.... tema extrem de complexa ... care cere multe pagini ....
Criza - din ce stiu eu - vine din 2 puncte - 1.imobiliarele din America 2.razboiul din Irak ...
Secundar s-au mai adaugat activele supraevaluate de la cateva banci ... cateva firme mari in care managerii si-au luat acasa mai mult decat producea firma in mod anual ... una peste alta, s-a creat panica in banci, si a inceput monitorizarea monetara cam prin toata lumea - statele UE, etc ... mai putin Cuba

....
Cazul meu !
... legat de ciuperci ... de unde imi luam talaj de fag pentru pastrav (asta e compostul meu preferat din cauza efectului in ciuperca) pe 2009 se cam trage lacatul (firma respectiva are ceva probleme pe linie de personal si de banca, si nu neaparat cu piata) ... si trebuie sa caut alta sursa de rumegus/talaj (nu fac pe paie din motive personale) .... La miceliu inca nu am luat legatura cu nimeni, pana in prezent - dar intentionez sa iau de la Compagra (atat cat imi trebuie, pentru consumul propriu - al familiei si al prietenilor ) ...Solutii sunt ... iar efectele in totalitate inca nu le-am studiat in piata libera (postarea va continua)...
Mai estimez - urmare a ceea ce vad (se pare ca America urmeaza sa reintroduca in circuit aproape 1000 de mld $, iar UE mentine structura investitionala, ... bancile la noi deja discuta de relaxarea creditelor, prin reesalonare) - ca pana prin vara criza asta mondiala sa fie deja istorie ... Mai ramane criza de la noi care se manifesta incepand cu 89 ... manifestata in scoli, in banci, in justitie, in BNR ( 1 miliard de euro vandut pe piata in decembrie ...), in politica .. si care pe noi ne afecteaza mai puternic decat criza mondiala ...asta in cazul in care vioara I - Bilderberg - nu face o manevra surprinzatoare pentru toata planeta ....
Mai exista aspecte peste care am sarit din lipsa de timp ... comportamentul produselor pe piata romaneasca difera fata de pietele altor state ...
... o idee ce nu imi apartine - acest an este doar un nou salt al omului in evolutia spirituala! Si tre' sa recunosc ca imi place aceasta idee. Economic - probabil se va folosi ceva mai mult trocul si schimbul initial ... Eu deja am realizat ca moneda in afara rolului de masura valorii si unitate de schimb (+ unitate de economisire,etc) mai avea un rol - depresurizarea presiunii psihice cotidiene asupra individului datorita libertatii in schimburile zilnice ... cu alte cuvinte ridica nivelul de trai cu mult peste nivelul de stres (aica grija si posibilitatea unui individ ce traieste in jungla singur nu se compara cu grija si posibilitatile ce le avem noi in comunitatea in care fiecare suntem parte si ne completam trebuintele intr-un mod superactiv). ....
PS poate pentru unii pauza este indicata, mai ales cand constata ca produc numai pentru consum propriu ... insa la cei de nivel mare, e o greseala sa faca pauza, pentru ca vor iesi de pe piata ... variantele lor sunt sa produca pentru un pret subevaluat - cu acordare de gratuitati, pentru a asigura continuitatea obisnuintei in consum ...
***** Un matematician, un contabil si un economist candidează pentru acelasi post. Angajatorul îl întreabă pe matematician: „Cât fac doi plus doi?“ „Patru“, răspunde matematicianul. „Sigur patru?“, întreabă angajatorul. „Sigur, sigur!“. Angajatorul îl cheamă apoi pe contabil si îi pune aceeasi întrebare. Contabilul răspunde „în medie patru, plus sau minus 10%, dar în medie patru“. Aceeasi întrebare îi este pusă si economistului. Acesta se ridică, închide usa, trage draperiile, dă drumul la muzică, se asază lângă angajator si îl întreabă: „Cât ai vrea să facă?“.****