Pages: 1 ... 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 ... 117   Go Down
  Print  
Author Topic: Discutii diverse  (Read 402395 times)
gomez99
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 3325


Bucuresti


« Reply #700 on: February 05, 2010, 04:49:51 PM »

pai eu nu m-am luat de asta.
hai sa o spun altfel.
daca eu folosesc o parte dintru-n soarece care e specific soarecului si numa lui - ca altfel as fi luat-o de la floarea soarelui - inseamna ca introduc in melanjul meu ceva informatie soriceasca.
daca e asa, cine imi spune mie daca produsul obtinut de mine mai e soia sau soarec? statistica? pentru ca am intrsodus numa 0,0001% [sa zicem] soarece in soia si nu se baga de seama?
sau venim si zicem ca informatia e defectiva de gen, si atunci nu conteaza ce amesteci, ca ii zici dupa ce ai folosit la baza - sau in ultima instanta ii zici cum vrei tu.
pentru ca daca amestec informatia genetica a calului cu a magarului obtin catirul - deci il definesc ca o entitate diferita. de unde pot sa pornesc cu definirea asta in cazul unei imixtiuni soricesti in fasolea soia? de la momentul cind imi sare in ochi ca chitatie verde sau cind se comporta altfel decit scrie la carte ca se comporta soia - recte nu mai vrea sa sucombe la nusce bacterie mincatoare de soia?
si mai departe. pai pot zice ca bacteria asta tocmai daia nu o mai maninca pe soia, ca nu o mai recunoaste drept fasole. da.... atunci pe post de ce o recunoaste?
Logged

daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999
stefana
Guest
« Reply #701 on: February 05, 2010, 05:39:22 PM »

Gomez, dar daca cineva ar avea o grefa de la un animal (presupunem ca ar fi posibil, ca eu nu stiu daca si exista) ? Mai poate fi considerat om 100%?
Logged
gentiana
Guest
« Reply #702 on: February 05, 2010, 05:53:00 PM »

melange intre un animal si o planta?=animaloplanta? mi se pare o chestie care sfideaza legile naturii,ceea ce nu-i corect
varianta cal+magar=catar -a dat un animal(si steril pe deasupra)
Logged
gomez99
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 3325


Bucuresti


« Reply #703 on: February 05, 2010, 06:02:53 PM »

stefana, daca tai o felie dintr-un tort facut cu oua de rata si o infigi intr-un tort facut din oua de gaina ai un tort functional din oua de gaina, cu o bucata de blat din oua de rata. si stii unde e baza (blatul din oua de gaina) si unde e "peticul" din oua de rata.
da daca amesteci ouale si porma tragi blatul din amestecul asta?
Logged

daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999
bella_donna
Guest
« Reply #704 on: February 05, 2010, 08:09:58 PM »

Gomez, nu suporta comparatie.
Hibrizii interspecifici se obtin in cazul citat de tine prin metoda clasica, e vorba despre zestrea ereditara 1/2 + 1/2 de la fiecare parinte.
( catarul si bardoul sunt printre foarte putinele cazuri viabile)
In celalat caz, la nivel genetic lucrurile stau mult mai simplu, fara complicatii etice.  Cheesy
Logged
gomez99
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 3325


Bucuresti


« Reply #705 on: February 05, 2010, 08:46:02 PM »

fara complicatii etice.  Cheesy

pai eu tocmai asta pun in discutie.
coreenii au obtinut pisici fluorescente. nu stiu daca e util la ceva sau nu, si nici daca e potential periculos. eu pun in discutie 2 principii:
- cum definesc (altfel decit statistic) ca din caramizi de tip A si B amestecate, obtin o casa de tip A cu unele dintre proprietatile casei de tip B sau invers (e o pisica care licureste, sau un licurici care se pisiceste)?
- cum pot elibera pe piata un produs care interactioneaza cu metabolismul uman si care se poate reproduce singur (cazul fasolei) fara sa am rezultate pe termen lung? (adica ce inseamna termen lung? 10 ani? 20 ani? la ce ne raportam?)

Logged

daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999
bella_donna
Guest
« Reply #706 on: February 05, 2010, 11:07:45 PM »

De prin 1970, de cand cu ingineria genetica sunt utilizate genele pentru sinteza diferitelor proteine, hormoni, etc.
Serios ca nu vad niciun motiv de ingrijorare.
E vorba de gene, nu de alte amestecuri.
Logged
georgette
Guest
« Reply #707 on: February 06, 2010, 08:22:46 PM »

fara complicatii etice.  Cheesy

pai eu tocmai asta pun in discutie.
coreenii au obtinut pisici fluorescente. nu stiu daca e util la ceva sau nu, si nici daca e potential periculos. eu pun in discutie 2 principii:
- cum definesc (altfel decit statistic) ca din caramizi de tip A si B amestecate, obtin o casa de tip A cu unele dintre proprietatile casei de tip B sau invers (e o pisica care licureste, sau un licurici care se pisiceste)?
- cum pot elibera pe piata un produs care interactioneaza cu metabolismul uman si care se poate reproduce singur (cazul fasolei) fara sa am rezultate pe termen lung? (adica ce inseamna termen lung? 10 ani? 20 ani? la ce ne raportam?)



Gomez..m-ai facut sa rad,dar nu prea e de ras...in fond te gandesti de ce imixtiunile in programul naturii?De ce sa amestecam regnurile?oare natura are ea nevoie de corectie?-eu as zice ca nu,chiar daca exista exemplare nereusite in oricare dintre ele(regnuri) si nu ar trebui sa fie permis accesul pentru a experimenta amestecurile..omul insa este curios si as zice si orgolios,se crede stapan in lumea asta si inceraca sa creeze tot ceea ce mintea lui viseaza..doar ca e nevoie de discernamant si bun simt ca sa stie unde sa se opreasca ...dar eu am invatat ca orice lucru se face cu un scop si acesta poate sa fie in favoarea respectiv defavoarea celor carora le este dedicat! De aci si pana la rezultatele pe termen lung nu mai e decat un pas...experimantam la nivel  macro fara  cheltuieli (decat cele de cercetare si productie) si mai ales fara nici o responsabilitate in caz de esec iar ceea ce rezulta va fi doar "selectia naturala" in conditiile date... Wink
Logged
georgette
Guest
« Reply #708 on: February 06, 2010, 08:29:23 PM »

Aaa..Gomez ,si n am mai amintit un lucru care mie mi se pare natural si nu inteleg cum poate fi trecut cu vederea si anume :ca  aceste  fragmente  de ADN care sint specifice fiecarei vietati si care au aceleasi formule dpdv chimic,sint doar niste purtatori materiali de informatie dar informatia  depusa pe suportul material este cea care face diferenta intre ceea ce va rezulta din amestecuri si ce caracteristici va purta  melanjul;este ca si cum  toata lumea ar circula cu Logan dar asta nu inseamna ca toti sint la fel..
Logged
bella_donna
Guest
« Reply #709 on: February 06, 2010, 08:31:35 PM »

Sunt zeci de ani de cercetari in domeniu.
Discutiile astea nu sunt de cafenea, dupa parerea mea.
Logged
georgette
Guest
« Reply #710 on: February 06, 2010, 08:44:21 PM »

revin cu o idee interesanta de discutie pe timp de viscol, ploaie, sau intors cu masina de la sinaia la bucuresti la sfirsit de weekend.

..eu am vazut postul lui Gomez si am considerat ca:
- este deja viscol(cel putin la mine)
-si este weekend.. Cheesy

nu vreau sa neg experimentele de zeci de ani ale nimanui ci doar discutam ca niste amatori , m-am si uitat bine sa vad daca nu cumva am gresit topicul..sunt convinsa ca specialistii discuta subiectele astea intre ei pe alte forumuri iar daca am lezat pe careva imi cer scuze!
Logged
bella_donna
Guest
« Reply #711 on: February 06, 2010, 08:46:47 PM »

Nu-mi doresc sa te simti lezata de comentariul meu.
Recunosc ca mi-l adresasem mie.
Pentru ca poate fi subiect de discutie si la cafenea, dar nu pentru mine.
Logged
diana
Guest
« Reply #712 on: February 06, 2010, 10:01:49 PM »

Scuze ca intervin... mi s-a parut interesanta intrebarea pusa de Gomez... si vreau doar sa mai adaug la cele spuse,  ca organismele obtinute prin inginerie genetica sunt OMG - organisme modificate genetic) - si au si ele rostul lor. Avantajele sunt nenumarate, atat la plante (rezistenta la boli,ger, seceta,  + productivitate etc) cat si la animale - om. Dezavantajul - in cazul oamenilor - sau mai bine spus riscurile la care suntem supusi - ar fi efectele alergenice.
Ganditi-va doar la cazul virusurilor! Unele produc boli la animale dar nu si la oameni! Este demonstrat ca, imunologic vorbind, celulele noastre au fost create parca special pentru (sau in acelasi timp cu) virusurile care le ataca! Daca o celula nu are receptori specifici pentru recunoasterea ADN-ului strain, nu este nici o problema (nu facem "boala")! Cred ca se poate aplica si la OMG-uri din punct de vedere imunologic! Imunogenetica este fascinanta!

Daca stau bine si ma gandesc, mult mai tratate chimic sunt fructele din livada tatei decat OMG-urile pe care le consum - cei drept cele din urma sunt cam fade!

Logged
gomez99
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 3325


Bucuresti


« Reply #713 on: February 06, 2010, 10:08:04 PM »

trebuie sa recunosc ca inclin din ce in ce mai mult sa ii dau dreptate bella_donnei ca acest subuect nu e unul de cafenea.
da cum tot e viscol si weeked, ma gindesc ca am putea discuta altceva. sa zicem... e oare posibil [si/sau util] sa faci un cozonac din 150 oua?  ma gindesc la un cozonac de dimensiuni obisnuite, in care sa incorporezi 150 de oua, nu la unul record.
Logged

daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999
simonaelena
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 1299



« Reply #714 on: February 06, 2010, 10:23:59 PM »

Daca vei folosi 150 oua, sigur nu va avea dimensiuni obisnuite. Doar daca..........folosesti oua foarte mici, mai mici decat cele de prepelita  Cheesy
Logged

gabriela jalba
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 11551


PASCANI


« Reply #715 on: February 06, 2010, 10:41:11 PM »

Pastorel are o reteta cu 50 de oua la kg de faina;dar 150???!!!!! de unde ?....
Logged

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=
penelopa
Guest
« Reply #716 on: February 06, 2010, 11:17:20 PM »

trebuie sa recunosc ca inclin din ce in ce mai mult sa ii dau dreptate bella_donnei ca acest subuect nu e unul de cafenea.
da cum tot e viscol si weeked, ma gindesc ca am putea discuta altceva. sa zicem... e oare posibil [si/sau util] sa faci un cozonac din 150 oua?  ma gindesc la un cozonac de dimensiuni obisnuite, in care sa incorporezi 150 de oua, nu la unul record.
Depinde cate oua de gaina si cate de rata sunt . Wink
Logged
gomez99
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 3325


Bucuresti


« Reply #717 on: February 07, 2010, 12:11:27 AM »

se pare ca reteta originala a lui pastorel e cu 58 de oua, exista si un catren legat de ea. da se pare ca emis una cu 150 de oua, ca sa explice ca lucrarea se gindeste nu la citi cozonaci faci ci la cite oua pui. "Ci�nd aplici aceasta reteta, nu poti spune : am sa fac trei sau cinci kilograme de cozonaci, ci am sa i�ntrebuintez ati�tea oua. Ouale nu s�int toate la fel si faina nu-i toata deopotriva de uscata. Cu ci�t e mai uscata, cu ati�t i�nghite mai mult lichid (ceteste : oua si rom)."
a gasit cineva pe undeva catrenul despre cozonacul din 58 de oua?
Logged

daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999
luiza
Crin
****
Offline Offline

Posts: 137



« Reply #718 on: February 07, 2010, 03:52:26 AM »

Gomez, uite un extras din "Cozonacii" lui Pastorel (parodie dupa Scrisoarea III)  Cheesy:
"Voi sunteti din neamul nostru?
Prajitura de carpaci!
I-e rusine gospodinei sa va zica cozonaci!"   Smiley
Si uite un link catre De re culinaria lui Pastorel (cartea este prost scanata dar citibila): http://www.scribd.com/doc/15749877/AlO-Teodoreanu-De-Re-Culinaria1 . Nu pun reteta cu 150 de oua, pt asta ar trebui sa ne mutam la Papa bun  Wink.
Logged
gomez99
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 3325


Bucuresti


« Reply #719 on: February 07, 2010, 08:33:43 AM »

merci de link, e util. reteta o am si eu. da de catrenul de care virbeam stii ceva?
Logged

daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999
gabriela jalba
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 11551


PASCANI


« Reply #720 on: February 07, 2010, 01:46:01 PM »

De Re Culinaria......am citit-o acum 30 si de ani....de atunci mi-a ramas in cap chestia cu 50 oua/kg.....cum a trecut timpul.....
...la " Papa bun", numai daca incerca careva;eu una ,in mintea mea ,am considerat asa o chestie,drept o omleta   Grin
Logged

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=
luiza
Crin
****
Offline Offline

Posts: 137



« Reply #721 on: February 07, 2010, 03:49:09 PM »

si mie tot a omleta mi-a sunat..  Cheesy am inteles insa ca sunt unii care l-au facut   Undecided

@ Gomez nu stiu catrenul, poate este unul dintre cele scrise de el ca raspuns la o cititoare (pag 47-48 din carte).

Logged
gomez99
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 3325


Bucuresti


« Reply #722 on: February 07, 2010, 04:52:04 PM »

daaa... ala e! merci!  Wink
Logged

daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999
bella_donna
Guest
« Reply #723 on: February 07, 2010, 05:21:22 PM »

Gomez, uite cum iti tai pofta de oau:
http://www.apropo.ro/wow/made-in-china-oua-de-gaina-contrafacute-poze-si-video-5396760
Logged
gomez99
Roza
*****
Offline Offline

Posts: 3325


Bucuresti


« Reply #724 on: February 07, 2010, 06:43:55 PM »

ha, asta n-o stiam! am vazut in japonia preparate alimentare din plastic, cu scop publicitar - pizza spre exemplu - de jurai ca sint natur, da alea erau vindute ca material publicitar. da sa faci oua din chimicale la asta nu ma dusese mintea. oricum, sa fie la ei acolo, eiu am gainile mele.
Logged

daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999
Pages: 1 ... 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 ... 117   Go Up
  Print  
 
Jump to:  




Powered by TotalMush ©