Intrebari la inceput de drum :)

Started by Anonymous, August 24, 2005, 11:09:40 AM

Previous topic - Next topic

Anonymous

Am avut un experiment reusit cu 10 saci insamantati de Pleurotus(cumparati de la Compagra din Cluj) si acum as dori sa demarez o mica ciupercarie in subsolul casei in care locuiesc(200 m patrati)Daca se poate as dori sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1.Unde gasesc substantele necesare dezinfectarii, si care sunt cele mai indicate?(si mai ieftine, binenteles :)

Anonymous

#1
Si eu as vrea raspuns la aceleasi intrebari! eu am o pivnita ingropata in pamant in care depozitez mere din luna octombrie pana in luna martie si care sta goala in restul perioadei de timp. Problema e ca peretii sunt din piatra si sunt netencuiti, tavanul este de ciment iar pardoseala este din pamant. Tu cum ai rezolvat problema ca pe forum vad ca nu ai primit nimic?

Anonymous

#2
1. la farmaciile veterinare gasesti dezinfectant, la sticle se plastic. Nu te calici la pret, mai ales ca e prima cultura. Foloseste o concentratie nitel mai mare decat scrie in prospect, pentru o eficienta sporita. Eu folosesc ceva pe baza de formol, dar nu stiu exact cum se numeste. E vreo 20 RON sticla.
2. Pe jos trebuie sa pui ceva, ca nu merge direct pe pamant. Si peretii trebuie tencuiti, altfel o sa te confrunti cu mucegaiuri de toate tipurile. Asa ca betoneaza-l daca se poate.
3. Problema pivnitelor este in primul rand ventilatia. Folie gasesti in magazinul online, de la aceeasi adresa.
Inca ceva, studiaza un pic inainte de a te apuca de treaba, ca raspunsurile pe care ti le-am dat, le gasesti in orice documentatie cat de cat serioasa.

IONUT

#3
1. La magazinele respective întreabă care sunt substanţele indicate ptr ciupercărie dintre cele care le au pe stoc consultând cataloagele de specificaţii ale acestora.
    1.Perţii vărzieşte-i cu var plus sulfat de cupru, formalină, etc
          2. La fel şi pe pardosealî fă o stropire densă cu aceste substanţe de mai sus în ordinea enumerată.
          3. Ptr substrat se folosesc fungicite ca: Bavistin. Benlate, etc  
- atenţie la timpul de acţiune al  acestora.
      4. Ptr insecte terbuie să ai: insecticide, aprate cu ultrasunete etc.
      5. Din când încând , la câteva zile, e bine să faci o umidificare cu apă în care dizolvi puţibn var.
      6.Ptr rozătoare: grâu otrăvit, alte momeli, capkane, şi o săbiuţă  :x
       Indicat este să nu foloseşti ff multe substanţe chimice, chiar deloc, în afară de var sau ipsos la corectarea ph-ului de la prepararea substratului[/list]

2. E indicat tencuirea pereţilor şi o şapă de beton pe jos, dar merge şi fără dacă ai o pompă de văruit ca să bagi var cu sulfat de cupru (piatră vânătă) şi apoi formalină, etc, prin toate crăpăturile. Dacă nu e beton pe jos o să unidifici ceva mai des că nu ţine apa, dar merge, şi o să şi dezinfectezi mai des.    

3. Poţi confecţiona tubulatura din folie (este pe acest site) sau din tablă, găsiţi un tinichigiu care înveleşte case. Diferenţa dintre cele două materiale este rezistenţa lor termică şi mecanică.  Cu tubulatrurile amplasate a la carte merge şi în pivniţă.

        SUCCES !

lucian

#4
Pentru dezinfectie ( a spatiilor de cultura) nu este suficient formolul (are doar actiune bactericida). Va trebuiesc si substante cu actiune fungicida. Se gasesc de cumparat la magazinele ce comercializeza substante pt. tratamentul plantelor. De asemenea se poate folosi sulful sub forma de baghete (din cele cu care se afuma butoaile de lemn pt. vin). De asemenea clorul (inalbitorul de rufe) are o actiune fungicida foarte buna.
Daca este vorba insa despre dezinfectarea substratului (compostului) atunci va recomand sa faceti acest lucru prin tratament termic cu abur. Este metoda care s-a dovedit a avea eficienta maxima chiar daca presupune un efort financiar suplimentar comparativ cu alte metode (chimice de ex.).

Dana

#5
Buna ziua!scriu pentru prima data pe acest forum;am ceva probleme cu ventilatia intr-o ciupercarie mica.De doua zile masuram si calculam!Ca spatiu,folosim o parte din demisolul casei noastre care are 19.35 mp si 38.7 mc;sunt 115 saci de 80 cm inaltime(initial au fost 140 la incubat)si au 13-15 kg fiecare.Primele ciuperci au crescut mult in picioare si putin in palarie...umiditate au in medie 80% lumina cu tuburi de neon...ventilatie,abia de 2 zile cu un ventilator de 300mc/ora si eliminarea CO2 cu alt ventilator de capacitate mai mica.Pentru ventilatorul care introduce aer curat,am confectionat un tub din folie cu gauri,sustinut de un cablu,pe o lungime de 3.5 m.Care ar fi programul corect de functionare al celor 2 ventilatoare?

lucian

#6
Quote from: "dnpetre"Buna ziua!scriu pentru prima data pe acest forum;am ceva probleme cu ventilatia intr-o ciupercarie mica.De doua zile masuram si calculam!Ca spatiu,folosim o parte din demisolul casei noastre care are 19.35 mp si 38.7 mc;sunt 115 saci de 80 cm inaltime(initial au fost 140 la incubat)si au 13-15 kg fiecare.Primele ciuperci au crescut mult in picioare si putin in palarie...umiditate au in medie 80% lumina cu tuburi de neon...ventilatie,abia de 2 zile cu un ventilator de 300mc/ora si eliminarea CO2 cu alt ventilator de capacitate mai mica.Pentru ventilatorul care introduce aer curat,am confectionat un tub din folie cu gauri,sustinut de un cablu,pe o lungime de 3.5 m.Care ar fi programul corect de functionare al celor 2 ventilatoare?

In primul rind in spatiul d-voastra ati introdus prea multi saci. In mod ideal substratul (compostul) nu trebuie sa ocupe decit 1/8 din volumul spatiului. Nu ati furnizat date despre diametrul sacilor insa etimez un volum de cca. 60 litri la fiecare si atunci reiese ca ati ocupat cca. 1/5 din volumul camerei cu saci. Mai mult decit atit, calculele arata ca inaltimea spatiului este de 2 m , caz in care sacii pusi pe rafturi ocupa cca. 1,7 m raminind doar 0,3 m deasupra lor pt. circulatia aerului, ceea ce este insuficient. Ventilatorul pt. introducerea aerului proaspat trebuie sa asigure in medie 1o schimburi de aer pe ora, ceea ce inseamna 387 mc/ora. Al d-voastra este subdimensionat ! Ginditiva ca un astfel de ventilator mai are nevoie si de pauze in functionare... La cei 300mc/ora pe care-i puteti furniza, al d-voastra merge non-stop si tot nu face fata. De aici si problema picioarelor lungi si palarii nedezvoltate. Va recomand sa mai mutati din saci in alta incapere si sa dublati (cel putin!) cantitatea de aer pe care o introduceti.

Dana

#7
Multumesc din suflet pentru sfaturi.Incercam sa mai scoatem din saci si sa mai montam un ventilator.Sper sa am si vesti bune in curand!

lucian

#8
Quote from: "dnpetre"Multumesc din suflet pentru sfaturi.Incercam sa mai scoatem din saci si sa mai montam un ventilator.Sper sa am si vesti bune in curand!

Pentru putin. Succes !

Anonymous

#9
pentru  lucian  iasi  si  ionut  bacau  care  ma  sfatuit  si  pe  mine  cu  privire  la  constructie  ..sinteti  buni  in  ceea  ce  faceti  !!  asta  e  parerea  mea  una  formata  doar  cititnd  citeva  din  sfaturile  date  altora  de  voi  bravo  si  e  imbucurator  ca  in  zilele  noastre  mai  sint  oameni  care  din  experienta  acumulata  de  ei  cu  greu  fara  indoiala  .mai  impartasesc  si  altora .