ROSII

Started by sicamin, April 09, 2007, 07:50:30 PM

Previous topic - Next topic

einsteinitza

Am scapat de spaima asta, ca n-o sa gasesc carutele necesare. Acum am gainile si curcanii si ma descurc.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

penelopa

Quote from: myosotis on January 17, 2011, 10:24:02 PM
Asa, asa, in februarie e batalie mare pe balegar. Oamenii nu-si mai permit animale in curte. Sunt greu de intretinut.
Unde-ar fi norocul ăla să scap şi eu de mirosul de porci ai vecinei. :(

cristinaf

Quote from: einsteinitza on January 18, 2011, 07:11:35 AM
Am scapat de spaima asta, ca n-o sa gasesc carutele necesare. Acum am gainile si curcanii si ma descurc.

Ai mai folosit pana acum gunoi de pasare pentru rasaduri? Pe la noi se spune ca "arde rasadurile", deci ar trebui mare atentie la cantitate daca vrei sa-l folosesti chiar si atunci cand doresti doar sa "ingrasi pamantul".
Eu nu am folosit pentru ingrasat decat de oaie sau de vaca, iar pentru "pat cald", despre care se discuta aici, de vaca sau cal.

gomez99

firele repicate sau cele copilite se pot replanta si obtineti o planta noua. cei cu spatiu restrins la plantarea de rasaduri pot sa se inspire de aici
http://www.totalmush.com/plante/index.php/topic,1557.0.html

rosiile sint de doua categorii: cu perioada de coacere determinata (produc unul sau doua valuri de coacere) si indeterminata (produc pe toata durata verii).

Hibrizii sint notati cu F dupa denumire. de la hibrizi degeaba recoltati seminte, sanse sa aveti o planta productiva din ele sint mici. HEIRLOOM (soiurile nehibridate) sint cele de la care puteti lua seminte. ROMA so CLUJ sint soiuri de rosii nehibridate autohtone.

Exista rosii care se inalta mult si rosii care formeaza o tufa compacta. eu am avut anul trecut o rosie cherry care s-a ridicat la aprope 2 m.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

einsteinitza

Poti afla aceste date-determinata, nedeterminata, hibrid sau nu, de pe plicuri?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

hapylica

Semintele de hibrizii sunt cam scumpe,3lei/buc din cate am inteles.Asa de curiozitate mi-a promis cineva ca imi da 10 seminte  :) Tot semintele autohtone sunt valabile,anul asta am cateva seminte de rosii uriase de la o prietena din Severin,mai am cherry galbene de la Gxeorge.Astea ca exotisme +dns.Seminte bune de ardei gras nu am,cred ca o sa cumpar ;)

cristinaf

Nu-s exotism deloc daca vrei sa scoti productie mare si sa ai rezistenta sporita la boli. Problema e ca de cele mai multe ori aceste plusuri vin impreuna cu lipsa gustului de altadata.
Determinarea sau nedeterminarea nu se refera la modalitatea in care se coc rosiile, ci la tipul de planta in sine. Adica exista cu crestere determinata si atunci plantele nu vor fi prea inalte si nici nu ai atat de mult de copilit, cu crestere nedeterminata si atunci planta poate creste foarte mult in inaltime daca nu i se rupe varful dupa 3-4 etaje de rod, sau cu crestere semideterminata.
Eu am strans seminte de hibrizi si poti obtine plante care sa rodeasca doar ca sunt inferioare parintilor si nu-si pastreaza caracteristicile in totalitate. Dar in primul an am strans seminte si am obtinut si recolta, dar nu merge sa faci asta din an in an.
Pe orice plic scrie daca e soi sau hibrid, dar nu cred ca exista interes pentru a se trece de la hibrizi la soiuri pentru ca nu mai poti fi tu acela care vinde seminte pe bani multi si asa an de an nu apar decat hibrizi noi, iar soiurile raman acelea vechi.

einsteinitza

Dar scrie pe plic ca e soi? Stiu totusi ca un hibirid in timp devine soi, asa ca................
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

cristinaf

Daca e hibrid va avea un F1 la sfarsitul denumirii. La hibrizii obtinuti ar trebui sa se lucreze incontinuare in institutele de cercetare pentru a putea stabiliza caracteristicile prezente pentru a putea deveni soi.
Dar eu nu am facut studii in acest domeniu, ce stiu e doar la nivel practic si ce-am mai citit.

Si cine mai vrea sa vada ce soiuri sau hibrizi, de tomate si nu numai, mai sunt disponibili pe piata...   http://www.agropataki.ro/start.php?id=ba1b4bf866adb991b330926967a620f3&page_id=seminte_de_legume&f=tomate&pn=1

gomez99

se obtin soiuri diferite fie prin incrucisari miciuriniste fie prin manipulari de laborator. Un hibrid F1 este un hibrid instabil. adica daca iau seminte de la el cel mai sigur e ca obtin rezultate inferioare. asta convine producatorului, pentru ca voi lua seminte tot de la el. eu nu am un cuvint romanesc pentru heirloom dar in principiu sint soiuri de rosii cultivate inainte de 1929 (parca) cind au inceput hibridarile pe scara mare si care au stabilitate mare a caracteristicilor chiar dupa 10 generatii.

si cu determinatul e la fel. daca rosia mea creste pina in iunie, inseamna ca doar in iunie pot recolta. astea determinate au unu sau doua valuri de inflorire si fructificare, in timp ce cele nedeterminate au si flori si fructe in acelasi timp pe toata perioada de crestere.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

myosotis

gomez, cu determinatul e cum spune ika. Se refera la tipul de planta/crestere.
Pe plicuri scrie - crestere determinata sau nedeterminata.
Crestere determinata - planta fructifica pe un anumit nr de inflorescente, de obicei 3-4 si se opreste singura din crescut (adica nu trebuie "carnita" ). De asemeni nu se copileste.
Cresterea nedeterminata - planta creste stufoasa, trebuie carnita (se rupe varful) dupa 6-8 inflorescente, dar nu-i obligatoriu. Trebuie si copilita.
Referitor la cat timp fructifica, exista soiuri timpurii si semitimpurii.
Unele care fructifica la 90-105 zile, de ex. si se folosesc in solarii ca si cultura 'scurta', adica, in iulie, dupa ce-ai umplut portofelul, le smulgi (si pui castraveti ca sa umpli iar portofelul  ;D ).
Alte soiuri, care fructifica la 130-135 zile, de ex. se pun pe gradina si se recolteaza pana la - inclusiv gogonele.
Daca la fiecare tip de crestere exista si soiuri timpurii si semitimpurii, asta nu stiu.
Cu hibridarile eu nu-mi bat capul ca n-o sa inventez roata din nou.
Rosia de la care am luat seminte o cultiva de multi ani omul care mi-a dat-o si ies in fiecare an la fel - mari si gustoase, dulci.
Am citit la Thompson&Morgan ca semintele cultivate organic sunt in mod special selectate sa fie rezistente la boli si daunatori pentru a putea obtine recolte "curate".



einsteinitza

Ika, foarte tare linkul ala, mai ales ca la fiecare ai si brosura.  +apl
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

geodezia

dasa ca ma supararati pusei niste seminte la germinat . acu sa vad unde le pun cind or creste . oricum astea sunt de alea de la bakker asa ca voi avea grija cu ele . in februarie pun recolta proprie . le am de la mine an de an . si a vazut Sica cum se fac . mari frumoase si gustoase . daa asa e omu de ce sa nu mai iau si sa incerc si alte seminte sau rasaduri . eu incerc in fiecare an sa imi fac singura toate rasadurile dar ca sa fiu eu sigura mai cumpar acolo cite 2-3 legaturi si de pe piata . cu rosile am reusit sa mi le stabilizez in cea mai mare masura mai dau rateu la peiroada de germinare dar acum le pun din februarie ca nu mai merge . asta inseamna dupa spusele voastre ca in aprilie pe la jumate le pot pune in gradina . asa sa fie

adrianam

Eu as vrea daca stiti vre-un soi ce poate fi cumparat care sa faca rosii mai mici, cam cat un ou de gaina cu aproximatie, dar care sa nu necesite udare zilnica. Am vazut ca cherry sunt destul de rezistente in privinta asta, dar sunt prea mici. Aveti cumva seminte dintr-un astfel de soi, de vanzare?

Tin minte sigur ca in urma cu vre-o trei ani, se mai gaseau pe piata la tarani astfel de rosioare- chiar mai mici decat un ou dar erau foarte gustoase si parfumate.
Anul trecut eu nu am mai gasit la tarani decat rosii obtinute din seminte cumparate, mari tari si fara gust sau parfum.

myosotis

Ai mai avut rosii si au murit daca nu le-ai udat zi de zi ?
Nu trebuie udate zilnic. Asta e o inventie noua, mai ales de cand se vand sistemele de irigatie cu picatura. Aduceti-va aminte de anii de liceu si de facultate. Ati fost toamna la cules de diverse ? Eu da. Cel mai des la porumb, dar si la legume am fost. Rosiile cultivate in camp nu primeau apa zilnic. De altfel, erau si nelegate si necopilite. Mai mult se tarau pe jos. E adevarat ca nu erau prea mari, dar erau. O udare buna, pe sant, sa fie tot locul ud bine, e suficienta 3-4 zile.

cristinaf

Din pacate nu mai sunt vremurile de altadata. Cand eram eu copil, tatal meu cultiva rosii sub cerul liber si cresteau niste tufe inalte, incarcate cu rosii, iar toamna cand venea bruma inca le prindea verzi, iar de stropit nu se discuta decat ca de ceva optional. Acum avem ploi acide, chiar si aerul din atmosfera nu cred ca mai e chiar pe placul lor, dar cu ploile se poate vedea cu ochiul liber cum ajung sa se usuce rosiile dupa, in special daca ploaia vine dupa o perioada de seceta.

Adriana, incearca sa gasesti seminte de tomate IH 50, sunt romanesti si cam asa cum vrei tu sa fie. Cu ceva ani in urma am avut si eu, dar am renuntat la ele in favoarea hibrizilor moderni.

adrianam

Multumesc pentru raspunsuri!  ;)

Voi incerca sa caut si IH 50, dar si alte cateva soiuri despre care am inteles ca fac rosii mai mici ca diametru.
Acum cu udatul si cu ploile acide, vedem cum va fi, dar vor trebui sa se descurce singure si vedem care rezista.

Mi-am notat urmatoarele soiuri: Optima, Pontica(Dacia), Precos(soi bulgaresc), Buzau 50. Daca stiti unde se gasesc si daca aveti experienta cu ele, poate imi spuneti si mie!
Eu le vreau numai pentru consumul propriu si ceva conserve pentru iarna, asa ca voi tine cont de sfaturile date de Myo pentru numarul de fire pe care trebuie sa le pun.

cristinaf

Eu am avut Optima anul trecut, dar nu stiu daca renteaza sa faci o investitie in samanta de peste 100ron cat costa plicul de 500 seminte, ca mai apoi sa folosesti doar o mica parte din ele. Dar poate ar merge daca folosesti din plicul respectiv semintele mai multi ani...
Rosiile sunt destul de mari, gustoase, putin cam fitoase la conditiile in care trebuiesc crescute, nu prea le place caldura, iar daca sunt plantate in solar au nevoie de multa aerisire si spatiu in jurul lor.
Dacia am avut mai demult, merg bine afara, dar nu m-au impresionat la gust, erau putin cam tari. De Buzan nu am avut niciodata.

Mihai

ika si pana la urma la ce soi te-ai oprit?

cristinaf

Poate o sa para putin ciudat, dar mare parte din ce cultivam noi sunt vandute la piata, asa ca dupa un an de pauza, ma reantorc la Magnus. Sunt foarte productive, foarte rezistente la transport si depozitare, dar nu exceleaza prin gust, iar pretul e si mai piperat decat la Optima.

adrianam

Atunci Optima nu renteaza, o tai de pe lista! Eu nu am solar, pot sa le ofer doar conditii de camp, cu caldura mare iar apa din cand in cand.
De Dacia am mai auzit ca ar fi cam tari dar ma gandeam ca o fi fost o intamplare, se pare insa ca este o caracteristica.

hapylica

Astazi am dat o tura pe la magazinele de profil in cautare de seminte de rosii.Am gasit numai la plicuri mari,la hibrizi ma refer.Au zis ca vor aduce la pliculete de 50seminte/15lei soiul Gallinia ,parca,extratimpuriu.O avea ceva gust sau sa cumpar ceva timpuriu?Nu am luat niciodata seminte hibrizi si de aceea intreb ???

cristinaf

Din pacate nu stiu ce sa-ti spun despre Galina ca nu am cultivat pana acum, dar, de regula, cele cu coacere rapida sunt mai tari si fara gust.

Daca vrei, iti pot trimite eu niste seminte stranse de la magnus, sa faci un experiment.  :)

einsteinitza

Semintele ajung pe rafturi cam pe la jumatatea lui februarie. Deocamdata e stoc de anul trecut. Cel putin la gogosari siardei am vazut multe soiuri romanesti.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

hapylica

Astazi am cumparat un plic de prekos(bulgaresti)150 sem/15lei :)

Incerc si cu hibrizi desi am semintele mele stranse de peste tot +dns Am si pus 10 seminte la germinat ;D