Pages: 1 ... 3 4 [5] 6   Go Down
  Print  
Author Topic: A produce sau a nu produce singur - Miceliu  (Read 59069 times)
ionela.panainte
Guest
« Reply #60 on: December 02, 2006, 09:05:03 PM »

Multa lume de aici a crezut si probabil inca mai crede ca dodo si felix sunt una si aceeasi persoana. Pentru Dumnezeu, doar nu mai suntem copii care se joaca pe forumuri, asumandu-si 2 sau mai multe identitati :?  !!!  Felix poate sa "atace" oricand in nume propriu, fara subterfugii ieftine. Nu cred ca ar avea ceva de pierdut. (Nici eu nu am nimic de pierdut semnand postarile cu numele real.)
In alta ordine de idei, cine vrea cu adevarat sa isi faca miceliu, cu siguranta nu va renunta la idee, doar citind parerile contrare de pe forum. Dimpotriva, va fi substantial motivat in hotararea lui. La randul lor, marii producatori de miceliu nu au motive de ingrijorare - intotdeauna vor fi indiscutabil mai multi interesati de producerea ciupercilor, decat de cea a miceliului!  Dintre cei care se vor aventura totusi in directia "MICELIU", multi vor esua si vor dezarma. Evident, exista si o a treia categorie - cei care vor reusi... Sincer ii admir si ii felicit!
Pentru dodo:
Multumesc mult pentru apreciere! Din cele spuse pana acum, am dedus ca nu sunteti nici incepator, nici personaj dintr-un tablou suprarealist. Miceliul chiar se poate multiplica! Poate nu este suficient sa cunosti doar teorie, insa cu putina practica... In acest punct parerile noastre coincid. Deoarece sunt novice cel putin din punct de vedere al practicii, as aprecia (ca multi altii de pe acest forum) sfaturile si sugestiile dumneavoastra in directia respectiva. Mult succes in continuare!
Logged
Anonymous
Guest
« Reply #61 on: December 02, 2006, 10:31:57 PM »

Nu vreau sa dezamagesc prin faptul ca “discut apasat” si nu postez imagini sau  "nu arat  ce stiu" . Din postarile mele (zona -  puncte,. puncte - sunt esentiale ) acolo este "true", a nu se citi in graba posturile. De aceea eu nu sunt adeptul informatiei pe tava(sa arat ce pot) si atentie – cei care posteaza cu « darnicie » si cu imagini « nici nu stiu ce pierd », vor avea mari prejudicii in viitor.
Economia de piata = pragmatism = shacalism.
Luati exemplu de la nutri..., ei nu vor sa vorbeasca despre ei, ce fac, cum fac, cat fac… Ei au atins « imposibilul » asa ca... nu incercati. Prin interventiile mele sper sa se inteleaga ca informatia trebuie atent selectata si canalizata pe paliere, nu in masa.
Daca vreti sa schimbati informatii esentiale , o puteti face in privat, inclusiv imagini. Va va costa mai tarziu. Ne vom intalni peste 1 an si din cei care sunt acum pe aici nu vor mai cultiva ciuperci nici 10%.
DURA LEX, SED LEX  - la fel si viata.
Vreau sa subliniez ca sunt multi aici care nu produc ciuperci in mod regulat..., sau au ingrijit cu mare daruire 10 saci si sar sa posteze experienta lor de-o viata si buchetul lor minune . Este cu totul altceva sa produci in mod regulat cantitati de(3-4 tone/saptamana), atunci devine insignifiant un buchet care a luat-o razna (in sus, sau in jos- mare sau mic si uscat).
Aici este interventia mea, daca sunt “specialisti” in ciuperci “fara sa cultive” si altii pot fi “specialisti” in miceliu fara sa “multiplice”.
Nu intamplator insist pe cuvantul “multiplicat” – care genereaza ..., insa este absolut corect. Dl Popa a afirmat ca l-am luat din “popor”: stia la fel de bine ca este din lege deci corect si legal. Cand “culeg” din popor recunosc fara ezitare = faza cu “omologat” , a fost un simplu joc de cuvinte – cineva mai sus a zis omologat. Eu l-am preluat si  a iesit : omologat => monologat (vorbesc singur- ca nu-mi raspund la subiect) = monopolizat ( ca numai ei au dreptate si intaietate )

De aceea  poti sa sanctionezi  atitudinea mea de a nu posta imagini,  prin ridicarea privilegiului de acces in zona privata.
 
Pt. Dl Popa
Va asigur cu sinceritate(sic !) ca sunt distinct de _Felix si ca personal nu am absolut nimic cu dvs. sau dl. Lucian. Va respect munca, insa respectati-o si pe a altora. Ati devenit un GURU  in cultura ciupercilor, pe acest forum  si nu este deloc real. Majoritatea membrilor forumului considera ca cei care produc miceliu , “inventeaza” ciupercile si cunosc in detaliu inventia.-FALS- Realitatea este ca sunteti simpli “prestatori de servicii” si multiplicati miceliu – nici vorba de recoltare spori, medii agar, etc.
Va rog dati dovada de  profesionalism ( nu va lipseste – numai ca v-a luat valul si v-au urcat membrii pe un piedestal...) si atrageti clienti in mod subtil nu brutal.
SUBLINIEZ ca sunteti un om de caracter , cu suflet si devotat , dar... business to business...


* Solar Pleurot. Draganu.jpg (76.16 KB, 640x480 - viewed 3251 times.)
Logged
ionela.panainte
Guest
« Reply #62 on: December 03, 2006, 12:44:20 PM »

Intr-adevar, a dezvalui cu lux de amanunte ceea ce faci, cum faci si cat faci devine foarte primejdios. Asta pentru ca traim in Romania, unde ne-am obisnuit sa ne sfasiem unii pe altii, in loc sa ne intindem o mana :(  Inca de la gradinita suntem incurajati spre competitie, nu spre cooperare, iar rezultatele se vad! Pe de alta parte, oricat ar pazi Nutrimoldul secretul profesional, la ora adevarului toata stradania lor e praf in vant. Oricum pot afla aceasta informatie atat de pretioasa si oricine poate. Cu tenacitate, cu bani, in biblioteci reale sau virtuale, in Belgia sau in alta parte. Deci se poate, daca esti dispus sa mergi pana la capat. Din punctul meu de vedere, secretomania e doar un stimul...

Dodo, constat si admir indrazneala, sau curajul suprem de a spune lucrurilor pe nume. E atat de ciudat sa vad reflectarea gandurilor mele plecand din alta minte... Nici nu cred ca Felix va aplica vreo sanctiune.
Logged
_Felix
Administrator
*****
Posts: 933



WWW
« Reply #63 on: December 03, 2006, 01:08:44 PM »

Totusi...nimeni nu este obligat sa isi destainuite munca/invatatura/informatia in mod absolut gratuit si ptr toata lumea.
Masura ajutorului/ colaborarii si informarii celui de langa tine apartine fiecaruia. Nu poti sa-l tragi pe unul sau pe altul de maneca sa iti spuna tot ce stie.

Vrei sa stii cum se fac ciuperci..da simplu...imbibare+pasteurizare+malaxare cu miceliu&co+bagat in saci sau alte forme -> ciuperci

Vrei sa stii cum se face miceliu ...tratament termic grau/orz..etc + sterilizare + inoculare -> miceliu
 
Daca vrei detalii..ei aici e buba..noi putem discuta despre ce si cum..insa nu poti obliga pe nimeni si nu il poti acuza(omul traieste din asta..deci se justifica reticenta oarecum) ca nu iti zice tot...fiecare cu masura lui..unii zic mai mult ..altii mai putin ..nu are rost sa masuram diferentele...hai sa vorbim si atat.

De cealalta parte...nu poti acuza oamenii ca discuta si sa incerci sa le bagi in cap ca e imposibil..intr-adevar sunt lucruri imposibile uneori..insa acestea trebuie stabilite obiectivsi nu in functie de interese.

Eu cred in continuare ca nu noi, romanii , ar trebui sa ne fim concurenti dusmani..dusmanul vine din vest :)))...cu avantaje si resurse de care noi nu dispunem.

Este normal sa ne ajutam...cred eu..insa a-i propune cuiva sa iti faca planul de afaceri si studiul de fezabilitate pentru o statie de miceliu sau o ciupercarie..si sa-l puna pe tava..totusi e prea mult..
Logged

Keep Calm and Never Give Up
Mihaela Postelnicu
*
Posts: 46



« Reply #64 on: December 06, 2006, 08:11:59 PM »

Quote from: "dodo"
Salutare tuturor,

Miceliul comercial se obtine relativ usor (sau nu mai greu decat ciupercile ), diferenta enorma consta in miceliul comercial – multiplicat – si obtinerea de noi tulpini.
.....
Principala problema in producerea miceliului comercial este licenta pentru tulpina. Ungurii folosesc in general tulpini frantuzesti – Somycel – mai sunt si Amycel, pe care le multiplica si astfel K35 din Franta devine Hungarian K35 = HK35. Cum se vede si cei de la Demycel folosesc tulpina belgiana de la firma Mycelia -  http://www.mycelia.be  

La noi Nutrimold-ul foloseste si multiplica tulpini belgiene, de fapt vor mai fi alte statii care vor produce miceliul comercial multiplicat din tulpini belgiene, Aradul multlipica miceliu unguresc, etc.
Miceliu romanesc, sper la fel de bun ca cel de afara, din tulpini noi, va intra spre sfarsitul anului viitor.  
quote]

Tu ai dreptate in ceea ce zici si chiar oferi informatii pretioase despre piata miceliului in Romania.
Doar o mica rectificare as avea: a obtine o noua tulpina de ciuperca (nu pot sa-i spun "tulpina de miceliu") este deja alta ramura decat a multiplica, a "face miceliu". Este la fel de diferit intre a face ciuperci si a face miceliu. Sunt altfel de studii, trebuie alte dotari si tinta este alta: sa brevetezi tulpina si apoi sa traiesti din licenta. Dar este aproape cercetare pura. Nu trebuie sa ai autoclave imense si nici camere de incubare atat de mari. Mai degraba un biolog sau biotehnolog prieput.

De fapt in Europa sunt doar 4-5 tulpini mai cunoscute si cautate (zic la Pleurotus). Vreo 3 le multiplicau cei de la Mogosoaia anul trecut.; oare de ce nu pe ale lor??
Ii prinde pe toti ciupercarii asa cate o febra si cer toti deodata "K35!". Nimeni nu a mai auzit de altele. Adevarul este ca nu stiu cine da in tara si caracterizare detaliata a fenotipului, conditiilor de crestere si a performantelor fiecarei tulpini, de la inventator citire.

Vad ca va pricepeti la tulpini. M-ar interesa (si poate si pe altii): stiti ceva de H90 si H91? Eu le am de la cineva, "pe-o cafea", stiu ca ar fi romanesti, insa nu am nici o caracterizare a lor.

Si daca tot mai intereseaza pe cineva subiectul "tulpini" - nu deschidem un alt topic?
Logged

Succesul presupune 1% inspiratie si 99%transpiratie
Mihaela Postelnicu
*
Posts: 46



« Reply #65 on: December 06, 2006, 09:06:51 PM »

Am raspuns unui post mai vechi al lui Dodo, fara sa apuc sa citesc in continuare toate acele schimburi de replici. Aproape ca regret, fiindca la ce am citit, mi-e teama ca acusi-acusi iese un pumn prin monitor.

Lasand gluma la o parte, ce va tot acuzati atata toti ca "ala stie si nu spune"? si urmeaza o lunga sarada de provocari reciproce...
Cine nu vrea sa spuna, n-are decat sa taca si gata. Fiecare isi obtine informatia cum poate. Voi ati reusit sa cresteti ciuperci doar din informatia gasita in cartile scrise in romana? (mai ales cele noi... sunt de-a dreptul gaunoase). Ati citit si pe Net, ati mai dat si cate un chix ... asa e in orice domeniu.
Combateti idei, nu oameni!
Logged

Succesul presupune 1% inspiratie si 99%transpiratie
_Felix
Administrator
*****
Posts: 933



WWW
« Reply #66 on: December 06, 2006, 09:42:52 PM »

Lasa, fiecare face ce poate..unii doar stiu sa acuze si sa dea cu pietre..asta e..sa trecem peste si a ne vedem de treaba Sad

...Daca vrei sa deschizi noi subiecte de discutie...liber..oricine o poate face...este mult mai indicat decat de a devia de la subiect..atunci cand ai ceva interesant de spus.
Logged

Keep Calm and Never Give Up
Mihaela Postelnicu
*
Posts: 46



« Reply #67 on: December 07, 2006, 07:38:33 PM »

Din pacate, Felix, nu prea am cum sa le testez, caci nu am ciupercarie. Asa.. pe agar, arata bine, ciupercutele sunt vinetii si destul de timpurii. Si miceliul e pufos, "agresiv". Iar la cine am dat a fost multumit.
Probabil ca H vine de la Hibrid. Restul.. nu stiu; cred ca zis ca sunt de la Constanta, dar nu stiu exact de unde.
N-am auzit de tulpina ta.. imi pare rau.
Logged

Succesul presupune 1% inspiratie si 99%transpiratie
IONUT
Guest
« Reply #68 on: December 07, 2006, 10:04:37 PM »

Salutare noilor veniti ! ati readus furtuna ...  
am cateva ore de cand pisez acet thrend , desi cu unele retineri datorate altor "furtuni" ceva mai mici, dar atitudinea respingatoare fiind aceeasi si atunci, .. si ma bucur ca sunt noi doritori de a pune problema producerii miceliului prin multiplicare, ma bucur ca d-l Felix care m-a contrazis tare acum a mai sarit baricada siu sincoace, chiar impreuna cu forte noi.
Revin cu o intrebare catre DOD , CIUPY si d-na Ionela.Panainte:
Cum considerati ideea unei instalatii de dimensiuni acceptabile (cativa mc) automatizata care sa produca miceliul pana la faza de incubare. Deci: se introduc: cereale (suportul de crestere), inoculul sau miceliu "mama" , amendamente, conexiuni la instalatia de apa cu filtrele aferente ... si toate necesare, si in cateva ore max o zi sa avem vasele deja inoculate si capsdulate, poregatite de incubare. Aceasta instalatie a fost botezata " TANKONILL"-ul ..
este doar o idee si rog persoanele avizate sa dea o parere daca se poate, nu voi mai insista cu adcest sub ..aici .. si reamintesc ca respingeri de la membrii vechi au fost deja.. nu mai e cazul.
Multumesc mult.
Totusi ptr Dodo.. ar fi interesant sa-ti vedem casa ciupercii .. prestanta cu care ai postat trezeste curiozitatea.

Spor la miceliu si ciuperci !
Logged
_Felix
Administrator
*****
Posts: 933



WWW
« Reply #69 on: December 07, 2006, 11:20:20 PM »

Mai Ionut...hai sa o luam cu inceputul...Nu sunt in nici o tabara...iar combaterea ideilor nu  o confund in nici un caz cu  sitatia in care sunt combatuti oamenii..

De ce crezi ca se mentine aceasta secretomanie in cazul miceliului ?
Pentru ca , pe langa inetresele economice ale producatorilor de miceliu comercial, exista si pericolul destabilizarii pietei ciupercilor...destabilizare ce poate fi facuta de producatori inconstienti...daca piata este in acest moment la 8 ron/kg ptr Pleurotus, de ex...si vine unul mare, suficient de mare incat sa influenteze piata la nivel national..si vinde sub 5 ron/kg de Pleurotus...ce crezi ca fac micii producatori Huh Trag obloanele...insa toti trebuie sa traiasca..de aceea este bine ca acest pret sa fie controlat prin pretul miceliului...

M-am gandit mult pana sa deschid discutii legate de miceliu...si am luat aceasta decizie cunoscandu-va...si apoi acesta este scopul "ZONEI"..de a avea discutii la un nivel mai ridicat...doar nu sa discutam si aici ..bancuri Smiley)) care sa scoata busonul...bagat inocul...pus busonul inapoi....cred ca mai simplu ar fi la pungi...decat la sticle in situatia asta..insa la pungi..cantitatea de boabe fiind mai mare si timpul cate ocupa pungile zona sterila este mult mai mare...unde e rentabilitatea ?

Nu stiu ce ti se pare atat de important acest "tank"...serios acum....ce mare revolutie face Huh...te scuteste de scos si bagat busoane Huh?..unde-i pasiunea ? Smiley))...mai important  de realizat mi s-ar parea o instalatie automatizata de facut saci.Plus ca nu ar fi strictete atat de mare in realizarea ei...vezi ca am deschis topic pe subiectul asta.

Mult mai simpla este amenajarea unui mic laborator dotat cu tot ce trebuie...parerea mea...daca nu faci comercial..chiar este simplu...

Pentru a nu mai devia de la subiecte...propun sa deschideti noi subiecte cand vreti sa discutam ceva..iar linia discutiilor sa nu sara de la miceliu la cine-i producator de ciuperci si apoi la cine-i mai guru decat altul .Ok ?

Dodo nu mai are acces aici..i-am acordat o sansa..insa nu a dorit/putut sa indeplineasca conditiile de baza....si nici nu a parut interesat de discutii concrete - ignorat toate subeictele de discutie cu exceptia atacurilor la adresa unor alti membri ....(referitor la conditii- am facut exceptie pentru unii, recunosc, insa exceptiile sunt motivate)

Lumea noua...e veche...sunt multi membri care vor fi activi aici in momentul in care vor fi discutii pe placul lor :)
Logged

Keep Calm and Never Give Up
_Felix
Administrator
*****
Posts: 933



WWW
« Reply #70 on: February 06, 2007, 09:16:37 PM »

Revin cu niste adaugiri..discutand cu diverse persoane despre situatia actuala a ciupercarilor din RO...am ajuns la concluzia ca-i greu sa fii profitabil cumparand miceliu cu 10ROn/kg...si sa faci sacii in conditii "neprielnice"..sa zicem..si apoi sa te rogi sa iasa ceva, acel ceva sa mai fie si suficient pentru a acoperi cheltuielile si a scoate si ceva pe deasupra...e greu...

Mai rentabil este sa cumperi saci gata facuti de la Pilze Nagy , de ex...la 130 de euro/tona+transport, costurile sunt echivalente cu a-i face singur, in batatura...
Ramane la latitudinea fiecaruia sa hotarasca ce-i mai bine pentru el..sa mearga pe propriul miceliu, pe varianta cumpararii de la diversi cu preturi de la 6.5 la 12 ron/kg..sa cumpere saci facuti de altii..

Deocamdata va mai arat niste poze :)


* DCP_1785 (Medium).jpg (70.33 KB, 640x426 - viewed 3541 times.)

* DCP_1739 (Medium).jpg (89.31 KB, 640x426 - viewed 3924 times.)
Logged

Keep Calm and Never Give Up
tomi01_2000
*
Posts: 640



« Reply #71 on: February 28, 2007, 10:28:54 AM »

Quote from: "_Felix"
........................... ................ ..........
Lumea noua...e veche...sunt multi membri care vor fi activi aici in momentul in care vor fi discutii pe placul lor :)

Eu sunt unul dintre ei ...
Accept industrializarea (tank...) atunci cand se impune ... Insa sunt de acord cu placerea de a trai (expunerea "Felix" m-a uns un pic ... ca sa fiu cinstit )
Logged

Tomulescu Ionel Silviu -Jud. Buzau, Loc. Rm Sarat - spatiu de cultura actual de 60 mp
- conditii cultura naturale
nicudan
*
Posts: 58



« Reply #72 on: February 28, 2007, 12:22:15 PM »

S-ar parea ca preturile sunt destul de bune la Pilze-Nagy, adica ceea ce faci tu se acopera la aproximativ acelasi p[ret de cost cumparnd brichetele gata facut (si sa recunoastem acolo este munca bruta). Insa din alte puncte de vedere esti dependent de tulpinile oferite de ei si din experienta mea, sunt acum clienti care stiu sa diferentieze cateva tulpini si doresc intotdeauna altceva decat cu ceea ce este plin raftul (atentie - este o piata interesanta). Pe de alta parte mai putem discuta si de placerea de a cultiva o tulpina care iti place, precum si de a "imblanzi" tulpini salbatice care iti plac.
In alta ordine de idei, tu faci miceliu doar in sticle Felix? Parca tin minte ca ai incercat si in pungi? Eu am inceput acum in pungi si am rezultate insa mai am "scapari" ca nu pot asigura intotdeauna mediul aseptic si mai uit sa schimb hainele dupa ce vin de la ciupercarie :)
Bafta tuturor!
Logged

Dan Nicolae si Ilie
Galda de Jos, jud. Alba
_Felix
Administrator
*****
Posts: 933



WWW
« Reply #73 on: February 28, 2007, 04:44:39 PM »

Prefer sticlele deoarece sunt refolosibile...le folosesc pana se sparg.
Pungile sunt de unica folosinta...sunt scumpe si polueaza Smiley)) Huh
Logged

Keep Calm and Never Give Up
ValiN
Guest
« Reply #74 on: March 23, 2007, 01:03:51 AM »

Hi,  uite sotul me construieste acum un laborator  microbiologic si vrea sa il utileze complet. Si-a pus problema  achizitionarii de gama completa de echipamente de laborator... nisa  and co. Intradevar pentru o nisa , completa cu protectie H2 si accesorii, plus CO2 incubator, autoclav, friigider,masa de lucru, rafturi, UV lights, climatizare etc avea nevoie de nu mai putin de 20 de mii de euro. A fost putin stresat insa dupa ceva timp pierdut pe internet a gasit aceleasi produse la nici 10%  din pretul initial.
Quote from: "_Felix"
Dotarile costa mult.........

Sunt total de accord insa daca nu faceti credit pentru echipamente ( caz in care sunteti obligati sa le cumparati noi), atuncile cumparati sh. De ce nu? De exemplu  o nisa destul de performanta s-a vandut cu 700 si ceva de euro de curandpe un site de specialitate. Un autoclav  de 3-4 bar de 20 de l il poti gasi cu doar cateva sute de euro. Cum suntem in Uniune, transportul nu mai e prohibitiv ca pret. My point  ... se pot gasi lucruri de calitate si pe bani putini.
Bye.
Logged
Pages: 1 ... 3 4 [5] 6   Go Up
  Print  
 
Jump to:  




Powered by TotalMush ©