ROSII

Started by sicamin, April 09, 2007, 07:50:30 PM

Previous topic - Next topic

sicamin

Marirogo felicitari pentru asa o recolta ! +apl +apl +apl .
Ai facut deja bulionul ? :D :D

marirogo

Da, l-am facut Sicamin. Dar mai multe am mancat... am facut cura cu ele, aproape zilnic am mancat...

einsteinitza

Ia ascultati aici specialisti in legume ;) ;)
Eu va tot scriu la trandafiri cate stiu si cate pot. Ia activati la legume, si scrieti in amanunt ce si cum, ca eu am postat acum si in gradina Gabrielei rugamintea asta. Faceti legume frumoase, aveti straturi cu productie, ia povestiti la legume ce si cum, sa ma invatati si pe mine. Ca in afara de cateva, mai uzuale, toate sunt cu semnul intrebarii.  ::) Ori sunt antitalent, ori n-am profesori priceputi. Tot citesc, fac scheme si tot culeg doar fasole, dovlecei si ceapa :D :D :D
Deci, rogu-va vizitati acum rubricile si postati , ca sa invat pana incepe sezonul. +rsp
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

vikcelmic

Cu pixu-n mana si cu foaia-n fata eu stau, ca ma mananca palma sa pun rasaduri, nu stiu unde sa le mai aciuez pana la primavara, ca n-am loc de alte balarii cum le zice consortu.
La mine Rio Grande sunt preferate, am uitat cum ii zice popular, ...ceva a boului, nu ma intelegeti gresit, dar am uitat. Una din dovezile mele clare ca sunt gospodina (ei as  ;D), este sucul de rosii. Am facut acum 2 ani vreo 100 de sticlute de alea de suc la 330 ml , mai am si anul asta. Dar anul trecut a fost primul in care am pus si eu in petecul meu de pamant niste rasaduri, care cumparate, care facute de mine (de Rio Grande), au crescut, au rodit poate nu exceptional, dar erau prinse de mine si erau cele mai cele. Treaba e ca am cules curpenii cu tot cu ele ca nu au mai apucat a se coace toate si tare m-a durut inima. Soacra-mea mi-a zis (ca de aia e soacra) ca nu le-am copilit, nu le-am tinut cu capul in jos si nu mai stiu eu cum nu le-am gadilat. Asa ca eu sunt gata sa iau notite.
Ia uitati ce am gasit : http://www.rosii-gigant.ro/aidxgswgpgw/

einsteinitza

Vick, nu mai umbla dupa prostii.Toate astea cu gigant, urias, curgator, mereu-rositor, sunt gogorite. Sunt aici pe forum cativa cultivatori care sigur pot trimite seminte de inima de bou :D ;), rosii de-alea mari carnoase, si testate.

PS Crezi ca ne baga cineva in seama? ::) ???
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

vikcelmic

A, deci nu Rio Grande sunt inima de bou  :-[, la noi asa se zice. Rasadurile cumparate sunt in general de astea mari si carnoase de care zicei, sunt cele mai apreciate.

Poate pana la jumatea lui februarie se mobilizeaza si cultivatorii cu experienta +rsp

myosotis

Din experientele mele (multe ratate  ;D )
Pentru plantat in gradina, semintele se pun la germinat dupa jumatatea lui februarie. Pentru solar, in jur de 15 ian.
Se respecta cateva reguli generale.
Se trateaza atat semintele cat si substratul cu un fungicid slab - gen Previcur. Semintele prin inmuiere 1-2 ore, substratul prin pulverizare. Pentru solar se insamanteaza soiuri timpurii, pentru gradina semitimpurii.
Substratul pentru insamantare trebuie sa fie bogat in substante nutritive.
Pentru germinare/crestere au nevoie de diferenta de temperatura intre noapte si zi, foarte multa lumina si ceva caldura (cca 18- 20grdC ziua).
Plantele se repica cand au cel putin o pereche de frunze adevarate.
Se dezvolta foarte bine daca sunt ingrasate foliar (de ex. cu Cropmax). Rasadurile se transfera in gradina pe la inceputul lui aprilie, in solar pe la inceputul lui martie. Desigur depinde de vreme. Terenul in care se planteaza rosiile ar trebui sa fie arat si ingrasat din toamna cu gunoi putrezit.
Un rasad sanatos are tulpina groasa, frunzele verde inchis si se sustine singur vertical. La plantarea in solar/gradina, in cuib se pune un pumn de mranita, planta se ingroapa pana la primul rand de frunze si se uda cu 1-1,5l de apa calduta (lasata la soare peste zi) la radacina sau pe sant. Nu se stropesc plantele cu apa pe frunze. Imediat dupa plantare se leaga de araci sau pe sarme. Apoi, se leaga tot mereu, pe masura ce cresc.
In gradina se planteaza dupa-amiaza, ca sa nu le omoare soarele de peste zi.
Teoretic, se uda cam la o saptamana. Practic ... vedeti voi.
Copilitul se face ori de cate ori apar lastarii (copilii) la subsoara frunzelor. Pe masura ce creste planta, frunzele de la baza si cele care se ingalbenesc, se rup. Se mai practica carnitul (ruperea varfului plantei) dupa 3, 4 inflorescente pentru a se obtine fructe mari. Asta e in functie de soi. Sunt soiuri care se carnesc singure, adica stiintific, se opresc din crestere de buna voie.
O lucrare importanta in straturile cu rosii este destelenirea pamantului (eu ii zic prasit) pe randuri, cu o sapaliga, pentru eliminarea buruienilor si pentru spargerea crustei care se face la suprafata pamantului dupa cateva udari sau dupa o vreme ploioasa.

einsteinitza

Multumesc, Myo, e foarte sistematic. Am sa mai intreb pe parcurs.
Ai soiuri anume pe care le cultivi sau ce se nimereste? Preferi soiurile la plic sau cele de pe la cunostinte? Ingroparea o faci pana la primul rand de frunze reale sau cel mic/ +ham
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Mihai

Myo,de unde cumperi semintele?Sau le pastrezi de la an la an?
Multumesc!

myosotis

Pana acum am pus seminte de cumparat. Am incercat diverse, dar am tot schimbat diverse (sol, ingrasamant, etc)  Anul asta am niste seminte de la un nene de la Gorgova. Mi-a trimis o rosie care avea vreo 300g  :o din care am scos semintele.
Mi-am mai amintit :
- germinarea semintelor dureaza cu aproximatie 7-14 zile
- intre repicare si plantarea in gradina trec cam 50-60 zile
- rosiile au nevoie de vreo 6-7 ore de soare zilnic ca sa se faca dulci, adica sa se coaca bine
- copilii se rup cand sunt mici, pana la cativa cm
La plantarea in solar/gradina, imediat dupa, frunzele bazale (2) se rup.

Quote from: einsteinitza on January 12, 2011, 06:52:47 PM
...... Ingroparea o faci pana la primul rand de frunze reale sau cel mic
Atentie
1.Seman semintele in tavite sau pe pastile de turba.
2.Repicarea se face cand ai doua frunze adevarate la plantutele rasarite in tavite/pastile turba. Se planteaza cate o plantuta/pastila in ghivece de cca 7x7x7 sau in pahare de iaurt (400g) gaurite corespunzator. Acum tre' sa aiba cam 7cm inaltime. Dupa repicare se poate incepe fertilizarea cu ingrasamant foliar.
Plantarea in gradina sau solar se face pana la frunzele bazale, adica putin mai adanc decat au fost in ghivecele 7x7x7, respectiv pahare de iaurt. Rasadul trebuie sa aiba deja una-doua flori cand il trecem in gradina.

einsteinitza

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

myosotis

Va reamintesc si acest site
http://gradinadelegume.uv.ro/index.php?id=28

Nu se refera chiar la gradina din spatele casei, dar are informatii utile, zic eu.

penelopa

Măi, Myo, da' deşteaptă eşti!!! +hypno ....clar, la obiect, pe înţelesul tuturor viitorilor legumicultorilor. ;)

Notat şi eu tot dar, cu făcutul răsadurilor nu mă prea încumet. :( Unde, naiba, să ţin eu 100 pahare cu răsad repicat în casă  ??? ... şi, dacă ar fi numai răsadurile de roşii, că eu pun şi ardei graşi, ardei kapia, ardei iuţi, vinete ...  :(

einsteinitza

Penelopa, asta ma gandesc si eu, mai ales ca sunt urate si tin si umezeala.  +rsp Eu nu prea ma incumet din cauza asta, desi ma tenteaza, ca din piata nu stii ce cumperi.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

vikcelmic

Myo, multumim  +hug, eu m-am gandit sa pun cateva paharele si deci ma angajez sa exemplific pas cu pas, cu poze, etapele puse de tine.

myosotis

Cel mai usor e sa cumparati rasaduri. Pene, trebuie sa gasesti pe langa tine vreunii care fac rasaduri de vanzare. Eu nu ma pot abtine cu semintele, dar pe langa alea mai si cumpar rasaduri.
Acu' sa va spun una buna - anul trecut din motive partial independente de mine - am facut diverse greseli cu legumele. Drept urmare am cumparat o gramada de rosii de la  o vecina +ham  Da' am avut gogonele din productia proprie  +dns
Pentru ca m-a pornit Es, am rescris toata "stiinta" mea despre rosii aici
http://spisgarden.blogspot.com/2011/01/cum-fac-cu-dumadele.html
Am mai completat/corectat cu ce-am mai gasit prin notitele mele.
Daca apare Ionut sau cineva care se pricepe mai bine poate ne mai zice una, alta.

penelopa

Merci, Myo, printat şi pus la dosarul de legume! ;)

myosotis

Acu ai grija unde-l pui (dosarul) sa-l gasesti la timpul potrivit  :D
Din tot ce-am scris acolo, n-am facut chestia cu firul de cupru. Am uitat sa zic ca firul respectiv trebuie ars inainte pentru ca sarmele alea au ceva acoperiri care impiedica oxidarea.
Am mai citit pe undeva ca se pot folosi araci din teava de cupru, tot cu efect profilactic. Dar asta e destul de scump si nu stiu daca merita banii.

IONUT

am vazut ce dezbateri se fac pe tema rosiilor,sper sa nu supar ca vin si eu cu ceva precizari,rosiile se pot cultiva in sere si solarii sau in camp(gradina)
situatia prezentata de myo (desi n am citit tot) se refera la producerea rasadului pt rosii de solar,care au ca data de plantare sfarsitul lunii martie,inceputul lunii aprilie ,functie de vreme,deci pt acestea semanatul se face in a doua jumatate a lu ianuarie
dar cum nu toata lumea are sere sau solarii, cei mai multi cultiva rosiile in gradina
pt acestea semanatul se face in jur de 15 martie si plantatul 1-5 mai rasadul se poate produce intr un tulel mic injghebat in gradina,semanat rar fara repicare si fara caldura
succes

einsteinitza

Ionut, eu cel putin ma bucur ca intervii, stiu ca esti priceput si ai multa experienta, deci orice sfat si interventie sunt binevenite.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

claude

Eu seman rasadurile pe gramada de balegar a vecinei!  ;)  In zona mea asa se procedeaza, se pune peste balegar o rama de lemn mai inaltuta, in interiorul ei un strat de pamant in care se seamana respectivele seminte. In prima faza e acoperita rasadnita aproape permanent, pe urma, pe masura ce timpul o permite, se lasa si fara capacul transparent. Balegarul de dedesubt e o sursa grozava de caldura
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

penelopa

Asa se face si in zona mea, Claude ... acolo unde m-am nascut  :) dar am vazut si pe aici (in jurul Bucurestiului) facand unii la fel.

myosotis

Asa se face peste tot. Deja am arvunit caruta de materie prima de la iapa vecinului  ;D

hapylica

Maine ma duc sa arvunesc si eu o caruta de balegar de cal si vaca de la un vecin :D +ham

myosotis

Asa, asa, in februarie e batalie mare pe balegar. Oamenii nu-si mai permit animale in curte. Sunt greu de intretinut.