Importanta umiditatii pentru cultura ciupercilor

Started by Felix, April 13, 2006, 12:22:44 PM

Previous topic - Next topic

Felix

Dupa cum stim cu totii , umiditatea este, alaturi de aer si lumina, un factor decisiv in cultura ciupercilor .
Aceasta se poate asigura in fel si chip, mai ieftin sau mai complex, insa nu trebuie subestimata nevoie ciupercilor de umiditate.
Eu va recomand la toti sa va faceti "instalatia" inventata de mine :)))))
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

IONUT

#1
Da , se ştie. Ceea ce voiam să te întreb este dacă o foloseşti şi vara ???? Dacă nu...care e soluţia  ?  Contrar (ca modalitate de producţie) aburului rezultat din instalaţia ta , dar cu acelaşi scop eu am reuşit să fac ceaţă la propriu, în perioadele călduroase. Apropo, am încercat acea instalaţie...astă iarnă (decenmbrie) şi a dat rezultate ff bune: umiditate super şi ajută mult şi la temp (cred că peste 50%).

tomi01_2000

#2
Quote from: "IONUT"Da , se ştie. Ceea ce voiam să te întreb este dacă o foloseşti şi vara ???? Dacă nu...care e soluţia  ?  Contrar (ca modalitate de producţie) aburului rezultat din instalaţia ta , dar cu acelaşi scop eu am reuşit să fac ceaţă la propriu, în perioadele călduroase. Apropo, am încercat acea instalaţie...astă iarnă (decenmbrie) şi a dat rezultate ff bune: umiditate super şi ajută mult şi la temp (cred că peste 50%).
... vara poti folosi efectul incalzirii naturale - adika - butoiul tip "Felix"  :oops: (exista tractoare John Deer spre exemplu, ca nu vreau sa sune a ofensa botezarea butoiului dupa numele creatorului ... iar la urma urmei - Felix = Fericirea - de a scapa de probleme)  il lasi sa bata soarele in el, si apa ti se va evapora la fel ca la rezistenta ( + ca are efect de recire) ...
Eventual ii pui un ventilator care sa impinga aerul de deasupra butoiului ...
MENTIONEZ - e o teorie neverificata!!
Tomulescu Ionel Silviu -Jud. Buzau, Loc. Rm Sarat - spatiu de cultura actual de 60 mp
- conditii cultura naturale

Felix

#3
Hai sa va spun eu si teorii verificate :)

Termostatul e inutil ptr abur..eu l-am montat ptr a controla temp apei..dar e dispensabil.

O alta adaugire..solutia cu oglinzi nu merge datorita unei alte probleme...necesitatea ajustarii distantei focale in permanenta.
O posibila  alternativa ar fi in schimb folosirea unui panou solar si a unei pompe de circulatie...insa se ridica tare costurile si creste complexitatea instalatiei...asa cu cateva sute de mii de lei vechi poti avea umiditatea optima in ciupercarie..fara a arunca cu bani in umidificatoare superscumpe.
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

IONUT

#4
Quote from: "_Felix"....
La rezistenta se poate pune un termostat..conectat la un umidistat, asa avand o instalatie automatizata :)))))
deci sa intelegem ca inseriem termostatul cu umidistatul ? ca sa nu depaseasca temperatura ? Astfel e posibil sa depasim umiditatea cu muult pana se va incalzi , insa la tine doar ajuta acest siststem si la incalzire.
Eu va sfatuiesc sa treceti rezistenta aia printr-un contactor comandat de un umidistat si/sau de termostat.
Iar vis a vis de "flotor" tre sa adaug ca sa inteleaga tot romanul ca e vorba de un robinet cu flotor, ca altfel se va coace rezistenta.

Oglinzile au efect totusi.. ptr ca "unde-s doi puterea creste" .

Felix

#5
Se poate renunta la termostat..ideea e ca se face oarece economie de curent..oricum ce zici tu referitor la umiditate nu prea este valabil pentru ca evaporarea apei are loc in functie de temperatura...
Eu am renuntat la termostat ..s-a stricat si am constatat ca merge foarte bine si fara..de umidistat nu e nevoie pentru ca nu creste peste 90%umiditatea decat in cazul in care se opreste ventilatia pentru mai mult timp..la mine nu e cazul in acest moment merge 30 minute/15-pauza..situatie in care imi sta la 85%.
O sa pun si niste poze..zilele astea..
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

IONUT

#6
Sunt de parere ca vara cand afara  sunt temoperaturi de peste 24gC nu prea se mai poate folosi  aburul fara ca aerul admis sa fie racit pe masura (invers proportional), gen ciupercarii olandeze.

Felix

#7
La peste 24 de grade in ciupercarie nu mai faci ciuperci..normal ca folosind abur creste temperatura.
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

Felix

#8
La temperaturi de sub 16 grade aburul da ceatza..umiditatea era in jur de 90% .
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

IONUT

#9
Quote from: "_Felix"La peste 24 de grade in ciupercarie nu mai faci ciuperci.. ....
cum sa nu faci ciuperci la 24gC .. Pleurotus FLorida merge, chiar daca e o temperatura mai de extrema insa..merge.
Si nici HK35 nu se da la fund, chiar daca in fisele lor scrie ca tre sa ai sub 20 sau chiar sub 18gC. Apropo de HK .. am avut si mai mult de 24gC si tot am avut primordii. Calitatea miceliului isi spune cuvantul oricand.. dar si a materialului peste care sae raporteaza conditiile de mediu.

Felix

#10
Mai reciteste, Ionut..am spus "La peste 24 de grade in ciupercarie "
Daca ai ptr cateva ore temperatura un pic mai mare nu-i bai...de ex ziua 25 si noaptea 16..insa daca ai ziua 33 si noaptea 26... la revedere..pauza..iti iei concediu si mergi la plaja.

Majoritatea tulpinilor formeaza primordii la temperaturi de sub 20 de grade...daca treci peste..mai greu.
Unde mai pui ca la temp de peste 24 de grade ciupercile se deshidrateaza extrem de repede si devin "crocante", calitatea comerciala a produsului fiind foarte afectata.

In concluzie..trebuie ca mediul sa fie propice ciupercilor..altfel e hobby nu productie.
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci