Numele populare (sau comune) ale plantelor

Started by Claudiu, July 16, 2009, 08:19:22 AM

Previous topic - Next topic

Claudiu

N-am idee unde ar trebui sa pun "scrierea" asta. La diverse prea as amesteca cu altele. Nu-mi mai bat capul vor rezolva ei moderatorii daca nu e bine.

Deci ... Barba imparatului.

Scriu cele de mai jos inspirat de controversa de pe forum privind numele de Barba imparatului si de faptul ca in ultima vreme ma gandesc la modul de formare a numelor populare la plante si de o alta denumire populara care am intalnit-o recent (dar despre asta o sa scriu in alta parte - totusi ca sa nu fiti prea chinuiti de curiozitate va fi vorba de o garoafa).

O planta are numele botanic (stiintific) stabilit dupa regulile nomenclaturii binare compus din doua cuvinte, primul indica genul din care face parte specia si al doilea care diferentiaza specia in cadrul speciilor apartinand aceluiasi gen. (Nomele e compus tot din doua cuvinte  chiar in cazul in care genul cuprinde o singura specie).
Numele popular sau numele comun este un nume care este folosit de amatori nespecialisti desi tot mai multi amatori incep sa foloseasca in paralel si numele botanic.
Numele stiintific are anumite avantaje incontestabile si pentru amatori. E acelasi peste tot in lume. Astfel indifferent in ce limba ar fi scrisa o pagina de net cand se vede numele botanic se stie exact despre ce este vorba. Al doilea mare avantaj este ca se refera la o singura specie confuziile nefiind posibile cum se poate intampla in cazul numelor populare caci acelasi nume popular se poate referi la plante diferite.
In acelasi timp nume populare diferite se pot referi la aceiasi planta, uneori aceste mai multe nume fiind folosite in aceiasi zona (pentru aceiasi planta). Aceasta se intampla uneori s icand un nume ia locul altuia (fapt ce se poate intampla in cazurile numelor populare fara nici o regula, caci numele botanice se mai schimba dar asta o fac specialistii prin reclasificari, comasari sau divizari de genuri si conform unor reguli).
Unele nume populare, cum e cel dat in zonele in care plantele sunt native, sunt transmise pe cale orala din generatie in generatie din timpuri stravechi. Uneori  semnificatia numelui si cum s-a format, cheia de interpretare, s-a  pierdut in negura tmpurilor.
Cred ca unele nume populare apar atunci cand o planta noua apare intr-o anumita arie, planta care este placuta de mai multi oameni care o inmultesc si o dau de la unul la altul. Probabil la inceput e desemnata cu nume diferite fie prin import-tradus al unui nume de unde planta e adusa fie un fel de nume rezultat din adaptarea numelui stiintific, fie unul sugerat de anumite caracteristici ale plantei,  pentru ca la un moment dat un nume sa se impuna.
Se poate intampla ca un nume popular sa apara spontan cineva atribuindu-i unei plante un nume ad-hoc desi o stie si sub alt nume. Noul nume place, fie prin rezonanta fie prin semnificatie si e preluat si folosit imediat si de altii.
Cred ca exista si o cale (poate mai redusa  ca frecventa) cand un comerciant pune un nume atractiv unei plante noi pe care o comercializeaza, nume ce se vrea popular nu ma refer la nume omologate de soiuri.
Ar mai putea fi o cale, pe care poate apare spontan, atunci cand cineva nu stie cum se numeste o planta si fiind intrebat ii pune un nume dupa cum crede, nume care apoi e preluat de o alta persoana s.a.m.d. pana devine un nume popular.  Sau are o planta pe care nu stie cum o cheama si ii pune un nume petru el pe care il comunica altora cand este intrebat.
Uneori atribuirea altei plante al unui numelui popular ce apartine unei plante al altei plante ar putea fi generat si de confuzii care apoi e preluat si repetat de persoane care nu cunosc plantele, nici pe cea veche si nici pe cea noua.
O cale de formare a unui nume popular este o anumita descriere cum este si Barba imparatului (desi in unele cazuri eu nu vad nici o asemanare) .  Chica voinicului (parca conturul florii sugereaza o chica de baiat). Tot astfel  a fi Coada calului.
Uneori numele poate fi generat de asemnaraea cu obiecte cum e Boneta imparatului pentru dovlecelul patison.
Alt exemplu ar fi cel de Sabiute folosit pentru Sansevieria trifasciata. Tot pentru aceasta se mai foloseste numele de Planta serpilor – la noi in ultima vreme l-am intalnit mai rar. Acest nume e de inspiratie si imaginatie exotica . Cred ca noi l-am preluat prin traducere din alte limbi. In engleza are si numele popular de Snake plant – adica tot planta serpilor. In engleza pentru aceasta planta am mai intalnit un nume popular, folosit foarte frecvent :  mother-in-law's tongue adica limba soacrei. Noi folosim denumirea de limba soacrei pentru specii de Opuntia.
O alta cale interesanta este cand numele unei plante e asociat cu o anuita arie geografica. De multe ori aceasta arie nu are nimic in comun cu zona din care provine planta. Astfel putem intalni asocierea in nume a cuvintelor  de Ierusalim sau de Peru care indica doar inspiratia exotica in formarea numelui popular sugerand si o zona indepartata.
Totusi de multe ori numele poate indica si corect zona din care provine planta cum ar fi violetele africane, zona de provenienta, Africa (desi cam larga), fiind corect indicata.
Totusi pentru violetele africane se mai foloseste si numele Violete de Parma care indica gresit zona ele nefiind native in Parma, Italia. Ma gandesc ca probabil acest nume a aparut dintr-o confuzie cu unele violete europene cultivate.  Pasiunea europenilor pentru cultivarea violetelor e mult mai veche decat istoria cultivarii violetlor africane.  Primele Violete de Parma ar fi aparut in secolul 16 in Italia.
Cateva date pe pagina Wikipedia :

http://en.wikipedia.org/wiki/Parma_violet

Violetele de Parma, adevaratele, ar avea la origine unele specii de Viola  (genul speciilor de violete adevrate).
Pentru cei mai interesati de aceasta ar gasi date aici:

http://www.amjbot.org/cgi/content/abstract/94/1/29

sau aici, unde se vad si poze:

http://americanvioletsociety.org/Species_N_Cultivars/Parma.htm

Violetele de Parma, cele adevarate, au avut momentul lor de glorie si cica ar fi faimoase pentru mirosul lor. Marturisesc ca nu am vazut niciodata Violete de Parma, cele adevarate. Ori le-oi fi vazut si n-am stiut  asa ca nu pot sa ma abtin sa nu intreb are cineva de pe forum Violete de Parma adevarate si daca da nu face cumva sa le puna si niste poze sa le vedem si noi.
Deci as trage concluzia ca folosirea numelui  de Violete de Parma pentru Violetle africane ar fi gresita si poate ar trebui evitata. Totusi am intalnit-o frecvent folosita pentru cele africane. O puteti vedea folosita si aici:

http://www.gradina-online.ro/Violeta_de_Parma_A3657.html

Nu vreau ca asta sa fie o critica nicidecum, daca cumva cei de pe situl de mai sus citesc asta. Prima asociere a violetelor africane cu numele de Violete de Parma am auzit-o in 1987.
Tot pentru violetele africane am mai intalnit la noi utilizat numele popular de Violete de uzumbura care  ma gandesc ca ar putea avea doua origini:
1. Ar putea fi un fel de de traducere dintr-un nume comun al violetelor africane englez: Usambara-Violet  sau al unui nume popular  german care desemneaza tot Violete de Usambara. care vine de la faptul ca baronul german Walter von Saint Paul-Illaire le-a numit a gasit aceste plante in muntii Usambara si a trimis seminte tatalui sau un botanist german amator. Numele sub care I le-a trimis tatalui sau a fost Violete de Usambara (nu stiu cum suna in germana  )  caci el le-a recoltat in muntii Usumbara din Tanzania. De fapt 13 din 20 de specii cate s-au gasit in natura s-au gasit in acesti munti.
Observatie  numele de Usambara se intalneste si in Namibia dar Muntii Usambara de unde sunt violetele africane se alfla in Tanzania.
2. Totusi sa mentionez ca Usumbura e vechiul nume al orasului Bujumbura din Burundi, tara aflata in nord vestul Tanzaniei iar pe la sfarsitul secolului 19 orasul era un important post militar german in Africa. Iar dupa cum am zis mai sus unul din primii care au trimis seminte de violete africane au fost in Europa a fost  un baron german iar acesta avea o importanta functie in zona fiind comisionar al districtului  Tanga, provincia Tanganika, azi Tanzania.
La noi acest nume popular, Violete de uzumbura  nu l-am mai gasit folosit in ultimii ani si am impresia ca acest nume popular ca se pierde si in engleza intrucat pe majoritatea paginilor web cel folosit e African Violet.
Uneori numele populare se mai pierd schimbandu-se cu altele.
De altfel si numele stiintific poate face referire fie la o descriere, fie la o zona fie la numele unei persoane. Uneori numele este dat in onoarea unei persoane in cazul Violetei africane  numele Saintpaulia e pus in onoarea baronului  german Walter von Saint Paul-Illaire care dupa cum am spus a trimis seminte  in 1892 in Europa pentru tatal sau.
Ironia e ca primele specimene de violete africane au fost trimise in Europa de doi entuziasmati colectori de plante englezi care ar fi primii europeni care le-au vazut si care au colectat si trimis specimene de plante Gradinii Botanice Regale din Anglia, dar specimenele nu au fost in stare suficent de buna pentru identificarea stiintifica.
Totusi se cuvine sa mentionez ca din semintele trimise de baronul german au rasarit plante care au fost rapid indragite castigand popularitate in Germania acestea fiind si la originea primilor hibrizi obtinuti. Din Germania ele s-au raspandit de-a lungul si de-a latul Europei castigand de partea lor mii de pasionati.  Prin 1926 violetele ar fi trecut oceanul devenind o planta de casa extrem de indragita iar la un moment dat a devenit un fel manie-hobby, soiurile nou create  fiind cautate si cultivate cu pasiune devenind adevarate colectii pentru cei care le indragesc.

http://www.thefloweringgarden.com/saintpaulia.htm

Acum cealalta parte a numelui comun cea de violete cred ca e evidenta pentru cei care au vazut violete africane: asemnarea culorii si formei florilor cu violetele europene. Desigur a florilor care mai seamana cu cele salbatice cat de cat.
Azi ar fi si violete africane cu floare galbena. Ciudat sa zici cuiva: am violete galbene  :D
Dar si unele din cele europene au floarea alba sau roz. Cum suna sa ceri cuiva : Da-mi niste violete albe te rog?
Uneori numele popular coincide intr-o anumita forma cu cel stiintific, fiind o prescurtare, o deformare, etc. Astfel pentru violetele africane se poate intalni si ca nume popular Saintpaulia (care e numele botanic al genului).
Acum vreo 10 ani aveam o pasiune mai aparte pentru violetele africane, ca sa zic asa, si-mi place sa-mi amintesc asa ca am putut scrie mai mult.
Nume populare pot apare si din imprumuturi lingvistice cum ar fi folosirea in Ardeal de caralabe pentru gulii, imprumut cear putea veni din maghiara sau germana.
Unele nume sunt interesante, altelei pot parea caraghioase pentru un strain. Astfel pentru cartofi am intalnit in Apuseni denumirea de boabe – bobe (   :-[ nu stiu sa scriu corect, vocala din mijloc, nu  e nici oa nici o, e o-ul ardelenesc cum pronuntam noi uneori  cuvantul soare )
Tot in Apuseni am intalnit folosirea numelui de mazare dat fasolei. 
Desigur in principiu nu poti spune despre un nume popular  ca e gresit el el fiind uneori folosit pe o arie foarte restransa si nefiind nici o regula in stabilirea lui cum ar putea fi considerat gresit?
Insa as zice ca uneori e un nume gresit cand se refera la plante extrem de cunoscute, e raspandit pe o arie foarte mare dar undeva, cumva, un nou nume popular a fost exprimat de cineva care nu cunostea numele popular, cum am zis larg raspandit.
Uneori pot fi plante ce au fost larg cultivate candva, apoi din anumite motive au trecut in umbra pentru ca dupa ani si anis a revina in moda si cum vechiul nume e relative uitat se impune un nume nou.
Acum desigur toate consideratiile de mai sus le-am scris asa in calitate de amator si posibil sa fie si erori in analiza numelor populare pentru plante sau alte interpretari caci in mod sigur s-ar mai putea scrie multe.

Acum dupa aceasta scurta introducere  ;D sa revin la obiect:
Barba imparatului, cand am citit prima data mi-am zis ca nu stiu care e desi numele imi suna  foarte cunoscut.

Am cautat pe net si am gasit urmatoarele:

Mirabilis jalapa -  pentru care mai sunt folosite si numele popular de noptite caci infloresc spre seara si dimineata se inchid si altele. Cand am vazut mi-am amintit ca stiam aceasta denumire pentru planta.

Lychnis coronaria – frumoasa flaore, merita sa o vedeti aici:
http://www.emaramures.ro/Foto/8843/Lychnis-coronaria-sau-barba-imparatului-curcubeu-floarea-cununii
si o descriere a acesteia pe o pagina romaneasca aici:
http://blog.botanicatalog.com/2009/06/10/lychnis-coronaria-barba-imparatului-floarea-cununii/
Am cultivat candva o alta specie de Lychnis (nu stiu care  >:( ) care o aveam sub nume popular de Flaore de foc datorita rosului aprins al florilor.

Sub nume de Barba imparatului de camp am gasit :
http://www.gradinamea.ro/P-barba_imparatului_de_camp-991-10622.html

Am mai gasit si Viola tricolor –
Merita sa cititi gramada de denumiri populare aici:
http://www.gradina-online.ro/Trei_Frati_Patati_Viola_tricolor_A3625.html
Cine i-o fi pus numele de Maschioane salbatice? Nu ma apuc sa caut acum ce inseamna maschioane ca nu mai termin de scris si nici nu-s foarte sigur ca am sa gasesc. Poate stie cineva si scrie.
Acum Viola asta..., cred ca multi si-au amintit ca bunicile noastre, (ale astora ... cum sa ne zic, a celor mai vechi un pic)  numeau panselutele Barba impartului .  :D

Or mai fi desigur si altele cu numele asta.

Ca uite si o poza pe un album care ii da dreptate si lui Vio  :D
http://home-and-garden.webshots.com/photo/2015057150050147079fRUMGc

Gresit sau nu numele se va raspandi dupa cum va place sau nu, floarea sau numele.

O intersanta lista de nume populare – numite nume alternative romanesti o gasiti aici:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Nume_alternative_rom%C3%A2ne%C5%9Fti_de_plante
O lista foarte bogata dar incompleta, de altfel nici nu cred ca s-ar putea face vreodata o lista riguros completa.

Poate stiti si voi unele nume populare curioase sau poate chiar siti cum s-au format acestea sau cum au aparut in zona.
De fapt candva am zis ca ar fi bine sa postam poze cu denumirile populare a plantelor salbatice din zona fiecaruia ca multe se pierd sau nici nu mai se stie ce sunt.

Sper ca nu am prea multe greseli de ortografie ca la o prima vizualizare m-am trezit ca intr-un loc scriam de ... Baba imparatului  :D


martipan

Breeee,dar in linkul dat la violeta de Parma e tot o violeta africana ... nu exista violete de Parma , sunt numite asa gresit ,fara a se confunda cu o specie adevarata .  ;)


ozimandias

 :D
Toata discutia aceasta a pornit de la concursul lui Vio, care s-a insirat dintr-o poza pusa de mine, care am facut-o unei plante crescuta din samanta  :D :D :D

Sa stiti ca si eu tot de "barba imparatului" o stiam. Si, analizand mai bine, mi se pare ca aduce mai mult cu o barba de imparat decat cu o chica de voinic... Daca-i zicea creasta voinicului si o luai din profil, poate semana cat-de-cat cu actualele creste geluite... Dar asa cum e... parca e o barba de imparat (din desene animate stiu, ca in realitate nu am vazut nicioadata, desi fiica mea m-a intrebat daca eram nascuta cand domnea Vlad Tepes  ;D ).

Cat despre celelalte, Georgette, puse de tine, eu le stiam de "buna-seara". Din Constanta am cules prima data seminte de asa ceva, acum 7-8 ani. Si tantiile alea care m-au lasat ca culeg seminte asa mi-au spus ca se cheama, ca isi deschid florile seara.

georgette

Ozi..depinde cat de dimineata se trezeste omu'  :D :D :D..la ora cand plec eu la serviciu sint deschise toate...n-am stat sa urmaresc una si aceeasi flaore sa vad ce face in cursul zilei,cand se deschide si cand se inchide.. ;)
si sincera sa fiu nu stiu de unde a plecat discutia caci e criza mare de timp!

ozimandias

Iti spun eu, Geirgette, ca pe timpul zilei florile se inchid.
Cand ne intorceam de la plaja erau inchise, seara cand ne duceam pe faleza, deschise.
:D

Claudiu

Mati, poate ar merita discutat mai mult pe tema genului Viola, despre Violetele de Parma, si alte violete din neamul violelor cum ar fi panselutele. Am sa deschid o postare noua speciala pentru familia Violaceae.

Cat despre Mirabilis jalapa, floarea lor se deschide spre seara iar dimineata spre pranz se inchide pentru totdeauna. Adica viata florii e scurta dar cum planta e harnica si face zeci de flori nu se observa asta la prima vedere. Mirosul florilor e minunat. Cel mai bine se simte daca aveti un lan de Miarbilis.

martipan

Asta incercam sa clarific si eu , nu trebuie confundata Viola ( care intr-adevar e violeta de  Parma - desi la noi numele nu s-a pastrat ,mai degraba ar merge vioreaua de Parma  ;)) cu Saintpaulia , violeta adevarata,la care facea referire si imaginea postata de tine .

myosotis

Sa mai completam ceva. Mana maicii domnului = Lonicera ? cu flori albe, si Caprifoi = tot o lonicera , dar cu flori rosii.

einsteinitza

Mana maicii domnului este varietatea urcatoare, iar Caprifoiul este varietatea arbust.Sau asa inteleg eu.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

gomez99

mina maicii domnului = lonicera = caprifoi
e posibil ca prin alte parti sa se cheme caprifoi si varianta cu flori rosii da de cind ma stiu eu n-am auzit la noi pe cineva (exceptind pe cei care au facut hobby din cresterea florilor) care sa spuna ca exista caprifoi rosu.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

penelopa

Eu cred că "Lonicera" e denumnirea ştiinţifică, iar "mâna maicii domnului" şi "caprifoi" sunt denumiri populare, indiferent de culoarea florilor. :)

Ionela

"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

Rux

Apropo de ce zice Cluadiu cu numele de mazare dat fasolei ,in Ardeal .
Am trait o astfel de experienta pe pielea-mi proprie chiar in casa socrilor mei . Sint o fana declarata a mazarei mazare .Asa ca inchipuiti-va ce bucurie (acum 22 de ani !) cind soacra-mea ma anunta ca o sa avem la masa mazare !
Oare puteti sa va inchipuiti stupoare mea cind m-i s-a adus fasole  in farfurie ???
Dar puteti sa va inchipuiti ce mutra am facut cind ,solicitind  explicatii ,am aflat ca fasole-i mazare ,ca mazare nu se prea maninca in zona ,ca nu se cultiva ,asa ca   fasolea-i   fasole  si mazarea tot fasole  ;D ;D ;D Castigatoare  Fasolea!

Si ce buna-i mazarea cu friganele !!!!!

Ionela

Care va sa zica se confunda mazarea cu fasolea prin Ardeal...  ::) Nici asta n-o stiam.  +hypno
"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

Rux

Ionela ,acuma nu stiu daca este prin tot Ardealul confuzia asta ,dar sigur ,in zona asta ,la tara ,e clar ca asa este .
Nici acum ,dupa atatia ani ,desi le-am spus , desi STIU diferenta ,ei tot asa zic .. singura diferenta este ca eu ACUMA STIU !!!!

penelopa

Aşa cum nu înţeleg eu de ce în Moldova se spune la mălai = făină de porumb, iar la pepene galben= zămoşi  ???
Păi, din grâu tot "făină" este iar pepenele roşu e la fel de zemos ca şi cel galben. ;D

Marmoset

De malai stiam, dar de zamosi nu stiam, Pene!  :D :D Am trait atatia ani in Moldova si n-am auzit niciodata spunandu-se asa la pepenii galbeni! ???

penelopa

Soacră-mea şi acum le zice zămoşi. :) .... şi doar a fost profesoară. ;D

Marmoset

 :D :D :D Ei, atunci cu profa' nu ma pun! Dar eu tot n-am auzit niciodata de zamosi!  +hypno :-*

Ionela

Iar la pepenele verde se zice harbuz :D :D Pene, esti o buna cunoscatoare a regionalismelor moldovenesti. Sa va mai dau unul: la varza se zice... curechi :D :D De papushoi (adica porumb) cred ca ati auzit ;D
"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

Marmoset

Ionela, nu uita de barabule, de pichioci, de caltzuni...!  :D :D

IONUT

pepenele galben are fructe rotunde si intens aromate(turkestan) zemoase,si alte soiuri cu fructe alungite si inecacioasa de aci si denumirea de zemosi sau inecaciosi  dupa gusturi de...

Ionela

Marmo, de barabule stiu, dar celelate doua :o Vai de capul meu! Alea ce inseamna??  +hypno
"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

Marmoset

 :D :D :D Ionela, pichiocile sunt tot cartofi (mai mici, si copti in rola, sau in cuptor, sau in jar), iar caltzunii sunt niste sosete groase, din fir de lana, impletite pe 5 andrele.
P.S. La croset, in Moldova, se mai spune inglitza!  :D :D