Welcome, Guest. Please login or register.

Username: Password:
Pages: [1]   Go Down

Author Topic: umidificare  (Read 3925 times)

stefan-23

  • *
  • Posts: 19
umidificare
« on: June 01, 2007, 10:43:43 AM »

am vazut ca sunt promovate diferite produse care pot fi folosite atat pt  umidificare cat si la mentinerea temperaturii in ciupercarie, dar totusi majoritatea folosim butoaie pt a evapora apa pt a mentine umiditatea. vorbim de mentinerea umiditatii la 90-95%, dar nu avem nici un controlol asupra evaporarii apei din butoaie. a realizat cineva un sistem pt umidificare ( sau nu numai pt umidificare) care sa mentina umiditatea si sa o poata controla?
am inteles ca sacii/brichetele nu trebuiesc stropite in timpul fructificarii pt ca pot aparea infectii; prin folosirea sistemului cu duze nu se obtin pe saci/brichete stropi de apa (roua) care pot fi daunatori culturii?
DVS. CUM MENTINETI UMIDITATEA ?
« Last Edit: January 01, 1970, 02:00:00 AM by stefan-23 »
Logged
Stefan
tel:0765356578

Felix

  • Administrator
  • *****
  • Posts: 949
    • http://www.TotalMush.com
(No subject)
« Reply #1 on: June 01, 2007, 12:09:30 PM »

Metodele de umidificare sunt diverse...incepand de la a uda sacii cu sticla cu apa si pana la sistemele de ceatza ...bineinteles fiecare sistem are dezavantajele sale.
In cazul ultimei variante...dezavataj este pretul :))
Majoritatea facem umiditate cu ajutorul aspersoarelor si udam sacii cu vermorelul(sau o tija de vermorel atasata la instalatia de apa)
Solutia aceasta are ca dezavantaj faptul ca daca se uda intenisv..din greseala sau diuza e prea mare si picaturile sunt mari..apa se depune pe ciuperci formand o pelicula ce se evapora greu..
Aceasta varianta confera conditii de viata optime pentru bacterii...si astfel sunt favorizate bacteriozele.

Solutia cazanului cu abur...este eficienta dpdv al costurilor pana pe la 18 grade Celsius...peste valoarea asta nu prea mai renteaza ptr ca va trebui crescuta si puterea calorica (este nevoie de mai multa evaporare), deci cresc si costurile.
Un alt dezavantaj al aburului la temp mai mari de 18 grade este ca ridica temperatura din spatiu..ceea ce nu este indicat in acest caz.
Controlul evaporarii se poate face simplu, in acest caz..prin reglarea puterii calorice sau a nivelului de apa din vasul de evaporare.

Sistemele de ceata sunt cele mai bune datorita faptului ca se obtine un control mult mai bun asupra umiditatii aerului din ciupercarie si sunt economice, consumul de energie fiind rezonabil.
Deasemenea, in acest caz se evita depunerea apei pe ciuperca, deci pericolul de a avea bacterioze este redus.
Aceste sisteme insa pot costa destul de mult..de la cateva sute pana la cateva mii de euro...insa pentru cei care isi permit ....este solutia optima.
« Last Edit: January 01, 1970, 02:00:00 AM by _Felix »
Logged
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci
Pages: [1]   Go Up