ROSII

Started by sicamin, April 09, 2007, 07:50:30 PM

Previous topic - Next topic

Mariusel

cum se face zeama asta sau de unde o iau si cand sa o dau?

marcolino

la un magazin tip fitofarmacie gasesti tot ce vrei. eventual intrebi si vanzatorul. de regula se pricep.
http://www.horticultorul.ro/insecte-boli-daunatori-fungicide-insecticide-ingrasaminte-pesticide/zeama-bordeleza/
citeste continutul linkului de mai sus.

sper ca e voie sa pui link-uri :P

poate e deficienta de fier. sa iti zic o chestie. ia cateva cuie ruginite si infingele in pamant in jurul unei plante la o distanta de 5 cm in cerc. si lasa sa vezi ce se intampla. daca in 2-3 zile nu incepe sa isi revina planta, poti stropi cu zeama bordeleza.
totusi pune o poza cu o planta sa vedem si noi, ca ne dam cu parerea asa...si poate gresim.

Mariusel

O sa pun maine o poza.Deocamdata va multumesc din suflet.

hapylica

La magazinele de specialitate se gasesc plicuri de zeama bordeleza gata pregatita pentru 10l de apa.Concentratie de 0,2% parca! :) Bunicii nostri cu asa ceva au stropit legumele de ani de zile,consider ca este eco fata de alte fungicide! :-bd

myosotis

Quote from: marcolino on May 04, 2011, 10:06:41 PM
eu am aruncat toata iarna cenusa din centrala(gazeificare :P ) peste terenul sapat din toamna. in primavara l-am luat la sapa, ca nu am motosapa :) si am imprastiat uniform.

sau

Este o carte scrisa de Aurelian Baltaretu aparuta in 1980 la editura Albatros intitulata "FLORILE - parfum si culoare" in care scrie asa:
"Cenusa de lemn este de fapt un ingrasamant bogat in potasiu.Se va pastra in saci la adapost de umezeala.Intra in diverse combinatii de pamanturi;se foloseste si singura ca ingrasamant potasic dar cu moderatie".
"Se considera ca cenusa a fost primul ingrasamant folosit de om.
Lipsa potasiului determina:cresteri slabe,caderea tijelor florale,aparitia frunzelor cu pete galbene (cloroza)".

La tara se foloseste prin imprastierea ei in strat suptire prin gradina de legume si flori.

Am imprastiat-o si eu in iarna prin gradina. Credeam ca ia o alta metoda. Nu cred ca afecteaza pH-ul solului decat daca se foloseste o cantitate foarte mare. La mine nu e cazul ca am o sobita mica la care fac foc.
Cu aruncat cuiele e o prostie. Plantele nu absorb fierul ca atare din sol. Absorb fier sub forma de chelati, care sunt altceva decat rugina.

marcolino

Quote from: myosotis on May 08, 2011, 11:09:14 PM

Cu aruncat cuiele e o prostie. Plantele nu absorb fierul ca atare din sol. Absorb fier sub forma de chelati, care sunt altceva decat rugina.

nu ma pricep stiintific ce si cum absoarbe, dar am folosit si eu cuie si a fost foarte bine. asta in primul an cand pamantul nu a avut nimic ingrasamant pe el. si la mine pamantul e cam slabut . daca nu il ajuti nu faci cine stie ce.

einsteinitza

Marcolino, poate nu cultivasesi rosii pe terenul respectiv, si aveau ce le trebuie, nu era secatuit, poate ca era un soi de calitate, cuiele nu au avut nici un efect.
In primul rand fierul, sub forma in care poate i absorbit, nu poate inlocui ingrasamantul,este doar un supliment, in al doilea rand , cum a zis Myo, plantele nu pot absorbi fierul din rugina.Rugina este de fapt oxid de fier si este insolubila.
Oricum, putine plante sufera de lipsa fierului, deoarece acesta este prezent sub forma dorita de plante in cantitati suficiente in sol.O problema apare mai des la plantele care doresc sol acid si sunt crescute in sol calcaros, datorita faptului ca ele absorb fier doar sub forma de chelati de fier, in nici un caz sub forma de oxid de fier.
Asta e metoda lor de a gestiona solul acid. Fiind invatate in sol acid, combinatia de fier cu acid formeaza chelati si este pe placul lor.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

marcolino

ok multumesc de explicatii. cand am zis cuie ruginite am vrut sa zic cuie care nu trebuiesc.

na omul cat timp navigheaza forumuri invata. :)

claude

Eu am semanat acum 10 zile srminte de rosii direct in gradina, in cuiburi, pentru ca in rasadnita anul asta a fost prapad, n-au rasarit. Cu frigul care a fost evident ca nu au rasarit nici alea din gradina, oare mai exista sanse sa rasara, sau semintele mucegaiesc? Ca nu stiu ce sa fac, sa mai astept sau sa o iau spre piata, sa cumpar ceva rasad... ???
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

marcolino

vezi pe plicul de seminte sa fie specificat ca se pot pune direct in gradina.
eu unul as pune tot seminte decat rasaduri. cresc mai sanatoase.
la anul nu mai pun rasaduri de rosii

hapylica

Quote from: claude on May 11, 2011, 09:14:43 PM
Eu am semanat acum 10 zile srminte de rosii direct in gradina, in cuiburi, pentru ca in rasadnita anul asta a fost prapad, n-au rasarit. Cu frigul care a fost evident ca nu au rasarit nici alea din gradina, oare mai exista sanse sa rasara, sau semintele mucegaiesc? Ca nu stiu ce sa fac, sa mai astept sau sa o iau spre piata, sa cumpar ceva rasad... ???
In rasadnita ai avut pat cald din gunoi proaspat?Eu am rasaduri  de rosii,ardei (din astea am pus azi in gradina)vinete negre si albe de la Victoria .Am si rasad de rosii cherry dar este ceva mai mic,l-am pus mai tarziu! +dns

Căpşună

Inseamana ca m-am incadrat si eu intermene. Am pus si eu rosiile, dar pe cele cherry le-am pus in galeti, ca sa vad cum se fac. Acum deja incep sa se vada rosiile, sper ca in 2-3 saptamaini sa fie cat alunele. Celelalte sunt in gradina si au timp pana la toamna sa creasca. Am pus ceva castraveti, ardeiii mei sunt mici, i-am pus in ghivece sa mai creasca. Vinetele de asemenea, le-am pus la crescut, am mai plantat niste ceapa. Mazarea incepe sa isi umple pastaile. Ciresele au crescut destul de mari. Smochinul incepe sa faca si el fructe. Parii, caisii, prunii si visinii sunt ok, mai asteptam toamna sa le papam. De capsuni nu mai zic nimic, poza spune de la sine.

adrianam

Recolte bogate iti doresc Capsuna!  ;)
Dar capsuni numai in ghivece ai plantat?  ;D

geodezia

adevarul adevarat este ca in primavra asta a fost frig si au stagnat toate ... ce sa mia sunt terminuet . m-am grabit sa le pun in gradina si nu au inaintat deloc . am deja 200 de fire puse si 100  de cuibe de urmarit daca rasar plus ca pe 4m am pus resturile de seminte .... si nu dau semn ca vor sa dea drumul la crestere .... of agricultura asta e dambla curta . vorba lu Ati cine m-a pus sa aleg hobby-ul asta

Căpşună

Am si eu o intrebare. Am niste rosii cherry in galeti de 4, 6.5, si 10 litri. Leam pus in pamant de rapicat amestecat cu pamant pentru germinat si in unele nisip. Cu ce trebuie sa le mai ajut ca sa creasca pentru ca mie mi se pare putin pamantul acela din galetuse. Pana acuma le-am dat doar apa, si le-am stropit de 2 ori cu ATONIC. Sunt atat de frumoase incat nu as vrea sa se ofileasca din cauza lipsei de hrana, iar apa nu cred ca suficienta pentru a face si rosii. O sa revin cu pozee.

Da anul asta am pus capsuni numai in ghivece, pentru ca am cumparat 1 fir de capsuni cu aprox 45 ron. Dar pentru anul viitor le pregatesc o suprafata mai mare, plus ca am negociat un pret mai bun la stoloni.

Stie cineva de ce rosile din ghiveci au frunzele verde inchis iar cele din gradina verde deschis. Ce le lipseste sa le dau. Stiu ca nu au prea multa lumina, ca asa e treaba.

geodezia

pai verde inchis e bine ... pamint sa aiba cam 5 kile in rest apa si ingrasamint azotat sau natural gaini . adica o galeata de 5 kile de gainat la 50 kile apa macerat 2 saptamini dupa care apa rezultata o pui la radacina rosiei .. si creste viguroasa si cu rosii pe ea de numai numai

Căpşună

mama lui de gainat, pe bune daca stiu de unde sa il iau. dar ma orientez, pana acuma au crescut ok.

adrianam

Mi-a dat si mie vecinul o galetusa de gainat si l-am pus la macerat, are cred ca vre-o doua saptamani.
La prima udare, ca eu le ud mai rar, voi adauga si ingrasamantul, cu masura, ca mi-e frica sa nu le ard!
Au deja rosioare dar sunt verzi!

hapylica

Eu daca am facut curatenie la tara am luat gainat pentru un 100l apa.Deja am pus la rosii si castraveti.Noroc ca butoiul are capac cu filet altfel ar mirosi toata curtea +ham

adrianam

Da, si la mine miroase, dar nu stau acolo toata ziua, ca altfel ar trebui sa gasesc o alta solutie! 

geodezia

innainte de a pune trebuie sa mestecati sa lasati sa se depuna decoctul si cu apa aia tulbure sa udati . acu asta e dezavantajul la ingrasamintul asta natural mirosul . asa este si cu zeama de urzici pute de iti indoaie nasul dar e benefica pentru stropiri de orice fel mana daunatori gindac de colorado dar tot asa pute de lesini

einsteinitza

Cand incepeti sa semanati rosiile pentru rasad, in casa?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Rux

Hehehe ,mi-ai anticipat intrebarea.
Si eu m-am decis sa pun ,anul asta ,propriile rasaduri . M-am gandit ca pe la sfirsitul lunii ianuarie sau inceput de februarie .Nu stiu ,sa spuna ce-i invatati .

gabriela jalba

Dupa 15 februarie,sau chiar spre sfirsit de februarie. Depinde de clima din zona. Eu am sa pun la sfirsit de februarie,ca pina ce se pot planta in gradina e destul timp. Am sa pun si direct in sol de-i vreme buna, la inceput de martie, si acopar cu PET.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

einsteinitza

Da, am tinut minte metoda ta, cu petul.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro