Racirea spatiului de cultura

Started by Felix, December 05, 2005, 12:17:26 PM

Previous topic - Next topic

IONUT

#60
tub ingropat la aprox 2 metri, prin care se face admisia aerului ......... in care pun un pulverizator pentru a avea umiditate relativa in aer   în cazul ăsta ter săp ai un ventilator rezistent la umiditate (minim IP=44  -  ADICĂ PERMITE STROPI ).  Iar dacă  IP = 45 permite să dai cu jetul pe el.

Sau ca să răceşti şi mai bine mai bagi un radiator prin care recirculi apa dintr-un puţ.   În cazul în care ai mai multe camere de cultură, cu o suprafaţă mare se cere montarea unui chiller ptr răcirea apei. Şi astfel o poţi recircul şi printr-o instalaţie de tubulatură de tavan, unde ţevile dacă sunt prevăzute cu nişte aripioare degajarea răcorii are o eficienţă mult mai mare.

Felix

#61
Mult mai bine ar merge cu un mic generator de abur.
Aerul ar fi mult mai umed asa, in schimb s-ar incalzi putin.
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

IONUT

#62
Gnerator de abur  -   EXACT.  Ca să fie mai simplu apa cu care umidificăm porin duze o încălzim şi astfel mare parte diun ea devine abur. În plus :  se mai monmtează o duză în tubulatură imediat după ventilator, cu o electrovană comandată să deschită în acelaşi timp cu venbtilatorul, separat de sistemul cu duze din ciupercărie comandat de umidistat. Rezultă două sisteme de umidificare.  Eu voi mai monta o duză în schimbătorul de căldură să bată direct pe coş (tubulatura trece pe lângă coşul de fum al centralei) apa de aici se va transforma 100% în abur.  Acest abur nu va afecta ventilatorul ptr că are clasa de prodecţie IP= 44, ADICĂ PERMITE ŞI STROPI .

Felix

#63
Daca folosesi un generator de abur ptr a umidifica ciupercaria..nu ai nevoie de diuze..poti monta o tzeava prin care sa iasa aburul direct in tubulatura de ventilatie..si gata  :lol:
Mie imi plac solutiile simple si eficiente..Voi ce ziceti ?
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

IONUT

#64
Quote from: "_Felix"Mie imi plac solutiile simple si eficiente..Voi ce ziceti ?

Sunt de părere că soluţiile simple nu-s prea automatihzate  :roll:

Da sunt de acord ptr abur, dar vara nu mai merge nici aburul cu atât mai mult simpla ţeavă nu mai poate fi folosită ptr umidificare, deci sunt absolut necesare duzele mai ales dacă există şi automatizare, bineînţeles dacă nu doreşte careva săse joace cu clasicul furtun. Iar duzele tre să fie cu aspersie fină.

Felix

#65
Cine zice ca vara nu mai merge aburul ?Merge.
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

IONUT

#66
Cum ? În ce condiţii ?

Felix

#67
Eu am folosit abur ptr umidificare pana la temp de 21-22 grade..temp din ciupercarie.
Nu conteaza daca apare efectul de ceatza sau nu...ceatza apare la temp mai scazute, 12-15 grade..daca bagi abur se face ceatza si se ridica temperatura. La temperaturi mai ridicate nu mai apare ceatza dar oricum va creste umiditatea aerului.
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

Samir


Avand in vedere ca se apropie sezonul cald in partea de sud a tarii,m-am gandit ca ar fi cazul sa resuscitez acest subiect.,,,,IONUT . Sunt de părere că soluţiile simple nu-s prea automatihzate .Asa este .Dar cum putem avea grija de recolta noastra fara a tine un ochi permanent pe teren?Poti oare sa stai o zi acasa fara sa arunci o privire la saci?Bine spune romanul"ochiul stapanului ingrasa vita".Consider ca ar fi o placere sa vezi cu ochii tai cum evolueaza ciuperca zi de zi.Chiar si 5 minute pe zi.Chiar daca suntem ocupati cu alte treburi,putem sa acordam cateva minute pe zi acestora.Ideile expuse aici sunt viabile,chiar extraordinare tinand cont de faptul ca nu necesita mare consum de energie.Trebuie sa constientizam faptul ca un consum redus de energie ne duce la costuri de productie mai mici si la eficientizarea afacerii in acelasi timp.
Inceputul e greu.Sanatosi sa fim.