Welcome, Guest. Please login or register.

Username: Password:
Pages: [1]   Go Down

Author Topic: CIUPERCARIE NEconsumatoare de CURENT ELECTRIC  (Read 8832 times)

IONUT

 • Guest
CIUPERCARIE NEconsumatoare de CURENT ELECTRIC
« on: December 20, 2006, 12:09:27 AM »

Multe persoane s-au orientat cu gandul , eventual au pus si in practica si alte surse de curent electric. destinat unor nevoi personale (familiare, firme personale, etc) Si astfel de solutii s-au gasit : eoliene, minihidrocentrale, solare, etc... al caror cost este destul de ridicat, insa se pare ca se merita investitia, chiar si pentru 1-2 kw.
Insa nu trebuie sa uitam ca si aceste sisteme performante si sofisticate se pot defecta, si, in plus, ca orice produs au o perioada de viata, cum de altfel nimic omenesc nu este perfewct si nici vesnic.
Insa ptr eliminarea unor cheltuieli si griji in plus.. m-am gandit la eliminarea utilizarii energiei electrice in ciupercarie.
Dv vati gandit la o ciupercarie care sa nu depinda de energia electrica, si cat de cat automatizata ? probabil ca nu, presupunand repede ca nu ar fi posibil.  Eu nu vin cu un raspuns clar, ci propun sa-l aflam impreuna.
Ce parere aveti ?   ;)
« Last Edit: January 01, 1970, 02:00:00 AM by IONUT »
Logged

Felix

 • Administrator
 • *****
 • Posts: 948
  • http://www.TotalMush.com
(No subject)
« Reply #1 on: December 20, 2006, 08:56:48 PM »

M-am gandit si eu la acest aspect..pentru spatii de pana la 100 mp cred ca ar merge....

Am ajuns la concluzia ca un generator eolian de 2 kw e inca prea scump.. sa nu mai zic de panouri solare ptr aceasta capacitate..daca as avea in zona vanturi tot timpul anului as incerca sa fac unul "hobby"....insa asa trebuie musai unul performant..care sa dea putere la cea mai mica adiere.

M-am gandit in schimb la reducerea maxima a consumului de curent  electric...practic am o adevarat obsesie cu termoizolarea...
Spatiul pe care il folosesc acum ptr fructificare(am mai multe insa din diverse motive prefer sa-l folosesc pe acesta) are pereti de polistiren 10 cm grosime acoperiti cu izopren si folie.
Suprafata acestuia este de 60 mp si volumul de 200 mcubi.
Aerul care intra ..este transportat printr-o tzeava de plastic cu diametrul de 20 cm ingropata la 2 m adancime, astfel folosesc inertia termica a Pamantului , la aceasta adancime temperatura fiind constanta, 13-14 grade tot timpul anului. Aerul astfel conditionat termic ajunge intr-un "cazan/butoi" in care are loc o evaporare continua a apei, cam 10 litri de apa evaporati de o rezistenta de 1.2 kw.
Aburul astfel rezultat umidifica aerul si il incalzeste.
Suplimentar, in apa din butoi am pus un schimbator de caldura (un radiator auto mic-de aeroterma) care face circuit(pompa de circulatie, natural nu da randament) cu un alt schimbator termic  (un radiator de climatizare de 1.4 m lungime) ce intra in capatul tzevii ce iese din pamant....aerul este astfel incalzit la temperaturi de peste 30 de grade..deasemeni si umidificat.

Pentru mine aceasta solutie este convenabila...pentru ca produc continuu si am in permanenta in spatiu un nr de saci suficient de mare incat sa nu conteze consumul de curent..insa as reduce si aceasta cheltuiala :)
« Last Edit: January 01, 1970, 02:00:00 AM by _Felix »
Logged
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

IONUT

 • Guest
(No subject)
« Reply #2 on: December 20, 2006, 09:14:30 PM »

Stiu, ai mai descris aceasta configuratie, si reduci ceva costuri cu teva ingropata, cu aburul, etc.
INSA
Hai sa punctam cum ar merge fara curent electric in totalitate.
Am gasit solutiile pentru:
  lumina,
  umidificare,
  incalzire
insa, nu am gasit solutia ptr racire naturala si ventilatie
Aerisirea se poate face prin orificii corespunzatoare dispuse opus sus/jos. Problema apare la climatizarea aerului ce intra, La incalzire nu e problema... dar la racire este ceva mai dificil ... fara curent electric, si nu ma refer la varianta cu freon... ci doar la recircularea apei reci prin ventiloconvector.

Aaa... sa nu uitam.. ideea e ca sa functioneze tot automatizat...  :P
« Last Edit: January 01, 1970, 02:00:00 AM by IONUT »
Logged

Felix

 • Administrator
 • *****
 • Posts: 948
  • http://www.TotalMush.com
(No subject)
« Reply #3 on: December 23, 2006, 04:11:09 PM »

Da...racirea aerului..se poate face folosind aceeasi configuratie...de ex in cazul meu...am renuntat la instalatia de climatizare in ideea ca o sa o inlocuiesc cu circularea apei luata din fantana prin aceeasi instalatie...cum ziceai ca faci si tu si esti multumit..la mine ar trebui sa mearga si mai bine..ca ma ajuta Terra :))..aerul care trece prin tzeava vara este supus unui proces de racire..practic temp solului este constanta.
Ideea cu folosirea aerului racit de sol nu imi apartine..este folosita inca din antichitate de arabi...
O alta solutie care poate ajuta mult la racire este amplasarea unei plase de umbra(plasa de protectie solara) la o distanta de 20-50 cm de acoperisul si peretii ciupercariei...plasa ce face umbra(este folosita la solarii sau in constructii).

Ventilatia...nu poti face ventilatie naturala decat in cazul in care gradul de ocupare al spatiului este la un volum mic/mediu....daca ai 10 saci/mp...nu prea te mai poti baza pe ventilatia naturala...si oricum..ventilatia naturala este o soluite pentru spatiile ce produc sezonier..ptr cultura intensiva ai nevoie de conditionare a aerului..ca nu se fac ciuperci cu ventilatie naturala la -25 de grade....sau la +35.
« Last Edit: January 01, 1970, 02:00:00 AM by _Felix »
Logged
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

IONUT

 • Guest
(No subject)
« Reply #4 on: December 24, 2006, 11:37:15 PM »

Quote from: "_Felix"
O alta solutie care poate ajuta mult la racire este amplasarea unei plase de umbra(plasa de protectie solara) la o distanta de 20-50 cm de acoperisul si peretii ciupercariei...plasa ce face umbra(este folosita la solarii sau in constructii)..
DA..PTR RACIRE..E O SOLUTIE TARE BUNA .. insa doar pe timp de vara va fi eficienta..iarna tot racire va face.. :) dar va fie nevoie de incalzire.

In primul rand trebuie sa punctam daca se poate face ori nu  ventilatie naturala, si apoi daca se poate face in conditii de incalzire - racire a aerului admis.
« Last Edit: January 01, 1970, 02:00:00 AM by IONUT »
Logged

Felix

 • Administrator
 • *****
 • Posts: 948
  • http://www.TotalMush.com
(No subject)
« Reply #5 on: January 06, 2007, 04:31:55 PM »

Plasa de protectie solara se poate da jos cand nu ai nevoie de ea.

Ventilatie naturala nu se poate face la o ciupercarie ce lucreaza in sistem intensiv decat daca permite clima..si nu-i cazul nostru..

In cazul nostru avem nevoie de spatii cat mai bine izolate termic, iar ventilatia nu se poate face decat cu aer conditionat termic ...la -15 grade nu faci ciuperci altfel..
« Last Edit: January 01, 1970, 02:00:00 AM by _Felix »
Logged
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci
Pages: [1]   Go Up