Taierile la trandafiri

Started by einsteinitza, January 24, 2011, 04:37:55 PM

Previous topic - Next topic

paunita

Asa sunt si la mine , mai au putin si fac si boboci  :) , dar eu am vazut vazut forsitia aproape inflorita , daca mai tine vremea asa , saptamana viitoare va inflori . Totusi , voi mai astepta putin , imi amintesc ce vreme urata a fost anul trecut in martie , cand mi-au degerat bobocii la unele narcise , sper sa nu fie la fel si anul acesta .

anasstasia

Eu am taiat clematitele si am taiat un trandafir care e mare mare precum o caracatita. Ala nu degera numai sa-mi faca mie in ambitie. Cred ca are 100 de ramuri, e ceva de vise rele.

claude

Ce trandafir e ala? Ca mie-mi plac caracatitele mari! Cu cat mai mari cu atat mai bine  ;D  Oare n-o sa regret afirmatia asta peste vreo 2-3 ani?  ??? :D
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

gabriela jalba

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

anasstasia

Uite-l aici:
http://anasstasia.sunphoto.ro/necunoscut_7/74316304

Am mai discutat de el: nu este remontant, nu are parfum, ramuri extrem de flexibile, plin de ghimpi, marcoteaza unde atinge solul. Mi-a mancat sufletul.  =))

claude

Daca avea parfum te scapam eu de el  :D  Asa...descurca-te  ;D  :D
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

Schnuppe

Eu am taiat ce aveam de taiat in urma cu 1 saptamana . Pentru mine chestiunea cu Forsythia este doar o legenda , cred ca am respectat-o un singur an , pe la inceputul gradinii .  Sa fim seriosi , cine a taiat trandafirii si a avut geruri napraznice imediat dupa taieri care au dus la distrugeri masive ?  Dar trandafirii cu ramurile rupte de ger puternic prin ianuarie de ce nu sant distrusi si morti ?  

Oricum , daca ii tai cand intra deja in vegetatie si au mugurii crescuti sau chiar 1-2 randuri de frunze am observat ca raman buimaci cateva saptamani , probabil se ocupa de cicatrizarea taieturilor si incetinesc cresterea . Practic obtin o stopare de 3-4 saptamani .  Daca ii tai devreme obtin primul val de inflorire in luna mai . In felul acesta am cel putin un val daca nu chiar doua valuri de inflorire in plus pe sezon , si pe mine asta ma intereseaza in primul rand . Inflorirea in iulie-august , pe canicula , este modesta  dar un val in mai si unul in la sfasit de iunie este tot ceea ce imi doresc .

Sigur , depinde si de zona dar eu spun ca povestea asta cu Forsythia este discutabila . Cred ca aici nu se aplica " crede si nu cerceta " , trebuie incercat si vazut . Dar asa e lumea , il loveste pe cate un guru inspiratia si adeptii inghit totul pe nemestecate ...  

anasstasia

Sunt cu totul de acord. Sa luam in calcul ca sunt multe persoane care taie de toamna trandafirii si nu am auzit cazuri de trandafiri morti in primavara.
La mine in sud oricum consider ca riscul este minim.

einsteinitza

Nu era vorba de murit, nimeni nu zice ca ii tai si ingheata, n-am auzit asa ceva. E vorba ca,d aca cine imediat un ger, zona e sensibila si sufera. Eu am patit asa intr-un an, cand nu stiam nimic de gradinarit. Am taiat in toamna, destul de scurt,a sa era sistemul =))....... Si imediat dupa taiat a venit gerul , fara zapada. Am vazut ramurile, adica cioturile, cum, s-au strans, au devenit mai subtiri, si intr-o saptamana s-a uscat ramura, s-a maronit! Saracii, unii din ei au dat apoi din mugurii de la baza din zona altoirii, dar a durat mult sa intre in vegetatie primavara, au fost intarziati. Am avut cativa la care nu ajunsqesem cu foarfeca, aia nu au avut absolut nimic, au fost cam cu o saptaman doua mai rapizi in primavara. Cred ca e esential sa tii cont si de zona, o zona rece si umeda ca a mea e mai problematica. La tine Schnuppe, dupa cum stiu, Westerlandul e urcator, la mine tufa mare fara excese!
Cat despre forsitzia, probabil e un prag de temeratura la care deschide florile, pentru lipsa termometrelor! Daca era dupa ea, bagam foarfeca din iarna, ca pe la sfarsitul lui ianuarie avea flori pe partea de jos a ramurilor.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Schnuppe

Eu ma refer la taierile de primavara . Este de asteptat ca dupa taieri tarzii de toamna sa existe pierderi , nu mai repet povestea cu inghetul intern . Chiar si intr-o zona mai rece cred ca s-ar putea incerca o taiere usoara de februarie , macar la unii , si apoi sa se observe comportamentul , sant mult mai rezistenti decat credem .

Westerlandul nu este urcator nici la mine , asa cum nici Angela nu este , sant doar niste arbusti mai mari si mai labartati . Amandoi sunt niste catastrofe in privinta rezistentei la ger , ajung la dimensiuni mai mari dar iarna obisnuita ii regleaza de nu se vad .

paraschivvvv

Unii recomandau taierile la trandafiri in toamna ,dar cu musuroirea totala a nodurilor lasate;mie insa mi se pare o munca inutila si grea si de aceea taierile le fac in martie dupa ce trece inghetul la maxim 6 ochi in functie de dezvoltarea ramurilor,soi, pozitie in gradina si forma pe care vreau sa o dau tufei.

geodezia

neata lume ca n-avusei net
taiai rosele facui curat
anu trecut am cumparat niste bujori de aia fitosi sufrrucum ii mai zice am calcat pe unu si s-a rupt creaca vazui ca dete iar ..iop ce ma bucur ca stateam ca pe ghimpi

mihail


geodezia

pai incepura bumbi sa lasatreasca iar prin rose la mine am sumedenie de alte plante care incepura sa rasdara si calcam pe ele cind erau mari asa ca harst terminai o corvoada aveam niste cleoampete de 3 m inaltime

einsteinitza

Nu inteleg chestia cu imbatranirea prematura, nu are nici o logica.

Si eu voi taia spre sfarsitul saptamanii, deja vad ca dau frunzulite!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

cristinaf

Quote from: geodezia on March 03, 2014, 08:28:06 AM
neata lume ca n-avusei net
taiai rosele facui curat
anu trecut am cumparat niste bujori de aia fitosi sufrrucum ii mai zice am calcat pe unu si s-a rupt creaca vazui ca dete iar ..iop ce ma bucur ca stateam ca pe ghimpi
Depinde de unde ti-a dat, ca astia sunt de obicei altoiti pe radacina de ierbosi.
Si eu am reusit sa rup unul plantat in toamna.  :'(

Schnuppe

Quote from: mihail on March 03, 2014, 01:26:00 PM
Fiecare taie cand doreste.



Ce platitudini de 2 lei !

Quote from: mihail on March 03, 2014, 01:26:00 PM

Insa o taiere prematura, urmata de un val de frig, v-a duce la intarzieri in dezvoltarea plantei, o imbatranire prematura. Acelasi lucru se intampla si atunci cabd trandafirii sunt taiati in toamna.



Ai gandit cu premeditare . Apreciez efortul intelectual dar este o prostie .

Quote from: mihail on March 03, 2014, 01:26:00 PM

Chestia cu Forsythia, nu este o aiureala indigena. Majoritatea gradinarilor din Europa si din State o folosesc ca indicator.


Tu nu iti pui intrebari , n-ai dubii , n-ai dileme . Esti perfect odihnit psihic .

Quote from: einsteinitza on March 03, 2014, 03:32:07 PM
Nu inteleg chestia cu imbatranirea prematura, nu are nici o logica.

Si eu voi taia spre sfarsitul saptamanii, deja vad ca dau frunzulite!

Nu ai ce sa intelegi pentru ca este inca o tampenie , nici macar nu se mai pot numara .

Nu i se poate construi un fel de topic  izolat , ceva ca un fel de tarc de carantina ? Cum sa spun ... lipsa de cunostinte in forma repetata ( ca sa nu folosesc cuvantul corespunzator ) poate fi contagioasa .

einsteinitza

 Din pacate raman informatii aiurea.  :-\
Sigur, suntem cu totii aici amatori, mai gresim, o mai dam cu bata in balta, dar disdutiile si descusutul asta mereu, "furatul" de la toti care mai spun cate ceva,s au observa in gradina ceva, care citesc preocupati sa inteleaga, ne aduce din faza de amatori nestiutori la faza de amatori mai experimentati.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Schnuppe

Asta spun si eu . Poate vine cineva mai incepator si nu citeste tot forumul si cand il vede pe asta ifosat pe aici poate ia de bune toate prostiile .

Nu poate fi dat afara de la sectiunea asta ?




Radu

Pe mine mă distrează că nu se simte cu musca pe căciulă. După ce i-ai spus ultima dată, Schnuppe, dacă eram eu plecam cu coada între picioare şi urechile blegi.  ;D

O să tai şi eu săptămâna asta, bicolorul, tortuleţul galben şi o să încerc să separ rădăcinile la tufa de 50 de ani, poate îl înmulţesc. Nu uit că am promis lui Rux nişte butaşi de trandafir de dulceaţă.  ;;)

Schnuppe

Nu e cazul tau Radu , asa cum nu este cazul niciunui membru al forumului , nici nu se poate discuta despre asa ceva !  Aici vorbim despre un sorici rarisim si extrem de gros care nu reactioneaza la nimic .

Eu spun ca ma pricep cat de cat la trandafiri si la cateva ierboase micute , sa zicem ... Asta nu inseamna ca nu citesc cu  interes ce scriu altii in special la legume sau pe alte topicuri si sectiuni , faptul ca nu ma pricep ma face sa citesc intai cu foarte mare atentie ce scrieti si las intrebarile pentru momentele cand voi fi intr-adevar in impas ( desi nu cred ca as produce intrebari extrem de inteligente  referitoare la cele 3 rosii , un ardei iute si 2 patrunjei pe care ii cultiv anual ... )

Referitor la tufa de trandafiri , cred ca despre asta vorbesti cand te referi la separare : trandafirul este un arbust  si un arbust nu poate fi inmultit prin separare , asa cum se procedeaza in cazul plantelor plantelor ierboase . Desi in cazul trandafirilor pe radacini proprii nu ar fi chiar imposibil dar asta doar asa , ca o exceptie extrem de rara .  Eventual poti prinde butasi din ramurile sau lastarii lui dar in niciun caz nu poti sa-l separi !

  Este ca si cum ai vrea sa inmultesti o magnolie prin diviziune . 


Ionela

Cred ca trebuie dat cu delete pe ici pe colo, si anume prin punctele esentiale. Dupa cum stiti, eu nu imi fac temele mai deloc, asa incat nu-s la curent cu tot ce se scrie pe forum. Es, poti face oricand toate corectiile necesare - esti cea mai in masura!
PS Marturisesc ca nu m-am gandit niciodata la "imbatranirea prematura" a trandafirilor...
"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

einsteinitza

Pai nu ai de ce, ca nu exista, in cazul de fata. Deja prea multe valuri pentru nimic!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Radu

Quote from: Schnuppe on March 03, 2014, 08:00:01 PM

Referitor la tufa de trandafiri , cred ca despre asta vorbesti cand te referi la separare : trandafirul este un arbust  si un arbust nu poate fi inmultit prin separare , asa cum se procedeaza in cazul plantelor plantelor ierboase . Desi in cazul trandafirilor pe radacini proprii nu ar fi chiar imposibil dar asta doar asa , ca o exceptie extrem de rara .  Eventual poti prinde butasi din ramurile sau lastarii lui dar in niciun caz nu poti sa-l separi !

  Este ca si cum ai vrea sa inmultesti o magnolie prin diviziune . 



Păi, am citit chestia cu marcotajul - tot pe aici, nu mai găsesc acum postul - şi cred că asta s-a intâmplat deja cu al meu trandafir, în mod natural. Trebuie să mă uit.  :)

Schnuppe

Da , in cazul marcotajului este altceva ! Credeam ca vroiai sa sectionezi tufa in doua , nu stiam de marcotaj .