Taierile la trandafiri

Started by einsteinitza, January 24, 2011, 04:37:55 PM

Previous topic - Next topic

einsteinitza

Cred ca este cel mai controversat si mai discutat, si operatiunea cea mai temuta de incepatori. ;D ;D
Din nefericire, implica si o cheltuiala, ca in general nu faci fata doar cu foarfeca de gradina.
Sculele mai mult ca necesare, sunt-o foarfeca de gradina cu doua lame taietoare, nu cu una, o foarfeca cu brate mai lungi, pentru ramurile din interiorul tufei, sau care sunt ingrosate si lemnificate puternic, un fierastrau mic de taiat ramuri, curbat, cel mai bine ar fi cu lama retractabila. Asta pentru ca sa nu tai si ramura din fata sau din spate cand ai o pozitie incomoda.Manusi de piele-neaparat, fiindca e singura care rezista in fata spinilor, cel mai bine ar fi sa fie lungi, adica pana spre cot. Exista la magazinele tip Brico niste manusi de muncitori , din piele, mai lungi.Sunt foarte bune.Va asigur ca cheltuiala asta nu-i un moft, scuteste multe alte cheltuieli de tip alifii, creme, bluze rupte si agatate,etc.O galeata mai larga, pentru colectarea ramurilor.
Cred ca fac o prezentare pe familii, si sa putem discuta si pareri, experiente, etc, ca parerile sunt sigur impartite.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

sannamaria

 +apl  Es astept cu nerabdare tot ce vei scrie despre taierile  trandafirilor ,pt ca citind tot ce sa scris la  topicul trandafiri mi-am dat seama ca nu stiu nimic despre cum se taie corect un trandafir   :-[

einsteinitza

Speciile
Acestia sunt trandafirii macesi din diverse zone ale lumii.Deja in ultima comanda au fost persoane care au comandat, asa ca e nevoie si aici de informatii.
Majoritar, speciile au un singur val de inflorire. Infloresc pe lemn de anul precedent.Asta inseamna ca ramurile crescute nou anul trecut vor fi purtatoare de flori si de macese.La specii, macesele sunt in general enorm de multe si de decorative, si nu sunt de neglijat.
Acestia se taie primavara in felul urmator.Se inlatura putin din varful ramurii care a facut macese, ajungand pana la o treime. Se inlatura selectiv o parte din ramurile mai vechi de doi ani, care  nu au lastarit puternic.Se inaltura ramurile intersectate sau bolnave si degerate.Pana in primavara urmatoare nu se mai umbla la ei.
Singura care nu se incadreaza e Pteracantha care se tunde la nivelul solului in fiecare primavara.Nu reusesc sa inteleg motivele.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

Pentru trandafirii din soiurile vechi, regula principala este ca minim doi ani, cel mai bine chiar trei , nu se taie nimc, doar partile inghetate sau bolnave.Asa trandafirul are timp sa isi formeze structura iar stapanul trandafirului sa il vada in perspectiva.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Schnuppe

Sa te vad la floribunde . La Kordes in special .  :P

einsteinitza

Dar ce, Von, crezi ca tu trebuie sa scoti limba de pe margine? >:D Ia treci si exemplifica taieri si pegging de iarna, si alte alea, ca e o discutie ampla aici.Si nu sustinem chibitii.Iar daca esti chibit, atunci ai niste obligatii, speciala ale chibitului. ;) :D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Schnuppe

Ca chibit ( a se citi legat ) stau si ma uit de pe margine . N-am bomboanele agricole la mine dar promit sa fac rost . Acum serios vorbind , este un subiect care nu prea imi place , eu spun ca stiu sa-i tai pe ai mei dar in ultima vreme am o oarece problema cu taierile . Sant si nu prea sant de acord cu ele , poate mai mult cu cele de aerisire , si putin scurtare . Nu vorbesc de TH aici , dar as lasa-o putintel mai usor cu taierea la englezesti si la cei " de parc " . Chiar si la acoperitorii de sol merg mai mult pe ideea unui pegging ( sant convins ca merg mult mai bine asa ) sau legati de un suport ca niste mini urcatori .
Depinde de scopurile urmarite , trebuie sa stii si cam ce figuri face fiecare soi , sant mai multi factori aici .

einsteinitza

 :D :D
Da, am aceeasi parere si eu, incep sa ma gandesc la norme mult mai lejere la taieri. De aceea, sunt de parere ca si englezestii ar beneficia de lasatul timp de macar doi ani sa-si formeze structura, sa se imprieteneasca cu stapanul, sa-si arate tipul de crestere.Degeaba zic ei ceva, clima si solul si soarele au o influenta mare asupra comportamentului.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Mihai

Daca am înţeles corect,la trandafirii englezeşti pe care îi am eu(presupunand ca se vor prinde) timp de 2 ani nu umblu la ei,nu?
Nici macar taieri de corectare?

Schnuppe

Uite , la englezesti , chiar si pe blogul postat de Boborom ( excelente pozele , mai rar vezi tufe intregi de englezesti ) se poate observa cum au totusi o structura lemnificata , niste ramuri mai groase care formeaza structura de baza . Asta inseamna ca  au fost taiati in primii 2 -3 ani pentru aceasta structura . Sigur , acolo era vorba de California , nu stiu ce zona climatica ca aia au mai multe zone . Dar  o taiere de scurtare trebuie incercata pentru aceasta structura de baza , nu cred ca merge sa-i lasi netaiati chiar 2 ani pentru ca risti sa dai de niste prajini tepoase de 1,5-2 metri care se indoaie si cad pe jos ca o caracatita bizara . Dupa ce se formeaza aceasta structura te mai poti distra cu taieri diferite in functie de particularitatile fiecarui soi . Depinde si de clima fiecaruia . Poate ar merge lasati chiar netaiati dar suprafata lasata libera din jurul lor ar trebui sa fie foarte mare .
Cred ca metoda asta ar merge la munte sau in zone mai reci , unde nu ar creste ca niste mici monstrii .

La floribunde chiar nu stiu cum sa le tai . Dupa cum se comporta cred ca nu sant mari sanse sa formeze un arbust prea aratos asa ca as merge pe o taiere asemanatoare cu a TH , poate putin mai inalta . In ansamblu floribundele moderne nu formeaza arbusti aratosi , sant condamnate la taieri si aspect de piticanie cu flori multe .  Am vorbit de floribunde pentru ca majoritatea trandafirilor de astazi sant floribunde si TH .  Despre taierea TH nu as mai discuta , este atat de plictisitor ca nu merita . Sigur , nu generalizez , sant si exceptii la floribunde , mai ales cele care nici nu par a fi floribunde :) . Dar sant exceptii .  

einsteinitza

Eu am taiat floribundele initial ca la carte. Am reusit sa formez cam trei etaje.La mine totusi ramurile nu au grsterile alea lungi si subtiri, ca niste lastari lacomi.Le-au avut anul asta, dupa taierile de curatare dupa inghet.  De exemplu Angela-care imi e foarte draga. A reactionat minunat la o taiere mmodica, in schimb la taierea de anul asta, involuntara, acum arata ca niste floribunde Kordes. Lastari lunigi, arcuit, alura de paianjeni.Imi vor trebui vreo trei ani sa o refac la forma cea frumoasa.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Schnuppe

Angela este una din exceptiile de care vorbeam . La mine a crescut exagerat de mult anul trecut , acum este foarte inalta , a curbat lastarii de ordinul II sau III cam de pe la 1,2-1,5 metri . Inca nu stiu cum o sa o tai dar ma gandesc la o scurtare la 80-100 cm la ramurile verticale , baza . Practic nu are o crestere etajata , a trantit ramuri groase si inalte de la baza , structura ei de  anul trecut din primavara este acum ascunsa de ramurile noi , mult mai inalte si mult mai viguroase .
As putea sa le scurtez si mai mult dar nu stiu ce prostii va face la vara , daca iar da lastarii aia inalti si grosi la ce inaltime o sa ajunga ?

De asta spuneam ca depinde de clima , poate la tine nu au o crestere atat de accelerata in inaltime , nu ca asta ar fi un avantaj , ba din contra , ma cam deranjeaza ca trebuie sa tai destul de mult la unii .

Dar Angela arata mai mult a " modern shrub " dupa crestere . Nu poate fi comparata cu Gebruder Grimm & Comp .

einsteinitza

Eu oricum ii consider pe Gebruideri niste ciudatenii, adica niste trandafiri care au forma intre clase, nici rambleri nici tufe. Dar, de ex. tu ai Falstaff sau Mary Rose? Sunt primii mei englezesti, au noua ani, o structura deja intarita si deloc dezlanata.Pe de alta parte GT, cu un an mai tanar, e ceva de groaza.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Schnuppe

Am Falstaff dar a fost plantat primavara trecuta . Dar deja l-am legat de un suport , asa de mare a crescut  :). Nu il tai deloc , acum este legat si cu portiuni orizontale dar suportul este ingust asa ca o sa-l sprijin mai mult , sa vad cat de mare o sa creasca .

Flastaff are crestere destul de verticala , asa mi se pare , da lastari verticali , etajeaza si apoi tot vertical merge . Dar nu este deranjant , este bine imbracat si ramifica simpatic .

einsteinitza

   

Deci, pozele sunt in ordine 2007, 2008, 2009, unde se vede cum si-a pastrat forma fara sa aiba lastari care sa strice simetria.In 2010 nu a fost fotogenica ;D si nu am poze cu ea.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

D, de-asta am si intreebat, la mine Falstaff e vertical, putin cu forma de cupa, si ramuri care etajeaza perfect.E candidatul ideal pentru taje mai scurte, dupa mine, fiindca etajeaza cminte si nici nu lastarete aiurea. Mary Rose, fata cuminte si mai mica, e mai rotunda dar tot asa, etaje randuite ordonat, poate sta singura.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Schnuppe

Ai Flastaff de atatia ani si nu ai pus o poza cu el . Ar trebui sa arate super pana acum . Nici macar nu l-ai pozat la tine in album , ce nu-ti place la el ?

Angela la mine este mult mai inalta , este aproape dubla la inaltime . Dar daca nu o tai nu cred ca poate sustine greutatea . Totusi nu o sa o tai mult , o sa-i las ramurile mari verticale si scurtez lastarii lungi care au crescut de pe acele ramuri . Si poate le si crestez in semicerc la baza ca sa lastareasca si de jos , desi Angela este un soi care se ramifica cum trebuie , tot timpul este bine imbracata .


einsteinitza

La mine nu sunt probleme cu lastarirea de jos.Angela e mereu o bila colorata.Are doua valuri distincte, dar e suprba. Uite asta e unul din trandafirii mai noi cu flori mici, fara parfum, o floribunda , care intr-adevar face ce trebuie.Mereu ma uit la ea dimineata la cafea,e in dreptul geamului, si mi se pare ireala cand e in floare.
Falstaff nu e grozav, ba facfe balling, ba isi ofileste repede florile.Nu am apucat sa fac niste poze mai serioase, dar precis e pe undeva prin albume.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Schnuppe

Daca nu l-ai legat . El e unul dintre " urcatorii "  englezesti , singurul purpuriu , nu prea vrea taiat . Si Tess este la fel , leaga-i de ceva si nu-i mai taia . Uite unde te-au dus taierile ...  :D

einsteinitza

 :D :D :D
Tess n-am nici o sansa sa o leg, poate doar daca iau un suport din ala piramida metalic. La F. am taiat, e drept, dar floarea ma deranjeaza, nu e de calitate, cel putin in gradina mea.
Putem trece la lat capitol de  taieri, ca pe-astea le-am epuizat. :D :D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

Paul Zimmerman a mai facut un filmulet cu taieri, pentru cei care se tot gandesc la asta.
http://www.finegardening.com/item/17902/the-dreaded-p-word
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

geodezia

super parca te face sa fii instinctual cind spune ca trandafiri sunt simple plante si sa faci taierile cind consideri ca este momentul .

einsteinitza

Geodezia, asa si trebuie. Cred ca trebuie sa se schimbe putin perspectiva aia rigida, si sa inteleem ca sunt arbusti de gradina normali, nu niste sperietori.Si, mai ales, dupa mine, intai sa vedem cum se comporta si pe urma sa bagam foarfeca.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Schnuppe

Quote from: einsteinitza on February 02, 2011, 10:02:30 PM
Geodezia, asa si trebuie. Cred ca trebuie sa se schimbe putin perspectiva aia rigida, si sa inteleem ca sunt arbusti de gradina normali, nu niste sperietori.Si, mai ales, dupa mine, intai sa vedem cum se comporta si pe urma sa bagam foarfeca.
:D :D :D  Il rog pe Felix sa puna emoticonul cu ala care rade si se tavaleste .  :D :D :D

einsteinitza

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro