TotalMush Community

IDENTIFICARI => IDENTIFICAREA UNEI PLANTE SAU A UNEI CIUPERCI => Topic started by: Claudiu on October 17, 2009, 07:12:08 AMTitle: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Claudiu on October 17, 2009, 07:12:08 AM
Am scris ceva mai demult ca ar fi interesant sa facem un topic privind identificarea plantelor salbatice, adica a plantelor din flora spontana care nu sunt in mod obisnuit cultivate. Eventual sa punem si numele comune (populare) pe care le stim. Asta pe de o parte deoarece am constantat ca numele populare ale ierburilor se pierd, chiar si la sate si multi copii nu le mai stiu, nemaipreluandu-le de la parinti sau bunici (pierzandu-se o intreaga cultura practica) iar pe de alta parte cred ca ar fi util si interesant si pentru cei de la oras care nemaiavand rude la tara nu au de unde le sti. Din pacate am constat ca nici in scoala nu se acorda atentie denumirii si identificarii plantelor salbatice chiar daca materia studiata e botanica. Uneori totusi mai sunt profesori pasionati care le arata mai multe elevilor dar din pacate de multe ori cei de la orase nu au suficient material si de calitate la indemana. Si astfel ne trezim ca utilizam numai numele generic de buruieni, arbusti  sau copaci.
Nu stiu in ce masura azi se mai pune azi accent in scoli la orele de botanica pe pregatirea ierbarelor de catre elevi. Ar fi pacat, e o activitate care atrage elevul spre placerea de a studia natura si ii creste spiritul de observatie. Nu neg importanta studiului celulei, a organelor si functiilor unei plante, a legilor ereditatii. Dar ce folos daca nu stim identifica nici macar un pir si am vazut pe multi, chiar si din cei care cultiva legume, numind pir orice buruiana ce seamana a iarba.
Aceasta lipsa ar putea fi completata de parinti sau de bunici care de regula au mai mult timp ce-l pot dedica nepotilor. Dar cum sa o facem daca nici noi nu le stim denumirea? :)
Cu topicul asta ne-am putea completa si noi ceea ce stim.
Pe de alta parte si ceea ce numim buruieni sunt de fapt plante care sunt la fel de interesante. Poate chiar mai mult deoarece unele sunt foarte putin sau deloc studiate. Pe camp, pe dealuri, in padure sau la margine de ape pot fi facute multe observatii ce ne pot imbogati viata si de ce nu e un mod de relaxare, de evadare din stresul cotidian. Aceleasi observatii pot fi facute si intr-o gardina fie ea cat de mica sau chiar si intr-un ghiveci caci si intr-un ghiveci poate incolti o planta a carei seminte a fost adusa de vant sau care s-au pastrat in rezerva de seminte neincoltite din solul nou in care am transplantat planta. Cineva (intr-un film  :)  ) spunea ca niciodata nu se termina descoperile ce le poti face intr-o intr-o gardina. Dar la marginea unui drum de tara? E o intreaga aventura acolo.

Acum pentru identificarea plantei ar fi util sa se faca foto mai multe, cat mai clare, eventual si detalii macro (de aproape)  si in masura in care e posibil sa se prinda planta in diferite faze, anotimpuri si cel mai bine si floarea. Util, caci sunt indicatii importante in identificare,  ar fi a se indica si regiunea in care a fost facuta poza si anotimpul.

Si mie mi-e dificil a identifica o planta si cred ca si la multi altii. Din pacate pentru mine caci am, nu stiu de unde si cum, o curiozitate privind identificarea plantelor si apoi a citi despre ele. Cred ca si altii au aceasta curiozitate. Eu n-am facut botanica in scoala caci in clasa a cincea s-a facut un experiment si ni s-a introdus anatomia. Ca atare am facut doi ani de anatomie unul in a clasa a V-a si altul in clasa a VIII, daca tin bine minte. Astfel am fost privat de placerea de a face un ierbar in scoala. Cred ca daca as fi facut botanica in scoala mi-as fi ales alta meserie, desi poate nu, caci la vremea mea orientarea generala era spre politehnica.

Pe de alta parte natura e in regres. Omul invadeaza sau fragmenteaza tot mai multe habitate. Un lan de porumb,  e un desert, e frumos dar numarul de plante ce il gasim pe el e extrem de redus. In cazul cultivarii perfecte, adica nici o buruiana, intalnim doar o singura specie Zea mays (adica porumb, cucuruz, papusoi etc.) Pe de alta parte la marginea drumurilor de tara unde s-au refugiat buruienile intalnim o adevarata minilume plina de surprize. Caci ce e o buruiana? Din punct de vedere al unui cultivator e orice planta nedorita in cultura. Unii  le mai atribuie cateva aspecte desemnandu-le ca fiind prolifice, rezistente si invazive, intrand puternic in competitie cu planta cultivata. Botanic o buruiana nu poate fi definita. Pot fi cel mult enumerate specii considerate de catre agricultori sau gradinari ca buruieni.
Acum nu zic sa nu eliminam buruienile din culturi dar sa le respectam caci in fapt sunt plante la fel de ineteresante ca oricare altele. Ce sunt macii intr-un lan de grau? Pentru agricultori buruieni suparatoare mai ales daca sunt in numar mare. Desi am citit pe undeva ca taranii rusi ar fi constatat ca graului ii merge bine in prezenta macilor. Nu stiu daca e asa, dar azi, in studiul culturilor bio, se pune accent pe studiul culturiii plantelor asociate care astfel reusesc sa reziste mai bine bolilor sau unor insecte. Pentru cei ce se plimba la marginea lanului, cativa maci rosii printre galbenele spice, e un tablou plin de poezie. Cati sau cate, daca v-ati plimbat vreodata, nu v-ati intors acasa cu bratele pline de maci salbatici, in care ati asociat si alte flori salbatice de la margine de drum si eventual cateva spice de grau auriu?

Cred ca la fel de util ar fi deschiderea unui topic pentru identificarea vietuitoarelor din natura. Insecte, pesti, pasari, mamifere etc.

Completari:
1. Ar fi util sa aiba fiecare un album din care poate afisa poze pe forum. Astfel nu se incarca forumul. Daca afisarea se face in format mare forumul e mai frumos si identificarea ar fi mai usoara.
Pentru cei care nu doresc un astfel de album s-ar putea face un album comun si cineva  sa se inhame la o munca de a primi pozele si de a le posta, totusi o munca destul de dificila si nu stiu cine ar avea timp si chef, doar oameni suntem, sa se angajeze la asa ceva. Poate mai bine doua sau trei persoane sa administreze acest album pentru ca pentru una singura ar fi prea greu daca nu imposibil si in acelasi timp pentru a nu se pierde informatia, parola, in caz ca o persoana nu mai poate. Sa fie administrat de toti membrii e imposibil.
Webshot sau Photobucket sunt foarte bune pentru acestea. Pentru modul de lucru cu acestea se poate cere informatii oricand la topicul: Postare de poze- alte moduri! dinmodulul Diverse al forumului.
Chiar daca avem doua albume, cum ar fi pe Sunphoto care e foarte bun si usor nu strica un album paralel daca un album pateste ceva.

2. Daca cunosteti un nume popular al plantei ce se pune, indicati-l poate fi de un real folos in identificarea numelui botanic. Azi webul ofera o sursa extrem de bogata in informatii. Daca aveti pe cine intreba pe la tara despre numele unei plante, nu ezitati, intrebati.

3. Azi, spre deosebire de trecut, daca se dispune de un aparat foto si un calculator, a face fotografii e foarte ieftin si placut totodata. E pacat sa nu beneficem de acestea si de ce nu a oferi si altora imaginile ce ne-au interesat.

4. Desigur toate identificarile noastre sunt in regim de amator si in masura in care una sau mai multe poze permit identificarea. Chiar si pentru specialisti identificarea din poze poate avea o marja de eroare. Asta pentru a atrage atentia celor straini de forum care ne citesc.

5. Chiar daca se va repeta vreo planta cu poze noi e foarte bine. Topicul se vrea unul de discutii. Suntem un forum aparte axat pe comunicarea dintre membri si nu unul care se vrea creator de fise stiintifice a plantelor.


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Claudiu on October 17, 2009, 08:17:39 AM
Sa incep eu.

Cand am facut o identificare din albumul lui Codruta am remarcat si o alta planta afisata la nume necunoscute. Cum a avut amabilitatea sa spuna ca pot folosi poze din album am copiat cateva intr-un album pe Webshot pentru a le putea afisa aici. Desi sincer nu-mi place asta, chiar cu acord, caci nu sunt pozele mele si ele exista in alt album. Codruta fa si tu inca un album asa incat sa se poata afisa poze.

Deci pozele in cauza, de la Codruta, sunt:

(http://inlinethumb07.webshots.com/42566/2157980290104890296S600x600Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2157980290104890296hummAE)

(http://inlinethumb52.webshots.com/44723/2796956830104890296S600x600Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2796956830104890296CbNmHk)

(http://inlinethumb49.webshots.com/44080/2845409060104890296S600x600Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2845409060104890296FvoFCM)

(http://inlinethumb21.webshots.com/44884/2626356330104890296S600x600Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2626356330104890296TfDOUJ)

eu spun ca e vorba de o specie din genul Sorghum si anume Sorghum halepense pe nume popular Costrei (am aflat recent numele popular :) )
O ruda a sorgului Sorghum bicolor care asa cum spune wikipedia e o cereala panificabila si a ierbii de Sudan, Sorghum sudanese si a multor altora.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Sorg

Sorghum halepense e o graminee considerata ca fiind o buruiana invaziva prin unele parti. Creste spontan si la noi in zonele mai calduroase. Poate atinge inaltimi mari, chiar si pana la doi metri. Nervura mediana a frunzei apare pe partea superioara ca o banda alba uneori foarte evidenta cu aspect estetic. In pamant prezinta rizomi de culaore alba, grosi si de marimea unui creion. Rizomii alaturi de seminte fiind o a doua cale de inmultire naturala a acestei plante.
Am remarcat-o ca avand proprieti decorative si ca ar putea fi utilizata in gradinile care doresc ierburi decorative sau a gradinilor rustice. Creste inalta, dupa cum am spus uneori frunza e foarte decorativa cu banda ei alba, alburie iar floarea, un spic de marime mare mare, mai strans la inceput apoi se deschide, mi se pare si el decorativ. Atentie totusi la carcaterul invaziv. Dar multe ierburi folosite in decorarea gradinilor au acest caracter.

Cateva linkuri:

http://www.bayercropscience.ro/buruieni.php?action=buruieni&catID=2&pID=59

aici niste poze foarte bune:

http://luirig.altervista.org/photos-en/sorghum-halepense---johnsongrass.htm

si aici de asemnea niste poze interesante in care se pot vedea si rizomii si plantute noi ce emerg din acestia.

http://www.weedmapper.org/sohapicture.htm

Am si eu cateva poze ale mele, facute in perioada de toamna in Dobrogea. Din pacate nu suficent de bune pentru identificare.

Un spic:

(http://inlinethumb05.webshots.com/516/2096018690104890296S600x600Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2096018690104890296XzRXER)

si la margine de camp inierbat. Am remarcat ca plantele care cresc solitare, mai izolat, fara concurenta prea mare din partea altora, cersc mai viguroase si cu un aspect mult mai decorativ.

(http://inlinethumb01.webshots.com/36224/2314260360104890296S600x600Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2314260360104890296TgsusE)

(http://inlinethumb12.webshots.com/45131/2831573480104890296S600x600Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2831573480104890296gxVZyL)

Acum desigur cum am zis identificarea e in regim de amator si astept pareri. Fie si contra :)


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: doina on October 20, 2009, 07:26:35 PM
Si eu am spus ca este costrei in poza Codrutei , taranii din zona noastra il considera o buruiana invaziva in lanurile de porumb si nu numai iar uneori ajunge sa depaseasca in inaltime porumbul .
Mama mea a spus ca este posibil ca in primavara viitoare sa fie o cultura de costrei in gradina Codrutei  :D


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: stefana on October 20, 2009, 07:57:07 PM
Am remarcat ca plantele care cresc solitare, mai izolat, fara concurenta prea mare din partea altora, cresc mai viguroase si cu un aspect mult mai decorativ.
Eu zic ca si aceste graminee sunt viguroase...
(http://inlinethumb53.webshots.com/36980/2925063450101198585S425x425Q85.jpg) (http://home-and-garden.webshots.com/photo/2925063450101198585tOdSsA)
 asa ajunge, de fapt, un gazon netaiat la timp :D
Sper sa nu fi suparat pe nimeni cu postarea mea "putin" off-topic ;D


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: myky on October 20, 2009, 08:12:22 PM
Si eu am spus ca este costrei in poza Codrutei , taranii din zona noastra il considera o buruiana invaziva in lanurile de porumb si nu numai iar uneori ajunge sa depaseasca in inaltime porumbul .
Mama mea a spus ca este posibil ca in primavara viitoare sa fie o cultura de costrei in gradina Codrutei  :D
da, codruta are toate sansele.


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Claudiu on October 21, 2009, 01:49:44 PM
(http://inlinethumb53.webshots.com/36980/2925063450101198585S425x425Q85.jpg) (http://home-and-garden.webshots.com/photo/2925063450101198585tOdSsA)
 ... asa ajunge, de fapt, un gazon netaiat la timp :D
Sper sa nu fi suparat pe nimeni cu postarea mea "putin" off-topic ;D

Ce suparare ar putea fi mai ales ca e o poza in format mai mare si nu timbru ? :)
Eventual ca nu se vad mai in detaliu gremineele.


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Claudiu on November 05, 2009, 01:16:12 AM
Tot la margine de sat in apropiere de Constanta, deci la margine de drum, am gasit un grup de Datura stramonium, Ciumafaie cum i se mai zice pe tara datorita toxicitaii ridicate a plantei sau Trompeta ingerului cand e cultivata prin gradini sau ghivece datorita frumoaselor flori pe care le are. Sigur o cunoasteti dar nu stiu cati au vazut-o in flora spontana adica salbatica :)


(http://inlinethumb15.webshots.com/45134/2377312580102951463S600x600Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2377312580102951463CgodWw)

(http://inlinethumb39.webshots.com/24998/2082290370102951463S600x600Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2082290370102951463YcGjsO)

(http://inlinethumb36.webshots.com/44899/2823310500102951463S600x600Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2823310500102951463fGJSew)

Din pacate lumina nu a fost prea favorabila pentru poze. Daca le-ati surprins in salbaticie, nu va sfiiti si puneti-le aici. Daca se repeta vreo planta nu va fi nici o suparare, doar repetatul e mama invataturii. :)


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Claudiu on November 05, 2009, 01:44:47 AM
In Cheile Tureni am gasit si un frumos Crataegus monogyna altfel spus un Paducel. Poate l-ati remarcat in album sau poate unii nu-l stiu asa ca il pun si aici. Creste sub forma de arbust sau de copacel ce poate depasi uneori zece metri inaltime.

(http://inlinethumb19.webshots.com/45010/2540026320102951463S600x600Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2540026320102951463XtGJeP)

Fructele lui rosii sunt foarte decorative toamna.

(http://inlinethumb53.webshots.com/45748/2558189350102951463S600x600Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2558189350102951463swHIsa)

(http://inlinethumb39.webshots.com/44646/2758232090102951463S600x600Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2758232090102951463ogvvOL)

Cateva detalii pentru identificare:

(http://inlinethumb59.webshots.com/43706/2259302370102951463S600x600Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2259302370102951463KvxqUe)

si frunzele lui adanc lobate:

(http://inlinethumb32.webshots.com/44895/2565263310102951463S600x600Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2565263310102951463BhuYyE)

Aici se gasesc cateva date despre el si vedea si florile (din pacate nu este si versiunea in limba romana):

http://en.wikipedia.org/wiki/Crataegus_monogyna

Are si calitati de planta medicinala, cateva date aici:

http://proplanta.ro/resurse-naturale/crataegus-monogynaTitle: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: diana on November 05, 2009, 08:12:08 AM
http://hertha.free-bb.com/liste-248453-39300-0-Flora-spontana.html (http://hertha.free-bb.com/liste-248453-39300-0-Flora-spontana.html)
Si pe mine ma pasioneaza acest subiect si o vreme chiar aveam timp sa determin plante din flora spontana... Inca din facultate am inceput sa fac ierbare..colectia mea are in jur de 500 de file ::)... plus cele lucrate la scoala cu copiii. Din lipsa conditiilor de pastrare, multe plante  s-au deteriorat :'( Cred ca ideea unui ierbar virtual este grozava. Eu cred ca la noi nu prea se pune accent pe flora spontana si de asta nu exista prea multe site-uri in domeniu :-\


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: penelopa on November 05, 2009, 09:45:08 AM
Păi, Claudiu, dacă ai şti cât m-am chinuit să le conving pe coţohărlele acestui forum că există o specie de datură sălbatică căreia la mine, în zona rurală a Brăilei, i se spunea "turebăciune"   ;D ................. da' n-am găsit poze să le-o arăt.
De aceea,  nici nu mă dă pe spate datura albă.  :)
Iar păducel am şi eu în grădină ............. "spontan", binenţeles!  ;D
Aici, lângă Bucureşti, i se s mai spune "gherghinar" deoarece  fructele lui sunt .......... "gherghine". (mamă, ce-mi mai plac !  ;))


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: simonaelena on November 05, 2009, 01:56:44 PM
Cand o sa am timp o sa fac poze catorva paducei crescuti pe pasunat. Au o forma super si daca as avea unde mi-as pune si eu in gradina. Sunt foarte decorativi. Nu va pot spune cum arata primavara pasunea inflorita!


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: DanaT on November 07, 2009, 01:26:34 PM
Sa prezint si eu una din preferatele mele. Nu o mai intalnisem de mult timp prin preumblarile mele, am regasit-o astavara prin plaiurile maramuresene... Sper sa fie corecta determinarea, va rog frumos sa ma corectati cei care cunoasteti daca am gresit. Asadar, gladiola salbatica (Gladiolus Imbricatus ):
(http://inlinethumb62.webshots.com/16829/2103200160101717026S200x200Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2103200160101717026uRytMF) (http://inlinethumb14.webshots.com/45325/2917841550101717026S200x200Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2917841550101717026rjdIxM) (http://inlinethumb42.webshots.com/26025/2593087700101717026S200x200Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2593087700101717026xiIlDc)


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: penelopa on November 07, 2009, 08:32:56 PM
Nu ştiu dacă denumirea e corectă dar seamănă cu gladiola.  :)


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: ati on November 09, 2009, 09:08:05 PM
Ajutatima va rog si pe mine cum sa scap de asta  adica de ciuperca asta
(http://i391.photobucket.com/albums/oo360/anyad2009/nov5/th_ajutor.jpg) (http://s391.photobucket.com/albums/oo360/anyad2009/nov5/?action=view&current=ajutor.jpg)

Ma atacat si ami distruge mandria


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: penelopa on November 16, 2009, 02:08:11 PM
Mai ai "mândria", Ati?  :) ............ că, văz, nu ţi-a răspuns nimeni. 
Cred că ciupercarii noştri nu se pricep la  ciuperci "spontane".
Ai încercat şi tu cu un unguent .... ceva ..........   ::)


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: gentiana on November 16, 2009, 02:24:19 PM
Ajutatima va rog si pe mine cum sa scap de asta  adica de ciuperca asta
(http://i391.photobucket.com/albums/oo360/anyad2009/nov5/th_ajutor.jpg) (http://s391.photobucket.com/albums/oo360/anyad2009/nov5/?action=view&current=ajutor.jpg)

Ma atacat si ami distruge mandria
ia si tu o mostra si du-te la cei de la protectia plantelor!
in principiu au solutii pt orice


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: DanaT on September 04, 2010, 07:53:52 PM
Asta ar trebui sa fie un fel de iedera?
(http://inlinethumb17.webshots.com/45712/2907385770101717026S200x200Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2907385770101717026HHDRVD) (http://inlinethumb48.webshots.com/7599/2901361540101717026S200x200Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2901361540101717026ASUtyt) (http://inlinethumb32.webshots.com/47711/2588198260101717026S200x200Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2588198260101717026AbvcDv)


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Claudiu on March 27, 2012, 08:45:23 PM
Asta ar trebui sa fie un fel de iedera?
(http://inlinethumb17.webshots.com/45712/2907385770101717026S200x200Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2907385770101717026HHDRVD) (http://inlinethumb48.webshots.com/7599/2901361540101717026S200x200Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2901361540101717026ASUtyt) (http://inlinethumb32.webshots.com/47711/2588198260101717026S200x200Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2588198260101717026AbvcDv)

Cynanchum acutum - nume popular Curpene cainesc
O liana frumoasa, n-am vazut niciodata planta pe viu. Cred ca trebuie sa fie tare frumoasa cand e inflorita.

http://www.floraofromania.transsilvanica.net/flora%20of%20romania/CD/Copy%20%2842%29%20of%20species.htm

Planta este inclusa in prezent in familia Apocynaceae, o familie complicata.
Inainte era cuprinsa in familia Asclepiadaceae, familie care in prezent a fost inclusa in intregime in familia Apocynaceae, asclepiadaceae-le devenind o subfamilie in Apocynaceae.

http://en.wikipedia.org/wiki/Asclepiadoideae

O cale de identificare e de a "ghici" dupa floare familia din care face planta.
Am pus in ghilimele "a ghici" - adica vreau sa zic ca pentru un amator mai putin familiarizat cu botanica si a identifica familia dupa floare , .... as vrea sa zic ca e vorba "de a deduce"oarecum altfel, la nivel de amator, comparativ pe baza experientei vizuale privind alte flori pe care le-am identificat si stim in ce familie se incadreaza.

( :-\ o exprimare cam neclara dar sper ca se intelege ce am vrut sa zic)

Sunt familii pe care le ghicim/deducem/identificam (repet ma refer la noi amatorii de toate zilele) rapid, cum ar fi familia Asteraceae sau Compositae (se retine mai usor nume populare familia florii-soarelui, sau margaretelor ...). Sigur e greu sa tinem minte numele botanice pentru ca le utilizam rar.

Revenind la familia Apocynaceae. O familie cu care ne intalnim mai rar si suntem mai putin familiarizati cu tipul de floare ce se intalneste in aceasta familie.
De exemplu pentru un amator e diferenta mare intre o floare ce apartine genului Hoya si cea care apartine genului Vinca.
Daca insa ne gandim la cum arata floarea la o planta de Hoya

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Hoya_carnosa_inflorescence_ies.jpg

se poate vedea o asemanare destul de mare cu cea fotografiata de Dana

(http://inlinethumb50.webshots.com/48305/2907385770101717026S500x500Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2907385770101717026HHDRVD)

si atunci "am ghicit" familia. O data familia identificata se usureaza/restrangea cautarea identificarii.
Sigur, ca amatori, putem "ghici" incorect familia si atunci identificarea se lasa cu "placute dureri de cap" pana cand realizam greseala.


Pentru cei care se orienteaza spre "noul curent" (in ghilimele ca nu mai e tocmai nou) de a gradinari cu plante din flora spontana, cred ca ar putea fi o incercare interesanta. Sau pentru iubitorii genului Hoya sa aiba asa ceva in gradina.
Cred ca ar putea fi inmultita din butasi, similar cu Hoya. Poate cel mai bine ar fi din seminte.
Nu incercati sa mutati toata planta. E pacat si foarte probabil sansele de reusita sunt mici.
Eventual incerca cineva cu experienta si apoi multiplica planta oferind-o celorlalti doritori.
E timpul sa lucram cu natura si nu contra naturii.
Nu stiu daca necesita un sol aparte, din cate pot deduce ii place litoralul.
E posibil ca in conditii de gradina planta sa ofere infloriri mai bogate.
Nu stiu nici daca are vreun statut de planta protejata in Romania.  :-\ Verificati intai aceasta.


E chiar interesanta planta asta. Mersi Dana, plantele tale nu sunt numai frumoase ci si interesante. Cand le vad am un regret ca nu m-am interesat mai mult de flora spontana de la noi. Doar ca a fost o vreme cand nu scoteam nasul din legume. Si ce-i drept, fotografia asta digitala ne-a adus niste satisfactii pe care acum cativa ani nici nu le puteam banui. Sa poti avea material de studiu stand comod  la birou si la preturi nesemnificative comparativ cu fotografia color de alta data. Aparatele costau si atunci si mai erau si greu de gasit. Iar filmele color si prelucrarea lor era costisitoare, iar un film avea doar 36 de pozitii . Eu lucram pe film lat si aveam numai 12 pozitii si nu-mi permiteam filme color ... :-\ Acum nu multi ani nici macar nu visam la tehnica asta daramite sa mai fie si larg accesibila. Si sa mai si poti mari o imagine si cu usurinta si dupa cum vrei ca sa vezi detalii  ... Si sa mai si putem comunica asa intre noi la distanta, la distanta si in timp ca ai pus pozele acum aproape doi ani  :) iar eu am vazut pozele abia acum ... Lumea s-a schimbat teribil in ultimii ani, nu numai la noi, peste tot.


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: einsteinitza on March 28, 2012, 06:14:44 AM
Foarte frumoasa planta asta!
Ce bine ca avem un determinator complet la indemana ;) :D :D


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Claudiu on March 28, 2012, 01:17:09 PM
Tussilago farfara pe nume comun Podbal.   (familia Asteraceae - Compositae sau familia margaretelor)

Podbalul e una din primele flori care infloresc primavara la noi inveselind pesiajul cu gabenii lui straulucitori.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Podbal

mai multe date pe pagina in engleza http://en.wikipedia.org/wiki/Tussilago_farfara

(http://inlinethumb61.webshots.com/49404/2609451190102951463S425x425Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2609451190102951463pVMRRG)  (http://inlinethumb61.webshots.com/49596/2854397120102951463S425x425Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2854397120102951463aaJuIx)

(http://inlinethumb64.webshots.com/49983/2232376860102951463S600x600Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2232376860102951463ACVLqu)

(http://inlinethumb22.webshots.com/47893/2542656300102951463S425x425Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2542656300102951463LqZHro)  (http://inlinethumb27.webshots.com/50458/2633384370102951463S425x425Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2633384370102951463YrFkPT)

(http://inlinethumb17.webshots.com/47760/2979179980102951463S425x425Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2979179980102951463ZAJjJy)  (http://inlinethumb48.webshots.com/47727/2443170280102951463S425x425Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2443170280102951463pdcgpz)

(http://inlinethumb13.webshots.com/47692/2534191860102951463S425x425Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2534191860102951463azhnrH)  (http://inlinethumb25.webshots.com/49688/2973346460102951463S425x425Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2973346460102951463BBJhbs)

Superb in modestia lui

(http://inlinethumb64.webshots.com/50559/2672608030102951463S600x600Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2672608030102951463zqvoYf)


Intai face florile apoi frunzele. Are aplicatii medicinale

http://www.formula-as.ro/2009/864/medicina-naturii-44/podbalul-10975

Auzisem  ca pe vremuri se faceau sarmalute in frunze de Podbal. Asa o fi sau e o amintire alterata?  Ca de mancat n-am mancat nciodata. :-\

Am avut unul in gradina intr-un loc in care nu ma deranja. Il protejam si imi inflorea an de an.  :)


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: doinabacau on March 28, 2012, 01:36:18 PM
  Si astazi,femeile de la tara,ii mai intrebuinteaza frunzele la sarmale,dar si pe cele de tei sau de fasole...


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Claudiu on March 29, 2012, 08:11:50 AM
Mersi Doina de confirmare. Deci e o planta uitata sau aproape uitata. Poate ar fi buna o promovare pe la retete  :D Daca le mai stie cineva ...


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: einsteinitza on March 29, 2012, 08:58:47 AM
Eu stiu frunzele de podbal, dar nu stiam ca astea sunt florile, sunt primele pete de culoare pe dealuri, mereu ma intrebam ce sunt.
Stiam doar ca frunzele sunt folosite cu succes pentru scaderea febrei la copii.


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Claudiu on March 29, 2012, 09:18:13 AM
Eu stiu frunzele de podbal, dar nu stiam ca astea sunt florile, ...

Pai sa le faci poze cand or fi cu frunze daca la flori nu vrei sa le faci.  :D

De fapt ar fi o idee buna sa faca cat mai multi cat mai multe poze. Si daca or vrea sa le puna si pe aici. Repetarea este mama invaturii  :D


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: einsteinitza on March 29, 2012, 09:51:30 AM
 :D :D :D
Da, daca-i vreme buna luam bicicletele si facem o tura. M-am gandit sa ma uit ce e inflorit la padure, dar pe deal nu m-am gandit, am zis ca-i prea devreme! Poate si branduse sa fie.....


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: gabriela jalba on March 30, 2012, 10:12:51 AM
Din frunzele astuia crescut pe deal,nu faci veci sarmale. Sint foarte mici. Pt sarmale,e de la podbalul crescut pe mal de apa. Ala face si floarea mai tirziu si frunzele sint mari,ca pentru sarmale gospodaresti.


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Claudiu on March 30, 2012, 02:58:26 PM
Da, unele frunze sunt mai mici altele mai mari, cred ca dupa locul in care creste.
Insa eu am mancat si sarmale, f.f.mici in frunze de stevie  ;D


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Claudiu on March 30, 2012, 03:33:46 PM
Racovina - Stellaria media

http://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83covin%C4%83

http://en.wikipedia.org/wiki/Stellaria_media

E o planta anuala din familia Caryophyllaceae (familie de care apartine si genul Dianthus - garoafele)

(http://inlinethumb56.webshots.com/48631/2726091740102951463S425x425Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2726091740102951463DTezTk) (http://inlinethumb56.webshots.com/50103/2603456620102951463S425x425Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2603456620102951463uBzunI) - are tulpina taratoare

(http://inlinethumb44.webshots.com/44715/2488380530102951463S600x600Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2488380530102951463XnlEOy)  De remarcat varful frunzelor - ascutit punctat cu negru.

Florea alba, are cinci petale, despicate adanc incat apar ca 10, si 5 sepale mai mari decat petalele. Florile se inchid peste noapte. Se inchid si cand este inorat.

(http://inlinethumb14.webshots.com/49997/2295461920102951463S500x500Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2295461920102951463etUCIm) frunze opuse

Cum spuneam, uneori e util a fotografia cu o rigla alaturi pentru a putea aproxiam ulterior dimensiunile care intereseaza.

(http://inlinethumb07.webshots.com/48390/2078538490102951463S425x425Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2078538490102951463IByJsD) Floarea e  micuta, sub un cm. Din cat am putut aproxima cam 6-7 mm.

Am citit ca planta e comestibila. In orice caz este foarte apreciata de gaini.

In gardini, culturi agricole e considerata buruiana. Dar din punct de vedere botanic nu exista notiunea de buruiana.
In sensul cel mai larg am putea defini ca buriana orice planta nedorita intr-o anumita cultura agricola.
Se inmulteste usor producand un numar mare de seminte. Asta o face suparatoare in culturile agricole.

Am intalnit-o frecvent in gradina in special primavara, dar eliminarea ei dintre culturi nu mi-a pus probleme deosebite.


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: einsteinitza on March 31, 2012, 07:05:43 AM
Am gasit


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: doinabacau on April 01, 2012, 06:29:17 PM
 La noi se spune ca acolo unde apare potbalul,panza freatica este aproape de suprafata solului.


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: doinabacau on April 01, 2012, 06:43:40 PM
   Si,Gabriela are dreptate,acum am vazut frunzele! Cel pe care il cunosc eu are frunzele mai mult rotunde  si suficient de mari,sa poti face sarmale! Pot fi mai multe varietati,oare?


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Claudiu on April 01, 2012, 07:17:53 PM
Frunzele din poza lui Es nu-s deloc caracteristicepentru podbal. Nu cred ca l-as recunoaste dupa frunzele alea. Es fa bine si cind or fi frunzele frunze fa niste poze mai acatarii. Vezi ca va trece floarea, deci sa stii unde sunt  :)
Locul unde am facut eu pozele cu flrorile de podbal de mai sus e o zona umeda in apropiere de niste lacuri unele cu stuf si unele si de zona de mlastina, doar ca mlastinile au cam fost asanate.

Frunze se pot vedea aici:  http://www.evenimentul.ro/articol/frunze-de-podbal-pentru-afectiuni-ale-aparatului-respirator-1.html

Poate se incumeta si altii sa faca poze cu flora salbatica  :) Poate le aflam si numele e distractiv si zic eu si instructiv.
Daca va hotarati faceti poze la intreg si apoi detalii semnificative, floare, frunza, tulpina, aranjament frunze. E bine de notat si zona si data cand s-a facut poza.
Eventual observatii, aproximari dimensiuni, floare, frunza, inaltime planta.
Eu zic ca e interesant d eprezentat cat mai multe plante. Chiar si cele ce par foarte cunoscute.
Repetarea unei flori cu poze noi nu strica. Repetarea e mama invataurii.
Plus ca prin exercitii in timp se vor reusi poze tot mai bune pe masura ce fiecare isi cunoaste aparatul. Asta sigur nu se realizeaza peste noapte.

Eu nu voi putea sustine subiectul privind flora salbatica de la noi deci ma bazez pe voi  :D
Poate va hotarati, in fine, eu am incercat ...


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: einsteinitza on April 19, 2012, 09:50:40 AM
Am in gradina niste...buruieni. De ceva timp nu le mai scot primavara, fiindca imi place cum arata tufele inflorite si umplu straturile, in locul pamantului gol pe care il urasc. Mi-ar place sa stiu cum le cheama daca le cunoaste cineva.


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: einsteinitza on April 19, 2012, 09:53:52 AM
De asta ziceam eu, Carina, apare in stratul cu trandafiri :D


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Carina on April 19, 2012, 10:17:55 AM
Prima si eu o cunosc tot ca urzica moarta, maica-mea are covoare intregi la ea in livada. Cred ca e lamium purpureum  ???
Iar a doua e plamanarica, pulmonaria officinalis, pe asta o vazusem in spatele lalelelor tale. Mie imi place foarte mult, e foarte decorativa, si are avantajul ca suporta bine umbra asa ca la mine e foarte utila la cate zone umbrite am 


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: einsteinitza on April 19, 2012, 10:22:52 AM
Da, uita ca air ai dreptate, e doar in portiuneaa de strat din spatele casei, spre Veilchenblau. :-bd O promovez la rang de planta de strat, o scot de la buruieni! :D :D


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: DanaT on May 09, 2012, 11:21:48 PM
Stie cineva ce e planta asta? Creste pe marginea raurilor/in zone cu multa apa. Am intalnit-o in zone montane dar nu prea sus (pana in 1000 m altitudine)
(http://inlinethumb46.webshots.com/50989/2915893000101717026S200x200Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2915893000101717026fYJAKb) (http://inlinethumb54.webshots.com/47797/2167831760101717026S200x200Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2167831760101717026YRfumA) (http://inlinethumb16.webshots.com/48143/2770301220101717026S200x200Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2770301220101717026QNGoMp)


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Claudiu on October 03, 2012, 07:30:53 PM
Stie cineva ce e planta asta? Creste pe marginea raurilor/in zone cu multa apa. Am intalnit-o in zone montane dar nu prea sus (pana in 1000 m altitudine)
(http://inlinethumb46.webshots.com/50989/2915893000101717026S200x200Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2915893000101717026fYJAKb) (http://inlinethumb54.webshots.com/47797/2167831760101717026S200x200Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2167831760101717026YRfumA) (http://inlinethumb16.webshots.com/48143/2770301220101717026S200x200Q85.jpg) (http://outdoors.webshots.com/photo/2770301220101717026QNGoMp)

Buna Hiking woman,  :) faine si interesante poze mai faci!

Nu stiu daca ai identificat sau nu. Eu zic ca e o specie de Petasites. Popular Brusture rosu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Petasites

http://ro.wikipedia.org/wiki/Petasites

http://www.flickr.com/photos/39268675@N03/3609854019/

Greu sa spun chiar acum si specia sau speciile posibile. Vezi ce specii cresc la noi. Apoi vezi mai multe caractere. Pot fi si hibrizi.
Sa lasi un semn pe unde iti muti pozele de pe Webshot si unde vei continua in cazul in care o faci.  :)


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: zamfira on January 12, 2014, 10:12:51 AM
In asteptarea primaverii, aduc in atentie o planta spontana marunta, comuna in paduri, cunoscuta adesea sub numele de ceapa ciorii (Gagea sp.)

Daca stiti numele genului unei plante din flora spontana si alte caracteristici care o pot integra intr-o clasa/ familie/ ordin, puteti incerca sa o gasiti cu ajutorul sit-ului spontana.org
De exemplu, diferitele specii ale genului Gagea le putem gasi urmand calea:
Clasificare> Eukarya > Plantae > Spermatophyta > Magnoliophytina > Liliopsida > Liliidae > Liliales > Liliaceae > Gagea   


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: zamfira on January 17, 2014, 02:37:28 PM
Piciorul-caprei, Aegopodium podagraria fam. Umbelifere
Aceasta planta mi-a scos peri albi (sunt sigura ca nu numai mie): face niste stoloni subterani, invadeaza straturile si cand crezi ca ai scapat de ea, apare in alta parte. Intr-un an am uns frunzele, cu o pensula, cu erbicid, ca sa nu ating si alte plante. Nu am scapat de ea. Am cautat si am scos "matca" de la care pleaca stolonii. Prea tarziu! E planta de umbra, dar creste si la soare, fara probleme si fara retinere.
Acum am citit ca ar fi, prin alte parti, planta comestibila. Nu am curaj sa incerc, dar spun doar ce am auzit/citit.
In schimb, varianta virusata este o nebunie. Poate fi folosita pentru un gazon, dupa tundere e si mai frumoasa. Daca vreti sa mascati pamantul de pe sub trandafiri, arbusti, este ideala. Mi se pare mult mai usor de tinut sub control poate si pentru ca nu este atat de bine camuflata ca varianta standard.
Raspunsul este da. Am de dat
Asa arata:
http://7coline.wordpress.com/2012/05/30/aegopodium-podagraria-variegatum-piciorul-caprei/


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: zamfira on January 17, 2014, 03:23:37 PM
O alta planta din paduri este Pecetea lui Solomon (Polygonatum officinale). Se dezvolta la umbra si este decorativa, cu cele doua siruri de flori crem verzui.
Doreste cineva?
http://en.wikipedia.org/wiki/Polygonatum


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: PRIMULA on March 06, 2014, 07:21:50 PM
Am si eu o intrebare, stie cineva ce o fi planta asta? O fi o buruiana?
http://s20.postimg.org/tjhc20htp/DSC00518.jpg


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: cristinaf on March 06, 2014, 07:31:25 PM
Seamana cu cucuta. Are miros?


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: einsteinitza on March 06, 2014, 07:58:38 PM
Zamfira, eu am in gradina Pecetea, ce bine ca mi-ai spus cum se cheama!


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: PRIMULA on March 07, 2014, 08:36:32 AM
Seamana cu cucuta. Are miros?

Nu stiu, nu am mirosit-o, dar e o rozeta de frunze cam de 15 cm.


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: zamfira on March 07, 2014, 08:51:58 PM
Primula, pare să fie o buruiană. Neavând însă detalii cu floarea, eu aş spune- cu riscul să greşesc: este o plantă din Crucifere (Brassicacee). Poate din genul Cardamine. Poate din genul Erucastrum. Aceste plante fac primăvara o rozetă de frunze din care tâşneşte apoi tija inflorescenţei.


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Radu on March 08, 2014, 07:10:16 AM
Am si eu o intrebare, stie cineva ce o fi planta asta? O fi o buruiana?
http://s20.postimg.org/tjhc20htp/DSC00518.jpg


E o cruciferă, da. Soră a macului, vară bună cu varza, cred că e o rostopască.

Latexul ei e folosit pentru negi (cică) şi se face şi oarece ceai din frunze, dar din citite am înţeles că, în cantităţi mai mari, e toxică.

Nu sunt sigur, dar după frunze asta pare să fie.  ;D


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: gabriela jalba on March 08, 2014, 01:05:13 PM
Sigur nu-i rostopasca !!!!


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: PRIMULA on March 09, 2014, 01:27:24 AM
 Nu e rostopasca, frunzele sunt diferite totusi. Sunt unite la baza, le lipseste petiolul. Am rupt o bucatica si nu apare lichidul acela portocaliu (latexul). Ma tem sa nu fie din semintele semanate de mine in toamna si sa o smulg aiurea.


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Radu on March 09, 2014, 01:37:23 AM
Sorry. Mi s-a părut că seamănă.  +ham ;D


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Rodica Stacescu on April 22, 2014, 05:46:16 PM
 Asa arata acum necunoscuta mea. Nici nu cred ca e din flora spontana, oi fi pus eu niste seminte, ma gandesc. Dar ce am semanat nu stiu.

(http://s15.postimg.org/6zxyl0a2f/DSC00553.jpg) (http://postimg.org/image/6zxyl0a2f/)


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Rux on April 22, 2014, 06:28:39 PM
Margarete pitice ?


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Rodica Stacescu on April 22, 2014, 08:40:42 PM
Margarete pitice ?
  Nu stiu, tufele sunt cam inalte, au deja cam 40 cm! Zic ca or fi semanate de mine in toamna, dar nu-mi amintesc ce ar putea fi. Ma tot invart pe langa ele, as vrea sa le scot si sa le mut altundeva ca au rasarit unde nu trebuie ( am asa ceva in vreo trei, patru locuri), stiu insa ca nu toate plantele suporta transplantarile.


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: claude on April 22, 2014, 08:57:04 PM
Pai incearca mutarea cu o singura tufa, ia-o cu balot de pamant si vezi ce se intampla, daca intr-o saptamana e ok, atunci le poti muta si celelalte  ;)


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Rodica Stacescu on April 22, 2014, 09:40:54 PM
 Da, am sa incerc, mai ales ca imi acopera cu stufosenia lor un butasel de trandafir din vecinatate. Nu stiu daca nu o fi vreun mac anual, aveam pe acolo anul trecut unul mov cu floare batuta. Macii anuali nu au frunzele acoperite cu perisori, sunt netede, din cate stiu eu. Doar ca frunzele sunt de un verde intens, ar trebui sa fie un verde sters, spre gri.


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: zamfira on April 23, 2014, 01:05:07 PM
Pentru identificare, ar fi necesar sa asteptam florile si fructele. Puteti, va rog, sa sacrificati o planta si sa o fotografiati separata de celelalte? Si, eventual, o frunza pe o foaie de hartie alba? Chiar si radacina ar fi util sa o vedem. Daca nu as fi vazut rozeta aceea de la inceput si nu ati fi spus ca a rasarit inca din toamna (am inteles bine?) as fi spus, dupa cum arata acum ca e Tagetes. In mod sigur: nu e Tagetes!


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Rodica Stacescu on April 23, 2014, 02:04:24 PM
 Zamfira, azi am mutat deja doua plante, imi pare rau ca nu am reusit s fac poze cu radacina. In mod cert nu e pivotanta, e fibroasa . Frunzele sunt extreme de sensibile, fragede, se rup imediat. Ma gandesc sa nu cresc totusi vreo buruiana ceva! Am mai facut niste poze.

(http://s20.postimg.org/ngd9w24s9/DSC00506.jpg) (http://postimg.org/image/ngd9w24s9/) (http://s20.postimg.org/fie9go249/DSC00507.jpg) (http://postimg.org/image/fie9go249/) (http://s20.postimg.org/m01rdx1vd/DSC00508.jpg) (http://postimg.org/image/m01rdx1vd/) (http://s20.postimg.org/f86qxbni1/DSC00509.jpg) (http://postimg.org/image/f86qxbni1/)

(http://s20.postimg.org/qj9eloud5/DSC00510.jpg) (http://postimg.org/image/qj9eloud5/)


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: zamfira on April 23, 2014, 09:05:35 PM
Rămân la prima părere, că este o cruciferă. Aţi semănat cumva rucola? Seamănă cu o specie sălbatică de rucola: Diplotaxis erucoides, dar cine ştie? Mai este o plantă, tot aşa între muştar şi rapiţă, rucola londoneză, specii ale genului Sisymbrium. Să mai aşteptaţi puţin până apar florile. Nu vă recomand să gustaţi, deşi Cruciferele au frunze comestibile... Dacă vreţi puteţi căuta cu adresa "Brassicaeae leaves", şi veţi vedea tot felul de plante cu frunze asemănătoare.


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Rodica Stacescu on April 23, 2014, 11:29:44 PM
   Nu stiu ce sa zic, astept sa vad ce iese din ea. E foarte posibil sa fie un soi de salata, este foarte frageda si cu frunza "carnoasa". Poate ca daca va face flori va fi mai simplu de identificat, am sa te rog tot pe tine sa ma ajuti. Cu multumiri aniticipate!


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: gabriela jalba on April 25, 2014, 01:10:57 PM
Maci !!!!!


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Rodica Stacescu on April 25, 2014, 02:08:40 PM
 Sa stii, Gabi, ca si eu m-am gandit ca or fi maci anuali, aia au frunzele pieloase. Vom vedea!


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: zamfira on April 25, 2014, 03:57:47 PM
Doamna Gabi cred ca stie ce stie. Am cautat ("Papaver leaves")imediat si am gasit asta:
http://wildcraftvita.blogspot.ro/2013/05/poppy-leaf-lasagne.html
Mi se pare ca seamana.  :-bd


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Rodica Stacescu on April 25, 2014, 04:31:07 PM
 Dap, asta este! E exact ca tufisoarele mele! Multumesc amandurora, si tie Gabi, si tie Zamfira! Cred ca va ramane doar o planta sa pot verifica, am transplantat doua insa nu cred sa se prinda, pentru ca vad ca nu suporta mutarile.


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: zamfira on April 25, 2014, 05:40:27 PM
Vad ca in articol se spune ca frunzele tinere sunt comestibile.  ???
Plantele nu se prind pentru ca frunza are suprafata mare, este subtire, suculenta si pierde multa apa prin transpiratie. Daca totusi doriti sa se prinda, poate ar trebui sa reduceti suprafata frunzelor, sa lasati numai partea lor bazala. Asteptam florile!


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Rodica Stacescu on April 25, 2014, 05:45:13 PM
 Chiar ca nu am mai intalnit o planta cu frunze atat de fragede! Se rup la cea mai mica atingere! La ce am transplantat am sa las doar frunzele din centru! Inca o data iti multumesc mult pentru ajutor!


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: zamfira on April 25, 2014, 06:52:58 PM
Ce ajutor? Că până să o identifice doamna Gabi, am bâjbâit prin alte familii botanice. Scuzaţi-mi, vă rog, ipotezele neconfirmate. 


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: gabriela jalba on April 27, 2014, 07:38:54 AM
Dragelor !!! Eu is "mincata" de maci !!!! An de an am avut gradina bucsita, si e adevarat ca sint un spectacol la floare. Am postati in albumul meu de anul trecut. Ai mei au fost diverse culori si modele. Zic au fost, fiindca de anul asta gata !!! Rup, smulg,...Mai las ici colo cite unul. Pina ajung la floare cresc tufane mari si omoara tot ce-i dedesubt.
Tot asa, anul asta s-a incheiat capitolul nalbe.


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Rodica Stacescu on May 09, 2014, 09:55:03 AM
  Mai am o necunoscuta, speram sa fie Penstemon sau vreo alta frumusica iesita din seminte puse direct in gradina. Cred ca e tot buruiana. Ati intalnit-o pe undeva? Cum s-o fi chemand?

(http://s20.postimg.org/ggvokbet5/DSC00506.jpg) (http://postimg.org/image/ggvokbet5/) (http://s20.postimg.org/5g0jfamk9/DSC00508.jpg) (http://postimg.org/image/5g0jfamk9/) (http://s20.postimg.org/xeup65o6x/DSC00510_Copy.jpg) (http://postimg.org/image/xeup65o6x/)Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: zamfira on May 09, 2014, 11:27:36 AM
Mie mi se pare măcriş (Rumex acetosella).


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Rodica Stacescu on May 09, 2014, 11:39:47 AM
 Multumesc! Da, are frunze acre! E invaziv? La ce e bun? Sa-l las acolo?


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: einsteinitza on May 09, 2014, 11:44:16 AM
Genial in salate, mai ales ca e reziștent la ger si da frunze devreme in primavara. Nu se intinde exagerat si e peren.


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Rodica Stacescu on May 09, 2014, 07:34:58 PM
  Sa-l incerc si eu in salate! Multumesc de informatie! Nu e bun si la acrit ciorbe?


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: einsteinitza on May 09, 2014, 07:58:29 PM
Nu e atat de puternic in acreala. Insa la salate, mai ales primele, atunci cand te uiti dupa primele verzituri, inlocuieste cu succes lamaia, macar partial. Plus ca e fraged si corcsnt, are o textura ideala la salate! Eu si acum pun o mana de frunze la orice salata, si incerc sa il intarzii din inflorit rupand mereu incercarile de tije florale.


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: Rodica Stacescu on May 09, 2014, 09:13:13 PM
  Voi recolta seminte si incerc sa-l inmultesc pentru gradina de la tara.


Title: Re: Identificarea unei plante din flora spontana
Post by: einsteinitza on May 10, 2014, 05:19:34 AM
Se inmulteste foarte usor prin divizarea tufelor devreme, in primavara.