Cum se poate produce miceliu - de la experiment la comercial

Started by nicudan, December 03, 2006, 04:52:12 PM

Previous topic - Next topic

nicudan

Da cred ca intradevar acesta este locul unde am putea discuta si despre producerea miceliului incepand de la oala sub presiune si pana la tank'urile perfectionate in a mentine, temperaturi, presiuni etc. departe de mediul exterior infestat (si de asemenea la la pungile cu microfiltre).
Daca tehnologia pentru producerea ciupercilor a fost prezentata n sectiunea libera a forumului si cred ca este corect si normal, nu vad de ce in zona pasiunii (macar) nu ar putea fi expuse si tehnologii de productie a miceliului (cum am spus - plecand de la metode folosite in bucataria de acasa si pana la comercial).
Aici cred ca si Dodo poate posta ceea ce credea ca va fi sters de pe forum sau va fi blocat.
Ce ziceti?
Dan Nicolae si Ilie
Galda de Jos, jud. Alba

Felix

#1
Miceliul poate fi folosit in mod direct ptr insamantare in vederea obtinerii de ciuperci ..dar poate fi crescut si pe un alt mediu , intermediar, ce urmeaza a fi folosit ulterior la insamantare.

Legea nu interzice acest lucru...am sa iti dau niste exemple de optimizare in folosirea fiecarui gram de miceliu.
O sa incep cu categoria Hobby ..aceasta fiind prima etapa..nu are sens sa treci pe modalitati de lucru complexe atata timp cat nu stapanesti metodele de lucru.

Miceliul pe suport granulat are ca avantaj nr mare de puncte de inoculare = omogenizare f.buna in substrat, deci impanzire rapida si riscuri mici.
Marele dezavantaj al miceliului  granulat este ca ..ptr a-l "multiplica" :) este absoluta nevoie de un autoclav..sau ptr cantitati mici , de o oala de presiune.

Sunt si tehnici care elimina necesitatea sterilizarii sub presiune, insa sunt extrem de riscante..pentru ca nu asigura sterilizarea in mod corespunzator a acestor cereale...o simpla pasteurizare nu face decat sa stimuleze aparitia problemelor.

De aceea o sa incep cu ceva extrem de simplu si la indemana oricui...cresterea miceliului pe rumegus, ca suport intermediar, si apoi folosirea acestuia la insamantare.Am mai avut un subiect deschis pe aceasta tema..insa l-am sters...greseala.

Ideea este sa pasteurizezi rumegusul extrem de bine.apoi il insamantezi cu miceliu de calitate(furnizorii de miceliu de calitate se stiu - nu ma refer la balconisti si nici nu dau nume ptr a nu favoriza pe cineva anume)

Dupa pasteurizare, il insamantezi in mod normal cu miceliu..exact ca atunci cand prepari sacii ptr fructificare..optim este sa folosesti pungi cu microfiltre sau cu busoane ptr a limita accesul competitorilor.

Recomandabil este sa folosesti un procent cat mai mare de miceliu,  10-20% fiind ok.
Dupa dezvoltarea miceliului si incubarea totala a acestuia ..folositi acesti saci ptr a insamanta in mod normal..si iarasi este recomandabil sa folositi un procent cat mai mare..peste 10%.

Aceasta  metoda de optimizare am testat-o personal in trecut si a mers cu succes de 100%...nu am observat diferente intre miceliul granulat si metoda cu rumegusul.

Metoda cu oala de presiune:
- se cauta grau/orz/etc. de cea mai buna calitate
- se spala si se clateste sub jet de apa
- se fierbe pana umiditatea bobului ajunge pe la aprox 45%..insa sa nu crape si sa se sparga bobul de grau, de ex
- se scurge, se lasa la racit , se adauga ipsos 1-1.5%
- se ambaleaza in sticle cu buson sau pungi cu microfiltre
- acestea se baga la sterilizat: oala de presiune sau autoclav
- dupa racire se insamanteaza cu miceliu 10% - in conditii sterile ..in lipsa lor in conditii de maxima curatenie
- incubare si in 2-3 saptamani ai miceliu gata de folosit

Tehnica este simpla si usor de incercat..tot ca hobby..dat fiind folosirea miceliului comercial in conditii de lucru improprii garantia reusitei nu este de 100% ...daca apar probleme nu va mirati.

Pentru cei ce sunt interesati de aspectul comercial si profesional la alt nivel ...exista si varianta expensive...respectiv studii la Mycelia,de ex..dar ca amanunt...oferta pleaca de la 800 de euro/zi.
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

nicudan

#2
Metoda cu rumegus si in plus puzderie de paie (pt. a nu fi foarte tasat), pentru multiplicarea miceliului am practicat-o si o practic. De asemenea, dupa primul val am mai luat saci neatinsi de mucegai pe care i-am folosit pentru insamantarea altora (experimental) si au dat ciuperci, dar nu am facut masuratori si calcule sa vad randamente.
De asemenea (in sensul topicului propus) am sterilizat orez pe care l-am inoculat cu o hidrosolutie facuta cu spori de la o ciuperca din cultura. Rezultat = zero. Adevarul este ca nu am respectat cu sfintenie nici temperatura care a mai variat pe timpul a patru saptamani cat am lasat sa vad ce se intampla. Eram convins de aparitia mucegaiurilor, dar cum am spus, era doar un experiment.
Si apropo de experimente am gasit ceva interesant la
http://www.cnaa.acad.md/thesis/3484/
Lectura placuta:)
Dan Nicolae si Ilie
Galda de Jos, jud. Alba

Felix

#3
Puteti inlocui vasele Petri cu astfel de sticle, in care se toarna mediul de cultura.
In imagine este o cultura de Hk-35 facuta pe 19 martie 2007.
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

tomi01_2000

#4
are 500 de grame?
Tomulescu Ionel Silviu -Jud. Buzau, Loc. Rm Sarat - spatiu de cultura actual de 60 mp
- conditii cultura naturale

stefan-23

#5
Pentru obtinerea miceliului pe rumegus folosind un miceliu comercial de calitate se pot folosi borcane sau merge foarte bine si in pungi? Care este cantitatea maxima de rumegus insamantat care poate fi pusa intr-o punga si cand spuneti ca trebuie folosit miceliu comercial in procent de10-20% va referiti la volum sau masa? Umiditatea compostului este aceiasi ca la insamantarea normala sau difera?

tomi01_2000

#6
mai bine borcan! ... punga mai da erori ....
umiditatea e aceeasi - cand incerci sa dezvolti aceeasi tulpina si aceeasi specie, indiferent de stadiu (e vorba de conditiile de mediu de care are nevoie miceliul pentru dezvoltare)
Tomulescu Ionel Silviu -Jud. Buzau, Loc. Rm Sarat - spatiu de cultura actual de 60 mp
- conditii cultura naturale

Felix

#7
Quote from: "tomi01_2000"are 500 de grame?

Nu Tomi, sticlele ca aceasta din imagine au 200 ml..si ca suprafata echivaleaza o cutie Petri.
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

nicudan

#8
Le'ai pus dopuri de cauciuc sub panza(sau hartie..nu se vede prea bine)sau le'ai lasat sa "respire"?
Dan Nicolae si Ilie
Galda de Jos, jud. Alba

Felix

#9
Toate sticlele au busoane facute cu vata si tifon, pentru a permite respiratia miceliului.
Peste acest buson in general pun o folie de aluminiu pentru a-l proteja..insa la sticla din imagine nu am mai avut..asa ca am pus un servetel de hartie...
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

IONUT

Care ar fi vol maxim al borcanelor care pot fi folosite la inmultirea miceliului ?In loc de sticle de 1l, de alea groase nu e mai lejer cu borcane de ~1l ?  Se scoate mai usor miceliul.
Merg borcanele de 3 l  ?  
Sa nu apara surprize in partea de jos pana ajunge miceliul.

Felix

In principiu merge orice..practic exista si riscuri..de ex cu cat suprafata expusa e mai mare riscul de a se contamina continutul creste..ma refer la momentul inocularii.
La fel, daca trebuie sterilizata o cantitate mai mare de boabe timpul necesar acestei operatiuni va creste.Eu prefer sticlele de lapte de 1 l deoarece e simplu, mai sigur si ma si ajuta la dozarea miceliului la insamantare..1 sticla - 1 sac :)
"Simplicity is the ultimate sophistication" -  Leonardo Da Vinci

IONUT

Eu vreau sa inlocuiesc problema scosului miceliului din sticle prin inlocuirea acestora cu borcane, nu f mari  ca apare pericolul ca temp in int borcanului sa creasca ff tare pana la dezvoltarea miceliului.

dam04


Buna ziua

Nu aveti alte recomandari la producerea de miceliu pe suport de rumegus sau orz prt. uz personal ,cateva kg.
Multumesc.

Mihaela Postelnicu

Pai nu-i chiar tot aia pe rumegus sau orz. Pe orice cereale ati cultiva, risca sa se infecteze f.f. usor, daca nu aveti un minim de dotari (o hota in primul rand- macar improvizata). Pe rumegus ar putea sa iasa daca aveti dexteritate si va miscati repejor. Va trebuie un miceliu de start de la altcineva (cateva grame). Cititi "Growing gourmet and medicinal mushrooms"- cap 15 si chiar 14, de Paul Stamets, "taticul" tehnologiilor de cultura a ciupercilor, on line la:
http://books.google.ro/books?id=jH-JI7pAOjAC&printsec=frontcover&dq=stamets+growing+gourmet+medicinal+mushrooms#v=onepage&q=&f=false
sau macar "Ciuperci si miceliu"- Ioana Tudor; se gaseste de cumparat pe toate site-urile agricole si nu e scumpa. E mai eficient asa decat sa cumparati CD-uri miraculoase de pe Net.
Succesul presupune 1% inspiratie si 99%transpiratie