TotalMush Community

DESPRE GRADINI => GRADINA DE LEGUME SI LIVADA => Topic started by: turturica on April 29, 2009, 09:29:08 AMTitle: Cartoful
Post by: turturica on April 29, 2009, 09:29:08 AM
Are cineva putina experienta in cultivarea cartofilor ?
Eu voi pune zilele astea cartofi, n-am mai cultivat pana acum asa ceva, sunt curioasa daca le va merge bine


Title: Re: Cartoful
Post by: turturica on April 29, 2009, 09:34:12 AM
am gasit cate ceva - din Gradinaonline:

Pentru cultivarea cartofului este de preferat un teren care sa contina un pamant usor si bogat in substante hranitoare. Terenul se lucreaza din toamna efectuandu-se o aratura adanca de 25-30 cm, apoi aplicadu-se gunoi de grajd, aproximativ 15-20 tone la 5000 mp. Primavara solul se niveleaza si se ingrasa suplimentar cu un amestec de mranita si cenusa.

In vederea obtinerii de productii mari si timpurii, tuberculii trebuie sa fie sanatosi, iar la plantare este recomandat ca sa fie deja incoltiti.

Plantarea cartofilor se va face cat mai devreme, recomandat la inceputul lunii martie in zonele mai calde si in jurul datei de 15 aprilie in zonele mai reci.

Pentru protejarea culturii de brumele tarzii de primavara, se vor folosi adaposturi din folie de polietilena.

Se recomanda pastrarea unei distante de 30-35 cm pe rand si de 60-70 cm intre randuri, cuiburile facandu-se la adancimea de cca 13-15 cm. Tuberculii incoltiti se asaza cu grija pe o parte pentru a nu li se rupe coltii, cei mari putand fi taiati in doua, astfel incat fiecare parte sa aiba cate 2-3 colti.

Ingrijirea culturii de cartofi

Cand lastarii au ajuns la 10-12 cm se praseste, apoi dupa 2-3 saptamani se mai face o prasila, cand se musuroiesc plantele.

Cultura trebuie udata si ingrasata suplimentar pentru a obtine productii mari, prima oara la 10-15 zile de la rasarire, apoi dupa 10-20 zile.

Pentru prima recolta se desface cu grija pamantul din jurul tufei si se culeg numai tuberculii mai mari (de marimea unui ou). Pamantul se trage la loc, se uda si se reface musuroiul pentru a se forma noi tuberculi. Este necesar sa se foloseasca numai soiuri care formeaza tuberculi cat mai devreme, dintre care mentionam: Ostara, Sirtema, Resy, Desiree, Semenic etc.

Principalii constituenti ai cartofului
sunt : apa 74,68%, hidrati de carbon 22%, protide 1,88%, lipide 0,14%, saruri minerale 1,06%.

Cenusile contin mai ales saruri de potasiu, 1 kilogram de cartofi furnizand organismului circa 5g de potasiu.

Cartoful este bogat in vitamine din complexul B, dar nu trebuie neglijata nici cantitatile de vitamina C si K. Sarurile minerale ale cartofului sunt evident in functie de calitatea solului - doliu, calciu, magneziu, precum si oligoelemente : fosfor, fier, mangan, cupru, sulf.

Proprietatile cartofului
- sanatos, hranitor, foarte digest - mai ales copt in coaja lui
- aliment energetic permis diabeticilor, obezilor si tuturor celor predispusi la ingrasare
- aliment de balast ce inlesneste functiile intestinale
- anti-ulceros
- cicatrizant

extractul (sucul crud) este un bun diuretic, un calmant si cicatrizant al mucoaselor digestive si un eficient antispasmodic.

Indicatii de utilizare ale cartofului
- ca leguma: intretinator general al sanatatii, artritism, obezitate, diabet;
- extract crud : gastrite, ulcere gastrice si duodenale, dispepsii hepatism si litiaza biliara, constipatie, hemoroizi, scorbut;

Am mai fasit in fermierul.ro :

Cartoful face parte din randul plantelor care dau recolte foarte bune daca le dai ce au nevoie.

-In primul rand, cartoful se cultiva pentru mai multe scopuri: consum timpuriu, consumul din timpul verii, consumul din toamna-iarna-primavara, hrana animalelor.

Pentru fiecare scop trebuie sa se cultive alte soiuri.
Pentru consum timpuriu, soiuri care formeaza foarte repede tuberculi.
Pentru consumul de toamna-iarna, soiuri cu repausul germinal lung.
Pentru hrana animalelor soiuri cu continut ridicat in amidon.

Pentru fiecare tip de soi sunt necesare anumite cerinte tehnologice pe care trebuie sa i le dam daca vrem sa obtinem recolta cea mai mare.

- O alta problema pe care trebuie sa o stim este aceea ca planta de cartof are un sistem radicular slab.
Nu patrunde adanc in pamant si are putine radacini; din aceasta cauza trebuie cultivat in soluri usoare, cu un continut mai mic de argila, soluri care nu opun o rezistenta deosebita la patrunderea radacinilor.
In zona podzolurilor, acest lucru este mai greu de realizat, dar exista pe suprafete mai mici asa numitele cartofisti, care trebuie folosite cu multa grija in folosul plantei de cartof.
Tot din cauza ca sistemul radicular al cartofului este slab, folosirea ingrasamintelor este obligatorie.In primul rand a gunoiului de grajd, care este un ingrasamant complet pentru cartof.
Daca se mai dau si ingrasaminte chimice, este si mai bine, dar gunoiul de grajd sa nu lipseasca.
Din aceasta cauza, cultura cartofului da cele mai bune rezultate la fermierii care au si animale.
Acestia folosesc pentru hrana animalelor cartofii mici, pe cei taiati sau chiar culturi speciale de cartof, iar gunoiul de grajd ii ajuta sa obtina productii bune de cartof.

-Spre deosebire de marea majoritate a plantelor de cultura, cartoful degenereaza, astfel ca, treptat, obtinem productii din ce in ce mai mici.
Degenerarea este cauzata de viroze sau de conditiile climatice mai putin favorabile, deci este vorba de o degenerare provocata de boli sau fiziologica.
Din pacate, indiferent de cauza degenerarii, aceasta nu poate fi depistata la tuberculi dupa infatisarea lor.
Aici se face cea mai mare greseala, deoarece astfel de tuberculi sunt frumosi la vedere, iar gospodarii ii opresc pentru samanta.
Dar se fac greseli si mai grave cand se opresc tuberculii mici, care, de regula, provin de la plantele cele mai bolnave de viroze sau cele care au avut cele mai mari suferinte fiziologice.Din aceasta cauza, cartofii de samanta trebuie schimbati, reinnoiti, o data la trei ani in depresiunile intra si extra montane, o data la doi ani in zona platourilor si depresiunilor intracolinare si in fiecare an in zona de campie (stepa si silvostepa).

In ultimul timp s-a umplut tara cu vanzatori de cartofi pentru samanta, romani sau straini, dintre care unii nu sunt corecti.
Vand cartofi pentru consum, din cei mici, deci care nu sunt buni nici pentru consum, la pret de cartof pentru samanta.
Din aceasta cauza, nu trebuie sa se cumpere cartofi pentru samanta decat daca au certificat de recunoastere emis de cei desemnati in acest scop de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei.

-Din cauza ca formeaza tuberculi in pamant, pentru a crea conditii bune pentru acestia trebuie sa se faca obligatoriu musuroi mare.
Cartoful da productii mari numai in cazul cand se mentine planta verde pana la maturitatea ei naturala.Deci, numai daca se combat bolile si daunatorii.
Pentru a face corect aceste lucrari, cultivatorii de cartof trebuie sa tina o legatura stransa cu inginerii specialisti de la centrele agricole comunale.
De la ei afla cand este momentul optim pentru combatere, cu ce produse anume, cum se face tratamentul, care produse sunt puse gratuit la dispozitie de catre Ministerul Agriculturii si Alimentatiei etc.
Spre deosebire de alte lucrari, produsele pentru combaterea bolilor si daunatorilor se schimba, iar aparitia daunatorilor si bolilor difera de la un an la altul, in functie de conditiile climatice ale anului.

-Recoltarea cartofilor atunci cand avem nevoie de ei pentru consum nu ridica probleme deosebite.
Recoltam 2-3 cuiburi si ii ducem la bucatarie.
Dar recoltarea definitiva, in toamna, trebuie sa stim ca presupune respectarea anumitor conditii.
In primul rand, cand se scot din pamant, tuberculii nu se strang imediat.
Se lasa 3-5 ore la soare.
Se mareste, astfel, rezistenta lor in timpul pastrarii din timpul iernii.
Dar nu mai mult de 3-5 ore.
De regula, pana la amiaza se face scoaterea, iar dupa masa strangerea (culesul) tuberculilor.
Daca se lasa mai mult timp la lumina, coaja tuberculilor se inverzeste si in ea se formeaza o substanta toxica pentru om si animale.
Un alt lucru care trebuie stiut este acela ca, in timpul stransului tuberculilor de pe camp, trebuie sa avem multa grija ca sa nu-i strangem si pe cei bolnavi, taiati sau cu alte vatamari, deoarece ii strica si pe cei sanatosi, care trebuie pastrati peste iarna.
Cei vatamati, cat si cei mici se strang separat si se dau imediat ca hrana la animale, cel mai bine fierti.

Dr. doc. st. Matei Berindei
Title: Re: Cartoful
Post by: penelopa on April 29, 2009, 11:56:23 AM
Dragă Turturico, s-ar putea să stai singurică printre cartofi  :D
Nu ştiu  câţi se mai încurcă şi cu leguma asta aducătoare de gândaci de Colorado  :o
Eu, una, NU!!!! :(


Title: Re: Cartoful
Post by: gabi_gabriella on April 29, 2009, 01:48:08 PM
Si noi am renuntat la ei tot pe motiv de Colorado !


Title: Re: Cartoful
Post by: turturica on May 04, 2009, 02:10:24 PM
ei, eu i-am plantat !
am pus straturi succesive de pamant si mranita , a doua zi a plouat ; ce sa vreau mai mult ?
va tin la curent
si le-am dat si vecinilor (si din stanga si din dreapta ) cativa tuberculi
am pus 33 de cartofi, cate unul in cuib


Title: Re: Cartoful
Post by: myosotis on May 06, 2009, 07:33:47 AM
Turturico, ai pus cartofii in gradina sau la camp ? Eu am pus anul trecut in curte, de experiment. Acum am o punga cu cartofi de samanta, cumparati din comert. Se pare ca e deja cam tarziu sa-i pun.


Title: Re: Cartoful
Post by: larisa on May 06, 2009, 07:43:16 AM
Nu e tirziu ,Myo .Lumea se grabeste sa-i puna repede in pamint pentru a avea cartofi noi ,timpurii .Noi mereu am pus in perioada de 1 mai si cartofi si porumb si fasole  si am avut mereu productie mai buna decit soacra-mea care se grabea sa puna in pamintul rece .Noi puneam cind aveam liber si eram toti acasa ,nu ma uitam ce face vecinul ,eu nu dispuneam de timpul lui,faceam cind puteam


Title: Re: Cartoful
Post by: costieanuconstantin on May 06, 2009, 09:47:52 AM
nici noi nu am plantat nimic in gradina, timpu' si pamantu' foarte rece , am dus niste rasaduri acolo pt calire si le-a fript bruma !!!!!  >:(   :'(, am pregatit solu' cu discu' si freza si sa vedem saptamana asta !!!!?? :-\


Title: Re: Cartoful
Post by: turturica on May 06, 2009, 02:06:57 PM
acum cateva zile i-am pus, oricum n-am ajuns mai devreme !

fasolea si porumbul ma asteapta, si ploua si astazi...


Title: Re: Cartoful
Post by: myosotis on May 27, 2009, 08:38:44 AM
Cartofii i-am pus in jur de 10mai. Acum au cca 15cm inaltime. Deocamdata le merge bine si au rasarit  toti. Ai vostri ce fac ?


Title: Re: Cartoful
Post by: turturica on May 27, 2009, 08:52:57 AM
ai mei au vreo 12 cm, unii dintre ei abia rasar. Zilele trecute i-am musuroit


Title: Re: Cartoful
Post by: atila on May 29, 2009, 06:22:38 AM
Ai mei sunt infloriti, din pacate, desi am trecut de trei ori (doar eu, plus colocatarii casei mele) gandacii au scos deja pui si sambata asta, daca nu ploua, va trebui sa stropesc de gandaci. Cu altceva nu stropesc, pentru ca ii fac pentru mine si ma doare sufletul sa mai pun si eu umarul la "sanatatea" mea!


Title: Re: Cartoful
Post by: einsteinitza on May 29, 2009, 06:26:09 AM
Daca stai sa te gandesti, Gandacul asta de Colorado e cel mai tare daunator, cum apar cartofii, cum apare si el.Nu exista scapare, Restul daunatorilor prin gradina ii ai sau nu, dar asta, e terbil de teneace.Mereu la datorie! :-\


Title: Re: Cartoful
Post by: atila on May 29, 2009, 10:03:10 AM
si ai vazut ce frumos hiberneaza in pamant? Cum da ceva mai bine caldura se trezeste si incepe sa (beep) si sa depuna oua. Si asta cat e ziua de mare. Traiasca unchiul SAM!!!!!!


Title: Re: Cartoful
Post by: einsteinitza on May 29, 2009, 11:25:45 AM
Ca si carabusii.Sun din aceeasi familie. ;D


Title: Re: Cartoful
Post by: gabriela jalba on March 12, 2010, 08:11:21 PM
Intrebare:
are cineva cartofi violeti? nu roz,violeti ! (cica se poarta violetul  ;) )


Title: Re: Cartoful
Post by: costieanuconstantin on March 12, 2010, 08:23:19 PM
sunt un soi special, se foloseste de regula la mac donalds


Title: Re: Cartoful
Post by: gabriela jalba on March 12, 2010, 08:25:01 PM
Pai,are cineva? Vreub si eu citiva de saminta.


Title: Re: Cartoful
Post by: gomez99 on March 12, 2010, 09:22:32 PM
da cartofii de la McD nu sint cartofi, sint o pasta de cartofi cu felurite alte chestii, trecuta prin masina ca sa arate a cartofi pai si congelata.

acu, legat de cartofi, tocmai ma conversai cu un nenea irlandez, care crede ca eu am 10 hectare de gradina p+1+mansarda, si care spune amestecarea de gainat de gaina in cimpul de cartofi reduce semnificativ atacurile daunatorilor inclusiv gindacii de colorado. a mai auzit cineva de treaba asta?Title: Re: Cartoful
Post by: gentiana on March 12, 2010, 09:27:05 PM
bunicii mei puneau gainatul de gaina  separat si il lasau sa inghete peste iarna ca sa se sterilizeze si il foloseau la rasadnita si  la zonele cu plante mai sensibile
nu-mi aduc aminte sa fi folosit la cartofi
ma mir de irlandezi,ca ei folosesc gunoi de grajd si un amestec de ferigi si muschi de prin turbarii(ca sa imbunatateasca pamantul,mai ales in zonele aride de coasta;stiu ca mai folosesc in amestec ceva sfarmatura de scoici si gainat de pasari de mare)
nu ma intreba proportiile sau de ce ca nu stiu,doar am vazut


Title: Re: Cartoful
Post by: stefana on March 12, 2010, 09:33:03 PM
da cartofii de la McD nu sint cartofi, sint o pasta de cartofi cu felurite alte chestii, trecuta prin masina ca sa arate a cartofi pai si congelata.
Poate asa o fi mai nou :D da' cand mai mergea fii-miu la Mc (ca acu ii e jena, zice ca e prea mare pt asa ceva) erau siiigur cartofi-cartofi. Nu era usor de pacalit cu surogate de cartofi prajiti ...


Title: Re: Cartoful
Post by: myky on March 12, 2010, 10:12:31 PM
da cartofii de la McD nu sint cartofi, sint o pasta de cartofi cu felurite alte chestii, trecuta prin masina ca sa arate a cartofi pai si congelata.

acu, legat de cartofi, tocmai ma conversai cu un nenea irlandez, care crede ca eu am 10 hectare de gradina p+1+mansarda, si care spune amestecarea de gainat de gaina in cimpul de cartofi reduce semnificativ atacurile daunatorilor inclusiv gindacii de colorado. a mai auzit cineva de treaba asta?da eu am auzit, se facea solutia intr-o galeata se inmuia matura in ea si se stropeau cartofii


Title: Re: Cartoful
Post by: Stefanmadalin on June 08, 2012, 12:38:52 PM
A auzit cineva de rasaduri de cartofi?


Title: Re: Cartoful
Post by: einsteinitza on June 08, 2012, 12:53:35 PM
Nu prea cred ca ezista, fiindca la cartof radacina e un tubercul. Deci cartoful nu se inmulteste prin seminte ci prin tuberculi. E cea mai neproductiva varianta, odata ce dintr-un tubercul scoti peste zece cartofi, in acelasi an.


Title: Re: Cartoful
Post by: Stefanmadalin on June 08, 2012, 03:27:49 PM
Uite cum arat un rasad la mine,am vreo 10,la toamna va comunic ce-a iesit si cum am facut.


Title: Re: Cartoful
Post by: einsteinitza on June 08, 2012, 03:44:25 PM
De unde ai semintele?


Title: Re: Cartoful
Post by: Stefanmadalin on June 08, 2012, 03:59:45 PM
Nu este din seminte.


Title: Re: Cartoful
Post by: Stefanmadalin on June 08, 2012, 04:12:50 PM
Nu este din seminte. Este din tubercul.Mai exact,am luat una bucata tubercul incoltit,am scobit fiecare colt si l-am pus in pamant,ce-a ramas a ajuns in ciorba lu mama.
Chestia asta o stiu de la proful meu de masini agricole atunci cand ne prezenta masina de plantat rasaduri,foarte multe nu stia,doar ce am facut si eu.
Sunt foarte curios ce-o sa iasa.


Title: Re: Cartoful
Post by: bunicutz32 on June 08, 2012, 05:07:02 PM
Nu este din seminte. Este din tubercul.Mai exact,am luat una bucata tubercul incoltit,am scobit fiecare colt si l-am pus in pamant,ce-a ramas a ajuns in ciorba lu mama.
Chestia asta o stiu de la proful meu de masini agricole atunci cand ne prezenta masina de plantat rasaduri,foarte multe nu stia,doar ce am facut si eu.
Sunt foarte curios ce-o sa iasa.
Tehnic si corect vorbind nu sunt rasaduri. Sunt pur si simplu plante identice cu cele obtinute dintr-un tubercul obisnuit, atat ca este o singura tulpina (lastar) in loc de 5-6 cate ies dintr-un tubercul intreg. Rasadurile se obtin din seminte. Ceea ce este acolo este inmultire clonala iar plantele care se obtin sunt identice cu planta-mama care a produs tuberculul respectiv. "Rasadurile" de cartof se folosesc in ameliorare, adica se fac incrucisari intre doua plante de cartof, se recolteaza semintele hibride si se seamana, obtinandu-se plante care se transplanteaza in camp sau sera. Aceste plante produc un microtubercul care apoi se planteza si plantele respective se evalueaza si se aleg cele corespunzatoare iar tuberculii lor se multiplica mai departe pana la nivelul de "samanta" comerciala.
Concluzia este, din nou, ca plantele obtinute din "ochii" respectivi nu vor avea nimic special, vor fi identice cu planta-mama. Cu exceptia cazului in care ceva celule din mugurele respectiv au suferit vreo mutatie.


Title: Re: Cartoful
Post by: bunicutz32 on June 08, 2012, 05:13:17 PM
Daca stai sa te gandesti, Gandacul asta de Colorado e cel mai tare daunator, cum apar cartofii, cum apare si el.Nu exista scapare, Restul daunatorilor prin gradina ii ai sau nu, dar asta, e terbil de teneace.Mereu la datorie! :-\
Gandacul de Colorado este cea mai mica problema in cultura cartofului. Este foarte de usor de tinut sub control. Credeti-ma, am lucrat 3,5 ani intr-una dintre cele mai mari ferme de cartof din tara.


Title: Re: Cartoful
Post by: Stefanmadalin on June 08, 2012, 05:48:50 PM
Singura chestie este ca dintr-un cartof poti obtine mult mai multe tufe,acum sa vedem daca sunt si productive,mentionez,nu cunosc indeajuns de bine tehnologia de cultivare.
Plus ca se reduce cantitatea de samanta,vom vedea daca sunt si dezavantaje.

Cat despre Gandacul DIN Colorado,pot spune ca am vreo 4 m patrati sub un gutuias si niciodata in 3 ani nu am avut probleme cu ei. Banuiesc ca un insecticid serios ar trebuii sa faca fata cu brio.


Title: Re: Cartoful
Post by: einsteinitza on June 08, 2012, 06:43:00 PM
Da, dar e tot din cartof, chiar daca e din bucati, e de fapt aceeasi procedura cu cea prin care pui un cartof intreg in pamant, doar ca acum faci si economie :D
Oricum, sa ne tii la curent, oarec ati cartofi face o tufa din asta din bucatele?

Probabil ca e asa cum zici cu Gandaculd de Clorado, eu nu am avut decat cateva tufe de cartofi in gradina , de fapt puse ca sa nu arunc nist cartofi uitati intr-o plasa. Si imediat au sosit inamicii. Ii culegeam insa dimineata,iar apoi n-am mai pus cartofi. :D

Si care erau problemele mai spinoase la cartofi,d  Gandacul era cea mai simpla?


Title: Re: Cartoful
Post by: bunicutz32 on June 08, 2012, 08:03:17 PM
Bolile virale, bolile bacteriene, rizoctonia, nematozi si dereglarile fiziologice cauzate de stress (sticlozitatea de exemplu, sau craparea la unele soiuri). La modul foarte general problemele care nu au o rezolvare directa bazata pe interventia rapida cu ajutorul unor chimicale ci mai degraba masuri preventive sau mijloace tehnice costisitoare. Cultura cartofului este cea mai complexa dintre toate culturile de camp uzuale in Romania, dupa cea a tutunului. Asta inseamna bani. Multi.


Title: Re: Cartoful
Post by: bunicutz32 on June 08, 2012, 08:17:33 PM
Singura chestie este ca dintr-un cartof poti obtine mult mai multe tufe,acum sa vedem daca sunt si productive,mentionez,nu cunosc indeajuns de bine tehnologia de cultivare.
Plus ca se reduce cantitatea de samanta,vom vedea daca sunt si dezavantaje.
Metoda de a planta muguri ("ochi") are mai multe dezavantaje decat avantaje comparativ cu metoda clasica de plantare a tuberculilor. Am citit cateva lucrari si cred ca mai tin minte cateva idei:
-- consum mare de energie necesar pentru decuparea mugurilor
-- ranile provocate pot fi poarta de infectie pentru boli
-- lastarii care pornesc din muguri sunt slab dezvoltati (le lipsesc substantele nutritive din tubercul)
Nu mai vorbim de faptul ca este practic imposibil sa faci asta la nivel mare. Cum sa decupezi mugurii mecanizat ?
Avantajele ca se mareste numarul de plante si ca se pot folosi resturile de tuberculi in alte scopuri palesc in fata dezavantajelor.


Title: Re: Cartoful
Post by: Stefanmadalin on June 08, 2012, 08:29:00 PM
Pentru cultura mare clar nu se preteaza,dar pt gradina nu cred ca poate fi un inconvenient,asta daca da rezultate. Singura chestie care m-a incurajat sa fac chestia asta este productia,desi toate acele dezavantaje enumerate de tine tind sa o scada.
Sper sa apuc sa vad rezultatele ,desi este tarziu pt cartof,mai sunt si din Calarasi,o zona lipsita de precipitatii pe timpul verii.


Title: Re: Cartoful
Post by: bunicutz32 on June 10, 2012, 04:12:36 AM
Da in principiu merge pentru gradina familiala dar cred ca totusi numai in situatia cand esti fortat de imprejurari. Ca de exemplu cand ai un numar mic de tuberculi dintr-un soi deosebit. Altfel "samanta" de cartof nu este chiar atat de scumpa incat sa trebuiasca sa te chinui atat cu decupatul mugurilor, plantarea lor in ghivece, ingrijirea "rasadurilor" si apoi plantarea lor in gradina. Intr-adevar daca primesti de undeva cativa tuberculi "buni" - da, merge.


Title: Re: Cartoful
Post by: einsteinitza on June 10, 2012, 05:41:25 AM
Poate fi un inconvenient faptul ca plantele vor fi totusi mai prost hranite, mai sensibile la boli si mai putin productive. Mai ales ca in gradina casei fiecare evita sa foloseasca chimicale, atunci plantele pe care le ai trebuie sa fie hranite bine ca sa nu se lipeasca bolile de ele, nu sa le sensibilizezi de la inceput. Ca asa, mai bine un kg de cartofi din piata, ca nu-i asa scump, de cat sa te lupti sa-i cultivi.


Title: Re: Cartoful
Post by: Stefanmadalin on June 10, 2012, 12:39:33 PM
Vedem la toamna, si daca imi este frica de ceva munca este ultima pe lista mea.
Numai bine!


Title: Re: Cartoful
Post by: larisa on December 02, 2012, 10:17:16 AM
Acum vine si iarna si inca nu ne-a spus ce a rezolvat cu cartofii


Title: Re: Cartoful
Post by: einsteinitza on December 02, 2012, 10:27:02 AM
 :D :D :D
Cred ca a iesit mai scump cu plantarea moatelor la ghiceci decat daca cumpara un kg de cartofi in plus-ghivece, pamant, caldura, timp.....


Title: Re: Cartoful
Post by: larisa on December 02, 2012, 10:47:58 AM
Eram curioasa sa vad ce a iesit,ca nici prin gind nu-mi trece sa scobesc cartofii pentru 10 ari


Title: Re: Cartoful
Post by: gabriela jalba on December 04, 2012, 07:39:31 PM
Daca ar fi fost ceva "destept" s-ar fi folosit pe scara larga. Asta e asa...o joaca .


Title: Re: Cartoful
Post by: einsteinitza on December 05, 2012, 07:52:20 AM
Cred doar ca sunt privati de hrana de inceput data de tubercul, deci au o pornire mai lenta..in rest, cartofii sunt plante bataioase, merge si asa.Interesant ar fi sa faci doua loturi puse in acelasi timp, sa vezi ritmul de crestere, sunt diferente, merita munca si chinul? ca la plantare moatele alea trebuie puse cu grija, cer timp si la plantat, tuberculii ii arunci in groapa si gata.


Title: Re: Cartoful
Post by: Stefanmadalin on January 01, 2013, 06:35:57 AM
Da,am revenit.
Am pus tarziu rasadurile respective de cartofi.
Deja cand m-am dus eu la tara in sfarsitul lui iulie ,seceta a fost asa de mare incat nu am obtinut nimic concret.
S-au dezvoltat vreo 30 cm inaltime si cam atat,dar repet,conditiile nu au fost deloc prielnice,asa ca nu am putut trage o concluzie.


Title: Re: Cartoful
Post by: GElax on February 15, 2013, 03:19:45 PM
Măă....de mult am vrut să încerc cu ăştia,pt. simplul fapt că aş vrea mai mulţi cartofi... şi uite ce am găsit!
http://www.reteteleluiradu.ro/2010/05/10/pe-scurt-despre-cartofii-dulci/ (http://www.reteteleluiradu.ro/2010/05/10/pe-scurt-despre-cartofii-dulci/)

Se pare că sunt exotici.. am văzut şi la Kaufland,dar sunt scumpi..aşa că strâng de pe acum bani şi când o să merg prin mai-iunie cu părinţii la Kaufland ORADEA o să iau câţiva şi o să pun unul în ghiveci. Dacă veţi cultiva şi veţi face şi voi rost.
VĂ DORESC SUCCES că încer şi io.


Title: Re: Cartoful
Post by: sicamin on February 15, 2013, 04:47:07 PM
Eu am incercat ,dar nu mi-a reusit. Cred ca sant tratati cu ceva ,sa nu incolteasca .I-am tinut in pamant o luna si nici macar un mugure n-a dat. Am scos cartoful ,asa cum l-am pus.


Title: Re: Cartoful
Post by: GElax on February 15, 2013, 06:11:04 PM
poate,dar poate nimereşti unu bun,eu încerc


Title: Re: Cartoful
Post by: GElax on February 15, 2013, 07:22:14 PM
Sica,dragă,poate nu asta a fost problema,am găsit un site dee specialişti care au experimentat cu cartoful dulce şi le-a ieşit. Trebuie să respecţi anumiţi paşi,dacă nu-i respecţi,kaput vezi tu cartofi!
UITE PAŞII: Cultivare si ingrijire


Cel mai bun sol pentru a creste cartofii dulci este cel usor acid, cu un pH intre 5 si 6,5. Cartofii dulci de inmultesc de obicei cu ajutorul tuberculilor, taiati pe jumatate in lungime si pusi in pamant de flori umed. Acopera bucatile cu un strat de cativa centimetri de pamant si pastreaza-le intr-o zona calda si umeda. In cateva zile, vor incepe sa prinda radacini si pot fi plantate apoi in gradina dupa sase saptamani.
Cartofii dulci cresc cel mai bune intr-un mediu fara buruieni, atunci cand sunt plantati la distanta de 30-45 cm unul de altul, zona care va fi umpluta de frunze si tulpini la maturitate. Prefera sa stea la soare intreaga zi, insa in zonele fierbinti si uscate pot avea nevoie de putina umbra dupa-amiaza.

Aceste legume nu necesita ingrasaminte, dupa plantarea intr-un sol bogat in materie organica, nu mai este nevoie sa le oferi substante nutritive. Uda-i in mod reculat, dar nu si in ultimele 3-4 saptamani inainte de recoltare, deoarece tuberculii pot plesni.

Nu recolta cartofii dulci la mai putin de 4 luni de la plantare. Poti incepe sa sapi dupa tuberculi odata de frunzele au inceput sa se ingalbeneasca. Acest proces necesita multa atentie, deoarece cresc aproape de suprafata solului si coaja este subtire si poate fi lovita si rupta cu usurinta.
Cartofii dulci pot fi atacati de nematozi si de diverse boli. Pentru evitarea acestor probleme se recomanda alegerea unui soi rezistent de cartofi dulci si rotirea culturilor in gradina.

O să încerc şi eu asta. Poate merge şi,vro doi o să ţin la căldură să facă muguri.
CU PLĂCERE,SICA!


Title: Re: Cartoful
Post by: einsteinitza on February 16, 2013, 04:14:53 PM
http://theorganiclemon.com/2012/03/01/how-to-root-a-sweet-potato-for-planting/


Title: Re: Cartoful
Post by: GElax on February 16, 2013, 06:08:40 PM
Interesant einsteinitza,pare mai bună metoda,mersi!  +apl
Dar eu le voi încerca pe amândouă.! +dns


Title: Re: Cartoful
Post by: GElax on April 15, 2013, 10:13:23 PM
Intrebare:
are cineva cartofi violeti? nu roz,violeti ! (cica se poarta violetul  ;) )

Da,există. Dar sunt cartofi dulci. Poftim!:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a4/Purple_Sweet_Potato.jpg (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a4/Purple_Sweet_Potato.jpg)
Sau,ce zici dee o prăjitură?

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sweet_potato_flaky_pastry.jpg (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sweet_potato_flaky_pastry.jpg)

da cartofii de la McD nu sint cartofi, sint o pasta de cartofi cu felurite alte chestii, trecuta prin masina ca sa arate a cartofi pai si congelata.

acu, legat de cartofi, tocmai ma conversai cu un nenea irlandez, care crede ca eu am 10 hectare de gradina p+1+mansarda, si care spune amestecarea de gainat de gaina in cimpul de cartofi reduce semnificativ atacurile daunatorilor inclusiv gindacii de colorado. a mai auzit cineva de treaba asta?Ai putea avea dreptate şi tu.
http://theorganiclemon.com/2012/03/01/how-to-root-a-sweet-potato-for-planting/

Es,a ieşti,dar a putrezit din neatenţie!


Title: Re: Cartoful
Post by: GElax on April 18, 2013, 02:54:18 PM
Nu!! Prajitura,nu !!! Detest la mincare,prajituri, movul si nuantele de albastru.

Cred că nu ai înţeles ceva: eu nu mă refeream la prăjitura în sine,eu mă refeream la cartoful mov (tăiat în feliuţe) care stă pe prăjitură! Nu mă refeream la întreaga prăjitură! Cartoful (de fapt cartofii,că acolo  sunt cartofi dulci movi tăiaţi,şi cartofi dulci galbeni)  acela este cartof dulce. Şti cum se găteşte? Poate creşte şi la noi. Poţi să-l plantezi în mai,când se mai încălzeşte. Te asigur,am prieteni (de fapt,bunici) care îi cresc pentru că,faţă de clasicul cartof,cartoful dulce nu este atacat de Gândacul de Colorado. La noi pe piaţă se găsesc doart cartofi dulci: -maro (ca cei normali)
                       -albi
                       -roşii
                       -galbeni
                      -portocalii
În ţările de origine se comercializează şi cartofi dulci mov şi cartofi dulci roz şi albaştri, fiind peste 500 de soiuri de cartofi dulci.
În plus,nu e neapărat să-l pui ân prăjitură. Poţi să-l bagi în supă sau,să iei o oală,îl tai cubuleţe şi âl faci cu ulei de m'sline şi rozmarin. Are un gust  de dovleac-ludaie-prăjitură simplă cu zahăr.  Dacă vrei să guşti,recomand,e foarte bun. Sau  poate ai gustat cartoful deja? ;D :D ;) :) ;D ;D :D ;) :) :x =)) +dns +ham +ham +rsp +apl

 ;;) :-bd :P :x

Poftim nişte articole: http://www.reteteleluiradu.ro/2010/05/10/pe-scurt-despre-cartofii-dulci/ (http://www.reteteleluiradu.ro/2010/05/10/pe-scurt-despre-cartofii-dulci/)
http://www.reteteleluiradu.ro/2009/06/24/curry-de-porc-cu-cartofi-dulci/ (http://www.reteteleluiradu.ro/2009/06/24/curry-de-porc-cu-cartofi-dulci/)
http://www.reteteleluiradu.ro/2009/06/22/pui-cu-mazare-si-cartofi-dulci/ (http://www.reteteleluiradu.ro/2009/06/22/pui-cu-mazare-si-cartofi-dulci/)

Cam atât,în schimb, dacă cauţi pe Google:  ,,Cartofi dulci" îţi dă multe rezultate şi afli mai multe! Baftă.
Apropo,am găsit  un  site pe care scrie  cum să cultivi  cartofii dulci (este ub om din România),deşi la  noi  nu are popularitate, oamenii mai  încearcă mult,şi omu  nostru cu cartofi dulci din România  câştigă bine.

Cum   am  mai  spus,specia   asta  nu e  atacată  de  către   gîndacii  Colorado.


Title: Re: Cartoful
Post by: einsteinitza on April 19, 2013, 07:34:45 AM
Gelax, este ultima avertizare. :o
Daca nu te potolesti cu prostiile si cu lipsa de politete elementara, fac o cerere la Felix sa iti stearga contul!
Daca exista forumuri unde sunt permise postari cu mitocanii, exprimare fara politete , barfa de cea mai joasa speta la adresa unor membri doar pe motivul ranchiunii, aici nu e cazul, si ,asa cum am spus, daca citeai in forum postari mai vechi, nu permit asa ceva.
Aici te exprimi frumos la adresa membrilor forumului, postezi lucruri pe care le cunosti din citit sau din experienta, si nu pui informatii de genul Cauta pe google!
Daca urmareai putin, aici nu e un forum unde se scrie doar la Buna dimineata, ia o cafeluta! Aici se vorbeste despre plante, se discuta despre experienta fiecaruia in gradinarit, se schimba pareri, idei, argumentate si serioase.
Daca avei putin respect fata de forum citeai mai atent macar pe Google, inainte sa scrii ineptii!
Cartofii sunt de o multime de culori, si cei mov sunt si normali, nu numai din cei dulci!
Cartofii dulci sunt si ei atacati de gandacul de Colorado
http://www.clemson.edu/extension/hgic/pests/plant_pests/veg_fruit/hgic2215.html


Title: Re: Cartoful
Post by: coriducu on June 07, 2013, 11:14:01 PM
Au inceput sa infloreasca cartofii  :-bd  :yrk  +apl


Title: Re: Cartoful
Post by: Rux on June 08, 2013, 05:35:03 AM
Coriducu ,va apreciez (pe tine si sotia ta)ca ati pus cam de toate prin gradina.  +apl
Sa va fie productia obtinuta  pe masura intersului !Title: Re: Cartoful
Post by: einsteinitza on June 08, 2013, 08:43:09 AM
La mine i-au mancat curcile! Am doar niste bete! =)) . Nu inteleg de ce sunt asa de incantate, parca numai cartofi viseaza, cum le dau drumul glont acolo se duc! :D
Foarte frumos la voi!


Title: Re: Cartoful
Post by: larisa on June 08, 2013, 09:49:17 AM
Es ,cred ca au nevoie de verdeata,de aia se duc direct acolo,ai putea sa le dai in mincarea ce le-o dai si verdeata tocata.urzicile sunt foarte bune,rostopasca ,si trifoi sau lucerna ,dar in cantitati mici ,amestecate cu cerealele ce le dai tu.Odata pe zi,  un amestec


Title: Re: Cartoful
Post by: einsteinitza on June 08, 2013, 09:51:36 AM
Larisa, au o pasune intreaga la dispozitie, cu trifoi, papadie, urzici,de toate. In schimb ele merg in lateralul casei unde am un rond cu cartofi! Nu chiar ma deranjeaza, au fost niste cartofi uitati intr-o plasa si nu m-am indurat sa ii arunc, vazand cat de frumos au inclotit! Macar ingrasa curcile! ;)


Title: Re: Cartoful
Post by: larisa on June 08, 2013, 10:19:50 AM
E, asta e altceva.instinctul..Socrul meu ,nu voia curci in curte ,ca erau gingase ,si piereau pe capete cind era un pic mai rece,ca ii ciuculeau prispa de la grajd ,sareau gardul si se duceau la vecini,acolo depuneau ouale,in via vecinilor dar noi voiam sa le crestem.asa ca atit timp cit el a trait am avut curci ,desi el bodoganea mereu impotriva lor.


Title: Re: Cartoful
Post by: einsteinitza on June 08, 2013, 06:19:32 PM
Da, instinctul! Mananca toata ziua ierburi dar le-a casunat pe cartofii aia!
Da, un piept de curcan mare si frumos merita efortul!


Title: Re: Cartoful
Post by: claude on June 08, 2013, 06:48:56 PM
Ai si curci acum?  :o   Ferm iera adevarata te-ai facut  :D


Title: Re: Cartoful
Post by: einsteinitza on June 08, 2013, 07:50:10 PM
Mereu am vut curci  , le iau mereu odata cu gainile. Anul asta nu mai am rate, am interdictie la rate! =))
Si e nediscutabil!

Dar am altceva. :yrk
O sa postez la topicul adecvat ;) menajeria mea!


Title: Re: Cartoful
Post by: GElax on November 09, 2013, 07:25:34 PM
Am plantat cartofi dulci în ghiveci.
La anul în pământ.
O să vă arăt poze.
SEE YOU!