Plante bolnave.

Started by Mosu Tuti, July 16, 2009, 06:13:22 AM

Previous topic - Next topic

Mosu Tuti

Nu stiu daca am postat unde trebuie, dar sunt foarte suparat. Plantele din gradina s-au inbolnavit. Va rog sa va dati cu parerea.  http://mosulica.sunphoto.ro/Plante_bolnave . Am pulverizat plantele cu Topsin M 70. 1Gr. / 1 litru de apa. Cam in cat timp se vor vedea rezultatele ? Nultumesc de raspuns. Mosu Tuti.

myosotis

Mosu Tuti, nu cred ca trebuie sa-ti faci griji pentru hrean. Asta creste ca buruienile. Rupe frunzele bolnave. Vor da altele.

Claudiu

Tocmai vroiam sa raspund la hrean cand vad ca Myosotis a si scris.

La fel vroiam si eu sa zic. Rupe frunzele si eventual pune-le pe foc. Mai ales ca majoritatea celorlalte par sanaoase.
De fapt asta e o prima masura generala, indepartarea frunzelor bolnave.
Hreanul e o planta foarte rezistenta si rareori o vezi atacata. Am citit ca uneori ar putea avea probleme cu Albilita, fluturele ala alb ale carui omizi fac uneori ravagii la varza iar hreanul e din familia verzei. Chiar si atunci daca apar, pe arie mica, omizile se culeg cu mana.
Atentie! Putini fluturi sunt daunatori agriculturii asa ca nu va apucati sa starpiti fluturii.
Am mai vazut frunze ca ale tale dar nu am dat importanta.

Despre cealalta nu-mi dau seama din poza ce ar putea fi.
E bine de indicat si numele plantei sau macar pozata in intregime poate cineva ghiceste ce planta ar fi. Stiind numele plantei un indiciu de pornire poate fi lista de boli frecvente familiei din care face parte planta.
Zici ca frunza s-a albit complet.
Cum? (ca nu vad din poza)
Parerea mea:
Daca pe frunza apare ceva ca un puf alb e vorba de fainare. Un nume comun al atacului unor fungi care dau un aspect de ca acoperit cu faina.  Trebuie stiut planta pentru ca acest aspect e dat de diferiti fungi pentru diferite plante. Adica fainarea e produsa de fungi diferiti la plante diferite chiar daca aspectul e acelasi. Desigur sunt si grupe de plante care sunt atacate de acelasi fung care da fainarea. Tratamentul se face cu fungicide specifice. Pe plic ar trebui sa scrie: combate fainarea la ... si urmeaza o insiruire de plante.

Uneori aspectul de frunza alba poate fi dat de afectiuni numite generic cloroze. Nu se mai produce suficienta clorofila sau e distrusa si frunza ia un aspect verzui deschis-galben, galben spre alb fara a putea vedea ceva suspect la suprafata frunzei  in afara de culoare. Cauzele clorozelor pot fi foarte multe. Atacuri de fungi, insecte, stresuri de gen prea multa apa, prea putina, lumina, probleme de temperaturi, deficiente de nutritie.
Uneori pot fi grave in acest caz se extind la toata planta, planta se debilizeaza si moare.
Destul de frecvent pot aparea si doar accidental la cateva frunze.

Alte pareri? Ca nu-s specialist.


Pe vremea asta ploioasa pot aparea diferite boli. Nu toate sunt catastrofale.
La aparitia unei boli sau unui daunator tratamentul se face numai atunci cand aceasta depaseste sau se estimeaza ca va depasi un asa numit prag economic de daunare - adica costul tratamentului sa nu depaseasca pagubele care s-ar produce in lipsa lui. Desigur asta se refera in principal la culturile mari. Dar si in gradinile mici se poate aproxima.
Altceva este cu tratamentele care se fac preventiv atunci cand se stie ca in zona bantuie o anumita boala intr-o anumita perioada sau cand anumite conditii meteo favorizeaza dezvoltarea unor boli.
Se mai intalneste si notiunea de tratament facut la avertizare. Aceste avertizari ar fi emise de centrele de protectie fito-sanitara ce functioneaza zonal. Sincer nu stiu unde ar putea fi aflate aceste avertizari. Cineva mi-a zis ca dai un telefon la centru si intrebi .. :D Probabil ca emit buletine pentru societatile agricole mari.

Nu stiu cum ai facut dilutia la Topsinul de care zici dar pe plic, se indica cantitatea de apa necesara. Nu incerca sa le faci mai concentrate ca poate fi de rau atat pentru plante cat si pentru restul. Mai tare nu insemna automat mai bine.



georgette

e posibil sa fie mana! a plouat la tine cu soare? atunci se maneaza de obicei plantele cel mai usor..in cazul acesta o stropire cu zeama bordeleza ar remedia situatia..desigur ca si ruperea frunzelor se impune pt siguranta! nu ti face prb pt hrean...eu am vrut sa l scot dintr un colt al gradinii si de fiecare data a reaparut la fel de viguros caci are radacini pivotante puternice iar planta se regenereaza usor!

Mosu Tuti

Buna seara. Da georgette, a plouat cu soare. Am auzit si eu de MANA, dar am crezut ca mana este rezultatul unui proces fizic. (ploaia cu soare genereaza mici lentile pe frunze si in locul de focalizare, temperatura poate ajunge la valori distructive.). Asa am crezut eu, dar vad ca mana se numeste si o boala sau in genere, tot ce determina imbolnavirea plantei.  Ciuperci microscopice, distrugeri ale loviturilor de ghiata, boli generate de microbi sau virusi, sau din cauza surplusului de umezeala (conditii meteo). Asta incerc eu sa inteleg. Se pare ca fiecare fel de imbolnavire necesita un alt fel de tratament.  Nu este posibil ca, cauze diverse sa genereze aceiasi boala cu aceleasi forme de exteriorizare si acelasi tratament. Am punctat problema cu Hreanul, caci ma interesa daca este posibil ca o planta sa fie bolnava si de la ea sa se imprastie in toata gradina. Se pare ca sunt pisalog. Mosu Tuti.

georgette

Nu esti pisalog deloc! Si este normal ca atunci cand ceva nu e clar sa incercam sa lamurim...altfel ne am imprastia in cele patru zari si nu ne am mai intalni aci...si sa stii ca (dupa observatiile mele), necazurile aduc oamenii impreuna mai mult decat bucuriile ;) !Nici eu nu stiam ca exista arsuri bacteriene,am auzit acum doua zile acest lucru..sint in 'sapaturi' pt ca e posibil ca tocmai acestea sa mi afectat fucsiile...deci toti sintem in cautarea unei rezolvari! ;)
Acum referitor la mana,nu am aprofundat fenomenul ..,de cand eram copil stiu ca mana strica tot:rosii,pomi,flori ,vita de vie si asta cand se intampla ca proces fizic ,cum spui tu! gandidu ma acum ,banuiesc ca are loc un proces complex, biochimic ,avand in vedere temperaturile dezvoltate pe o arie f restransa si gradul mare de umezeala..sporii diferitilor  fungi exista pretuntindeni iar atunci cand au conditii care sa catalizeze dezvoltarea lor ..apare boala si manifestarile cunoscute de noi ( si nu numai..)
Si inca ceva: nu te mai gandi ca din cauze diverse nu se poate genera aceeasi boala..dupa mine se poate ajunge intr-un loc printr o multitudine de cai..asa si cu boala..de ex.tuberculoza nu este generata doar de o singura cauza si totusi atunci cand apare si se manifesta se trateaza ca atare.
Succes si sa auzim de bine! :)

myosotis

Quote from: Claudiu on July 16, 2009, 09:51:34 AM
....La aparitia unei boli sau unui daunator tratamentul se face numai atunci cand aceasta depaseste sau se estimeaza ca va depasi un asa numit prag economic de daunare - adica costul tratamentului sa nu depaseasca pagubele care s-ar produce in lipsa lui. ...

Ca bine zici. La asta ar trebui sa ne gandim tot mereu, mai ales cand e vorba de propria gradina, nu numai la culturile mari, zic eu. Ca daca te costa 1kg de rosii de 10 ori mai mult ca la piata, si mai au si aceeasi cantitate de chimicale (uneori prost administrate din lipsa de experienta), de ce sa te mai chinui sa le faci in propria curte  ???
Referitor la hrean, am gasit in urma cu vreo luna, mai la baza tufei de frunze, doua frunze mari, complet albe. Nu aveau nici un semn de boala. Le-am rupt impreuna cu altele, pentru ca imi acopereau niste plante din apropiere.
Mosu Tuti, da, exista boli, care o data aparute se pot imprastia la mai multe plante. Dar... numai in anumite conditii. Ce ai tu la hrean,  nu cred ca se imprastie. Am avut si eu, dar nu a aparut la alte plante. Nu am facut nici un tratament. Evit cat pot sa folosesc chimicale.

Mosu Tuti

Buna ziua, Va multumesc ptr. raspunsuri si interes. Cred ca am inteles ce inseamna " cu crestere controlata". Am in solar doua soiuri de Rosii.
1.- Scund, 50-80 cm. Frunze groase si colorit puternic, tufa bogata. De abea acum a inceput sa fructifice. Cred ca sunt de toamna. Nu sunt bolnave.
2.- Plante inalte, cam 2m. firave, colorit palid, frunza subtire. cu fructificare puternica, foarte multe ramuri. Pline de Rosii. Tocmai astea s-au imbolnavit. Ha ! Cand asteptam si eu prima Rosie din solar. Le-am stropit cu Topsin M 70. Parca s-au mai inveselit. De abea astept sa le stropesc a doua oara. Sunt cu ochii pe ele ca "pe butelie". Nu mi-a placut niciodata sa dau rateuri. Sa speram sa se termine totul cu bine. Mosu Tuti.

myosotis

Ce intelegi prin foarte multe ramuri  ??? Nu ai rupt copilii ? Daca sunt de tip "lunga, slaba si zaluda" e ceva in neregula cu ele.
Momentul coacerii nu depinde numai de soi. Trebuia sa faci rasaduri de prin ianuarie si la sfarsitul lui februarie-inceputul lui martie sa le treci in solar - asa aveai rosii mult mai devreme.