Geranium

Started by Schnuppe, April 17, 2010, 09:44:49 PM

Previous topic - Next topic

einsteinitza

Din experienta mea cu irigarea.
Pentru ca sa nu depindem de variatiile apei din put si de debitul insuficient cei care ne-au facut instalatia au facut un bazin tampon. Bazinul respectiv se umple seara. Apa ajunge astfel si sa se decanteze. Are un flotor care opreste apa cand se umple. Hidroforul bazinului este separat, nu are legatura cu cel al putului.
Dupa mine, cele mai bune aspersoare sunt cele care dau apa la doua- patru plante deodata, tip ciuperca.Uda o anume zona unde ajung radacinile mai multor plante. Asta am in zona de straturi, gard de arbusti.In zona de iarba am aspersoare scunde cu raza variabila. Exista opt zone in grradina, care se uda la ore diferite, tocmai pentru a nu solicita foarte mult putul in cazul in care suntem mai multe zile pe put. La Slanic putem sta si 3 saptamani fara apa la retea. Impartirea zonelor de udare se face cu interval destul de mare de timp, asa incat nu se poate sa ramanem fara apa. Nu trebuie sa uzi toata gradina in aceeasi zi. O poti imparti in doua, pe doua zile. O udare serioasa la doua zile e mai buna ca o udare superficiala zilnic.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Schnuppe

Totusi , Geraniumul si Campanula sant plante cu radacini mici , nu cred ca au nevoie de cantitati industriale de apa . In afara de asta nu poti uda Geranium cu aspersoare tip ciuperca , se face praf tufa . Eu am un aspersor cu pulverizare fina dar acopera un cerc de 6-7 metri in diametru  si cu ala ud toata gradina de-a valma , numai seara dar la trandafiri ud individual cu furtunul . Cred ca solutia cea mai buna ar fi un bazin rezervor .

Daca spui ca si la tine este clima aia calda si secetoasa atunci poti incerca sa pui scoarta in jurul plantelor , arata si fain si mentine mult mai bine umiditatea solului , am pus anul trecut in jurul trandafirilor din plin soare si am vazut efectele . Singura problema cu scoarta ar fi ca nu trebuie asezata direct pe sol , ar fi bine sa se aseze un strat superficial de pamant de florarie sau mranita si apoi scoarta , asta pentru ca incepe imediat sa putrezeasca si sa se descompuna si in prima faza fura azotul din sol , il reda dar mai tarziu . Parca la P.Zimeramann am auzit asta , nu mai stiu , eu n-am procedat asa si am aruncat-o direct pe sol , dar oricand e bine sa faci pe desteptul .  :P

flordel

Da, asa e, sunt plante cu radacini mici si nu necesita apa multa, in schimb necesita umezeala constanta. Cam greu, ca stratul de la suprafata unde au ele radacinile se usuca repede, deci trebuie sa fii tot timpul pe faza cu furtunul...Si daca vin acasa pe la 7:30-8:00, pana mananc ma apuca asa o lene!
La mine este foarte cald si ploua rar. In plus gradina este orientata mai mult spre vest si nu am aproape deloc umbra.
Nici eu nu ud toata gradina odata, ca nu pot, si in plus stiu ca mai bine ud foarte bine un loc la intervale mai mari, decat mai des si  mai putin.
Chestia cu scoarta este o idee buna cred, dar la mine trebuie multa si mi-e frica sa intreb cat o costa un sac. Cred totusi ca voi pune in vara aceasta macar in jardiniera.
Si ca o incheiere, am citit cartea unui gradinar din Anglia care militeaza pentru folosirea judicioasa a resurselor naturale, adica sa nu mergi impotriva vantului in general (acum mai sunt si cazuri speciale ::)), dar mi s-a parut o expunere corecta si de bun simt.

Schnuppe

Cred ca la toti trebuie multa scoarta , nu numai la tine ,  ca doar nu ia nimeni sa puna in ghivece . Mulcirea este recomandata peste tot in lume . Tu te plangi ca ai gradina spre vest , dar eu care o am spre sud ... cam cum crezi ca e ?  Gradinarul ala din Anglia poate isi permite sa militeze teoretic cand pe insula lui creste absolut orice iar irigatia este optionala , daca ar fi sa ma impac cu plantele adaptate la clima mea as avea maxim 5 specii de buruieni de 2 metri , le-am si avut inainte cand casa nu era construita . Asa ca trebuie cautate solutii . Vezi ca sant unii pe la Curtea de Arges care vand cu 16,50 lei sacul de scoarta de conifere de 60 litri , eu spun ca e  convenabil . Eu am luat din Bricostore acum cativa ani si stiu ca a costat destul de mult , arata foarte frumos , era o scoarta neagra . Problema este ca din ce pui pe sol se micsoreaza vazand cu ochii , cel mai bine ar fi un strat gros de 5-10 cm dar ar costa o avere . Dar pentru seceta este exceptional .

Cealalta solutie ar fi sa-ti montezi sistemul cu picatura la fiecare planta . Este cel mai eficient dar arata penal , oricat le-ai masca tot se vad tevile de plastic , s-a dius naibii aspectul gradinii . Dar e maximul de eficienta .

Nu ai solutii minune : fie mulcesti si uzi mai rar , fie imprastii conducte plasticoase cu picuratoare fie cresti buruieni , ca sa fie gradinarul cu cartea multumit ca e natural .  :D

flordel

Da "S", ai dreptate, n-am incotro, ori niste scaieti superbi, ori apa cu scoarta... ;D
Cred c-o sa stau iarasi cu furtunul in mana toata vara. +hypno
Nici mie nu-mi place sistemul cu chestii insirate prin gradina.

einsteinitza

Aici eu am alta parere.De ce sa se faca praf tufa, cand aspersorul ala nu uda tufa in sine ci uda o zona in fata ei? se ridica 20cm si stropeste in jos fara sa ude ceva.Eu asa am tot randul de tufe de-a lungul aleii, intre alee si gardul de tufe am din loc in loc ciuperci de-astea.Nu uda fix la baza tufei ci mai in fata, pentru grupuri de trei.
Furtunul de picuraree urat primii doi ani, dupa care se inierbeaza si nu se mai vede absolut deloc.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

flordel

Suna bine si varianta ta Es, dar fiindca au raza asa mica, inseamna ca trebuie sa le muti mereu, nu? Sau ai multe insirate pe un furtun?

Schnuppe

Am crezut ca ciuperca uda pe tufa , acum am inteles . Este interesant , uda pamantul din apropierea tufei , asa merge . Am facut din greseala asa ceva , cand aveam iazul apa pornea din varful movilei intre cele 2 magnolii , era un mic paraias , folia nu era foarte bine pusa si in apropiere de o magnolie erau infiltratii . Magnolia aceea are acum 3 metri inaltime spre deosebire de cealalta care are jumatate din inaltimea ei .

Dar cu furtunul nu sant de acord , trebuie sa ai tufele fixe , sa nu mai muti nimic , eu n-am vazut pana acum furtune care nu se vad , si pe net peste tot in gradini se vede clar furtunul ala , cam greu sa-l inierbezi pe tot , cum controlezi ierburile , buruienile sau plantele pentru mascare ? Stai toata ziua printre plante sa selectezi ce creste pentru mascare ?  Tot se vede ca e o facatura acolo . Da , daca ai o gradina salbatica merge dar daca ai o gradina mica in care ai plantat tu aproape tot atunci este greu cu furtunul , tot se vede .

Probabil ciupercile lui Es sant alimentate cu un furtun ingropat si se inalta cand porneste irigarea . Poate ne lamureste ea .

Eu nu sant de acord cu automatizarile si instalatiile speciale de irigare in cazul  gradinilor foarte mici , mi se pare o investitie inutila cand poti sa rezolvi mai simplu , pierderile la un aspersor obisnuit sant mici mai ales daca alegi irigarea de noapte .   

einsteinitza

Ciupercile sunt aspersoare cu un fel de capac, dde caciula. Ele iriga o zona circulara nu foarte mare, cam de jumatate de metru, la presiune mult mai scazuta decat un aspersor, deci traiectoria este curba in jos. Fiecare jet are o presiune, deci exista unele mai puternice altele care doar smiorcaie. Asta asigura udarea uniforma a zonei circulare. Eu am acest sistem de-a lungul unei alei.Este aleea, putina zona de iarba, cam 25 cm dupa care, urmeaza departandu-te doua randuri de tufe intercalate. Aproape de primul rand de tufe, cumva intre ele din doi in doi, sunt aceste ciuperci. Asa plantele din spate, cele intercalate, ajung si ele la cercul de umiditate, si se hidrateaza. Asta merge si daca ai o zona de trandafiri, rotunda, patrata, sau orice alta forma, fiindca daca faci insule din astea de umiditate nu e nevoie sa pui furtun si nici nu uzi pe deasupra cu aspersoarele.
Teava e bagata adanc in pamant, la 60 cm, iar ciupercile sunt exact ca niste aspersoare retractabile, ies doar la presiune in rest nu se vad.
La mine , in zonele cu furtun, deja asa de tare s-a acoperit de iarba si s-a integrat, ca nu-l mai vezi deloc, doar  ici colo, unde am mai facut mutari de plante. Mereu trebuie sa instruiesc pe cel cu motocoasa sa nu-mi coseasca foarte jos sa nu taie furtunul. =))
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

cristinaf

Intr-adevar, este mult mai bine sa uzi prin picurare sau cu ajutorul aspersoarelor decat cu furtunul in mana, pentru ca nu se taseaza atat de tare pamantul. Din pacate, pana acum nu prea mi-am batut capul cu gradinita de flori, dar acum m-a apucat febra  :D asa ca am sa montez furtune pentru picurare si aici, si am sa le dau drumul sa se ude odata cu gradina de legume. La mine se pune problema usor diferit pentru ca pompa mea e prea puternica ca sa ude doar o suprafata mai mica, asa ca am sa zic ca am de anul acesta un lot nou cu legume ... ornamentale :D si am sa le ud impreuna cu cele normale.
Sper sa ma tina entuziasmul pana la vara si sa nu ma apuc din nou sa ud de la robinet, asa cum am facut-o anul trecut, fantana mea fiind mult in spatele casei si trebuie sa intind o bucata mare de furtun sa pot uda de la ea.

flordel

Am luat 2 Geranium de la Hornbach - mov si roz, la punga, adica radacini. Am zis sa incep asa pana vad cum o merge la mine in gradina.
Sunt mici frunzulite aparute, oare cand s-o mai incalzi un pic oi putea sa-l pun? Adica pe la inceputul lui martie?

Carina

Geranium mov (magnificum) mi-am luat si eu in week-end de la Hornbach. Intentionez sa-l pun intr-un ghiveci cu pamant intr-o camera mai rece, pentru ca nu stiu cat rezista radacinile alea in punga. In plus la noi abia spre sfarsitul lui martie incepe sezonul de gradinarit, deci mai am de asteptat. La Bucuresti se incalzeste mai repede si cred ca il poti pune direct in pamant.
Bujori nu ti-ai luat??  ;D  ;D

flordel

Nu aveau, de fapt nu prea mai era mare lucru. Incredibil cred ca adusesera de putin timp chestiile astea, si ce era mai interesant, era deja epuizat. Eu am luat ultima punga de geranium magnificum.

vikcelmic

 :-bd bravo pentru achizitii. Mie mi-a mai trecut febra cu geraniumul, dar daca vedeti in alte magazine decat Hornbach care nu este in zona mea, va rog sa dati de stire.

Mihai

Quote from: flordel on February 14, 2011, 01:41:40 PM
............ Eu am luat ultima punga de geranium magnificum.

Asta-i buna =)).Cand ma hotarasem şi eu sa cumpar asa ceva.

einsteinitza

Stai, ca de abia incepe, iar se umplu magazinele de flori si se golesc buzunarele. :P
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Carina

In Brasov erau inca multe pe raft, cred ca nu s-au mobilizat iubitorii de flori (de fapt la noi inca sufla vant de iarna). Erau si bujori si irisi si maci pereni si ... normal ca am venit acasa cu buzunarele goale

flordel

Bujorul erau cu soiul trecut? Mai tii minte?

Carina

Da, cu soiul trecut. Sarah Bernardt, Karl Rosenfield, Primevere, Shirley Temple si inca unul sau doi pe care nu-i mai retin.

Mihai

Quote from: Carina on February 14, 2011, 04:31:43 PM
Da, cu soiul trecut. Sarah Bernardt, Karl Rosenfield, Primevere, Shirley Temple si inca unul sau doi pe care nu-i mai retin.

Astea sunt soiuri noi de geranium? +hypno

flordel

Ei, acum nu ne penaliza si tu asa repede, eram un pic off-topic.  ;D
Dar vezi ca am mutat discutia la bujori, ca sa nu mai continui aici.

flordel

Din cele 2 radacini de geranium luate de la Hornbach inca nu a iesit nimic. Le-am plantat in ghivece si le-am pus afara.
Numai o radacina de aster vad ca s-a prins, au dat frunze.

Carina

Mie mi-a rasarit doar magnificum si l-am mutat deja in gradina.
Celalalt roz striatum (nu m-am putut abtine si l-am luat si pe asta pana la urma) nu dă nici un semn de viata, stă in ghiveci si nu misca nimic  :-\

claude

Am plantat si eu un geranium hymalaiensis plenum, era deja pornit in vegetatie in punga, acu astept sa vad daca porneste  ???
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

adrianam

Eu nu am reusit sa pun semintele la incoltit. Pana le pun in pamant cred ca voi face si o comanda, ca prea ii lauda toti ca infloresc frumos si mult timp!