Pages: [1] 2 3   Go Down
  Print  
Author Topic: Retete buuune  (Read 46692 times)
Anonymous
Guest
« on: January 20, 2006, 12:44:46 PM »

Quote from: "tomi01_2000"
depinde ce iti place sa mananci! necesar)


Mie imi plac cam toate ciupercile daca-s bine preparate :)
Logged
Anonymous
Guest
« Reply #1 on: January 28, 2006, 02:03:57 PM »

Bine zis, ca am avut parte si de experiente naspa, cu ciuperci foarte gresit preparate.
Daca bucataurul e meserias rezultatul e SUPER.
Logged
tomi01_2000
*
Posts: 640



« Reply #2 on: January 30, 2006, 09:01:51 AM »

Pana acum nu am reusit sa gasesc nici un restaurant in care sa mananc ciuperci facute la meserie. Marea majoritate, nu au habar ... sau poate la noi in restaurante lipseste fantezia bucatarului ... sau are doar cultul carnii !!

 Ciuperci cu maioneza si usturoi
Ingrediente:500 gr. ciuperci, 200 gr. maioneza, 5-6 catei usturoi, cimbru, piper alb, busuioc
Mod de preparare:Se oparesc ciupercile si se curata de pielite, dupa care se lasa la racit si la scurs. Intre timp se curata usturoiul si se piseaza, dupa care se freaca cu ulei obtinand pasta de usturoi. Aceasta se amesteca cu maioneza, un praf de busuioc, putin cimbru, piper alb-dupa gust. Ciupercile se toaca marunt, dupa care se amesteca cu maioneza cu usturoi.
 Ciuperci cu ton
Ingrediente:500 gr. ciuperci, 1 conserva ton, maioneza, sare, piper(cantitatea de ciuperci si ton se poate mari in functie de numarul de persoane)
Mod de preparare:Ciupercile se oparesc si apoi se taie marunt. Se amesteca tonul (care se scurge foarte bine de ulei), maioneza si se potriveste cu sarea si piperul. Se aseaza intr-un platou pentru aperitiv, se unge cu maioneza si se orneaza cu bucatele de ciuperci peste care se poate presara amestec de legume.
 Tarta cu ciuperci
Ingrediente:Aluat: 250 gr. unt, 450 gr. faina, 4 linguri apa rece, sare. Deasupra: 2 gogosari, 2 cepe, 500 gr. ciuperci oparite, 4 oua, putina branza rasa, o cutie smantana sau creme fraiche
Mod de preparare:Pentru aluat se amesteca ingredientele. Se pune aluatul obtinut in tava unsa. Se coace 5-10 min. Gogosarii, ceapa si ciupercile se toaca si se pun peste aluat. Smantana se amesteca cu ouale, un pumn de branza rasa, sare, piper si se toarna deasupra. Se pune la cuptor 30 min.

 Fritata cu ciuperci si dovleac
Ingrediente:550 gr. dovleac taiat in cubulete (fara samburi sau coaja), 15 gr. unt, 4 linguri ulei, 500 gr. ciuperci, 2 bucati usturoi (dupa gust) sfaramat, 8 bucati ceapa de primavara (verde) taiate, 7 oua marime medie - batute ca la omleta, mirodenii (piper,sare etc. )
Mod de preparare:Se gateste dovleacul intr-o tigaie mare cu apa ( fiarta ), putin sarata pentru 5-6 min., pana ce este moale dovleacul. Se scurge apa. Intr-o tigaie se incalzeste untul si 2 linguri ulei. Se adauga ciupercile si se prajesc 6-8 min. invartindu-le mereu pana sunt rumenite. Se adauga uleiul ramas si se prajeste dovleacul 2-3 min pana se rumeneste. Se adauga usturoiul si mirodeniile si se gateste 1 min., dupa care se se adauga ceapa verde si se lasa inca un minut. Se pun ouale batute peste toata compozitia si se prajesc 4-5 min. pana e rumenita. Se pune tigaia in cuptor pentru 1-2 min ca sa se coaca deasupra.
 Galuste din ciuperci
Ingrediente:500 gr. ciuperci, 2 oua, patrunjel tocat, sare, piper, 1 felie piine alba muiata in lapte, 1 lingura unt, putin pesmet sau faina
Mod de preparare:Ciupercile curatate se taie bucatele mici, se sareaza si se inabusa in unt pina se moaie. Se racesc, apoi se amesteca cu ouale batute, painea stoarsa, patrunjelul tocat, sare, piper si atata pesmet  ( faina ) pana se obtine o compozitie compacta. Se fierb galustele in apa cu sare, sau se tavalesc in faina si se prajesc.
 Pateu de ficat cu ciuperci
Ingrediente:500 gr. ficat de vitel, 500 gr. ciuperci, 2 cepe, 300 gr. unt, sare, piper, 1 ou, masline (gogosari), patrunjel
Mod de preparare:Se curata, se spala si se taie bucati ciupercile. Pe fundul unei cratite se pun doua lingurite de unt, cepele taiate in patru, ciupercile, ficatul taiat bucati mai mari si doua linguri de apa. Se acopera si se fierb incet, scuturand cratita din timp in timp. Cind nu mai ramane apa se ia de la foc, se lasa sa se raceasca, apoi se da totul prin masina de tocat. Se pune untul intr-un castron si se freaca bine, adaugand ficatul si ciupercile tocate pana se obtine o pasta untoasa; se sareaza, se pipereaza si se pune pe o farfurie, netezind cu un cutit.
 Sos de ciuperci
Ingrediente:1 pahar zeama de carne sau apa, 500 gr. ciuperci, 1 lingura unt, 1 lingurita faina, 1 lingurita patrunjel tocat, 2-3 linguri smantana, 2 linguri zeama de lamaie, sare
Mod de preparare:Ciupercile se curata, se spala si se taie felii subtiri. Se pun la fiert cu zeama de carne sau apa, timp de 10 minute. Se prajeste untul cu faina si se stinge cu zeama si ciupercile fierte. Se adauga smantana, zeama de lamaie, sarea si patrunjelul tocat, lasand sa dea cateva clocote
 Sos de ciuperci cu ceapa
Ingrediente:250 gr. ciuperci, 2 cepe, o lingura unt, o lingura faina, 1 pahar smantana, sare
Mod de preparare:Se inabusa ciupercile curatate, spalate si taiate felioare subtiri, cu 1/2 lingura de unt, cam 15 minute. Separat se prajeste ceapa tot cu 1/2 lingura unt si cand a inceput sa se ingalbeneasca, se adauga o lingura de faina. Se amesteca bine si se stinge cu zeama lasata de ciuperci. Se adauga ciupercile fierte, sare si smantana si se lasa sa fiarba bine.
 Sos de ciuperci cu vin
Ingrediente:100 gr. unt, 150 gr. ciuperci, o lingura faina, 2 cesti zeama carne, 2 linguri vin, 1/2 buc. lamaie, sare, piper, patrunjel
Mod de preparare:Ciupercile se spala, se curata si se taie feliute fine, care se calesc in 50 gr. de unt. Se pun cateva linguri de zeama de carne si se fierb pana scade toata apa. Separat, intr-o craticioara, se rumeneste putina faina in restul de unt. Cand capata o culoare usor aurie, se stinge cu zeama de carne, avand grija sa nu se faca cocolosi. Se fierbe 15-20 minute, apoi se adauga ciupercile si vinul, se potriveste de sare si piper si se continua fierberea inca cca 10 minute. Se trage vasul de pe foc, se adauga zeama de lamaie si patrunjelul.
 Sos rosu cu ciuperci si carne
Ingrediente:500 gr. carne de pasare, 2 cepe potrivite, 500 gr. ciuperci, 1 morcov, 2 ardei capia potriviti, 2-3 catei de usturoi, 4 rosii sau 4 liguri de bulion, 100 gr ulei, sare, piper, verdeata
Mod de preparareCarnea se fierbe pana se patrunde, se taie apoi cubulete si se caleste in ulei cu ceapa taiata cubulete, cu legumele taiate julien, ciupercile, pana se patrund bine. Se adauga rosiile curatate de coaja sau bulionul si se lasa sa scada. La sfarsit, se adauga usturoiul si verdeata. Se sareaza si se pipereaza dupa gust
 Sos rosu de ciuperci cu ceapa
Ingrediente:500 gr. ciuperci proaspete, 2 cepe albe, 1 1/2 lingurita faina, 100 gr. bulion de rosii, 50 gr. unt topit sau ulei, 1/2 litru apa
Mod de preparareCiupercile tocate marunt se pun in tigaie cu ceapa usor rumenita si amestecand mereu se prajesc pana sunt gata. Se adauga apoi sare bulion de rosii sau rosii proaspete taiate marunt si se fierbe; dupa aceea se pune faina amestecata cu unt si se fierbe din nou. In cazul in care se prepara sosul cu ciuperci albe uscate, se spala bine ciupercile, se tin la muiat in apa curata rece 3-4 ore, apoi se fierb in aceeasi apa intr-un vas acoperit. Ciupercile fierte se scot din zeama si se toaca marunt. Se toaca marunt ceapa, se prajeste in unt, se adauga bulionul de rosii si ciupercile fierte si amestecand mereu se prajeste totul la foc mic timp de 8-10 minute. Se stinge apoi cu zeama de la ciuperci fierbinte, se lasa sa mai dea un clocot,  se pune faina amestecata cu unt si se fierbe in clocote mici 10-12 minute. Cand sosul este gata se pune sare. Se poate adauga 1 lingura de smantana.
Mod de servire
Sosul se serveste cu chiftele de cartofi, orez; de asemenea, este potrivit si pentru carne prajita, fileu de peste
 Salata de ciuperci
Ingrediente:500 gr. ciuperci, 50 ml ulei, zeama de la 1 lamaie, sare, piper, patrunjel verde
Mod de preparare:Se curata ciupercile de pielita, se spala bine si se pun la fiert in apa cu sare si putin otet. Cand sunt fierte, se lasa sa se racoreasca, se taie felii, se stropesc cu sosul preparat din ulei, zeama de lamaie si piper. Se garniseste cu patrunjel verde taiat fin.
 Salata de ciuperci cu andive si maioneza
Ingrediente:1/2 kg. ciuperci, 1/4 kg. andive, 2  rosii mari, 2  ardei grasi, 1 pahar maioneza, 50 gr. unt pentru ciuperci, 1  castravete acru, sare
Mod de preparare:Se inabusa ciupercile in unt, adaugand putina apa cu sare. Se aleg foile bune ale andivelor si se taie fasii lungi. Se taie rosiile si ardeii grasi la fel. Se prepara maioneza si se toarna peste legume. Salata se poate prepara si numai din ciuperci si maioneza.
 Salata de ciuperci cu branza
Ingrediente:300-400 gr. ciuperci, 2  lamai, 100 gr. branza de burduf sau telemea, 2 linguri ulei, sare, piper, verdeata tocata (marar si patrunjel), cateva frunze de salata
Mod de preparare:Se prepara sosul intr-un castron, amestecand uleiul cu sarea, piperul si zeama de lamaie. Ciupercile se spala se taie in lamele fine si se pun imediat in sos, sa nu se innegreasca. Se rade branza, se amesteca cu ciupercile, se presara verdeata si salata, taiate fin. Se tine la rece o ora inainte de a fi servita.
 Salata de ciuperci cu cartofi
Ingrediente:250 gr. ciuperci, 300 gr. cartofi, 2 cepe de apa, 2 linguri otet, 3 linguri ulei, 2 lingurite mustar, 2 rosii frumoase, 1 salata de laptuci, marar, sare
Mod de preparare:Ciupercile se curata si se spala bine, apoi se fierb 15 minute in apa clocotita cu sare si otet; cand sunt gata se taie bucatele. Cartofii se spala, se fierb in apa clocotita, se curata si se taie fierbinti. Separat se face un sos din mustarul subtiat cu ulei si putina zeama in care au fiert ciupercile. Ceapa se curata la robinet in curent de apa, evitandu-se astfel lacrimarea ochilor, se toaca marunt si se amesteca bine cu ciupercile si cartofii. Se toarna deasupra sosul de mustar, se amesteca apoi din nou intreaga compozitie, se aranjeaza in salatiera pe frunze de salata de laptuci care in prealabil au fost curatate si spalate bine in mai multe ape. Rosiile se spala, se taie felii rotunde, se aranjeaza in forma de cununa in jurul salatei si se presara cu marar spalat si tocat marunt
Mod de servire:
Se serveste imediat
 Salata de ciuperci cu orez
Ingrediente:1 kg. ciuperci, 1 ceasca orez, 2 cesti de apa, unt sau ulei, zeama de lamaie, sare, 1 ceapa, 1 rosie
Mod de preparare:Se fierbe orezul in apa cu sare si se scade la cuptor. Ciupercile taiate bucatele se inabusa cu ceapa tocata, in unt sau ulei fierbinte. Se amesteca cu orezul, se drege cu zeama de lamaie. Se pune pe un platou si se garniseste cu felii de rosii.
 Salata de ciuperci cu otet
Ingrediente:
1 kg ciuperci, ulei, otet dupa gust, sare, piper, patrunjel
Mod de preparare:
Ciupercile curatate si spalate se fierb foarte bine si se taie felii. Se amesteca incet cu uleiul, otetul, piperul, sarea si patrunjelul tocat.
 Salata de ciuperci cu sfecla
Ingrediente:600-700 gr. ciuperci, 500 gr. sfecla rosie, o capatana usturoi, 1 ceapa, 0,5 dl ulei, zeama de la o lamaie, sare, piper, patrunjel verde
Mod de preparare:Sfecla se coace sau se fierbe intreaga, dupa care se curata si se taie cubulete. Ciupercile curatate se fierb in apa cu sare, se scurg si se taie in feliute nu prea subtiri. Ceapa se taie felii, se opareste cu apa clocotita, apoi se trece sub un jet de apa rece, astfel indepartandu-se mirosul. Usturoiul se piseaza cu sarea ca pentru mujdei. Se adauga uleiul amestecand mereu, se pune zeama de lamaie si se dilueaza apoi cu supa de la ciuperci. Se amesteca cu ciupercile si ceapa si la sfarsit se adauga sfecla, ca sa nu coloreze prea tare salata
 Salata de ciuperci cu sos de lamaie
Ingrediente:10 ciuperci mari, 2 lamai, 2 catei de usturoi, 2 linguri de ulei, 1 lingura otet, 1 lingurita de mustar, margarina, busuioc, sare, piper
Mod de preparare:Ciupercile se curata, se spala, se sterg si se pun pe gratar cu cupa in sus. In cupa se pune un pic de ulei si o bucatica de margarina. Se frig pana devin aurii, apoi se aseaza pe farfurie. Se amesteca foarte bine sucul de la o lamaie si coaja rasa cu otetul, usturoiul pisat, 2 linguri de ulei si mustarul. La sfarsit se adauga lamaie taiata bucatele. Acest sos se adauga peste ciuperci. Se orneaza cu busuioc tocat marunt.
 Salata de pui cu ciuperci
Ingrediente:2 piepti de pui (mai mari), 1 castravete , 100 gr. ciuperci conservate, o rosie mare, 1 iaurt mic, o lamaie sau putin otet, ceapa verde, sare, piper, mustar
Mod de preparare:Se spala foarte bine toate zarzavaturile si verdeturile. Se fierb pieptii de pui si se taie carnea in bastonase sau cuburi mici. Se pune carnea peste verdeturi si legume taiate, iar deasupra se prepara un sos din iaurt, zeama de lamaie (otet), sare, piper si mustar.
 Salata de ciuperci cu oua
Ingrediente:500 gr. ciuperci, 4 oua, 100 gr. parmezan, o ceapa de apa, 1  morcov, o telina, 2-3 linguri ulei, 2 linguri otet, sare
Mod de preparare:Ciupercile se curata, se spala bine si se pun la fiert in apa clocotita cu sare si otet. Dupa aproximativ 15 minute, se scot si se taie bucati. Ouale se fierb tari si se toaca marunt (un ou fiert se pastreaza pentru garnitura); parmezanul, ceapa, morcovul si telina se rad prin razatoare. Se amesteca bine ciupercile cu ouale, o parte din parmezan, ceapa, morcovul si telina, se stropesc cu ulei si putina zeama in care au fiert ciupercile, se gusta de sare, se amesteca apoi din nou totul foarte bine. Se pune intreaga compozitie in salatiera in forma de movila, se presara cu parmezan si se garniseste cu oul fiert pastrat, care se taie felii rotunde.
 Salata de ciuperci cu mujdei de usturoi
Ingrediente:500 gr. ciuperci, 4 catei de usturoi, 3 linguri ulei, 2 linguri zeama de lamaie, sare, piper, patrunjel verde tocat
Mod de preparare:Ciupercile curatate si spalate se fierb in apa cu putina sare si putina zeama de lamaie. Dupa 15 minute se scurg, se taie felii si se pun intr-o salatiera. Deasupra se toarna sosul preparat din mujdei, piper, sare si zeama de lamaie, se amesteca si se presara cu patrunjel.
 Salata de gaina cu ciuperci
Ingrediente:400 gr. file de gaina fiarta, o ceapa, 500 gr. ciuperci, 4 oua, maioneza
Mod de preparare:Fileul de gaina se fierbe si se taie felii. Ceapa se tine in sare, pentru a se scoate iuteala, si se taie marunt. Ciupercile se calesc in ulei. Se fierb ouale si se dau prin razatoare. Se amesteca toate ingredientele cu maioneza.
 Bors de ciuperci
Ingrediente:1 litru apa, 1/2 l bors, 300 gr. ciuperci, o  ceapa, 1  morcov mic, 1  radacina patrunjel, 2 linguri orez, 4 linguri smantana, marar, patrunjel, leustean, sare
Mod de preparare:Morcovul si patrunjelul se curata, se spala, se dau prin razatoarea de zarzavat. Se pun la fiert cu apa impreuna cu ceapa taiata marunt. Cand zarzavatul este gata fiert, se strecoara si in zeama de zarzavat obtinuta se pune orezul, ciupercile curatate, spalate si taiate felioare subtiri si sare. Se lasa sa fiarba la foc mic, acoperit, pana este gata orezul. Se adauga verdeata tocata si borsul clocotit si se mai lasa sa dea 2-3 clocote.  
 Supa-crema de ciuperci
Ingrediente:2  cepe, 2  morcovi, o telina, 1 pastarnac, o lingura faina, 200-300 gr. ciuperci, 100 gr. unt, 2 oua, 1/2 pahar lapte, sare, 2 l apa
Mod de preparare:Se curata zarzavatul, se spala si se aseaza cu apa si sarea la foc, iar cand totul este foarte bine fiert, se strecoara. Intr-o tigaie se topesc 3/4 din cantitatea de unt, se presara faina, se amesteca si cu 3/4 din cantitatea de ciuperci care au fost curatate de pielite, spalate si taiate felii subtiri. Se inabusa bine, apoi se adauga din zeama in care a fiert zarzavatul si se lasa mai departe la foc, pana cand ciupercile au fiert foarte bine. Se trece totul prin sita si se toarna acest pireu in restul de zeama, dupa care se aseaza din nou la fiert. Cand clocoteste, se adauga si restul de ciuperci curatate si taiate in feliute mici. Dupa ce ciupercile au fiert, se trage oala de pe foc si se adauga galbenusurile batute si amestecate cu laptele caldut.
 Supa de ciuperci
Ingrediente:2 morcovi, 1 pastarnac, o radacina patrunjel, 2 cepe, sare, 150 gr. smantana, o lingurita faina, 50 gr. unt, verdeata, 150-200 gr. ciuperci, 1 1/2 l apa
Mod de preparare:Se curata zarzavatul de supa si se aseaza la foc intr-o oala cu apa si putina sare. Cand zarzavatul este fiert, se strecoara si se pune din nou la fiert. In momentul cand a inceput sa clocoteasca, se introduc ciupercile si coditele, foarte bine spalate si taiate felii. Se lasa sa fiarba inabusit, 20 de minute, pana cand ciupercile s-au inmuiat. Intr-o farfurie se amesteca faina cu putina apa rece, apoi se introduce in oala. Se mai lasa sa fiarba impreuna inca 15-20 min, se potriveste de sare, se adauga untul, smantana, verdeata si putin piper si, optional, o ceasca de orez care a fost curatat, spalat si fiert separat.
 Supa de ciuperci cu lapte
Ingrediente:1 litru apa, 500 gr. ciuperci, 1 ceapa, 1 morcov, 1 radacina patrunjel, 2 lingurite unt, 2 pahare lapte, 1 lingurita faina, marar tocat, sare
Mod de preparare:Ceapa, morcovul si patrunjelul se dau prin razatoarea de zarzavat si se fierb in apa pana cand se inmoaie bine. Se strecoara si in zeama de zarzavat se pun ciupercile curatate, spalate, taiate felii mici si inabusite putin in unt. Se lasa sa fiarba 20-25 minute, se sareaza apoi se adauga faina bine amestecata cu putin lapte si se lasa sa mai dea 2-3 clocote, dupa care se adauga restul de lapte, mararul tocat, lasand sa mai fiarba putin.
 Supa de ciuperci cu zarzavaturi
Ingrediente:
1 litru apa, 500 gr. ciuperci, 1 ceapa, 1 morcov, 1 patrunjel, 4 lingurite unt, 3 pahare lapte, 1 lingurita faina, marar tocat
Mod de preparare:Ceapa, morcovul si patrunjelul se dau pe razatoarea de zarzavat si se fierb in apa pana cand se inmoaie bine. Se strecoara si in zeama de zarzavat se pun ciupercile curatate, spalate, taiate felii mici si inabusite putin in unt. Se lasa sa fiarba 20-25 minute, apoi se adauga faina bine amestecata cu putin lapte, restul de lapte, si se mai lasa sa dea 2-3 clocote, dupa care se adauga si mararul.
 Rosii umplute cu ciuperci si orez
Ingrediente:10-12 rosii mijlocii, 1 kg. ciuperci albe, 50 gr. ceapa, 50 gr. orez, 200 ml smantana, ulei, piper, sare, patrunjel verde
Mod de preparare:Se aleg rosii mijlocii, se spala, se taie cate un capacel, se scoate o parte din miez, se pune putina sare si se aseaza pe o sita sa se scurga.  Se spala ciupercile, se taie si se stropesc cu putina apa in care s-a pus o lingurita de otet. In grasimea fierbinte, se caleste ceapa, apoi se adauga ciupercile, sare si piper, se acopera vasul si se lasa sa fiarba la foc mic pana cand lichidul aproape s-a evaporat. Se pune orezul spalat, 250 ml de apa, patrunjel verde, o lingurita cu "Vegeta" si se lasa sa fiarba in continuare alte 20 de minute. Cu aceasta compozitie, se umplu rosiile si se decoreaza cu patrunjel verde. Se pun rosiile intr-o cratita de tuci smaltuita, se aseaza printre ele miezul de rosii, 2-3 linguri de ulei, 100 ml de apa si putina sare. Se da la cuptor cu foc potrivit, pentru 10 minute.
 Budinca de cartofi cu ciuperci
Ingrediente:1 kg cartofi, 250 gr. ciuperci, 2 oua fierte tari, 60g unt, 2 linguri smantana, marar si patrunjel, sare, piper, pesmet
Mod de preparare:
Se fierb cartofii in coaja, se curata, se taie felii si se amesteca cu jumatate din cantitatea de unt. Se aseaza intr-o forma unsa cu unt si presarata cu pesmet jumatate din cantitatea de cartofi. Ciupercile curatate si spalate se taie bucatele mici si se inabusa in unt, apoi se amesteca cu smantana, verdeata tocata  marunt, sarea si piperul. Se aseaza peste cartofi un strat din ciupercile astfel preparate. Peste ciuperci se pune un strat de felii subtiri de oua fierte tari, apoi restul de felii de cartofi. Se presara cu marar si patrunjel tocat. Se da la cuptor la foc potrivit.
 Mancare cu carnaciori si ciuperci
Ingrediente:300 gr. pulpa de porc, 150 gr. carnaciori, 250 gr. creier, 150 gr. ciuperci, 50 gr. pasta de rosii, 100 ml de vin, 150 ml de ulei, sare, piper, usturoi, verdeata
Mod de preparare:Se taie carnea in fasii subtiri, carnaciorii in felioare si se prajesc impreuna in ulei. Creierul, dupa ce se spala bine si se curata, se prajeste separat, apoi se adauga taiat peste carne si carnaciori. Tot separat se calesc bine ciupercile si se adauga in compozitie. Dupa gust, se potriveste de sare, piper, vin, usturoi, pasta de rosii, se stinge cu putina apa calda, se da vasul la cuptor sa fiarba la foc potrivit 20-25 de minute.
 Musaca de ciuperci
Ingrediente:1 kg. ciuperci, 1 kg. carne tocata, ceapa, verdeturi, sare, piper, 2-3 oua, 100-200 gr. smantana
Mod de preparare:Se taie marunt ceapa si se topeste in putin ulei. Se adauga carnea tocata si coditele ciupercilor marunt taiate. Se sareaza, se pipereaza dupa gust. Dupa ce carnea si-a schimbat culoarea si zeama lasata de ciuperci a mai scazut, se da vasul deoparte. Cand tocatura s-a racorit, se amesteca cu ouale batute si cu verdeata tocata. Palariile ciupercilor, spalate si scurse, se frig pe o tabla (de copt ardeii). Pe masura ce se frig, se aseaza pe o farfurie si se presara cu putina sare. Se alterneaza apoi intr-o cratita randuri de ciuperci si tocatura. Se incepe si se termina cu ciuperci. Se toarna deasupra zeama lasata de ciuperci si smantana. Se da circa o ora la cuptor cu foc potrivit.
 Pui cu ciuperci
Ingrediente:4 copane sau 4 buc. piept de pui, 4 felii subtiri de costita, 500 gr. ciuperci, o ceapa, 1 pahar cu smantana, 1 pahar cu untura
Mod de preparare:Se dezoseaza carnea si se taie in bucati late, apoi se infasoara fiecare bucata in felii de costita ca pe clatite. Se fixeaza cu scobitori, se pun in tava si se dau la cuptor pentru 30 de minute. Se caleste apoi in grasime ceapa tocata marunt, se scoate pe un platou, apoi se pun la calit ciupercile, se adauga sare si piper si se acopera vasul lasat la foc mic. Intre bucatile de carne se pun ciupercile cu ceapa si se mai lasa la cuptor timp de 5 minute. Se serveste cu smantana
 Cartofi pai cu ciuperci, smantana si telemea
Ingredinte:4 cartofi medii, 1 cana ciuperci, 1 cescuta smantana si telemea dupa preferinta
Mod de preparare:
Se pun cartofii la prajit intr-un ceaun cu ulei incins. Cand acestia sunt aproape gata se adauga ciupercile si se mai lasa la prajit cca. 5 min. Se scot pe o farfurie plata, se rade telemea deasupra si se toarna ceasca de smantana.
Ardei umpluti cu ciuperci si verdeata
Ingrediente:8  ardei grasi, 500 gr. ciuperci, 4-5  rosii, 500 gr. orez, 2  cepe, 4 linguri de ulei, o legatura de patrunjel, o legatura de marar, sare, piper
Mod de preparare:
Ceapa se curata, se taie marunt si se caleste in ulei incins. Se adauga orezul, impreuna cu ciupercile, taiate marunt, se acopera cu apa si se lasa la fiert. La sfarsit, se adauga rosiile taiate marunt. Se lasa la racit, se adauga verdeata tocata marunt si se potriveste de sare si piper. Ardeii se spala, li se taie cate un capacel in partea dinspre coada, se curata de seminte, se spala si se lasa la scurs. Se umplu ardeii cu orez si ciuperci, se ung cu ulei si se aseaza in tava. Printre ei, se pun felii de rosii si se dau la cuptor la foc mic 45 de minute. Inainte cu 10 minute de a fi scosi de la cuptor, se poate prepara un sos de rosii care se toarna peste ardei. Se pot prepara ardeii si fara ciuperci.
 Budinca de ciuperci cu verdeata
Ingrediente:3 felii paine, 300 gr. ciuperci, 5 oua, 4 linguri smantana, 2 linguri ulei, 1 ceapa mica, un pahar lapte, verdeata, 10 linguri sos de ciuperci, sare, piper
Mod de preparare:Se inmoaie feliile de paine in lapte. Se spala ciupercile si se pun la fiert. Cand sunt gata se trec prin masina de tocat carne, apoi se storc chiflele muiate in lapte si se trec de doua ori prin masina impreuna cu ciupercile. Se prajeste in untura ceapa taiata marunt, la care se adauga verdeata tocata si se toarna peste ciuperci. Se adauga pe  rand galbenusurile si se freaca bine, se potriveste de sare si piper, se adauga smantana si albusurile batute spuma. Se toarna compozitia intr-o forma si se fierbe o ora in baie de apa.
Mod de servire
Budinca se serveste cu sos de ciuperci facut din 2 lingurite de faina calita in ulei, cu lapte, smantana. cateva ciuperci si sare.
 Clatite cu sunca si ciuperci
Ingrediente:250 gr. ciuperci, 250 gr. sunca slaba, 4 oua, faina, lapte, unt, cascaval
Mod de preparare:Se pregateste un aluat obisnuit de clatite din 4 oua, faina, lapte. Se lasa sa se odihneasca si intre timp se prepara umplutura astfel: se toaca foarte marunt sunca si se taie ciupercile. Se caleste in putina grasime sunca, apoi se adauga ciupercile amestecand continuu. Pentru ca umplutura sa se lege, se pun 2-3 linguri de ciulama (unt, lapte, faina fiarta 2-3 minute). Se pregatesc foile de clatite, se umplu si aseaza intr-un vas de Jena cu putin unt. Deasupra se rade putin cascaval, se adauga cateva cuburi mici de unt si se da la cuptor la foc mic.
 Clatite cu piept de pui si ciuperci
Ingrediente:o ceapa, o lingura unt, 500 gr.ciuperci fierte, 1 piept de pui fiert, 1 pahar de vin alb sec, o legatura marar, 7 oua, 200 gr. smantana, cascaval, piper, sare
Mod de preparare:Se fac clatite din 4 oua, lapte si faina. Umplutura se prepara astfel: se caleste ceapa taiata marunt cu untul timp de 5 minute. Se adauga ciupercile taiate marunt cu zeama de la fiert, pieptul de pui taiat tot marunt, vinul, un varf de cutit de piper, o lingurita sare si se lasa sa fiarba la foc mic, pana scade zeama de tot. Se fierb 2 oua, albusul se taie marunt si se adauga la compozitie, iar galbenusul se paseaza. Dupa ce compozitia s-a racit un pic, se adauga smantana, mararul taiat marunt si un ou crud, amestecandu-se bine. Cu aceasta umplutura se umplu foile de clatite. Se unge un vas Jena cu unt, se aseaza clatitele una langa alta, ungandu-se cu smantana. Deasupra se presara cascaval ras. Se da la cuptor pentru 20-30 de minute.
 Frigarui pe gratar cu ciuperci
Ingrediente:1 kg. din orice fel de carne frageda, 250-300 gr. ciuperci, 100 gr. slanina afumata, sare, piper
Mod de preparare:Se taie carnea in felii groase de un cm si late de 4-5 cm. Nu se bat. Se pregatesc tepuse de lemn cam de 20 cm lungime. Pe fiecare se infig cate 4-5 bucati de carne intre care se intercaleaza o palarie de ciuperca si o felioara de slanina. Tepusele se aseaza culcate pe un gratar deasupra unui jar bine incins. Se intorc din timp in timp ca sa se rumeneasca uniform. Se sareaza dupa ce sunt fripte.
 Muschi de vaca cu ciuperci in aluat
Ingrediente:1 kg. muschi de vaca, 300 gr. ficat de porc, 250 gr. ciuperci, 50 gr. unt, sare, piper; pentru aluat: 250 gr. faina, 250 gr. unt, 4 linguri apa
Mod de preparare:Muschiul de vaca se frige in cuptorul bine incins; cand este frumos rumenit, iar mijlocul mustos, se da deoparte sa se raceasca. Din ficat se prepara o pasta obisnuita. Ciupercile se soteaza usor. Din faina si unt se prepara un aluat frantuzesc din care se intinde o foaie lunga cat tava si lata cat sa poata acoperi muschiul. Foaia de aluat se unge pe mijloc cu pasta de ficat, deasupra se asterne  un strat din ciuperci, peste care se aseaza muschiul. Acesta se acopera cu restul de pasta de ficat, se pun ciupercile care au mai ramas si se inveleste totul cu foaia de aluat. Ruloul se pune intr-o tava unsa cu unt, se unge cu ou si se coace la foc moale.
 Biftec la gratar cu ciuperci
Ingrediente:6 bucati muschi, 1 kg ciuperci, 2-3 cepe, 2 linguri unt, sare, piper
Mod de preparare:Carnea se curata de pielite, se taie felii de 2 cm, se pun pe rand intr-un servet ud, care se strange si se rasuceste in jurul carnii, astfel incat bucata sa fie prinsa si stransa bine pentru a capata forma rotunda. Dupa ce se scoate din servet, se incinge bine gratarul, se unge cu o bucata de seu de vaca si se frige, dar cu atentie pentru a nu-l usca. Biftecul se frige in sange. Separat se inabusa ceapa taiata fin in unt, apoi se adauga ciupercile taiate feliute. Se pune sare, putin piper si se lasa sa scada. Ciupercile se aseaza peste biftec cand acesta este gata pentru servit.
 Budinca de carne cu sos de ciuperci
Ingrediente:1 kg carne macra de vaca sau vitel, 2 felii franzela, 1 lingura unt, 5 oua, sare, piper, sos de ciuperci. Pentru sos: 1 pahar zeama de carne sau apa, 500 gr. ciuperci, 1 lingura unt, 1 lingurita faina, 1 lingurita patrunjel tocat, 2-3 linguri smantana, 2 linguri zeama de lamaie, sare
Mod de preparare:Se taie carnea bucati si se prajeste intr-o  lingura de unt. Se da apoi de doua ori prin masina de tocat, impreuna cu franzela muiata in lapte. Separat, se freaca spuma o lingura de unt si se adauga galbenusurile unul cate unul, apoi se amesteca cu carnea tocata, sarea si piperul. La sfarsit se pun albusurile batute spuma. Se unge cu unt o forma speciala care se inchide ermetic, se pune compozitia si se aseaza forma intr-un vas cu apa clocotita. Se lasa sa fiarba o ora din momentul cand incepe iar sa clocoteasca. Se rastoarna pe farfurie. Se serveste cu sosul preparat astfel: se curata, se spala si se taie felii subtiri ciupercile. Se pun la fiert cu zeama de carne sau apa, timp de 10 minute. Se prajeste untul cu faina si se stinge cu zeama si ciupercile fierte. Se adauga smantana, zeama de lamaie, sarea si patrunjelul tocat, lasand sa dea cateva clocote.

 Ciulama de pasare cu ciuperci
Ingrediente:1 pasare, 1 dl ulei, 1 lingura faina, 50 gr. unt, 300 gr. ciuperci, 1 morcov, 1 telina, 1 ceapa mica, sare, piper
Mod de preparare:Se curata pasarea, se spala si se pune la fiert cu ceapa, morcovul si telina. Separat, se fierb ciupercile taiate felii, in putina apa. Intr-o cratita se pune uleiul si cand este incins se adauga faina. Dupa ce s-a ingalbenit putin se stinge cu zeama de carne si se lasa sa fiarba in continuare amestecand mereu sa nu se prinda. Dupa 5-10 minute se adauga ciupercile si carnea taiata in bucati si se mai da intr-un clocot. Se pune untul, se acopera vasul si se da deoparte.
Mod de servire:
Se serveste fierbinte cu mamaliguta.
 Ciuperci cu carne
Ingrediente:300 gr. carne de vitel, 300 gr. ciuperci, 1 ceapa, 1/2 lingurita faina, o lingura untdelemn, 10 gr. margarina
Mod de preparare:Se inabusa carnea taiata bucatele in margarina, cu putina apa; separat se pregateste prin fierbere amestecul de ceapa si ciuperci. Cand este aproape gata fiert, se amesteca carnea cu ciupercile si se adauga verdeata.
 Ciuperci cu sunca
Ingrediente:600 gr. ciuperci, 3 linguri unt, 150g sunca (parizer, cremvursti), 1 pahar smantana
Mod de preparare:Se curata ciupercile, se spala bine, se taie si se pun la fiert cu unt. Cand sunt aproape gata se adauga sunca taiata in cuburi. Se mai dau cateva clocote si se toarna un pahar de smantana. Se mai tin foarte putin pe masina si se servesc.
 Costita afumata cu ciuperci
Ingrediente:1 kg ciuperci, 200 g costita afumata, 50 g unt, 2 linguri faina, 1 ceasca cu lapte, 2 linguri cascaval ras, sare, salata verde
Mod de preparare:Ciupercile curatate si taiate se inabusa impreuna cu costita taiata cuburi. Se amesteca cu un sos alb. Se adauga cascaval, se gusta de sare. Se rumeneste intr-un graten.
 Ficat prajit cu sos de ciuperci
Ingrediente:1 kg ficat,  1 kg ciuperci, 2-3 cepe, 2 linguri unt, 1 pahar vin, patrunjel verde, 1-2 rosii sau bulion, sare, piper
Mod de preparare:Se inabusa in unt ceapa taiata fin, se adauga ciupercile taiate, se inabusa si ele, se adauga apoi vinul, piper, sare, putin bulion de carne, 1-2 rosii sau bulion de rosii si se lasa sa scada. La apropierea mesei, se prajeste ficatul tavalit in faina, fiecare bucata.
Logged

Tomulescu Ionel Silviu -Jud. Buzau, Loc. Rm Sarat - spatiu de cultura actual de 60 mp
- conditii cultura naturale
_Felix
Administrator
*****
Posts: 947



WWW
« Reply #3 on: February 07, 2006, 02:17:36 PM »

Mai, mai..dar ce de retete ai scos la iveala Smiley
Logged

Keep Calm and Never Give Up
tomi01_2000
*
Posts: 640



« Reply #4 on: February 07, 2006, 02:27:45 PM »

am pus si eu cateva ... din retetele pe care le apreciez!
 ........... ca ele sunt mai multe ...
spre exemplu la toate retetele de spaghetti - scoti spaghettele din oala si pui in loc ciuperci pleurotus! ........  obtii reteta de mananci farfuriile daca nu le speli (stiu doamnele ce efect au pastele ...... mai ales fainoasele)

In plus ...... astfel aratam juniorilor ciupercari, ca pot veni si ei cu diverse idei luate din punct de vedere, nu neaparat al productiei sau al randamentului ... ci pur si simplu doar asa ca aspect al comunicarii ...

Poate ne-ar trebui si niste bancuri despre Bula cand manca ciuperci!!
Logged

Tomulescu Ionel Silviu -Jud. Buzau, Loc. Rm Sarat - spatiu de cultura actual de 60 mp
- conditii cultura naturale
_Felix
Administrator
*****
Posts: 947



WWW
« Reply #5 on: February 13, 2006, 10:43:16 AM »

Sper ca nu te-ai suparat ca am mutat subiectul si am facut o sectiune speciala ptr el...Zona Culinara.
Logged

Keep Calm and Never Give Up
tomi01_2000
*
Posts: 640



« Reply #6 on: February 13, 2006, 11:26:04 AM »

Quote from: "_Felix"
Sper ca nu te-ai suparat ca am mutat subiectul si am facut o sectiune speciala ptr el...Zona Culinara.

 :lol:
Ma incanta teribil ca avem atatea teme pe baza unei simple palarii de ciuperca ......
Logged

Tomulescu Ionel Silviu -Jud. Buzau, Loc. Rm Sarat - spatiu de cultura actual de 60 mp
- conditii cultura naturale
IONUT
Guest
« Reply #7 on: March 09, 2006, 08:58:01 PM »

Propun o reţetă simplă , datare gustoasa:  Se prăjesc ciupercile. În farfurie se pune alături de ele puţin oţet şi sare . Încercaţi.... şi mai vb. Eu am făcut aşa cu pleurotus. E una dintre cele mai gustoase reţete.
Logged
tomi01_2000
*
Posts: 640



« Reply #8 on: March 21, 2006, 08:28:11 AM »

...... Stimati fartati!

Nu are nimeni nici o reteta in care prepararea sa fie facuta prin lasare la otet, ulei, etc ...... ceva a la MURATURI ....??
Nu a folosit nimeni ciupercile murate in otet de mere, sau altceva? ... Ma gandesc la garnitura sau salata?

PS. E o reteta de ulei picant pe care o folosesc italienii la spaghetti - ardei iuti se lasa in ulei de masline. Dupa ce se inmoaie ardeii, uleiul se pune peste spaghetti - .... ii da o savoare deosebita + gust picant ...
Logged

Tomulescu Ionel Silviu -Jud. Buzau, Loc. Rm Sarat - spatiu de cultura actual de 60 mp
- conditii cultura naturale
IONUT
Guest
« Reply #9 on: March 21, 2006, 07:58:17 PM »

Smiley
Logged
tomi01_2000
*
Posts: 640



« Reply #10 on: March 22, 2006, 10:09:08 AM »

Quote from: "IONUT"
:idea: Exact in reţeta de "gogoşari la oţet" am folosit ciuperci Creasta Cocoşului"  ---- mănânci într-una Smiley)  ... bag seama ca esti de baza!! ... eu din toate ciupercile produse timp de vreo 3 ani de zile, n-am vandut una!! ... dar nici nu le-am lasat sa se strice  ...
Insa au inceput sa afle vecinii, prietenii, neamurile si au inceput sa ceara ... si astfel am fost fortat sa vand ... si astfel sunt fortat sa cresc cantitatea de ciuperci recoltata (ca sa nu raman fara meniu ...)

Acu' viu si te intreb: reteta de "gogosari la otet" cum ai facut-o?
 ... ca in familia mea gogosarii se pun la otet indulcit cu zahar, intarit cu piper, foaie de dafin, hrean si telina ... puse la borcan si tras un abur ...
La ciuperci, nu prea mere zaharul ( sau cine stie!!??!!) ... restul se "imbuca" bine (poate mierea de albine ar fi un pas inovator si cu efect fericit peste papile)
Logged

Tomulescu Ionel Silviu -Jud. Buzau, Loc. Rm Sarat - spatiu de cultura actual de 60 mp
- conditii cultura naturale
Atila
Guest
« Reply #11 on: March 22, 2006, 08:21:50 PM »

confirm ca buretii de fag sunt absolut minunati murati. Deosebit de buni sunt si galbiorii ori laba ursului. In general se preteaza la murat buretii cu carnea mai tare. Pe vremea cand mancam de la ex-soacra mea, nici nu mai uitam la castraveti ori altele, buretii murati sunt o delicatesa! Reteta, sincer, nu o stiu, dar o sa o aflu pentru voi! (Tomi, de la atatia bureti ti se trage parul "valvoi"? - Daca da, o sa trec si eu, ca am oaresca minusuri la capitolul asta!)
Logged
tomi01_2000
*
Posts: 640



« Reply #12 on: March 23, 2006, 02:24:33 PM »

Ati
............. daca iti iese manevra cu reteta suntem mari!! ... daca nu , suntem tari!!!
PS  ........ uneori uit sa ma rad, tund, frezez, ... si mai bufneste si soba (acu ca trecu iarna, e ok , ... pot sa ma tund si eu )
Logged

Tomulescu Ionel Silviu -Jud. Buzau, Loc. Rm Sarat - spatiu de cultura actual de 60 mp
- conditii cultura naturale
Ninutz
*
Posts: 8



« Reply #13 on: March 24, 2006, 09:08:58 PM »

O reteta simpla de preparare a ciupercilor pleurotus este urmatoarea: tai doua cepe marunt , le calesc in ulei; peste ele pun ciupercile ( jumatate de kg )spalate si taiate fasii, le las un pic sa se in inmoaie, apoi le adaug o cescuta de apa; le acopar cu un capac si le las pana le scade tot lichidul amestecand sa nu se prinda de vas; le pun delikat si piper dupa gust, iar inainte de a lua vasul de pe foc adaug usturoi pisat. Mamaliga e obligatorie la aceasta mancare Cheesy S-aveti pofta
Iar o reteta de ciuperci marinate, mai jos:) Mie mi-au placut tare pregatite asa:)

Ciuperci marinate


1 kg de ciuperci, 100 g ulei, 2 foi de dafin, ˝ lingurita piper macinat,  usturoi dupa preferinta.  Solutia in care se marineaza se face dintr-o parte otet si doua parti apa. La 1 litru din acet amestec se adauga 1 lingura de sare grunjoasa. Se calculeaza  cantitatea cat sa fie jumatate din capacitatea borcanelor.
Ciupercile se prajesc in ulei pe o parte sip e alta . Se aseaza in borcane, fara a se presa foarte tare,  cu 3- 4 catei de usturoi intregi, .
Amestecul de apa cu otet si condimentele se fierbe 4- 5 minute, apoi se toarna peste ciuperci . Borcanele se leaga cu folie . Daca doriti sa le pastrati pe o perioada mai indelungata , borcanele se vor steriliza.
Logged
Anonymous
Guest
« Reply #14 on: April 17, 2006, 11:37:11 AM »

Mniam mniam. Excelenta reteta, tocmai ce am testat-o  :lol:
Logged
Pages: [1] 2 3   Go Up
  Print  
 
Jump to:  




Powered by TotalMush ©