le ud sau nu. Nu stiu cum mi s-a parut ca o frunza nu arata bine. Cand m-am uitat de aproape am vazut ca era plina de "bube" asa cum aratau cele din pozele puse de Cara. O singura frunza era asa asa ca am rupt-o si am zis ca voi vedea daca mai apar si altele in viitor. Studiind frunzele am descoperit ca muscatele mele au ceva paduchi albi-galbui. Nu am mai zis nimic. Fiind paduchi (cred) am zis ca ii extermin cu Mospilan.
Apoi a inceput show-ul cu violetele, trandafirii si orhideele. La gloxinii mi s-a parut ca frunzele nu sunt ok dar cum nu am mai avut gloxinii am zis ca nu ma agit inca. Dar cand vad ca la fel incep sa arate frunzele de la tot mai multe plante normal ca ma speriu mai ales ca nu stiu cu ce am de a face.
Azi toata ziua am pozat trandafirii. Parca fiecare frunza are alt fel de pete. Nu am reusit sa descopar nici o viespe, nici o larva dar am descoperit pe o frunza un paianjen mic. Un soi din care nu am vazut pana acum. Bun venit si lui!

einsteinitza

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Asa arata painajenul. Are cam 3-4mm. La adresa se poate vedea poza mai mare. Nu e foarte clara pentru ca paianjenul se misca mereu.
http://codruta.sunphoto.ro/trandafir_cu_prob/ZJCDWVTQDWKGJTPNRZU

einsteinitza

Paianjenul e paianjen, nu stam acuma sa facem o determinare de specie, si nici nu cred ca putem, eu am numai specialist in insecte, nu stie la paianjeni :D :D
Sunt mai multi?Ai vazut panze? Nu prea arata pe frunze un atac.Dar ai zis ca ai mai facut poze la trandafiri, pu-ne, e greu sa faci determinari din poze, nu e in spatiu.Hai, s-o lamurim odata.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

stefana

Si, oricum, nu e paianjen rosu, din ala care ne oripileaza- Tetranychus urticae ... e un paianjenutz "obisnuit" , are si el un drum pe acolo :D

Codruta

Nu doresc sa aflu soiul de paianjen. E de ajuns sa fiu sigura ca e paianjen si ca e inofensiv pentru planta. Poate ar trebui sa ma bucur ca am din astia ca mai elimina din insectele daunatoare...ca doar nu-i dau casa si masa pe ochi frumosi ;D

stefana

"Gargarita" aia de la orhidee cica e o insecta care isi face veacul in substrat (am intrebat si eu pe altii mai priceputi, stii tu  ;) ). E nevoie sa schimbi substratul cu unul proaspat.
Pentru interior cel mai bun insecticid dupa mine e Confidor oil (ca in casa nu tre' sa feresti albinele sau alte ganganii utile).
Iar pentru substrat Sinoratox este de baza - insecticid organofosforic. Substanta activa: Dimethoat. Poate gasesti si in Olanda  :)

einsteinitza

Am pus si eu ceva variante de insecticide pentru ea la daunatori.Din mai multe poate gaseste vreunul si acolo.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Multumesc Stefana :-* La orhidee de-abia am schimbat substratul acum cateva saptamani :( Il schimb daca trebuie din nou. Dar ca sa schimb substratul la toate plantele din casa  :o e mai mult decat crima si pedeapsa.
Es, multumesc si tie :-* Am notat insecticidele pe care le-ai scris la daunatori. Din pacate aici nu am gasit nici un magazin fito-sanitar. In magazinele cu plante se vand substante in genul celor de la Bayer asa ca va trebui sa ma descurc cu ele pana ajung in Romania.

Codruta

Daca tot am discutat recent de Salix normal ca a trebuit sa descopar ceva aiurea si la aceasta planta ;D
http://codruta.sunphoto.ro/salix_cu_prob
Am crezut ca sunt larve de la ceva bestii dar nu sunt sigura. Au cam 1cm lungime, pe fata frunzei sunt maro, aproape negru iar pe dos verzi si sunt tari. Am taiat una cu cutitul dar tot nu am putut sa-mi dau seama daca sunt oua sau nu.

nico.agat


zi_inflorata

nico, si mie mi s-a intamplat lucrul asta cu fitoniile. M-am speriat si le-am aruncat de teama ca situatia sa nu se generalizeze la celelalte plante. Norocul meu a fost ca le separasem de cand le-am cumparat si acum mai am 2 plantute sanatoase. Daca vrei, iti daruiesc si tie una.da-mi pm.

myky

Quote from: nico.agat on July 09, 2009, 07:27:51 PM
http://nicoagat.sunphoto.ro/probleme/AQYQENNKSSRMSGCYEHX    ce credeti ca este pe fittonia mea ?
ce ai tu acolo nu e fitonia, este hypoestes
si eu am avut la a mea asa, poate e o dereglare de apa sau lumina, dar nu a patit nimic.

vivi23ro

frunzele noi sint ca si taiate pe margine si incretite, la pasiflora , precis are ceva

zi_inflorata

Anthurium-ul meu moare - frunzele i se ingalbenesc si se usuca. Nu il tin in lumina directa, l-am pus in geam doar sa-i fac fotografie. - are lumina multa si filtrata, sta inghesuit, i-am cercetat radacinile si par in regula: adica albe, tari, zdravene.
http://picasaweb.google.com/lh/photo/y-L_vIkq4hlgYcsBU3Mo1Q?feat=directlink

vivi23ro


zi_inflorata

le fac dus saptamnal tuturor, in cada cu dusul.

GetaV

Zi_ inflorita ,scoate-l din ghiveci , lasa-l 24 ore sa se usuce radacina (poti sa-i pulverizezi frunzele intre timp) si planteaza-l apoi in pamant acid.

adda2000

fetelor va cer ajutor ,am un stephanotis pana acum ia mers bine a inflorit totul ok. il tin pe geam afara nu il bate soarele deloc dar pe frunze ia aparut  pete galbene mici si intense ias face o poza dar nu stiu sa o postez sper sa nu radeti

Codruta

Pana raspund altii care stiu mai bine iti spun eu ca, din cate imi amintesc, nu se stie exact de ce Stepahnotis-ul pierde din funrze fara nici un motiv anume. Petele mici galbene se vor mari pana cand frunza va fi complet galbena si va cadea.
Eu am doi, de aproape 3 ani si in fiecare an (de obicei toamna-iarna) doar la unul din ei i se ingalbenesc din frunze. Au aceleasi conditii asa ca eu una nu am gasit explicatia dar nici nu ma agit atat timp cat doar cateva frunze sunt afectate, pe rand. Vara aceasta l-am scos afara pe cel de care scriu si acum cateva zile am vazut ca una din frunze incepe sa se pateze cu galben. Deci, in casa sau afara se manifesta la fel. 
Daca petele galbene de care spui tu sunt mai mult puncticele ar trebui sa studiezi planta sa vezi daca nu are acarieni. Se pare ca aceste bestii iubesc si stephanotis-ul. Cel putin ai mei au avut in primavara astfel de "musafiri". Incearca si fai zilnic dusuri cu apa calda (daca nu mai are flori).

adda2000

codruta le fac mereu dusuri nu suport sa vad praful pe frunze si planta mea tot de trei ani o am dar nu am patit  pana acum sa vad cum apare petele galbene intrusi vad ca nu are in rest nu e nici macar vestejita ,iar cineva mia zis ca are lipsa de nutritie eu insa le pun regulat solutie nutritiva si mia zis sa folosesc cea care se pune pentru petunii ,nu stiu ce sa mai cred  de inflorit a inflorit anul asta dar nu asa intens ca altadata

vivi23ro

hibi snooks

pete galbene . verzi ce o fi? pete avea si cind era afara la soare dar nu era asa de galben

Nicol Caloian

Nu stiu ce se intampla cu spatipfilumul meu. Frunzele se inegresc incepand de la varf si se usuca. De stropit il stropesc des, ca sa nu-l afecteze aerul uscat. Cand a inceput sa apara fenomenul am inceput sa tai frunzele afectate si acum a ramas doar cu cateva (si ce mare si frumos era...). Are cineva vre-o parere?

gabriela jalba

Asa a inceput al meu si dintr-o tufa mare,n-am ramas cu nimic!! A murit. Nu de mult ,am citit pe undeva ca e din cauza ca e udat prea mult.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

GetaV

Nicol, nu-i  place caldura uscata. Tunde tot ce esta degradat  lasa-l mai uscat  in balcon la racoare