Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Username: Password:
Pages: [1]   Go Down

Author Topic: Moduri de a produce/vinde - exemple de prin alte tari  (Read 9969 times)

Felix

  • Administrator
  • *****
  • Posts: 949
    • http://www.TotalMush.com
Moduri de a produce/vinde - exemple de prin alte tari
« on: May 24, 2007, 02:01:59 PM »

Nu are legatura cu ciupercile, insa cititi si luati aminte !
Asa ar trebui tratata problema producatorilor si in Ro...


Lecţia franceză de agricultură
un articol de Stoian Florentina, Muntean Lucian

Într-un sătuc de munte, la Vachères-en-Quint, doi francezi, soţ şi soţie, fac iaurt şi brânză de oaie după norme „biologice", care respectă şi mediul înconjurător, şi animalele, şi clientela...

Jean-Louis are 60 de ani şi e doctor în oceanografie şi în biologie. Soţia, Danielle, are cu cinci ani mai puţin şi a studiat psihologia la Québec. Deşi te-ai aştepta să-i găseşti într-o sală de curs, predând unor studenţi, soţii Meurot s-au stabilit, de mai bine de 20 de ani, la Vachères-en-Quint, o aşezare de vreo 30 de oameni, la 160 de kilometri de Lyon. Au decis să facă "agricultură biologică". Să crească oi, să facă "fromage de brebis" (brânză de oaie), să-şi vândă produsele numai pe piaţa locală şi, mai presus de toate, să nu deranjeze în niciun fel natura.

Pe la 5 dimineaţa, când se trezeşte să mulgă oile, liniştea muntelui e tulburată doar de scârţâitul anemic al cocoşului de pe giruetă. Îndată însă începe şi scandalul: un cor de behăieli voioase îl întâmpină pe Jean-Louis, la intrarea-n adăpostul animalelor. Om învăţat, cu două doctorate, nu se sfieşte c-a ajuns "la coada oii". A ajuns fiindcă a vrut. Şi şi-a făcut ferma lui, "L’Hébergé", după un "stagiu de pregătire" în Masivul Central Francez: "Am fost, timp de câţiva ani, cioban la Millau, în departamentul Aveyron, unde se face brânza Roquefort". Acum e membru în puternicul sindicat francez al agricultorilor, "Confédération paysanne", şi militează pentru apărarea activităţii micilor producători francezi. Din rândul cărora face parte...

Produse locale pe piaţa locală

Cu mâinile împreunate în dreptul gurii, Jean-Louis îţi spune răspicat cum vede el lucrurile: "Pentru mine, agricultura e un mod de a fi, un mod anume de a produce, mai mult decât un ansamblu de tehnici, cum e pentru alţii". Şi-ţi dezvoltă, cât ai zice "oaie", tema suveranităţii alimentare: "Apărarea suveranităţii alimentare nu ne priveşte numai pe noi, pe francezi, nu e o luptă care trebuie câştigată numai de noi. Discuţia e valabilă şi-n cazul României. Suveranitatea alimentară înseamnă, în primul rând, să aperi interesele ţăranului dintr-o anumită zonă pentru a rezista pe piaţa locală, să-i permiţi să trăiască în oraşul lui, vânzând produsele lui. Şi, pe de altă parte, să aperi dreptul populaţiei din zona respectivă să-şi procure produse de calitate, produse realizate acolo, şi nu sosite de cine ştie unde".

Danielle îl completează: "Eu, ca şi mic producător, vreau să fie favorizate produsele locale pe piaţa locală, produsele noastre pe pieţele din apropiere. Că există următoarea situaţie: sunt producători francezi care vin, să zicem, în România sau în alte ţări, fac brânză acolo cu mână de lucru mai ieftină, vin cu brânza în Franţa şi o vând mai scump ca noi. Noi, cei de-aici, deşi putem să acoperim nevoile localnicilor, suntem reduşi la tăcere de aceia care îşi internaţionalizează afacerile. În felul ăsta, puţin câte puţin, micii producători ca noi dispar şi dispare aşa şi agricultura franceză".

Jean-Louis surâde a aducere aminte: "La o reuniune la care am fost recent, am întâlnit un cioban mongol care plecase din ţara lui, că numai avea loc să-şi vândă produsele acolo. Mongolii mâncau tot soiul de brânzeturi, cred că şi «La vache qui rit»... E o prostie asta, până la urmă!".

Brânză de oaie, cu certificat bio

Din 2000 încoace, ferma soţilor Meurot deţine "certificatul de producător bio", o garanţie a calităţii brânzeturilor produse în Vachères-en-Quint. "Nu-i deloc simplu să obţii certificatul ăsta", spune Danielle, plasată strategic printre oalele cu lapte din încăpere, că doar din mâinile ei ies sortimentele de brânză. "Ferma care vrea să obţină certificatul e evaluată de o comisie din toate punctele de vedere: calitatea apei, a solului, a vegetaţiei. Concret, apa din care beau animalele nu trebuie să fie poluată, solul nu trebuie să fie tratat cu îngrăşăminte chimice, păşunea şi pădurea să nu fi fost stropite cu insecticide, pesticide..." Şi-ţi mai zice una, să-ţi stea mintea-n loc: nu obţii certificatul de producător bio dacă, în cazul unei boli, îţi tratezi oile şi mieii cu tratament medical clasic.

"Dacă e nevoie, sunt medici veterinari specializaţi care pot aplica animalelor un tratament homeopat".

N-ai voie să îndopi oaia

Aceleaşi norme "biologice" spun şi că n-ai voie să hrăneşti animalele în surplus, peste nevoile lor fiziologice: "Trebuie să hrăneşti oile în mod natural, nu să le dai o cantitate mai mare de hrană, ca să obţii o cantitate mai mare de lapte". Ca să ai lapte de calitate, nu trebuie să stresezi animalul pentru că, aşa cum zice Danielle, "dacă animalul e bolnav, şi laptele va fi bolnav". Şi mai e o regulă importantă, cu care cei doi fermieri francezi sunt de acord. „Noi nu ne ducem produsele decât în pieţele din apropiere, am refuzat să le comercializăm în Paris sau la Marsilia. Asta pentru că nu mai sunt considerate produse bio cele care sunt transportate cu avionul, de pildă, pentru că acest tip de transport implică un factor de poluare, nu e un tip de transport ecologic", explică franţuzoaica.

Eu, ca şi mic producător, vreau să fie favorizate produsele locale pe piaţa locală
Danielle

Sursa(contine si imaginile):
http://www.adevarulonline.ro/articole/l ... ura/313234

Ce parere aveti ?
« Last Edit: May 30, 2007, 02:35:06 PM by _Felix »
Logged
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

tomi01_2000

  • *
  • Posts: 640
Re: Mod de a produce - exemplu
« Reply #1 on: May 24, 2007, 03:37:47 PM »

exagereaza la faza cu transportul pe avion!!

Daca sunt atat de convinsi de necesitatea bio - pot face oale de pamant cu capac lipite cu lapte de faina (faina cu apa) in care sa transporte produsele la distanta (nu mi se pare corect ca un produs sa fie luat dintr-un singur loc - asta in timp ce toata piata se dezvolta spre client) ...
Cu alte cuvinte si eu doresc un produs natural pe masa familiei mele (si il accept chiar daca a fost facut in conditii "semiindustriale") ... chiar daca acel produs e facut in Grecia sau Franta ...

In rest - au dreptate si trebuie sa ii urmam - pentru ca partile din corpul uman care filtreaza toxinele in mod normal (ficatul, rinichii) se incarca cu toxinele proprii darmite cand plusezi cu produse tratate .... (deja e un fenomen - faptul ca in cimitirele bucurestene cadavrele nu mai intra in ciclul natural de putrefactie  - lucru care cu adevarat e un semnal de alarma - pentru ca "bolile" fixate pe aceste corpuri nu mai sunt absobite in circuitul bacteriilor,etc si devin surse de infectii - lucru ce poate implica necesitatea crematoriilor pe viitorul apropriat)  ...
Insa modificarile de structura - datorate alimentatiei - modifica raporturile din genom (de asta nu sunt sigur insa ADN-ul sub influenta radiatiilor se pare ca sufera modificari ireversibile) ...
« Last Edit: January 01, 1970, 02:00:00 AM by tomi01_2000 »
Logged
Tomulescu Ionel Silviu -Jud. Buzau, Loc. Rm Sarat - spatiu de cultura actual de 60 mp
- conditii cultura naturale

lidia

  • Guest
(No subject)
« Reply #2 on: May 24, 2007, 04:15:03 PM »

Cum sa fie favorizate produsele producatorilor pe piata locala,cand peste tot gasesti champinion din polonia,rosii din spania,dovlecei,mere si alte cele de la turci si greci,branza frantuzeasca?De ce branza de sibiu sa se vanda doar la sibiu?De ce sa n-o vanda taranul si la milano sau la munchen sau la paris daca corespunde "normelor"?Si apoi la noi cine sa se ocupe de asa o lege,ca mai marii nostri au alte probleme pe cap din care sa le iasa banul,nu au timp de micii producatori autohtoni,care dintre cei de la ministerul de resort ar avea chef sa se zbata pentru o lege  care sa protejeze romanul aici in tara lui si de ce ar face-o?Si apoi cati dintre noi suntem in stare sa producem si calitativ si cantitativ in mod constant,ca sa nu fie nevoie sa apara cei dinafara cu produsele lor care nu se strica nici daca stau cu lunile pe tejghea de injectate ce-s cu tot felul de chimicale?
La noi in piata,stau rosiile din import de exemplu,frumoase,aratoase,fara gust,alaturi de rosiile noastre care sunt mult mai natur ca ale lor si au un gust de o mie de ori mai bun dar nu au aspect comercial.Pe care le cumpara oamenii/Pe cele de import,ca arata mai bine,ce conteaza ca ai senzatia ca mananci apa chioara,numai gust de rosie nu are.Merele la fel,alea aduse de dincolo,tratate,arata mult mai bine decat productia noastra autohtona si naturala,dar difera gustul de la cer la pamanat.E chestie si de educatia consumatorului.Pe care tot piata o dicteaza,din pacate.Romanii cum nu au avut ani de zile acces la "bunatatile"culinare occidentale,acuma cand magazinele sunt pline de tot felul,cine mai sta sa se uite pe unde-s produse?Efectele insa vor aparea cat de curand si dupa parerea mea,numai bune nu vor fi.
« Last Edit: January 01, 1970, 02:00:00 AM by lidia »
Logged

Felix

  • Administrator
  • *****
  • Posts: 949
    • http://www.TotalMush.com
(No subject)
« Reply #3 on: May 25, 2007, 09:58:45 AM »

Tot din Franta, vedeti exemple de preturi la ciuperci in imaginea de mai jos.
Se pare ca unii prefera sa isi vanda marfa la preturi rezonabile, nu sa o dea pe 2 bani.
Poza este preluata din revista Practic - in bucatarie, numarul curent.
« Last Edit: January 01, 1970, 02:00:00 AM by _Felix »
Logged
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

IONUT

  • Guest
(No subject)
« Reply #4 on: May 25, 2007, 06:25:25 PM »

Sa inteleg ca revista e romaneasca... dar preturile sunt occidentale.  Din ce loc e realizata imaginea ?
« Last Edit: January 01, 1970, 02:00:00 AM by IONUT »
Logged

Felix

  • Administrator
  • *****
  • Posts: 949
    • http://www.TotalMush.com
(No subject)
« Reply #5 on: May 30, 2007, 08:52:41 AM »

Nu mai retin..dar parca era in sudul Frantei.
Acum sa vedem si reversul medaliei...uitati ce se intampla zilele acestea in Ucraina... "prices for oyster mushroom and champignon are $0.7/kg and $0.9/kg respectively"
Si mai jos tot articolul(nu am avut timp sa-l traduc..sorry):


Prices for mushrooms collapsed in Ukraine
The sales prices for champignon and oyster mushroom have significantly decreased in Ukraine. The most noticeably the prices dropped down in Kyiv oblast: today the wholesale prices for oyster mushroom and champignon are $0.7/kg and $0.9/kg respectively. In the beginning of this week the sales were performed within the limits $1.6/kg and $1.3/kg respectively. The prices are declining in the other regions too, but the decline rates are slower.

The specialists of "Agrooglyad: Vegetables and Fruits" journal, the CIS produce business periodical, point out a number of the observed circumstances. Primarily, the demand for mushrooms has traditionally decreased as a result of early vegetables (cabbage, potato, carrot, table beet) entering the market. Also, in terms of hot weather the mushroom shelf life period has significantly reduced, so that the resellers have to decrease prices in order to speed up the trade.

Observing this situation, most small producers (especially oyster mushroom growers) decide to stop the production until autumn; they consider the mushroom production unprofitable in terms of hot weather and absence of special equipment for climate control in the production premises.

The price collapses have become a scourge for mushroom producers in recent years; some of them are even forced to leave this market. This situation takes place in Ukraine, where the consumption of cultivated mushrooms are 2-3-fold lower than in Western Europe. This year the mushroom producers will gather together for the first time, to discuss the problems of mushroom market, the options to combat low prices, the perspectives of the production development. The conference for mushroom growers will be conducted in the National Complex "Expocenter of Ukraine" in the framework of the exhibition "Mushroom Industry 2007" on June 12th - 14th in Kyiv.

Sursa:
http://www.lol.org.ua/eng/showart.php?id=46076

Este foarte probabil ca si noi sa ajungem in scurt timp intr-o astfel de situatie..caz in care va fi trist pentru producatorii romani, fie ei de miceliu sau de ciuperci.
« Last Edit: January 01, 1970, 02:00:00 AM by _Felix »
Logged
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

IONUT

  • Guest
(No subject)
« Reply #6 on: May 30, 2007, 09:00:43 PM »

CLAR !

S-a ajuns aici datorita marii cantitati de ciuperci pe piata. Aceasta se datoreraza faptului ca tot "omul" s-a apucat de ciuperci de anul trecut in coace.
Realitatea se vede.
Intrebarea e care e costul de productie de se vinde la pretul acesta, si sunt 2 variante : ori cresc ciuperci pe toti copacii  ori e un val de supraproductie.
« Last Edit: January 01, 1970, 02:00:00 AM by IONUT »
Logged

Mihaela Postelnicu

  • *
  • Posts: 46
(No subject)
« Reply #7 on: May 30, 2007, 10:13:48 PM »

Quote from: "_Felix"
Nu mai retin..dar parca era in sudul Frantei.


Confirm si eu preturile, pentru vestul Frantei. Si tot "la casoleta", frumos..
« Last Edit: January 01, 1970, 02:00:00 AM by Mihaela Postelnicu »
Logged
Succesul presupune 1% inspiratie si 99%transpiratie

Felix

  • Administrator
  • *****
  • Posts: 949
    • http://www.TotalMush.com
(No subject)
« Reply #8 on: June 02, 2007, 01:20:41 PM »

Scaderile de preturi sunt influentate de lipsa de colaborare/comunicare intre producatori, a concurentei cu orice pret si mai ales a productiei facute fara cap...adica fara piata de desfacere asigurata.

Este usor de afirmat ca este loc pe piata pentru toata lumea...cum spun multi.
Depinde insa si cat produce toata lumea...ca nu ar fi loc de 10-20 producatori gen Pilze Nagy in Romania, ca sa dau un exemplu.

O mare problema este si supraevaluarea consumului de ciuperci, consum care de ex, in Ro este de 3 ori mai mic decat in Austria sa spune...sau in alte tari din apropiere.

La noi INCA nu sunt probleme majore cu pretul..ci doar fluctuatii ocazionale...depinde insa de noi ca pretul sa fie stabil si benefic pentru toata lumea.

Sa va dau cateva date despre consum - din 2005, de ex:

Romania - 0.872 Kg ciuperci/locuitor/an
Ungaria   - 1.080 Kg ciuperci/locuitor/an
Austria    - 2.649 kg ciuperci/locuitor/an
Germania- 3.475 Kg ciuperci/locuitor/an
Franta     - 3.135 Kg ciuperci/locuitor/an
Olanda    - 3.537 Kg ciuperci/locuitor/an

Ucraina    -  0,139 Kg ciuperci/locuitor/an

Am lasat la urma Ucraina tocmai ptr a iesi in evidenta diferentele de consum.
Datele acestea reprezinta consumul si nu productia de ciuperci.
Daca intre consum si productie exista o corelatie atunci nu vor fi probleme de pret...daca nu...sunt sanse sa ajungem ca Ucraina.

Nota.datele sunt furnizate de http://www.fao.org/
« Last Edit: January 01, 1970, 02:00:00 AM by _Felix »
Logged
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

IONUT

  • Guest
(No subject)
« Reply #9 on: June 02, 2007, 04:47:21 PM »

Probabilaceste date se refera numai la consumul de ciuperci provenite din culturile intensive, nu din flora spontana, astfel ar creste cifrele.  Si aceasta clasa de ciuperci - spontane - au mare cautare in vest.
« Last Edit: January 01, 1970, 02:00:00 AM by IONUT »
Logged

Felix

  • Administrator
  • *****
  • Posts: 949
    • http://www.TotalMush.com
(No subject)
« Reply #10 on: June 02, 2007, 05:12:42 PM »

Este vorba de studii ce privesc consumul de ciuperci/cap de locuitor..la modul general..deci cate ciuperci consuma omul in medie in tara respectiva...fara a tine cont de specie sau sursa de provenienta a acestora.

Din pacate inca nu am gasit nicaieri o departajare clara pe specii si pe surse.
« Last Edit: January 01, 1970, 02:00:00 AM by _Felix »
Logged
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci
Pages: [1]   Go Up