Welcome, Guest. Please login or register.

Username: Password:
Pages: [1]   Go Down

Author Topic: ciuperci uscate  (Read 8072 times)

stefan-23

  • *
  • Posts: 19
ciuperci uscate
« on: February 20, 2007, 01:33:32 PM »

unele ciuperci pot fi uscate si consumate ulterior. cum se poate face acest lucru si de ce este nevoie?
« Last Edit: January 01, 1970, 02:00:00 AM by stefan-23 »
Logged
Stefan
tel:0765356578

Felix

  • Administrator
  • *****
  • Posts: 949
    • http://www.TotalMush.com
(No subject)
« Reply #1 on: February 20, 2007, 04:09:35 PM »

Deshidratare cu aer cald..generat de o aeroterma sau de un cuptor..metode sunt multiple...pe timp de vara se poate face si la soare intr-o incinta tip solar.Sunt multe metoda..la noi insa nu stiu sa se practice asta cu ciupercile de cultura.
« Last Edit: January 01, 1970, 02:00:00 AM by _Felix »
Logged
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

stefan-23

  • *
  • Posts: 19
.
« Reply #2 on: February 20, 2007, 04:25:58 PM »

am inteles ca shiitake de exmplu poate fi uscat. poate am inteles eu gresit,dar asa am vazut undeva pe net.
« Last Edit: January 01, 1970, 02:00:00 AM by stefan-23 »
Logged
Stefan
tel:0765356578

Felix

  • Administrator
  • *****
  • Posts: 949
    • http://www.TotalMush.com
(No subject)
« Reply #3 on: February 20, 2007, 04:41:30 PM »

Orice ciuperca poate fi uscata insa mai trebuie sa o si vinzi.
Dupa uscare cantitatea obtinuta e in jur de 10-15%..in functie de ciuperca pe care o usuci.
Uscarea se practica in general de cei ce au cantitati mari de ciuperci si o piata redusa.
Daca ai cantitati mici nu renteaza sa le usuci...doar in varianta in care le usuci..le ambalezi ..si cand aduni o cantitate mai mare sa cauti client.
« Last Edit: January 01, 1970, 02:00:00 AM by _Felix »
Logged
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

tomi01_2000

  • *
  • Posts: 640
Re: .
« Reply #4 on: November 09, 2007, 07:34:59 PM »

poti usca linistit orice ciuperca!
Numai ca trebuie sa respecti cateva conditii IMPORTANTE:
1. NU pui ciupercile la uscat pe suprafete metalice! .... le poti pune pe panza, hartie, etc - materiale care nu sunt surse de oxizi!

2. Uscarea e bine sa nu depaseasca 50/55 de grade Celsius - pentru a nu avea modificari de culoare - gust ale ciupercii !

3. Uscarea se face in spatii amenajate special ( in principiu e vorba de cuptoare zidite , insa mai pot fi folosite cuptoare solare )- cu o buna ventilare ( ex. conditii aerisire ciupercarii ...)

PS ... sper ca de sarbatori sa am ceva timp liber sa elaborez un "curs" pentru uscare ciuperci/eventual fructe (dureaza un pic pentru ca trebe sa pun cap la cap ce am citit si facut, si sa mai pun si o bibliografie pentru curs) pe care sa-l posteze Felix la o rubrica viitoare cu "documentatii si concluzii ale forumului" ...
« Last Edit: January 01, 1970, 02:00:00 AM by tomi01_2000 »
Logged
Tomulescu Ionel Silviu -Jud. Buzau, Loc. Rm Sarat - spatiu de cultura actual de 60 mp
- conditii cultura naturale

tomi01_2000

  • *
  • Posts: 640
Re: .
« Reply #5 on: January 09, 2010, 11:24:14 PM »

la uscare - gasiti aici http://totalmush.com/mushrooms/index.php/topic,209.msg3986.html#msg3986 o completare legata de o uscare simplificata ff mult si practica
Logged
Tomulescu Ionel Silviu -Jud. Buzau, Loc. Rm Sarat - spatiu de cultura actual de 60 mp
- conditii cultura naturale
Pages: [1]   Go Up