Pages: [1] 2 3 ... 6   Go Down
  Print  
Author Topic: A produce sau a nu produce singur - Miceliu  (Read 55190 times)
_Felix
Administrator
*****
Posts: 933



WWW
« on: October 19, 2006, 09:52:01 PM »

A fi sau a nu fi :)))
Daca facem un sondaj de opinie garantat procentul celor care vor e covarsitor.
Intentiile tuturor sunt bune ..si ale lui Alfred Nobel au fost cand a inventat dinamita.

O sa venim cu argumente pro si contra..apoi fiecare o sa isi ia propria decizie.Nu vreau sa sprijin pe nimeni si nici sa pun bete in roate cuiva..vreau doar sa fac lumina si sa clarificam impreuna unele lucruri.

Argumente pro:

- se reduc costurile

- control mai mare asupra productiei de ciuperci..daca dai chix esti singurul vinovat

- te poti apara oarecum de eventuale atacuri tip "dumping" sau concurenta neloiala

Argumente contra:
- cheltuieli imense ptr amenajarea unui laborator serios(nu vb de improvizatii)

- riscuri imense..daca facand saci cu miceliu BUN exista esecuri...facand miceliu de o slaba calitate si in conditii improprii rezultatele pot fi dezastruoase..cunosc personal un astfel de caz care a renuntat la a face ciuperci din cauza miceliului prost facut in bucataria personala.

- daca faci totul e oarecum imoral sa lasi pe cei ce produc miceliu si traiesc din asta fara obiectul activitatii...hai sa ne apucam toti de facut ciuperci...vorbesc de toti romanii...sa fim seriosi.

- aspectul legal..ptr a produce miceliu si a-l folosi in scopul cultivarii de ciuperci comestibile - cu scop de comercializare...implica respectarea unor reguli obligatorii...respectiv detinerea unui spatiu dedicat amenajat intr-un anume fel ..a unor instrumente si echipamente obligatorii ...si a unui BIOLOG sau persoane specializate in producerea miceliului.LEGE.

- aspectul concurentei neloiale...prin pretul miceliului se mentine pretul ciupercii...daca toti ar face miceliu ciupercile ar avea pretul cartofilor...la care va intreb..AR MAI FI RENTABIL Huh?

Sa va dau si un exemplu..in localitatea in care imi fac sacii...nu au existat niciodata ciuperci..acum sunt 2 ciupercarii...cel nou venit imi face concurenta neloiala vanzand cu 2 RON/kg mai IEFTIN...desi am discutat cu el...piata mea nu e acolo..insa ma deranjeaza..initial am zis ca ma enervez si am sa dau si eu cu 2 Ron mai ieftin ca el.indiferent de pretul lui
..apoi am analizat situatia mai bine si am renuntat la idee...imi mentin pretul si imi vad de treaba..dar precizez ca piata mea nu e acolo....

Daca mai gasiti argumente pro sau contra va rog sa le expuneti.

In concluzie..este decizia si dreptul fiecaruia sa aleaga drumul pe care merge...insa nu condamnati pe cei ce nu va arata/invata un astfel de drum...pentru ca au motivele lor obiective.
Logged

Keep Calm and Never Give Up
tomi01_2000
*
Posts: 640



« Reply #1 on: October 20, 2006, 07:19:15 AM »

Quote from: "_Felix"
A fi sau a nu fi :)))
Daca facem un sondaj de opinie garantat procentul celor care vor e covarsitor.
Intentiile tuturor sunt bune ..si ale lui Alfred Nobel au fost cand a inventat dinamita.

........................

De acord ca un  miceliu facut ...... prost ar fi echivalent cu dinamita
Logged

Tomulescu Ionel Silviu -Jud. Buzau, Loc. Rm Sarat - spatiu de cultura actual de 60 mp
- conditii cultura naturale
Anonymous
Guest
« Reply #2 on: October 20, 2006, 04:38:30 PM »

Refertor la argumentele PRO descrise mai sus:
Costuri reduse.Ce inseamna si cat reprezinta ca valoare din kg de miceliu cumparat? Exista si aici ca si la ciuperci un prag limita de rentabilitate,mai trebuie luat in consideratie si tehnologia utilizata(tehn. avansata =costuri mai mici).
Control mai mare a productiei de ciuperci.Cum?Oare daca cumperi miceliu din Ungaria nu esti sigur ca e de calitate.Va spun eu ce se intampla,multi fraieri pentru a nu se face de ras in fata celor care stiu ca se ocupa cu cultivarea ciupercilor(prieteni,cunostinte,rude,etc.)atunci cand dau kiks,cel mai simplu argument:dau vina pe miceliu.Mint odata de doua ori,de zece ori si ajung sa creada si ei propriile minciuni.Niciodata nu ar recunoaste ca poate au gresit ceva.Mai ales daca au avut noroc si le-a mers bine la inceput.
Nu te poti apara de dumping decat daca satapanesti bine tehnologia de cultivare si ai si dotarile necesare.Faci ciuperci constant obtinute la preturi de productie cat mai mici,iti construiesti o piata si nu ai treaba cu concurenta.Nici un mare cultivator de ciuperci nu-si face singur miceliu.Nu pentru ca nu ar fi in stare,ci pentru ca nu mai are nici un control asupra calitatii miceliului.Nu poate controla totul.
Stiti cum e cu fabricarea miceliului in bucatarie?E ca atunci cand iti faci rasad de rosii din semintele recoltei din anul precedent,numai asa poti iesi mai ieftin.
Argumente contra:
Pentru a face miceliu este adevarat ca sunt cheltuieli destul de mari care nu pot fi recuperate facand cantitati mici.Daca faci cantitati mai mari ai tendinta sa vinzi surplusul si incalci legea care la prima "strigare"iti ia din buzunar 40 milioane lei vechi plus evaziune fiscala si multe altele.
Cat priveste producatorii de miceliu autorizati,nu cred ca-i deranjeaza in vreun fel acesti intreprinzatori,piata lor nu consta in cateva zeci sau sute de kg care le-ar lua acestia sau altii de talia lor.
Cat priveste concurenta neloiala la ciuperci,va spun ca sunt povesti.Dati-i miceliu gratuit unuia care inca nu stapaneste tehnologia de cultivare a ciupercilor dar vrea sa-si faca TANK de producere a miceliului si sa-mi spuneti daca aveti probleme privind concurenta lui.Cam acestia sunt cei care isi doresc sa isi faca singuri miceliu.
Eu am facut miceliu acasa si chiar mi-a reusit,nu-i greu deloc.Problema e alta,nu poti controla calitatea si puritatea miceliului pentru simplu motiv ca nu stii cum.Te poti insela foarte usor ne-avand cunostintele necesare in domeniu.Asa am patit eu ;toate bune si frumoase pana intr-o zi cand au inceput sa mi se inverzeasca  miceliul,la inceput mai putin apoi din ce in ce mai mult pana cand am renuntat.
Treaba cu miceliul facut in casa e ca navomodelismul,faci rachete, le lansezi,zboara dar e mult pana departe.Asa ca un hobby merita incercat,e palpitanta aventura,dar daca sunteti cultivatori seriosi lasati prostiile si puneti-va la punct modul in care pasteurizati si toate celelalte.
Logged
lod
Guest
« Reply #3 on: October 21, 2006, 07:33:36 PM »

La argumente PRO:
- intradevar scad costurile semnificativ.
- poti produce cind vrei si cit vrei fara a avea surpriza ca nu gasesti miceliu de care vrei si cind vrei.
- poti iesi pe piata cu ciuperci la pret de cartofi (cunosc un idiot din aceasta categorie) dar iti faci rau singur.
La argumente contra:
- lasati naibii prostiile si produceti ciuperci daca sunteti in stare.
- am facut laborator adevarat, cu tot ce vreti, inclusiv biolog. Rezultatul :?:  - chix. Daca sunteti curiosi - voi dezvolta subiectul.
Logged
IONUT
Guest
« Reply #4 on: October 21, 2006, 08:29:25 PM »

CONTRANTIARGUMENTE:
lui Felix:
- Cheltuielile nu-s asa de "imense" ptr laborator, adica nu depaseste 10000e, in limita in care produci doar ptr tine.
- Nici riscurile nu-s asa de  ... "iiimense" . Inveti lectia si apooi faci treaba. Nu te bagi ca orbul ... logic, doar e pe banul tau.
- Moralitatea ... se mai pastreaza .. la romani, se pare, sper sa fie sincera. insa,  in afaceri...nu prea. ar fi mult de spus si aici..dar nu-i timp; Oricum nu o  sa se ajunga ca toti sa faca si miceliu si ciuperci.
- Logic , trebuiesc respectate literele de lege; ideea mea nu a fost una de contrabanda.. ;
- Nu cred ca s-ar ajunge la pretul o echivalare cu pretul cartofului, tehnologiile implica risc diferit.
lui Tomi:
- Fiecare cu dinamita lui; insa nu despre acest aspect era vb ci despre conditii legale si corecte ca tehnologie.
lui Will:
 deacord in mare parte , dar:
- Comparatia cu rasaduride de tomate nu se aseamna cu reproducerea ciupercilor nici la propriu nici la figurat: ptr ca chiar daca ai avea un laborator tot ar trebui sa cumperi inocul, bineinteles daca vrei calitate.
- Chiar vrei sa-mi trimiti miceliu gratuit , hai sa vedem daca s-ar simti lucrul acesta. Caz in care mi-ai trimite gratuit as avea nevoie de 100kg/saptamana. Daca as avea miceliu gratuit , mi-ar conveni sa scad pretul ciupercilor cu aproximativ 30%.
Multi dintre noi, ciupercari, ionclusiv si tu, vrem sau am vrut sa facem miceliul singuri, nu uia asta.  
lui Iod:
- sunt curios de varianta proiectului tau pe care ai propus-o, astept pe : ionut_onill@yahoo.com

De fapt e o problema pe care orice producator si-o pune , indiferent de ce produce, si anume sa se aprovizioneze cu materie prima la un pret cat mai mic.
F bine, Felix, acet topic, pro si contra, putem trage niste concluzii intr-un final, despre un asemenea tank.

 :?:  :?:
Logged
_Felix
Administrator
*****
Posts: 933



WWW
« Reply #5 on: October 22, 2006, 11:22:00 PM »

Ptr Will:- Costurile reduse se refera la diferenta dintre banii dati pe miceliul cumparat si cel produs in regie proprie..mai ieftin daca il poti obtine fara esecuri...daca ai 70% esecuri poti zice ca iesi mai scump...dar cred ca stii asta.

- Control mai mare al productiei de ciuperci- Pai nu mai poti da vina pe nimeni decat pe propria greseala.Nu discutam despre calitatea miceliului produs de Korona/SYlvan si altii.

- Apararea de dumping...este valabila in cazul in care rezultatele sunt OK...daca dai chix se duce draq ciupercaria chiar si fara concurenta Smiley) Sunt multi interesati pe aici Smiley)

Vad ca va legati obsesiv de "Tanku`" lu` Ionut...postati , va rog...la subiectul special dedicat..aici era vorba de a produce sau nu miceliu..avantaje si dezavantaje..
Va rog..discutii despre subiectul "Tank"...doar la topicul respectiv.
Logged

Keep Calm and Never Give Up
vpopa
*
Posts: 61



« Reply #6 on: October 23, 2006, 04:11:52 PM »

Cu ce pret estimati sa scoateti kg de miceliu?Daca puteti si aveti un calcul facut ar fi interesant sa detaliati cheltuielile.Hai sa discutam pe concret.
Logged
IONUT
Guest
« Reply #7 on: October 23, 2006, 07:37:18 PM »

Quote from: "_Felix"
Costurile reduse se refera la diferenta dintre banii dati pe miceliul cumparat si cel produs in regie proprie..mai ieftin daca il poti obtine fara esecuri...daca ai 70% esecuri poti zice ca iesi mai scump...dar cred ca stii asta.
.....
Pai nu mai poti da vina pe nimeni decat pe propria greseala.
Asta ne este clar.Problema se pune in scopul scaderii cheltuielilor si nu maririi lor, insa se mai intampla .. si gafe.. chiar si la cultura ciupercilor , chiart dupa ani si ani .. asta e.

Quote from: "_Felix"
-Cheltuielile de amenajare lab serios/autorizat sunt imense....cheltuielile de producere "in bucatarie" sunt mici...dar asta nu e ceva serios..e hobby
Un laborator serios nu il faci cu improvizatii...scolarizare coooooosta...ca sa iti faci o idee...cum pare 800 de euro pe zi (fara cazare/masa drum - Belgia) de ex ?....
Oare nu e clar nici acum ca problema s-a pus ptr comditii de producere legala a miceliului si doar astfel doresc sa discutam. Ca unii doresc fel de fel ce inginerii prin spatii proprii, sau "in batatura"(citat din Felix) ... nu ne intereseaza. A si suntem in Romania nu in ... 800e/zi.. ce naiba doar nu-mi impolanteaza chip.. :idea: sau mai stiii.. metoda deja se foloseste.
Quote from: "_Felix"
Un autoclav omologat sare de cateva mii de euro bune...si nu este singura investitie serioasa.....
Normal ... lucrurile serioase au preturi serioase, imnsa autoclavul respectiv are si capacitate maricica, insa tankonillul ar putea avea capacitati difeerite.

Quote from: "_Felix"
Zici ca daca ai avea miceliu gratis ai scadea pretul cu 30%....cum ramane cu pretul cartofului Huh Ti se pare corect si moral sa-i tragi pe dreapta pe cei care poate ca isi hranesc familia din asta ..doar ptr a vinde tu ceva mai multa marfa Huh? E drept ca fiecare ciupercar ..din diverse motive ..vrea la un moment dat sa isi faca singur miceliu.Nu toti reusesc ...tot din diverse motive.....
EXACT . da-mi tu miceliu gratuit, cat iti cer si te hranesc eu, poate beneficiezi si de ceva post ....   Cheesy . Serios vorbind, nu-s de ce ai ajuns la imoralitate, nu c-ar fi rau c-ai gandit-o, ci ptr ca nu era cazul sa se opuna problema inca.. mai e pana acolo. Ptr ca: daca majoritatea ciupercarilor ar avea uhn tankonill , producatorii de miceliu ar furniza inocul
Quote from: "_Felix"
Vad ca va legati obsesiv de "Tanku`" lu` Ionut...postati , va rog ....
ERA SI CAZUL, de la acest tank a pornit INCENDIUL. deci, rogu-te sa-l lasi liber sa mai zburde prin threand-uri. Merci.
Logged
_Felix
Administrator
*****
Posts: 933



WWW
« Reply #8 on: October 23, 2006, 08:39:03 PM »

Titlul subiectului este "A produce sau a nu produce singur - Miceliu "

..deci va rog sa nu va mai abateti de la subiect.

ULTIMUL AVERTISMENT.
Postarile care nu au legatura cu subiectele vor fi sterse FARA AVERTISMENT !
Logged

Keep Calm and Never Give Up
_Felix
Administrator
*****
Posts: 933



WWW
« Reply #9 on: October 24, 2006, 10:17:33 PM »

Quote from: "Ionut"
 A si suntem in Romania nu in ... 800e/zi.. ce naiba doar nu-mi impolanteaza chip.. Smiley))
Stamets te invata sa faci ciuperci ptr 700 usd/2 zile..tot fara nimic inclus.(pe 3 nivele - incepator/mediu/avansat)..deci a face bani nu te invata nimeni gratis Smiley)


Quote from: "Ionut"
 Da-mi tu miceliu gratuit, cat iti cer si te hranesc eu, poate beneficiezi si de ceva post ....   Cheesy . Serios vorbind, nu-s de ce ai ajuns la imoralitate, nu c-ar fi rau c-ai gandit-o, ci ptr ca nu era cazul sa se opuna problema inca.. mai e pana acolo. Ptr ca: daca majoritatea ciupercarilor ar avea uhn tankonill , producatorii de miceliu ar furniza inocul


Merci...da nu cred ca este cazul sa "ma hraneasca" cineva pe mine Smiley)
..Ca este castigator sau nu..ramane de vazut.
Logged

Keep Calm and Never Give Up
vpopa
*
Posts: 61



« Reply #10 on: October 25, 2006, 10:59:33 PM »

Pentru Ionut fac un anunt important!
Daca m-as oferi sa ii invat pe toti ciupercarii sa-si faca singuri miceliu,dar pe absolut toti,ce afacere mai reprezinta ciupercile?Toti vor vinde cu preturi din ce in ce mai mici,pana cand vor scadea sub pragul de rentabilitate si ...cruce.Va dati seama ca in astfel de conditii producatorii de miceliu care se ocupa numai cu asa ceva vor inchide pravalia,pentru ca nu pot supravietui din vanzarea inoculilor.Apropos stii cumva cu cat se vinde sticla de inoculi si cat miceliu poti sa faci din ea?In aceste conditii daca nu-ti mai merge jucaria de unde mai cumperi miceliu?
 NU MI-A RASPUNS NIMENI DIN AMATORII CARE VOR SA-SI FACA MICELIU,LA CE PRET PUTETI SA-l SCOATETI?CUM?
Logged
tomi01_2000
*
Posts: 640



« Reply #11 on: October 28, 2006, 10:08:10 PM »

eu pot spune ca mi-ar place sa stiu ... insa nu mi-as face singur miceliul, decat daca as fi ultimul om ramas in viata pe planeta!
si nu spun din comoditate!! ....... am incercat, poate ca toata lumea , insa am inteles urmatorul lucru - diviziunea muncii e buna pentru a asigura calitatea produselor! ...... in plus, omenirea trebuie doar sa asigure viitorul urmatoarelor generatii, nu sa fim o planeta de bogatani care toata ziua stau la solar ..........
evoluam si avem satisfactii datorita dorintelor noastre, nu unor e-uri! suntem ceea ce trebuie sa fim - oameni - nu zei!
orgoliile, mandria in familie si intre prieteni nu au loc!

as vrea sa particip la un curs organizat de dvs, pentru farmecul istoriilor pe care le voi povesti nepotilor mei (aici motivatia e ff larga )!....... pentru a sti ce sa cer Nutrimoldului cand voi dori o anume culoare, randament, sau o noua ciuperca!

eu sunt un om care are un hobby! si ceva respect pentru nivelul la care propulsati cultra ciupercii in Romania! ............ as prefera sa fiu un mic elev-student-colaborator al dvs ........................................ nu un producator de miceliu.

PS respectand miceliul cred ca as putea elimina multele greseli pe care le fac in cultura buretilor ... si consider ca multi facem greseli enorme, pentru ca ciupercile permit recolte ff mari ...
Logged

Tomulescu Ionel Silviu -Jud. Buzau, Loc. Rm Sarat - spatiu de cultura actual de 60 mp
- conditii cultura naturale
Dana
Guest
« Reply #12 on: October 29, 2006, 08:24:21 AM »

Si eu as vrea sa stiu cum se procedeaza corect,care sunt pasii cei mai importanti in producerea miceliului....nu pt a produce singura...in nici un caz!Doar pt ca in decembrie 2005 am terminat un curs de ciupercar,cu diploma certificata,organizat de Consultanta Agricola...si totusi...la capitolul "miceliu"...informatii ff putine au fost,doar foarte pe scurt!Ma tot intreb de ce atata mister!Poate face miceliu oricine isi permite cheltuieli financiare importante si specialisti bine pregatiti;de la a sti,a citi,a te documenta...pana la a produce efectiv...e cale lunga..parerea mea!
Logged
_Felix
Administrator
*****
Posts: 933



WWW
« Reply #13 on: November 06, 2006, 07:50:37 PM »

A-ti produce singur miceliul nu este ceva rau..oricine poate atata timp cat stie(asta se poate invata) si este dispus sa investeasca in amenajarea unui laborator de miceliu..aici intervine decizia fiecaruia daca se merita sau ba... economic sau din pasiune(hobby)

Problema este ca desi unii afirma ca orice producator de ciuperci ar trebui sa stie si sa isi faca miceliul singur (citez din Paul STamets) totusi traim in Romania..si nu cred ca ar fi bine la noi sa isi faca fiecare miceliul singur...deoarece inca romanii inteleg concurenta in mod salbatic...si  s-ar duce singuri de rapa..in mod sigur.
Logged

Keep Calm and Never Give Up
GALM
*
Posts: 64



« Reply #14 on: November 06, 2006, 09:21:20 PM »

Pro:
-la pleurotus 30% din valoarea ciupercii este cheltuit pentru miceliu. Luand in considerare si celelalte cheltuieli putin ramane ciupercarului
-ptr un laborator ,,hobby,, unde se pot face lejer zilnic 40 kg de miceliu, cheltuielile nu-s asa de mari. Daca incaperea este la dispozitie, sa zicem 15-40 de milioane.
-miceliul facut acasa costa numai 20000/kg, daca luam in calcul numai cheltuieliile materiale. (Fara amortizarea investitiiei, inocul, certificat, manopera, etc)
-pot fi dar nu cunosc producatori mari, de ciuperci pleurotus, care sa nu aiba statie proprie de producere a miceliului. Stiu si cu lab autorizat si fara autorizare. (Cel fara, 10% din nec cumpara de la lab autorizat, si sunt chiar prieteni nu dusmani).
Contra:
-Ori umbli la ciupercarie, ori faci miceliu. Concomitent nu se poate
-un autoclav bun e scump, dar se gasesc si satisfacatoare. Care era ft ieftina mi s-a explodat la prima incercare, au trecut cateva minute bune, pana cand boabele de grau s-au intors pe sol. Erau imprastiate pana la a treia vecina. Era ca la filme.
-exista un oarecare risc de contaminare, dar chiar cand ciupercaria era infectata de tot, am reusit sa-mi mentin laboratorul steril
-legalitatea: problema ft mare, dar va intreb, aveti careva ciupercarie care indeplineste conditiile impuse de lege? Nici nu mai vorbesc de incaperea climatizata ptr sortare, ambalare. Transportul e alta treaba, cu totii avem masina frigorifica. Pe plan national care hibrid apare cu permisiunea legala de inmultire? etc
Cu sau fara lab cred ca avem fiecare problemele noastre. Sa nu va speriati, dar sa stiti din timp, ca in Ungaria se poate cumpara Pleurotusul cu 55000lei/kg, iar bricheta incubata poate fi importata cam la 7000/kg
De aici mi-a venit ideea sa va intreb de Asociatie, dar ptr asta deschid un subiect nou
Logged
Pages: [1] 2 3 ... 6   Go Up
  Print  
 
Jump to:  




Powered by TotalMush ©