ROSII

Started by sicamin, April 09, 2007, 07:50:30 PM

Previous topic - Next topic

bunicutz32

Da, anul acesta m-am pregatit in mod special pentru tomatele "de colectie", de la care sa iau seminte pentru vanzare. Seminte care mai de care, spalier nou-nout, plasa de umbrire etc. Si vremea mi le-a tras inapoi cu cel putin doua saptamani si am stat cu frica sa nu mi se prapadeasca. Nici acum nu si-au revenit asa cum ar trebui, dar traim cu speranta.
Apropos de plasa de umbrire - a mai pus cineva peste tomate in gradina ? Credeti ca deranjeaza plantele ? Eu vad mai multe avantaje : reduce insolatia excesiva din mijlocul verii, protejeaza impotriva ploilor puternice si mai ales impotriva grindinei. Ca dezavantaj ar fi numai reducerea iluminarii in zilele noroase.

einsteinitza

Eu am experienta cu panza aceeia alba ca un val. Desi eu nu am mare experienta cu legumele, am luat cativa metri fiindca am vazut in Suedia campuri  intregi de capsuni acoperite cu ea.Desi e destul de deasa ,ca un fel de buretel, am pus-o in primavara pe doua straturi si e nemaipomenita. A tinut de cald dar,desi nu am scos-o decat saptamana trecuta nu a parlit nimic, plantele din acele straturi au fost cam cu doua saptamani mai inaintate, iar grindina nu mi le-a prapadit ca pe celelalte....poate nu te ajuta asta dar in orice caz nu cred ca influenteaza prin umbrire in sens negativ.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

bunicutz32

Anul trecut in primavara am folosit si eu cativa metri de folie microporoasa si intr-adevar cred ca e de folos sa protejeze plantele de temperaturile scazute din timpul noptii sau mai ales de bruma, in primaverile reci. Din acelasi tip de folie (Agritex, Agryl etc.) fac si sacii cu care acopar ardeii pentru samanta. Si fiindca a venit vorba de folia microporoasa antibruma sa va spun ca ceea ce se gaseste in supermarketurile de bricolaj este de slaba calitate si ar fi bine sa gasiti la firmele care vand materiale profesionale pentru horticultura fiindca este mult mai ieftina si mai rezistenta.

einsteinitza

Da, in primavara viitoare vreau sa acopar si capsunii, fiindca eu de abia acum am inceput culesul casunilor pentru dulceata. Mai ales pentru zone mai reci cum e la mine, folia asta mi se pare foarte utila.
Din cea de umbrire de care vorbesti, sa stii ca am vazut multe campuri inspre Sibiu care aveau acoperis facut din ea, si cateva livezi cu meri , arata foarte profesionist totul.

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

geodezia

si cu o investitie pe masura .. +ham

bunicutz32

Quote from: geodezia on June 19, 2012, 11:38:16 AM
si cu o investitie pe masura .. +ham
Aproape 1 RON/m2.
Si sistemul de sustinere binenteles. La mine are dublu scop: spalier pentru conducerea si legarea tomatelor si suport pentru plasa de umbrire. Eu cred ca merita. Daca plasa este intinsa si legata cu grija cred ca se poate refolosi timp de 2-3 sezoane (dupa spusele vanzatorului este tratata antiUV) asa ca se amortizeaza.

bunicutz32

Quote from: claude on June 17, 2012, 11:57:58 AM
Si eu si eu  :D  Varietatea Siberian are fructele deja cat un ou de gaina iar cele cherry 'datterino' trebuie doar sa se coaca, intr-o saptamana sunt pe masa  ;)

 
Unde ati gasit seminte de Datterino ? Eu nu sunt un fan al tomatelor pentru pasta, cu atat mai putin cu crestere determinata si cu atat mai putin al hibrizilor F1, dar de curiozitate. Stiam ca Datterino este un hibrid F1 facut de United Genetics USA si in mod obisnuit semintele sunt disponibile numai cultivatorilor profesionali asa ca sunt curios de unde aveti semintele.

claude

Gabriela  sigur ca iti tin seminte1  ;)

bunicutz
  eu am adus semintele de datterino din Italia, de la rosiile mancate iarna acolo  ;)  Nu cred ca e hibrid pentru ca mie mi-a iesit ce trebuie, prima data am semanat anul trecut si au iesit ce trebuia si plantele de anul acesta sunt de la rosiile cultivate de mine anul trecut si au iesit tot ce trebuia, deci nu prea are cum sa fie hibrid,nu?  ???  Si nu sunt cu crestere determinata pentru ca planta ajunge catre 1,5 m...
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

bunicutz32

Quote from: claude on June 21, 2012, 04:18:07 PM
Nu cred ca e hibrid pentru ca mie mi-a iesit ce trebuie, prima data am semanat anul trecut si au iesit ce trebuia si plantele de anul acesta sunt de la rosiile cultivate de mine anul trecut si au iesit tot ce trebuia, deci nu prea are cum sa fie hibrid,nu?  ???  Si nu sunt cu crestere determinata pentru ca planta ajunge catre 1,5 m...
Am gasit si linkul catre United Genetics unde este descris Datterino F1 http://www.unitedgenetics.com/products/tomato/datterino.htm. Intamplator am retinut numele de acum cativa ani cand am vazut o prezentare a unor hibrizi de tomate in Ungaria, si mi-a placut numele. Faptul ca fructele au aceeasi forma si culoare la copii obtinuti din semintele hibridului poate insemna si faptul ca parintii (liniile consangvinizate parentale) au fructele identice ca aspect iar fenomenul heterozis (combinarea a doi parinti cu obtinerea unor copii cu caractere mai bune decat oricare parinte sau chiar decat suma lor) se manifesta la nivelul unor caractere mai greu de observat (de exemplu rezistenta la boli, rezistenta la pastrare si transport, vigoare, anumite aspecte de calitate etc.). Iar 1,5 m poate insemna crestere determinata cat timp plantele nu cresc la peste 2 m (fara sa fie carnite) intr-un sezon normal de vegetatie. De fapt nu exista tomate care se opresc din crestere, chiar daca se numesc cu crestere determinata, doar ca la un moment dat distanta dintre noduri este foarte mica si rata de aparitie a nodurilor scade, dand impresia ca planta s-a oprit din crestere. Puteti incerca de curiozitate un experiment cu un soi cu crestere determinata, de exemplu Roma VF, la care sa insemnati fiecare frunza noua (deci un nod) cu o bucatica de sfoara colorata si sa notati data la care are o anumita lungime (10 cm sa zicem).

claude

sunt sigura ca tu ai dreptate, eu sunt cam tamaie la partea de zarzavaturi, vorbesc din ce mi-a ajuns si mie pe la ureche, dar orice ar fi acesti 'datterino' mie imi plac foarte mult, gustul lor e bun, anul trecut treceam pe langa planta in gradina si furam cate o ciorchina cu rosiute si le mancam asa, fara sare, fara nimic, sunt gustoase. asa ca hibrid sau nu, o sa seman in fiecare an 3-4 fire.

eu acum sunt extrem de curioasa de celelalte soiuri pe care le am, foarte laudate pentru calitatile gustative. Am Chocolate Stripe, Anna Russian, Green Zebra, Black Krim, Kumato, Carmello.

Ca soi timpuriu am Siberian, varietate pentru clima mai rece, care leaga fruct, zice-se, si la temperatura mai scazuta decat alte soiuri, s-ar parea ca e adevarat, pentru ca desi cand a legat primele fructe, in mai, la mine au fost nopti cu 6 grade, nu a avortat nici o floare. Dar ma intriga faptul ca e in urma lui Datterino, acestia trebuiau doar sa se coaca, fructul era complet dezvoltat, pe cand la Siberian inca era cam mic  ???  Sau poate face fructe mai mici? Habar n-am, voi afla cand revin acasa, peste vreo saptamana
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

bunicutz32

Am pus si eu multe "ciudatenii" de tomate si aveam ganduri mari sa le urmaresc indeaprope nu numai din punct de vedere al aspectului fructelor dar si ca precocitate, productivitate etc. Din pacate vremea ciudata mi le-a dat peste cap si acum am foarte multe flori avortate. De cateva zile m-am apucat sa le stimulez fecundarea dar inca nu ma pot pronunta daca este de vreun folos sau nu. Traim cu speranta inca, dat fiind ca mai sunt cel putin 2 luni de vara autentica.

bunicutz32

Quote from: bunicutz32 on June 22, 2012, 07:41:52 PM
De fapt nu exista tomate care se opresc din crestere, chiar daca se numesc cu crestere determinata, doar ca la un moment dat distanta dintre noduri este foarte mica si rata de aparitie a nodurilor scade, dand impresia ca planta s-a oprit din crestere. Puteti incerca de curiozitate un experiment cu un soi cu crestere determinata, de exemplu Roma VF, la care sa insemnati fiecare frunza noua (deci un nod) cu o bucatica de sfoara colorata si sa notati data la care are o anumita lungime (10 cm sa zicem).
Imi cer scuze dar am gresit afirmatia de mai sus. Corect este ca tomatele cu crestere determinata au tulpinile terminate cu o inflorescenta, lipsindu-le la un moment dat mugurele terminal care sa duca la cresterea continua.

myosotis

Sa nu radeti de mine, dar am o mare problema. Nu stiu ce sa fac cu lastarii laterali - asa zisi copili - care trebuie (sau nu  ??? ) inlaturati. Si cati din ei se inlatura. Apoi, am vazut ca unii (oameni) lasa trei tulpini principale la o planta de tomate. E bine, e rau, habar n-am.
Am citit pe niste site-uri , ca la unele soiuri de rosii trebuiesc inlaturati lastarii. La alt soi, cu acelasi tip de crestere (cordon) scria ca nu se indeparteaza lastarii laterali. De unde, am tras eu concluzia ca e in functie de soi.
Spuneti-mi, daca stiti careva ce trebuie sa fac la soiul 'San Marzano' ?  Tai lastarii, cati din ei ? Las mai multe tulpini principale la o planta  sau numai una ?

bunicutz32

Sa va spun cum conduc eu tomatele:
La soiurile cu crestere determinata inlatur de obicei toti copilii, rareori las 1-2 mai vigurosi, pe care-i ciupesc deasupra primei inflorescente.
La soiurile cu crestere nedeterminata las 2-3 brate (tulpini) la soiurile cu vigoare mica-mijlocie si 4-5 (uneori chiar 6) brate la soiurile viguroase. Numarul tulpinilor depinde si de distanta dintre plante (spatiul de nutritie disponibil), fertilitatea solului si starea generala a plantei. In functie de vigoarea plantei las si cativa copili mai vigurosi pe care-i ciupesc deasupra primei sau celei de-a doua inflorescente. Trebuie sa spun ca asta e valabil si din punct de vedere al faptului ca eu conduc tomatele pe spalier si le plantez destul de rar (1 m intre randuri si 60-80 cm intre plante pe rand), asa ca plantele au loc destul si sunt bine aerisite.
Incerc sa fac o fotografie exemplificativa cat de curand.
P.S. San Marzano este un soi cu crestere nedeterminata de vigoare mijlocie, asa ca 3-4 tulpini principale sunt de-ajuns.

myosotis

Multumesc.  San Marzano am vreo 20 fire in solar. Am avut si anul trecut si au crescut uriase. Spre doi metri inaltime. La inceput am rupt copilii, dar mai apoi n-am mai reusit sa-i rup cand erau mici si  le-am lasat sa se stufoseasca.

Radu

Quote from: claude on June 21, 2012, 04:18:07 PM
Gabriela  sigur ca iti tin seminte1  ;)



Sunt grozav de simpatice!  :x Pentru ele te rog si eu!  ;D ;D ;D

claude

Sigur Radu, am deja in frigider niste datterino italiene, iau  seminte de la ele  ;)
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

gabriela jalba

Mai!!!! Dupa ce au stat in frigider,crezi ca mai sint bune semintele? 
   Eu nu stiu ce soiuri am. La mine au nume cu botez facut de noi( eu si Romel ) . Ca anul asta,de mult nu am avut asa rosii!!! Sa le tina Dzeu roada,ca mult am muncit la ele si mari si multe mai sint. Am facut ceva poze,dar abia am timp sa mai citesc ceva pe forum,mai putin sa postez,dar sa mai descarc si pozele....
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

claude

Sunt mandra stapana a primei rosii care se coace din varietatile alea sf pe care le-am incercat anul acesta  :D  V-o prezint pem Chocolate Stripe, manca-o-ar mama  :D

"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

einsteinitza

Si, a mancat-o mama? Ai niste rosii superbe!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

gabriela jalba

Asa arata coapta? Cu dungile alea verzi pe ea? Cum e la gust? Aseara am devorat si citeva din alea mai roz-mov. S-au copt si din cele galbene,si din alea mai ciocolatii.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

geodezia

auziti voi iar ati luat-o inainte ? ca la mine toate rosiile sunt verzi verzi si frumoase .. nici gind de coacere .. .. oricum la mine si-au dat drumu greu dupa ploile alea reci din mai ..

einsteinitza

Lasa Geo, ca noi mancam pana tarziu din ele! =)) Si eu am cules primele doua rosii =)) =)) Se pare ca va ramane o vorba Es si legumicultura, utopie!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

geodezia

nu te inteleg .. ca la Slanic avea baba lu Relu o chema Dragan  Ioana (Didina )a murit saraca o gradina frumoasa de aducea de acolo la carbunesti noru-sa Luminita niste rosii uriase  frumoase soro cum nu am mai vazut de mult nici prin reviste
avea baba un dar de a ne enerva si pe mine si pe noru-sa cu recoltele ei .. asta Lumi imi facea iote baba sa ma scoata din rabdari ca eu nu am asa recolta .. ca punea si lumi gradina da ca a babei nu era .. cred ca si clima avea baba saminta selectionata de ani de zile  si avea si flori frumoase ..
ar trebui sa ai legume frumoase .. e ceva cred ca din cauza semintei ai ceva care nu se adapteaza la solul de acolo .. nu stiu ca la voi cu atita sare in jur .. ar trebui totusi sa iei seminte de la cei de acolo adaptata .. selectionata si crescuta de ei acolo ..

gabriela jalba

Noi am inceput sa culegem in fiecare zi. La mine e hotarit:cina  = rosii !!! El poate minca ce-o vrea,numa-ntereseaza!
Citeva modele:
    la astea le zicem "rosii Franta " fiindca prima data acolo le-am vazut. Tare mai erau scumpe; 6euro kg.
         astea,ultimile sint mai inchise la culoare.cam ciocolatiu spre negru. Mai am si alte feluri,dar pe masura ce-mi mai scot ochii,vi le arat. Esentialul e ca s-au facut tare multe si mari. Rugii sint asa de incarcati,ca ma gindeam de nu s-o rupe sub greutatea rodului.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=