TotalMush Community

DESPRE GRADINI => FLORI SI IERBURI DE GRADINA => Topic started by: gomez99 on November 05, 2008, 03:59:37 PM

Title: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on November 05, 2008, 03:59:37 PM
Zorele (morning glory, ipomee)
Plante urcatoare, anuale (in Romania) din familia foarte mare a Convulvaceelor (peste 1000 de inregistrari).
Floare in forma de trompeta, de regula alba la baza si corola in felurite culori.
Extrem de populare in trecut, au inceput sa fie evitate in ultimii ani datorita foartei puternice tendinte invasive. In statele din sudul SUA si in Australia sint declarate buruieni. Incepind din 2007, in Arkansas e interzisa prin lege cultivarea lor.
Se autoinsaminteaza iar semintele au o rata naturala de germinare peste 80% si o viabilitate mare, pina la 5 ani. Se pot cultiva si la umbra si la soare, dar se simt cel mai bine in semiumbra, cu soare pina la ora 2-3 dupa-amiaza. La majoritatea zorelelor, florile se deschid de dimineata ca sa se inchida dupa amiaza. Infloresc din iunie pina la primul inghet. Nepretentioase la sol. Nu se recomanda pentru ghivece.
Desi nu are ventuze sau circei, si nici nu stringe atit de tare ca iedera, zoreaua poate sugruma plantele cu tulpina mai frageda sau sufoca pe cele mai marunte aflate la nivelul solului sau in spatele frunzelor ei.
Zorelele sufera relativ usor mutatii de culoare, atit prin polenizare libera cit si prin variatii de temperatura sau a compozitiei solului, iar cei mai multi hibrizi sint destul de instabili. De regula, dupa 3-4 ani de cultivari succesive din seminte, hibridul tinde sa revina la una dintre formele care au stat la baza mutantului. Daca se doreste pastrarea unui anume hibrid, se recomanda colectarea unei cantitati mai mari de seminte de la sursa, si folosirea lor treptata in decursul a 3-4 ani. Se poate inmulti si prin marcotaj la sol.
Datorita usurintei cu care produce mutatii, exista un numar relativ mare de soiuri inregistrate. Deoarece diferentele sint citeodata minore, uneori chiar si expertii confunda un soi cu altul. In Japonia exista o veche traditie in cultivarea zorelelor, in ultimii ani producindu-se soiuri foarte spectaculoase prin manipulari de laborator. Cea mai cunoscuta varietate este “Mount Fuji” care prezinta 6 sau mai multe dungi colorate late, dispuse radial in jurul unui centru de culoare, pe fond alb, sugerind un soare.

Varietatile “Traditionale” la noi
Ipomoea pupurea. Inflorescenta albastru-violacee pe corolla, care poate deveni violeta spre partea a doua a zilei. Alb in mijloc. Nu am gasit nici un nume inregistrat pentru aceasta - probabil- cea mai veche varietate de zorea cultivata.
Crimson Rambler (Ipomoea pupurea). Inflorescenta rosu-violacee, alb in mijloc.
Grandpa/Papa Ott. (Ipomeea pupurea). Inflorescenta albastru-inchis pe corola, rosu-violacee in mijloc.
Heavenly blue (Ipomoea Tricolor). Inflorescenta albastru ceruleum, mai mare ca la celelalte, alb in mijloc.
Pearly Gates (Ipomoea pupurea/Ipomea tricolor). Inflorescenta alba.

Aparute la noi in ultimii ani:
Milky way (Ipomoea nil). Inflorescenta alba cu irizatii albastrui. Nervurile sint colorate albastru pal.
Rebecca (Ipomoea purpurea). Inflorescenta alba cu nervuri roz.
Caprice (Ipomoea nil). Inflorescenta alba cu irizatii roz. Nervurile sint colorate roz pal. Usor de confundat cu Rebecca.
Blue star (Ipomoea purpurea). Inflorescenta bleu, cu nervuri de culoare mai inchisa.
Pink parasol (Ipomoea purpurea). Inflorescenta roz, cu nervuri de culoare mai inchisa.
Candy Pink (Ipomoea purpurea). Inflorescenta complet roz, fara punct alb, sau cu punct alb foarte mic.

Mai putin cunoscute/cultivate la noi:
Ensingn (Convolvulus tricolor) O varietate pitica, neurcatoare, cu flori in 2 sau 3 culori (roz, rosu, albastru, bleu, galben), dispuse concentric pe corola, intotdeauna cu galbenul in mijloc.
Moonflower (Ipomoea alba). Inflorescenta alba, parfumata. Frunze trilobate. Se deschide numai in cursul noptii. Confundata uneori cu Pearly Gates, dar care nu este parfumata si se deschid numai dimineata.
Black knight/Kinola (Ipomoea pupurea). Hibrid din Blue, de un albastru foarte inchis.
Flying saucers (Ipomoea nil). Inflorescenta alba, cu dungi subtiri radiale, albastre, rosii, roz, bleu.
Carnivale (Ipomoea nil sau acuminata?). Inflorescenta mare, cu dungi neegale ca latime, dispuse radial pe corola, unul dintre cei mai instabili hibrizi.
Sunspot (Ipomoea luteola). Inflorescenta portocalie cu centrul galben. Florile sint mai mici ca la Ipomoea purpurea.
Cameea (Ipomoea camea). Inflorescenta alba cu irizatii roz.
Cardinal Climber (Ipomoea quamoclit). Inflorescenta rosie, in forma de stea cu 5 colturi, cca. 2 cm, cu frunze pinate.
White star (Ipomoea quamoclit). Inflorescenta alba, in forma de stea cu 5 colturi, cca. 2 cm, cu frunze pinate.
Scarlet Climber (Ipomoea hederifolia). ). Inflorescenta rosie, in forma de pentagon, cca. 2 cm. Florile sin mult mai rar distribuite decit la purpurea.
Beach Morining Glory, Zoreaua de nisip (Ipomoea Violaceea). Inflorescenta albastru ceruleum, mai mare ca la celelalte, alb in mijloc. Rezistenta la sol nisipos si atmosfera salina. Se deschide numai noaptea. Deseori confundata cu Ipomoea Tricolor.
Zoreaua japoneza (Ipomoea nil). Originara din asia, inflorescenta rosie sau albastra, nativ prezinta o dunga subtire alba pe marginea corolei. Sta la baza majoritatii hibrizilor japonezi.
Zoreaua Indiana (Ipomoea Acuminata). Originala din sudul asiei-pacific. Inflorescente mari, uneori cu colturi proeminente, sugerind o stea – roz, bleu sau cu dungi colorate. Sensibile la temperature scazute, mai putin prolifica decit purpurea.
Zorele galbene (Ipomoea lutea). Inflorescenta galbena, mai mica decit cea a pupurea. Infloreste toata ziua.

Cum spuneam, exista multe mutatii, unele dintre ele extrem de asemanatoare, asa ca foarte posibil sa gasim nume diferite pentru exemplare a caror inflorescenta pare identica. Eu am listat aici numai denumirile inregistrate care mi s-au parut importante pentru Romania. Pe de alta parte genul contine mult mai multe grupe, iar eu nu mi-am propus sa fac un inventar al lor.
informatii compilate dupa diverse surse.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gabriela jalba on November 05, 2008, 09:49:32 PM
Daca vrei sa-ti atragi blesteme,sfatuieste pe cineva sa-si puna zorele!!!!!
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Claudiu on November 06, 2008, 12:11:24 AM
:)

Puneti zorele.

Sunt excelente pentru garduri, chioscuri si dimineata-s o splendoare infloritoare.

Invazive? La noi nu prea cred. N-am vazut nici un camp infestat cu zorele. Ce se intampla in alte tari, in alta clima, e alta poveste. E drept samanta cazuta in gradina poate sa va umple de ele dand impresia ca ar fi invaziva. Dar nu e ca buriana, se distruge usor daca ati rupt-o. Radeti usor cu sapa pe unde au crescut aiurea si scapati. E drept alte seminte vor incolti dar mai radeti iar (e suficient nu trebuie sapat din greu). Enervante sunt buruienile la care daca ramane un pic de radacinuta in pamant o iei de la cap (si buruiana este orice planta care creste pe teren cultivat fara a fi dorita acolo, altfel orice planta merita iubita). La zorele poate fi enervant daca "pierdeti" seminte in arii unde aveti arbusti (desi uneori se completeaza frumos). Eu aveam problema asta la crizanteme dar nu ma suparam. Eu eram de vina, crizantemele pe langa gard iar pe gard aveam zorele anume puse. Cele care se urcau pe crizanteme le rupeam la radacina si se uscau singure si daca nu reuseam sa le indepartez imediat pe cele crescute nu era o tragedie.

Curatatul gardului sau al chioscului poate fi un pic de osteneala,  dar nu prea mare.
Daca aveti un loc unde ati face un umbrar dar inca nu s-a intins via sau iedera sau n-a crecut nu stiu ce arbust in fata si puteti lega niste sfori de sus si fixate jos cu o sarma, anul acela veti avea un umbrar vesel.

Daca aveti o buturuga, sau ceva gramada care anul asta va incurca si numai in toamna sau ceva mai tarziu veti putea scapa de ea semnati zorele pe langa si zorele vor creste frumos acoperind ce nu va place. Puteti acoperi chiar si un pietroi (desi pietrele pot fi tare decorative) sau niste betoane ce inca nu le puteti indeparta. In plus daca aveti timp in timpul verii sa aranjati zona de care nu ati avut timp primavara o puteti face fara parere de rau, la anul puteti semana iar si in plus munca cu semnatul lor e usoara, nefiind plante mofturoase. Si un copac il poate inviora la baza, nu are cum sa-l sugrume :) Insa pot incurca  plantele mai slabute cum ar fi si daliile.


Un singur sfat nu semanati cu pumnul, ca orice floare are si ea nevoie de spatiu. Daca rasar prea multe, calcati-va pe suflet si mai rariti (de asta eu nu prea eram in stare, dar e spre binele lor.) Deci nu ingramaditi dar nici rare ca stalpii de telegraf.

Daca aveti un gardulet (chiar de mica inaltime) cam sec poate fi inviorat repede. Daca aveti un loc gol pe care vreti sa-l inviorati faceti un suport din 3-4 pari de fasole fixati in pamant la 30-40 cm distanta si legati la varf cu o bucata de sarma si semanati zorele, veti avea o nota foarte placuta in monotonie. Se pot improviza multe, e o planta cuminte si foarte maleabila in acesta privinta. Ii place soarele dar se comporta bine si la semiumbra. Si e o planta rezistenta la boli si insecte. Insa ii mai trebuie apa cand e prea seceta.

N-am avut soiuri aparte numai cele doua culori "clasice" desi mi-am dorit. Daca nu gasiti  nu stiu ce culoare nu suferiti prea tare, e numai o iluzie, cand avem numai albastre ne plac cele rosii si invers. Dar asta nu inseamna sa nu apreciati diversitatea sau sa nu aveti preferinte.

Cum eu nu mai am gradina nu pot decat sa recomand linkuri, sper sa va placa ce vedeti aici:

http://www.geocities.com/ResearchTriangle/Lab/7150/

(mergeti si in jos pe pagina si la alte pagini indicate puteti gasi sugestii de semnat-aranjat)


Scuze Gabriela, n-am facut-o cu intentia de a te supara. Dar vezi ca unuia pot sa-i placa iar tu cine stie ce probleme ai avut cu ele.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on November 06, 2008, 09:21:02 AM
erwin, cred ca holbura/volbura e una dintre versiunile salbatice - rochita rindunicii.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Claudiu on November 06, 2008, 09:27:36 AM
Ceea ce la tara poarta denumirea populara de  "Volbura" sau "Holbura" sau "Rochita-randunicii" este specia Convolvulus arvensis

aici gasiti cateva date
http://ro.wikipedia.org/wiki/Volbur%C4%83

Volbura introdusa in America este invaziva fiind o planta neautohtona (in America) care s-a adaptat perfect si elimina plantele de acolo, luandu-le locul neavand dusmanii si concurenta din tarile de unde a fost adusa (care sa-i limiteze expansiunea).

Daca in gradina o buruiana se inmulteste prea tare comparativ cu alte buruieni si pare greu de starpit putem spune ca se comporta invaziv. Insa in gradina o buruiana  are putine concurente, de regula plante cultivate care "nu prea lupta pentru teritoriu" si in plus buruiana are toate conditile sa prospere, apa si ingrasamant.

Cu denumirea populara de "Zorelele" este specia Ipomoea purpurea (cititi ipomea purpurea) si este din America Centrala . Exista si alte specii ale ordinului Ipomoea  luate in cultura. Nu am citit despre ele ca ar fi invazive pe la noi. Nu stiu cum se comporta in alte tari americane.

Gasiti cateva date aici;

http://en.wikipedia.org/wiki/Ipomoea_purpurea


Cele doua se aseamna fiind din aceiasi familie:  Convolvulaceae

In timp ce  Volbura este o planta autohtona de care se scapa greu, considerata buruiana dificila, in culturi Zorelele sunt cultivate ca flori si nu sunt dificil de inlaturat cele ce rasar din semintele cazute de anul trecut.

Nu confundati Zorelele cu Volbura ca e de rau.

Se poate ca pe alocuri datorita asemanarii sa fi primit si denumirea populara de "Volbura"

Problema cu denumirile populare este ca se poate referi plante din specii diferite si din cauza asta poti consta ca doi oameni nu se inteleg si pe deasupra fiecare are dreptate.

Dar parerea mea e ca cine a vazut odata Zorele nu le mai poate confunda, totusi s-ar putea pacali crezand ca volbura ar fi ceva soi de-al zorelelor.

E bine ca a aparut aceasta discutie pentru ca vroiam sa spun ceva.

La tara inainte taranul cunostea denumirea a o multime de plante, burieni, copaci, arbusti.

Am constata o pierdere a informatiei.  Multi tineri de la tara nu mai stiu asa multe si toate devin buruieni. (uneori le inventeaza noi nume da nu se mai intelege decat cu cei carora le-a spus cum le zice el)  Fenomenul s-a intamplat datorita neglijentei, neintentionate as zice, a parintilor care au inceput sa aiba un servici, copii merg la scoala si multi sunt putin angrenati in muncile specifice. Cei care mai stiti cite una alta faceti ceva sa nu se piarda stiinta noastra.
Referitor la copii de la oras fenomenul e si mai evident chiar daca au parinti de la tara. E pacat.
Credeti sau nu o fata de 17 ani (mai demult nu acum) nu stia cum se numeste banalul nostru crin alb (cei mai comuni in gradina sunt  Lilium candidum si Lilium regale) ) de gradina adica nu stia ca se numesc "Crini" (nu ma refer la denumirea botanica) si doar forma e inconfundabila. Stia de Hippeastrum si de alte flori de ghiveci ca se numesc crini dar nu il cunostea pe cel de gradina. Nu era vina ei si cred ca nici a parintilor care cred ca pur si simplu nu si-au dat seama.
Ce vreau sa zic, cei care aveti copii aratatile plantele, invatatii cum se numesc, aveti rabdare daca e mai geru mai ales pentru cei dela oras care stau la bloc. Faceti-o cand sunt la o varsta frageda, mai mari nu vor avea timp. Mergeti cu ei la gradina botanica, in parcuri oriunde pot invata. E pacat ce se intampla. Multi nu stiu sa recunoasca un fag, un stejar, un frasin. Nu vorbesc de altele mai grele. E greu de recuperat mai tarziu. In plus invatati de mici sa observe diferentele veti creste spiritul de observatie al copiilor.

  Ajungem sa stim o gramada de lucruri despre tot felul de plante aduse de cine stie unde si nu stim cum arata o patlagina, un brusture, o traista ciobanului  ...
  Un album se poate face si cu buruieni si e interesant, pe bune. Din pacate nici eu nu m-am gandit la timp
  Sper ca n-am suparat pe nimeni.
  
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on November 06, 2008, 09:43:58 AM
myky, cred ce ai tu e tot o ipomoe, se numeste "pana indianului" e evident de ce, da nu stiu acu cum o cheama pe ea la catalog.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: myky on November 06, 2008, 10:23:43 AM
io n-am zis ca nu stiu cum o cheama pe ea, este o Ipomoea lobata/mexikoi csodahajnalka, decat ca nu-i stiu pedigree-ul :D
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Erwin on November 06, 2008, 12:42:28 PM
Eu vorbeam de asta care se vede aici http://en.wikipedia.org/wiki/Ipomoea_purpurea
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on November 06, 2008, 12:59:22 PM
Claudiu, este de admirat  dragostea ta pentru plante dar nu putem obliga copii să aibă aceeaşi pasiune  cu a noastră.
Şi eu m-am născut la ţară dar am descoperit florile  foarte târziu. Pe la 20 de ani.
Până atunci ştiam  puţin despre plante, în funcţie de cum eram nevoită să intru în contact cu ele.
De exemplu,  ştiam de "moţoi" (  mai târziu am aflat că în alte locuri i se zice "ştir") fiindcă mă trimitea maică-mea să adun iarbă pentru porc. Nici în ziua de azi nu ştiu cum se numeşte o altă buruiană de-o culegeam pentru vacă: la noi (Brăila) i se spune "căpriţă". Despre denumirile ştiinţifice ... ce să mai zic  ;D ...nici bietele animale nu ştiau ce mănâncă, dar le  înfulecau cu plăcere  ;)
Mama îndrăgea florile şi aveam curtea plină de ele. Dar nici ea nu le cunoştea la toate  denumirile . Ştia însă să le îngrijească şi să le iubească. Nu mi se pare grav.

Iar acum, că m-am făcut mare,  sunt îndrăgostită de toate  plantele şi-mi dau toţi banii pe ele în defavoarea altor nimicuri muiereşti (ţoale, bijuterii, încălţări etc.  -  farduri şi cosmetice, nu, că astea-mi plac  ::))
Şi ... NU SUNT ÎN STARE SĂ LE REŢIN DENUMIRILE ŞTIINŢIFICE  >:(

Aşa că, măi Myky, ce  te dai mare cu pedigree-ul ăla  că tot zorea mexicană rămâne (ia revezi, mata,  la pag. 18 în Grădina lu' Pene)  :D

Partea proastă e că aceste zorele exotice nu prea fac seminţe.
Eu n-am reuşit să văd  o sămânţă dar să şi adun de la mexicana mea  >:(
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: myky on November 06, 2008, 01:27:27 PM
n-ai inteles, tocmai ca nu ma dau mare, si seminte au facut, dar eu le-am plantat tarziu si nu sunt coapte.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Claudiu on November 06, 2008, 04:16:04 PM
Sigur ca nu putem obliga copii. Dar la varste mai mici sunt incantati sa faca explorari si sa afle cat mai multe :) La o anumita varsta sunt incantati si de o excurie in gradina daca stii sa o prezinti asa.

Tocmai despre disparitia aceasta a denumirilor plantelor noastre (si a altor lucruri) vorbeam. Cu noi cei mai in varsta s-a produs masiv, dar mai putem recupera ceva, dupa noi cred ca e gata :) E drept satele incep sa reintinereasca pe alocuri, dar este o ruptura intre generatii.

Cred ca s-ar putea face un album cu plantele salbatice, de la buruiana la ce copac o fi cu mentiunea locului fotografiei, data eventual numai luna, si eventual alte denumiri populare din alte zone si daca cumva se afla si cea stiintifica. Eventual 2-3 poze cu stadii, floare, radacina daca o smulgeti din gradina :)

Cred ca cei care mai stiu, cunosc a face bine sa transmita la cat mai multi.

Cati de pe forum stiu cum arata pirul?

E totusi zestea noastra.


Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: ozimandias on November 06, 2008, 04:27:06 PM
Ce vreau sa zic, cei care aveti copii aratatile plantele, invatatii cum se numesc, aveti rabdare daca e mai geru mai ales pentru cei dela oras care stau la bloc.
Eu fac chestia asta... desi nu-s prea tare in denumiri  ::).
Si acum, ca o gluma... aveam cam 10 ani si am vazut un vitel (probabil prima data) de aproape. Si de incantare, de emotie... am stigat tare la gazdele care-l cresteau: uitati un mietel (pentru ca sincer, nu prea stiam care-i diferenta intre un miel si un vitel  :D)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gabriela jalba on November 12, 2008, 09:04:24 PM
Nici eu nu am reusit sa string nici o saminta de la zoreaua asta mexicana.....Imi pare tare rau ca frumusele-s stelutele alea rosii. Myky,stringele asa cum sint semintele si se maturizeaza ele in timp. Poate-poate!!!!
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: myky on November 12, 2008, 09:09:32 PM
io o sa merg la magazin sa mai iau un pachet, daca vreti sa-mi spuneti, ca sunt doar 10 seminte in el si nu putem sa-l impartim.
semintele de la florile mele sunt crude rau, v-am spus ca le-am plantat tarziu.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gabriela jalba on November 12, 2008, 09:18:28 PM
Eu vreau. De unde le iei? Eu m-am uitat prim metro,practiker si kaufland(ca atit e la Iasi) si nu am vazut.!!
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: myky on November 12, 2008, 09:20:14 PM
de la gradina de sud. e un magazin de flori, mai micut da au de toate, de acolo si-a luat ozi acalipha aia cu moatele-n sus.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: stefana on July 09, 2009, 11:01:49 AM
Mi-au inflorit zorelele albe pe balcon (la birou, ca acasa n-am atata loc disponibil  :D )
(http://inlinethumb19.webshots.com/2514/2667153540101198585S425x425Q85.jpg) (http://home-and-garden.webshots.com/photo/2667153540101198585ygDeiZ) (http://inlinethumb38.webshots.com/43365/2848774790101198585S425x425Q85.jpg) (http://home-and-garden.webshots.com/photo/2848774790101198585LaLABM)
Nu-s chiar atat de miniaturale cum par, doar frunzele au crescut foarte mari.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on July 09, 2009, 11:09:03 AM
la mine in curte frunzele tuturor zorelelor sint uriase, flori aproape deloc. nu au inflorit decit crimson rambler si japonezele. celelelate se lungesc si infrunzesc.

(http://wgyz7a.bay.livefilestore.com/y1prKa1rsypJQWfr7Rl1dPCFKA_UMFmZmVL-n-encrdFfHEfLNrKDZ62t3Arkp3oTLwVpO4jDQCSAGJtJxVDn9hCBorGHRqpvjr/IMG_9257.JPG) (http://[http://wgyz7a.bay.livefilestore.com/y1prKa1rsypJQWfr7Rl1dPCFKA_UMFmZmVL-n-encrdFfHEfLNrKDZ62t3Arkp3oTLwVpO4jDQCSAGJtJxVDn9hCBorGHRqpvjr/IMG_9257.JPG)

(http://wgyz7a.bay.livefilestore.com/y1pHqgEW4nh1Arj6l56gKQuYFgT4Sb2jlPPfQYnJMKVpVrv6zQwxoQ3AtU0z4XmDA87FCsPLIPD5vkziZL85uTcmw/IMG_9266.JPG) (http://wgyz7a.bay.livefilestore.com/y1pHqgEW4nh1Arj6l56gKQuYFgT4Sb2jlPPfQYnJMKVpVrv6zQwxoQ3AtU0z4XmDA87FCsPLIPD5vkziZL85uTcmw/IMG_9266.JPG)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on July 26, 2009, 05:49:01 PM
au inflorit si cele galbene, dar sint mult mai mici decit ma asteptam
(http://ro.fotoalbum.eu/images/30612/136779/00000053.jpg) (http://ro.fotoalbum.eu/images/30612/136779/00000053.jpg)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gabi_gabriella on July 26, 2009, 11:25:38 PM
Prima e tare faina !!
Eu le-am semanat tarziu, si nu stiu daca o sa apuce sa infloreasca .
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gabriela jalba on August 13, 2009, 09:10:07 PM
(http://thumb5.webshots.net/t/55/555/2/5/98/2516205980091567945FeuQnF_th.jpg) (http://entertainment.webshots.com/photo/2516205980091567945FeuQnF)  si una rosie ca o steluta : (http://thumb5.webshots.net/t/55/555/0/22/67/2995022670091567945dVtPTH_th.jpg) (http://entertainment.webshots.com/photo/2995022670091567945dVtPTH) (nu e ca a lui Gomez; frunza o are ca toate celelalte)
    Gomez ,bicolora e mortala. Si alea galbene! Cit le urasc eu,dar galbenaaaa....parca m-ar tenta...
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on August 14, 2009, 10:35:36 AM
cred ca astea rosii ale tale sint surori cu alea galbene ale mele ca semana tare la forma.
numa sa pot stringe seminte de la ele ca sint la 5 metri inaltime
http://ro.fotoalbum.eu/images/30612/136779/00000057.jpg (http://ro.fotoalbum.eu/images/30612/136779/00000057.jpg)
http://ro.fotoalbum.eu/images/30612/136779/00000058.jpg

cred ca ceea ce ai tu e Ipomea coccinea iar a mea e Ipomea quamoclit
oricum, astea rosii ale mele sint foarte vivace - ca sa nu zic invazive, un singur fir a umplut citva metri de gard. da la inflorit stau mai prost.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on August 16, 2009, 11:57:23 AM
inca o japoneza inflorita. asta e un fel de lila.
http://ro.fotoalbum.eu/images/30612/317846/00000020.jpg (http://ro.fotoalbum.eu/images/30612/317846/00000020.jpg)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: zi_inflorata on August 16, 2009, 03:09:36 PM
la mine in curte frunzele tuturor zorelelor sint uriase, flori aproape deloc. nu au inflorit decit crimson rambler si japonezele. celelelate se lungesc si infrunzesc.

(http://wgyz7a.bay.livefilestore.com/y1prKa1rsypJQWfr7Rl1dPCFKA_UMFmZmVL-n-encrdFfHEfLNrKDZ62t3Arkp3oTLwVpO4jDQCSAGJtJxVDn9hCBorGHRqpvjr/IMG_9257.JPG) (http://[http://wgyz7a.bay.livefilestore.com/y1prKa1rsypJQWfr7Rl1dPCFKA_UMFmZmVL-n-encrdFfHEfLNrKDZ62t3Arkp3oTLwVpO4jDQCSAGJtJxVDn9hCBorGHRqpvjr/IMG_9257.JPG)

(http://wgyz7a.bay.livefilestore.com/y1pHqgEW4nh1Arj6l56gKQuYFgT4Sb2jlPPfQYnJMKVpVrv6zQwxoQ3AtU0z4XmDA87FCsPLIPD5vkziZL85uTcmw/IMG_9266.JPG) (http://wgyz7a.bay.livefilestore.com/y1pHqgEW4nh1Arj6l56gKQuYFgT4Sb2jlPPfQYnJMKVpVrv6zQwxoQ3AtU0z4XmDA87FCsPLIPD5vkziZL85uTcmw/IMG_9266.JPG)

sunt foarte frumoase, gomez. Patreaza-mi si mie, te rog, seminte din asta albastra dungata - caut de anul trecut culoarea asta - am vazut  bolta unei case din jurilovca - atunci cand ma intorceam din concediu - acoperita de zorele de culoarea asta- si arata magnific.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on August 16, 2009, 05:01:35 PM
daca reusesc sa string, pastrez. nu am vazut pina acum nici o fructificare. si nu sint asa de prolifice cum sint cele comune, probabil ca la casa respectiva erau multe fire. insa e decorativa si prin frunze si asta imi place mult.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gabi_gabriella on August 16, 2009, 08:55:04 PM
Faine toate japonezele tale,  Gomez!!
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: zi_inflorata on August 16, 2009, 09:01:40 PM
multumesc, Gomez. Tu le-ai cumparat din romania? (- semintele, adica).
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on August 16, 2009, 09:20:27 PM
nu, le-am primit din japonia.

LE: M-am prins de ce anul trecut nu am avut seminte de la quamoclitul meu rosu: imediat ce se coc, la prima miscare a tufei se dsparge baca si semintele sar care incotro.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on August 19, 2009, 02:10:26 PM
Din zoreaua aia roşie, Gomez, eu pot aduna seminţe (am şi eu de 2 ani şi nu ştiam că e .... "japoneză"  ;))
Pândeşte şi tu pe-aia albastră cu alb şi poate îmi dai şi mie o sămânţă.  ;D  Chiar e  deosebită!
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on August 19, 2009, 02:26:18 PM
aia albastra e japoneza aia rosie e sudamericana :D
pindim la zorele incepind de spatamina viitoare. chiar ma gindeam, cineva care are un gard mai lung intors spre soare, oare n-ar vrea sa faca un pool de resurse urcatoare? stringem fiecare o saminta doua si stim ca putem lua de acolo in caz de ceva.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on August 19, 2009, 02:38:59 PM
Eu aş putea să fac aşa ceva, dar mă enervează că toate căţărătoarele mele puse la gardu' cu vecinu' Gheorghe îşi etalalează florile mai mult spre el  :( (au mai mult soare în partea lui  ;D)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on August 19, 2009, 02:46:50 PM
Nu stiu cum se face dar numai acum am descoperit si acest topic ???
Anul trecut am primit cadou la o revista un plic de Ipomoea. Nu m-a incantat planta prea mult (a fost destul de anemica) dar florile ei da.
http://codruta.sunphoto.ro/ipomoea/IZSFXQZZJSOQYXOXZHH
Anul acesta am luat doua plicuri de seminte. Un plic cu seminte combinate si unul cu flori duble. Cele duble au fost cele mai harnice la inflorit in sensul ca u inflorit primele. http://codruta.sunphoto.ro/ipomoea/YGKYXAQJIWBCYRNKMLM
La cele amestec de culori... degeaba au fost amestecate ca se pare ca infloresc tot pe rand si de-abia ieri, 18 august, am reusit sa vad inflorite doua culori in acelasi timp
http://codruta.sunphoto.ro/ipomoea/SFTPMNRKLPBXYASJLHV  cu toate ca in ghiveci a mai fost cel putin inca o culoare http://codruta.sunphoto.ro/ipomoea/BQMYYBSXZNLBHLALJHL

Eu le-am cam inghesuit in ghivece si de aceea nu arata prea bine dar isi dau silinta sa faca flori. Am pus si cateva seminte langa un gard si acolo plantele arata foarte bine. Pacat doar ca au flori putine si mare pacat ca florile tin doar o zi.
Citeam intr-o revista ca se poate puna Ipomoea in ghiveci ca si planta curgatoare. Nici o sansa... plantele toate se duc in sus, nici una nu atarna.
Am si o intrebare: de ce oare la Ipomoea pusa in ghiveci i se ingalbenesc mereu o multime de frunze dar la cea care e pe gard nu? Culmea e ca desi frunzele sufera plantele infloresc continuu.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on August 19, 2009, 02:51:21 PM
ce noroc ai. alea cu dungi se cheama parca flying saucers. sint si rosii si roz si bleu. alealalte era anu trecut ultimul icnet in state da plicu trimis spre mine s-a perdut la posta si n-am indraznit sa cer a doua oara. stringe seminte!!!!!!!!!!!!!
probabil ca incalzirea ghiveciului deranjeaza planta. eu am avut in ghiveci pe balcon da s-au uscat in timpul verii. cele numit ensign, care nu sint urcatoare, cred ca ar merge mai bine in ghiveci si ca plante atirnatoare,
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: sicamin on August 19, 2009, 02:54:45 PM
Pene inseamna ca vecinul are soare mai mult. :D Si plantele ce le pune vecina ,langa gard ,trec la mine ca am mai mult soare.
Acum  am chemato sa-si culeaga fasolea de pe gard.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on August 19, 2009, 03:25:14 PM
Pe mine nu mă cheamă Gheorghe să-mi adun seminţele dar, aşa cum mi-a sugerat Gomez, îl voi  pune  pe el să mi le strângă.  :)

Codruţa, în general, la zorele se mai ofilesc frunzele de la bază chiar şi  în pămât, afară. Au nevoie de foarte multă apă şi cum neglijezi puţin udatul cum li se usucă frunzele de la bază.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on August 19, 2009, 03:31:57 PM
La cele cu dungi de anul trecut nu am strans seminte si nu le mai am anul acesta. Nu stiam ca sunt asa speciale :)
Si eu am remarcat ca beau foarte multa apa si mi-am dat silinta sa le ud des. Dar se pare ca nu destul de des daca tot se mai ingalbenesc frunze.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on August 19, 2009, 05:39:32 PM
eu las furtunul la baza zidului in dreptul lor, am facut un fel de adincitura si mai iau o gura de cafea. in felul asta se umple gropita cu vreo 5 l de apa la fiecare joarda pina mai legumesc eu din ceasca.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on August 20, 2009, 10:05:09 AM
Pe cele de langa gard le ud la fel ca pe alte plante, nu le dau apa mai multa iar pana acum nu s-a ingalbenit nici o frunza. Doar cu cele din ghivece am aceasta problema dar recunosc ca sunt si cam multe intr-un ghiveci.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on August 23, 2009, 01:12:26 AM
au inflorit si cele roz
(http://ro.fotoalbum.eu/images/30612/317846/00000023.jpg) (http://ro.fotoalbum.eu/images/30612/317846/00000023.jpg)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: georgette on August 23, 2009, 09:33:43 AM
Mai tata..da esti tare in zorele!M ai inebunit....Superbe!
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on August 23, 2009, 11:18:56 AM
Minunate Gomez. Iar cand vad ce sanatoase sunt frunzele nu pot sa spun decat felicitari! :)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on August 23, 2009, 12:05:24 PM
merci!
astea japoneze sint mai putin prolifice si vivace decit celelalte, dar sint mai mari, chiar mai mari decit cele bleu, rezista mai bine la soare si stau deschise toata ziua. seara, cind se inchid, se pateaza de parca ar fi pictate cu acuarele.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: zi_inflorata on August 23, 2009, 01:06:55 PM
sunt superbe, intr-adevar! Se intind la fel de mult ca zorelele autohtone? Eu am incercat anul trecut in balcon cu zorele si m-am speriat de cat de prolifice sunt.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on August 23, 2009, 09:03:30 PM
nu, sint mai retinute  ;D
din punctul asta de vedere, ar fi mai intii quamoclitu si familia, pe urma cele comune, ale noastre, si abia apoi astea.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on August 27, 2009, 11:09:13 PM
mi-a inflorit zoreaua alba [ipomoea alba]. ar trebui sa fie parfumata da n-am avut scara la indemaina sa verific. de deschis s-a deschis la apus, si are cam 15 cm diametru, conform manualului.

(http://ro.fotoalbum.eu/images/30612/317846/00000026.jpg) (http://ro.fotoalbum.eu/images/30612/317846/00000026.jpg)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on August 27, 2009, 11:16:32 PM
Foarte frumoasa. Unde ai gasit asa ipomoea gigant? Si eu am alba dar florile sunt "obisnuite".
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on August 27, 2009, 11:21:44 PM
sint de la un nenea din spania. daca miroase e chiar ce caut eu. ca pina acu am nimerit numa dastea albe obisnuite. da la carte asa zice:
1. e alba
2. se deschide noaptea
3 e mare
4 e parfumata.
ei, 3 din 4 am verificat, vedem mine si a patra
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on August 28, 2009, 10:20:08 AM
Acum, cand spui ca se deschide noaptea si e parfumata imi amintesc ca am vazut pe undeva pe net asa ceva dar nu imi amintesc si ca floarea sa fie asa de mare. Am timp sa o "regasesc" pana in primavara cu toate ca la cate site-uri am vazut imi trebuie alta memorie la "computerul" meu :D Eu am resuit sa adun cateva seminte de la cele pe care le am si sper sa mai pot aduna inca asa ca daca sunt doritori sa spuna. Cele cu floare simpla sunt amestecate culorile ca asa le-am liuat si eu si asa sunt si la mine iar cele cu floare dubla sunt separat.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on August 28, 2009, 10:31:33 AM
m-ar interesa si pe mine citeva din fiecare.
din ale mele nu stiu daca voi reusi sa culeg, sint toate la peste doi metri si destul de prost pozitionate ca sa pun scara. probabil la cele roz voi avea acces si la cele rosii mici.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on August 28, 2009, 10:46:15 AM
Am notat Gomez. Si daca reusesti si tu sa aduni seminte, fara sa cazi de pe scara ;D nu ma supar sa-mi dai si mie cateva ;)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on August 28, 2009, 11:22:02 AM
pai daca adun postez. daca nu postez, inseamna ca am cazut :)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: mama4you on March 30, 2010, 08:58:54 AM
sunt minunate zorelele....de 2 ani ma chinui sa prind si eu cateva din seminte. anul trecut nu am avut nici o sansa..am plantat seminte direct in pamant si nu a iesit nimic....acum unde in curtea din fata a aparut un lastarel..si stiu sigur ca de zorele e...ptr ca acolo am plantat anul trecut. anul asta am incercat altfel..am plantat semintele in paharele mici....sa vad daca ies sau nu...dupa care le transplantez. am gresit oare?
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: einsteinitza on March 30, 2010, 09:14:18 AM
N-ai gresit, desi mie nu mi s-a intamplat sa nu apara, e ciudat.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on March 30, 2010, 10:19:40 AM
Anul trecut am pus seminte si in paharele si direct in gradina. Cele din paharele le-am plantat apoi in ghivece mai mari. Nu au fost la fel de mari si frumoase ca cele puse direct in gradina.
Gomez, au ajuns la mine semintele de Ipomoea de la tine. Multumesc inca o data :-*
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: stefana on March 30, 2010, 05:35:14 PM
Pot sa-ti trimit si eu seminte de zorele albe, mama4you. La mine au rasarit in ghiveciul curmalilor (n-aveam altul disponibil :D ) si s-au impacat bine cu ei, dar numai doua s-au dezvoltat si s-au lungit pe balconul de la servici (le-am intins si o sfoara). La sfarsitul toamnei s-au uscat.
Asa arata in iulie (http://inlinethumb31.webshots.com/44702/2667153540101198585S200x200Q85.jpg) (http://home-and-garden.webshots.com/photo/2667153540101198585ygDeiZ)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: mama4you on April 01, 2010, 10:57:22 AM
iti multumesc frumos! ieri ki-am cumparat si eu 3 ghivece mai mici cu panselute....le-am pus deja in balcon sa ma bucur de ele!

se pare ca zorelelor  plantate in paharele o sa le mearga bine....deabia astept sa rasara....
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: einsteinitza on April 01, 2010, 06:21:44 PM
Au semite de zorele bleumarin inchis, spre negru cu mijloc putin ciclam , la bricostore.
Zorea din aia alba mare am si eu pe gard, dar e salbatica, a aparut de aiurea.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Rux on April 01, 2010, 08:01:18 PM
Si mie imi plac zorelele!
Saptamana trecuta am cumparat de la Bricostore Baneasa - zorele Morning Glory !
Sant tare nerabdatoare sa le vad la treaba !
 Anul trecut am avut zorele bleu ,cu frunze imense ,s-au catarat prin copaci cam 3 metri  dar nu au avut o inflorire spectaculoasa. Am luat seminte si le  voi pune din nou ,dar in alt loc !
Zorelele voastre sint bestiale !
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on April 02, 2010, 05:16:43 PM
pai morning glory e denumirea englezeasca a zorelelor. probabil e un mix de soiuri europene.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on April 02, 2010, 11:45:44 PM
Când credeţi că e momentul optim pentru pus seminţele de zorele direct afară?
E ştiam că atunci când se mai încălzeşte pământul (cam, după 15 aprilie).

ps. Nu zâmbi, Gomez, că mare responsabilitate mi-ai dat! ::) ............ şi nu vreau s-o dau în bară. ;D
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on April 02, 2010, 11:51:40 PM
15 aprilie e ok. eu am pus deja citeva in paharele sa mai cistig timp.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gty on May 28, 2010, 05:30:06 PM
  am gasit pe linga curtea cuiva pe cea alba obisnuita
  daca iau din ea diferite fire si pun in apa s-or prinde ? face radacinute ?
   tare as vrea sa pun in gradina
         si daca gasesc pe undeva seminte cred ca merge sa pun acum chiar daca e prea tarziu ?
         acum sa vad pe unde mai gasesc seminte  ;D
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: einsteinitza on May 28, 2010, 05:53:05 PM
Cea alba obisnuita este extrem de invaziva.Eu am n curte, ca buruiana, si nu reusesc sa scap de ea, se infasoara imediat pe tote plantele din jur si le sufoca.
Ai grija ce-ti doresti ;)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on May 28, 2010, 06:07:11 PM
sa nu fie vorba de rochita rindunicii, ca aia e alta marie.
eu am avut alba si parea ca se ofileste mai repede decit celelalte. anul asta n-a mai iesit.

GTY, n-ai zis nimic de zorele, ai putintica rabdare si iti trimti eu niste seminte, o sa rasara mai tirziu, da o sa ai de unde culege pentru la anul. ai grija la 2 lucruri:
se infasoara peste tot, asa cum a zis es (merg foarte bine pe un copac uscat)
se auoinsaminteaza si cam fiecare al 2-lea an trebuie sa le plivesti de prin gradina. da cu putin noroc si o primavara timpurie pot ajunge pina la etajul 3.

off topic
daca tot e vorba de bloc, niste iedera de boston ar putea interesa vecinii. e iedera care se face cea mai rosie tomana. daca ai fost la curtea de arges, e iedera de pe casa parohiala.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gty on May 28, 2010, 11:45:37 PM
 gomez uite asta am intalnito : (http://thumb2.webshots.net/t/76/76/9/55/89/2404955890105720002uEmBfD_th.jpg) (http://home-and-garden.webshots.com/photo/2404955890105720002uEmBfD)
  crezi ca pot sa o prind din butasi ?
  eu oricum am pus in apa sa vad ce iese
  si m-ar interesa daca ai in plus seminte
  si iedera de asemeni
  daca poti vb pe pm si daca ai cu iedera ceva poze
     ms
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on May 28, 2010, 11:54:59 PM
se auoinsaminteaza si cam fiecare al 2-lea an trebuie sa le plivesti de prin gradina. da cu putin noroc si o primavara timpurie pot ajunge pina la etajul 3.

La mine nu pare sa se fi autoinsamantat, cel putin nu au aparut inca. Si din semintele pe care le-am pus eu in gradina, pe la inceputul lunii, au iesit foarte putine. Am mai pus cateva si in casa si acelea sunt marisoare acum dar din pacate sunt alte culori. Cel mai tare ma tem sa nu le fi pierdut pe cele de la tine Gomez. Au facut parte dintre cele puse direct in gradina.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on May 29, 2010, 12:33:05 AM
seminte or sa mai fie si din ce string o sa mai ofer. eu le-am pus anul asta pe toate in rasadnita, cite 4-5 in paharute de plastic. majoritatea au rasarit, dar se pare ca nu le place asa de mult umiditatea cum am crezut eu.
n-am incercat sa butasesc zorele dar cred ca lastarii semilemnificati ar trebui sa se prinda fie in apa fie direct in pamint, la umbra cu un pet peste.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on May 29, 2010, 10:21:40 AM
Din ce am constatat eu le place umiditatea dar si sa se uste putin pamantul intre udari. Constatarea am facut-o acum din greseala ;D Rasadurile sunt pe pervaz si au soare dimineata si cum nu le udam prea bine se mai intampla sa se uste pamantul. Se pare ca asta le place deoarece cresc foarte bine si compacte. Anul trecut, am avut grija sa fie pamantul mereu umed. E adevarat si ca erau la cativa centimetrii de geam. S-au lungit tare mult dar frunzele erau tare imprastiate.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on May 30, 2010, 11:07:40 PM
Gomez, am pus "colecţia japoneză" la germinat într-o jardinieră. Se pare că nu toate s-au străduit să răsară. :(
Le mai ţin vreo săptămână şi încep transplantarea la loc definitiv: pe lângă gardul lui Gheorghe. ;D
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on May 30, 2010, 11:15:46 PM
japonezele sint mai pretentiose. pune si semintele care nu vor sa rasara direct in pamint, nu se stie niciodata.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on May 30, 2010, 11:19:52 PM
Da, e o idee, dacă le mai găsesc prin pământul din jardinieră. :)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on May 30, 2010, 11:20:54 PM
Despre ce japoneze vorbiti pe aici? Daca nu sunt prea indiscreta ;D
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on May 30, 2010, 11:46:59 PM
(http://ro.fotoalbum.eu/images/30612/317846/00000020.jpg)
(http://ro.fotoalbum.eu/images/30612/317846/00000023.jpg)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on May 30, 2010, 11:52:37 PM
 :o :o Gomez, ai avut tu de dat asa ceva? Eu pe unde am fost de nu am vazut? :( Cand mai asa asa frumuseti striga tare, te rog, la urechea mea dreapta :)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on May 30, 2010, 11:55:45 PM
pai nu ti-am trimis un plic cu PINK?
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on May 31, 2010, 12:07:58 AM
Acum ma faceai sa-mi dau palme singura la gandul ca am riscat cu asa frumusete si am pus-o direct in gradina. Dar inainte de am ma autopedepsi am verificat si nu mi-ai trimis Pink. Mi-ai trimis Ipomoea Lutea (zorele galbene spaniole) si Ipomoea Quamoclit (zorele cardinal climber). Acestea din irma, daca bina am retinut ar trebui sa fie rosii. Chiar daca nu sunt Pink mi-ar parea tare rau sa nu rasara nici macar un fir. Inca mai sper.
Si cand vad ce frumos au crescut cele puse in casa...Dar in casa am pus doar ce am luat din intamplare dintr-un magazin si doar dupa ce am vazut ca cele din gradina nu vor sa apara. Da de vine putina caldura si ies si cele din gradina.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on May 31, 2010, 12:18:23 AM
adica dastea
(http://ro.fotoalbum.eu/images/30612/317846/00000015.JPG)
(http://ro.fotoalbum.eu/images/30612/136779/00000053.jpg)

la mine au rasarit, da mi le tot roade o giza si nu reusesc sa ii dau la cap. e ceva migrator ca nu o vad prin jur, cred ca opereaza numai dimineata devreme, pe la prinz sau noaptea. azi am vazut ca s-a dedulcit si la hoste. nu e viespea croitor, ca gaurile sint mai mici si roade si lastari.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on May 31, 2010, 12:22:31 AM
Nu le-am vazut pana acum in poza si sigur nu in gradina la mine. Da de le vad anul acesta :)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on May 31, 2010, 02:02:16 PM
Despre ce japoneze vorbiti pe aici? Daca nu sunt prea indiscreta ;D
Te băgaşi, tu, repede în şmenomeala mea cu Gomez!!!  ;D
Ai răbdare, să vedem ce-mi iese mie (sper că nu numai ochii  :o) şi-ţi va ieşi şi ţie ........ la anu' şi la mulţi ani ! :D :D
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on May 31, 2010, 03:07:10 PM
Nasa draga scuze ca m-am bagat :-* ;D :D
Pana la anul cand imi va iesi si mie (zorele, nu ochii :D ) ce zici sa-mi trimiti putintica rabdare? De asta chiar nu am deloc :D :D
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on May 31, 2010, 03:49:40 PM
Dragă finuţă, îţi trimit plocon un tort de "răbdare" că am din belşug. ::)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on May 31, 2010, 03:57:41 PM
Da, e o idee, dacă le mai găsesc prin pământul din jardinieră. :)
pai nu le mai cauta, rastoarna jardiniera linga gard.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on May 31, 2010, 04:02:00 PM
Băi, da' ce deştept eşti, Gomez!!!  :D  Chiar nu mi-a dat prin cap. ;D
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on May 31, 2010, 04:10:09 PM
cum spuneam intr-un post anterior, pe linga frumusete, realism si modestie, inteligenta e una dintre calitatile mele. ::)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: stefana on May 31, 2010, 04:13:50 PM
Eu i-as spune "gandire creativa" :D
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on May 31, 2010, 04:16:01 PM
Ai grijă să nu-ţi crească nasul  mare şi să ţi-l iei la purtare! ;D :D
ps. referirea de mai sus  e la Gomez. :P
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on May 31, 2010, 04:18:57 PM
nuuu, ma impiedica modestia....
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: GetaV on May 31, 2010, 06:39:58 PM
Gomez ,melcii le gauresc asa ,pune granule si ai sa-i gasesti morti.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: vernil on May 31, 2010, 07:10:49 PM
cum spuneam intr-un post anterior, pe linga frumusete, realism si modestie, inteligenta e una dintre calitatile mele. ::)

Da, mai ales ca esti grizonat acum, deci nu mai esti asa periculos.  :D
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on May 31, 2010, 07:48:35 PM
Gomez ,melcii le gauresc asa ,pune granule si ai sa-i gasesti morti.

limacsii? pai n-are cum sa tina un limacs o frunza de zorea!
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on July 05, 2010, 08:33:50 AM
prima zorea inflorita anul asta
lavender dream
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: sicamin on July 05, 2010, 08:52:35 AM
Gomez ,e tare draguta stelata ta ! Roago sa faca mai multe "surori" sa poti lua seminte. :D
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gabiee on July 05, 2010, 10:01:10 AM
si eu am o frumusica
http://gabiee.sunphoto.ro/ipomea/17301163

Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: sicamin on July 05, 2010, 11:27:55 AM
Gabiee ,nici a ta nu e urata  ;) .Sa-ti faca multe floricele !
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on July 05, 2010, 11:39:18 AM
aia e o farfurie zburatoare (flying saucer)  :)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gty on July 05, 2010, 03:40:34 PM
  iatale si pe ale vecinului de langa mine
   de unde voi imprumuta si eu cateva fire
 
  (http://thumb2.webshots.net/t/83/83/6/47/9/2293647090105720002tkuTeu_th.jpg) (http://home-and-garden.webshots.com/photo/2293647090105720002tkuTeu)     (http://thumb2.webshots.net/t/73/173/8/54/53/2284854530105720002vWRTXp_th.jpg) (http://home-and-garden.webshots.com/photo/2284854530105720002vWRTXp)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: GetaV on July 05, 2010, 07:01:59 PM
Nu uitati ca avem o baza de seminte ;)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: einsteinitza on July 05, 2010, 07:29:21 PM
Da, bravo, Geta, va anunt ca am o serie de seminte, numai varietati deosebite, mai ales de gradina, si am si zorele visina putreda la culoare :D ;D
Asa ca ,strangeti seminte :D
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on July 05, 2010, 07:40:49 PM
eu am zorele visina atit de putreda ca are si mucegai  :P :P :P
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on July 05, 2010, 11:19:48 PM
Prima si singura inflorita pana acum http://codruta.sunphoto.ro/ipomoea/17363912
In 1 iulie am pus in pamant semintele primite de la Gomez. Ieri, in 4 iulie am vazut ca au rasarit deja primele plantute.
Celelalte zorele, insamantate acum 4-6 saptamani cresc tare anevoios.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on July 05, 2010, 11:28:50 PM
Exact aşa ca a ta, Codruţa, a înflorit şi la mine o zorea de la Gomez.   :)
A mai  înflorit una albastră iar pe restul ............... le aştept. :)
Cred că am şi una cu frunze bicolore. ;) O aştept şi pe asta să mai crească ........... să mă convingă. :)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on July 06, 2010, 10:52:40 AM
Cea care a inflorit la mine nu e de la Gomez, e din seminte adunate de la cele de anul trecut. Cele de la Gomez de-abia au rasarit dar ma bucur ca printre cele rasarite sunt si din cele cu frunze bicolore, daca bine vad. De-abia au rasarit ieri. Sa vad acum cat de mult o sa le placa deoarece sunt in ghivece si dupa cum am remarcat anii trecuti nu le place asa mult. In gradina nu am mai avut loc.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on July 06, 2010, 11:01:34 AM
Vor creşte şi în ghivece dar nu aşa mult ca în grădină. Le ţii şi tu măcar pentru 3-5 seminţe de soi. ;)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on July 06, 2010, 11:17:34 AM
Asta sper si eu, ca vor ajunge sa infloreasca si ca pot lua seminte pentru anul viitor.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on July 12, 2010, 01:47:50 PM
Gomez, primele "japoneze" care nu par deloc  japoneze  ;D
http://penelopa.sunphoto.ro/flori_si_animale_2010/17775049
http://penelopa.sunphoto.ro/flori_si_animale_2010/17775042
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on July 12, 2010, 03:00:53 PM
Poate, doar variegatele astea să se ţină de cuvânt  ;D
http://penelopa.sunphoto.ro/flori_si_animale_2010/17775046
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Mihai on July 12, 2010, 09:59:05 PM
Am un paznic de nadejde la zorele.........(http://inlinethumb17.webshots.com/6544/2070134290104979362S200x200Q85.jpg) (http://home-and-garden.webshots.com/photo/2070134290104979362jbqkrw)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: einsteinitza on July 12, 2010, 10:07:26 PM
Ce cuminte sta acolo +apl
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: liana on July 13, 2010, 08:29:55 AM
Si la mine au inceput sa infloreasca zorelele. Cel mai mult imi plac astea: (http://thumb0.webshots.net/t/73/173/5/99/0/2131599000102788800dCpMYf_th.jpg) (http://home-and-garden.webshots.com/photo/2131599000102788800dCpMYf)
Multumesc Pene!
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on July 13, 2010, 11:03:56 AM
Şi la mine au înflorit aceste zorele, Liana!  Sunt deosebite şi ai grijă să le aduni seminţele. :)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on July 13, 2010, 01:41:47 PM
Adunati fetelor seminte ca mai sunt doritori :) E minunata asa rosie.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on July 13, 2010, 02:39:03 PM
asta e tricolor, nu e japoneza.
http://penelopa.sunphoto.ro/flori_si_animale_2010/17775042

da alea variegate sint. mie mi-a inflorit o japoneza da e una pe care nu am avut-o in gradina. probabil s-a ratacit printre celelalate seminet. numa ca a iesit intr-un colt unde nu am deloc acces la ea si n-am putut sa o pozez. e picotee, mijloc violet, floare indigo si margine alba.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on July 13, 2010, 02:56:14 PM
Interesantă, Gomez, dar dacă n-ao ajuns la ea s-o pozezi, presupun că nici să aduni seminţe nu ai cum. ;)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on July 13, 2010, 04:41:42 PM
poate pina in septembrie s-o mai inalta putin. deocamdata au inflorit numa hibrizii europeni. celelalte inca se ridica.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on August 06, 2010, 06:18:06 PM
in sfirsit o floare accesibila. cred ca semintele sint de la codruta.
(http://ro.fotoalbum.eu/images/30612/136779/00000106.jpg)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on August 07, 2010, 11:16:29 AM
Da, sunt de la mine. Ma bucur ca au reusit sa infloreasca la tine.
Ale mele sunt in greva anul acesta; ori nu au rasarit, ori cresc foarte greu. De inflorit nici vorba. Doar din cele mov inchis e plin prin gradina  http://codruta.sunphoto.ro/ipomoea/17363912   Multe din ele au rasarit prin locuri unde eu nu am pus seminte.
Din ultimele seminte primite de la tine Gomez cresc plante viguroase cu toate ca sunt in ghiveci. Sa vad acum si cand vor vrea sa infloreasca.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: einsteinitza on August 07, 2010, 11:43:05 AM
Ce interesanta e!
Nici nu stiam ca exista o asemenea varietate de zorea. :o
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on August 07, 2010, 11:18:41 PM
Din semiţele de la tine,  Gomez, zorele de mai jos mi se par cele mai frumoase:
http://penelopa.sunphoto.ro/Flori_si_alte_chestii_2010/19374759
asta are şi frunzele variegate:
http://penelopa.sunphoto.ro/Flori_si_alte_chestii_2010/19374760
asta care e altfel decât aveam eu (şi frunzele sunt  mai subţiri decât la a mea)
http://penelopa.sunphoto.ro/Flori_si_alte_chestii_2010/19374755
şi a mea:
http://penelopa.sunphoto.ro/Flori_si_alte_chestii_2010/19374761
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on August 08, 2010, 10:49:52 AM
Pene, ma faci sa fiu geloasa :) dar tot trebuie sa  +apl Oare daca le arat pozele tale la ale mele vor intelege ce au de facut? :)
Es, daca vor incerca sa infloreasca si daca reusesc sa adun seminte iti dau si tie din cele cum are Gomez.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Mihai on August 08, 2010, 01:07:04 PM
Pene ,ce ai tu acolo seamana cu o colectie,nu?
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on August 08, 2010, 01:12:04 PM
Da, e o colecţie   care mi-a fost încredinţată  pentru ...... perpetuare  ;D, dar cele mai multe din zorele nu au răsărit iar o parte din cele  răsărite sunt din cele banale mov, roz etc. Mai sunt unele albe care mi se par deosebite.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Mihai on August 08, 2010, 01:14:09 PM
Si poti divulga sursa de unde le-ai luat?
Multumesc!
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on August 08, 2010, 01:33:46 PM
Pene, zorelele tale sunt toate prin gradina sau ai si prin ghivece? As vrea sa aflu cum pot sa le fac sa le placa in ghivece. Anii trecuti nu au dus-o prea bine dar macar au inflorit. Ce am pus anul acesta in ghiveci pana acum au arat bine dar parca incepe sa nu le mai placa.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on August 09, 2010, 09:36:16 AM
Dacă aţi fi citit topicul mai din urmă, aţi fi avut răspunsurile la întrebările voastre. :P
- Mihai: colecţia mi-a donat-o Gomez.  ;). Voi aduna seminţe de la ce pot şi te pricopsesc şi pe tine. ;D
-  Codruţa:  sminţele le-am pus în jardinieră, apoi am transplantat zorelele în grădină, lângă gard. Eu n-am prea văzut zorele "la ghiveci". ;D
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on August 09, 2010, 11:29:31 AM
Hai tu ca mai simplu a fost pentru tine sa ne raspunzi decat pentru noi sa recitim tot topicul :P
Ia arunca-ti un ochi aici ca sa vezi zorele la ghiveci  http://codruta.sunphoto.ro/ipomoea  Din cea cu floarea dubla am avut si langa gard restul toate au fost in ghivece. Nu au aratat plantele prea bine dar au inflorit si am reusit si sa adun seminte :)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on August 09, 2010, 12:33:36 PM
Ete, na, că le văzui acum şi "la ghiveci"!  :D
Păi, adună seminţe de la frumoasa aia roşie bătută. :)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on August 10, 2010, 10:12:00 AM
Adun, numai sa am de la ce ;)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: adrianam on August 11, 2010, 10:56:50 AM
Eu am incercat sa cresc zorele la ghiveci, dar sunt mari consumatoare de apa, se pleostesc imediat altfel.
In scurt timp se degarnisesc la baza si nu mai arata prea bine.
Deci sfatul meu, ghiveci, dar cat mai mare si udat des.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: GetaV on August 11, 2010, 08:36:42 PM
Daia batuta ca a lui Gomez am si eu ,dar face flori putine in schimb a crescut ca-n jungla +hypno
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on August 12, 2010, 09:56:03 AM
Si la mine cea dubla pusa in gradina, langa gard, a crescut foarte mult dar flori nu a avut asa multe ca si cea care era in ghiveci. Seminte am reusit sa adun de la cele din ghiveci. In plus a inflorit si mai tarziu, pe la sfarsitul lui august, inceputul lui septembrie. Anul acesta la fel...a inceput sa creasca in ultimele zile dar inca nici urma de floare.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on August 12, 2010, 06:28:47 PM
de la asta am strins cam 20 de seminte si nu da semne ca mai infloreste. o parte merg la penelopa daca mai vrea sa continue lucrarea, citeva pastrez eu si restul or sa fie de dat.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Mihai on August 12, 2010, 09:36:35 PM
Floarea este deosebita!
Sa imi pastrezi si mie cateva seminte,te rog.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on August 13, 2010, 10:29:36 AM
Foarte frumoasa Gomez. Daca mai infloreste totusi si mai reusesti sa aduni seminte te rog sa te gandesti si la mine.
Mai vreau sa te rog sa faci si cateva poze cu zorele dar in asa fel incat sa se vada plantele si unde sunt amplasate. Sunt curioasa cum arata la tine. La mine doar cele cu flori duble si cele din ultimele seminte de la tine au crescut frumos dar nu infloresc inca. La celelalte banuiesc ca nu le place inghesuiala de la picioarele lor. Cele care au rasarit si cresc sunt niste fire subtiri cu cate-o frunza sau o floare pe ici pe colo...tare golase. 
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on August 13, 2010, 10:55:35 AM
povestea cu zorelele la mine sta asa:
in atach e o schita foarte aproximativa cu pozitia casei, amplasarea zorelelor (dungile verzi) si zonele de insolatie dupa cantitatea de lumina primita (extrem de simplificat). cu unele exceptii zorelele sint pe linga un gard de 2 m inaltime. deci cele plasat spre sud sint protejate de gard. numai cele dinspre vest se urca peste, ajungind pe magaziile vecinului la peste 4 m. aici sint protejate de soarele de la vest, da asta oricum nu e asa puternic.
la mine anul asta nu a fost an bun de zorele. cele galbene nu au incoltit deloc sau daca au incoltit s-au uscat
eu le-am pus cam tirziu, ca aveam in plan un experiment cu adenium si am avut vreo 100 de seminte de adenium puse la incoltit cae mi-au tinut minisera ocupata.
spre mai sotia mea a hotarit ca eu le-am plantat cam inghesuit si a decis sa le salveze replantindule pe ici pe colo. unele s-au prins unele nu, altele crescind izolat s-au ars. spre exemplu din asta lavanda e numai un fir. din aia rosi ciufulita tot numai un fir care s-a ascuns dupa trandafiri.
cele care au scapat de toate astea sint vesele si bine mersi da nu prea fac flori, comparativ cu anii trecuti. nici cele clasice, nici cele de fitze.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: GetaV on August 13, 2010, 11:43:39 AM

daca mai ai cateva seminte si pt. mine +rsp
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on August 14, 2010, 11:25:06 AM
Din cele scrise de tine Gomez, inteleg ca nu le place prea mult soare si nici sa fie izolate. Am inteles bine? Trebuie puse in grup?
Eu am pus pe langa gard, din loc in loc, cate un bat de lemn de care sa se agate pana ajung la sfoara intinsa pe gard. Langa fiecare bat am pus 3 seminte dar nu au iesit toate. Dupa conditiile de trai pot sa spun ca am 4 grupe.
Prima grupa sunt cele duble care sunt langa gard, au soare dimineata de pe la 9 pana dupa-masa si nu au alte plante la picioare. Plantele s-au dezvoltat bine. Unele au trecut de 2m si au frunze multe si dese. Flori inca nu.
A doua grupa e tot langa gard dar sunt printre gladiole si alte plante. Au cam la fel de mult soare pe zi doar ca ajunge putin mai tarziu la ele. In aceasta grupa sunt cele divers colorate pe care le-am avut anul trecut si din care acum au inflorit doar cele mov inchis. Flori fac dar asa cum am zis inainte plantele sunt foarte anemice si nu au mai mult de 1,5m.
A treia grupa e tot langa gard dar ajunge soarele la ele doar dupa-masa, iar la baza sunt cam umbrite...sunt printre caldaruse si mai au si ghivece cu flori in fata. In aceasta grupa ar fi trebuit sa fie cele rosi si cele galbene primte de la tine. Cele galbene si-au dat drumul in ultimul timp si daca bine am vazut au deja boboci dar cele rosi nu au rasarit.
A patra grupa sunt cele in ghiveci...ultimele seminte primite de la tine si puse in pamant la sfarsitul lui iunie. Au rasarit (o parte) foarte repede si s-au pus serios pe crescut. Din pacate cele pink care sunt in ghiveci mai mic incep sa nu mai arate foarte bine, parca sunt mai pleostite cu toate ca am avut grija ca pamantul sa fie mereu umed.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on August 14, 2010, 01:36:06 PM
Delicată zoreaua aia lila, Gomez! (Poate spuneţi că nici asta nu-i lila ci roz  ; ;D)
2-3 seminţe pentru colecţie, restul poţi să le dai. :P
Eu mă chinui îngrozitor să adun seminţe că le-am pus de-a valma, s-au îmbârligat între ele şi nu prea mai ştiu a cui sămânţă e ce adun. :( Am început să le pun  semne (leg aţă colorată) la fiecare floare care mă interesează şi aştept să se nască sămânţa.  ;D
Şi un fir  ........... galben:
http://penelopa.sunphoto.ro/flori_si_animale_2010/19712507
Mi-ar cam place şi asta:
http://penelopa.sunphoto.ro/flori_si_animale_2010/19712506
Iar  cele albe sunt de-adreptul obraznice!  Aici, s-au căţărat în corcoduşul căţeilor:
http://penelopa.sunphoto.ro/flori_si_animale_2010/19712508
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on August 14, 2010, 04:45:48 PM
@codruta
primele doua grupe ar cam intra in conditii potrivite. cam asa sint si la mine.
cind sint fire izolate le afeteaza soarele mai tare. e bine sa fie semanate in grupuri de 3-5. si florile par mai bogate pentru ca firele de zorea fac flori pe masura ce cresc.
in ghivece la mine nu au avut succes decit quamoclit (cele rosii mici) celelalte au nevoie de sol mai mult, de umiditataea medie dar constanta. ghivecele se incalzesc de la soare si cred ca asta nu le place. dupa ce se lungesc putin eu le mut din ghivecele unde le seman in pamint si atunci isi dau drumul la crescut.

@penelopa
pun deoparte.

pentru seminta de zorea, poate facem cumva si le dau pe toate cuiva cu care va puteti intilni mai des si le impartiti, ca nu sint multe. se mintele sint mai mari decit cele de la zorelele obisnuite. eventual poate mai trece mihai pe la mine.

Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on August 25, 2010, 08:29:48 PM
Gomez :-* Nu sunt galbene spaniole, asa cum scrie pe plic dar sunt minunate. Asa flori mari nu am vazut inca la zorele si in plus nu sunt doua flori la fel. Am facut poze doar la 3 din ele (al doilea rand de poze de pe pagina)  http://codruta.sunphoto.ro/ipomoea_-_zorele/pagina2
Acuma seara am vazut ca au aparut doua flori si din cele roz dar deja se inchideau asa ca poza la urmatoarele.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on August 25, 2010, 09:46:37 PM
Gomez,  din cele cu frunze variegate, ai adunat tu seminţe sau le-ai primit?
Te întreb fiindcă la mine zorelele astea nu fac seminţe  >:( ..... sau, cel puţin, n-au făcut până acum. Se ofilesc florile iar în locul lor rămâne ceva mic şi sec. :(
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on August 25, 2010, 10:19:45 PM
@codruta
imi pare rau de incurcatura, chiar nu imi dau seama cum s-a intimplat ca de regula sint destul de ordonat. si e pacat ca anul asta astea galbene nu mi-au inflorit deloc.
ce ai tu se cheama carnivale si chiar asa tre sa fie, nici una la fel.

@penelopa
cele variegate fac greu seminte. eu nu cred ca am strins mai mult de 20 de la toate. da am si primit.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on August 25, 2010, 10:22:54 PM
Atunci, le voi inspecta în fiecare zi. :)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on August 26, 2010, 09:51:48 AM
Gomez, nu e chiar nici o problema. Asa cum am mai zis sunt minunate si acestea. Din pacate cele care ar fi trebuit sa fie rosi nu au rasarit deloc. La anul le pun pe toate in casa sau in gradina dar in rasadnita.
Din cele cu frunze variegate a rasarit o singura planta. Astept sa vad daca va face si flori.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gabiee on August 31, 2010, 09:49:56 PM
sa ma laud si eu   :D

http://gabiee.sunphoto.ro/ipomea/20767072
http://gabiee.sunphoto.ro/ipomea/20767139

nu-i asa ca tare-i frumoasa .....?
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: stefana on August 31, 2010, 10:05:22 PM
Este superba  ::)
Face seminte? ;D
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gabiee on August 31, 2010, 10:31:18 PM
ar trebui , ca eu doar seminte am semanat ..... dar sa vedem .... asta e prima floare .... sunt curioasa si eu  :)
boboci mai are o gramada , speram ca se vor di deschide toate ...cu frigul asta ce a venit acum..... ???
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: stefana on August 31, 2010, 10:48:36 PM
Zorelele "comune" stiu ca infloresc din plin in perioada asta, deci nu iti face griji :).
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on September 01, 2010, 08:42:06 AM
infloreste binisor si asta, da se deschide noaptea. si nu prea seminteste. da cind seminteste face o saminta mare, maronie.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gabiee on September 01, 2010, 12:25:33 PM
mda ... dimineata am gasit-o inflorita , repede am pozat-o , pe la 2-3 dupa masa deja a inceput sa ofileasca .... , si ieri a fost chiar frig ... deci nu din cauza caldurii a tinut putin floarea ....
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on September 01, 2010, 01:25:59 PM
Gomez, inca un pupic de la mine :-* Au inceput sa infloreasca cele roz  http://codruta.sunphoto.ro/ipomoea_-_zorele/20812215 
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on September 01, 2010, 11:13:02 PM
@gabiee
a ta e ipomoea alba - ar trebui sa si miroasa putin
http://gstuff.co.nz/shop/garden/index.php?main_page=product_info&products_id=516&zenid=14580af860d812bddc75ac51e1d92400

@codruta
ar trebui sa ai cam 5 feluri de roz dintre care una aproape alba cu dungi palide roz.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on September 02, 2010, 10:59:41 AM
Pana acum au inflorit doar asa ca si in poza si au mai fost inca 4-5 flori mov dar cum din cele mov mi-e plina gradina am rupt imediat florile...ca sa nu adun in viitor seminte de la ele. Din lipsa de spatiu nu am pus in pamant toate semintele de la tine. Sper ca la anul va mai iesi ceva din ele.
Anul acesta tare tarziu au inceput sa infloreasca zorelele, mai ales cele semanate direct in gradina in aprilie. Cea cu flori duble de-abia acum incepe. Sper sa reusesc sa adun seminte de la ea.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on September 10, 2010, 07:48:35 PM
ultima inflorita, Ipomoea quamoclit
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gty on September 10, 2010, 09:38:49 PM
  gomez   e tare frumoasa
    e mirifica
   +apl
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on September 11, 2010, 08:00:10 AM
Când am pus eu zoreaua asta aici, măi Gty, n-ai mai rămas aşa  .........  cu gura căscată  >:D ;D
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: stefana on September 11, 2010, 10:00:55 AM
Pene, nu era aceeasi zorea ;D. A ta (din care astept si eu seminte) este Ipomoea multifida.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gty on September 11, 2010, 10:17:56 AM
 +hypno      +hypno   
  pene draga nu eram pe faza la a ta
  oricum daca o laud a-mi dai si mie cateva seminte ?     +rsp
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on September 11, 2010, 09:56:14 PM
Pene, nu era aceeasi zorea ;D. A ta (din care astept si eu seminte) este Ipomoea multifida.
Ba da, Ştefana, am pus şi eu zoreaua lui Gomez că de la Gomez o am!  :o Şi chiar  făceam comparaţie înttre cele 2 zorele roşii.

Gty, îţi dau din ambele zorele roşii  :) ......şi dacă vrei, am şi galbenă. ;) Încă mai strâng seminţe.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: sicamin on September 11, 2010, 10:25:30 PM
Pene ,strange si pentru mine cateva seminte de zorele.Poate pe astea nu mi le mai rupe vecina, de pe gardul meu  :D.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: vernil on September 11, 2010, 10:26:06 PM
Mie mi-a placut culoarea zorelelor lui Geta, rosu-ciclam cu steluta alba in mijloc. Dar tot mai frumoase sunt clematitele. Saptamana asta am luat una, no-name, la reducere. Am plantat-o imediat si creste ca nebuna. Am mutat multe clematite langa un gard inalt, din sarma subtire. Sper sa obtin efectul dorit, la primavara.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gabiee on September 12, 2010, 10:11:27 PM
Este superba  ::)
Face seminte? ;D
ar trebui , ca eu doar seminte am semanat ..... dar sa vedem .... asta e prima floare .... sunt curioasa si eu  :)
boboci mai are o gramada , speram ca se vor di deschide toate ...cu frigul asta ce a venit acum..... ???

pai .... nu stiu daca va face seminte .... a fost singura floare deschisa pe care am vazut .... sigur s-au mai deschis o gramada .... dimineata le gasesc deja ofilite ..... asa ca .... nu stiu ce albinuta umbla noaptea sa le polenizeze .... :(
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gty on September 12, 2010, 11:21:24 PM
  pene asa sa te tii de cuvant ( sa nu ma uiti cu semintele te rog )
   am vazut cu cateva zile in urma la cineva ipomea aceasta : (http://thumb2.webshots.net/t/71/171/5/30/68/2017530680105720002Xfpbkx_th.jpg) (http://home-and-garden.webshots.com/photo/2017530680105720002Xfpbkx)    (http://thumb2.webshots.net/t/87/87/5/29/38/2741529380105720002PVYntn_th.jpg) (http://home-and-garden.webshots.com/photo/2741529380105720002PVYntn)
   si azi am fost cu cersitul si am capatat  cateva seminte
   cica nu e perena
   moare si trebuie puse din nou seminte ca iasa iara anul urmator
         sper sa iasa si la mine din acele seminte
   aaaaa: se numeste cumva : Ipomea Cardinal climber
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: vernil on September 13, 2010, 12:49:34 PM
Am inceput sa ma uit dupa zorele si - fiindca este timpul - dupa seminte. Am gasit alba, cu floare mare, parfumata, si movulie, cea clasica. Dar nici una nu avea seminte. Parca as incerca si eu cateva, sa vad daca merg in zona mea umbroasa. Zorelele ce le-am admirat erau in plin soare.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on September 13, 2010, 01:00:58 PM
Nu merg, Vernilo, la umbră! Am verificat eu. :)
Gty, nicio zorea nu ştiu să fie perenă.  Unele (cele banale) ies singure pe unde-apucă, prin autoînsămânţare. Iar zorelele fiţoase, nu ies, uneori, nici dacă le descânţi.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: vernil on September 13, 2010, 01:06:27 PM
Merci de info, Pene! Iar dadeam rateuri in gradina, iar se distra al meu sot  :D  Tot fac permutari si aranjamente in ghivece, dar spatiul cu soare ramane acelasi ... Asa ca raman la ce am si s-au adaptat.  +dns
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on September 14, 2010, 12:28:05 PM
Pene, daca reusesti sa aduni seminte mai multe de la cele galbene si rosii te rog gandeste-te si la mine. Din cele primite de la Gomez nu am reusit sa vad nici macar o floare. In schimb au inflorit acestea
http://codruta.sunphoto.ro/ipomoea_-_zorele/21660981
http://codruta.sunphoto.ro/ipomoea_-_zorele/pagina3  Cea alba si cea mov deschis sunt din semintele de la zorelele mele de anul trecut iar celelalte din seminte de la Gomez.
Uitati aici o zorea cu floarea patrata  http://codruta.sunphoto.ro/ipomoea_-_zorele/21660955
Imi plac tare mult aceste flori dar mare pacat ca incep sa infloreasca asa de tarziu.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on September 14, 2010, 12:52:17 PM
  pene asa sa te tii de cuvant ( sa nu ma uiti cu semintele te rog )
   am vazut cu cateva zile in urma la cineva ipomea aceasta : (http://thumb2.webshots.net/t/71/171/5/30/68/2017530680105720002Xfpbkx_th.jpg) (http://home-and-garden.webshots.com/photo/2017530680105720002Xfpbkx)    (http://thumb2.webshots.net/t/87/87/5/29/38/2741529380105720002PVYntn_th.jpg) (http://home-and-garden.webshots.com/photo/2741529380105720002PVYntn)
   si azi am fost cu cersitul si am capatat  cateva seminte
   cica nu e perena
   moare si trebuie puse din nou seminte ca iasa iara anul urmator
         sper sa iasa si la mine din acele seminte
   aaaaa: se numeste cumva : Ipomea Cardinal climber

aia e ipomeea multifida.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on September 14, 2010, 02:26:00 PM
Da, Codruţa, păstrez şi pentru tine zorele galbene şi roşii. :)
De la tine, doar din cea ciclame cu margine albă n-am. Păstrează-mi şi tu din ea 2-3 seminţe (dacă face  ;D).
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on September 15, 2010, 11:01:45 AM
Flori a avut asa ca sper ca face si seminte :) Pana acum in acel ghiveci au fost doar din cele cu margine alba asa ca daca nu apar alte culori nu risc sa-ti trimit ceva ce ai ;) Din alte culori ar fi cam greu sa le nimeresc deoarece sunt amestecate.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on September 24, 2010, 06:21:19 PM
Nu am reusit sa-i prind floarea complet deschisa dar tot am pozat-o http://codruta.sunphoto.ro/ipomoea_-_zorele/22072615
Gomez, oare cum ai reusit sa-mi dai seminte din cele roz si cele pe care le doreste nasa Pene, cu margine alba?  http://codruta.sunphoto.ro/ipomoea_-_zorele/21661026  La mine nu dau semne ca ar vrea sa faca seminte :( 
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: stefana on September 24, 2010, 06:33:44 PM
Ooof, cat m-am invartit eu la Eforie pe langa un gard cu niste zorele ca alea din a doua fotografie::). Aveau capsule mari cu seminte, din loc in loc, dar necoapte!
Iar Carnivalele tale sunt suuuper  +hypno
Cand trebuie sa pun in ghiveci semintele de Cardinal Climber, Gomez?
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: GetaV on September 24, 2010, 10:23:03 PM
In fe-martie ,Sfefana
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on September 30, 2010, 09:26:35 PM
au inflorit si fac si ceva seminte sa speram ca apuca sa se coaca
http://ro.fotoalbum.eu/gomez99/a136779/00000120
http://ro.fotoalbum.eu/gomez99/a136779/00000119
http://ro.fotoalbum.eu/gomez99/a136779/00000117
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gabiee on September 30, 2010, 09:54:16 PM
superbe  ;)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on October 01, 2010, 10:00:18 AM
Eu am strâns ceva seminţe din "exponatele" alea, Gomez! ;)
Deci, colecţia este asigurată.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gentiana on October 01, 2010, 10:14:11 AM
Pene io bag de seama ca trebe sa te "calc" ca sa nu ne mai complicam cu caratul sacoselor
Sa-mi spui daca trebuie sa imi iau si remorca sau imi ajunge buburuza
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on October 01, 2010, 11:13:23 AM
Da, ia şi remorca că mai am ceva resturi vegetale de dus la tomberoanele de pe DN1. ;D :D
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: sicamin on October 01, 2010, 12:11:41 PM
Pene ,dai resturile vegetale ,in loc sa le faci compost ?
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on October 01, 2010, 12:13:38 PM
Sica, alea sunt nişte resturi  vegetale "botezate" şi "îngrăşate" de câini. ;D >:D
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: sicamin on October 01, 2010, 12:16:36 PM
 ;D
Si le dai la pisicile Gentianei?
Deci pene daca strangi ceva seminte de zorele  'fitoase' ,sa ma scrii si pe listuta asta te rog.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on October 01, 2010, 01:32:55 PM
Eu am strâns ceva seminţe din "exponatele" alea, Gomez! ;)
Deci, colecţia este asigurată.

in sfirsit o veste buna!!!
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gentiana on October 01, 2010, 01:44:54 PM
Adica Buburuza mea e de carat resturi?
Blanoasele mele  nu-s pisici de DN1 ci de Snagov..........nu asa oricine

Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on October 01, 2010, 01:53:47 PM
Te-am trecut pe listă, Sica!
ps. Parol, chiar am o listă sub tastatură, în acest sens. ;)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gentiana on October 01, 2010, 02:06:15 PM
sper ca n-ai uitat ca io-s cap de lista de cand am zis
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: GetaV on October 01, 2010, 05:19:26 PM
Si eu si eu +hug
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: stefana on October 01, 2010, 08:16:02 PM
Geta, zorelele astea iti lipseau, nu-i asa? :D
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on October 02, 2010, 10:04:05 AM
au inflorit si fac si ceva seminte sa speram ca apuca sa se coaca
http://ro.fotoalbum.eu/gomez99/a136779/00000120
http://ro.fotoalbum.eu/gomez99/a136779/00000119
http://ro.fotoalbum.eu/gomez99/a136779/00000117

 +apl Foarte frumoase. Si daca adun toate zorelele la un loc si tot nu am atata flori :D
Pene, succes la seminte. Ma gandesc ca daca la tine fac seminte se vor indura sa faca si la mine. Ca doar nu devin sterile de la aerul olandez :D :D
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on October 02, 2010, 10:22:35 AM
codruta cele rosii sint intr-o galeata pe balcon. deci merg ceva mai bine in ghiveci decit celelalte.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on October 02, 2010, 11:37:51 AM
Sunt convinsa ca depinde si de soi si de alti factori dar din ce am vazut la mine concluzia ar fi ca in ghiveci nu o duc prea bine dar fac mult mai multe flori. Sau mi se pare mie, in ghiveci fiind mai inghesuite?
Speram sa am anul acesta un gard complet acoperit de zorele dar nu am avut succes. In schimb s-au intins cu succes peste trandafir, craite, gladiole, etc... cu toate ca mi-am dat silinta sa le ancorez de gard.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: stefana on October 02, 2010, 11:41:40 AM
Ce ziceti, este bine sa tin semintele la frigider pana in fe-martie? Ca sa le ofer conditii similare cu cele din natura.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on October 02, 2010, 11:47:52 AM
Eu le-am tinut in camera si se pare ca nu le-a deranjat, au rasarit plante din ele. Pe mine ma tenteaza sa incerc sa pun semintele in pamant acuma toamna dar nu ma incanta ideea pentru ca uit de ele si primvara, cand "rascolesc" pamantul sigur le "deranjez".
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: stefana on October 02, 2010, 12:02:20 PM
Pe mine ma tenteaza sa incerc sa pun semintele in pamant acuma toamna
Si pe mine ma tenteaza :D tocmai de aceea intrebam mai demult cand se seamana. Daca le pun la sfarsitul iernii, prin iunie abia incep sa creasca plantutele si abia din august incolo o sa infloreasca. Asa a fost cu zorelele albe.
In concluzie o sa le pun de acuma intr-o jardiniera pe balcon cu eticheta ca sa nu uit  :D
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on October 04, 2010, 01:24:59 PM
Băi, zorele astea japoneze sunt mai fiţoase şi nu germinează în pământ rece. Dacă le puneţi din toamnă, numai bine la primăvară vă uitaţi lung până vă sar ochii din orbite şi tot nu aveţi ce vedea. >:D  Iar, dacă le puneţi în ghivece/jardiniere  în casă, tot trebuie să aşteptaţi să se mai încălzească afară ca să le transplantaţi. :P
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on October 04, 2010, 02:01:05 PM
Bai, eu ma refeream la zorelele "normale", nu la fitoase si banuiesc ca si Stefana tot la acelea se gandea. La cele fitoase musai sa le oferim tratament special ca sunt de neam nobil ;D
Sa incep cu cele rele sau cu cele bune? Hai cu cele rele... Cam asa arata majoritatea frunzelor de la zorelele mele   http://codruta.sunphoto.ro/zorele_cu_prob  Asa sau ingalbenite si uscate. Nu stiu de unde mai au puterea sa infloreasca.
Si acum cele bune... Aceasta nu s-a putut decide ce culoare sa imbrace :)  http://codruta.sunphoto.ro/ipomoea_-_zorele/22072615
Sora ei a fost mai hotarata  http://codruta.sunphoto.ro/ipomoea_-_zorele/22568170
Si aici viata in comun
http://codruta.sunphoto.ro/trandafiri/22568394
http://codruta.sunphoto.ro/trandafiri/22568407
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gabiee on October 04, 2010, 10:27:27 PM
Codruta ,
zorelele acestea alb cu dungi albastre se autoinsamanteaza ?? eu acum am avut primul an .... am vrut sa culeg seminte dar nu vor sa se coaca  ???
sa nu mai spun de uriasele albe http://gabiee.sunphoto.ro/ipomea/21915886 , dupa inflorire , pur si simplu dispare tulpinuta aceea unde ar trebui sa se formeze semintele  ???
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on October 05, 2010, 10:10:58 AM
Gabiee, si la mine e primul an cand le am. Seminte inca nu am reusit sa vad la ele. Defapt anul acesta inca nu am reusit sa adun nici macar o samanta de zorea :( Zilele acestea s-a mai incalzit putin asa ca poate mai sunt sanse...la cele care vor sa faca seminte. Se pare ca nu toate au aceasta intentie.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Pufa on October 05, 2010, 12:58:55 PM
Fetelor, zorelele se autoinsamanteaza +dns
SAunt foarte frumoase zorelele voastre +apl
Eu am reusit sa scap de ele, acum mai sunt doar 2 fire +dns
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on October 06, 2010, 10:18:37 AM
Da, se autoinsamanteaza dar nu cele care vrem noi si sigur nu unde vrem noi ;D :D
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on October 19, 2010, 10:46:30 AM
Aşa e! Se autoînsămânţează doar cele banale şi urâte  ;D.
Astea fiţoase şi dacă le implori abia dacă îţi fac 2-3 seminţe care, nu se ştie dacă mai şi germinează.
Ce-am reuşit eu până acum la ele, este să  identific forma  capsulelor  cu seminţe: cele roşii, albastre, albe cu dunguţe albastre au capsulele lunguieţe şi ascuţite la vârf şi orientate în sus, cele variegate fac nişte capsule  mari, ovale, orientate în sus, iar cele comune  (inclusiv cele albe) fac capsule rotunde , orientate în jos. Le-am urmărit zile la rând fiindcă le-am pus amestecate, s-au îmbârligat  şi nu mai ştiam care- cum ale cui seminţe sunt. Cel mai greu au făcut seminţe variegatele, sunt puţine şi nu s-au copt încă. Mă uit în fiecare zi la ele ca să nu le pierd. Acum, însă, de o săptămână plouă, bate vântul şi nu mai ştiu ce fac seminţele mele. :(
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: costieanuconstantin on October 19, 2010, 12:10:19 PM
cred ca la anu' ,o sa ai o varietate de nuante , culori si variegate !!! :)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: einsteinitza on October 19, 2010, 04:31:09 PM
Pene,  fa o punguta dintr-un capat de perdea sau niste tifon,  leaga-l  pe capul celor de la care vrei sa pastrezi semintele, ca un capison,si n risti sa cada pe jos.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Claudiu on January 12, 2011, 10:15:10 AM
Vad ca va sta gandul la zorele.

Mi s-au facut bine si anul asta  :), bineinteles in gardina mea salbatica. Adica pozele de mai jos sunt cu o specie nativa pe aici si anume Ipomoea cordatotriloba.
Este de talie ceva mai redusa decat cele care le stim noi avand floarea ceva mai mica si de asemenea si frunzele sunt mai mici. Totusi poate atinge catre 5m sau chiar mai mult. Totusi frecvent eu am vazut-o mai scurta. Florile ce le-am masurat aveau diametrul pe la 3 cm.
Floarea, este de culoare purpurie - violet deschis,  are forma cunoscuta de palnie si este impartita in cinci sectoare. In fiecare sector este marcat un triunghi mai deschis la culoare, cele cinci triungiuri fomand o stea asa cum se vede in fotografia de mai jos.

                          (http://inlinethumb49.webshots.com/4016/2617216960102951463S600x600Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2617216960102951463WevjjF)

Inca cateva poze. Chiar daca in poze sectoarele si steaua nu-s foarte clare - din cauza luminii  cand am facut pozele - in realitate ele sunt foarte vizibile. In lumina puternica a soarelui micuta zorea straluceste ca o bijuterie de sidef purpuriu.

(http://inlinethumb12.webshots.com/39115/2648721700102951463S500x500Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2648721700102951463tBbCbN)        (http://inlinethumb61.webshots.com/7548/2662282540102951463S500x500Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2662282540102951463AwplxT) (http://inlinethumb19.webshots.com/32722/2556119300102951463S500x500Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2556119300102951463exLirs) (http://inlinethumb12.webshots.com/27851/2813738880102951463S500x500Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2813738880102951463MRjkOm) (http://inlinethumb07.webshots.com/24518/2221977310102951463S500x500Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2221977310102951463vdYHPd)

Planta apare mai mai finuta si mai fragila decat cele pe care le cunoastem noi in mod obisnuit. Cum am spus mai sus si frunzele sunt de talie mai micuta. O curiozitate este ca poate avea doua tipuri pe langa cea de inima clasica poate avea si frunze tri-lobatate cam in forma de inima - de unde ii vine si numele - epitetul speciei - cordatotriloba. Lobii pot fi mai mult sau mai putin evidenti. Interesant ca pe acelasi lujer poti intalni diferite feluri de frunze.

(http://inlinethumb28.webshots.com/26267/2276020480102951463S500x500Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2276020480102951463Ttcoyn) (http://inlinethumb57.webshots.com/36664/2903064030102951463S500x500Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2903064030102951463vKxICx)

Are si un nume popular dragut: Little Violet Morning Glory - Micuta zorea violeta. In functie de lumina violetul apare foarte deschis chiar spre alb in unele portiuni cand e soare puternic sau un violet mai inchis dar nu foarte tare atunci cand este innorat.

Nu stiu daca este cultivata anume insa este o "buruiana" frecventa prin gardini. Dupa cum stiti in gradina mea (virtuala) eu nu cultiv decat buruieni  ;D dar sper sa va placa.   :D
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: havrincea on January 12, 2011, 10:19:16 AM
frumoase si artistice poze  +rsp
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: einsteinitza on January 12, 2011, 10:52:30 AM
Frumoasa buruiana. Eu o am pe sora ei alba cu flori foarte mari, dar o elimin fiindca sugruma orice prinde.Pe un gard in pustie, ar fi decorativa, in res mi se pare periculoasa.
Am aceeasi problema cu clematita salbatica. Imi plac la nebunie maciuliile multe argintii aprca-s de matase. In apropierea Slanicului e o panta pe unde trec cand merg sau vin, unde e plin de arbusti cuceriti de clematita asta. Toamna lumineaza pur si simplu dealul ala, sunt superbe semintele. Nu am unde opri ca mereu ma gandesc cum sa fac o poza.
Dr vara, cand vad cum a cucerit totul, ma cuprinde amaraciunea si imi dau seama ca trebuie sa o pandesc si sa o scot din gradina.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on January 15, 2011, 04:53:42 PM
la mine in gradina a fost destula de timida. florile sint cam de dimensiunile obisnuite la cele comune in romania
(http://ro.fotoalbum.eu/images/30612/136779/00000116.gif)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on January 16, 2011, 10:03:25 PM
Nu par la fel, Gomez!  Zoreaua ta e  mai dantelata si mai frumoasa.  ;)  A lui Claudiu parca e mai ... coltooasa. ;D
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: doinabacau on February 08, 2011, 06:23:09 PM
 Oricum ar fi,sunt minunate! In gradina mea,sunt atacate inflorescentele trecute,le mananca ceva,dar nu am gasit niciodata inamicul,si trebuie sa seman mereu.Mai precis,fac rasad,fiindca sunt brume tarzii.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on February 09, 2011, 09:01:19 AM
Pentru zorelele astea mai deosebite şi eu fac răsaduri, mai ales că se strâng  puţine seminţe de la ele şi nu-mi permit să risc punându-le direct în pământ afară.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on February 09, 2011, 10:56:01 AM
Cum procedati cu cele din rasaduri ca sa nu se incalceasca? Acum doi ani am pus si eu rasaduri, din timp dar apoi am regretat. Cand au inceput sa creasca era prea rece sa le plantez afara si m-am trezit ca s-au incolacit una pe langa alta de nu mai puteam sa le separ.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on February 09, 2011, 12:09:39 PM
La mine nu apucă să se încâlcească fiindcă pun seminţele în jardinieră afară, când s mai încălzeşte. Când răsadurile încep să facă tulpina aia lungă, le transplantez la loc definitiv.
Seminţele nu le mai pun direct în grădină fiindcă, nu ştiu ce le mânâncă şi nu mai iese nimic... doar cele comune care, oricum ies şi fără să pun eu seminţe.   :(
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on February 09, 2011, 10:29:22 PM
Eu nu m-am gandit la varianta in jardiniera afara +ham +ham Si cam cat e de cald cand le pui?
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: doinabacau on February 10, 2011, 10:57:01 AM
  Eu pun cateva doar,din lipsa de spatiu,prin martie,nu cresc prea mult!
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: anasstasia on March 01, 2011, 11:57:45 PM
Cind ar fi momentul sa plantez niste seminte de zorele? Zona unde vreau sa le plantez deste relativ departe de gradina cu flori (deci nu ar trebuie sa am probleme cu ele desi sint invazive).
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on March 02, 2011, 09:11:43 AM
Dacă sunt zorele comune, poţi să pui seminţele direct în pământ  în grădină, prin aprilie, când se mai încălzeşte pământul.

ps. Citeşte topicul de la început şi vei afla mai multe.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: anasstasia on March 02, 2011, 10:44:51 AM
M-am uitat pagina cu pagina, insa se pare ca mi-a scapat. Cred ca m-au furat imaginile. Multumesc pentru raspuns.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: kerkyra on June 27, 2011, 01:54:30 PM
Anul acesta am pus si zorele pitice, pe langa cele clasice:
http://kerkyra.sunphoto.ro/Vara/38716844
http://kerkyra.sunphoto.ro/Vara/38716850
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: Codruta on July 01, 2011, 11:48:51 AM
Sunt frumusele. Nu stiam ca exista si zorele pitice.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: kerkyra on July 01, 2011, 11:56:04 AM
Da, dar au crescut mai inaltute si acum s-au lasat pe pamant, cand nu sunt inflorite nu arata prea bine  :(
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on October 04, 2011, 08:57:47 PM
zorele rosii sud-americane - ipomoea quamoclit si multifida.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: larisa on May 09, 2012, 08:00:52 PM
Mai am doua pliculete de Ipomoea Quamoclit  albe ,daca este cineva doritor,semintele provin din grecia
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: trandafira on May 09, 2012, 08:34:53 PM
Vreau eu, nu am vazut zorele albe. Cum trimit banii, la primirea lor sau inainte?
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: larisa on May 09, 2012, 08:51:15 PM
Nu vreau bani,Trandafira,poate vre-o data voi avea nevoie de ceva de la tine .trimite adresa pe mp,te rog
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: trandafira on May 09, 2012, 09:03:04 PM
Asa? Multumesc mult. Poate vrei seminte de lathyrus- planta contra cartitelor.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: larisa on May 10, 2012, 08:24:52 AM
Da.mi-ar placea,nu se stie niciodata, iti trimit adresa pe mp
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: larisa on May 10, 2012, 07:23:20 PM
la recensamint ,m-am trezit ca am in plus ,2 plicuri de ipomoea purpurea mix---picotee si ,un plic de sunrise serenade.De la Kiepenkerl.Cine le doreste sa ma anunte pe mp.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: ari22 on August 20, 2012, 11:52:10 AM
Asa? Multumesc mult. Poate vrei seminte de lathyrus- planta contra cartitelor.


Lathyrus si zorele am plantat anul acesta langa peretele unei magazii - m-am gandit ca se vor urca pe perete si va fi plin de flori. Probabil asa ar fi fost daca cartitele nu ar fi hotarat ca e teritoriul lor. Nu au fost deloc incomodate de lathyrus.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: trandafira on August 20, 2012, 10:08:03 PM
Cartitele mele stau dincolo de poarta. Nu intra in curte. Despre zorele, am incercat in fiecare primavara sa am si eu aceste fustite puse pe jupon, dar in afara de o tulpinita firava care sa se catere pe o planta din apropiere, nu am obtinut acea perdea splendida pe care o admir la altii in gradina.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: penelopa on September 14, 2012, 09:18:19 AM
Surprinzator!
Zorelele albe sunt foarte rezistente si viguroase!
Din multitudinea soiurilor (de la Gomez) cultivate anul trecut, singurele care au iesit singure, fara sa le mai insamantez, au fost zorelele albe. Mi-au umplut un gard si s-au intins si pe jos, acoperind locul din jurul lor, ca niste "taratoare".
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: sicamin on September 14, 2012, 06:58:12 PM
Si la mine tot cele albe ( dela tine) :-* au rasarit singure anul asta si s-au catarat pe niste trandafiri  :D
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on October 28, 2012, 10:27:12 AM
ultimele gaselnite japoneze
aleia albastre i se spune "cu steag" pentru ca are motul ala albastru in git
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gabriela jalba on October 28, 2012, 07:44:31 PM
Faine !!!!
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gabriela jalba on July 21, 2013, 08:10:09 PM
Am si eu trei varietai :
(http://i1142.photobucket.com/albums/n602/gabryela3/GRADINA%20%202013/Flori%20de%20gradina/th_DSC06450_zps93500611.jpg) (http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/media/GRADINA%20%202013/Flori%20de%20gradina/DSC06450_zps93500611.jpg.html)     (http://i1142.photobucket.com/albums/n602/gabryela3/GRADINA%20%202013/Flori%20de%20gradina/th_DSC06396_zps61980de7.jpg) (http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/media/GRADINA%20%202013/Flori%20de%20gradina/DSC06396_zps61980de7.jpg.html)(http://i1142.photobucket.com/albums/n602/gabryela3/GRADINA%20%202013/Flori%20de%20gradina/th_DSC06395_zps39a9d7d9.jpg) (http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/media/GRADINA%20%202013/Flori%20de%20gradina/DSC06395_zps39a9d7d9.jpg.html)    - a treia... nu gasesc poza...
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gabriela jalba on September 15, 2013, 07:41:48 PM
Am gasit-o !!!
(http://i1142.photobucket.com/albums/n602/gabryela3/GRADINA%20%202013/Flori%20de%20gradina/th_DSC06463_zpsb439c3ec.jpg) (http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/media/GRADINA%20%202013/Flori%20de%20gradina/DSC06463_zpsb439c3ec.jpg.html)
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on September 16, 2013, 12:53:01 AM
sa stringi seminte!
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gabriela jalba on October 30, 2013, 07:43:15 PM
de la aia alba si aia creata, da. Pe cealalta am ratat-o.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: larisa on October 31, 2013, 10:56:40 AM
Daca o supravietuit semintele  de la aia din urma ,am eu,dar erau inca verzi cind am plecat
.Nu stiu ce a facut Paul ,sper sa nu le fi amestecat sau sa le lase sa se scuture
A fost mai mult pe la tara ,ocupat cu vinul ,si copiii,nu fac nici daca le zici,d-apoi de capul lor
acum ,ca mi-am amintit il voi intreba ce o facut cu semintele
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on October 31, 2013, 10:58:38 AM
nici eu n-am prins anul asta de la astea japoneze, erau urcate pe scara vecinului si s-a ginditi la un moment dat sa o vopseasca si mi le-a taiata fara sa imi spuna.
o sa trebuieasca sa ma milogesc iar la japonezi
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: larisa on October 31, 2013, 11:01:24 AM
Gomez,din zorelele de la tine ,au inflorit cardinalis,alea mici rosii,inca nu vazusem nici o saminta de la ele ,si incepuse sa infloreasca cea galbena,dar cind am plecat in septembrie nu am vazut nici o floare ,deci nici nu stiu daca face seminte
Cum se numeste oficial aceasta zorea?,poate gasesc seminte
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on October 31, 2013, 06:54:54 PM
oficial cea galbena se cheama ipomoea lutea
mai exista una luteola pe care nu o am, care e rosie cu "git" portocaliu
de la astea am strins ceva seminte, nu multe da o sa fie de pus la anul
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: larisa on November 01, 2013, 10:06:10 AM
MERSI,sper sa gasesc
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on November 01, 2019, 11:31:26 AM
zorelele mele s-au purtat tare ciudat anul asta, au inflorit tirziu in august, iar cea albastra abia la inceputul lui octombrie.
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gabriela jalba on November 04, 2019, 07:01:44 AM
Eu nu am unele deosebite, dar de astea care am, nu scap de vreo 15 ani !!!
Title: Re: ZORELE - Ipomoea
Post by: gomez99 on November 07, 2019, 03:51:26 PM
si eu ma cam lupt cu astea obisnuite, cind zic ca am scapat de ele, hop mai apare una. da se pierde printre celelalte pina ajung de o ciupesc eu.