ROSII

Started by sicamin, April 09, 2007, 07:50:30 PM

Previous topic - Next topic

GetaV

Myo, cand mai vii da un semn! :-*

Mosu Tuti

Buna seara. Va supar din nou cu intrebarile mele. Numai cateva frunze arata asa : http://mosulica.sunphoto.ro/Rosii/PSZASGVQXCYXPSJOKPV si numai de la o singura planta. este boala sau ce ? Cum se trateaza ? Multumesc. Mosu Tuti.

sicamin

MosuTuti daca doar la baza plantei sant cateva frunze  asa patate ,poti sa le rupi.Eu am vrut sa le stropesc cu zeama bordeleza pe ale mele ,dar cum ploua mereu nu am prins momentul sa le stropesc.

ionut

sicamin vreau sa te felicit,esti prezenta pe forum cu sfaturi pertinente si constat si cu roadele muncii tale,deci felicitarile mele
acum sa nu te superi ca te am intrecut la gradinarit... :Deu am recoltat primele rosii acum o luna cred,iaca cum arata (ma pregatesc de bulion :D)

sicamin

Multumesc mult Ionut! Nu ma supar deloc,chiar ma bucur intotdeauna cand cineva reuseste sa realizeze ceia ce-si doreste.
Arata totul asa frumos ,iar cand pregatesti ceva din produsele obtinute din munca ta,parca iti da o satisfactie deosebita.
Poate la anul i-mi voi face eu rasadurile ,ca anul acesta am cumparat din mai multe locuri ,dar nu sant multumita. Printre rasadurile de rosii cumparate ca "rosii timpurii" am avut placerea sa constat ca am rosii Chery ;D. Singurele rasaduri ce le-am pus eu din seminte ,au fost de rosii chery ,asa ca am destule. ;D

Fleurf

Le pui la congelator Sica si la iarna arata asa de bine la ciorbiteeee!

GetaV

Nu stiu cum sunt rosiile cherry la voi ,dar ale mele sunt f. inalte si fac fructele mai mari ,pe an ce trece.Dar au un gust deosebit ,f. dulce si cu gustul specific de patlagea ,le iubesc f f f mult

sicamin

Eu am din cele mici de tot rosii si format de para un pic mai mari dar galbene cand se coc.
http://s68.photobucket.com/albums/i9/mnescun/gradina%20mea%202009/?action=view&current=P1290639.jpg

Mosu Tuti

Buna seara. Astazi nu a fost zi de intrat in solar caci a plouat toata ziua. Totusi, spre seara am intrat si iata ce am gasit:  http://mosulica.sunphoto.ro/Rosii/ELRSKOKWQVAAPIZUBIS . Este posibil sa le fi mancat fo jivina sau este bolnava ? Rosiile se pot stropii chiar daca ploua caci sunt in solar. Nu am pe cine sa intreb, iar cunostintele mele in acest domeniu sunt zero. Cand vad legumele lui Ionut ma imbolnavesc.  Multumesc. Mosu Tuti.

myosotis

Nu-ti face sange rau. Ionut e profesionist, noi amatori  :) . Restulplantei cum arata ? Frunzele sunt tot asa mancate ?

sicamin

Dupa cum arata  eu cred ca  a fost uda planta(  condens) si soarele a incalzit folia si a" ars" planta doar in locurile care aveau apa pe ea. Este parerea me de nespecialist.

cara

oare ce au frunzele rosiilor colegului meu? o fi de la ploi? ::)

ca rosiile arata bine inca...

Claudiu

Bolile rosiilor (si nu numai ) se datoreaza

1) atacurilor:
- fungilor
- bacteriilor
- virusurilor

2)
- deficientelor de nutritie datorat lipsurilor unor elemente din sol, surpluslui sau unei balante nepotrivite care face ca asimilarea unor microelemente sa fie inhibata
- stresului datorat unor conditii climatice, aplicarii  anumitor tehnici necorespunzatoare, accidente

Pentru determinarea (cat de cat) a unei boli trebuie tinut cont de:
- timpul si conditiile in care apare
- organul atacat:- frunza, tulpina, floare, fruct, radacina
- cum arata organul atacat si evolutia atacului
- orientativ e bine de stiut ce tratamente s-au aplicat, cand si eventual cum

Spun toate acestea pentru ca e bine de stiut ce informatii se dau cand se cere sfaturi pentru o boala.

Daca atacul e pe frunza se examineaza atat partea superioara cat si cea inferioara.

De regula un gradinar observa prima data atacul pe frunze. Pe acestea apar diferite pete specifice bolii dar nu intotdeauna usor de identificat pentru un nespecialist
De regula apar pete galbene sau brune care evolueaza spre brun duc la necrozarea frunzei sau a unei parti din aceasta. Boala se poate extinde pe tulpina. Pot aparea pete si pe fructe.

cele mai intalnite boli datorate fungilor in aceasta perioada (ca urmare a observarii rosiilor mele si a discutiei cu specialist, n-am sa mai repet asta) ar fi (parerea mea, nefiind specialistr,n-am sa mai repet asta):
- alternarioza sau patarea bruna datorata atacului unui fung numit Alternaria solani In engleza (daca se vrea a cauta imagini) numele bolii e Early blight. Poate aparea de timpuriu (in orice stadiu de crestere) dar frecvent cand se maturizeaza fructele. Poate ataca puternic frunzele ducand  la defoliere, slabirea plantei, reducerea cantitaii, marimii si calitatii fructelor care raman comestibile dupa inlaturarea partii bolnave a fructelor. Favorizata (fung e cel mai activ in aceste conditii) umiditate ridicata  si temperaturi intre 25 si 30 de grade
- septorioza sau patarea alba produsa de fungul Septoria lycopersici In engleza Septoria leaf spot. Infectia severa se manifesta prin ingalbenirea pe arie exinsaa frunzei si defoliere. Planta e slabita si se reduce marimea si calitatea fructelor. Favorizata de umiditate ridicata si temperaturi intre 16 si 22 de grade.
- mana rosiilor produsa de fungul Phytophtora infestans (desi popular se foloseste numele de mana pentru diferite boli oarecum asemanatoare sub anumite aspecte provocate de fungi diferiti) In engleza: late blight. Planta poate fi atacata in toate stadiile de crestere. Duce la severa defoliere si putrezirea fructelor. Fructele atacate nu sunt comestibile. Fungul e foarte activ in conditii de umiditate cu nopti reci (intre 12 si 16 grade) si zile calduroase (intre 22 si 30 de grade)

Pentru un nespecialist aspectul frunzelor e adeseori derutant si poate produce confuzii. Zone galbene apar in toate cazurile.
Partea buna este ca substantele fungicide indicate au un spectru larg si de regula combat mai multe boli. Deci se indica tratament cu acestea la primele simptome sau preventiv in special cand conditiile climatice le impun. Practica umiditate ridicata.

Masurile de igiena se cer a fi respectate. In principiu:

Nu lasati resturi (in urma copilirii sau a ruperii unor frunze sau fructe cazute) pe sol. In contact cu solul fungii se dezvolta rapid si trec pe planta. Toate resturile se evacueaza.
Udarea se va face pe sol evitand stropirea plantelor.
Dupa recoltare nu compostati plantele (se distrug dupa posibilitati ardere) si nu lasati resturi pe sol. Unii fungi rezista si trei ani (in cazul manei) pe resturile din sol.
Eu sterilizam parii - in cazul refolosirii.
NU LUCRATI CU PLANTELE CAND SUNT UDE SAU PE VREME DE PLOAIE (valabil si la castraveti si la fasole si de fapt in general). Orice rana e o poarta de atac pentru fungi iar pe vreme umeda si calda sunt conditii ideale.
Plantati mai rara. Aerisirea e necesara si cazul culturii in spatii deschise. Rosiile au nevoie de aer mult (am vrut sa scriu ceva cand am vazut rosiile cu capison - fie el si gaurit)
Daca suspectati o planta nu lucrati cu ea si apoi cu alta. Daca inca nu vreti sa o eliminati dezinfectati mainile.
Daca o planta prezinta semne puternice de boala, cu zone masive ofilite eliminati-o. Cu grija. Sunt si alte boli cum e fusarioza (fung fung Fusarium ) sau verticiloza (fung Verticilium ) care sunt grave si pentru care nu este tratament. Cel mai grav e ste ca mentinandu-le cresteti riscul de a va infecta terenul.
Nu folositi rasaduri daca aveti suspicuni cum ar fi pete galbene pe frunze.
Cum a spus si Sicamin eliminati frunzele bolnave cu pete.
Eliminati frunzele care ating pamantul. In principiu petele apar pe frunzele de la baza.
Eliminarea frunzelor se face cu grija pentru a u produce rani. De fapt se face usor prin inclinare-ridicare are o anumita pozitie in care se desprinde usor fara a antrena portiuni de tulpina. Faceti aceasta operatie numai pe timp uscat cu soare. Soarele cicatrizeaza.
La fel copilirea se face numai pe timp uscat.

Despre tratament: Tratamentele se fac prin imbaiere completa deci si sub frunza. Pntru aceasta aveti nevoie de o pompa buna cu tija lunga (telescopica) incat sa puteti usor aplica solutia pe ambele fete (fara a va expune repetat mainile sau mai rau fata). Stropirea se face cu o cantitate de solutie suficienta pentru acoperirea frunzei dar evitati picurarea. Adica supra-stropirea astfel incat solutia incepe sa curga spaland in final substanta activa de pe frunza. Cu oarecare exercitiu se obtine indemnare dar subliniez pompa sa fie de calitate. Eu am avut una poloneza. In special tija e importanta si duza (cum formeaza conul de pulverizare si finetea stropilor). Spalati bine pompa si accesoriile (filtrele, duza) dupa tratament in acest fel evitati depunerile de substanta care vor afecta calitatea stropirilor ulterioare.

Notati tratamentele facute.
Sunt doua feluri de substante:
- sistemice - care sunt absorbite prin epiderma, intra in circuitul plantei, si se raspandesc in tot corpul acesteia asigurand o protectie excelenta, (chiar  daca a doua zi ploua planta ramane protezata). Aceste tratamente se fac numai cu o perioada mare (indicata sau asa ar trebui sa fie - pe plic) inainte de recoltare. Sfatul meu - mariti un pic perioada adica ultimul tratament sistemic pana la recoltare.
- de contact care protejeaza numai local si care teoretic se spala si deci daca a doua zi ploua tratamentul trebuie refacut. Totusi si in acest caz atentie la perioada indicata in care nu se recolteaza (daca este mentionata pe plic).


Frunza lui Cara
Am doua ipoteze:
a) Prima: atac de fungi
M-ar bate gandul la o septorioza sau alternarioza dar avand in vedere modul in care zona in care frunza este galbena ar putea fi si o boala datorata altui fung cum e  Cladosporium fulvum

vedeti frunza pe pagina asta:

http://www.avrdc.org/photos/tomato_diseases/index.html

la fungal diseases poza a 5 - a din stanga

sau aici:

http://picasaweb.google.com/lh/photo/9wp7Bcf53kTxSDBPM8zF0A

unde scrie ca pentru confirmarea diagnosticului trebuie verificata si partea inferioara a frunzei (petele albastre datorandu-se tratamentului cu zeama bordeleza)

Aici s-ar vedea cum arata in acest caz reversul:
http://vegetablemdonline.ppath.cornell.edu/PhotoPages/Impt_Diseases/Tomato/Tom_Mold.htm

Oricum intotdeauna trebuie cercetat si reversul frunzei si cam de regula vedeti pete brune.

pe marginea frunzei lui Cara se vede o zona neagra ingusta unde zic eu e evident atac de fungi (pot si si altii care definitiveaza, ca sa zic asa).

b) A doua ipoteza. O carenta alimentara cum ar fi cea de magneziu. Plus atac de fungi (partea inchisa de pe margini)

Se poate vedea aici

http://vegetablemdonline.ppath.cornell.edu/PhotoPages/Impt_Diseases/Tomato/Tom_Magnesium.htm

Esenta sunt zonele galbene in timp ce vasele raman verzi.

O astfel de deficenta este suspecata si pe pagina urmatoare a unui forum

http://forums.gardenweb.com/forums/load/tomato/msg061139372384.html

N-as putea spune cum va evolua planta cu aceasta deficienta sau ce masuri ar trebui luate.

(eu m-am lovit de problema asta de deficenta cand am avut neiste frunze la o vita oarecum asemanatoare ca simtom si am cautat solutia, tot atunci am aflat ca nu e neaparat o lipsa in sol ci eventual un raport prost magneziu si potasiu - daca imi amintesc bine , ca au trecut ceva ani :( )

Obesrvatie: Nu-mi place de loc cum se vad picaturile alea de apa pe rosii. Daca e de la ploaie asta e. Daca e de la udat trebuie schimbata metoda.

Ce e de facut? Oricum un tratament cu fungicide nu strica.
As elimina frunzele bolnave. (Pe timp uscat cum am zis mai sus).
As incepe eliminarea frunzelor de jos daca acestea prezinta pete, daca ating solul sau dau semne de imbatranire.

In privinta deficentei alimentare. Acum nu as corecta. Ingasarea terenului in toamna cu balegar ( e atat de placut pe gazon  :)  )
Daca chiar si chiar as vrea acum sa fac ceva as face un ceai de gainat (de pasare desigur daca e gainat dar l-as recomada pe cel de porumbel - asta in baza experientelor mele si nu a anlizelor sofisticate) Dar avnd in vedere ca lipsa de experienta in fabricarea (fermentarea si diluarea) ceaiului poate duce la arderea plantelor nu l-as recomanda incepatorilor fara o pregatire teoretica prealabila.


Frunza mosului de aici:

http://mosulica.sunphoto.ro/Rosii/PSZASGVQXCYXPSJOKPV

As zice ca e alternarioza. Tratament cu fungicide adecvate. Eliminarea frunzelor atacate cu respectarea conditiilor de igiena de mai sus si multa, multa aerisire.

Acum n-as vrea sa recomand fungicide ca m-am rupt de cativa ani de ele dar o sa le aflati cu siguranta.

Sa vedem ce zice Ionut.
Ionut am o curiozitate la rosiile, din pozele de mai sus, ai aplicat cumva tratamente pentru a lega rod in lipsa polenizarii?







Claudiu

Idee pentru udatul rosiilor (si altele) la radacina

Cand nu am folosit udatul prin picurare am folosit un furtun transparent din comert, subtire, la care am atasat o teava de plastic  mai lunga de 1,5 m. Teava daca imi amintesc bine a fost de 11 mm diametru. Pentru fixarea tevii am folosit o clema.
Se uda la racina fara a stropi si planta si fara a sari stopi de pe pamant. Jetul sa nu fie prea puternic adica sa nu faca groapa in pamant si nic sa nu sara stropi cu pamant pe frunze. Teava fiind mai lunga imi permitea sa ud si radurile adiacente.
Am preferat furtul transparent pnetru ca era flexibil si ieftin. Cel cu manta impletita nu mi-a placut fiind prea rigid desi il foloseam pentru a aduce apa in diverse puncte (gasindu-se in comert si diverse racorduri practice (tip baioneta).



La capetele statului sau randului de rosii se pot pune tarusi care marcheaza dreptunghiul (de exemplu din cei recuperati de la un patut de copil - totusi estetica conteaza chiar daca sunt tarusi - desi am folosit si bete din corade de vie rezultate din taierea din primavara) care limiteaza miscarea furtunului cand e tras asfel incat nu da peste planta sa o raneasca sau rupa.



Acum desnele mele s-ar putea sa trezeasca si zambete. Dar nu-i bai daca ideea e de folos.

Tarusii astia sunt foarte utili si cand se vrea refacerea cararii. (estetica si nu numai ca doar nu calci peste tot). Avand punctele marcate se intinde sfoara si ...
Tarusii se pun cand faci stratul si raman acolo. Sunt utili si la stabilrea "liniilor" de semanat sau plantat.
Atentie daca sunt copii mici sa nu se raneasca cand fug prin gradina.

stefana

Eu n-am astfel de griji, ca in ghiveci pot sa ud direct la radacina  :D
Recolta de unica rosie cherry a inceput sa capete culoare in obraji  ::)

gomez99

e pentru flori, da e legat de chestia cu tarusii. pentru a nu da cu furtunul peste flori, si a evita tarusii - pentru cine nu agreeaza ideea cu tarusii, - se poate improviza la coltul aleii o microrocarie din 3 pietre mai inalte puse in triunghi sau se pot planta "tarusi solari" cu leduri.

sicamin, salveaza-mi si mie te rog citeva seminte de cherry galbene, am si eu 2 tufe in ghiveci care tocmai au inceput sa produca. da spre surpriza mea sint mai mari decit anul trecut, cind erau cit o nuca.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

cara

multumesc mult, Claudiu!

Mihai

Claudiu,multumesc pentru informatii......ce bine mi-ar fi prins la inceputul primaverii sa stiu aceste lucruri

ionut

Quote from: Claudiu on July 14, 2009, 10:23:45 AM
Sa vedem ce zice Ionut.
Ionut am o curiozitate la rosiile, din pozele de mai sus, ai aplicat cumva tratamente pentru a lega rod in lipsa polenizarii?
eu ce sa mai zic Claudiu?ca ai o mare rabdare sa scrii asa de mult,as adauga la cele spuse de tine ca cea mai periculoasa problema la rosii este viroza produsa de virusul mozaicului tutunului,se manifesta in spatii protejate,se recunoaste cu usurinta,frunzele apicale capata aspectul frunzelor de feriga,planta se smulge,se introduce in sac de plastic se scoate din cultura si se arde,de retinut ca se transmite de la o planta la alta inclusiv(sau mai ales)prin lucrari ce le facem noi(copilit,carnit etc)nu exista tratament
mai exista si boli care nu s produse de agenti patogeni(bacterii,ciuperci) si se numesc fiziologice,nu se transmit de la o planta la alta,apar ca urmare a unor conditii neprielnice,sau ca urmare a trecerii timpului :-\,cum ar fi ingalbenirea frunzelor bazale,care se elimina dupa cum ai spus
in ceeace periveste curiozitatea ta despre rosiile mele,nu am facut niciun tratament,dar absolut nici unul,sunt ecologice totalmente,cat despre polenizare,iaca un secret,daca temperatura e scazuta si nu pot face aerisire,cu un bat bat in sarmele de sustinere(de care sunt legate atele de palisare a rosiilor)si polenul daca i copt se scutura si gata cu polenizarea
pentru cine foloseste fungicide as recomanda preventiv stropiri cu bravo 500 sc, are un spectru larg de combatere(,6 boli)

GetaV

Ionut astea sunt cherry? Si ale mele tot asa arata  sunt pe an ce trece tot mai mari (fructele} si mai inalte,deja au peste 2 metri.

Mosu Tuti

Buna ziua. Uitandu-ma mai atent pe frunzele rosiilor din solar, am vazut ca pe marginea frunzelor se gasesc mici picaturi. Ar putea sa fie apa. Solarul nu era inchis si exista aerisire naturala. Mosi Tuti.

sicamin

Rosiile mele Cherry sant mici de tot si au inceput sa se coaca.Intai cele rosii iar cele galbene, mai tarziu.
Gomez am sa-ti strang seminte din cele galbene ca para.
http://s68.photobucket.com/albums/i9/mnescun/?action=view&current=P2030035.jpg
Claudiu si eu folosesc "tarusi" la capetele randurilor ,sa nu rup plantele. ;)





cara



ta-ta-ta-tam! prima rosie produsa de colegul meu!  ;D

gabriela jalba

Bai!!! ti-am zis ca ajungi cu ele la copt??? Eram sigura!!!! Salatire placuta!!!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

cara

deci nu aveti idee cu cata mandrie s-a-ntors din gradina, tinand rosia in mana! a impartit-o-n patru si ne-a dat cate un sfert din ea, ca la impartasanie!   ;D