Daunatorii si bolile trandafirilor

Started by einsteinitza, July 05, 2010, 11:31:28 AM

Previous topic - Next topic

BoboROM

Nu are importanta daca este sau nu parfumat. Eu folosesc PUR.

Mirosul de parfum dispare pana a doua zi.

einsteinitza

Tripsi ai acolo. Au avut umiditate sub pet si au aparut.Le plac zonele cu umiditate.
http://paulzimmermanroses.com/forum/viewtopic.php?f=24&t=145
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

samy

In week-end am fost martor la un atac DEVASTATOR DE MANA la 3 din trandafiri mei: Sympathie, Dublin Bay si Rhansody in Blue. Pe primul la defoliat in proportie de 90%, mai are 1-2 frunze pe lastari cu boboc iar lastari orbi sunt defoliati complet. Al doilea sta ceva mai bine (daca se poate spune asa >:(), defoliera cam 70% mai are cativa lastari cu mai multe frunze. La al treilea a fost un atac minor doar frunzele de la baza lastarului, nu a pierdut mai mult de 20% din frunze pana acum.

I-am stropit cu Dithane dar sansele sa-si mai revina cred ca sunt mici. Boala este foarte agresiva, sporului de ciuperca nu ii trebui decat 6 ore de umiditate constanta de peste 80% intr-o noapte si temperatura intre 15 si 26 grade celsius ca sa se reproduca si sa elibereze alti spori dimineata, proces prin care frunza se usuca si eventual la cea mai mica briza cade.

Sporul traieste in planta si nu pe suprafata sau dosul frunzei ca la celelalte boli. Sporul moare odata ce temperatura depaseste 26 de grade pentru 24 ore continuu.


einsteinitza

Imi pare rau sa aud asa ceva, nu faci niste poze? Cum evolueaza acum?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

anasstasia

Of, mare pacat. Si eu as vrea poze, sa stiu sa recunosc boala daca va aparea si la trandafirii mei. Sa inteleg ca daca are unul, mana se intinde.

samy

Am imprumutat aparatul lu sora mea fara sa ma gandesc ca il dau exact in perioada asta pt 2 saptamani. Am sa incerc sa fac rost de un altul pana atunci.

Unii trandafiri sunt mai rezistenti si nu au dacat un punct, doua de mana pe frunze sau deloc.

einsteinitza

Era interesant, si mai ales cum sunt afectati. Foarte interesanta mi se pare viteza cu care au fost afectati, si faptul ca afectarea e masiva.
Oricum, important e sa-si revina, sa le pui mai incolo niste ingrasamant sa se inzdraveneasca, se zice ca sunt atacati masiv cei mai slabi.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

samy

Am vorbit pt un aparat foto si voi pune poze cu planta defoliata si cateva frunze atacate de mana.

Anul trecut am vazut boala pe 15 Dublin Bay pe care la fel i-a atacat si au supravietuit si cred ca am adus patogenul pe haine la mine acasa.

Atasez cateva poze de anul trecut

geodezia

adevarul ca te usuca la suflet sa vezi cum sufera saracu trandafir

Carina

Samy, mana asta apare cumva de la ploi acide, sau cum?
Ieri la noi a fost o ploaie mai ciudata cu soare si azi am gasit un trandafir care are frunzele cum le-ai aratat tu.
Ma duc sa cumpar Dithane sa-l stropesc. Sporii astia se intind si la celelalte plante sau ataca doar trandafirul pe care s-au asezat initial?
Trandafirul meu are doar vreo 10 frunze atacate, dar cum s-au anuntat ploi in continuare si caldura cred c-o sa se extinda  :-\

samy

Patogenul este specific trandafirului din ce am citit eu, se mai transmite doar la zmeura parca. Unele soiuri de trandafiri sunt mai rezistente si nu au nici un pic de mana pe ele cu toate ca  ramurile se intercaleaza cu cele afectate, cu toate astea eu i-am stropit pe toti.

Dupa cum am mai spus sporul traieste in planta si asteapta conditii optime ca sa se inmulteasca asa ca se poate sa fi cumparat trandafirul cu boala cu tot. Rezultate foarte bune cu boala doar preventiv.

In cartea lui Wagner se recomanda stropiri cu Polyram DF, Bravo 500, Ridomil Gold MZ. In Pdf de mai jos sunt date si alte substante. Unele produse nu se gasesc pe la noi dar substantele active care intra in componenta lor se gasesc sub alta denumire si la noi. Daca ai mana ar fi bine sa alternezi aceste substanta pana se incalzeste vremea si sporul nu mai germineaza. Foarte important sporul se raspandeste prin apa, deci nu uda cu aspersorul.

http://www.westernfarmservice.com/newsletters/turf/downey.pdf


claude

Ceva imi gaureste lastarii trandafirilor. Pe cei mai zdraveni si mai grosi...Gaurica are diametrul de pana la 1 mm. N-am vazut nici o creatura, dar am observat abia acum, spre seara. Aveti ceva idei?
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

samy

Cam asa arata Sympathie dupa atac. Am vazut totusi 2 frunze rosi semn ca a trecut peste boala. Lastari orbi (fara floare) care erau mai mici au inceput sa moare.

samy

Dublin Bay arata ceva mai bine dar nu cu mult.
Quote from: claude on May 20, 2011, 09:20:19 PM
Ceva imi gaureste lastarii trandafirilor. Pe cei mai zdraveni si mai grosi...Gaurica are diametrul de pana la 1 mm. N-am vazut nici o creatura, dar am observat abia acum, spre seara. Aveti ceva idei?

In cartea Domnului Wagner se recomanda taierea lastarului pana la tesutul sanatos si stropiri cu Mospilan sau alt insecticid sistemic. Daunatorul este larva unei viespi.

einsteinitza

Sub spin sau deasupra spinului?  In functie de asta stii cum sa tai, mult sub gaura sau e deajuns putin sub gaura. Stropitul are efect doar daca e in perioada de zbor a viespii, care daca imi aduc aminte bine a cam trecut.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

claude

Sub spin. Pe multi lastari sunt chiar mai multe gauri, nu doar una. Aseara, in disperare de cauza, i-am stropit cu Sinoratox, desi nici nu stiu daca mai era activ, era preparat de 48 de ore, ramasese in Vermorel dupa ce a stropit tata niste pomi. Ce mi i-a nenorocit, viespea sfredelitoare? Nici nu stiu cum arata  :( Singura solutie e taierea lastarilor?   Asta inseamna sa-i jumulesc rau de tot si, evident, ciuciu flori  +ham
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

samy

Daca vrei sa reduci atacurile pe viitor trebuie sa tai lastari si sa-i arzi. Stropitul n-are efect pe larve

claude

De ce n-are efect, larvele nu se hranesc cu lastarul unde s-au cuibarit? Atunci un insecticid sistemic n-ar trebui sa le otraveasca?  ???
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

einsteinitza

Nu are nimic acum,nici un efect, e ca si cum n-ai stropi. larvele sunt in tije. Insecticidul nu patrunde in tija, nu e e decat gaurica aia mica. Sfredelitoarea nu se hraneste cu miezul tijelor ci doar inteapa sub spin si depune oua. Nu ai larve deocamdata. Acolo e cuibul, nu sursa de hrana Dac de la spin in sus tai o bucata si apoi o despici in doua, poti vedea cuibul. Taiat si ars.Dar nu acum. Poti fara grija sa ii lasi si cand tai floarea tai mai lung, pana sub gaura. Trebuie insa sa  te uit cand tai floarea cum e miezul, sa vezi daca e afectat.Daca e mergi mai jos, pana dai de tesut tanar. Viespile ies in primavara urmatoare, deci odata gaurit nu mai ai graba.Acum efectul este ca  unele flori pot fi strambe, deformate, dar tot atat de bine se poate sa fie frummoase, in functie de cat de mare e distrugerea interioara. In general, nu sunt efecte mari.
Anul urmator sa tii minte sa faci o stropire de primavara, in perioada in care circula viespea..
Am avut si eu intr-un an si am taiat urmarind semnele si am ars.Nu au mai aparut.
Ai aici niste poze
http://www.arbofux.de/rosentriebbohrer.html
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

claude

Exact asa arata, ca in pozele acelea. Ce mi-a atras atentia a fost faptul ca frunzele din varful lastarilor pareau sa se usuce, se adunau marginile si m-am apucat sa controlez.  E viespea sfredelitoare? Multumesc pentru lamuriri, nu am mai avut niciodata atacuri ale acestei viespi si acum 90% dintre trandafiri sunt atacati masiv. Singurii daunatori cu care m-am intalnit sunt afidele iar ca boli doar patarea neagra. Acum il am si pe New Dawn suferind, i s-a uscat un lastar si nu stiu de ce, maine incerc sa fac ceva poze.
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

BoboROM


Buna claude, vad ca ai patit-o si tu. Eu am mai spus pe undeva ca anul asta am pierdut 50-60% din bumbi din cauza domnisoarei viespii. Si anul trecut am avut probleme mari.

Din ce am vazut eu sunt doua tipuri de viespii: un mica neagra complet de 5-6 mm lungime care incepe sa apara pe 20 aprilie. Atunci inteapa in mugurele floral foarte mic (cat bobul de orez sau chiar mai mic). In 1-2 saptamani, varful lastarului se lasa in jos ca si cum-ar ofili si apare la exterior in varf o negreala (excrementele larvei). Larva sapa in jos pe mijlocul tijei si se pare ca nu este decat un singur ou depus in interior.

Am rupt cred ca zeci de tije terminale si am gasit larva pe canal in jos la maxim 2 degete si am omorat-o. Larva are tot 5-6 mm lungime. Din experienta proprie larva se maturizeaza in maxim 3 saptamani si iese din tija. Zilele astea am mai rupt niste tije si nu am mai gasit larvele in interior, ci o alta gaura mai jos pe unde au iesit.

In perioada asta viespiile gauresc tija si depun oul. De obicei in partea de jos a spinului moale format pe tija sau chiar pe tija la trandafirii la care tija se maturizeaza mai greu ca la Westerland sau Frederic Mistral. La fel (cel putin la mine) larva o ia in jos cu sapatul si e bine sa o omori prin taieri succesive cu foarfeca.

Celalalt tip de viespie care afecteaza trandafirii la mine apare foarte putin acum si mai mult din iulie, incolo. Este tot neagra dar cu fundul galben. Se aseaza pe tija si inteapa cu acul din coada formand un canal de la 7mm la 20 mm, care duce in final la despicarea tijei pe lungimea respectiva.







einsteinitza

In linkul pus in germana se spune ca larva se poate distruge si mecanic cu o sarma foarte subtire, deci fara sa tai tijele.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

claude

O sa incerc si cu sarma, sa vedem ce se intampla  ???  Imi pare rau de Benjamin Britten si Tea Clipper, ca mi i-a ciuruit...si dadusera niste lastari frumosi  :'(  Din fericire ceilalti plantati in primavara asta erau prea mici si nu i-a atacat, n-aveau lastarii suficient dezvoltati incat sa aiba spatiu pentru ou.
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

anasstasia

Vin si eu cu probleme. Am fost in weekend la tara si am descoperit ca swan lake sufera de patarea neagra. O partea a trandafirului a fost afectata. Frunzele aveau petele negre caracteristice, iar unele dintre ele erau deja galbene. Am gasit frunze si pe jos. Deoarece nu am avut nici un tratament de aplicat, am rupt frunzele (cit m-am priceput si eu) si asa am reusit sa chelesc cam un sfert din trandafir. Ce frunze am gasit pe jos ingalbenite le-am luat. Frunzele stiam ca trebuie arse sau ingropate adinc. Nu am facut nici una, nici alta si le-am adus la Bucuresti si le-am aruncat aici la gunoi. Din pacate nu am avut un tratament antifungic. Dithane ar fi bun? Peste 1 luna cind ajung eu la tara mai salvez ceva?

2. Erau plini de afide, purici si am gasit si musculita alba. Pentru ca nu am gasit o alta solutie si pentru ca mai ajung la tara peste o luna, m-am inarmat de acasa cu decis si am stropit toti trandafirii.
http://anasstasia.sunphoto.ro/insecte_aranjate_cu_decis/37459988

3. Pe frunzele Kormunului am gasit o patare alba, insa nu parea a fi fainare. De asemenea si niste umflaturi galbene.
http://anasstasia.sunphoto.ro/trandafiri_bolnavi/37460313
http://anasstasia.sunphoto.ro/trandafiri_bolnavi/37460318
Este o boala si cu ce se trateaza?

einsteinitza

Cam devreme de patare neagra. Este ciudat, fiindca are un parinte hibrid kordesii, care este un parinte special creat pentru a oferi rezistenta.
Inseamna ca undeva ceva nu-i place. Are un sol prost, poate ar trebui ingrasat, sau nu are destul soare, sau are o zona umeda, habar n-am ,dar patare acum pe  un hibrid de hibrid kordesii arata ca ai o problema.  Nici la mine, unde ploa in fiecare zi, si e si umiditate de la rau, si e si rece, nu am inca patare. Ar fi bine sa vezi ce nu-i place.

Nu ai miscuulita alba, aia sunt afide mai mici.Afidele sunt purici.In total un singur daunator. ;D  Si nu ai multe, sunt chiar putine,, puteai sa nu dai cu nimic. Vin pasarile sau gargaritele si le mananca.
Afidele sunt cele mai putin daunatoare insecte si constituie rana pentru multe alte vietati, deci cateva acolo nu fac rautati trandafirilor. In cazul unei infesdtatii, furtunul. Asta in opinia mea, cate bordeie atatea obiceiuri.
Daca tot dai cu ceva, mai bine folosesti Milbeknok, Decisul este extrem de toxic si de tare.
Semnele alea sunt tot insecte, dar nu ataca prea mult, apar pe o frunza doua trei si dispar, umflaturile nu le vad.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro