Discutii diverse

Started by Ella, October 23, 2009, 04:33:31 AM

Previous topic - Next topic

gomez99

pai eu nu m-am luat de asta.
hai sa o spun altfel.
daca eu folosesc o parte dintru-n soarece care e specific soarecului si numa lui - ca altfel as fi luat-o de la floarea soarelui - inseamna ca introduc in melanjul meu ceva informatie soriceasca.
daca e asa, cine imi spune mie daca produsul obtinut de mine mai e soia sau soarec? statistica? pentru ca am intrsodus numa 0,0001% [sa zicem] soarece in soia si nu se baga de seama?
sau venim si zicem ca informatia e defectiva de gen, si atunci nu conteaza ce amesteci, ca ii zici dupa ce ai folosit la baza - sau in ultima instanta ii zici cum vrei tu.
pentru ca daca amestec informatia genetica a calului cu a magarului obtin catirul - deci il definesc ca o entitate diferita. de unde pot sa pornesc cu definirea asta in cazul unei imixtiuni soricesti in fasolea soia? de la momentul cind imi sare in ochi ca chitatie verde sau cind se comporta altfel decit scrie la carte ca se comporta soia - recte nu mai vrea sa sucombe la nusce bacterie mincatoare de soia?
si mai departe. pai pot zice ca bacteria asta tocmai daia nu o mai maninca pe soia, ca nu o mai recunoaste drept fasole. da.... atunci pe post de ce o recunoaste?
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

stefana

Gomez, dar daca cineva ar avea o grefa de la un animal (presupunem ca ar fi posibil, ca eu nu stiu daca si exista) ? Mai poate fi considerat om 100%?

gentiana

melange intre un animal si o planta?=animaloplanta? mi se pare o chestie care sfideaza legile naturii,ceea ce nu-i corect
varianta cal+magar=catar -a dat un animal(si steril pe deasupra)

gomez99

stefana, daca tai o felie dintr-un tort facut cu oua de rata si o infigi intr-un tort facut din oua de gaina ai un tort functional din oua de gaina, cu o bucata de blat din oua de rata. si stii unde e baza (blatul din oua de gaina) si unde e "peticul" din oua de rata.
da daca amesteci ouale si porma tragi blatul din amestecul asta?
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

bella_donna

Gomez, nu suporta comparatie.
Hibrizii interspecifici se obtin in cazul citat de tine prin metoda clasica, e vorba despre zestrea ereditara 1/2 + 1/2 de la fiecare parinte.
( catarul si bardoul sunt printre foarte putinele cazuri viabile)
In celalat caz, la nivel genetic lucrurile stau mult mai simplu, fara complicatii etice.  :D

gomez99

Quote from: bella_donna on February 05, 2010, 08:09:58 PM
fara complicatii etice.  :D

pai eu tocmai asta pun in discutie.
coreenii au obtinut pisici fluorescente. nu stiu daca e util la ceva sau nu, si nici daca e potential periculos. eu pun in discutie 2 principii:
- cum definesc (altfel decit statistic) ca din caramizi de tip A si B amestecate, obtin o casa de tip A cu unele dintre proprietatile casei de tip B sau invers (e o pisica care licureste, sau un licurici care se pisiceste)?
- cum pot elibera pe piata un produs care interactioneaza cu metabolismul uman si care se poate reproduce singur (cazul fasolei) fara sa am rezultate pe termen lung? (adica ce inseamna termen lung? 10 ani? 20 ani? la ce ne raportam?)

daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

bella_donna

De prin 1970, de cand cu ingineria genetica sunt utilizate genele pentru sinteza diferitelor proteine, hormoni, etc.
Serios ca nu vad niciun motiv de ingrijorare.
E vorba de gene, nu de alte amestecuri.

georgette

Quote from: gomez99 on February 05, 2010, 08:46:02 PM
Quote from: bella_donna on February 05, 2010, 08:09:58 PM
fara complicatii etice.  :D

pai eu tocmai asta pun in discutie.
coreenii au obtinut pisici fluorescente. nu stiu daca e util la ceva sau nu, si nici daca e potential periculos. eu pun in discutie 2 principii:
- cum definesc (altfel decit statistic) ca din caramizi de tip A si B amestecate, obtin o casa de tip A cu unele dintre proprietatile casei de tip B sau invers (e o pisica care licureste, sau un licurici care se pisiceste)?
- cum pot elibera pe piata un produs care interactioneaza cu metabolismul uman si care se poate reproduce singur (cazul fasolei) fara sa am rezultate pe termen lung? (adica ce inseamna termen lung? 10 ani? 20 ani? la ce ne raportam?)



Gomez..m-ai facut sa rad,dar nu prea e de ras...in fond te gandesti de ce imixtiunile in programul naturii?De ce sa amestecam regnurile?oare natura are ea nevoie de corectie?-eu as zice ca nu,chiar daca exista exemplare nereusite in oricare dintre ele(regnuri) si nu ar trebui sa fie permis accesul pentru a experimenta amestecurile..omul insa este curios si as zice si orgolios,se crede stapan in lumea asta si inceraca sa creeze tot ceea ce mintea lui viseaza..doar ca e nevoie de discernamant si bun simt ca sa stie unde sa se opreasca ...dar eu am invatat ca orice lucru se face cu un scop si acesta poate sa fie in favoarea respectiv defavoarea celor carora le este dedicat! De aci si pana la rezultatele pe termen lung nu mai e decat un pas...experimantam la nivel  macro fara  cheltuieli (decat cele de cercetare si productie) si mai ales fara nici o responsabilitate in caz de esec iar ceea ce rezulta va fi doar "selectia naturala" in conditiile date... ;)

georgette

Aaa..Gomez ,si n am mai amintit un lucru care mie mi se pare natural si nu inteleg cum poate fi trecut cu vederea si anume :ca  aceste  fragmente  de ADN care sint specifice fiecarei vietati si care au aceleasi formule dpdv chimic,sint doar niste purtatori materiali de informatie dar informatia  depusa pe suportul material este cea care face diferenta intre ceea ce va rezulta din amestecuri si ce caracteristici va purta  melanjul;este ca si cum  toata lumea ar circula cu Logan dar asta nu inseamna ca toti sint la fel..

bella_donna

Sunt zeci de ani de cercetari in domeniu.
Discutiile astea nu sunt de cafenea, dupa parerea mea.

georgette

Quote from: gomez99 on February 04, 2010, 09:25:59 PM
revin cu o idee interesanta de discutie pe timp de viscol, ploaie, sau intors cu masina de la sinaia la bucuresti la sfirsit de weekend.

..eu am vazut postul lui Gomez si am considerat ca:
- este deja viscol(cel putin la mine)
-si este weekend.. :D

nu vreau sa neg experimentele de zeci de ani ale nimanui ci doar discutam ca niste amatori , m-am si uitat bine sa vad daca nu cumva am gresit topicul..sunt convinsa ca specialistii discuta subiectele astea intre ei pe alte forumuri iar daca am lezat pe careva imi cer scuze!

bella_donna

Nu-mi doresc sa te simti lezata de comentariul meu.
Recunosc ca mi-l adresasem mie.
Pentru ca poate fi subiect de discutie si la cafenea, dar nu pentru mine.

diana

Scuze ca intervin... mi s-a parut interesanta intrebarea pusa de Gomez... si vreau doar sa mai adaug la cele spuse,  ca organismele obtinute prin inginerie genetica sunt OMG - organisme modificate genetic) - si au si ele rostul lor. Avantajele sunt nenumarate, atat la plante (rezistenta la boli,ger, seceta,  + productivitate etc) cat si la animale - om. Dezavantajul - in cazul oamenilor - sau mai bine spus riscurile la care suntem supusi - ar fi efectele alergenice.
Ganditi-va doar la cazul virusurilor! Unele produc boli la animale dar nu si la oameni! Este demonstrat ca, imunologic vorbind, celulele noastre au fost create parca special pentru (sau in acelasi timp cu) virusurile care le ataca! Daca o celula nu are receptori specifici pentru recunoasterea ADN-ului strain, nu este nici o problema (nu facem "boala")! Cred ca se poate aplica si la OMG-uri din punct de vedere imunologic! Imunogenetica este fascinanta!

Daca stau bine si ma gandesc, mult mai tratate chimic sunt fructele din livada tatei decat OMG-urile pe care le consum - cei drept cele din urma sunt cam fade!


gomez99

trebuie sa recunosc ca inclin din ce in ce mai mult sa ii dau dreptate bella_donnei ca acest subuect nu e unul de cafenea.
da cum tot e viscol si weeked, ma gindesc ca am putea discuta altceva. sa zicem... e oare posibil [si/sau util] sa faci un cozonac din 150 oua?  ma gindesc la un cozonac de dimensiuni obisnuite, in care sa incorporezi 150 de oua, nu la unul record.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

simonaelena

Daca vei folosi 150 oua, sigur nu va avea dimensiuni obisnuite. Doar daca..........folosesti oua foarte mici, mai mici decat cele de prepelita  :D

gabriela jalba

Pastorel are o reteta cu 50 de oua la kg de faina;dar 150???!!!!! de unde ?....
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

penelopa

Quote from: gomez99 on February 06, 2010, 10:08:04 PM
trebuie sa recunosc ca inclin din ce in ce mai mult sa ii dau dreptate bella_donnei ca acest subuect nu e unul de cafenea.
da cum tot e viscol si weeked, ma gindesc ca am putea discuta altceva. sa zicem... e oare posibil [si/sau util] sa faci un cozonac din 150 oua?  ma gindesc la un cozonac de dimensiuni obisnuite, in care sa incorporezi 150 de oua, nu la unul record.
Depinde cate oua de gaina si cate de rata sunt . ;)

gomez99

se pare ca reteta originala a lui pastorel e cu 58 de oua, exista si un catren legat de ea. da se pare ca emis una cu 150 de oua, ca sa explice ca lucrarea se gindeste nu la citi cozonaci faci ci la cite oua pui. "Ci�nd aplici aceasta reteta, nu poti spune : am sa fac trei sau cinci kilograme de cozonaci, ci am sa i�ntrebuintez ati�tea oua. Ouale nu s�int toate la fel si faina nu-i toata deopotriva de uscata. Cu ci�t e mai uscata, cu ati�t i�nghite mai mult lichid (ceteste : oua si rom)."
a gasit cineva pe undeva catrenul despre cozonacul din 58 de oua?
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

luiza

Gomez, uite un extras din "Cozonacii" lui Pastorel (parodie dupa Scrisoarea III)  :D:
"Voi sunteti din neamul nostru?
Prajitura de carpaci!
I-e rusine gospodinei sa va zica cozonaci!"   :)
Si uite un link catre De re culinaria lui Pastorel (cartea este prost scanata dar citibila): http://www.scribd.com/doc/15749877/AlO-Teodoreanu-De-Re-Culinaria1 . Nu pun reteta cu 150 de oua, pt asta ar trebui sa ne mutam la Papa bun  ;).

gomez99

merci de link, e util. reteta o am si eu. da de catrenul de care virbeam stii ceva?
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

gabriela jalba

De Re Culinaria......am citit-o acum 30 si de ani....de atunci mi-a ramas in cap chestia cu 50 oua/kg.....cum a trecut timpul.....
...la " Papa bun", numai daca incerca careva;eu una ,in mintea mea ,am considerat asa o chestie,drept o omleta   ;D
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

luiza

si mie tot a omleta mi-a sunat..  :D am inteles insa ca sunt unii care l-au facut   :-\

@ Gomez nu stiu catrenul, poate este unul dintre cele scrise de el ca raspuns la o cititoare (pag 47-48 din carte).


gomez99

daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999


gomez99

ha, asta n-o stiam! am vazut in japonia preparate alimentare din plastic, cu scop publicitar - pizza spre exemplu - de jurai ca sint natur, da alea erau vindute ca material publicitar. da sa faci oua din chimicale la asta nu ma dusese mintea. oricum, sa fie la ei acolo, eiu am gainile mele.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999