Ardei iute, gras si gogosari.

Started by Mosu Tuti, June 09, 2009, 08:36:28 PM

Previous topic - Next topic

einsteinitza

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

penelopa

Quote from: claude on December 23, 2011, 02:30:34 PM
Quote from: penelopa on December 22, 2011, 11:02:25 PM
Pe mine m-ar interesa sa-mi recomandati niste seminte de ardei iuti neornamentali  :)... unii  potrivit de lungi, foarte iuti, astfel incat sa-i ajunga si sotului cele peste 40 borcane de 800 g pe care si le pune in fiecare toamna si care nu-i ajung pana in primavara  :(

atatia ardei iuti mananca sotul tau?  :o   :o :o
Da, Claude, cate 7-8 la o portie de mancare  ;D ... mananca ardei iuti si cu branza  =))
Ce-i drept, si eu mananc, dar numai la ciorbe  si 1-2 acolo ... ;D

bunicutz32

Quote from: Mihaelacph on December 23, 2011, 03:25:24 PM
Da, daca soirile sunt hibride, nu mai iese din samanta acelasi lucru in anul urmator
Detaliez un pic diferenta dintre hibrizii F1 si soiurile cu polenizare libera la ardei.
Hibrizii F1 sunt plante obtinute din incrucisarea controlata a doua linii omogene, si reprezinta o generatie uniforma, cu plante asemanatoare din toate punctele de vedere. In urmatoarea generatie, plantele obtinute din semintele produse de F1 vor avea caractere separate in orice combinatie posibila dintre parintii originari, sau chiar caractere noi, sau mai exact exprimari diferite ale caracterelor. De exemplu se incruciseaza un soi de ardei cu fructe rosii cu unul cu fructe galbene. Hibrizii F1 vor avea toti fructe rosii (caracter dominant) dar in urmatoarea generatie vom avea plante cu fructe rosii si plante cu fructe galbene, in anumite proportii, depinzand de caracterul genelor si numarul genelor implicate. Aceasta separare are loc pentru fiecare caracter asa incat combinatiile posibile sunt in numar foarte mare, mai ales ca intervin si gene modificatoare, actiunea unei gene asupra mai multor caractere, actiunea mai multor gene asupra aceluiasi caracter etc. Foarte complicat, dar ideea este ca hibrizii se vor separa si nu vor fi asemanatori decat intr-o mica proportie. Din aceasta cauza nu merita salvarea semintelor produse de hibrizii F1.
Soiurile cu polenizare libera cuprind plante cu aceleasi caractere care se transmit in generatiile urmatoare. Aceste plante au aceleasi gene si prin combinarea lor rezulta acelasi lucru. Soiurile au fost stabilizate de-a lungul a numeroase generatii si isi pastreaza caracterele atat timp cat nu se incruciseaza cu alte soiuri.
Si acum specificul ardeiilor: toate speciile de ardei sunt autogame adica se fecundeaza cu polen propriu, fara probleme de fertilitate. DAR sunt si facultativ alogame adica se polenizeaza usor si cu polen strain, de la alte plante din acelasi soi, aceeasi specie sau chiar de la o alta specie. Proportia polenizarii incrucisate poate ajunge la 90% in conditii favorabile de compatibilitate, conditii meteo si prezenta polenizatorilor. Asa incat se pot obtine seminte "pure" ale unui anumit soi numai daca se izoleaza plantele pentru a preveni polenizarea incrucisata cu polen de la alt soi. Exemplul clasic este transmiterea iutelii de la ardeii iuti la ardeii grasi crescuti in apropiere, o proportie oarecare din semintele luate de la ardeii grasi respectivi producand plante cu fructe iuti (iuteala fiind caracter cu transmitere dominanta).

penelopa

Mie imi convine aceasta "polenizare incrucisata" cand este vorba de ardei kapia. :) Intotdeauna, plantez ardeii iuti langa ardeii kapia. ;)

einsteinitza

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

claude

Pentru ca in felul asta i se iutesc toti, ca sotul ei mananca doar ardei iuti  :D
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

einsteinitza

Da, dar slab. Inteleg ca Florin vrea din cei foarte iuti!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

penelopa


hapylica

Mie imi plac ardeii kapia mari si dulci!!! +dns Deja au germinat semintele in caserola!Le-am pus pt. ca au crestere tare inceata si vreau sa pun si in solar!


claude

Eu as vrea, daca are cineva de vanzare, cateva seminte de ardei si gogosari, heirloom, nu hibrizi
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

einsteinitza

Claude, fa o cerere la Banca de Gene. Acolo gasesti chiar ce cauti. Urmareste lista, alege sa fie din zona asemanatoare cu a ta, si ai adevaratele seminte heirloom.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

claude

Es, eu am intrat o data pe site-ul bancii si nu m-am descurcat...iti cere numele soiului, alte chestii si recunosc cu toata jena ca nu am gasit nimic  +ham
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

einsteinitza

Intri la formularul doi, apoi intri la Informatii- Baza de date si scrii de ex cucurbita-apoi alegi care-pepo apoi varietatea- apesi pe blank.
Iti arata codul varietatii si zona de colectare. Faci cu copy pastela ce te intereseaza, sa fie din zona ta.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Lenny

Claude, scuza-ma, imi place topicul, am multe de invatat de la voi, dar aici, nu ma descurc! Am cautat pe net produsul heirloom si am dat de rosii, nu de gogosari! Citez : "In intreaga lume exista aproximativ 7500 de soiuri de rosii. Dintre acestea, tomatele Heirloom devin din ce in ce mai populare deoarece sunt foarte rezistente la diverse boli si totodata sunt si foarte gustoase". N-am cautat bine?

claude

Si la ce nu te descurci? Heirloom inseamna ca nu e hibrid, sunt soiuri vechi ce se cultivau prin gradini pe vremurti, nu stiam si nu stiu nici acum care e termenul in romaneste  +ham  Iar eu caut ardei si gogosari pe sistemul asta, deci sa fie soiuri de pe vremea bunicii, nehibridati  :D
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

bunicutz32

Quote from: claude on March 03, 2012, 08:13:10 PM
Si la ce nu te descurci? Heirloom inseamna ca nu e hibrid, sunt soiuri vechi ce se cultivau prin gradini pe vremurti, nu stiam si nu stiu nici acum care e termenul in romaneste 
Heirloom inseamna mostenire iar referitor la soiuri s-ar traduce in romana prin traditional. In termeni foarte stricti sunt soiuri heirloom cele ameliorate la nivel de gradinar sau fermier, aparute prin selectie empirica pe parcursul a numerosi ani si generatii. In general se considera heirloom soiurile aparute pana la al doile razboi mondial prin efortul individual, nu printr-un program de ameliorare stiintific al unei institutii (companie, universitate etc.). De exemplu la tomate Cuore d'Albenga este considerat soi traditional dar Italian Red Pear Selezione Franchi este soi modern, obtinut de catre compania Franchi prin selectia unor plante din Cuore d'Albenga. Sau Buzau... poate parea soi traditional fiindca a fost obtinut in anii 50'-60' (probabil la Statiunea de Cercetare Legumicola Buzau) dar este soi modern, obtinut printr-un program de ameliorare pe baze stiintifice. Toate soiurile traditionale sunt soiuri dar nu toate soiurile sunt traditionale.
Si acum: soi este o populatie de plante care se pot incrucisa intre ele pastrandu-si caracterele de la o generatie la alta, in ansamblul populatiei, chiar daca unii indivizi sunt usor diferiti de marea majoritate. Hibrizi F1 sunt plantele obtinute prin incrucisarea dirijata a doua plante diferite sau doua populatii continand plante identice genetic in interiorul lor dar diferite intre populatii. Generatia F1 este uniforma, toti indivizii fiind identici genetic si ca aparenta, dar daca acesti indivizi se incruciseaza intre ei urmatoarea generatie F2 va avea indivizi diferiti. De aceea nu merita salvate seminte de la plante hibride, fiindca in urmatoarea generatie nu vor arata ca parintii decat intr-o mica proportie.

penelopa

Bunicutzule, esti o comoara la casa (pardon, la forumul  :D) omului! +hug
Sorb, cu nesat, toate informatiile oferite de tine! ;)

ps. Lenny, ti-am zis ca aici esti pe "maini bune"! ;)

einsteinitza

Bunicutz, asta inseamna ca degeaba pastram semintele de la ardei, gogosari rosii, daca sunt soiuri hibride- si majoritatea sunt- iindca ceea ce obtinem in anul urmator nu va avea legatura cu planta mama.
In schimb, daca cumparam seminte de soiuri, acestea se vor pastra in timp din punct de vedere al caracterelor.
Nu stiu insa daca pe plicurile de seminte selectionate din comert sunt mentionate aceste lucruri, adica daca este soi sau hibrid, ar fi obligatoriu zic eu.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

IONUT

plicurile cu seminte hibride au inscriptionat langa numele hibridului F1(prima generatie) pentru cei curiosi semintele hibride se obtin din doua soiuri diferite(formele parentale-parintii)un soi reprezinte plantele mama si celalalt plantele tata,de la acestea din urma se recolteaza polenul atunci cand este copt in recipiente de sticla sterile,se intervine asupra plantelor mama,mai exact asupra florilor inlaturandu-se staminele cu o penseta speciala,imediat ce floarea se deschide si cu un betisor cu vata se scutura pe pistil din polenul recoltat sau acesta se introduce direct in polenul din recipient,daca se intampla ca o floare sa se deschida fara a se face aceasta polenizare artificiala floarea respectiva se inlatura,evident ca anual se produce si samanta celor doi parinti
dupa cum se vede este destul de greu din acest motiv samanta este scumpa,

einsteinitza

Ionut, dar la acesti hibrizi cum se obtin urmatoarele loturi de seminte,d aca prin semanarea semintelor din fructele respective nu ies plante identice, atunci cine da plante identice? De la cine recoltezi seminte?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

IONUT

am specificat in postarea anterioara ca anual se produce si samanta celor doi parinti,acestia sunt loturi separate,bunaoara anual obtinem trei feluri de seminte,cele hibride cele ale plantelor mama si cele ale plantelor tata,la rosii eu imi obtin in felul acesta semintele unui hibrid romanesc e adevarat ca anul acesta nu am decat cca 200 de seminte dar sunt multumit

einsteinitza

Am inteles, deci pastrezi parintii.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

gabriela jalba

Ce bine ar fi sa intrati mai des,amindoi!!!!  +rsp
Eu nu mai pun din plicuri. Imi aleg cei mai cei ardei si ii las de saminta. Pina acum mi-a mers bine. Poate n-or degenera varietale,drept anul asta  :)
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

bunicutz32

Quote from: gabriela jalba on March 04, 2012, 11:50:39 AM
Eu nu mai pun din plicuri. Imi aleg cei mai cei ardei si ii las de saminta. Pina acum mi-a mers bine. Poate n-or degenera varietale,drept anul asta  :)
Este in regula si salvarea semintelor din gradina proprie. In felul acesta se pastreaza si se perpetueaza varietati adaptate conditiilor locale si se pastreaza gene folositoare indeosebi pentru calitati gustative si rezistenta la stress de diverse feluri. Si eu fac treaba asta cu cateva varietati (soiuri) de tomate, pe care le cultivam in gradina de (zeci de) ani, "mostenire" de la o bunica. Si caut la toate gradinaresele asemenea varietati locale, pe care pe pun bine in colectie. Asta este de fapt spiritul miscarii "heirloom", pastrarea si perpetuarea varietatilor locale pentru folosul gradinarilor.
Acum probleme mai practice referitor la subiect: pentru ca ardeii (de orice categorie horticola grasi, iuti, gogosari, capia, boia etc.) se incruciseaza foarte usor (desi sunt plante predominant cu autofecundare), este relativ usor de obtinut samanta "pura" in cantitati mici de la plantele care ne plac si vrem sa le perpetuam anii urmatori. Cel mai simplu este de izolat o ramura a plantei de ardei cu un saculet din tifon (sau material dintr-o perdea veche). Facem asta dupa ce planta a produs primele fructe si ne-am convins ca este ceea ce vrem. De pe ramura care urmeaza sa fie izolata se indeparteaza fructele si florile deschise apoi se acopera cu saculetul de tifon asa incat sa nu poata patrunde insectele polenizatoare iar dupa o saptamana (sau 10-14 zile) se indeparteaza saculetul si de se marcheaza fructele formate cu o ata colorata de exenplu (sau o eticheta de plastic pe care sa scriem soiul, daca vrem sa fim pretentiosi). De la aceste fructe se recolteaza semintele la maturitatea deplina a fructului.
La tomate este mai simplu fiindca se incruciseaza foarte rar, adica nu trebuie facut nimic deosebit decat sa alegem cele mai bune fructe de la cele mai bune plante. DAR, atentie exista soiuri (indeosebi de "cherry" originare din specia pimpinelifolium si unele soiuri cu frunza intreaga, asemanatoare celei de cartof) care au stilul florii mai lung decat tubul format de antere si se pot incrucisa usor cu alte soiuri. La aceste soiuri trebuie izolate inflorescentele.
Vinetele sunt tot plante cu autofecundare dar se incruciseaza usor, la fel ca ardeii. La vinete se pot izola flori individuale, care nu s-au deschis inca, cu pungi mici de hartie, cum sunt cele de farmacie. Pe punga se scrie data iar dupa 3-4 zile se indeparteaza si se marcheaza fructul format.