Cartoful

Started by turturica, April 29, 2009, 10:29:08 AM

Previous topic - Next topic

turturica

Are cineva putina experienta in cultivarea cartofilor ?
Eu voi pune zilele astea cartofi, n-am mai cultivat pana acum asa ceva, sunt curioasa daca le va merge bine

turturica

am gasit cate ceva - din Gradinaonline:

Pentru cultivarea cartofului este de preferat un teren care sa contina un pamant usor si bogat in substante hranitoare. Terenul se lucreaza din toamna efectuandu-se o aratura adanca de 25-30 cm, apoi aplicadu-se gunoi de grajd, aproximativ 15-20 tone la 5000 mp. Primavara solul se niveleaza si se ingrasa suplimentar cu un amestec de mranita si cenusa.

In vederea obtinerii de productii mari si timpurii, tuberculii trebuie sa fie sanatosi, iar la plantare este recomandat ca sa fie deja incoltiti.

Plantarea cartofilor se va face cat mai devreme, recomandat la inceputul lunii martie in zonele mai calde si in jurul datei de 15 aprilie in zonele mai reci.

Pentru protejarea culturii de brumele tarzii de primavara, se vor folosi adaposturi din folie de polietilena.

Se recomanda pastrarea unei distante de 30-35 cm pe rand si de 60-70 cm intre randuri, cuiburile facandu-se la adancimea de cca 13-15 cm. Tuberculii incoltiti se asaza cu grija pe o parte pentru a nu li se rupe coltii, cei mari putand fi taiati in doua, astfel incat fiecare parte sa aiba cate 2-3 colti.

Ingrijirea culturii de cartofi

Cand lastarii au ajuns la 10-12 cm se praseste, apoi dupa 2-3 saptamani se mai face o prasila, cand se musuroiesc plantele.

Cultura trebuie udata si ingrasata suplimentar pentru a obtine productii mari, prima oara la 10-15 zile de la rasarire, apoi dupa 10-20 zile.

Pentru prima recolta se desface cu grija pamantul din jurul tufei si se culeg numai tuberculii mai mari (de marimea unui ou). Pamantul se trage la loc, se uda si se reface musuroiul pentru a se forma noi tuberculi. Este necesar sa se foloseasca numai soiuri care formeaza tuberculi cat mai devreme, dintre care mentionam: Ostara, Sirtema, Resy, Desiree, Semenic etc.

Principalii constituenti ai cartofului
sunt : apa 74,68%, hidrati de carbon 22%, protide 1,88%, lipide 0,14%, saruri minerale 1,06%.

Cenusile contin mai ales saruri de potasiu, 1 kilogram de cartofi furnizand organismului circa 5g de potasiu.

Cartoful este bogat in vitamine din complexul B, dar nu trebuie neglijata nici cantitatile de vitamina C si K. Sarurile minerale ale cartofului sunt evident in functie de calitatea solului - doliu, calciu, magneziu, precum si oligoelemente : fosfor, fier, mangan, cupru, sulf.

Proprietatile cartofului
- sanatos, hranitor, foarte digest - mai ales copt in coaja lui
- aliment energetic permis diabeticilor, obezilor si tuturor celor predispusi la ingrasare
- aliment de balast ce inlesneste functiile intestinale
- anti-ulceros
- cicatrizant

extractul (sucul crud) este un bun diuretic, un calmant si cicatrizant al mucoaselor digestive si un eficient antispasmodic.

Indicatii de utilizare ale cartofului
- ca leguma: intretinator general al sanatatii, artritism, obezitate, diabet;
- extract crud : gastrite, ulcere gastrice si duodenale, dispepsii hepatism si litiaza biliara, constipatie, hemoroizi, scorbut;

Am mai fasit in fermierul.ro :

Cartoful face parte din randul plantelor care dau recolte foarte bune daca le dai ce au nevoie.

-In primul rand, cartoful se cultiva pentru mai multe scopuri: consum timpuriu, consumul din timpul verii, consumul din toamna-iarna-primavara, hrana animalelor.

Pentru fiecare scop trebuie sa se cultive alte soiuri.
Pentru consum timpuriu, soiuri care formeaza foarte repede tuberculi.
Pentru consumul de toamna-iarna, soiuri cu repausul germinal lung.
Pentru hrana animalelor soiuri cu continut ridicat in amidon.

Pentru fiecare tip de soi sunt necesare anumite cerinte tehnologice pe care trebuie sa i le dam daca vrem sa obtinem recolta cea mai mare.

- O alta problema pe care trebuie sa o stim este aceea ca planta de cartof are un sistem radicular slab.
Nu patrunde adanc in pamant si are putine radacini; din aceasta cauza trebuie cultivat in soluri usoare, cu un continut mai mic de argila, soluri care nu opun o rezistenta deosebita la patrunderea radacinilor.
In zona podzolurilor, acest lucru este mai greu de realizat, dar exista pe suprafete mai mici asa numitele cartofisti, care trebuie folosite cu multa grija in folosul plantei de cartof.
Tot din cauza ca sistemul radicular al cartofului este slab, folosirea ingrasamintelor este obligatorie.In primul rand a gunoiului de grajd, care este un ingrasamant complet pentru cartof.
Daca se mai dau si ingrasaminte chimice, este si mai bine, dar gunoiul de grajd sa nu lipseasca.
Din aceasta cauza, cultura cartofului da cele mai bune rezultate la fermierii care au si animale.
Acestia folosesc pentru hrana animalelor cartofii mici, pe cei taiati sau chiar culturi speciale de cartof, iar gunoiul de grajd ii ajuta sa obtina productii bune de cartof.

-Spre deosebire de marea majoritate a plantelor de cultura, cartoful degenereaza, astfel ca, treptat, obtinem productii din ce in ce mai mici.
Degenerarea este cauzata de viroze sau de conditiile climatice mai putin favorabile, deci este vorba de o degenerare provocata de boli sau fiziologica.
Din pacate, indiferent de cauza degenerarii, aceasta nu poate fi depistata la tuberculi dupa infatisarea lor.
Aici se face cea mai mare greseala, deoarece astfel de tuberculi sunt frumosi la vedere, iar gospodarii ii opresc pentru samanta.
Dar se fac greseli si mai grave cand se opresc tuberculii mici, care, de regula, provin de la plantele cele mai bolnave de viroze sau cele care au avut cele mai mari suferinte fiziologice.Din aceasta cauza, cartofii de samanta trebuie schimbati, reinnoiti, o data la trei ani in depresiunile intra si extra montane, o data la doi ani in zona platourilor si depresiunilor intracolinare si in fiecare an in zona de campie (stepa si silvostepa).

In ultimul timp s-a umplut tara cu vanzatori de cartofi pentru samanta, romani sau straini, dintre care unii nu sunt corecti.
Vand cartofi pentru consum, din cei mici, deci care nu sunt buni nici pentru consum, la pret de cartof pentru samanta.
Din aceasta cauza, nu trebuie sa se cumpere cartofi pentru samanta decat daca au certificat de recunoastere emis de cei desemnati in acest scop de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei.

-Din cauza ca formeaza tuberculi in pamant, pentru a crea conditii bune pentru acestia trebuie sa se faca obligatoriu musuroi mare.
Cartoful da productii mari numai in cazul cand se mentine planta verde pana la maturitatea ei naturala.Deci, numai daca se combat bolile si daunatorii.
Pentru a face corect aceste lucrari, cultivatorii de cartof trebuie sa tina o legatura stransa cu inginerii specialisti de la centrele agricole comunale.
De la ei afla cand este momentul optim pentru combatere, cu ce produse anume, cum se face tratamentul, care produse sunt puse gratuit la dispozitie de catre Ministerul Agriculturii si Alimentatiei etc.
Spre deosebire de alte lucrari, produsele pentru combaterea bolilor si daunatorilor se schimba, iar aparitia daunatorilor si bolilor difera de la un an la altul, in functie de conditiile climatice ale anului.

-Recoltarea cartofilor atunci cand avem nevoie de ei pentru consum nu ridica probleme deosebite.
Recoltam 2-3 cuiburi si ii ducem la bucatarie.
Dar recoltarea definitiva, in toamna, trebuie sa stim ca presupune respectarea anumitor conditii.
In primul rand, cand se scot din pamant, tuberculii nu se strang imediat.
Se lasa 3-5 ore la soare.
Se mareste, astfel, rezistenta lor in timpul pastrarii din timpul iernii.
Dar nu mai mult de 3-5 ore.
De regula, pana la amiaza se face scoaterea, iar dupa masa strangerea (culesul) tuberculilor.
Daca se lasa mai mult timp la lumina, coaja tuberculilor se inverzeste si in ea se formeaza o substanta toxica pentru om si animale.
Un alt lucru care trebuie stiut este acela ca, in timpul stransului tuberculilor de pe camp, trebuie sa avem multa grija ca sa nu-i strangem si pe cei bolnavi, taiati sau cu alte vatamari, deoarece ii strica si pe cei sanatosi, care trebuie pastrati peste iarna.
Cei vatamati, cat si cei mici se strang separat si se dau imediat ca hrana la animale, cel mai bine fierti.

Dr. doc. st. Matei Berindei



penelopa

Dragă Turturico, s-ar putea să stai singurică printre cartofi  :D
Nu ştiu  câţi se mai încurcă şi cu leguma asta aducătoare de gândaci de Colorado  :o
Eu, una, NU!!!! :(


turturica

ei, eu i-am plantat !
am pus straturi succesive de pamant si mranita , a doua zi a plouat ; ce sa vreau mai mult ?
va tin la curent
si le-am dat si vecinilor (si din stanga si din dreapta ) cativa tuberculi
am pus 33 de cartofi, cate unul in cuib

myosotis

Turturico, ai pus cartofii in gradina sau la camp ? Eu am pus anul trecut in curte, de experiment. Acum am o punga cu cartofi de samanta, cumparati din comert. Se pare ca e deja cam tarziu sa-i pun.

larisa

Nu e tirziu ,Myo .Lumea se grabeste sa-i puna repede in pamint pentru a avea cartofi noi ,timpurii .Noi mereu am pus in perioada de 1 mai si cartofi si porumb si fasole  si am avut mereu productie mai buna decit soacra-mea care se grabea sa puna in pamintul rece .Noi puneam cind aveam liber si eram toti acasa ,nu ma uitam ce face vecinul ,eu nu dispuneam de timpul lui,faceam cind puteam

costieanuconstantin

nici noi nu am plantat nimic in gradina, timpu' si pamantu' foarte rece , am dus niste rasaduri acolo pt calire si le-a fript bruma !!!!!  >:(   :'(, am pregatit solu' cu discu' si freza si sa vedem saptamana asta !!!!?? :-\

turturica

acum cateva zile i-am pus, oricum n-am ajuns mai devreme !

fasolea si porumbul ma asteapta, si ploua si astazi...

myosotis

Cartofii i-am pus in jur de 10mai. Acum au cca 15cm inaltime. Deocamdata le merge bine si au rasarit  toti. Ai vostri ce fac ?

turturica

ai mei au vreo 12 cm, unii dintre ei abia rasar. Zilele trecute i-am musuroit

atila

Ai mei sunt infloriti, din pacate, desi am trecut de trei ori (doar eu, plus colocatarii casei mele) gandacii au scos deja pui si sambata asta, daca nu ploua, va trebui sa stropesc de gandaci. Cu altceva nu stropesc, pentru ca ii fac pentru mine si ma doare sufletul sa mai pun si eu umarul la "sanatatea" mea!
Niciodata nu este prea tarziu sa te asiguri -http://forumasigurari.luxdesign28.ro

einsteinitza

Daca stai sa te gandesti, Gandacul asta de Colorado e cel mai tare daunator, cum apar cartofii, cum apare si el.Nu exista scapare, Restul daunatorilor prin gradina ii ai sau nu, dar asta, e terbil de teneace.Mereu la datorie! :-\
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

atila

si ai vazut ce frumos hiberneaza in pamant? Cum da ceva mai bine caldura se trezeste si incepe sa (beep) si sa depuna oua. Si asta cat e ziua de mare. Traiasca unchiul SAM!!!!!!
Niciodata nu este prea tarziu sa te asiguri -http://forumasigurari.luxdesign28.ro

einsteinitza

Ca si carabusii.Sun din aceeasi familie. ;D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

gabriela jalba

Intrebare:
are cineva cartofi violeti? nu roz,violeti ! (cica se poarta violetul  ;) )
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

costieanuconstantin

sunt un soi special, se foloseste de regula la mac donalds

gabriela jalba

Pai,are cineva? Vreub si eu citiva de saminta.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

gomez99

da cartofii de la McD nu sint cartofi, sint o pasta de cartofi cu felurite alte chestii, trecuta prin masina ca sa arate a cartofi pai si congelata.

acu, legat de cartofi, tocmai ma conversai cu un nenea irlandez, care crede ca eu am 10 hectare de gradina p+1+mansarda, si care spune amestecarea de gainat de gaina in cimpul de cartofi reduce semnificativ atacurile daunatorilor inclusiv gindacii de colorado. a mai auzit cineva de treaba asta?

daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

gentiana

bunicii mei puneau gainatul de gaina  separat si il lasau sa inghete peste iarna ca sa se sterilizeze si il foloseau la rasadnita si  la zonele cu plante mai sensibile
nu-mi aduc aminte sa fi folosit la cartofi
ma mir de irlandezi,ca ei folosesc gunoi de grajd si un amestec de ferigi si muschi de prin turbarii(ca sa imbunatateasca pamantul,mai ales in zonele aride de coasta;stiu ca mai folosesc in amestec ceva sfarmatura de scoici si gainat de pasari de mare)
nu ma intreba proportiile sau de ce ca nu stiu,doar am vazut

stefana

Quote from: gomez99 on March 12, 2010, 09:22:32 PM
da cartofii de la McD nu sint cartofi, sint o pasta de cartofi cu felurite alte chestii, trecuta prin masina ca sa arate a cartofi pai si congelata.
Poate asa o fi mai nou :D da' cand mai mergea fii-miu la Mc (ca acu ii e jena, zice ca e prea mare pt asa ceva) erau siiigur cartofi-cartofi. Nu era usor de pacalit cu surogate de cartofi prajiti ...

myky

Quote from: gomez99 on March 12, 2010, 09:22:32 PM
da cartofii de la McD nu sint cartofi, sint o pasta de cartofi cu felurite alte chestii, trecuta prin masina ca sa arate a cartofi pai si congelata.

acu, legat de cartofi, tocmai ma conversai cu un nenea irlandez, care crede ca eu am 10 hectare de gradina p+1+mansarda, si care spune amestecarea de gainat de gaina in cimpul de cartofi reduce semnificativ atacurile daunatorilor inclusiv gindacii de colorado. a mai auzit cineva de treaba asta?



da eu am auzit, se facea solutia intr-o galeata se inmuia matura in ea si se stropeau cartofii

Stefanmadalin

A auzit cineva de rasaduri de cartofi?

einsteinitza

Nu prea cred ca ezista, fiindca la cartof radacina e un tubercul. Deci cartoful nu se inmulteste prin seminte ci prin tuberculi. E cea mai neproductiva varianta, odata ce dintr-un tubercul scoti peste zece cartofi, in acelasi an.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Stefanmadalin

Uite cum arat un rasad la mine,am vreo 10,la toamna va comunic ce-a iesit si cum am facut.